Túrabeszámolók


Mátrai Csillagok éjszakai teljesítménytúra 40/25/15

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2004 2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2016
Horváth RolandTúra éve: 20162016.05.31 17:37:07
megnéz Horváth Roland összes beszámolója

 https://www.youtube.com/watch?v=QmkGm6IPdGU&nohtml5=False

 
 
Norbert AlexanderTúra éve: 20162016.05.27 15:23:06
megnéz Norbert Alexander összes beszámolója

Mátra Csillagok 40


"Az embernek értelme terveli ki útját, de az Úr irányítja járását." Példabeszédék könyve 16,9


2 éve hogy részt vettem ezen a útán. Akkoriban a 15re terveztem, de végül is 25 lett belőle. Most pedig 40 re terveztem de lehet hogy csak 15 lesz belőle, mert a kislábujjam kapott egy maflást mire bedagadt és lassan megy ki a lilulás belőle. Úgy éreztem eddig egyszerűen letudom, hisz a távot ismerem, de ez a tényező már most alaposan megnehezíti dolgomat. Meglátjuk holnap este, hogy szétnyomja e a cipő, vagy mezítláb nyomom le a túrát:)


HOLNAP ESTE


a holnap este ma 2 hónappal utána van időm meg írni:) Gyönyörű egy este volt. Idő előtt a rajtban termettem, de a rajtidő előtt senkit se engedtek elrajtolni. Így hát tömeg rajt vette kezdetét. Ahol én a lemaradó szerepet játsztottam, míg rájöttem hogy okozok kevésbé fájdalmat a kislábamujjának.


SZENT ANNA kápolna - lenyugvó nap


Gyöngyös után a spar háta mögött nem mentem el, de legközelebb arra fogok mint ahogy jópáran. Eddig is engedtem magam elé a tömeget és ezután is így tettem ,mígy nem a SÁRGA jelzés emelkedni nem kezdett. érdekes volt, múlt a fájdalmam , sőt mire felértem az első dombra, már nem is fájást éreztem. De gyönyörű naplementének kezdetét láttam. A dombról való lejtmenet után újabb tüdőszűrős kicsit sziklás emelkedő vette kezdetét, a toronyig, hogy aztán utána újra lejtsen a Szent Anna kápolnáig.


BENE VÁR- sötétedő idő


A kápolna után nem sokkal kiértünk Pipis hegyi reptérre , ahonnan le is kanyarított a S- jelzést. a lábujjam, csak pillantocskákra hasított belé a fájdalom, de túracipőm kemény orra kiválóan megvédte az ütődésektől. Ennek örőmére futásnak eredtem, míg nem a vadkerítés mellett felvitt a jelzés.Mire leértem Mátrafüredre elő kellett venni fejlámpámat, s levenni szemüvegemet, mert eléggé bepárásodott. Mikor a Bene patak mellett sétáltam el, márt az erdő sötétsége vett körül. A patak is csak addig csobogott, míg nem a K+ jelzésen el nem kezdtem a kapaszkodást, fel a köves túristaúton Benevár leágazóig.


KÉKES - Fel a sötétségbe


Elrágcsáltam pár kávészemet, és kezdetétt vette a leghosszabb etap, felfelé a kéken. Mostanra már teljesen besötétedett,de a lámpa fénye és a szemem is megszokta, így hát nyargalhattam felfelé. Hosszű időnek tűnt, és amikor a kiirott rétre értem ahol igencsak nagy lépcsőfokokon kellett átmászni odavissza, rájöttem hogy még nem vagyok elég közel és menni kell bizony felfelé. A jávor forrásnál viszont frissítettem, bár nem volt derűs a kép, ahogyan a lefolyó részén kis bogár félék lubickoltak benne. Egészségemre. Még egy két tüdőszűrős emelkedő és fent voltam a parkolónál, ahol már csak mononton főutas emelkedő vitt tovább az étteremhez.


MÁTRAHÁZA - le a sötétségbe


Egy kiadós alma elmajszolása és pár kávészem elrágcsálása után kezdetét vette az ezen a távon a legkönnyebb lejtő a KÉKen, ami így is elég nehéz volt. Le a sípályán. Nem volt könnyű előre is nézni, hogy olyan helyre lépjek, ahol se csúszós fű, se kiálló kő. Ráadásul itt fent lengedezett a szél, ami jót tett, mert bár atlétaba nyargaltam végig a túrát de kellemesen hűsített. Másrésztől meg a fák olyan vészesek recsegtek ropogtak, hogy ha kidőltek volna azt se tudtam volna hogy merre térjek ugorjak el. A parkoló után egyensúlyba kerültem, Mátraházánál pedig kicsit kibújtam a fejlámpámból lélegezni hagyva a fejemet.


HANÁK Kolos,MUZSLA, KOZMÁRY - túl az éjfélen


Kicsit féltem hogy Hanák kolosi kilátót megtalálom e, mert még világosba is elszoktam téveszteni a kitérőt, és vagy az első vadászúton, vagy a második vadászút után szoktam keresni. Azonban most figyeltem hogy a másodikon megtaláljam. A SÁRGA KÖR jelzést választottam az elágazásnál, ott még mindig jobb menni egy kicsi kitérővel, mint egyből le a S- Kecskebérce felé. Hanák Kolosnál kellemes tűz lobogott, ami olyannyira meglepett, hogy majdnem orral belebuktam egy kiálló szikla után.


Csekkolás kortoyk és kávészem után folytattam a leereszkedést a S- jelzésen le a Rákóczi forrásig, majd leszúrtam a MUZSLA Iigazolást. A lejtmenet tovább tartott Mátrafüredig, de itt már éreztem hogy lankadok, jobban kell figyelnem hova lépek...s hogy hova is megyek. Isten küldte segítségemre azt az embert, aki a Mátrafüredi bazársor végén szólt hogy ne jobbra hanem balra keressem a Kozmáry kilátót...bizony nagy kitérő sok időveszteség lett volna, köszönöm ezúton is neki. Mikor megtaláltam a felfelé menő SÁRGA HÁROMSZÖG jelzést megörültem, mert utána már csak egy utca egy kapu és pár lépcsőfokt(jópár) válaszott el a hangulatos csokoládé köszöntős ellenőrzőpontól. Úgy számoltam, hogy kettőre ha fent leszek, Sástón időben vagyok. Úgy emlékeztem ez gyerek játék lesz....


SÁSTÓ - szusszanás


Rosszul emlékeztem. A lábujj fájdalmam már teljesen megszűnt, annyira elvette a túrázás a figyelmemet. Először majdnem megint rosszul kanyarodtam le a Z- jelzésre, de Isten hangja szólt hozzám, hogy ez bizony nem a S- jelzés:) még egy kis leereszkedés és balra betért az S- jelzés. Nem tudom miért emlékeztem úgy hogy ez egy subidubi kényelmes kis út lesz felfelé Sástóig. Lehet azért mert ezen az úton én mindig lejöttem, de most felfelé valósággal izadtam. Igen keményen kitart az emlkedő a műútig, Sástónál csökken felfelé kicsit. Ennek ellenére épphogy odaértem időben, így belefért tea kenyér tea kávészem menü:)


 


LAJOSHÁZA- vakon


Nem könnyen találtam meg a töksötétben a S jelzést, a rét csücskét. s mikor meg is találtam, akkor is a nehezebb utat választottam. A jelzést ami hullámzott, s nem a tanösvényt ami egyenletesen ment, de kicsit tartottam attól. hogy a Farkas kút felé leágazó S-elvezstem. Viszont Farkas kút után is tévúton jártam gondolatban, mert tovább emelkedett a Lajosháza lejtmenetig. Hogy tényleg a sötétség tette - e vagy az hogy eddig visszafelé nem mentem, nem tudom, de nem emlékeztem itt sem, hogy ennyire emelkedett.Kellemetlen meglepetés volt, sok erőt kivett belőlem.


Az S négyzet jelzés pedig lefelé még jobban tetézte. Mire leértem ezen a sziklás folyamatosna lejtő úton, ahol még a jelzést is párszor benéztem, a térdeim igencsak elkezdtek fájni. De végül is patak átkelés után sikeresen csekkoltam.


HALUSKÁS - követősen


Patak után jobbra a S folytatásán vezetett utam, azonban nem tudtam mikor lesz a behívó s nem is akartam benézni. Gondoskodott Mennyei Atyám arról, hogy ne legyek ezen az úton egyedül, mert előttem is és utánam is voltak, így hát mindig láttam lámpafényt hogy merre is kell menni. Majd bejött a behívó, lekanyaradtunk majd aztán megint egy behívó szalag és megint egy lakanyarodás míg nem rátértünk a Z- jelzésre ami kivett minket a bánya szélére. a követendő út pedig a Haluskás elágazóig.


BÁBAKŐ- virradóban


Annak ellenére hogy mire Solymosra értem,felkelt a nap és levehettem a lámpámat nem lett könnyebb a dolgom. Jelentősen fájni kezdett az egész lábam. Solymosi várhegyének átkelése sem volt egyszerű mert sok leágazás volt ,nagyon kellett figyelni mind a hegyen mind a hegyoldalon, a szalagozást hogy minél könnyebben találjunk rá Solymosnak a kivezető útjára. A monotom műút a lábam fájásét még jobban elősegítette, a szőlőbe vezető pedig kissé tompította. A BÁBA-kői bokros beugró után a chekpointnál nagyon fáradtam heveredtem le egy sziklára.


GYÖNGYÖS CÉL- időfuttában.


Fáradtságom erősödött. Kislábujjam fájdalma már nem volt,...helyette mindkét lábamba lángolt az izomfájdalmak. Váltakozva mentem hol a füvön előrelökve túristabotommal hogy ne annyira kelljen a lábamat terhelni, hol a bicikilis úton. Ez is egy véget nem érő rész volt, amely véget ért...három perccel a teljesítési időn belül sikeresen teljesítettem ezt az éjszakai maratoni távot. Nagyon fáradt voltam, és gulyásleves evés közben azon merengtem, ez a második olyan túra ahol végre a legmagasabb távot sikerült letudnom....


.. Most két hónappal utána, már rég eltűntek a fájdalmak és megújult erővel, edzésekkel, tornákkal várom a holnapi Patai Mátra 35-öt. Tavaly irtó forró idő volt, majd 11 óra volt a célba érés, most rövidebbre tervezem. Elég párás meleg időre készülök, zivatarokkal tarkítva...csak mert mikor elkezdtem írni ezt a beszámolót délelőtt, szakadt az eső odakint és sötét volt, most meg hétágra süt a nap....de ne félj Havas, Jövök!


 


 


 

 
 
 Túra éve: 2014
Norbert AlexanderTúra éve: 20142014.06.16 13:41:23
megnéz Norbert Alexander összes beszámolója

MÁTRAI CSILLAGOK 25 – Napnyugtától napkeltéig


Családi Bemelegítés Családi túrára


Éjszaka. Egyetlen éjjeli túrám volt, még ötödikes lehettem a Tardosi táborban. 3 csoportokban voltunk és a fél suli eltévedt, köszönhetõen annak hogy a nyolcadikosok a wc szalagozást másik ágra akasztották így jöttek utánunk a tanárunk.


Most eredetileg a 15ön szerettem volna indulni,mégpedig azért mert megint csak a hétköznapok vihara sodorta edzettségemet és a sötétre se tudtam hogyan reagálni. De túra társaim visszamondták, helyette viszont szóltak hugomék, hogy indulnak a 25 ön. Rövidebb hosszabb töprengés után Szõke Gyuri bácsinál áthelyeztettem magam, mondván hogy csak hozzászokik a szemem a sötétséghez és a szintemelkedés se tûnik vészesnek, meghát szereztem végre tartós edzõcipõt.


A túra elõtti napom anyós-após jelölt meglátogatott 2 sógival együtt és délelõtt házas teendõket végeztünk, tetõzéssel és egyebekkel. Aztán sziesztáztunk délután 4kor felküldtek pihenni egyet túra elõtt. Igazgatott voltam így nem igazán aludtam.


Mikor már Gyöngyösre a buszmeg elõtt jóval leparkoltam, hugomék már sorban álltak. Elsõre eltévesztettem a kolpingot a mûv. házzal,de a sorról hamar felismertem az épületet. Szerencsére nem sokáig kellett sorba állnunk, mert mi 25 ön rajtoltunk és a 15nél álltak sorba rajtolásra. 19:49 kor indultunk Hugom, Peti a barátja, Doni az unokatesója és én a bátyójaJ


SZENT ANNA KÁPOLNA – A túra legkönnyebb távja


Mielõtt még kiértünk Gyöngyösbõl, Hugiék beugortak energiaitalért és sörért. Én nem díjazom az energia löttyöt fõleg hogy édes, de most hogy megjelent a mojitos, próba szerencse elvén 2 dobozzal bepakoltam fokosom és szalmakalapom mellé. Biztos ami biztos, vittem sima mentateát is.


Aztán a temetõ elõtt lefordultunk a S- jelzésre, sokáig haladva a széles földúton, pár poénnal derülve még a szinte viszszintes alföldi  tájat. Jókat röhögcséltünk, s még vizeletet is ürítettünk mielõtt kezdetét vette volna a komoly emelkedõ.


Igazából ettõl féltem eleinte legjobban. Még meleg volt, az út egyre meredekebb, domboldalon vezetett és még tömeg is volt. Ahogy vezettem a sort elõl úgy éreztem, hogy merülünk egyre jobban, bár szerény véleményem szerint ez 35 fokba egy mátravasút túrán sokkal nehezebb. Mire felértünk Cseplye tetõre a nap már elkezdett lenyugodni, Doni pedig fényképezni. És amikor a Sárhegyi adót is felértük, már éhesek is lettünk. Peti aki már eddig bevágott 2 sört most pár rántott hússal puhította fel. Az adónál jobbra fordultunk, arra vitt tova a jelzés lefelé a Szent – Anna kápolna felé. Miközben az út lejtett, a sötétség közeledett olyannyira, hogy már Doni fel is vette fejlámpáját és Peti is bekapcsolta. Én úgy voltam vele, megszokja a szemem sötétséget, de szembesülnöm kellett vele, hogy megszokja, de a terepviszonyokat nem érzékeli. És még közel sem volt éj sötét! Szerencsémre a héten váltottam le okostelefonomat egy butábbra, ami szerencsére annyira okos volt, hogy ledes lámpa volt rajta, pont annyira megvilágítva az elõttem levõ lépéseket, hogy orra ne bukjak. Eközben társaságunk eszmecserét folytatott Hugomék kapcsolatáról és a túra felszerelésekrõl. Ilyen témák között értük el Szent – Anna kápolnát, amely már világított a lámpáktól. Az éj leszállt.


KOZY KILÁTÓ – kaland és szórakozás


A tó mögött jobbra, széles földúton vitt tovább minket a jelzés, aminek már csak annyi bökkenõje volt, hogy hirtelen érzékeltük  a lámpásainkkal a közeledõ pocsolyákat. Ennek ellenére elég hamar elértük a Pipishegyi repülõteret ahol mindenki lefordult jobbra, mondván hogy ott folytatódik az út. Hogy ott folytatódott e  azt nem tudom, mert én amikor tavalyi mátravasúton voltam átvágtam a repülõtéren és egy széles úton elértem újra a jelzést, pár eltévedt emberrel és Peti barátunk is azt javasolta, arra rövidebb és könnyebb, ráadásként õ Még a Mátrafüredi erdészetibe jár így hát gondolkodás nélkül beleegyeztem javaslatába. Caplattunk a beleharapott sajtszínû holdfényében, és közben horror filmekrõl folytattunk eszmecserét. Voltak túrázók akik követtek minket, egy darabig, de mikor elhagytuk a hangárt is és bevetettük magunkat, a fejünkig érõ fûbe visszafordultak. Én nem erre a lejáróra gondoltam, de most már ezt is tudom, bár nem biztos hogy hasznosítom, mert jóval szinte a domboldal szélén fordultunk vissza az erdõbe, ami olyan meredek volt, hogy szinte visszacsúsztunk a turista útra…na jó a többi ek csúsztak én meg bénáztam mint egy vén bakkecske.  Idõt nem nyertünk, csak távot mert Doni ismerõsei épp ott értek minket ahol a jelzésnél elváltunk tõlük. A vadkerítés mellett már sikongattak a kislányok, de minket nem zavartak a vadállatok, tempósan elértük Mátrafüred határát, átkelve az úton belemenve a Z+ jelzésbe, hamarosan megérkeztünk a Kozmáry kilátó lépcsõsorához…Mint ahogy eddig itt is tele volt túristákkal a hely, csak a 15sek miatt teljesen feltorlódtunk. Míg 5-10 perc alatt megtörtént a csekkolás, egy bácsi szórakoztatott mindenkit a lépcsõ tetején tiszta showder klub feelingben.


SÁSTÓ ÉTTEREM – békakuruty és ACDC


Most már korom sötét volt mikor a Kozmáry alatt lekanyarodtunk a S háromszög jelzésére. A turista társak eltûntek csak mi voltunk, idõnként egy két futó haladt el mellettünk. Hiába Doni fejlámpája és Peti kézi lámpája szükség volt a telefonomra ahogy az út egyre emelkedett. Út elágazásoknál folyamatosan jobbra tartottunk bár a tábla jelzést nem jelölte de mivel ismerem az utat erre határozottan vezettem csapatomat.  Egy nagyobb emelkedõ után, ahonnan már láttuk a Sástói kilátó fénypompáját és a 40sek által teljesítendõ Kékestetõt pihentünk egyet.  Éreztem, hogy kezdünk fáradni. Éreztem, hogy sokkalta nehezebb így sötétségben közlekedni, hisz a táj más sötétben, a térlátás jelentõsen szûkült. De még bíztam benne, hogy jóval meglesz a szintidõ és csapatomat egy két poénnal felrázva, folytattuk utunkat, eleinte még az erdõben, majd szemben folytatva a betonúton, elérve Országunk legmagasabb tavát.


Gyönyörû volt. Végre elkészült. Nagyon szép és romantikus is lehetett volna…ha a békakuruttyolás nem versengett volna az egyik helyi szórakozóbár zeneládájával. A szép térköves út belevitt a Sástó étterembe, ahol majd 4 órás részidõvel pecsételtünk, s vagy három zsíros kenyérrel telítõdtünk. Mialatt a rétre kanyarodva elhagytuk Sástó tavát, úgy halkult a békazene vs. Acdc versengése.


LAJOSHÁZA – lefelé a sötétségbe


Bár sokszor jártam erre, de nehezen ismertem fel a Sháromszög jelzés útvonalát. Talán csak az ösztönöm vitt a széles úton. Ami még egy picit emelkedett és patakot elérve ketté vált Farkas kúthoz. Után töltöttük kulacsainkat, majd egybõl az elágazásnál áttérünk a S0 bekötõ útra a Snégyzet felé vezetõ útra. Idõközben Donival elõl vittük a frontot, hugomék pedig kissé hátunk mögött baktattak. Inenntõl kezdve kábé max 5 percenként mindig hátranéztem, figyeltem rájuk és szóltam valami frappánsat vagy valami hülyeséget. És akkor elértük a lejtést. Ez volt a második rész amit ismertem és tartottam tõle, hisz ez kõkeményen lefelé vitt minket a Rákospatakhoz, Lajosházához. Doni kisséb elõrébb ment, én mögötte, hugomék pedig egy lámpával még jobban mögöttünk lejtettek.  Felfelé is hosszúnak tûnt ez az út, de ily sötétségbe lefelé se volt rövidebb, mivel nem igazán tudtam elõre gondolkodni 3 lépésnél tovább. Ennek ellenére új cipellõm jól bírta a strapát, egyszer csúsztam csak meg vele. Sziklás, földes , leveles úton végül elértük a patakot, átkelve a hídon, elkanyarodva balra, majd jobbra a fenyõnél már vártak az EP-sek. Pecsét után bekaptunk kis nasit és egy szõlõcukrot és go tovább… az ismeretlenbe, mert még életembe nem jártam erre.


Haluskás – az ismeretlen


Éreztem, hogy már nem csak fáradok, de álmosodok is, szintúgy a többiek, Csendben trappoltunk tovább, vissza a hídon, balra fordulva az S háromszögön. Elöl Donival megosztottuk a munkát, õ figyelte az út egyik oldalát én pedig a másikat, hisz az utunk tovább szalagozáson vezetett, de hogy melyik oldalon azt nem tudtuk. A Lajosháza felé tartó vasútvonalat legalább háromszor kereszteztük mire végképp szétvált ráleltünk a szalagozásra, ami valójában az S háromszög jelzés folytatása volt…nem is tudom miért kellett szalagozás hisz a szalagon lévõ fán lehetett látni a jelzést. A táj amiben haladtunk kicsit dzsungeles körülményekre hasonlított annyi kivétellel, hogy mély csend volt. A fû derékig érõ volt olykor és a fák se nõttek oly magasra, idõnként a hold sajtsárga színe megvilágítva az utat. Végül az elágazásnál találkoztunk egy emberkével, aki napközben itt szokott biciklizni de most nem igazán tudja merre vezet az út…A z- kerestük és végül jobbra fordultunk.  A túristával most elõl mentünk, hátul Doniék. Közben legalább felkészülhettem arra hogy mit kell keresnünk, mert a Haluskáshoz vezetõ út, a Gyöngyössolymosi rettenetesen mély kõbánya mellett vezettett. Amikor kiértünk az erdõbõl a újból a holdfénybe,  szinte kikerülni se tudtuk volna, hiszen az út mentén szalagozással volt elkerítve a szakadék. Végig ezen vezetett utunk, miközben a turista, aki már ma a 15 távot teljesítette lobbiból úgy gondolta megcsinálja a 25 ist, elmesélte hogy milyen munkák szoktak folyni ebben a bányában. Mikor már kimerítettük a témát és mást beértünk leszakadtam tõle visszatérve túracsoportomhoz. A szakadék egyik oldalán végigmenve tovább a földúton, keresztbe állt egy kocsi lámpával: a haluskás ep. Éjjel fél 2 volt már.


Gyöngyössolymos - vaktában


Csekkolás után nem ideig folytattuk utunkat e széles földúton, mert a szalagozás bevitt minket egybõl jobbra szinte a Z+ jelzésbe, egyenesen be az erdõbe egy kisebb hegyecskére. Újra felvettük a páros baktatást elõl és hátul tartva a frontot, bár már nem igazán tudom, hogy mi mentünk túl gyorsan vagy hugomék kicsit lassabban de mire felértünk a hegyecskére kissé szétszakadtunk. Itt megpillantottuk csendes Gyöngyössolymos faluját, ahová újra a holdvilágította domboldalon ereszkedtünk le. Hugom frappánsan megjegyezte idõközben, hogy mikor jöttünk ennyit felfelé, hogy ennyi lejtõ van, amit engemet is elgondolkadtatott, mert ugyebár Sárhegy tetejérõl már lejöttünk még az elején.. Gyöngyössolymosra érkezvén nem tudtuk melyik utcára forduljunk, sõt itt még szalag se volt. Éjsötét ide vagy oda, nagyon hiányoltam a szöveges itíner leírást, nem volt egyértelmû hogy érjük el a mûvelõdési házat,nekünk akik nem jártasok Solymoson sõt még a pincés malmot se találtuk. Szerencsénkre a többi turista sem volt tisztába vele, így hát annyian másfelé fordultunk amennyien baktattunk. Nem is tudom, hogyan de szerencsére az elsõ útról visszafordultunk és a lentebbin folytattuk, ami haleluja pont belevitt az útkeresztezõdésbe, ahol a túloldalán vártak minket az ep-sek. Nyugtáztam hogy már alig van hátra 5 km amikor Doni felvilágosított, hogy ez valójában nem 25 hanem 28,1 km…meglepõdtem, és már értettem, hogy a lábaimba miért kezdem egyre erõsebben érezni a fájdalmat. A mûv ház baloldalán folytattuk utunk,  hamarosan kiérve Solymosból, kezdetét véve, Bába kõ felé.


Bába kõ – csendesen szõlõsben és erdõsben


Véget nem akart érni a sötét és most már unalmas baktatás. Annál jobban éreztük lábainkat uraló fájdalmat. A mûútról szalagozás vitt tovább balra a szõlõ ültetvények közé. Fáradtunk és az alföldi táj szintemelkedés hiányában már álmosított is. Hugomék beértek minket, s most már egyben meneteltünk, nem sokára jobbra fordulva be az erdõbe, a szalagozást követve, elérve az ep-t. A leágást fáklya kivilágításokban tettük meg, Bába kõ kis bungalójához, ami olyan jó kis meghitt volt.


A cél-fájdalmak közepette


Visszakanyarodtunk a szalagozásra, ami gyorsan kivitt minket a betonos kerékpárútra, egyenesen Gyöngyös felé. Én már Doktor Houseson lépkedtem, de túracsaládtársak se éreztek mást a lábukban, mint fájdalmat. Bár meg kell jegyeznem ez a túra a sarkamat és a térdemet viselte meg rettenetesen, semmi másom nem fájt, de az nagyon. Kínonunkban Hugom kitalálta hogy lefuthatnánk a maradék távot, s el is indult. Kisvártatva követtem, és díjaztam az ötletét, mert valahogy így már nem éreztem a szétszakadó lábamat. A KRf buszmegnél várt meg, mi pedig Donit aki ugyancsak kocogott utánunk, Peti pedig még hátul maradt, de még a Spar elõtt gond nélkül beért minket. visszatekintettünk a sárhegyre felvezetõ utunkon, és már azon voltunk,hogy már csak érjünk célba. Idõbe. Ami sikerült, biztos voltam benne hogy fog, de nem gondoltam hogy 22 percen fog múlni. Átvéve a kitûzõnket és okleveleinket, nyugtáztam, hogy amilyen könnyû túrázásra számítottam, legalább olyan nehéz volt, legfõképp azért mert még 7 és fél óráig egyiksem tartott…és még el kellett baktatnunk a buszmeg elõtti parkolóba, s ráadásul kicsi kocsimat is be kellett tolni. Mire hazavittem õket már pitymallott, mire hazaértem a nap már felkelt.


Összeségében jó túra volt, de túlságosan egyszerû ítinerrel.  A lábam bár kegyetlenül fájt hajnali fél 6kor lefekvésnél is, de mire délbe felébredtem enyhült, s mire este lett már el is múlt. Ehhez is megedzõttem. Még egy 20as túra és bepróbálok egy harmincon túlit.


 
 
 Túra éve: 2013
OttorinoTúra éve: 20132013.05.31 10:58:35
megnéz Ottorino összes beszámolója

MÁTRAI CSILLAGOK 40 - 2012.05.19-20 - Táv: 42.75 km; Szint: 1600 m; Szintidõ: 11 óra.



A tegnapi rendkívül kimerítõ "Tata 10" és after party-ja után kell még egy kis edzés a Kinizsi Százas elõtt. Nem vagyok híve a "rápihenek" módszernek.

Késõ délután, verõfényes napsütésben érkezek Gyöngyösre, az elsõ MÁTRAI CSILLAGOK 40-emre. A fokok közelítenek a 30-hoz. Némi segítséggel megtalálom a Kolping házat a Török Ignác utcában. Sötét van még odabent, de ahogy bekukkantok, látom, hogy egy túratárs már cihelõdik az elõtérben. Benyitok. Innen már kivehetõ a félhomályban, hogy a bespalettázott ablakú nagyteremben már javában tartanak az elõkészületek. Bemegyek, hátha nem zavarnak ki. OK. Maradhatok. Nem vagyok éhes, de belekezdek egy szendvicsbe, hogy túra alatt ne kelljen túl sokat evéssel foglalkozni. Egyre többen jönnek, erõsödik a beszélgetés szünetmentes moraja. Látom már, többen mászkálnak sárga keménylappal; én is megveszem az itinert a kis indító cetlivel. Egy sporttárs megkérdezi, hogy melyik távon indulok. Amikor megmondom, hogy a hosszún megjegyzi, hogy bátor vagyok. Ettõl egy kicsit elbátortalanodok. A kérlelhetetlen számítógépek bevetésre készen állnak egy összetolt asztalsoron. Most is az lesz, mint a többi mátrai túrán: Indulásnál rögzítik a rajtszámot; túra alatt ráérnek a számhoz tartozó adatokat bedolgozni, majd a delikvens érkeztekor megint elég a rajtszám, a program ótomatikussan kiszámíjja a menetidõt. Nincs mellébeszélés, hogy egy keskeny, dzsindzsás szakaszon belém kötött egy mérges szömörce, meg, hogy egy sötét beugróban az életemre tört egy gyilkos galóca. Úgyhogy jó lesz igyekezni. Sz. Marika érkezik. Azt mondja, hogy neki ez a kedvenc túrája. No, ez nagyon bíztató, majd meglátjuk. Hopp! Már felállt két, hosszú, tömött sor a számítógépek elõtt. Beállok az egyik végére, mit számít az, hogy másodikként érkeztem? Egy illusztris túrapáros az imént érkezett; a kardos természetû asszony már kivívta maguknak az elsõ helyek egyikét az indításnál... Ahogy nõ a túrázók száma, úgy fogy a levegõ a zártablakú, kristálycsilláros bálteremben. Kámforos sportkrémek illata keveredik izzadtságszaggal. Jó lenne már sorra kerülni, mert menten feljön a félórája elfogyasztott estebédem. Böcsülettel megvárják a 19:00-át az indítással. Szerencsére nincs fennakadás a számítógépes rendszerrel, pár perc múlva már mehetek is kifele az udvarra nyíló oldalajtón át. Kint még mindig süt a Nap, nem úgy néz ki, mint aki lebukni készül. A Török Ignác utcából balra térek a fõútra (ami valójában a 24-es út bevezetõje), és a kisvasút felé igyekszek. Közlekedési lámpa fog meg egy percre. Szuggerálom az egérkamionban ülõ nõnek, hogy húzzon már tovább a bús magányba, mert szeretnék továbbmenni. Ahol már látom a vágányokat, ott kezdõdik a [S-]. Jobbra fordulok egy földútra. Elõttem egy bazi nagy hegy terpeszkedik, alighanem erre kell felmenni. Sokan nyomulnak a Sár-hegy felé, sokan meg is elõznek. Ennyi emberre nem számítottam. Amikor elmaradnak a telkek, erõsödik az emelkedõ, kövesedik az ösvény. Ahol jól be vannak ágyazódva a kövek, lépcsõként lehet használni õket, de a legtöbb helyen labilisak, és kigurulnak az ember talpa alól. A meredeken már kevesebben elõznek, de nagyon nem is lehet, mert a tanösvény a nevének megfelelõen tényleg csak egy szûk ösvény. Egy kiszélesedésnél Rush Dani és Rudi üdvözölnek, és húznak el a csúcs irányába. Jó meredeken kezdõdik a túra, még nem vagyok bemelegedve, de azért pihenés nélkül felcsûrök a hegy tetejére. Várakozásommal ellentétben nem itt van a pont. Szalagozás mutatja, hogy merre van a [S-] leszálló ága. Lefelé, ha lehet még keskenyebb, és még kövesebb a tanösvény. Feszülten figyelem, hogy hova lépek. Itt már alig lehet megtenni néhány métert, hogy ne hangozna fel a "Balról jövök!" kiáltás. Egy ilyen alkalommal éppen egy kisebb fajta sziklán állok, és nem tudom, hogy hirtelen merre ugorjak; be a dzsindzsásba, vagy át egy másik sziklára. Vén kecske vagyok, de nem kõszáli, ezért lassan lekászálódok. Elõttem dugó alakult ki, de nem merek elõzni, nem kockáztatok egy bokaficamot, pláne a szent K100 elõtt. Nagy sokára szelídülni kezd a lejtõ, és füves úttá alakul. Egy kápolna bontakozik ki a bokros terepbõl.

1. EP: Szent Anna kápolna.

Sokan ücsörögnek körülötte. Remélem nem futók, mert akkor megint el fognak csörtetni mellettem. A pecsét begyûjtése után rögtön továbbállok, amíg lehet nyomom neki, mert a Kékes úgyis lelassít majd. Egy mini tó mellett megyek el, ahol "...békahadak fuvoláznak...", de még inkább az unkák unkognak, mégpedig torkuk szakadtából. - Hallod milyen hangosan brekegnek a békák? - kérdezem egy túrázótól. - Nem hallom, mert nagyon hangosan brekegnek a békák - válaszolja õ. A társalgás itt megreked, s ki ki megy a maga dógára. Viszonylag kényelmes erdei úton folytathatom, csak a sáros pocsolyákat kell gyakran kerülgetni. Kicsit meg is lepõdök azon, hogy egy ilyen meleg nap után milyen sok és nagy pocsolya maradt. Persze, azt nem tudom, hogy mikor volt itt esõ, és mekkora. Jó hosszan megyek az erdõben, van aki már meggyújtja a lámpáját. Egy vadkerítés mögött, a távolban már neonfényeket látok. Azt mondom magamnak, hogy a Mátra szakképzõ iskola lehet arra. Nagyot nem tévedhetek, mert alig tíz perc múlva kisvasúti átkelõn megyek át. Leérkeztem Mátrafüredre. Átmegyek a 24-es másik oldalára, és egy padnál elõveszem a fejlámpámat húzok egyet a cipõpertlin, és megindulok arra, amerre a magaslatok vannak. Mintha hirtelen mindenki elbújt volna, a futók elfutottak, a túrázók eltúródtak, csak egy kisebb társaságból kérdezi egy hölgy, hogy hol kell bemenni az erdõbe. Rákérdezek a távjukra, és mivel nem a 40-en vannak sajna nem tudok nekik segíteni, a rövidebb távokból nem készültem tantónéni. Megjegyzem, ha otthon nem tanulmányoztam volna az útvonalat, akkor most én is zavarban lennék; az itiner csak címszavakkal tájékoztat. De hát: "Ne jöjjön zavarba! Menjen az Avarba!" Meg is indulok a mondott hotel felé. Nem megyek el odáig, mert a Benevár étteremnél megint átmegyek a 24-esen, és rátérek a [K+] jelzésre. Ez vezet fel majd egészen a Kékesig. Egyelõre egy zajos patakhoz megyek le, és elkísérem egy darabon. Szilárd burkolat után a jel behív egy újabb köves, meredek emelkedõre. Egy férfi és két fiú nyomán törekszek egyre feljebb, míg lámpáik fénye bele nem vész az éjszakai erdõbe. Nem is olyan sokára balra fel kell menni vagy öt métert a következõ pontra.

2. EP: Benevár.

No, ez a Benevár - vagy legalábbis, ami a falaiból megmaradt - nem nagyobb, mint egy modern garzonlakás teakonyhával. Akik nemrég megelõztek, azok itt ejtõznek a falak mellett, én felcsippentek néhány tabletta szõlõcukrot, és elköszönök. Folyamatosan felfelé megyek az ökölnyi kövekkel bõven megszórt úton, és szorgalmasan rávilágítok minden [K+] jelzésre. Teszem ezt azért is, mert sem elõttem, sem mögöttem nem látok imbolygó lámpafényeket. Kellemesen jár a szellõ; jól is esik ez így hegynek fölfelé. Hátra nézek, de még mindig senki. Még egyszer megnézem az itinert, de minden rendben, valami miatt leragadtak a gyors emberek az elõzõ pontnál. Megpillantom a Kékesen álló adótorony piros fénypontjait. Közelinek tûnnek, de nem dõlök be a csalóka látványnak. Tudom, hogy jó, ha már a csúcshoz vezetõ út felénél járok. Keskeny mûutat keresztezek. Egy kopárabb rész után azt veszem észre, hogy egy átfolyásban tocsogok, ami a vályúszerû köves ösvényt bitorolja. Kimegyek a szélére és ott folytatom. Több kõbe rúgok menet közben, mint szeretnék. Az út elágazik, és a jel jobbra mutat egy még emelkedõsebb útra. Ez felvisz egy új keletû, hatalmas irtásra, ahol faforgács keveredik a kövekkel. A torony most valamivel közelebbinek látszik, de érdekes módon csak a csücskét látom. Az irtás után valamivel elérem az "igazi" országutat. Idegnyugtató, hogy mehetek néhány métert bukdácsolás nélkül. Megint behív a jel az erdõbe, de a következõ kibukkanásnál már valahogy nem találom a [K+] jelet. Nem is nagyon kutatom; megyek egy darabon a [P-] / [Z-] pároson, amirõl tudom, hogy a csúcskõig biztosan elvezet. Így is lesz. Egy lépcsõn fel, egy neonfénnyel kivilágított sétányon keresztül, és már itt is vagyok a nemzetiszínûre pingált kõ elõtt. Rajta pirossal 1014. Pontot még nem látok, de már jön visszafelé két tag. Feléjük megyek, és már látom is, hogy a sípálya tetejénél álló étterem elõtt többen mozognak.

3. EP: Kékestetõ, Tetõ étterem.

Kezembe nyomnak egy apró almát. Mivel ülõalkalmatosság nincs a teraszon, leülök az ablakpárkányra, a többiek mellé, amíg megeszem az almát, és megiszom a Gyöngyösön vett kólám maradékát. Miután feltápászkodtam, megkeresem a [K-] jelzést, és megindulok lefelé. Egy párt látok a füves pályán menni, jó ötletnek tartom, a sok kõ után én is pályára állok. Úgy szaladok lefelé a két túrabotommal, mint aki alól kib...ták a léceket. A lejtõ a hegy alatti síkságra néz. A távolban idõnként lecsap egy villám. Messze van a csapkodás, mert dörgést még nem hallok. Abba' reménykedek, hogy a vihar elkerüli térségünket. Hát igen. Mocsok egy dolog a remény. Nem irigylem a Kékesen posztoló pontõrt sem (bruhaha). Az rendben van, hogy kellemesen síelek itt lefele, de aggódok, hogy meglátok valahol egy "POKOL" feliratot, mert már olyan sokat kocogtam lefelé. Itt van az alja a felvonónak. Ebbõl arra következtetek, hogy már mindjárt lent leszek. Frászt! Innen még majdnem annyi van a lejtõbõl, mint amennyit már eddig ereszkedtem. Nem baj. Míg leérek élvezem az elektromos kisülések látványát. Egy fakerítés után már tényleg kisimul a lejtõ, és egy info tábla oszlopára festett [S-] nyomán bemegyek az erdõbe. Egy rövid szakaszon végre nem kell se hegyet másznom se lefelé fékeznem. Mûútra bukkanok, és a szélén nemsokára feltûnik egy MÁTRAHÁZA feliratú tábla. Nem látom, hogy a jel bevinne az erdõbe, ezért nyakamba vett botokkal baktatok lefelé az út vonalvezetését követve. Egy keresztezõdésben körülnézek, és balra meglátom a már ismert bazárokat, utánuk a parkolóval.

4. EP: Mátraháza, parkoló.

Leülök az ingatag pihenõbútorra, amíg az itt kapott Mg pezsgõtabletta feloldódik a szintén itt kimért falmellékiben. Az utója már a gyomromban pezseg tovább. Közben figyelem, hogy a pontról távozók merre mennek. Igen, a fejemben levõ térkép szerint is át kell menni a mûút túloldalára. Amikor továbbindulok, egy darabig még segítenek a retro neon világítótestek, aztán az utat elnyeli a sötétség. Lámpát gyújtok, és [S-] jelzést keresek. Rövid szakasz után az út elágazik: Jobbra a mûút, balra megint egy neonlámpás allé. Kutatni kell a jelzést; a neonos lesz a frankó. Köhögést hallok. Azt gondolom, hogy a tüdõ szanatórium mellett visz az utam, de jobbra feltekintve az erdõben LED fényeket látok irányommal ellenkezõleg imbolyogni, onnan hallik a köhögés is. Elõveszem az itinert, de megállapítom, hogy én jó irányba megyek. Valószínûleg a lámpások gazdái az elágban a mûutat választották, és most az erdõben csörtetve próbálnak visszatalálni a jelzésre. Hamarosan jobbra le kell menni a kivilágított útról, és a civilizációból ismét betérhetek az erdõbe. Még nem jártam ezen az úton, nem tudom, hogy mikor lesz a [SL] kitérõ, ezért már most figyelek. Mint majd kiderül nagyon korai várakozás ez. Csalódottan érzékelem, hogy a még mindig nagy magasságot nem egyvégtében veszítem el, hanem jó pár hullámvasút is benne van az útvonalban. Ismét kivilágított helyre bukkan utam. Egy trianoni emlékoszlopot mellõzök, majd az Ózon hotel modern épülete mellet megyek el térköveken lejtõzve. Egy reflektorokkal kivilágított reklámtáblánál kitévedek a mûútra, ahol is a buszmegálló környékén keresem a tovább vezetõ [S-] jelet. Két spori szól utánam. Ott folytatódik az út, ahol a reflektorok elvakítottak. Egy darabon követem a segítõ túratársakat, de aztán látok egy szimpatikus tuskót, ami kapóra jön egy jó kis cipõfûzõ meghúzásra, ezért megállok. Egyedül folytatom, de nemsokára, az egyik lejtõs szakasz végén fényt látok. Az iménti sporttársak egy keskeny erdészeti mûúton várakozó autó elõtt állnak, másik két ember társaságában.

5. EP: Hanák Kolos kilátó helyett valahol Európában.

A pontõrök csokiparánnyal kínálnak és elmondják, hogy 2009-ben lemosta õket az özönvíz a kilátóról, ezért most itt osztják a pecsétet a GK megnyugtató közelségében. Ez nem valami bíztató a közeljövõt tekintve, de felcsippentek két parányt, és az út másik oldalán visszamegyek az erdõbe. A két spori már elszelelt. A kilátó felé kihegyezett fatáblát csak jó sokára pillantom meg egy kanyarban. Csak 100 m kitérõt kellett volna megtenni odáig, ha nem fenyegetne a zivatar. De fenyeget, mert egyre gyakrabban villámlik, és már gyenge hanghatás is kíséri a fényjelenséget. Köves szakaszok váltják a kényelmesebb erdei ösvényeket, a kövesek vannak többen. A Rákóczi-forráshoz leérve ismét találkozok a már többször látott két sráccal. Most éppen a forrást szegélyezõ kõpárkányon ülnek, és tengeri halásznak öltöznek. Tisztes távolban én is megállok egy technikai szünetre, de még nem öltözök, csak felülre teszem az esõkabátnak használt széldzsekit a hátizsákban. Amikor ismét útnak indulok egy pillanatra az egész látóteret megvilágító kékes fény villan. - Ha miattam csinálod, akkor abbahagyhatod; bõven elég a fejlámpám fénye, még ha gyakran rúgok is kõbe - mormolom magam elé. Ismerõs fatákolmány közeledik.

6. EP: Muzsla-tetõ.

Az iménti megállásnál kotont húztam az itineremre, most onnan bányászom elõ a doksit. A pontõrök is mindent elmentettek a vihar elõl. Lefelé kanyargok a kilátótól. Már egy ideje csepereg, de aztán egyszerre piszkosul rákezd. Nincs mese, egy fánál megállok és hátizsákra terítve felhúzom a sárga egyesületi széldzsekit. A múltkor a BUDAI 50-en is ebben áztam. Akkor többen röhögve megjegyezték, hogy éppen aktuális az úszóklubos dzseki. Egy gyökérlépcsõrõl félméterest lépve leérek a füredi Muzsla utcára. Innen már hamar lecsattogok a biztos támpontot jelentõ 24-esre. A különbözõ pizzázók és falatozók sötétben áznak; egy túrázó esõköpenyt vesz ki egy autó hátuljából. Jobbra fordulok a bazársorra; egy beton villanyoszlopon [S3] jelzés. Ez kell nekem. Ez az utca keresztben átszeli szinte az egész Mátrafüredet. Egy T keresztezõdésben balra fordulok, és még mindig az utcán kirándulok. Egy fán, mintha jobbra nyilazott jel lenne. Közel megyek hozzá, és tényleg az. Ja, hogy meg kéne gyújtani a fejlámpámat, és akkor nem kell odamenni minden jelhez? Jó. Ez az emelkedõs utca elvezet egy lépcsõ alá, amin semmi perc alatt felhágok a következõ pontra,

7. EP: Kozmáry kilátó.

Egy nagy napernyõt állítottak fel a pontõrök. Ha nem jön egy szélvihar az esõvel, akkor a semminél többet ér. Táblás csoki van kockákra tördelve, azzal kínálnak. Miközben eszegetem a csokit kihallgatom a pontõr telefonbeszélgetését. A hosszú távon kb. csak 120-an vannak. Most már értem, hogy hova tûnt az a rengeteg ember, amikor elõször leértem Mátrafüredre. Abban a hitben megyek tovább a [S3]-ön, hogy innen már csak lefelé kell menni. Frászt. Keskeny, dzsindzsás ösvényen kaptatok erõsen felfelé. A bokrokról az összes víz a gatyámra folyik. Egy nagy böszme békára vetül a lámpám fénye. Ott csücsül az ösvény kellõs közepén mozdulatlanul. Mindkettõnknek mázlija van, hogy egy elnyújtott lépéssel még éppen át tudom lépni. Egy kõrakáson fehér alapon piros pöttyöket látok. Az jut eszembe, milyen jó, hogy ezen a túrán nem kell mindenféle hülye kódokat feljegyezni. Ebben az esõben már saláta lenne az itiner. Amikor egy platószerûségre érek, akkor padok követik egymást. Minõ figyelmesség: az ide felkapaszkodó kiránduló lepihenhet. Én viszont caplatok tovább az egyre dagadó sárban. Még tovább emelkedek, ezt nem akarom elhinni. Lassan felérek a tó mellé. Itt már megint szilárd burkolat van, és közvilágítás. Túlmegyek egy parkoló autón, amibõl aztán kiszáll valaki és hallózik. Visszamegyek vagy 50 métert, de kiderül, hogy depós kocsi, és a túrázójának hallózott. Hát persze! Ezt a kocsit láttam Füreden a pizzázó elõtt. Megint irányba állok. A tó kis szigetére vezetõ hídnak csak a cölöpjei állnak ki a vízbõl. Vízi bicikliket és egyéb vízi alkalmatosságokat látok kikötve. Lassan kibontakozik egy étterem kivilágított, fedett terasza.

8. EP. Sástó étterem.

Zsíros, lekváros kenyérrel kínálnak, de csak egy meleg teát kérek. Közben az átázott széldzsekimet száraz dzsekire cserélem, mert már elállt az esõ. A villámok távolodva cikáznak. Az étterembõl kijõve, jobbra egy ideiglenes vidámparkon kell keresztülvágni, hogy a [S+] jelzést követhessem. Ez az útvonal ismerõs a MÁTRAHEGY túráról. Egy nagy mezõn kell végigmenni. Itt már sejtem, hogy sárilag még bajok lesznek. Viszonylag gyorsan érek el a Farkas-kúthoz, ahol a [SO]-ra váltok. Még ez is egy, a körülményeket tekintve kellemes erdei "séta", de amikor elérem a [S4] jelzést, és balra fordulok a lejtõjére, akkor iszonyúan csúszós, mély, agyagos sárral kell megküzdenem. Télen, a jeges havon nagyságrenddel könnyebben lehetett itt lejönni. Új, terepes cipõben, két bottal csúszkálok fától fáig. Többször egy hajszál választ el a hanyatt eséstõl. Sz. Marcsi és az õ kedvenc túrája jut eszembe... A Kékes oldalán kõrengeteg, ezen az oldalon sártenger és az elõbbi kombinációja... És megint valószerûtlen mélységekbe kell leereszkedni. Az út szélén próbálkozok, hátha ott nem olyan csúszós. Észrevétlenül beljebb kerülök az erdõbe. El is veszítem a jelzést. A zúgó patak mentén visszafelé találok rá ismét. Végre nem kell már lejjebb mennem.

9. EP: Lajosháza.

Kocsiban ülve pontoz a pontõr. Megtudom tõle, hogy a vasút mellett egy jól járható szakasz következik, de az Õrlõmû után megint bõven lesz sár. Megint [S3] lesz a jel. Igaza volt a pontõrnek, mert egy apró zúzalékkõvel felszórt úton tolhatom a botokat. Hol a vasutat keresztezem, hol a patak fölött megyek át hídon, egészen addig, míg egy utolsó vasútkeresztezés után megint kezdõdik a dagonyázás. Egy zsombékos résznél felülrõl jól befolyik a víz a bal cipõmbe. Ez sokat segít a komfortérzetemen. A [S3]-rõl korrekt, fényvisszaverõs szalagozás vezet át a [Z-] jelzésre. Egy kõbánya mellett vezet az út. Ez is ismerõs: Mintha a TÉLI MÁTRA túra kezdeti szakaszán járnék, csak ellenkezõ irányban. Egy fénypont és mulatós zene felé közeledek.

10. EP: Haluskás.

A pontõr múlatja az idõt a telefonhang minõségû felvétellel. Egy elágazásnál a [Z+]-ra térek, és egy peremen vezetõ erdei ösvényen kanyarodok nagyívben Gyöngyössolymos felé. Itt már nincs olyan eszméletlen sár, csak néha kell pocsolyát kerülni. Egy sziklás résznél érek ki az erdõbõl, odalent látszik a település. Védõkerítés betonoszlopain még látok jeleket, de mire leérek az elsõ utcára, valahogy elveszítem a fonalat. Temetõnek még nem örültem ennyire, mert emlékszem az otthoni térképnézésbõl, hogy valahol a környékén kell lennie a buszvárónak. Nem akarok térkép után kotorászni, de egy teremtett lélek sincs még a hajnali utcákon. Szerencsére túrázók csoportja jön a templom felõl. Tõlük tudom meg, hogy arra kell lemenni, és rögtön balra ott a buszváró.

11. EP: Gyöngyössolymos, központ.

Itt egy autógrammot kapok, mert nyomi lett a pecsétnyomi. Innen gyakorlatilag már nem nézek semmilyen jelzést, mert a templom utcája a 24-es bekötõútja, és azon kell végigmenni. Nyakamba veszem a botokat, így próbálom kiegyenesíteni a derekamat. Szembe jönnek túrázók, akik szintén a pont hollétérõl érdeklõdnek. Megnyugtató, hogy nem csak nekem támadt pici gondom a megtalálásával. Már a kültelkeknél járok, mikor egy MCSÉT feliratú papír jobbra beküld a szõlõbe. Szólok az elõttem járó kis csapatnak, de õk azt mondják, hogy õk inkább a flaszteren mennek, csak késõbb kanyarodnak be. Én minden esetre bekanyarodok, nehogy itt a végén hagyjak ki egy pontot. Pár perc múlva megtudom, hogy miért választották a szilárd burkolatot az elõttem járók. Itt ugyan nincs sár, de a zsíros, agyagos föld úgy rátapad a cipõmre, hogy darabonként öt kilós lesz. Lépteim nyomán földdarabok ütõdnek a vádlimhoz. Ilyen kellemes sétával érek el egy fatáblához, ami bemutat egy ösvényre. Földbeszúrt fáklyák vezetnek be a pontra.

12. EP: Bába-kõ.

Nem sok ügyet vetek a kõre, követ ma már nem is akarok látni, inkább kifelé tiplizek a 24-es bicikliútjára, ami itt a cipõkrõl levert sárdarabokkal van belepve. Ahol lehet, ott a füves szegélyen próbálom koptatni a sarat a cipõmrõl. Rohadtul hosszú ez a flaszterezés, de valahogy most egészen jól tûri a talpam. Lehet, hogy már teljesen felpuhult. Miközben fogyasztom a távot, és harapom a frissss, füstmentes levegõt, alkalmam van oldalról hosszasan szemrevételezni a hegyet, amit tegnap este kezdésnek megmásztunk. Nem igaz! Itt a kisvasút vége, nemsokára beérek. Egy lassabb sporttársat érek utol, aki rám köszön és érdeklõdik, hogy a 40-en vagyok e. - Ó, a 25-ösök már rég otthon alszanak - válaszolom. - Sajnos nem, mert én is a 25-ön vagyok - mondja õ, és még hozzáteszi, hogy egy pár kilót bizony le kéne adnia. A depós túrázókkal együtt érek be a Kolping házba. Rögtön lehet csekkolni. A gép által dobott dokumentum szerint jó félórát hagytam bent a szintidõbõl... Finom, zöldborsós ragulevest kanalazok, mikor Sz. Marcsi érkezik futva. Nagy mákja van, mert még pár másodperc, és bemutat neki a számítógépes program. Nem bírok elmenni úgy, hogy ne repetáznék egyet ebbõl a fíínom levesbõl. Szívesen adnak még egy nagy merõkanállal. Amikor ezzel is végzek, akkor tüstént a buszpályaudvarra megyek, ahonnan öt perc múlva már indul is velem a busz hazafelé. Egy jó embereset szenvedtem ezen a túrán, és gyakran jutott eszembe közben, hogy mi a francnak jöttem én ide, de most, hogy a busz ablakán át a harsogóan zöld, verõfényes tájat bámulom, kifejezetten örülök, hogy így tettem.

Ottorino



 

 
 
freeuserTúra éve: 20132013.05.23 21:26:54
megnéz freeuser összes beszámolója

Minden jó, ha vége jó


Mátrai Csillagok 25


A Kékes Turista Egyesületet (http://kekesturista.hu/) az általam eddig megismertek közül a legprofibb túraszervezõnek tartottam. Elõnevezési lehetõség, komoly informatikai háttér, gyors rajtoltatás, felkészült pontõrök, jó ellátás, szép útvonal, pontos szalagozás, gyorsan és különbözõ bontásokban közzétett  eredménylisták...


A túra talán legfontosabb eleme kimaradt a felsorolásból (elõre bocsátom, nem véletlenül): az érkeztetés, a cél.


2013. május 19-én este több mint 1200 ember vágott neki a 3 különbözõ távnak, ebbõl több mint 800 a legrövidebbnek (15 km). Egy gyengébb matekérettségivel is ki lehetett következtetni a rajt- és szintidõbõl, hogy e 800 ember éjfél +/- 1 óra magasságában tömegesen fog a célba érkezni, összecsúszva a nagyobb távok gyorsabb teljesítõivel.


Fél egy elõtt hatalmas sor kígyózott a Török Ignác utcában, a Kolping Ház elõtt - mindenki türelmetlenül várta, hogy a két ezzel megbízott szervezõ hölgy szépen, komótosan gépileg megérkeztesse (az ekkor kitört vihar csak hab volt a tortán, nincs szebb a fáradt testnek, mint az éjjeli gyöngyösi esõ az utcán, 20 méterre a céltól) . Az érkeztetés a mi esetünkben 28 percet vett igénybe, s természetesen a 28 perc értelmetlen várakozással feldúsított bruttó idõ került be az eredménylistába. A lista, teszem hozzá, ezzel teljesen relatívvá vált, hisz az oldalról beügyeskedõk, illetve a 15 km-es táv tömegének lecsengése után érkezõk valós teljesítményükkel szerepelnek, míg a tömegbe belefutóknál akár fél óra többlet is megjelenhetett.


A KTE szervezõgárdája nagyon lelkes, nagyon szimpatikus csapat egyébként, de egy igen egyszerû trükkel könnyen elkerülhették volna, hogy frusztrált, bosszús emberek tucatjai hagyják el a helyszínt. Elég lett volna, ha egy szervezõ a tömegjelenetek megkezdõdtekor végigmegy a soron, kézzel beírja az aktuális idõt, begyûjti az igazolólapokat, majd azokat a két hölgy szépen lassan elkezdte volna feldolgozni, míg az elégedett túrázók már békésen majszolják a zsíroskenyerüket, az oklevelükre türelmesen várva.


Nekem ennyi hiányzott a perfekt túraélményhez. De mivel a pozitív tapasztalataim (Mátrahegy, 125 éves...) többségben vannak, jövõre adok még egy esélyt. Mert egyébként minden más tökéletes volt, az év túracsúcspontja számomra a Mátrai Csillagok.


 

 
 
 Túra éve: 2011
huszia64Túra éve: 20112011.07.19 00:59:21
megnéz huszia64 összes beszámolója


Mátrai Csillagok 40


éjszakai teljesítménytúra


 


     Pünkösd  vasárnap volt és késõ délután az autópályán robogtunk a Mátra irányába, az elmúlt hónapokban, már sokadszorra. Most egy éjszakai túrát választottunk, jelesül a nyolcadszorra megrendezett  Mátrai Csillagokat, ennek is leghosszabb távját, a negyvenest, mely valójában kicsit több mint negyvenegy kilométer volt, ezer hatszáz méter szintemelkedéssel. Hét óra felé járt, és a távolban feltûntek útcélunk  tisztelet parancsoló szürke körvonalai.  Néztem a Kékesen a  tv—torony karcsú tûjét, és szinte éreztem a lábamban az emelkedõ terhelését. De addig még jó néhány óra volt hátra.


Sár-hegy és a Szent Anna -  Kápolna


     Háromnegyed nyolc magasságában értünk Gyöngyösre, a rajt-cél helyszínére.  A Felsõvárosi Általános Iskola aulájában volt berendezve az adminisztrációs központ. Mint minden túrán, amit a Kékes Turista Egyesület rendez,  jól szervezetten és gyorsan ment a nevezés és az indítás. Alig tíz perc elteltével, már az itinerrel a kezünkben igyekeztünk  egy kisebb csoporthoz csapódva a szõlõk felé. Lassan kezdett lenyugodni a nap, s még én a horizontot próbáltam képre rögzíteni, Rita ellentmondást nem tûrõen kezdte falni a kilométereket. Jó lesz ez az erõ még hajnalban is –gondoltam, de hogy ezt ki is fejtsem neki, utol kellett érni. Alig hagytuk el a szõlõket, a szelíd emelkedés hirtelen meredekbe váltott. Szûk, vízmosta egyszemélyes gyalogösvény következett, néhány száz méteren keresztül. A csalitosból kijutva érdekes látványban volt részünk. Ameddig a szem ellátott, egysoros vonalban emberkígyó tekergett a Sár-hegy oldalában. Láthatólag kényelmes tempóban haladtak, biztosak voltunk benne, hogy nem negyvenesek. ” No, érdekes lesz õket megelõzni !” – szólt egy hang kissé mögülünk. Az emelkedõ  közepén be is értük a karavánt. Szerencsénkre ki-kiálltak levegõzni, így ügyes szlalommal viszonylag jól haladtunk a tetõig. Ott a  csoport nagy része megállt pihenni és nézelõdni.  Kiderült õk a tizenötös távon vannak. Ismét egyszemélyes ösvény következett, a bokrok fejfölé értek, a csalán derékig, és hiába lejtett erõsen az út elõzni lehetetlen volt. Türelmesen haladtunk lefelé, a kanyarok miatt néhány métert lehetett csak elõre látni, de a hangfoszlányokból tudtuk, elõttünk és utánunk is jócskán vannak.  Erõsen sötétedett, amikor az erdõbõl kiérve megláttuk az elsõ ellenõrzõ pontot, a Szent Anna – kápolnát. Nagy volt a sürgés,  mivel ez még mind a három táv közös pontja volt. Szûk öt kilométer volt mögöttünk, és a nagy forgalom miatt, a tervezettnél lassabban tudtunk haladni, így a pecsételést követõen azonnal indultunk tovább.


Éjjel az ország tetején


     Viszonylag könnyû etap következett Mátrafüredig. Az erdõben teljesen ránk sötétedett. Egyszer hírtelen csendesebb lett minden. A rengeteg nyüzsgõ gyerek elmaradt, tudtuk, a tizenötösök valahol lefordultak rólunk.  Mátrafüred határáig nem történt semmi. Ekkor egy dupla kerítéssel körülvett vad terület következett. A gyakorlottak tudták, hogy erõs ballal kikell térni egy kis emelkedéssel a külsõ kerítés túloldalára, aki nem figyelt, rutin szerûen tovább ment egyenesen a két kerítés között, és igen csak meglepõdött, amikor néhány tíz méter után a vékony kerítés túl oldaláról, közvetlen közelrõl „bejelentkeztek” a vaddisznók. Volt is inalás visszafelé. Mi, a felsõ útról néztük a” kalandos kedvûeket”. Lassan elértük a település szélsõ házait. Itt a jelek hírtelen eltûntek, és ösvények sokasága kvíz játékra invitálta a résztvevõket. Mia a szakképzõ iskolán átvágva indultunk meg a centrum felé. Ezt az útvonalat, más mátrai túrákról ismertem, így meg sem próbáltam keresni a kijelölt utat. Pár perc múlva, már a 24-es utat koptattuk, erre kellett volna jönni a leírás szerint mindenkinek, de csak kettecskén voltunk az éjszakában. Reméltem, hogy a centrumban, a buszmegállónál nyitva lesznek még a büfék, mert egy kávé és egy  árpalé igen csak jól jött volna.  A büfék nyitva voltak, és láss csodát ott voltak a túrázók is. Nem hiába, minden út a kocsmába vezet. A privát „frissítés” után elkezdtük az igazi emelkedést  a Kékesre. Tíz kilométernél elértük a második ellenõrzõ pontot, Benevárt.  Tíz óra után jártunk. Az út folyamatosan emelkedett, kanyargott egyre feljebb. Jórészt csak ketten mentünk, nagyritkán találkoztunk egy-egy túrázóval. Itt már csak a negyvenesek voltak, a huszonötösök a mátrafüredi büfésoron ( ami hivatalosan bazársor ) leágaztak a Kozmáry - kilátó felé. Aki már túrázott éjszakai erdõben egyedül, vagy másod magával, az tudja milyen az. Kiélesednek az érzékek, s elõfordul, hogy többet vélünk hallani, vagy akár látni, mint az a valóság. Misztikája van, mindenkinek erõsen ajánlom, próbálja ki. Jobban kell tartani saját képzeletünktõl, mint az erdõ lakóitól. Itt azonban a folyamatos emelkedés koncentrálásra sarkallt minket. Tizennégy és fél kilométer megtétele után elértük az ország tetejét. Gyors fotók a csúcs kõnél, és irány a Tetõ étterem terasza, a harmadik pont. Kaptunk egy frissítõ almát, és már újra a csúcskõ mellett haladtunk el. A déli sípályán ereszkedtünk Mátraházára. A központi parkolóban volt felállítva a negyedik ellenõrzõ pont, az elõzõtõl alig két és fél kilométerre.


Újra Mátrafüred


     Elmúlt éjfél is, és a szanatóriumnál elhagytuk Mátraházát. Kihalt és csendes volt minden, csak néha tûnt fel egy–két túrázó. Az ellenõrzõ ponton megnyugtattak bennünket, hogy az elkövetkezõ öt-hat kilométer végig lejt. Kétkedve fogadtam a hírt. A Mátrahegy túra az ellenkezõ irányból jön, és március elején tükörjégen csúsztunk be a szanihoz fentrõl. Így is volt. Ahogy áthaladtunk a szanatórium fõbejárata elõtti mûúton, rögtön emelkedni kezdtünk, a Kecske-bérc felé.  Ezután, viszont tényleg lejtõ következett. Elhagytuk az Ózon és a Bérc hoteleket.  Az egyházi konferencia központ után nyílt terep következett. A távolban feltûntek Abasár és a visontai erõmû fényei. Bámészkodni nem nagyon volt lehetõség, a keskeny ösvényen a lábunk alá kellett figyelni. Úgy tûnt, mintha alig haladnánk, pedig a sebesség mérõ szerint jó tempót diktáltunk. Az ötödik ellenõrzõ pont viszont nem akart feltûnni. Ismét erdõbe értünk, és egy farakásnál végre megláttuk a kilátó felé vezetõ utat, amit a pontõrök szépen kivilágítottak. A Hanák Kolos-kilátónál kis tábortûz és keksz fogadott minket. Elégedetten állapítottuk meg, hogy meg van a táv fele. Rita sérült térddel érkezett a túrára, és itt már igen csak voltak fájdalmai. Viszont szokásához híven, összeszorított fogakkal, no meg némi fájdalomcsillapító segédlettel folytatta a menetelést. Újabb lejtõ következett Rákóczi-forrásig.  A kiment  térd az emelkedõket jól bírta, a lejtõket már finoman szólva is kevésbé. Csendesen haladtunk, néha egy-egy szisszenés, elnyomott káromkodás hallatszott mögülem. Ez a terep rejtett csapdáit jelezte, amiket Rita megtalált, néha gödröt, másszor sziklát, esetleg keresztben fekvõ faágat. De egyszer csak elértük a forrást. Kellemes emelkedõ kezdõdött Muzsla-tetõre. A kilátónál nem sokat idõztünk, pecsételtettünk és folytattuk az utat. Újabb lejtõ jött, igen változatos felszínnel, ami visszavitt Mátrafüredre. Nem messze a bazár ( büfé ) sor elõtt értük el a mûutat. Néhány órával korábban már jártunk itt, a kávé és más már emlékké szelídült. Gyengén reménykedtem, hátha van egy non stop hely, de a vendéglátósok úgy látszik nem voltak tekintettel a szomjas túrázókra. Pedig alig járt az idõ éji kettõ felé. Átvágtunk az amúgy szép és barátságos településen és egy lépcsõsor megmászása után már a hetedik pecsétet gyûjtöttük be a Kozmáry-kilátónál. A pontõr kólát kínált, frissítettünk, és mentünk. Két és fél kilométer az erdõben,  jórészt  viszonylagosan kellemes emelkedõn. Az út mellett felállított rönk padok jelezték, hogy nappal, biztos csodás kilátásban lenne részünk.  - Majd egyszer megnézzük. -  A fák között feltûnt közvilágítási lámpák sárga fénye jelezte, lakott területre érkezünk. Beérve Sástóra egyszer eltûntek a turista jelek. Viszont tudtuk, hogy a pontunk a Sástó étteremnél van, így szorgosan követtük a tó parti utat. Nemsokára újra feltûntek a jelek, és az étterem is. A kirakodásról ítélve, itt meleg ételes, vagy italos frissítõ pont lehetett. Mosogattak, rakodtak, csak oda vetették, hogy minden elfogyott, meg így jár aki a végére marad. Bõven szintidõn belül voltunk, és még voltak mögöttünk is. Õk is így jártak. Pecsétet kaptunk nagy keggyel, jóformán mi kértünk elnézést, és gyors útbaigazítás után -  csak menjünk már alapon – tovább is indítottak minket. De legalább az útbaigazítás helyes volt. Búcsúzóul kedvem lett volna jó teázást és étvágyat kívánni a pontõröknek, de úgy döntöttem, nem veszem át a stílusukat. Átvágtunk egy mini vidámparkon és egy mezõ következett. Mondták ugyan az étteremnél, hogy csak keresztül kell menni rajta, de merre. Kicsit ideges voltam. Rita a túl végen megtalálta a jelzést és az utat, így egy újabb emelkedés után már Farkas-kútnál voltunk.


Kínok kínja  


     A sérült térd miatt tartottam az elõttünk álló útszakasztól. A szintvonalmetszet alapján kegyetlen lejtõnek kellett következnie Lajosházáig. Még épp lábbal sem volt túl kellemes, a meredek, vízmosta, köves és minden egyébbel tarkított terep. Hajnalodott, és többet néztem hátrafelé, mint elõre.  Lassan, araszolva, néha a könnyeivel küzdve, de folyamatosan jött Rita. Ha óvatosan akarok fogalmazni, akkor úgy mondanám, nem döntöttünk gyorsasági rekordot ezen a három és fél kilométeren. A seprûtõl nem kellett még tartanunk, volt idõnk, de egyébként is mindegy lett volna. Egy örökké valóság után elértük Lajosházát. Nem tudom miért, de én ide normál körülmények között még sosem értem. Egy gyors pecsét, immáron a kilencedik, és tovább. Megláttuk,  az Õrlõmû egykori vasúti megállót. Szalag kordonnal volt körbevéve a régebben szebb napokat látott épület. Lakókocsik, sátrak voltak a telep mögött a takarásban. Az épület elõtt a vasúti sínek mellett régi tehergépkocsik álltak. Valamiféle háborús filmet forgathattak. A helyszín hiteles volt, nem is  keltett jó benyomást. Mentünk amilyen gyorsan csak tudtunk. Harmincegy kilométernél tartottunk. Kisebb hullámvasutazás következett, majd egy hatalmas kõbánya fölött találtuk magunkat. Korlátok, táblák voltak mindenütt, melyek figyelmeztettek, hogy bizony életveszélyes a szakadék megközelítése. A bánya teraszos mûvelésû és  a legalján parkoló nem kis munkagépek, dömperek játék autóknak néztek ki fentrõl. Megálltam fényképezni, közben Rita beért. A további tereprõl kérdezett.  Miután meghallotta, hogy Gyöngyösig szinte végig lejteni fogunk nem lett boldogabb. A bányától nem messze, Haluskásnál volt a tízedik ellenõrzõ pont. A pontõrök újra a régiek voltak, lehetett rajtuk a fáradtságot látni, ennek ellenére mindig volt egy jó szavúk, Rita sántikálását látva egy-egy bíztatás. El is feledkeztünk Sástóról. Egy kis hegyet kerülve haladtunk Gyöngyössolymosra. Beért bennünket egy túratárs, és egy idõre mellénk szegõdött. Jót beszélgettünk, de aztán lassúnak bizonyult a tempónk neki és elköszönt. Éppen egy újabb lejtõn araszoltunk le a faluba, mikor újabb ember tûnt fel mögöttünk. Megtudtuk õ a seprû. Bár a pontok nyitvatartási idejébõl még jócskán volt, elindult, mert akik mögöttünk voltak, a bennünket nemrég otthagyó fiú kivételével mind feladták. A Pincés Malomnál megkaptuk a tizenegyedik igazoló pecsétet, s immár a kora reggeli napfényben haladtunk a mindinkább belátható távolságba került Gyöngyös felé. Rita itt már csillagokat látott, de tudtam szólni felesleges, úgy is végig akarja csinálni, és meg is fogja tenni. Keresztül vágtunk Gyöngyössolymoson. Az egyik mellékutcából jött egy idõsebb úr. Köszönt, majd megkérdezte, „negyven vagy huszonöt?” . Negyven – válaszoltuk. Elismerõen bólintott és további jó utat kívánt. Elhagytuk a falut és a szõlõk között vezetett tovább utunk. A távolban, már látszottak Gyöngyös emeletes házai.


     Szalagozáson haladva elértük az utolsó ellenõrzõ pontot Bába-követ. Megvolt az egy tucat pecsét. A pontõrök örömmel hallották, hogy nem kell kivárniuk a hivatalos zárást, mivel mögöttünk nincs senki. Végre örültek nekünk. A harmincnyolcadik kilométernél voltunk, és már csak alig több,  mint három volt hátra. Megkönnyebbültünk. Egyenes útszakasz végig egy kerékpárúton a célig. Sehol emelkedõ, pláne nem lejtõ. Bába-követ elhagyva átvágtunk egy kis réten és már a vékony aszfaltcsíkon voltunk.


Végre vége    


     Mikor már azt hittük túl vagyunk a nehezén, ütött be véglegesen a krach. Az aszfalton Rita térde teljesen beállt . Már nem csak a fájdalommal kellett küzdenie, hanem azzal is, hogy gyakorlatilag egyáltalán nem hajlott a térde. Úgy közlekedett, mint akinek fa lába lenne. Nevetni azonban nem volt kedve. A város határában a Sár-hegy tövében haladtunk, ahová tíz órával azelõtt kapaszkodtunk fel. Mögöttünk a távolban Kékes-tetõ és a tv torony. Éjfélkor voltunk fenn, mégis úgy tûnt, mint ha egy más alkalom lett volna. Már látni lehetett a kis vasúti megállót, ahonnan az emelkedést kezdtük a szõlõk felé, és egy jobb kanyar után feltûnt  az általános iskola. Hármasban a seprûvel „rohamoztuk meg” a célt.    A kapu elõtt épp a bába-kõi pontõrök pakoltak ki kocsijukból. Tapssal fogadtak minket.


     Végre benn voltunk, minden nehézség ellenére megtettük a negyvenegyezer- kétszázötven métert, megmásztunk ezerhatszáz méter szintemelkedést, újra fenn jártunk az ország tetején, és  Gyöngyösön már minden szempontból túl voltunk a csúcson. Az emléklappal a kezünkben ballagtunk vissza a kocsihoz, és a pozitív élményekrõl beszélgettünk.


      Mindenkinek ajánlom ezt a túrát, aki szeret éjszaka barangolni, kedveli a kihívásokat és nem ijed meg önmaga árnyékától. Köszönet a Kékes Turista Egyesületnek a kiváló túráért. Sástó csak egy feledhetõ momentum volt, borítsa a feledés és az idõ jótékony homálya.  Jövõre eljövünk újra.         

 
 
kekdroidTúra éve: 20112011.06.21 10:56:48
megnéz kekdroid összes beszámolója

Mátrai Csillagok 25


Elsõ ránézésre kezelhetetlenül nagynak tûnik az aulában látszólag rendezetlenül hömpölygõ tömeg. Szép lassan azonban rájövünk Repkénnyel, hogy a megjelentek többsége már a rajtra várakozik, így megkeressük a nevezés rejtõzködõ asztalát. Négy fõre váltunk itinert: Kerek repkény, édesapám, öcsém és jómagam jelentik ma éjjel a többes számot. A látszólag hosszúra nyúló rajtoltatás a valóságban egész rövid, a gyöngyösi megérkezést követõen fél órán belül már elindulunk, ezen idõ nagyrészt az összekészülõdéssel és a lapok kitöltésével telt. Nem kell sokáig olvasni a leírást, beállunk a túrázók menetoszlopába és kisétálunk a városból, megcélozva a Sár-hegy adótornyait. Utolér Tinca, pár percig társalgunk, majd nekilódul a hegyoldalnak. Lassított felvételben követjük, nehézkes a haladás a meredeken emelkedõ, szûk ösvényen. Megjelenik a tömegtúrák egyik jellegzetes résztvevõje, Hovarohantok Géza, aki zajosan megsértõdik, ha olyasvalaki elõzi meg, akibõl ezt amúgy nem nézné ki, sõt, akkor is, ha valaki más. Ám tegye. Felbukkan Jack Daniels is, megfogyatkozott mennyiségben lötyög egy palackban, leírhatatlan görbén járó tulajdonosa néha jóízûen kortyol belõle. Felérkezünk a hegy nyergébe, innen már kényelmes, panorámás útszakasz vezet a tetõ alatti elágazáshoz. Jobbra erõmû, tõle kicsit délre külszíni fejtés, északra viszont hosszan elnyúló hegygerinc, egymás nyakára nõtt csúcsokkal. Összefutunk Tibettel, aki valakit vagy valamit keresgélve visszafelé indul el, a kápolnánál újra találkozunk. Némi útszélesedés után ismét egynyomosodik a követendõ csapás, nyakig érõ fûben kanyargunk, botladozva sziklában, gyökérben. Egy pillanatra megjelenik elöl a Szent Anna-kápolna, majd el is bújik a növényzet mögött. Megérkezünk, öcsém hátizsákjából elõkerül a négy papír, lepecsételik nekünk.


Kényelmesebb, hûvös út vezet erdészház mellett, repülõtér végében, sárkányrepülõk térnek haza, a háttérben a lemenõ Nap festi tarkára az eget. Sok lesz a jóból, láthatósági mellény felszabdalt fényvisszaverõje térít be az erdõbe. Kezd sötétedni, körülöttünk csekélyebb a mozgás, mint eleinte volt, a tömeget csak beszélgetések foszlányai, nevetések, kiabálások („Hoool vaaagy Janiii!?”) sejtetik. Kerítés mellett mászunk ösvényt, mellettünk sûrû, tömött fenyves, egy nyiladékban vaddisznó csámcsog békésen, alig ötven méterre az úttól. Repkény óvatosan lefényképezi, a dupla kerítés nélkül ez a fotó nem jöhetne létre. Imbolygunk tovább, lejtõn, mezõn, kiserdõn keresztül érjük el a Mátravasút hosszú egyenesét, majd a 24-es fõutat. Ismerõssé válik a helyszín, a Téli Mátra által is követett zöld kereszten botladozunk át a falun, majd ezt elhagyjuk, felcaplatunk a Kozmáry-kilátóhoz, ahol lobogó tábortûz és néhány szem csoki fogad a pontõrök jóvoltából. Felnézünk a sokak által méltatlanul kihagyott kilátóba, hangulatos, csupafény kilátás vesz körül. Tovaballagunk, lámpát egyelõre csak öcsém kapcsol, a felhõkön szóródó fény még sokáig elég marad a haladáshoz. Hosszan és néha meredeken emelkedik az út, az esti erdõ idilli csöndjét a valahol mellettünk kanyargó fõútról töri meg egy-egy hangosabb motor, autó, busz. Tisztáson sétálunk át, nyílik némi kilátás a hegyekre, majd újra összezár felettünk a lomb. Keskeny mûútra érkezünk, ez elvezet Sástóig, balra tábor, jobbra kemping és hétvégi házak sokasága. A tó csendben, sötéten húzódik mellettünk. A végében ellenõrzõpont üzemel, kisfiú kiabálja a saját maga által szerzett, az ellenõrzõponton hozzáférhetõ szolgáltatásokat hirdetõ rigmust, nem elõször ma este és még jó sokáig nem utoljára. Bélyegzés után leülünk vacsorázni, közben hallgatjuk a vendégek fogadásáért felelõs személy megállíthatatlan mûködését. Mosolyogva sétálunk tovább.


Réten vágunk keresztül, majd út menti ösvényen halad a jelzés, a többség az utat preferálja, én meg inkább az imbolygós ösvényt, útvonalkövetésre kell nevelni a társaságot. Forrásra lelünk, a jól kiépített Farkas-kútra, jelzésváltás után a sárga körön baktatunk tovább, enyhén emelkedik az út. Elérve a sárga négyszöget – a sárga jelzés minden változatából láthatunk ma egy kicsit – lejtõre váltunk, meredek, köves, vízmosta csapáson trappolunk lefelé, egyik fától a másik fáig haladva. Néha odafigyelek az elsõbálozóra és a fiatalkorúra, no és persze a lazán lámpa nélkül kiránduló Repkényre. Lassan kisimul az út, rohanó patak hangja tölti be az éjszakát. Hídon kelünk át, megérkezünk Lajosházára: udvarias pontõrök veszik kezelésbe a papírokat, miközben minket süteménnyel kínálnak. Rövidke pihenõt követõen felcihelõdünk, elsétálunk a hosszú, holdsütötte völgyben. Népes, nem túl jókedvû társaság jön szembe – lehet, hogy benézték az ellenõrzõpontot és vissza kell menniük? Talán sosem tudjuk meg. Megérkezünk az õrlõmûhöz, a hatalmas építményt kivilágították, a völgyet rendõrségi kordonnal lezárták. Két ember üldögél a sötétben, csak mutogatnak a helyes út felé. Remélem, nem valami gyilkost hajkurásznak a nagy mátrai éjszakában. Kimászunk a völgybõl a sárga háromszöggel jelzett úton, kisvártatva a jelzés távozik, mi pedig ismét a fényvisszaverõ szalagokat követjük a zöld sávig. Erdõben, ligetben sétálunk, megtaláljuk a zöld sávot, majd az út mellett a mély bányagödröt. Elkanyarodunk a Haluskás felé, nem tudom pontosan, mi az a haluska (nagyjából igen: tésztaféle) és miért lett olyan tõle ez a hely, de a pontõr nagy vidámsággal üdvözöl, elárulja, hogy nem helyszínelnek, hanem filmet forgatnak a völgyben. Rémfilmet, gondolom.


Baktatunk tovább, nemsokára holnap van, erdõben sétálunk egy végtelen úton, mellettünk falu fényei pislákolnak. Az már Gyöngyössolymos, nemsokára lejtõ következik, füves, néhol sziklás úton ugrándozunk a szélsõ házakig. Újabb ellenõrzõpont következik, nagy csendességben elropogtatunk egy-egy szelet müzlit, majd tovasietünk. Túrázók közlekednek szanaszét a faluban, körülbelül mindenfelõl mindenfelé. Értetlenül figyelem a jelenséget. Elhagyjuk a díszkivilágított üdvözlõtáblával ellátott Gyöngyössolymost, rövidke aszfaltozás után földútra térítenek a szalagok. Tõlünk délre Gyöngyös fényei világítanak az égig, északra a Mátra tornyosul fölénk, a hegyek körvonalai felett élénk fénnyel ragyognak a mátrai csillagok. Fantasztikus látvány, feledteti a közvetlen környezetünk monotóniáját. Tábla irányít a Bába-kõ felé, a hajdani gejzír kúpjánál tábortûz lobog, kedves pontõröktõl kapjuk meg az összesen négy bélyegzést. Innen már csak végig kell trappolni Gyöngyösig: hosszú, egyhangúnak tûnõ kerékpárútra térünk. Az egyhangúság feloldásáról a többi túrázó gondoskodik, van néhány illuminált túratárs, meglepetésszerûen felbukkanó kerékpáros, futó, aki úgy fut, hogy az én lábam kezd fájni, és persze utolérnek a hosszútáv leggyorsabb résztvevõi. Így hamar megérkezünk a célba, ahol néhányan félórás, háromnegyed órás sorállásról panaszkodnak. A hosszú nyomtatási sor feloldására egy asztalnál kézzel is írnak okleveleket, akkurátusan felírva azon rajtszámokat, akiknek már nem kell külön nyomtatni. Ezzel a módszerrel minimális sorállási idõvel kézhez kapjuk a díjazást. Töltünk pezsgõtabletta ízû vizet és elhagyjuk a lassan újra megtelõ iskolát. Köszönöm a társaságot mindhárom útitársamnak és köszönöm a rendezõségnek a hangulatos túrát. A végén eszembe jut: a túra mindhárom résztávján jártam már egyszer. Valamelyikbõl jó lenne jövõre ismételni.


-Kékdroid-


Képek, a szerzõ (Kerek repkény) engedélyével.

 
 
czenegabiTúra éve: 20112011.06.15 08:59:37
megnéz czenegabi összes beszámolója

Kedves Barátaim!


Idén elõször vettem részt ezen a túrán. A különlegességét az adta, hogy esti/éjszakai viszonyok között tartatott meg és még sosem jártam ilyenen szervezett formában. Sajnos már a kezdetkor a legrövidebb távra kellett neveznem, mert a nap folyamán egy kis kitérõt tettünk Béla barátommal a Kékes-tetõre. Ez a plussz táv, vagyis a gyalog vissza Gyöngyösre program a talpamat eléggé megviselte és így elég volt a 15-ös táv is. A rajtnál megdöbbentõ látvány fogadott: tömeg. Amennyiben nem éjszakai lett volna úgy nem biztos, hogy neveztem volna. Nagyon támogatom a túrázást és a természetjárást, de ez egyszerûen már sok volt. A rajtbeli várakozással nem lett volna baj, azonban az elsõ emelkedõn egy masszív sor alakult ki és elõzni is nagyon nehezen lehetett. Nagyon szép volt azonban a lenyugvó nap, ahogy fokozatosan eltûnt a hegyek mögött és bearanyozta a vidéket és a homlokomon megjelent vízcseppeket. A rádióadótoronynál már vártuk az ellenõrzõpontot, de csalóka volt ez és bizony a Sár-hegyrõl le is kellett még jönni a kápolnáig, ahol a bokrok között már nehezen lehetett látni, de a csupasz területeken még nem kellett lámpa. A tömeg ismét nagyon érzõdött az elsõ ellenõrzõpontnál, ahol a pontõrök és köztem mindössze a rajtszámom elhangzása jelentette az egyetlen kommunikációs kapcsolatot. Itt elõkerültek a fejlámpák és egyéb világítóalkalmatosságok is és a 13. harcosból ismert tûzkígyó útjára indult. Egy kicsit lazult a sor, de a Kozmáry-kilátóig folyton nagy beszélgetésekkel, sikongatásokkal körülvéve haladtunk. A tereppel már nem volt gond, mert ekkorra már kiderült, hogy a Sár-hegy volt a 15-ös távon a legkomolyabb emelkedõ. A Kozmáry-kilátónál Bécivel tettünk egy kísérletet a csillagok megfigyelésére is. Ez nagy örömünkre sikerült is és a földön feküdve élveztük a város által is megvilágított égbolt szépségeit, ahol nem egy mûholdat is sikerült megfigyelni. A kilátónál még egy meglepetés ért minket: volt csokoládé, amibõl enni lehetett és finom is volt!


A kilátót követõen vissza kellett térni Mátrafüreden a bicikliútra és az úton végig kellett visszamenni Gyöngyösre végig lejtve. Ez a betonút volt talán a legmegviselõbb. A célba kellõen elfáradva érkeztünk be, bár a láncszem gyenge pontja ezúttal én voltam, mert Béla bizony bírta volna még szusszal, azonban nekem a talpam már felmondta a szolgálatot. Mivel mi tömegközelekedéssel érkeztünk így az éjszaka maradék részét ki kellett húznunk az iskola aulájában, ahol a folyamatos zaj miatt a pihenés teljesen kizárt volt. A rutinosabbak hoztak polifoamot és hálózsákot is és elhúzódva egy sarokba aludtak egy jót. Irigykedtem is rájuk. Reggel még meglátogattuk a Borpalotát. Országos nyílt bornapok voltak és mi lévén az elsõk aznap kaptunk egy pazar pince és szõlészeti bemutatót, ami a hangulatunkat nagyon megdobta. Aki Gyöngyösön jár, annak mindenképpen érdemes betérni ide, akár fõprogramként is. Rendkívüli szaktudás és kedvesség, munkaszeretet és életbölcsesség jellemzi a tulajdonos hölgyet és munkatársait egyaránt. Érdemes tanulni tõlük.


A túrára visszatérve nem panaszkodom, mert a rajtoltatás és a célbaérésben a tömegprofizmus jellemezte a szervezést. Sajnos a nagy létszám zavaró volt. Mindezek mellett pozitív elõjellel zárult a hétvége.


Kellemes Napokat a következõ túráig!

 
 
 Túra éve: 2010
PlecsTúra éve: 20102010.05.28 09:45:35
megnéz Plecs összes beszámolója
 

Mátrai csillagok 25 

A tavalyi cefet idõjáráshoz képest idén gyönyörû napsütésben vágtunk neki a túrának, így nem is volt nagyon meglepõ, hogy sokkal többen voltak az éjszakai túra valamely távjára vállalkozók, mint tavaly.

Én idén a kápolnáig jutottam világosban, aztán elõ a fejlámpa és abban folytattam a bokáig érõ pocsolyák kerülgetését – amik természetesen csak innentõl kezdõdtek. :-) A néhol kifejezetten nagy és mély tócsák kerülgetésében már Mátrafüredig sem voltam igazán sikeres, az utána következõ szakaszra viszont már nem a „nem sikeres”, hanem a „totálisan sikertelen” a jó kifejezés: gyakorlatilag egyes helyeken, mintha egy lápos területen haladtunk volna, a kerülsé teljesen esélytelen volt…. Bokáig érõ trutyi! Külön említést érdemel a Lajosháza felé vezetõ köves lejtõ, amely világosban sem lenne egy nagy élmény, de sötétben, bokáig érõ, folyó vízben… :-) Igazi élménytúra kellék! :-)

A túra egyébként idén is nagyszerûen szervezett volt, ahol kellett, kitûnõ szalagozással, szerintem példaértékû ez a rendezés – gratula, elismerés és köszönet a rendezõ Kékes TE-nek!  

Ha van kedvetek éjszakai mátrás képeket nézegetni, a túrán készült világos és sötét fotókat itt megtaláljátok: www.plecs.hu
 
 
tapirka1014Túra éve: 20102010.05.24 16:16:37
megnéz tapirka1014 összes beszámolója

A topikon kívüli szervezkedésem nem jött össze, így egyedül indultam a túrára, a rajtban összefutottunk Nedussal, végül 9 perccel elõbbi rajtidõt kaptam az itineremre, mint õ. A cél egy kellemes futás volt, ami a rajtban annyival bõvült, hogy a laza és a "Nedus_nehogy_utolérjen_Kékesig" tempóban fogok kezdeni, aztán majd meglátjuk. Mátrafüred elõtt gyalogos túrázók lekiabáltak a jó útról, így aztán belekerült egy kis kerítésmászás is vaddisznókkal fûszerezve. Kb. itt kezdõdött a bokáig érõ mocsár, ami aztán Kékesig majd vissza Mátrafüredig kicsit javult, Sástótól Lajosházáig viszont minden képzeletet felülmúlt, helyenként lábszárközépig süllyedtünk a trutymóba, ilyen körülmények között még nem futottam...

Hiába menekültem, Nedus végül Benevár-Kékes között kb. félúton megfogott és gyorsan el is tûnt az éjszakában. A csúcson pont a kõ elõtt futottunk össze, a sípályán lefelé végig láttam a lámpáját a távolban, itt egy srác csapódott mellém. Mátraháza után egy építkezés miatt terelésnél a jelkeresés közben futottunk újra össze, innen végig együtt mentünk.

Eleinte még próbáltuk kerülgetni a mélyebb részeket, de egy idõ után nem volt értelme, mentünk keresztül tökön-paszulyon.

A vége saját mérés szerint 5:53, a hivatalos statisztikákban 5:55 lesz, mert a rajt után kimaradtam a szaknévsorból, ezt pótolni kellett.

 
 
 Túra éve: 2009
larzenTúra éve: 20092009.06.03 01:06:17
megnéz larzen összes beszámolója
Mostanában nem írtam beszámolót, leginkább azért, mert nincs mirõl. A Mátrai Csillagok túra mellett azonban nem lehet szó nélkül elmenni. Én nem lépek be klubba, legfeljebb alapító tagként, de ennek a vasárnap éjjelnek minden mozzanata az SSC diadala volt a józan ész felett.

Parádsasváron töltöttük a hosszú hétvégét. Szombaton sem volt túl verõfényes az idõ, de Vasárnap már be kellett fûteni a házakban és legfeljebb annyit mentem ki a szabad ég alá, amíg az egyik házból átfutottam a másikba. Ennek ellenére nem volt kérdés, hogy a Mátrai Csillagok túrára el kell menni. Sajnos sapkát elfelejtettem pakolni, de még egy vékony rövidujjú technikai pólónál vastagabb felsõt sem vittem, szerencsére Áki és Tomi kisegítettek. Mondjuk az az ötlet nem nagyon vált be, hogy ha nagyon esik, a kölcsönpolár fölé veszek majd egy láthatósági mellényt, legalábbis sokat nem segített. Viszont az utolsó pillanatban eszembe jutott, hogy jó lenne az igazolófüzetet vízhatlan tokba tenni. Gyorsan el is kezdtem kotorászni a kesztyûtartóban, ahol is egy korábbi parkolási bírság mikulászsacskója akadt elõször a kezembe. Ha ezen az éjszakán pl. Mátrafüreden egy rosszaalvó szállóvendég valamikor éjfél körül kinéz a szoba ablakán, akkor láthatott volna egy õrült parkolóõrt, aki zuhogó esõben ront elõ a bokrok közül, az övére tûzve már elõkészítve a bírságoló cetli. Rejtõ regénybe illõ kép! Egyébként ezt el akartam játszani kalapos Erzsi férjével (aki felesége állandó autós depós kísérõje), valószínûleg a nagy esõben nem ismert volna fel, sajnos túl késõn kezdett el hülyeségeken járni az eszem, utána már nem találkoztunK. A fenti epizód is mutatja, hogy semmiképpen sem teljesült a sötét oldalas három harmados szabály: mind a három harmadban jó kedéllyet róttuk a kilométereket.

Nagyon igazságtalan lennék, ha azt mondanám, hogy az elsõ pillanattól az utolsóig esett az esõ: ugyanis csak az elsõ ellenõrzõponttól kezdve esett a célbaérkezésünk + 10 percig. Mátraházán csapatunkból az öreg medve, a harmadszor induló, aki már korábban bele is olvasott az itinerbe (én), határozottan állította, hogy a fõútról balra le kell térni a Z+ jelzésen a Kozmáry-kilátóhoz. A kilátónál kedvesen közölték, hogy nem kellett volna ide jönnünk. Viszatértünk a fõútra és innen már sínen voltunk. Többször mondtam a többieknek, hogy az innen kezdõdõ K+ jelzés a Kékes meghódításának legkönnyebb útvonala, végig futható, kellemes kis emelkedõ. Jó, persze, most sokat gyalogoltunk közben, fõleg azért, mert mostanában, ha futni indulok, úgy nézek ki, mint egy fóka cicanadrágban, de legalábbis garantáltan, mint aki a negyedik hónapban van. Ennek ellenére nem kellett a többieket megalázóan lassú andalgásra bírni, egész gyorsan felértünk a csúcsra. Amúgy közben egyre rosszabbak lettek az idõjárási és látási viszonyok. Az esõ, ha lehet még jobban zuhogott, a ködben sokszor az ösvényt is keresni kellett. Az én lámpán szórt fénye egész jól elbírt ezzel, csak a távolabbi jelzéseket nem lehetett látni. Itt jegyzem meg, hogy a túra olyan szinten volt profin kijelölve friss festésekkel, földbe leszúrt karókra erõsített jelzésekkel és fényvisszaverõ szalagokkal, ami párját ritkítja.

Kékesrõl lefelé olyan köd volt, hogy alig találtam meg a sípályát (pedig a parkolótól azon jöttünk fel). Mátraházától csatlakozott hozzánk egy sporttárs, aki elég jól ismerte az utat, majd Muzsla-tetõtõl még kettõ, így kezdett kibontakozni a túra csapatépítõ jellege. Igaz, õket késõbb elveszítettük.

A következõ említésre érdemes esemény a sástói pihenõhely frissítõje volt, ahol zsíros vagy lekváros kenyeret lehetett számolatlanul fogyasztani teával lekísérve. Természetesen vinni is lehetett, inni a langyosból ittunk, a kulacsba a forró kondérból került. Itt megint akkor köd volt, hogy kellett egy kis helyismeret a jelzés megtalálásához a rét szélén, de sikerült a kérdést megoldani. Még egy pici emelkedõ volt hátra, hogy aztán meredeken lejtõzzünk Lajosházáig. De hopp, ez itt a Téli Mátra útvonala, itt szoktunk átmenni a hídon, de hol a híd? Itt csak egy gázló van! A patak térdig majdnem térdig ért a híd felett, 3-4 méter szélességben! Na, mese nincs, átfutunk, kicsit hideg, de még mindig jobb, mint a Cuha gázlói a Bakonyi Mikin. Kedves ajándék a rendezõktõl, hogy a pecsételés után vissza is kellett menni itt. Nemsokára újabb patakátkelés, még mélyebb, még szélesebb. Két hitetlenkedõ rövidtávos kétkedve nézegeti: itt tovább? Itt hát. Igaz, itt már kicsit koncentrálni kell, mert nagyon erõs a sodrás.

Nem sokkal késõbb, Ákibácsi elkezdi szidni a teát, hogy nem volt rendesen kimosva az edény, amiben készült, nagyon szalonnaíze van. Elõször azt hittem viccel, hiszen két pohárral is ittam a ponton, az nagyon jó volt, talán kissé sok benne a cukor. Amikor beleittam, rájöttem, hogy õ még finoman fogalmazott. Már az elsõ korty teljesen világosan felidézte bennem a falusi disznóvágások teljes élményvilágát, nagyrészt a disznó szemszögébõl. A második kortyot meg sem próbáltam, ez teljességgel ihatatlan, káromkodva öntöttem ki. Abban maradunk, hogy abált szalonna leve lehetett abban a kondérban, amibõl elvitelre kaptunk. Szerencsére nem volt messze a cél, túl nagy problémát nem jelentett a folyadék hiánya, fentrõl még amúgy is folyamatosan jött az áldás, szünet nélkül. Már csak Göngyössolymos, a kissé saras földút és a karékpárút maradt hátra a célig. Nem is volt nehéz. Három éve, amikor nehéz volt, elsõ beérkezõ voltam, de már pirkadt. Idén már Parádsasváron ért a hajnalhasadás. A célban szintén szuper ellátás, a raguleves osztályon felüli volt. Áki csak a kocsi mellett önti ki a teát, szerintem egy kis mintát vinni kellett volna emlékbe. Az ízét leírni úgysem lehet.

Rég éreztem ilyen jól magam túrán, a rendezõk mindent megtettek, de hát ha én eljövök, az esõ tuti: három éve nagyon durva volt, két éve is volt egy nagy zuhé a végén. Égi csillagok híján mi hárman ragyogtuk be a Mátrát: alow, akibacsi és jómagam.
 
 
Rush2006Túra éve: 20092009.06.02 21:45:19
megnéz Rush2006 összes beszámolója
Mátrai Csillagok 40

Szombaton sikeresen teljesítettük a Mecsek 100-ast Ibolyával, Józsival, Álmossal, és vaddinoval. Vasárnap este mindnyájunknak tervben volt a Mátrai Csillagok 40 km-es távja is. Hazafelé a Mecsekbõl átérve a keleti országrészbe kezdett körvonalazódni, nem biztos hogy az idõjárás kegyeibe fogad ma estére minket. Az autópályán megálltunk, mivel kb. 3 napja nem láttam meleg élelmet :) Ekkor már szakadt az esõ.. Nem sok jóra számítottunk.. Nagyon korán, már vagy du. 3-ra Gyöngyösre érkeztünk.

A túrán 19:08-kor indultam egyedül. A Sár-hegyre fölfelé már kezdett látszani hogy sajnos nem lesz olyan jó idõ mint tavaly volt. A csúcsról semmi panoráma nem volt, így gyorsan haladtam tovább a Szent-anna tó felé. Itt ért utól nedus1965. Pár métert kocogtam vele, majd rájöttem hogy ez most tényleg nem így van ma tervezve, ezért visszaálltam a gyaloglótempómra. A tónál pecsét, majd irány tovább.
Utólér Álmos, aki még a 15-öst futja, és 40-re is akar menni. Nem tartom ilyen idõben ezt annyira okos döntésnek, de hadd menjen, utólag kiderült sajnos hiába.
Mátrafüredig hasítok, utólérem Józsit és Ibolyát, de megyek most tovább egyedül.
Mátrafürednél elkezd szakadni az esõ, nem úszom meg :-( Pulóver + póló + rövidgatya.
Ebbõl áll a felszerelésem. Benevárnál a pontõrök sátorból osztanak pecsétet.
Innen kezdõdik A MENET! Minnél följebb jutok a K+-en annál hevesebb a vihar, és annál jobban csökken a látótávolság is. Szerencsére már kétszer teljesítettem a túrát, így a bizonytalanabb helyeken is magabiztosan haladok egészen a csúcsig.
Van kb. 2 fok, már most teljesen szétáztam. Indulok lefele a sípályán a K-jelzésen.
Nagyon nem esik jól a kitett nyílt részen szakadó esõben menni. Leérek Mátraházára, remegek mint a kocsonya. Alig vannak elõttem indulók eddig.
Itt viszont úgy döntöttem hogy nem szívatom magam tovább egyedül, bár ismerem az utat egy darabig, megvárom Józsiékat mert nem akarok meghalni valahol az úton.
A pontõrök nagyon kedvesek, bebugyoláltak egy törülközõbe, mert teljesen felõrölt a hideg már. A finom sós édességek meg a magnézium nagyon jól esett, köszönet az itt tanyázó pontõröknek a kedvességükért!!
Jön larzen meg akibacsi, de maradok még a helyemen. Megérkezik a váci Nagy Attila invitál hogy menjek vele, de nem teszem, késõbb kiderült ki is szállt Beával valahol útközben. Aztán egyszercsak megjelenik Józsi és Ibolya. Sajnos Ibolya itt kiszállt..
Elõkerül Bell Sanyi is, és hármasban haladunk immár tovább.
Iszonyúan nincs kedvem elindulni, de nagy erõt veszek, és haladok tovább. 100 m után vissza, ott hagytam a fejlámpát.. Hülye.. Az Ózon hotelnél el van kerítve a jelzés. Na basszus.. Maradunk a mûúton, majd a hotel után vissza a jelzésre.
A Hanák-kolos kilátó elõtt már piros fények jelzik hogy hamarosan megérkezünk.
Kilátás persze semmi. A kezem teljesen szét van fagyva, társaimat kérem hogy szedjék ki a táskámból az itinert, és ez minden ponton így ment :)
Felérünk a Muzsla tetõre, olyan szomorú vagyok hogy a túlélésért kell ma küzdenem nem a kellemes nosztalgikus esti túráért :( Finom keksz van az ellenõrzõponton, de 1-nél többet nem bírok most megenni.
Leérünk ismét Mátrafüredre, jó hogy nyitva volt egy bár, sajnos egy hosszabb technikai szünetet meg kellett ejtenem. Hát nem volt kellemes teljesen szétázva..
Társaim szerencsére megvártak, cserébe tovább navigáltam õket a Kozmáry-kilátóhoz, ahol már néhány rövidtávos is küzdött. Innen fel a Sástóhoz majd zsíros és lekváros kenyerek fogadnak a ponton, meleg teával kiegészítve. Muszály itt megállni pótolni a veszteséget mert már nem lesz több alkalom rá. Nagyon jól esnek a finomságok, de mivel melegebb részen vagyok és egy helyben, ezáltal ismét elképesztõen fázok. Végül elszánjuk magunkat az indulásra. A S+-en tovább kiérünk egy nagy rétre totális köd, de szerencsére megtaláljuk a helyes irányt.
A So jelzés rafinált, ugyanis az avar alatt óriási pocsolyák találhatóak, de valahogy annyira nem érdekelt már ez ilyenkor. Elérjük a Snégyzet jelzést ahol végtelen hosszúnak tûnõ, és veszélyes ereszkedéssel érjük el Lajosházát. Na ez ok, de hogy érsz át a túloldalra amikor teljesen meg van áradva a patak, és a túlparton van az ellenõrzõpont? Ezt mutatja meg a minket utólért Bálint és haverja, akik szó nélkül átsétálnak a patakon. Rendben, eljátsszuk mi is.. Megkapjuk végül a pecsétet, vissza persze ismét ugyanitt kell jönni ááá... Valahogy megoldjuk, majd immár a S-háromszög jelzésen haladunk. Bálinték valahol máshol keltek át, de hamar utólérnek minket. Pár száz méter, és olyat látok mint még soha. A Lajosházi patakátkelés elbújhat ez mellett. Elképesztõ áramlással folyik a patak, és kb. háromszor olyan széles mint Lajosházánál. A jelzés a túloldalon folytatódik, megkerülni nem lehet. Egy életem egy halálom ezt a sz*pást megpróbálom :)
Bokáig lesüllyedve caplatunk át egyensúlyozva a folyón. Poén volt, egyszer mindenkinek ki kell próbálni. Persze csak ha tüdõgyulladást szeretnél.
Vajon mi jöhet még? Tettem fel a kérdést magamnak. Bálinték lelépnek, maradok Józsival és Sanyival, hû társaimmal :) Kicsit féltem hogy a szalagozást meg fogjuk-e találni ebben a szakadó esõben, de gyönyörûen fényvisszaverõ csíkokkal látták el a szervezõk a fákat. Hozzánk csapódik két rövidtávos srác, egyikõjük ismeri jól az útvonalat hál isten, mert nekem innentõl abszolút új az útvonal, és nem lett volna sok kedvem ebben az idõben az itinert bújni. Annyit láttam hogy Z+en haladunk Gyöngyössolymosig majd pecsételünk. De még mindig nincs vége, fel kell keresni a Bába-követ is. Grrrr.. Kezdek befalsulni szépen, a jeleket sem figyelem. Ritka az ilyen hogy teljesen másra hagyatkozok, de ez a pillanat most jött el..
A végén még egy piszok hosszú kerékpárút jön a célig. Végig kicsit elõre dõlve haladok, ugyanis ahogy kiegyenesednék egybõl rám fagyna az összes ruhadarab.
Ennek köszönhetõen a célban iszonyúan fájt a nyakam és a vállam.
9:38 perc szenvedés után teljesítettük a túrát. Rengetegen feladták, vagy átneveztek. Mindössze 29 szintidõn belüli teljesítõ volt a hosszú távon, abból 4-en 1 perccel idõ elõtt értek be ahogy nézem a listát..
Nagyon kemény volt ez a túra! Az érdekes az hogy a Mecsek 100-at nem is éreztem a lábamban. Gratulálok minden teljesítõnek, és köszönöm Józsinak és Sanyinak a társaságot! Remélem jövõre olyan szuper idõnk lesz mint tavaly :)
 
 
nedus65Túra éve: 20092009.06.01 17:42:28
megnéz nedus65 összes beszámolója
Már nagyon vártam ezt az estét .
Az elmúlt 2 évben a lányommal voltunk ezen a túrán , de mivel idén már nem akart jönni , gondoltam , kipróbálom a hosszú távot .
Már az indulás pillanatában esett az esõ , igaz , ekkor még csak finoman szitált . A Sár-hegy méltóvá vált a nevéhez , az elsõ 1-2 km-en kilós agyagcsizmákat gyüjtögettem össze .Fent a tetõn a füves szakasz már jó volt , és reptéri letérõtöl a túrázók is elfogytak .Füreden elmentem a sárgán a bazársorig , és ott csúnyán benéztem egy jelzést . Valami érthetetlen okból arra emlékeztem , hogy a Kékesig a kéken megyünk fel. Meg is láttam a kék sáv és piros sáv jelzést , nagyjábol ott ahol vártam . A piros szin egy kicsit zavart , de, hát gondoltam , miért ne lehetne együtt a két jel .Elkezdtem felfelé kapaszkodni , de néhány száz méter után egyre meredekebb lett . Valahogy erre nem emlékeztem . De könnyen nem adom fel , még azért mentem tovább . Végül gyõzött a józanész , és az egyre jobban zuhogó esõben , egy nagy fa alatt elõhalásztam az itinert , és láss csodát , a Kékesig a kék+ -en kell(ene)mennem . Így aztán vissza a faluba és egy utcával feljebb ott volt a jó jelzés . Itt újra ( már a rajtban beszéltünk , és a Sár-hegyen egy kicsit mentünk együtt )utolérem M.Danit , vagy aki így ismeri Russhboy-t , a tavalyi év Teljesítménytúrázóját .Még nem nagyon sikerült olyan eseményen részt vennem , ahol a Dani ne lett volna ott . Mondhatnánk , õ a biztos pont .Most egy Mecsek 100 és egy Tájékozódási túra közötti szabad éjjelét jött ide eltölteni .Éppen ezért , teljesen érthetõen , kicsit ( de csak éppenhogy)lazábbra vette a menetet .Egy kicsit beszélgetünk , aztán irány tovább . A Benevári EP. után utolérek két srácot , egészen jól nyomják , és nagyjábol a csúcsig együtt megyünk . Egy kicsit aggódok , hogy még enm lesznek ott a pontõrök , hiszen jó félórával a hivatalos pont nyitás elõtt vagyunk . Hál istennek , még ebben az idõben is ott vannak , sõt jóval elõbb .Köszönet érte .Kapok egy almát , és mivel nagyon hideg van(utólag néztem meg , 2 C), fúj a szél és vizszintesen esik az esõ , elindulok lefelé a sípályán . Érdekes élmény volt .Mivel egy viszonylag nagy szabad területen kell menni , és a látási távolság az esõ és a köd(pára?)miatt csak 2-3 méter , csupán a felvonó oszlopai álltal tudok tájékozódni .Végre lenn vagyok Mátraházán.Egy pici féltetõ alatt várnak a pontõrök , kis magnéziumos itallal és sütivel .Hát , ebben az idõben biztosan keményebb dolog pontörnek lenni .Én legalább mozgok .
Innen voltak kis gondjaim , elég nehezen találtam rá a sárgára , 5-6 alkalommal oda-vissza szaladgáltam egy ösvényen , sehogy sem lett meg a leágazás . De hát semmi sem tart örökké, végül is rá leltem . A Hanák Kolos kilátó alatt fényeket láttam , ennek nagyon örültem , mert ez pontöröket jelent . De tévedtem . A kilátóban egy fiatal srác próbálta az itinerét megfejteni .Kicsit megijedtem mikor elkezdett magázni . Úristen , ilyen rosszúl nézek ki !?Együtt indulunk tovább , látom rajta , hogy örûl , hogy nincs egyedûl.Kis idõ múlva a Muzsla-tetõnél vagyunk , és onnan már csak egy kevés van M.füredig .Mint utólag rájöttem , ott is sikerült hosszabítani valamelyest mert nem vágtunk át a sárga háromszögön , hanem lementünk végig a sárgán a falú aljáig , és onnan a z+ fel a Kozmáry-kilátóig . Mivel ebbõl az irányból ismerem csak az utat , úgy gondoltam , hogy jobb a biztos út .A kilátóban egy kissé rám hozták a frászt . Arra a kérdésemre , hogy itt pecsételnek-e a 40-eseknek , azt mondták ,hogy majd visszafelé , a Muzsla után .Gyorsan nézem az itinert , és mutatom , hogy most jártam ott . Ekkor a pontõrök lepõdnek meg , mi már valóban visszafelé jövünk .
Innen teljesen egyedûl megyek , de idönként utol érek 25-ös túrázókat és ez jó érzés,mert így látom ,hogy jó irányba haladok .Ezen a szakaszon "futok" össze rókával és vadisznókkal . Úgy látszik , nekik sem gond ez az idõ .Lajosforrás felé a lefelén néha majdnem dobok egy hátast , út már nem látszik , csak patakok folynak mindenhol . Látom a túrista ház fényeit , ez könnyelmûségra csábit . A patak már átcsapott a kis híd felett , én meg elvétem a szélét és a mederbe zuhanok , úgy nagyjából hónaljig . Bár mind a két lábszáramat összeverem a víz alatti kövekkel , de nem ettõl ijedtem meg .Egy jó ideje már a fejlámpám kézi lámpává alakult , ugyanis csak így lehet látni valamit a talajból és most a patakban alaposan megmerítettem . De csodák csodájára még a víz alatt is világított!! Köszönet Néked Petzl !!!Nem nagyon örültem volna neki , ha a maradék 10-12 km-ert vak sötétben kellett volna megtennem .A pontõröket meglepem a sátrukban(!!) és megyek tovább. Néhány száz méter után szokatlan csoportosulást találok .Ennyi embert még egyszerre nem is láttam ma éjjel. Egy másik patak átkelés szélénél álltak tanácstalanúl .Való igaz , itt is átbukott már víz a hidacska felett és elég ijesztõ sebességgel folyt át , nagyjábol térd alatti mennyiségben .Egy kicsit tényleg izgalmas volt , figyelni kelett , hogy nehogy megbillenjen az ember a sodrás miatt , könnyen egy 2 méterrel lejebbi mederben találhatánk magunkat . Mikor át értem a kb.10-12 métereres szakoszon visszanéztem , de a társaság nem mozdult . Kiváncsi lettem volna , hogyan oldották meg ezt a problémát .
Innen viszonylag eseménytelenûl teltek a kilóméterek , az egyetlen érdekességet és örömöt a fény-visszaverõs szalagok jelentették , amik már sokáig kisértek innen. Nagyon könnyû volt a tájékozódás , csak a fehér szalagokat kellett figyelni . Egyedûl Gyöngyössolymoson kavarogtam egy kicsit mire a pecsélelõ pontra rá leltem .Aztán már csak némi aszfaltos kocogás volt hátra , ami én az út széli füves sávon oldottam meg , vizesebb és sarasabb már nem lehettem , és mégsem kellett a betonon menni .Az iskolába 46 km-el és 6 ó 40p-el értem . Ott már nem volt nagy tömeg , gyorsan megkaptam az oklevelet . Át öltözem száraz ruhába és jó ízüen bekanalaztam a forró és finom rendezõi levest , utólag is hálás köszönet érte .
Tudom ,hogy valahol ez nem normális dolog , de én minden percét élveztem a túrának , nem zavart se az esõ se a sár . Jövöre is jövök !
 
 
dedeblurtTúra éve: 20092009.06.01 16:47:58
megnéz dedeblurt összes beszámolója
Mátrai Csillagok 25

Az idei évben még nem volt túra elõtt oly izgalom, mint amivel most készült kis csapatunk az éjszakai Mátra meghódítására. Az idõ jónak indult. Két hét forróság, majd egy kis lehûlés, de azt el lehetett viselni. Aztán következtek a baljós jelek, országszerte csapadék, bár az elõrejelzés szerint csak "szórványosan". Azt hiszem, az összes szórvány ezen az estén Gyöngyös környékére gyûlt össze.
Pici késés a tervezetthez, de azért este nyolckor elstartoltunk (Györgyiék megcélozták a 40-est, de késõbb megtudtuk, átpártoltak a biztosabbnak látszó 15-re). Mi még elkattintottunk pár fotót, ahogy a Sár-hegy teteje kezd felhõbe burkolózni (tavaly elfelejtettük a gépet magunkkal vinni, pedig akkor jó idõ volt, lehetett volna jó képeket készíteni) már elõremutatott a jövõ: ebbõl nem lesz száraz láb...
A hegy hozta a nevét, a termõtalaj transzportja mindenki számára "kötelezõ" volt, hogy ennek a gazdák mennyire örültek, azt nem tudhatom.
Pillanatnyi elmezavartól kísértve Zsenyára bízom a lányokat, én meg mint az õrült nekivágok. Persze nem mint egy hivatásos sportoló, de kíváncsi vagyok mennyi idõ alatt jutok át az Anna-kápolnához. Önmagamhoz képest semmi okom a panaszra, egy órán belül sikerül. Elintéztem a pecsétet, útba igazítottam néhány tanácstalant, kezdett minden ruhámból folyni a víz, de megjöttek a többiek, szerelvényigazítás, és alló tovább.
Az útvonal még ismerõs volt, a Pipis-hegynél a hangár meghódítására indulókat sikerült visszafordítani. Ekkor már ember módjára szakadt az áldás a nyakunkba, amit persze tetézett, hogy a fák lombjai alatt ez szinte ezerszeresen "élvezetesebb". A tanösvényen elértük a kerítést (volt valaki, aki szembe jött, szemmagasságban erõteljes fény kibocsátással, aminek következménye részleges vakság úgy tíz-húsz másodpercig), ahonnan az erdei erdei ökumenikus templom mellett elhaladva, keresztülvágtunk a számomra ismeretlen csíkozgatású labdajátékpályán. Ki a fõútra, át a kiserdõn, fel a kilátóhoz (tavaly, némi képzavarral élve, itt annyian voltak ott, mint az oroszok; el is hangzott a késõbbiekben néhány panasz, aminek talán tulajdonítható a mostani szelektív indítás - ja és persze az akkori tömeg felét sem megütõ létszám). Gyors pecsét, némi mogyiscsoki, és irány Sástó. Ez a szolidan könnyed kétszáz méternek titulált emelkedõ hozta a formáját: nem a szinttel volt a baj, de azzal, hogy méterenként volt rajta kétméteres tócsa. Mivel ekkorra már teljes volt az életöröm (vagyis egy hüvelyknyi száraz hely nem akadt rajtunk), teljesen mindegy volt, belelépünk vagy nem, a vízbe. Hát inkább bele..
Sástó elõtti bekötõúton a tóparton a kacsamamák és szárnyaik alatt a kicsit megható látványt nyújtottak. Hezitáltunk, hogy fotózzuk-e õket, de az emberség azt diktálta, ne ijesszük meg õket a vakuval. Az étterem teraszán hideg volt, de a fogadtatás és a tea meleg, a zsíros kenyér erõt adó, szóval hiba egy szál se. Volt ruhacsavarás, kutyataszigálás (naná, hogy õ is enni akart:-)!!!). A lányom az elsõ holtpontját küzdi, mindene csurom víz, még a tea sem biztatja.

Menni elõre, ez egy (majdnem) pitbull...

Az a véleményem, most még jobban beleerõsített az égi áldás, nesztek túrázók (Zsenya meg is jegyzi: Gyöngyösön már mentõkocsik várnak ránk. ??? Szóval ennyi õrülttel kell kezdeni valamit...)
Sárga kereszt, Farkas-kút, a tavalyi jóízû ivás helyett csak a sárgafolt keresése, hajrá, egy kilcsi és jön a szánkópálya Lajosházáig. Meg is jött, az esõ még jobban rákezdett, gondoltuk, kenut kellett volna hozni, de maradtunk a sarascipõnél. Minden elõzetes félelem ellenére épségben lejutottunk. A patak, mint az õrült száguldott, lejebb az Õrlõmû elõtti részen még idõben elkaptuk az átkelési lehetõséget: a két vascsõbõl készült áteresz annyira visszaduzzasztotta a patakot, hogy percek kérdése volt a víz átlépése a tetején.
Az Õrlõmû után kezdõdött az újdonság. Az itiner nem egyértelmû megfogalmazása miatt jó mûszaki becsléssel úgy döntöttünk, hogy megyünk az elõttünk levõk jól kikapart nyomvonalán (hála Istennek, ez bejött, meg is találtuk a szalagozást). Innen már mosolyogtatóan könnyû volt a zöldön haladni, szinte pár perc alatt elértük a Haluskásnál levõ EP-t. A gazda a kocsiban ülve hallgatta a telefonon érkezõ jelentéseket.
Átpártolunk a zöldkeresztre, a térkép szerint egyszerû, a szalagozás szempontjából is egyszerû, de mérhetetlenül hosszúnak tûnik. Végre elérjük a Csáki-tetõ alját, ahonnan már látni a Solymosi "kifutópályát" (az utcai közvilágítás fentrõl ugyanis ehhez hasonlít). Azért, a fenékig tejfel szindróma még odébb van, a száraz idõben valószínûleg jó utat biztosító, a lemosott talajrétegbõl elõbukkanó sziklákon most szinte életveszély a közlekedés. Az csak egy dolog, hogy csúszik, az a dolga, de a kövek között kis zubogók, vízfolyások alakultak ki. Csúszkáltunk is mint annak a rendje, de végül leértünk.
Viki lányom második holtpontja. Annyira fáradt már, hogy alig vánszorog. A biztatás közben el is hagyjuk magunk mellett a zöldkereszt elfordulását a Pincés malom felé, így egyenesen kikeveredünk a Bartók Béláról elnevezett útra, amin haladva még nem dereng, honnan ismerõs a név (most nem mint zeneszerzõnkre gondolok). Nagy a csend, felrémlik, pecsételni kellene. A szinte ronggyá ázott leírást böngészve beugrik: rossz helyen vagyunk rossz idõben. A lányokat tovább küldjük a lenini úton, hogy a szalagozást figyelve haladjanak. Zsenyával visszakocogunk pecsétért. Persze ez sem egyszerû hajnalban. A házszámozás a páros oldalban lenrõ fe, míg a szükséges páratlan oldalban fenrõ le növexik. Azért megtaláljuk amit keresünk, majd maradék erõnket összeszedve a lányok után eredünk. Jön a telefon, hogy a változatosság kedvéért térdig érõ sárban caplatnak a Bába-kõ felé a szõlõk között. Mi utánuk. Lehet, hogy a kocogás a mentõangyal, de nem ragadunk bele a dágványba (azon elmélkedünk, vajon az útvonaltervezõ bekalkulálta-e, hogy esõben az a terep nem lesz leányálom, bár most már mindegy, ez is kell). Elérünk az ellenõrzõ ponthoz, majd nemsokára ki a kerékpárútra.
Nagyjaink elhúznak. Én Vikivel szép lassan, egyre lassabban vánszorogva haladunk a cél felé. Fázunk mind a ketten, a melegedést segítendõ ötvenméternyi kocogás után a lányom feladja a futást - a lába rettentõen fáj (nézzük is a célban , mily szépen bedagadt). Ezért aztán apa-lánya hülyeségi versenyt rendezve ballagunk tovább. A környéken senki, pedig Solymoson magunk mögött hagytunk egy nagyobb csapat küzdõt. Elérjük a tavalyról ismert síneket, az ismét beerõsítõ zuhé ellenére betrappolunk az iskolába: 6:34. Rendkívül elégedett vagyok magunkkal. Tavaly pár perccel a szintidõ elõtt értünk be, jó idõben, "napsütésben", és persze mindenfajta túrázási elõkészület nélkül. Az idén már jópár mögöttünk van, erõnlétünkre nem lehet panasz. A hátráltató körülményeket figyelembe véve elégedett vagyok. Nagyon örülünk a Petõfi-levesnek, ennél jobb erõtadó nem létezik a földön. És örülök, hogy váltottak a rendezõk is: a négyszögletes kitûzõ helyett most kereket vihetünk haza.

Néhány gondolat, amit szeretnék másokkal is megosztani, mert valahogy nem fér belém:
Ez a majd félszáz ember, aki elindult, úgy gondolom tudta mit vállal. Legalábbis a felnõttek. De voltak ott kisgyerekek is akik a sok feladóval ellentétben végigküzdötték ezt a nem éppen kellemes éjszakát (pokolit akartam írni, de nem voltak villámok, tehát nem volt jelen..)
Jó érzés az õrültek között lenni, de tegyük hozzá, nem piskóta egy ilyen éjszakát egy szál nejlonfüggöny alatt végig gubbasztani, mint pontõr. Érdemes rájuk is gondolni, ez is egyfajta õrület.
És utoljára, de nem utolsó sorban tisztelet azoknak, akik folyamatosan hozzák a tõlük megszokott eredményeket, akár esik, akár látszanak a csillagok. Az idei év befutóeredményei azt gondolom, jobban közelítik az igazságot, mint a tavalyiak.

Megmérettetés volt, megmérettettünk és azt vélem nem találtattunk könnyûnek.

Jövõ Pünkösd ugyanitt? Úgy legyen...
 
 
 Túra éve: 2008
GyurulTúra éve: 20082008.05.16 08:54:03
megnéz Gyurul összes beszámolója
Mátrai Csillagok 15 Km



Közel 2 éve gondolkodok, hogy túrabeszámolót kellene írni, most rá szántam magamat erre a nemes feladatra :)
Nem él még egy olyan teljesítménytúra az emlékezetemben, amelyet annyira vártam, mint a Mátrai Csillagokat, sõt annyira nem bírtam magammal, hogy szombaton végigmentem a 40 km-es távot annyi különbséggel, hogy egy kerékpár szenvedett alattam, + még tettem némi kitérõt a közelben lévõ geoládák felkeresése miatt. Aki ismeri a terepet, az tudja, hogy gyakrabban kell vinni a bringát, mint rajta ülni, de ez már legyen az én személyes problémám :) Kissé izgultam, hogy elveszi a manõver a kedvemet "az éles" túrától, de be kellett látnom, hogy sokkal jobban szeretem a Mátrát, lévén, hogy itt nõttem fel. Másnap este 18 órakor rajtoltam el otthonról, hogy bemelegítsek 13 km tekeréssel a rajtig. Úgy terveztem, hogy egy szép 40es sétát megyek, de a rajthoz érve még bõven belefért elõtte egy 15ös kocogás is ezért nem voltam rest 19:05kor útrakelni, és az éppen elinduló tömeg mellett elfutni. A rizling szõlõsor után már teljes magányban voltam csak Tóth Peti bukkant fel néha elõttem, aki pontosan 19 órakor kezdte el pályafutását a (Szent) Sárhegy iránya felé. A kaptatón sem igen vettem vissza a tempóból tartottam a kellemes 8,5ös tempómat gyakorlatilag elejétõl a végéig. Annak okán, hogy ezen a hegyen nõttem fel és heti minimum 1 alkalommal kint vagyok a itt nem kellett megállnom gyönyörködni a tájban, :-p Tudom anélkül is hogy mennyire szép :D Miután fejben már a negyvenes távra készítettem az idõbeosztást elkövettem egy-két kisebb hibát, így nagy tervezgetés miatt sikeresen félreléptem Cseplye-tetõ elõtt, így máris szerencsétlenkedtem a bal bokámmal, de szerencsére Szerencsés Imre emlékoszlopa után már nem is éreztem belõle semmit, valamint hiba volt még, hogy az adótoronynál picit túlfutottam és az aszfalton találtam magamat, de itiner nélkül is orvosoltam a dolgot és visszafutottam kb. 20 métert. A Szent Anna kápolnához vezetõ lejtõn már inkább a lábam elé figyeltem és hamarosan 32 perc alatt a kápolnánál találtam magamat. A pontõr látva sietségemet gyorsan nyomta a pecsétet és az idõt, viszont a rajtszámomat elfelejtette felírni, én meg rohantam tovább. Se nem láttam, se nem hallottam, így üldözõbe vett a pontõr a számomért és még mielõtt elnyelt volna az erdõ sötétje sikeresen beért. :-P Ha lesz ezen a távon váltófutás nyugodtan rá merném bízni azt a kis szakaszt :D A reptérnél nem volt különösebb gond. csak Mátrafürednél gondolkodtam, hogy a hivatalos turista úton menjek az iskola mögött, vagy a kapun átfutva a Szilveszteri nyílt túrán Nyuszika által megismertetett úton menjek. Apropó! Szilveszteri túra. Bár nem teljesítménytúra és ráadásul még igen soká lesz de mivel Szilveszter éjszakáján történik már most el lehet kezdeni fûzni akár a nagymamát is hogy jöjjenek velünk túrázni és ünnepelni az Újévet. Ez egy igazán kellemes és emlékezetes séta lesz azoknak akik ott lesznek, erre az elmúlt évek adják a garanciát. Bõvebb információért Nyugodtan zargassátok Szõke Gyurit (aki mellesleg a Mátrai Csillagok fõszervezõje is) gyuri74@freemail.hu tel.: +3630/308-4317 ( Majd én tartom a hátam:D ) ill.: www.kekesturista.hu címen is kaphattok majd felvilágosítást (talán). Visszatérve a túrához: Végül a hivatalos útvonalat választottam. A Kozmáry kilátó elõtt nem sokkal Tóth Petit üdvözölhettem, aki immáron velem szembe futott. A pecsét után az utolsó EP-ig semmi különös nem történt, robogtam lágyan lefelé a kerékpárúton. A Pontnál Pisti várt, aki kb fél percet elvett az életembõl a pecséttel, de no problem :), majd irány Gyöngyös. Nyúlmálynál ért a kör nagy meglepetése. Kiss Attila húzott el mellettem mint akit rakétából lõttek ki. A tempómból kiindulva nem tûnik olyan nagy dolognak, lévén, hogy a negyvenesre tartalékoltam, de ez a srác a maga 11 évévével ilyen ütemre képes és a legjobb idõt futja, azért elgondolkodtat. (Bátyja a 40es távon szntén ilyesmit produkáált, Ádám testvér a 25 km-en pedig hozta a papírforma teljesítményét. Gratulálok nekik! (Gyöngyös sok jó futót nevelt ki)) Vagy 100 métert húztam vele, utána engedtem dolgára, hogy kíméljem az amúgy sem stabil futómûvemet. A Mátrabérc 56-ot és a Lemaradás 100-at erõs térdfájdalom miatt ki kellett hagynom, elõtte az Isaszegi Csata Emléktúrán kutyagoltam egy óvatosat. Mostanra talán teljesen helyrejött, megérte a pihenést.- A Célba 1:46-os idõvel értem be, kissé hamarabb, mint az eredeti tervem volt. (1:50) A célban hamar megkaptam az oklevelet, kitûzõt és némi frissítõt, hogy hamarosan elkezdhessem a második körömet, de ez legyen egy másik történet.
 
 
kekdroidTúra éve: 20082008.05.13 23:31:51
megnéz kekdroid összes beszámolója
Mátrai Csillagok éjszakai teljesítménytúra 15

Nem Karancs-Medves 50, nem Zemplén 50. Mátrai Csillagok, mert megérdemeljük, és mert tavaly is tetszett, és mert a többire nem lett idõ - sõt, ennek a hosszabb távjára sem, ilyen ez az idei tavasz. Kerek repkény igazat mond, tényleg tudom, hol a rajt, csak a hagyomány kedvéért kanyarodunk be egy utcával korábban. ;) Pár perc múlva pedig már a rajtban töltjük ki a nevezési lapokat, közben összefutva Vakond87 kollegával (akit már rég láttam :)). Egy asztalnál lepecsételtetjük a két, igen terjedelmes itinert (mindenféle okos dolgok vannak benne) és nekivágunk szerényen a 15 km-es távnak. Repkénynél táska sincs, nálam is csak dísznek, hogy a benne hurcolt esõköpenyek elriasszák az esõfelhõket.

Iskola elhagy, irány a Sár-hegy gurulós köves emelkedõje, itt derül fény arra, hová lett a tavaly tapasztalt nagy tömeg a rajtról. Megállás nélkül suhanunk fel az emelkedõn az elsõ olyan pontig, ahonnan már érdemes visszafordulva fényképezkedni. Ezen tevékenységgel elfoglalatoskodunk egy darabig, majd követjük a sárga sávot tovább, fölfelé. Az emelkedõ Repkény szerint emlékeztet kissé Oroszlánvárra, csak lankásabb és barátságosabb. Vagyis minden, ami nem Oroszlánvár, de Õ tudja. :) Egyébként van benne valami, mert sok a túrázó és nincsenek fák az út mellett. Fent lebeszélem társam azon szándékáról, hogy pecsétért zaklassa a pihenõ társaságot, inkább elindulunk lefelé. Jobbra (khm, kb. kelet felé) a Mátrai Erõmû teljes kivilágításban pompázik, egyelõre csendben ereget némi füstöt. Figyelmünket egy idõ után a táj helyett az úton leskelõdõ kövek és a kevésbé sietõs sporttársak kötik le, nagyon sok Köszönömöt mondunk elõzés közben, sokan állnak félre. :)

A Szent Anna-kápolnánál fantasztikus látványt nyújt az épület és az emberek kontúrja a sötétkék éggel a háttérben, nem lehet megörökíteni, ott kell lenni, át kell élni. Kékestetõ adótornyán a fények mintha cinikusan kacsintanának felénk: "Ti ma ide nem jöttök!" A pontõrök villámgyorsan igazolják ottjártunkat, mi pedig már menet közben váltunk éjszakai módra. Felgyorsítunk, elmaradnak sokan és azt vesszük észre, hogy sem elõttünk, sem mögöttünk nincs senki látó- és hallótávolságon belül. Nyílt részen próbálkozunk még a lemenõ Nap utolsó sugarait lencsevégre kapni a Mátra vonulatát beleszõve a képbe. Kis családot elõzünk, Repkény megdícséri a kisgyereket, aki jobban figyeli az utat, mint szülei. :)

Mátrafüreden keresztülsietünk, tavaly itt egyenesen kellett menni, most a Téli Mátra útvonalán mehetünk egy kicsit. Sokan jönnek szembõl és még többen haladnak velünk egy irányban, páran hörögnek, morognak, farkasüvöltést utánoznak. :) Fent a kilátónál gyors igazolás, a kilátóból sok bemozdult fotó készítése - ehhez bizony vagy állvány kéne, vagy letenni a gépet a peremre. A Hold fényében még kilátásban is gyönyörködhetünk, elõttünk terül el Gyöngyös és a környezõ falvak, mögöttünk a Mátra csúcsán Kékes hivalkodik a piros fényoszloppal, az eget csillagok pettyezik, felhõt foltokban sem észlelünk. A kõtoronytól visszasietünk a fõútra, ahol elkanyarodunk Gyöngyös felé. Épp szembetalálkozunk Pintz úrral, majd Vakond87-tel, Vasssalmossal és útitársukkal, jó utat kívánunk Nekik és megkezdjük a kerékpárút taposását a városig.

Kiérve a faluból ez az út azonban eléggé hosszúnak és monotonnak tûnik ahhoz, hogy kicsit kilépjünk, sõt, végül elkezdjünk kocogni. Még útbaesik egy ellenõrzõpont, a harmadik és egyben utolsó nekünk. (Az itiner háta pedig szinte üres, jövõre a 40-esre kell jönni megint!) A kerékpárút mentén pihenõhelyeket hagyunk el, páran megálltak szusszanni, kisgyereket pihentetni vagy egyszerûen csak megállva bámulni a csillagos eget. Mi itt már szinte végig kocogunk, bakancsban próbálom Repkénnyel tartani a sebességet. Keresztezzük a Mátravasút lajosházi vonalát, a tábla szerint is már lakott területen. Megérkezünk a célba, rajtszámot kérnek, célidõt írnak és a gép már villantja is fel az idõt és a számolt átlagsebességet. Egy asztallal arrébb megkapjuk az igényes, szép díjazást, a hölgy mutatja a zsíros- és egyéb kenyerekbõl álló kínálatot. Eszünk, iszunk, majd irány Eger. Nagyon jól éreztem magam a túrán, még ha rövidtáv is volt! Köszönöm Repkénynek a vidítást és a sebesség alapjel beállítást, a rendezõknek pedig a barátságos és profi rendezést.

-Kékdroid-
 
 
Kerek repkényTúra éve: 20082008.05.12 21:29:27
megnéz Kerek repkény összes beszámolója
Mátrai Csillagok 15

Jobbunkon a Mátra körvonala, elõttünk pedig Gyöngyös. A rajt megtalálása nem vesz el sok idõt az életünkbõl, hála Droidnak, aki már ismerõs errefelé. Az elõkészület csupán annyi, hogy átvesszük a túrázós nadrágot és pólót, eltesszük a fotógépet és a fejlámpákat. Most én mindenféle táska nélkül megyek, Kékdroid cipeli az útra az innivalót és némi csokit.

A rajtban nem fogad nagy tömegjelenet, biztos szerencsés idõben érkeztünk. A 15-ösök rajtoltatási asztalánál nem is kell sorban állni, rögtön nevezhetünk. A rajtbélyegzõt egy másik asztalnál adják és már el is indulunk.

Az épületek mögött lehet már látni a kupolaszerûen magasodó bokros-zöld tömböt, a Sár-hegyet. Kiérve Gyöngyösrõl, hamarosan elkezdünk felkapaszkodni. Az idõ kellemes, a táj gyönyörû. Tempósan haladunk felfelé is, inkább mi elõzünk, mint minket elõznek. Egy helyen inni kérek, közben van idõ fényképezni és gyönyörködni a tájban. Hátunk mögött a kéklõ hegyek rózsaszín kontúrt kaptak az égtõl, hamarosan lemegy a Nap és ránk borul a sötétség. Nagy örömömre rengeteg kisgyermekes szülõ jött el a túrára a csemetéjével, sok kicsi farkasokat utánozott, néhányan pedig arról beszélgettek, hogy mennyire bánnák, ha most nem lennének itt.

A hangulat nagyon tetszik. Néhány kocogó ember leelõz minket, de alig száz méteren belül gyalog visszaelõzzük õket. Ez megismétlõdik párszor, nem kimondottan díjazom az ilyesmit, de hát mindenki úgy halad, ahogy tud. Mikor néhány család és sok gyerek összetorlódik egy helyen, balról próbálok elõzni a magas fûben, hogy a kicsiket ne szorítsam le az útról, az apuka mégis beszól. Azért a legtöbb résztvevõ nagyon kedvesen félreállt és ennek nagyon örültünk és nagyon köszönjük. :) Elérve az adótornyot, mindenki úgy áll meg pihenni, mintha egy pecsételõs ponton lennénk, de Droid figyelmeztet, hogy az még kicsit odébb van. A pontra érve még épp nincs teljesen sötét, nagyon hangulatos, ahogy a kápolna körvonalait látjuk sötéten a kissé világosabb égbolt elõtt. Felszereljük a lámpákat, s menetelünk bele az éjszakába. Éjjeli madarak muzsikája, s néha tücsökzenekar hangja kísér minket. Az ég tiszta, rajta ott ragyognak a Mátrai Csillagok.

Néhol bizonytalan túratársakkal találkozunk, de megnyugtatjuk õket, hogy a sárga sáv elvezet Mátrafüredre, nem kell félni. Egy kisfiú (valószínûleg elõször vesz részt a túrán) nagyon ügyesen kutatja fel a rajtõzködõ jelzéseket. Egyszer csak Mátrafüreden vagyunk, ahol egy sötét parkon át vezet az út a Kozmáry-kilátóhoz, s ahol feltételesen egy farkasember-populáció is élhet, ugyanis rengeteg halálhörgésre és morgásra emlékeztetõ hangot véltünk hallani a környéken. (visszafelé egy maszkos srác is jött velünk szembe, Kékdroid "jól nyomod!" felkiáltással üdvözölte az ismeretlent) Szóval Kozmáry-kilátó. A pontõrök a tûz mellett ücsörögtek. A kifli Hold épp a kõbõl épült kilátóhely felett fénylett. Gyöngyös fényei lenn izzottak. Fotóztunk egy keveset, majd lassan továbbindultunk. A kerékpárúton találkoztunk Vakond87-tel, Vasssalmossal, Pintz úrral, s egy számomra ismeretlen túrázóval (voltak azért sokkal többen is). Jó utat kívántunk, majd mentünk tovább az úton. Az utolsó szakaszon a végén tempósabbra váltottunk, kicsit bele is kocogtunk az utolsó 1,5-2 km-en, majd beértünk az iskolába, ahol egy számítógép képernyõjére még a nevünket, érkezési idõnket és a túra teljesítésének átlagsebességét is kiírták. :)

A díjazás nagyon szép volt, maga a kitûzõ is csodás, nagyon hangulatos, hogy sötétkék alapra van rajzolva világos színnel a Szent Anna kápolna. Ittunk egy kis plusszt, ettünk zsíros kenyeret, majd egy kellemes túra érzésével távoztunk az iskola kapuján. Nagyon jól éreztem magam! Jövõre, ha az idõbeosztásom is úgy akarja, a hosszú távra megyek. Köszönjük a rendezõknek ezt a hangulatos túrát!
 
 
tapirka1014Túra éve: 20082008.05.12 13:21:32
megnéz tapirka1014 összes beszámolója
Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra 40 km

Szeretek éjszakat túrázni, csend van, viszonylag kevés túrázó, nehéz szétszaggatni magam, nem veszi el az egész napomat, meg különben is, az annyira macsós :-)
Egyedül pedig kimondottan szeretek éjszaka túrázni, teljesen magamra vagyok utalva, figyelni kell, a legkisebb figyelmetlenség is eltévedéshez vezethet.
A szokás hatalma miatt azért kicsit körbekérdeztem. Kevesen vannak akikkel egy 7-8 órás éjszakai menetet végignyomnék, de azért próbálkoztam velük. Vagyis majdnem mindannyiukkal. Larzent meg sem kérdeztem, mert õ már elvesztette a szûzességét ezen a túrán, és tavaly is a második leggyorsabb volt. Ha már nem egyedül megyek, akkor legalább olyannal, aki szintén nem ismeri a terepet. Ákibácsi nyünnyögött, Montrail60-ra meg Benõre hivatkozott (szóval egyszerûen csak utál). A Kötsög pedig még arra sem vette a fáradtságot, hogy válaszoljon az emilemre. Nem baj, ma délután megyek hozzájuk grillezni, majd rágyújtom a ruháját.

Szóval egyedül. A rajtnál óriási tömeg, ez megmarad majd egészen addig, amíg Mátrafüreden a rövid távok elhagynak minket. Már itthon megfogadtam, hogy keveset futok, megpróbálom végiggyalogolni, még nagyon tesztfázisban van a térdem, most kezedem csak terhelgetni. Futva a 10 km/h óra az álomhatár, gyaloglásnál ez a 10 perc/km. Gyors számolás, 6 óra 30 perc lenne így az idõm. Az elején nincs is ezzel gond, az elsõ EP-ig (4,75 km, 340 szint, 51:42) nagyobbrészt emelkedik, lefelé pedig a szûk, mindkét oldalról cserjés ösvényen szinte lehetetlen elõzni. A felfeléket keményen megnyomom, olyan érzés, mintha futnék, gyorsan marad el mellettem mindenki. Még két futót is megelõzök, a hegymenet nem az erõsségük.
Az elsõ EP-nél (Szent Anna-kápolna) óriási tömeg fogad, közel 6 perc alatt sikerül pecsétet szereznem, itt azonnal borul is a 6:30-as idõterv, viszont kb. 200 embert sikerül a ponton lehagynom, innen egy kicsit nyugodtabb. Innen egy ideig sík, ideális futóterep, de megfogadtam, hogy a Kékesig semmiképpen nem futok bele. Két másik gyalogos csatlakozik a kb. 7,2 km/h-s tempómhoz, reménykedek benne, hogy rövidtávosok, Mátrafüredtõl szeretnék egyedül menni. Az egyik azonban jön velem, de az emelkedõ kezdetén nem lassítok, így hamar leszakad. Innen végre egyedül vagyok, így lesz szinte a legvégéig, nagyon ritkán érek utol valakit, futók úgy tûnik nincsenek, vagy már elõttem elrajtoltak, mert engem senki nem elõz meg a végéig.
Benevár a 2. EP, 9,95 km, 1 óra 48, 520m szint ha nem lett volna a várakozás, tartanám az elõzetes tervet, amit végül 7 órára módosítottam.
A K+ visz fel Kékesig, meglepõdök magamon, hogy milyen egyenletesen bírom, úgy tûnik valami maradt még a régi állóképességembõl. A csúcson kõérintés, pecsét (14,51 km 2:45, 1065m szint), kapok egy nagy almát, irány lefelé a déli sípályán. Az aljáról visszanézve nagyon szép, ahog imbolyognak lefelé a fejlámpák fényei.
Innen már lépten-nyomon ep-k jönnek, 4 km-nél nincsenek egymástól messzebb. Mátraháza után egy fülemüle dala kísér jó ideig, felbukkannak az elsõ állatok is, igaz az egyik csak egy elkóborolt macska, de távolról még csak a világító szemeit látom. Ahogy közeledek nem menekül el, így aztán meg is láthatom. Nem sokkal késõbb egy másik állat csörtet mellettem a bozótban egy ideig, ennek csak a szemeit látom, talán róka.
Az éjfél a Hanák Kolos kilátónál ér, kicsit dünnyögök magamban, mert folyamatosan civilizáció környékén kóválygunk, jó lenne már bemenni komolyan a Mátrába, de erre még várnom kell.
Mátrafüredre visszaérve, a Kozmáry kilátónál utolérem a 25-ös táv végét, pont 4 órája megyek (23,51 km, 1190 m szint). Szerencsére már õk is csak elvétve szállingóznak, ráadásul nem is az én tempómban, így továbbra is egyedül mehetek.
Sástó és Lajosháza között végre sehol nem látszanak a civilizáció fényei, teljesen egyedül vagyok a az erdõben, kár, hogy nagyon kõgörgeteges az ereszkedés, így nem tudom átadni magam teljesen az éjszakai erdõ hangulatának.
Innen már szinte végig széles erdei utakon megy az útvonal (kivéve Dezsõvárba fel, ott viszont vannak izgalmasabb szakaszok is, de a veszélyre mindenhol feliratok és szalagok figyelmeztetnek), ritkán vannak a jelek, de úgysincs letérési lehetõség, az itiner pedig tökéletes, nehéz lenne eltévedni, összesen talán 3 bizonytalan pont van az egész túrán, de azoknál is viszonylag hamar megtalálom a helyes irányt.
Dezsõvárnál 6:03-nál járok, innen még 7 km, nem is kell sokat futnom, hogy hogy 7 órán belül legyek. A 3 bizonytalankodásból 2 azonban ezen a szakaszon jön, így elvesztek kb. 5 percet, ami már gyalogolva nem behozható. Gyöngyössolymos felé az úton már kocogok, jól esik, nem vagyok fáradt, a lábaim nem jeleznek.
Gyöngyössolymos után hamarosan a kisvasút sínjein futok, déja vu kerít hatalmába, nem tudom melyik túrán, de volt már ilyen, éjszaka hosszan a vasúti síneken, talán a Börzsönyben.
Az utolsó ep 37 km-nél van, innen még 2 km, maradt rá 11,5 percem. Régen ez gond nélkül ment volna, most egy kicsit bizonytalan vagyok, de azért nekivágok. Még egyszer meg kell állnom itinert olvasni, ez újabb 20 másodperc, de aztán végre kint vagyok az aszfalton, innen már majdnem látszik a vége, de csak nem akar közeledni. Azon gondolkozom, hogy ha az indulásnál az indítóasztalnál nyomtam az órámat, akkor beérkezéskor lehet-e az iskola ajtajában. Végül az asztaltól asztalig verzió mellett döntök, úgyis csak magamat csapnám be. Beréek az iskolába, odalépek az asztalhoz, óra leállít: 6:59:24. Sikerült.
Bíztató, az utolsó két kilit itinerolvasással is sikerült 5:30-as tempóban lefutni. Lehet, hogy ideje lenne már újra futni. De a másik térdem még mindig nem jó :-(
Nagyon jó kis túra volt, fél ötkor már aludtam is itthon az ágyikómban. Most pedig rohanok füvet nyírni :-)
 
 
 Túra éve: 2007
kiscatsTúra éve: 20072007.07.11 13:04:28
megnéz kiscats összes beszámolója
Szürkülettõl-pirkadatig

/IV. Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra/

Rövidnadrág, póló. Nyári túrára általában így indul az ember. Az idei idõjárás meg egyébként is más, mint a többi. Az iskolából kilépve viszont csepereg az esõ, s furcsa mód hirtelen hatalmas szél támad. Lehet, hogy kevés lesz az öltözék-ezen gondolkodom, miközben a Sár-hegyre igyekszem felfelé. S ennél csak hûvösebb lesz, hiszen este fél 9 körül jár, s most indul közel 900 résztvevõvel a Mátrai Csillagok Éjszakai teljesítménytúra 15, 25, és 40 km-es távja Gyöngyösrõl.
A hobbitelkek között a szürkületben még jól elközlekedünk. Az ösvény keskeny, az ember sok- a rövidebb távok miatt. A városra visszanézve, az ég világoskék, a felhõk sötétebbek. De ez nem jelent semmit, erre a hegyekben így sötétedik (Legalábbis ekkor még így gondoljuk.) Aztán, ahogy a térdig, derékig érõ cserjésben néhány dombtetõn túljutunk, elõkerülnek az elsõ fejlámpák. Mintha magashegyi expedíción lennénk, cikk-cakkban haladnak a fények. Elérjük a Szent Anna kápolnát, s a mára már kiszáradt Szent Anna tavat. Pecsételünk, s tovább indulunk az éjszakában. A hangárok mellett elhaladva, a Pipis-hegyre kapaszkodunk fel. Mátrafüred - noha fõút halad rajta keresztül – meglehetõsen csendes. Ez nem is olyan meglepõ, hiszen éjszaka van. Innen már csak a 40-esek mennek tovább felfelé.
Megfogyatkoznak a társak, a jól ismert kék kereszten indulok Kékes irányába. Az út roppant meredek. Szerencsére a Bene-várnál, egy állomáson szusszanhatok egyet. Teljesen egyedül barangolok az éjszakában. Ez a túra legnehezebb szakasza. Bár ebben a sötétben csak egyik jelzéstõl a másikig látok. Eddig egy nem egész félhold segítette tájékozódásom, most viszont beborul, nem is akárhogy! A komor, síri erdõben hatalmasakat villámlik. Akiket utolérek az esõ eleredésétõl, én inkább a villámlástól tartok. Néha átszelem a kövesutat, de ebben az éjszakában szinte észre sem veszem. Csak tudom! Most üt éjfélt az óra, s mondanom sem kell a csend a Kékesen is kézzel fogható. Elkezd viszont cseperegni az esõ. De mindez nem számít. Almát kapunk, pecsétet, s némi bátorítást. A sípályán térdig érõ, dús fûben, bár nem sokat látok, lefutok. A mindig oly zajos, élettel teli Mátraházán hihetetlen a csend. A kövesút szélén csak 2 pontõr ül az éjszakában. A számomra eddig járatlan, hiányos sárga jelzésen a sötétben néhol nehezen tájékozódom. A távoli hegyek felett, délen néha úgy kivilágosodik, mintha mögöttük hatalmas, városnyi tüzek gyúlnának. Itthon, Jászberényben már esik-jön a hír telefonon. Egy kisárgult, lejtõs hegyoldalban haladok. A Hanák Kolos kilátót néhány éve újra rendbe hozták. Innen visszalátni a Sár-hegyre, Abasár, és Gyöngyös fényeire. Visszatérek az erdõbe. A Rákóczi forrást érintve a Muzsla tetõ kilátójából nem sokat látok, hiszen az ég éjfekete. Ismét Füredre érve elkezd csepegni az esõ. A Kozmáry-kilátónál már szakad, s a szél is egyre inkább támad fel. A zöldön, késõbb a sárga háromszögön haladva kellemesen elázok mire Sástóra érek. A sötét éjszakában ismét csak a fejlámpa nyújt némi fényt. Egy alsórendû, kövezett úton érem el a települést. Az egész olyan, mintha egy bûnügyi filmben lennék. Ilyenkor, mikor a kalap karimájáról-már akinek van-, csepeg le a víz, s folyik az arcokon, szokott a sötét erdõbõl elõbukkanni a gonosz fõhõs. Persze szó sincs semmi ilyenrõl! Sõt! Sástón zsíros-, lekváros-, vajas kenyér, üdítõ, tea vár mindenkit. Az egyébként oly zsúfolt játszótéren, réten alig látok valamit. Pedig itt valahol be kell csattognom az erdõbe. A fejlámpám fénye egyre gyengül, de honnan-honnan nem egy erre tévedõ autó épp segítségemre van a jelzéskeresésben. Felfelé haladok, de észre sem veszem, annyira élvezem ezt az esõs, sötét éjszakát! A Farkas-kútnál gondoltam, felfrissülök egy kicsit. De hiszen úgyis csurom víz vagyok. Tovább haladok felfelé. A rövidnek írt szakasz hosszúra nyúlik. Kezdek elbizonytalanodni magamban. Elõveszem egy kicsit a leírást, eláztatom, összesarazom, mire megbizonyosodok, minden rendben van. Aztán tényleg meglelem a sárga négyzetet. Egy gallyakkal, kavicsokkal, kõtömbökkel tele vályúban vezet le a saras, meredek út. Utam során eddig nem sok élõlénnyel találkoztam. Most, ahogy megvilágítom a vizes fatörzseket, veszem észre, hogy százlábúakat vertem fel éjjeli álmukból. Egy újabb óra egyedüli bandukolás után Lajosházára leérve a patakon kissé megmerülve kelek át. A sötétben nem látom, hogy 3 méterre tõlem, széles (2 m) betonhíd ível. Bár már fél négy van, nem virrad. A régi kisvasúttal haladok párhuzamosan. A néhai Õrlõmûnél becsaptatok az erdõbe.
Majdnem elmulasztom a pillanatot. Aztán ráébredek: bár még ugyanolyan sötét van, az ég már nem az az ében fekete. Aztán felmászok egy újabb dombtetõre. Határozottan, észrevehetõen virrad. A Dezsõvár nevû magaslatra érve már rövid idõre a fejlámpákat is le lehet kapcsolni. Bár a talaj itt a legrosszabb. Felázott, agyagos, csúszik, ráadásul régebben deszkák voltak beépítve lépcsõknek, ezek viszont mára már elcsúsztak, s inkább csak akadályok. Sikerül is az egy túrára esõ két esésemet ezen a nehéz talajon összeszedni! Gyöngyössolymosra érve megint beérek valakiket. Átcsaptatunk a falun. De még mielõtt ezt megtennénk, az erdõben megszólalnak a madarak, hajnalodik. De milyen szépen! Ébrednek a hangok, ébrednek az illatok. A faluvégi állomáson már világos van. Újabb ragadós talajra kerülünk, aztán megint hozzánk szegõdik a kisvasút, végül kiérünk a 24. sz. fõútra, Gyöngyös határába. Bár én ezt- kialvatlanságomnak betudható -már nem ismerem fel. Mikor rájövök melyik irányba is kell mennem valójában, a fennmaradó 2-3 kilométert már futva teszem meg.
Agyagosan, sarasan, elázva, de rettentõ büszkén érkezek meg a Felsõvárosi iskolába. Hiszen még csak reggel fél 6 van, s lent vagyok. Sokkal jobban sikerült, mint számítottam. Olyan más szürkülettõl-pirkadatig túrázni, hogy az ember észre sem vesz sarat, fáradtságot, meredélyeket, emelkedõket, esõt.
Kocza Anita
 
 
JandiTúra éve: 20072007.05.31 00:49:54
megnéz Jandi összes beszámolója
Mátrai Csillagok - 40

Ülök a buszon, és nézem ahogy suhan el táj, és távolodik Szeged, az Egyetem, a vizsgák. Jópár óra múlva felbukkannak a háttérben a Mátra vonulatai, és a tornyáról könnyen megismerhetõ Kékes is megmutatja magát már egész messzirõl. Errõl eszembe jut: ma ismét az ország tetején leszek...

A rajt elõtt hosszasan, és nagyon ráérõsen tollászkodok, majd a kellemetlenül hosszú sorbanállás után a tömeget követve a Sár-hegy felé veszem az irányt. Nem sietek: enyém az egész éjszaka. 11 óra bõségesen elég erre a 40 km-re, és még rohanni sem kell. Az egyre emelkedõ úton néha meg-meg állok, és visszafordulva a tájat, és a sötét felhõket bámulom, amik vészjóslóan gyülekeznek.

A csúcson a remek körpanorámának az egyre erõsödõ szürkület ad különleges hangulatot a távolban a falvak, és az elhaladó autók fényeivel. A trükkös jobbkanyar mégis majdnem megviccel, de ez a túra most nem errõl szól: igen erõs elhatározás él bennem, hogy most nem vagyok hajlandó eltévedni.

A hegyrõl lefelé tömött sorokban haladunk; igazi osztálykirándulás hangulat alakul ki itt - köszönhetõen a rengeteg általános iskolás rövidtávosnak. A sorok azonban hamar kezdenek kellemetlenül lassúak lenni, elõzni pedig a szûk ösvények, kövek, és - mostmár - sötétség miatt igen kockázatos. Egy-egy csoport mellett mégis sikerül elfutnom lefelé.

A Szent Anna-kápolnánál már igen komoly tömegek várakoznak, én azonban tudom: a 40-es távon ez még csak a bemelegítés volt, a java csak most jön. Kisebb tájékozódási problémák leküzdése után egy sporttársnõvel jutunk le Mátrafüredig, de errefelé még mindig sokan vagyunk, amit a vissza-visszapillantva elémtáruló fénylánc látványa jelez.

Mátrafüreden már a nyári üdülõhelyi éjszakákat idézõ hangulat fogad minket. Itt leválik a 15-ös, és 25-ös kör, én pedig magamra maradok az elõttem tornyusuló Kékes látványával. Meredek kaptatón Benevár - immár tökéletes sötétségben - hamar megvan, de indulok is tovább, hiszen a Kékes még messze van. A végtelennek tûnõ mászást a hangulatos erdõ kompenzálja. A csúcs elõtt nem sokkal pihe-puha aljú fenyõerdõbe érek, és nagyjából ezzel egyidõben villámok kezdenek el cikázni a hegy fölött. A csúcson végre én is megajándékozhatom magam egy kis pihenõvel, és miközben a pontõrök által adott óriási méretû almát majszolom, gyönyörködöm kicsit a hegyet körüldörgõ viharban. Arra gondolok, hogy "szép, de azért nem ártana majd hamar lejutni innen", mert mégis csak hátborzongató...

Mátraházáig a sípályán néha bele-bele futok, és szép lassan elmaradnak mögöttem a velem együtt indulók. Az újabb hangulatos falucska sokat dob az amúgy is igen jó morálomon. A navigációt innentõl fogva rábízom néhány kollégára, és én pedig midenféle agymunka nélkül némán vonatozok. Az eseménytelen gurulást a Hanák-kolos és a Muzsla-tetõ kilátójának fantasztikus panormája töri meg néhány percre. Furcsállva konstatálom, hogy az imént épp a villámok miatt szaladtam le a Kékesrõl, most pedig az orrom elõtt lévõ Gyöngyöst, és térségét világítják be egy-egy pillanatra a vihar fényei. A pozitívum viszont, hogy még mindig nem fölöttem van ez az egész, és még mindig nem esik.

Újra Mátrafürden gyalogolunk, és egy kisebb navigációs hibát ügyesen korrigálva már a Kozmáry-kilátóban vagyunk. Korábban kialakult véleményem itt is tartja magát: az ehhez hasonló éjszakai látványképek miatt érdemes ilyen késõi idõpontban túrára indulni. A kedvem azonban mégis csökken: a motor sem húz olyan jól mint kellene, és az esõ is rákezd. Az utóbbi persze nem megelepetés: tudtam, hogy nem úszhatom meg.

A baj persze az, hogy az elõzetes "térképészés" során figyelmen kívül hagytam azt az apróságot, hogy Sástóra folyamatosan emelkedik az út. Ennek az a következménye, hogy hamarosan a sötét erdõben egy padon ülve zsemlét eszegetek az esõben...és fogalmam sincs mennyit kell még fölfelé menni. Aztán az a hegy is elfogy valahogyan, a Sástói ellenõrzõpont bõséges szolgáltatási pedig végképp helyreállítják az energia-szintemet.

Egy kisebb csapattal vágok neki a hátralévõ útnak, mivel ismét hárítnai akarom a tájékozódás nehézségeit, és az is jól jön, hogy a gyengélkedésem után picit húznak. Az esõ persze továbbra sem áll el, de legalább már nem dörög. Az éjszakai dorbézolást tartó suhancok kérdésére, hogy "40-es vagy 50-es?", némileg nagyképûen a "100-as" választ adom. Azt hiszem azért arra még várni kell... Persze nekik is megvan a válaszuk: "hát, ti se vagytok 100-asok!" :)

Rövid idõ után lefelé veszi az irányt kis csoportunk, ahol a meredek köves, sáros, csúszós lejtõn mindenki sorra mutatja be a tehetségéhez, és képességeihez mért legjobb akrobatikus mutatványokat. Van aki az esésig is elmerészkedik, nekem azonban ehhez a különösen veszélyes trükkhöz nincs bátorságom.

Lajosházára érve már látni: lassan vége lesz ennek az éjszakának is. A lámpákat szép lassan kikapcsoljuk, és a hajnali szürkületben jutunk el a túra egyik legérdekesebb részhez: Dezsõvárhoz. Ez - mint utóbb kiderült - nekem kis híján végzetes hely. Meredek partfalak, a mélyben megcsillanó tavacska, lépcsõre fel, és lépcsõrõl le. A mászások, és ereszkedések igencsak veszélyesek itt, minden csúszik, a haladás lassú. Az egyik lépcsõfoknál pedig bejelez a jobb térdem. Egyenlõre nem aggaszt a dolog különösebben, és a Dezsõvári különlegesen extrém pont után gond nélkül le is érkezünk a sík terepre, gyakorlatilag magunk mögött tudva a Mátrát.

Már csak 6 km van vissza, és megérkezünk. 500 méter után azonban szinte átmenet nélkül szörnyû fájdalom ékelõdik a jobb térdembe. Lassítok, lemaradok, leülök. Arra gondolok, hogy rövid pihenõ után jobb lesz, de nem: pár lépés, és ugyanúgy fáj mint a pihenés elõtt.

Percrõl percre újabb, és újabb taktikákat dolgozok-, és próbálok ki: nagyon lassan bicegni, nem törõdni vele és sietni, rövid pihenõket tartani...mind-mind megbuknak. Ez bizony permanensen, és kíméletlenül fáj. Egybõl kiristályosodik az is, hogy szerencsém van, mert csak 5 km van hátra, és idõm pedig mint a tenger, különben fel kellene adnom. Gyöngyössolymoson lassan átevickélek, de a pont után mégis komolyan elgondolkodok a feladáson. A túra itt sajnos értelmét, és lényegét veszíti. Ez már csak szenvedés.

Sártengerben bicegek immár Gyöngyös közvetlen határában, szemben velem pedig ifijonc rövidtávosok bandukolnak hazafelé. Balra fordítva tekintetemet mégis elmosolyodok: megpillantom a tegnap este meghódított Sár-hegyet a felkelõ nap fényében. Ez ismét egy olyan dolog, amiért érdemes végigcsinálni egy éjszakai túrát: az egész estés gyaloglás után másnap reggel a túra végén a pirkadat fényeiben gyönyörködni...ez bizony egy életérzés.

Ha pedig mindehhez egy járásra már szinte alkalmatlan térd is párosul, akkor igazi hõsnek érezheti magát az ember. Persze még az ilyen igazi hõsöknek is be kell menni a célba, és még az ilyen igazi hõsök miatt se vár az egyetlen hazajutást ígérõ busz...szóval összeszorított fogakkal, teljes sebességgel beporoszkáltam a célba.

Az elégedettséget pedig ezúttal nem is a cél, hanem a buszmegálló látványa adata...no meg az a tény, hogy hideg kólámat iszogatva még nekem kellett várnom arra a bizonyos buszra.

(Jövõre ugyanígy szeretnék vigyorogni a Gyöngyös elõtti sáros földúton - de ezúttal térdfájás nélkül...)

Jandi
 
 
kpeterTúra éve: 20072007.05.30 17:59:46
megnéz kpeter összes beszámolója
15-ös

8 elõtt már méretes tömeg várt a rajt-célul szolgáló iskolában, bár a nevezés gyorsan ment, de az indításhoz kb. 20 perces sort kellett végigállni. Ezen még lehetne javítani, egyébként a szervezés igen profi (kiírások, eredmények, statisztikák, stb. teljes egészében fent a neten, teccik).

Az elsõ szakaszon, a Sár-hegyre felfelé jó erõs szél fújt, szerencsére nem túl hideg, fent a gerincen pedig csak fokozódott a helyzet. Ráadásul itt a mezõny is elég sûrû volt, és bár jó sokan elõre engedték a náluk gyorsabban menõket, de több helyen sikerült "beragadni". Ahol már hangosan felröhögtem az az volt, amikor elõttem srác+lány kézenfogva blokkolták az ösvényt, a srác hátranézett "Te, az ott nem a Benõ?", majd mikor kilátott tõlem, szomorúan konstatálta, hogy "nem" és mentek továbbra is egymás mellett, anélkül hogy eszébe jutott volna, hogyha egy kicsit nem kézenfogva mennek, talán nem a sarkukban ugrálnék...

A tornyoknál mond valamit az itiner, hogy hogy nem szabad rákeveredni az aszfaltos útra: nos nekem sikerült, de mire feltûnt, addigra már célszerûbbnek tûnt az úton végigmenni, mely szerencsére nem visz rosszirányba, hanem szintén a Szent Anna kápolnánál lyukad ki. Végülis térkép alapján sikerült találni egy helyet, ahol 20 m bozótharc után ismét a S-án voltam.

A következõ navigációs kihívás a pipishegyi reptér volt, ahol az itiner szerint szintén nem kell elmenni a hangárig, de ezt úgy e mezõny 80%-ának sikerült mégis abszolválnia. Szerencsére itt egyszerûen vissza lehet kavarogni a S-ra.

Innen már nincs messze Mátrafüred, bár a kerítés végénél volt néhány trükkös derékszögû forduló egy tisztáson, ami jelzés nélkül eléggé átverõs, én is leginkább a helyismerettel rendelkezõ túratársak alapján találtam meg elsõre.

Az utolsó kóválygás, ahol pedig az itinert követtem, az a kilátóhoz vezetõ út megtalálása volt:
"A kerítések között kijutunk az Üdülõsor utcára, ami már aszfaltozott. Itt a zöld kereszt jelzés jobbra folytatódik. Forduljunk itt mi is jobbra! A következõ keresztezõdésben forduljunk balra a Kilátó utcába."

Üdülõsor u. megvolt, jobbra fordulva Z+ megvolt, elsõ keresztezõdés balra megvolt, megyek rajta felfelé, utcanév sehol, S3 sehol, aztán a következõ sarok után egyszercsak dzsungel és zsákutca...

Mint kiderült, az Üdülõsor utcán tényleg jobbra folytatódik a Z+, de a kilátó, meg a Kilátó utca egyenesen volt innen... És még volt is egy papírlap az egyik oszlopon nyíllal, de mondjuk ha innen nézed erre mutat, ha onnan, akkor meg arra :)

A célban már üdítõvel és zsíros kenyérrel vártak, a szervezés az itineres dologtól és az indítástól eltekintve profi volt, az idõ szuper, a táj kicsit ritkán jelzett, de kellemes.
 
 
vajonmerreTúra éve: 20072007.05.30 14:14:02
megnéz vajonmerre összes beszámolója
Mátrai Csillagok 25

Nagyon szeretem ezt a túrát , az elsõ két rendezésen a 40-es távon indultam, tehát kedvesemet könnyen rábeszéltem, hogy ez legyen élete elsõ éjszakai túrája. Sok vívódás után a 25-ös távot szemeltem ki, mert Kékesre fölfelé nagyon "be lehet szakadni", és a sípálya se semmi lefelé, sárban.

A bazi meleg fõvárosból indulunk a délutáni busszal, de már Gyöngyös elõtt elkap bennünket egy zápor, feltámad a szél. A pünkösdi-Mátra megint "hozza magát". Meleg cuccokat hoztunk, de esõkabátot nem, tehát marad a reménykedés. Több kedves ismerõssel találkozunk a rajtban, felsorolni is nehéz lenne. Dani(DJ_RushBoy) nagy futásra készül. Komótosan nevezünk, ücsörgünk, és jön a nagy kopp: már 8-kor hatalmas az indításra várók sora. És egyre csak duzzad a tömeg, már többszörösen visszakanyakodik (kedvencem a több tucatnyi iskolás volt, akik ügyesen a sor közepébe csatlakoztak :-) ). Nekem személy szerint nagyon tetszik a sok, lelkes, 15-ös távon induló. A kényelmes várakozás mellett döntök, minek álljunk egy órát a sorban, ha ülhetünk is. A "szûk keresztmetszet" ezen a távon a 4,7 km-re lévõ elsõ ep., ami 23 órakor zár be.

21 óra körül rajtolunk. Reni a könnyû Black Diamond fejlámpát kapja, én egy sima kézilámpát viszek. Minden cucc nálam van, a hátamon lévõ 2l-es CamelBak forró teával teli, a megszokott módon ebbõl iszunk mindketten. Tehát rajt : elkezdjük a folyamatos elõzgetést. Jó tempóval húzunk fel a hegyre, a köves, mátrai ösvények azért meg-megtréfálnak bennünket. Jó egy óra alatt érünk a Szent-Anna-kápolnához, sokan esznek, pihennek itt.

Mi azonnal indulunk tovább, Sástóig nem nagyon tervezek megállást. A cseles, S jelzéses jobbkanyart idén is megleljük, a melletünk zsivajgó tömeget hallgatva, ez sokaknak megint nem jött össze :-) Összefutnak persze az utak, de azért a jelzés az igazi :-) Sajnos az Erdészeti Szakközépiskolánál a turistautat (egy rossz ösvényen) egy kerítés mellé szorították :-( Mátrafüreden, "rutinosan" meglelem a Z+ jelzést, és irány a Kozmáry-kilátó (22:55). Remélem jövõre már a Kékes felé indulunk majd elõbb a 40-es távon. Már szépen jönnek szembõl a 15-ös távon lévõk. A kilátóban jut egy kis csoki, és már indulunk is neki az S háromszögnek Sástó felé.

Innentõl megszûnik a "tömegtúra" fíling. Sokáig egyedül kapaszkodunk, néha elõzünk meg egy-egy párost. Néha egy-egy távoli villámlás látszik az égbolton. Jó tempóval érjük el az aszfaltot, és a már megszokott körhinták mellett elhaladva elérjük a Sástói népes kajapontot (23:30). Rengetegen esznek-pihennek itt: van többféle kenyér, finom tea. 10 percet ülünk, szegény Reni arcán látom a fáradtságot, de lelkesedése töretlen. Akkor viszont tûz!

Kis bóklászással lesz meg az S+ jelzés, de innen szerencsére megint jól mûködnek az emlékek. Egy nagyobb csapat indul mögöttünk, de mi megyünk, mint a meszes, lassan elmaradnak a sötétben. Rátérünk az SO jelzésre, és bár türelmetlenül várom, csak lassan jön be a rémes ereszkedést jelentõ S négyzet balról. Szerencsére most nincs sár, de így is botladozunk rendesen a patakig. Egy túratárs átugrál a köveken, de nekem dereng, hogy van itt híd is, nem kell a flikk-flakk :-)

A lajosházi pecsét után (00:30), már indulunk is tovább az immár sokkal jobban jelzett S háromszögön Dezsõvár felé. Az égiháború fokozódik, egyre sûrûbb a villámlás. Ez határozottan serkentte a gyorsabb haladást. Két éve Zöld Ágival benéztük az Õrlõmû elõtti elágazást, most az épület elõtt nézedõdöm, mire meglelem a jelzés folytatását. Jönnek a cseles rétek, ösvények, majd a roppant kellemetlen lépcsõzések az ep. felé. Kicsit csepereg már, csúsznak a rozoga, ferde lépcsõk, a korlátok állapota határozottan rosszabodott, sok kiesett. Azért egy zacskó szeggel, kalapáccsal sokat lehetne még javítani rajtuk. Lépcsõzünk tehát föl-le-föl-le-föl és végre itt az ep (01:10).

Még egy utolsó lépcsõsor lefelé, és végre síkban haladhatunk! Rákezd lassan de biztosan az esõ, tehát itt már sokat belekocogunk. Átrobogunk Gyöngyössolymoson, szerencsére a buszmegálló ep.-rõl utánunk szóltak (01:49). Jöhet a kedvenc részem: a lépésközre sehogy sem esõ talpfák. Én viszont megcsúszom, és majdnem nagyot esek. A sinek közepén esõben álldogáló pontõtök (02:03).

Gyorsan letudjuk a hátralévõ "vasutat", és az aszfalton kipréselem szegény Renibõl az utolsó szuszt is: mert a hátralévõ távot gyorsan megfutjuk (hiába, ha nincs esõkabát, az sokat lendít a sebességen ilyenkor). A suliba 02:16-kor érünk, kicsit megázva. Reni a 25-ös távon a 2. helyet hozta. Tudom, hogy ez nem verseny, de ez egy kicsit lelkesíti majd, mert jönnek még kemény túrák :-) Van tea és zsíroskenyér, és nemsokára megérkezik Larzen és kicsit késõbb RushBoy . El sem tudom képzelni, hogy a köves, csúszós ösvényeken éjszaka hogyan lehet a 40-es távot 6 óra körül lefutni! Le a kalappal elõttük, Larzennek pedig mégegyszer köszönjük az éjjeli hazafuvart!

És elismerés jár a rendezésért is! Jól kezelték a sok indulót, a rajtoltatás volt csak döcögõs, ezt lehetne esetleg két sorral gyorsítani. De egyébként semmi másba sem tudnék "belekötni" :-) Persze nem is akarok. Esõ-sár ide vagy oda szerintem jövõre is itt leszek ezen a jó kis hangulatos, mátrai éjszakázáson!


 
 
Rush2006Túra éve: 20072007.05.28 19:21:01
megnéz Rush2006 összes beszámolója
Mátrai Csillagok éjszakai 40

A 18:05-ös vonattal utaztam le Vámosgyörkre, az érdekesség az volt hogy egy túrázót sem vettem észre, csak Hatvannál szállt föl OT Anita, vele beszélgettem. Vámosgyörkrõl sietni kellett mert 6 perc volt csak az átszállás, itt már sokan voltak ismerõsök, bubuékkal el is ütöttük azt a negyed óra maradék vonatozást Gyöngyösig. Itt sétálós várta Anitát, majd hamarosan odaérünk a nevezésre, de látszik hogy nem lesz ma éjjel valami príma idõnk, viharfelhõk gyülekeznek, és csúnyán fúj a szél. A suliban sok ismerõst fedezek fel, rengetegen vannak, fõleg a rövidebb távokra. Elég sok futót is látok, legalább nem csak én vetemedek ilyenre :)

20:58-kor indultam a rajttól, egy sapkát vittem azért magammal, és milyen jól tettem.. A Sár-hegy elõtt rajtam kívül mindenki más útvonalon ment, bár ugye én bejártam csütörtökön szóval azért volt helyzeti elõnyöm, és egyszer sem kellett kinyitni a könyvecskét hogy hol-mi-merre. Szerencsére a memóriám még mindig ok :)

Igazából én tudtam ha a Sár-hegyet, és a Kékest leküzdöm akkor komolyabb baj nem lehet már. A Sár-hegy hamar megvolt, mivel még a túra elején volt, így szépen felfutottam rá megállás nélkül. Innen ravasz de tudatos jobbkanyar le a kápolnához. Mátrafüred elõtt a repülõtérnél, illetve a kisvasút talpfái elõtt is összevissza bolyongó emberek, akik nem akartak hinni nekem hogy mégis merre visz a jó út, de nem foglalkoztam vele.. Benevár elõtt csúnya meredek a K+en, de így is 7,5-ös átlaggal nyomom. Utána nagyon meredek sziklás köves és hosszú út visz fel a Kékesre, de csodák csodájára szinte megállás nélkül fölkocogok magamat is meglepve. Utólérem az elõttem levõ utolsó gyalogosokat, majd kis pihenõ a csúcson és indulás meredeken a sípályán lefele. Kékesig 14,5-1065 m volt, szóval csúnyán bekezdett, de az átlagom így is még 6,7 volt. Mátraházán negyed óra alatt ott voltam, itt bevágtam a pontõrök által kínált üdítõt, és utólértem két futóféleségû egyént. Na innen jött a feketeleves, ugyanis elkezdtek cikázni a villámok, és egybõl teli lett a gatyám fõleg hogy sokszor rét mellett vezetett az út, és így mindenre szabad kilátás nyílt, így láttam a cikázó villámokat mindenfele. Rólam köztudott hogy nem félek sem az esõtõl, sem a dörgéstõl, sem éjjel, viszont a villámoktól nagyon de nagyon. Ráadásul tök egyedül is voltam persze.. A közelben csapdostak, de érdekes hogy dörgés nem volt szerencsére utána. A feladás gondolatával játszottam, a kedvem lecsappant, és futni se akaródzott hirtelenjében. Mutatja az idõm is, a 3km-t 31 perc alatt teljesítettem. Mondjuk 100m szint volt benne. A Hanák Kolos kilátóhoz érve nem akartam továbbmenni, de a pontõrök mondták hogy legalább Mátrafüredig menjek le. Persze arrafele villámlott, de még a Muzsla-tetõ volt elõtte.

Félve indultam tovább, a villámok cikáztak, csapdostak, és rohadtul elment a kedvem az egésztõl, amilyen jó kedvem volt az elején most olyan rossz. Sokat bele is gyalogoltam, de a Muzslán megnyugtattak a pontõrök picit hogy inkább az Alföld fele villámlik, és nyugodtan menjek tovább nem lesz semmi baj. Hát legyen.. Mátrafüredre leérve érdekes hogy egybõl mentem tovább, pedig ott motoszkált a feladás a fejemben, de mintha a villámok már kicsit arrébbjárnának.. Hát nyomtam neki tovább, és hamarosan már a Kozmáry Kilátóban voltam, ahol utólértem az utolsó 25-ösöket.

0:25-kor indultam innen tovább, és 25 perc alatt a Sástónál voltam, közbe visszajött a kedvem is. Elõtte utólértem a 3 elõttem álló 40-esbõl kettõt. Tudtam hogy már csak larzen jár elõttem, a pontõr mondta hogy 20 perce ment el. Lajosháza elõtt a meredeken estem egyet hangosan káromkodva, majd kicsit elkavartam a négyzeten, de pár száz méter után érzésre megtaláltam újra, és Lajosházán is voltam. Az idõjárás megint tett róla hogy beparázzak, ismét nagy villámok csaptak föl, de szerencsére a közelben jártak a 25-ösök így bíztam benne hogy nem történik semmi baj. Dezsõvár elõtt már zuhé volt, elkezdett esni az esõ ami a célig el sem állt. Itt figyelni kellett a szalagokra és a jelekre, mert sok kanyar volt, és sok kis ösvény. Szerencsére nem kavartam el, és a pont után már csak lefele kellett menni. Más említésre való dolog nem történt nagyon, innen már futottam végig, bár a bal lábam nyillalt rendesen már, de szerencsére kihúztam a célig, ahol egy kis vita a rendezõkkel, majd kitûzõ, és oklevélátvétel. Izgalmas kihívás volt ez az éjszakai tele félelmekkel és örömmel. Örültem neki hogy a futásom folyamatos volt a terepviszonyok és a szintek tekintetében is. 5 óra 46 perc alatt tettem meg a távot. larzennek big thx a hazafuvarért!
 
 
kockaTúra éve: 20072007.05.28 18:11:41
megnéz kocka összes beszámolója
Királyos volt, köszi a szervezõknek!

Hatalmas látvány volt, a szürkület az elsõ hegyen ért utol minket, az idõ pont ideális volt, érdemes lenne minden este felmászni oda érte. A célban minõségi randiszendvics, a kettõ között meg nézelõdtünk egy kicsit az éjszakai Mátrában. Csillagok megint csak kis mennyiségben voltak jelen :)
 
 
kekdroidTúra éve: 20072007.05.28 12:27:59
megnéz kekdroid összes beszámolója
Mátrai Csillagok Éjszakai Teljesítménytúra

Tervezett és véletlen találkozások következtében pontosan este nyolc órakor vágunk neki hatodmagamban a távnak - a társaságban két "száz százalékos", eddig minden MCSÉT 40-et teljesítõvel, egyikük barátnõjével, évfolyamtársammal és a Sárga ttúrán megismert fiatal sporttárssal. Az iskolát még egy rövid városi szakasz követi és utána nekivághatunk a Sár-hegy meredek emelkedõjének. Néha visszapillanthatunk a naplementére, sokkal barátságosabb látvány, mint a keleten tornyosuló, sokasodó felhõk tömkelege. A kettõs hegytetõre felérve szép körkilátás fogad, az egész Mátraalja látszik, dél felé pedig az Alföld terül el. Ha már itt van, beszélgetünk egy kicsit a Mátrai Erõmûrõl is, amely alig tíz kilométerre van útvonalunktól. A tömegtõl kissé elszakadva, egynyomos ösvényeken haladunk és rövidesen elérjük a Szent Anna-kápolnát. Itt természetesen rám kell várni, kirázok egy potyautas kavicsot a bakancsomból. Igyekszem hamar végezni, majd csatlakozom a többiekhez és indulunk tovább Mátrafüred felé. Utolérünk egy nagyobb csoportot, de nem kezdünk elõzésbe, úgyis nemsokára elérjük a települést. A repülõtér után van néhány cseles kanyar, de a rutinos útitársaknak köszönhetõen nem okoz gondot a tájékozódás és pillanatokon belül Mátrafüred utcáit járhatjuk.

Nem tart sokáig a városnézés, a K+ jelzésen megkezdjük az emelkedõt Kékes felé. Az elsõ emelkedõ szakasz nehéz, rövid távon küzd le egy nagyobb falatot a szintkülönbségbõl, a végén, Benevár romjainál ellenõrzõpontot találunk, szõlõcukorral kínálnak. Ezen útvonal a hegyre útitársam szerint a választható legjobb emelkedõ, igazat adok neki, tényleg nincs több látványosan erõsen kapaszkodó útszakasz, egy futó el is süvít mellettünk. Egyszer-másszor felbukkannak a környezõ falvak fényei és a tetõn lévõ adótorony is egyre közelebbinek tûnik. Elérünk egy nagyon hangulatos fenyvest, innen már tényleg nem tartott sokáig az érkezés. A csúcskövet megszeméléljük, az ellenõrzõpontot valamivel arrébb találjuk, nagy, ropogós almát kapunk a pontõröktõl. Megemlíteném, hogy majdnem minden ponton járt valamilyen szolgáltatás, kisebb vagy nagyobb mértékben, én nagyon méltányolom az ilyesféle gesztusokat. Induláskor figyelünk fel a közeledõ viharra, látványos villámok rajzolódnak ki az égen. Annál jobban sietünk tovább Mátraházára, itt magnéziumos pezsgõtabletta is jár a vízhez az ellenõrzõ állomáson.

Egyik kedvenc utam következik a Mátrában, a sárga sáv jelzés Mátraházáról le Mátrafüredre, érintve néhány fantsztikus panorámájú kilátópontot. Menet közben megfigyelhetjük, hogy legalább két vihar jár a környéken aznap éjjel, egy valahogyan a hátunk mögött, azaz északra, esetleg keletre, egy pedig messzebb, délen. A távolságuk miatt kevéssé kell aggódnunk, hiszen a villámokhoz tartozó dörgés itt egyáltalán nem hallatszik. A Hanák Kolos-kilátót a Muzsla követi (érdekes, hogy ugyanazon hegységben két magaslat is viseli ezt a nevet), közben érintjük a rendkívül bõvizû Rákóczi-forrást. A Muzsláról kissé kellemetlen köves úton ereszkedünk alá Mátrafüredre, itt bezárul egy kör és elindulunk a Kozmáry-kilátó felé, ahol megint ellenõrzõpont vár, valamint a kilátó impozáns épülete a sötétben. Itt már egyáltalán nem látszanak csillagok - nem úgy, mint túránk elsõ szakaszában, amikor sokszor egészen tiszta égre tekinthettünk fel. Az esõ itt kezd el szemerkélni, ezt változó intenzitással folytatja utunk végéig, Sástóig legalább egyszer felveszem az esõkabátot, aztán az amúgy kellemes idõre való tekintettel vissza is teszem a hátizsákba. Sástón, remek idõzítéssel bõséges enni- és innivaló ellátmányban részesülünk, van mindenféle kenyér, tea és üdítõk.

Az esõvel dacolva továbbmegyünk (rajtam megint kabát) és némi emelkedés után hosszan és kényelmetlenül sáros úton ereszkedve érjük el Lajosházát. Közben van néhány jelzésváltás is, csak a változatosság kedvéért. Lajosházán már tisztességes, csendes esõ esik, a viharnak viszont már a fényei sem látszanak. Direkt ennek a túrának létrehozott jelzésen talpalunk tovább, már régen levettem a kabátot, inkább ázzak el egy kicsit, minthogy belesüljek az emelkedõkön. Többször keresztezzük a Mátravasút lajosházi vonalát, nemrégiben újították fel, ennek keretében aszfaltozott útátjárók kerültek az erdei útra, elég mulatságos, amint egy erdõbe menõ, késõbb egynyomossá szûkülõ ösvény a vasúton kétsávos úton kelhet át (a záróvonal is fel van festve). Az õrlõmûnél közelebbrõl is megnézzük az egyik elhagyatott, kibelezett épületet, ez már kevésbé kellemes látvány, de nemsokára elfeledteti a házat a csupa sár emelkedõ és az azt követõ hullámvasutazás. Szerencsére sok tereplépcsõ van lerakva, legalább nem négykézláb kell feljutni a várba, amely inkább sáncnak nevezhetõ. A pontõr gondosan a karton fölé hajolva pecsétel, mi pedig indulunk tovább.

Innen már nincs tényleges szintemelkedés és érdekes módon az esõ is szépen eláll, mi pedig beballagunk Gyöngyössolymosra és végiggyalogoljuk az egész falut, hosszában. Közben kivilágosodik, lekerülnek a lámpák, leveszem a láthatósági mellényt (érdekes, nagyon sok túrázón figyeltem meg), végül pecsételés közben elropogtatok néhány Molnár-kalácsot. Nem túl szép és fõleg nem túl kényelmes földúton folytatjuk a túrát a szalagozást követve, majd letérünk a kisvasút töltésére. Ezt meglehetõsen kényelmetlennek tartom, minden második talpfára már túl nagyot kell lépni, minden talpfára lépve pedig érdekesen tipegni kell. Sebaj, már közel van a pont, itt is pecsét, közben nézzük (vagy inkább sejtük) a napfelkeltét a tegnap megmászott Sár-hegy mögött. A vasutat elhagyjuk, füves földút következik, végül a várost elérve hamar megérkezünk az iskolába, bezárva a teljes kört.

A célban gyors adminisztráció (a monitoron mindenki láthatja, mennyi idõ alatt, milyen átlagsebességgel tette meg a távot), szép díjazás és bõséges ellátás. Eszegetünk egy kicsit, majd indulunk a vasútállomás felé. Köszönet jár a rendezõségnek a túráért, útitársaimnak pedig a társaságért és a navigációért. Nem nevezhetõ könnyûnek a MCSÉT, de nem is teljesíthetetlen, jövõre érdemes lesz rá eljönni megint...
 
 
 Túra éve: 2006
Tibet19Túra éve: 20062010.02.04 14:08:36
megnéz Tibet19 összes beszámolója
Mátrai Csillagok Éjszakai 40-es azaz a képzelet határán

Délután homokzsákozás a belvíz ellen. Szakadó esõ az autópályán. Mégis a rajtban számtalan autó parkol már; ez nem az idõjárás, hanem a lelkes rendezõk érdeme.

Esik, már sokadik napja esik, mintha állandósult volna, mintha áttértünk volna a monszum éghajlatba. Elindulunk, hiszen hívnak a hegyek. Néhány percig még száraz lábbal haladunk. Az elsõ pocsolya a nehéz, amikor elõször vizes lesz a láb, aztán már mindegy. Folynak szembe az úton s mellette a nem létezõ patakok, gyûrjük a kilométereket. Sárhegy körül kezd felszállni a pára, a település kontúrjai körvonalazódnak. Lassan eláll az esõ, feldereng a hold, a vizet már csak alulról kapjuk, de onnét korlátlanul. Hol vízben, hol sárban tapicskolunk. A kápolnához érve leszáll az est, mintegy jótékony leplet borítva a tájra, hogy legalább ne lássuk hová lépünk s mi vár ránk. Mátrafüred elõtti pocsolyák után már nem lehetünk vizesebbek.

A büfé melegszendvicse után nekiesünk a legmagasabb hegy meghódításának. Fel-fel, enyhén meredeken de folyamatosan emelkedünk, meglepõen tûrhetõ a terep, inkább köves és vizes, még élvezhetõ, de fárasztó a sötét és a csúszkálás. Halljuk a patakok dübörgését, az újonnan keletkezett vízesések csobogását, félelmetes hangok a hûvös-nyirkos éjszakában. Egy béka ugrik félre, miután jól rám ijeszt. Larzen fut el mellettünk, pár percre megáll, majd mi elõzünk meg egykét elvetemült túrázót. Elõtûnik a torony fénye, közel már. Megérintjük a csúcskövet, a szint nagy részén túl vagyunk, de nem is sejtjük, hogy a nehezén még nem. Még nincs éjfél, s mi a sípályán lécek nélkül is csúszkálunk lefelé. Ez az egyetlen olyan rész, amely jobb a tavalyinál, inkább csúszós-saras nem pedig tapadós-saras.

Mátraháza fényei, a mátrai várazások emlékei s a csillagok világítanak a barátságtalan éjszakában. Hozzászoktunk már a nyirkossághoz, a párához, újra patakszerû utakon evezünk evezõk nélkül. Oly mértéktelenül sok a víz, a sár szinte tengert alkot körülöttünk. A Múzsla-tetõn a kedves pontõrök mellett városi fények panorámája fogad. Ismét átsétálunk az alvó-csendes Mátrafüreden. Fel a Kozmáry kilátóba, s tovább Sástó irányába. Ismerõsökkel találkozunk, akik próbálnak minket felkészíteni a ránk váró borzalmakra. Még nevetek. Úszkálunk felfelé, mint halak a patakban; kikerülünk egy ideiglenes kis tavat, átlépünk a Sástó kiömlésén – benne pár ficánkoló halacska és egy kis döglött szürke, szegényekkel jól elbánt az áradás. Lélekmelegítõ tea, erõt ad a folytatáshoz, legalábbis még hiszem… Tovább a Mátrahegyrõl ismert utakon, de túl minden elképzelésen. Egyre csúszósabb a sár, egyre nagyobb a víz, vagy csak a lendület s a kitartás hagy alább. Egyik pillanatról a másikra elegem lesz az egészbõl. A sárból, a sötétbõl, a botladozásból. Elõször fordul elõ, hogy agyban elfáradok, és nullára amortizálva érzem magam. Soha, még a legnehezebb túráimon sem éreztem ezt. Könnyekkel küzdök és iszonyú energiákat felhasználva, nyûglõdök. Szegény Vadmalac még nem látott ilyennek, próbál lelket verni belém, de hatástalan.

Vad patakok visítanak az éjszakában, s az agyamig hatol a zúgásuk. Csúsznak a kövek, s a gyökerek, próbálnak gáncsolni – s próbálok lábon maradni, nehezen bírom. Ha olyan helyen lennék, akkor feladnám, de ez a legmesszibb pont, nincs más út - menni kell. Menni kell, akkor is, ha fáj, akkor is, ha már nincs indíttatás. Megyünk, mint egy vietnami harcegység vagy õserdei túlélõcsapat eltévedt tagjai. Lépegetek, ez már nem az, amiért szeretek túrázni, ez már szenvedés, s áldozatnak érzem magam a Természet kezében. A terelõút pontján új biztatást kapunk, megértem Gethe figyelmeztetését… de már késõ. Szinte vonszolom magam, nem telnek a méterek.

Madarak csiripelése jelzi s köszönti a hajnalt, a felkelõ Nap fényt hoz nekünk, lekapcsolhatjuk a lámpákat. Zsotyek és Cejas eldübörögnek mellettünk, épp csak nem löknek fel minket. A Bányánál cseresznyézünk kicsit, s másodszor is irányba veszzük a Kozmáry kilátót immár világosban. Iszonyatosan sárosak vagyunk, a pirkadatban látjuk vaddisznó által is irigyelhetõ ruházatunkat. Nagyon lassan közeledünk a megváltó Mátrafüred felé s az aszfalt felé.

A korán kelõ emberek már mozgolódnak, valaki már kerékpározik. Elhaladunk a kistemplom s a temetõ mellett, minden olyan békés, csak a lélek zihál. Már nincsenek szavak, nincs erõ s értelem, csak a küzdelem marad s a cél elérhetõvé válása éltet. Hosszú a kerékpárút, most ez is nehéz – hihetetlen fáradtsággal érünk az iskolába és mosolygunk. Igen mosolygunk. Ez a mosoly nem a túrának szól, nem az öröm indukálja, hanem a köszönet csalja az arcunkra. Köszönet a Rendezõknek, mert kegyetlen tényezõk mellett is kedvesek tudtak lenni, mert mindent beleadtak a túrába, hogy elviselhetõvé tegyék az embertelen körülményeket, amikor néhány õrült jobb szórakozást nem találva a Természet ádáz játékát választotta.

Tibet
 
 
geo-elvontTúra éve: 20062007.04.09 19:13:29
megnéz geo-elvont összes beszámolója
Hm! Nem gondoltam volna, hogy ez lesz az eddigi legextrémebb teljesítménytúrám... Idén immáron harmadik alkalommal rendezik meg a MCSÉT-et, legyen itt az idei képletük asszem megérdemlik: Pünkösd + Mátra + Éjszaka + Csillagok = MCSÉT Picit nehezen álltam rá, hogy elinduljak az idei túrán, mert a Pünkösdöt megelõzõ hétén végig szakadt az esõ és a túra napján is borús volt az ég. Sebaj gondoltam, hiszen eljött az ideje hogy teszteljem az új GTX-XCR-es cipõmet. Hogy kicsit érthetõbb legyek ez egy vízálló-lélegzõ cipellõ. Kora délután indultam el Miskolcról és egy kötelezõ átszállás után hamar megérkeztem Gyöngyösre. Kellemesen hûvös idõjárás fogadott, felhõs égbolttal. Elsétáltam a rajtnak helyet adó iskolába, ahol rákérdeztem, hogy idén is lehet-e korábban indulni a hosszabb 40-es távon, mire kérdõn néztek rám és jött a válasz, hogy tavaly sem lehetett :) amire csak mosolyogni tudtam... mindegy úgyis éhes vagyok gondoltam. Rendezõi javallatra egy közeli vendéglõben tanyáztam a rajtig, ahol sikerült egy bõséges vacsit elfogyasztanom. Hajaj csak bírjam majd a hegyeket telihassal :) körülbelül ekkor kezdett esni az esõ újfent s megfordult a fejemben, hogy késõbbi rajtolással egy rövidebb távra kellene menni. Majd jön az infó hogy módosítani kellett az útvonalat patak áradás miatt... jesszus mi lehet ott fent a hegyekben? Nekem sem kellett több, mondom akkor legyen 40 km idén is... indulás elõtt szponzorok révén még kapunk egy kis energiaitalt. Aztán leadom megõrzésre a felesleges cuccaimat és pontosan 20:00-kor nekivágok Mátrának. Ki a városból, be a szõlõk közé és fel Sár-hegyre. Nem, nem viccelõdöm tényleg így hívják a drágaságot; az már a szõlõk melletti úton látszik, hogy nem lesz egyszerû a terep, hatalmas pocsolyák nehezítik az utunkat, kapucnimat felhúzom mert esik az esõ, a hegy teljesen ködbe borul mintegy misztikussá téve a tájat. Próbálom keresni szememmel a tetõn lévõ torony lámpáit, de semmit sem látok, közben emelkedünk, turistaút sehol, szembe helyette ismeretlen nevû patak zúdul...köves, sáros és csúszós...magas a páratartalom, izzadom... ó bazz dehát ki az a hülye, aki ilyenkor nem otthon punnyad? 200-an vagyunk mint utólag kiderül ebbõl csak 40 õrült aki a leghosszabb távot választotta... Vannak még agyamentek és ez megnyugtat. Igazából nem is vesszük észre, hogy felérünk a tetõre csak mikor jön a kanyar és onnan lefelé tartunk a Szent Anna kápolnához, lassan kezd sötétedni. A kápolnánál kisebb tömeg jön össze, tanakodnak, hogy mi legyen. Én gyorsan pecsételek, majd tovább indulok, elõttem a Vadmalac-Tibet páros halad, elõveszem a fejlámpám és nyomukban haladok valóban óriási tócsákat kerülgetve. Ha egyáltalán tócsának lehet nevezni a földutat gyakorlatilag teljesen ellepõ mély, bokafelé érõ egybefüggõen állóvizet.... jó 2,5 km ilyen szakaszból áll, míg el nem érjük Mátrafüred házait. Az esõ picit visszavesz majd Benevár után lassan eláll, itt futok össze egy 3 tagú csapattal. Akikkel összeverõdve haladunk tovább Kékes irányába. 2 srác aztán szépen lassan lelép és egyedül maradok egy sráccal akit Viktornak hívnak, gyors eszmecsere után arra jutunk legjobb ha együtt haladunk a továbbiakban. Kékesig semmit nem javul az utak állapota, szembe folyik a sártenger, minden lépésre oda kell figyelni, ha nem akarsz egy szaltót dobni, néhol bokafelett ér a víz, szépen lassan kezd beázni a cipõ dehát nincs mit tenni, max egy gore baki segítene akkor boka felett se lenne gond :) túratársam már rég beázott közölte az én beázásom bakfitty lehetett az övéhez képest... Kékestetõn már néhány csillagot is láthattunk, a pontõrtõl kaptunk energiaitalt és csokoládét, néhány ember összeverõdik megint és morfondíroznak, hogy kihagyják a sípályát ami tavaly rémálom volt, mi is gondolkozunk aztán a javaslatomra megpróbáljuk a sípályát és láss csodát az egész túrán itt volt a legjobb minõségû a turistaút :) no de komolyan sehol egy csukára ragadó sárgombóc. Simán leballagunk Mátraházára ahol frissítünk, hajnal fél egy van... nem haladunk gyorsan de szintidõn belül még mindig. Viktor már érzi a vízhólyagokat a lábán, van cserezoknija de nem cseréli, igazából nincs is értelme, 5 perc múlva ugyanolyan vizes lenne... fáradok én is, szerencsére innen a pihenésé a szerep, hiszen most végig lefelé haladunk a Hanák Kolos-kilátó és Muzsla-tetõ érintésével egészen Mátrafüredig. A Kozmáry-kilátónál aztán pihenünk egy keveset, eszünk nápolyit és erõt gyûjtünk majd 02:20 körül továbbindulunk, szembe is jönnek túrázók, nem sok jóval bíztatnak az utak járhatóságát illetõen... Sástónál a tó kiöntött, no comment ezen már megsem lepõdök... a ponton forró a tea, most sokat jelent, mert nincs túl hideg de mégis. Eszünk pár szelet kenyeret, aztán tovább elõre. Farkas-kút környéke rémálom, gyakorlatilag tök mindegy hova lépsz, úgyis ellep a víz, kikerülni nem lehet, csúszik lefelé és a cipõbõl bugyborékoló hangok szöknek ki mintegy ordítva azt, hogy hahó öcsi én megteltem, menj haza... Hajnalodik, jó érzés most ami máskor bosszant egy-egy túrán, sûrûn vannak pontõrök, kicsit már kezdett idegileg megterhelõ lenni, hogy mindenhol víz és víz. Nem irigyeltem az ideiglenes pontõröket, akik Dezsõvár helyett dekkoltak egy sátorral a hegyoldalban, gondosan elmagyarázzák, hogy lesz egy nehéz patakátkelés, próbáljuk megtalálni a szalagokat azok egy könnyû átjutást nyújtó helyre vezetnek. Ekkor már alig halljuk egymás szavát a hömpölygõ pataktól Viktorral, akivel amúgy tök jól eldumáltunk tartva ezzel egymásban a lelket. Megtaláljuk a helyes utat, meg van az átkelés irány Haluskás, ahol cseresznyével várnak. Picit komikus, sz@rrá ázva a Mátrában hajnalban cseresznyézni, fáradtan és letörten. Vissza fel a Kozmáry-hoz ami után megváltás lesz a bicikliút, gondoltam én naivan, közben virrad és a madarak rákezdenek :) diadalfütty?! Aha, hát persze csak még messze a cél, és most már szorít az idõ is, Viktor mondja, hogy húzzak bele menjek, mert én még beérek idõben, de neki már nagyon fáj a lába a sok vízhólyagtól és a kimerültségtõl. Elhagyta a hite, de nem lett volna szép egyedül hagyni, miután eddig segítettük egymást. Felvettem a tempót és behúztam a célba, 8 percünk maradt is :D
Majd közölték hogy +1 órát hozzáadtak a szintidõhöz, hát köszi! De ezt menetközben mondjátok legközelebb, másrészt ez sem szemrehányás mert asszem remek túrát hoztak össze a rendezõk az idõjárás ellenére, az ellátás is tökéletes volt... a célban grátisz ellátással és menetrend infóval! Viktor gyorsan ki is vitt az állomásra, mert csak percek voltak a vonatomig. Ezer kösz a fuvarért, ha olvasod!!! Felszállok a vonatra, tudatosul bennem, hogy a leadott cuccaim ottmaradtak... le a vonatról majd vissza a suliba... ez nem hiányzott a végére! Jövõre visszavár a Mátra!
 
 
larzenTúra éve: 20062006.06.09 12:10:45
megnéz larzen összes beszámolója
Mátrai Csillagok Patakok Éjszakai ttúra (kb. 39km / 1500m + a fakultatív eltévedés)
avagy a Mátra büntet, de most a Sötét Oldal gyõz

Azért a cím, mert a Mátrában majd' az összes turistaúton pillanatnyilag patak folyik, 800 méter alatt legalábbis. Mivel nevük nincs, elkezdtem adni nekik - persze magamról. Kb. a száznegyvenedik Larzen nevû pataknál abbahagytam. Aki most akar egy patakot, az gyorsan keresse fel a Mátrát, mert - remélhetõleg - ez csak pünkösdi királyság.

Amint megközelítettük Gyöngyöst, eleredt az esõ. Indultam fél kilenckor, világosban, az esõ persze esett. Rövid bemelegítés után (elõttünk impozáns hegy, teteje ködben) sár a szõlõtõkék közt. Egy fiatal beszól: persze, fussál csak! Kérdeztem, van-e probléma, azt mondja, nincs probléma. Az elsõ emelkedõn szembefolyik a patak, ahol nem patak van, ott az elõttem levõk által feltúrt sár. Szépen kerülgettem, közben Ispire gondolok. Az elsõ ponton szép kilátás, az esõ eláll, az felhõk szakadoznak. Innen szerencsére már nem is volt több esõ. Utána akkora tócsák (faltól falig a szekérúton), hogy mire nagy keservesen kikerülöm, a látótérbõl kikerülnek az üldözött bakancsosok. Besötétedik. Dombtetõ. Nyílt dombtetõ. Jelzés nincs, van viszont köd. Eltévedek persze. Egyszercsak a nagy büdös semmi közepén találom magam, a ködtõl még a mezõn letaposott szekérnyom is alig látszik. Játszadozom a kiszállás gondolatával. Találok két gyalogost GPS-szel, betájoljuk a következõ ellenõrzõpontot. A mezõn az egyikük rálép egy lapuló fácánra. Volt meglepetés! Toronyirány lemegyünk, jelzés elõkerül. Távok elválnak, egyedül maradok.

Mátrafüredtõl folyamatosan emelkedik, egy patak permanensen szembefolyik az úton. Ekkor még újdonság. Illedelmesen kerülgetem. 800 méter felett normalizálódik a helyzet, jó kis utak, nem sárosak, szélesek, sok jelzés, a kékesi tv adó többször megmutatja magát, jó közel van. Felérek, megsimogatom a csúcskövet, szûk 15 kilométer és 3 óra telt el. Hát, ez szuper! Lefele sípálya, egész jó. Néha nem a patakmederben megy az út. Visszaérünk Mátrafüredre, egy kör letudva.

Most jön a következõ. Hát ez durva. Ismerõs gyalogos elõre szól, hogy mindjárt jön egy jó kis lapályos dagonya. Jön is, nincs mese, gázolni kell. Legalább húsz méter minden irányban. Térdig ázás, de sebaj, nem túl hideg. Etetõpont, evésivás, tovahaladás. Patakátkelés, jó széles, mindkét láb belemerül. Utána az itiner megmondja a tutit: pár méterrel odább fahíd. Kék kör jelzés egy kilométerig. Faltól falig húsz centi mély mocsár, nincs kerülési lehetõség. Próbálok kissé magasabb részen futni, ott is húsz centi mocsár. Kék négyzet jelzés. Patakmeder, szikás, lejtõs. Ráesek a térdemmel egy kõre, uhh. De semmi baj. Itt nincs mód futni, örül az ember, ha nem esik el. Kb. 4 km / h és mindez lefele.

Lent pont (Lajosháza), mentegetõzve mondja, hogy majd lesz egy patakátkelés, ahol 'valahogy át kell jutni'. Mondom, hogy nem gond a belelépés, az már megvolt. Ha nem sodor el, akkor átgázolok. Elsodor - int a pont. Szuper. Ja, azt nem is mondtam, hogy azért kell erre menni (mármint a fenti turbópatak felé), mert a túra útvonalát birtokba vette egy hasonló képességû patak és terelés van. Két kilométer híg, bokáig érõ dágvány. Ha futni próbálok, három lépés után mindig megcsúszom. Kerülni nem is érdemes. Megint Ispi jut eszembe, az a különbség, hogy nekem csak szûk negyven a penzum, úgyhogy kinevetem. Mármint a mocsarat. Hallom a keresztezõ patak zúgását, már elõre izgulok. Szerencsére nem nagy ügy, kétszer egy méter ugrás és kész. Újabb kilométer híg mocsár. Kiérek az erdõbõl egy bányánál, ó hiszen ez a Téli Mátra eleje - visszafele. Hazai pálya. Újabb erdõ, most felgyúrt sár álcázott bokán felüli pocsolyákkal. Fel sem veszem. Halkan énekelgetek, de amikor utolérek valakit, mindig abbahagyom, ne idegesítsük azokat, akik esetleg nem élvezik ezeket a körülményeket. Mátrafüred, vége a második körnek is, ez azért emberes volt.

Innen kb. 4 km kerékpárút Gyöngyösig. Pirkad. A madarak csicseregnek. Az élet szép.
Beértem 7:45 alatt. Második beérkezõ vagyok, az elsõ sokkal korábban indult, 8 órán kívül ment. Tehát a leggyorsabb (ha nem indult utánam egy szuperman, akkor ez én vagyok) is csak épphogy 5 km/h-s átlagot ment, és világosban ért be. Azért jó volt, fõleg, hogy nem hajtottam ki magam (nem is nagyon lehetett), a felszerelés szuperul szuperált, Urs fénylámpája és Csanya hátizsákja kiváló társak voltak, köszönöm nekik. Nem fáj semmim, kopp, kopp.
 
 
kockaTúra éve: 20062006.06.09 11:39:07
megnéz kocka összes beszámolója
Este 18:30-as busszal startoltuk, en csak egy sprinttel kaptam el, nehany ember beesett a metro ala ahogy futottam de hat nem kar ertuk kulonosebben. Gyongyoson start utan egybol belekostoltunk hogy mekkora cefet-nagy sardagasztas lesz a napunk, akkor meg kicsit esett az eso is, de csak demoralizalaskeppen, egesz hamar elalt, mitobb helyenkent felbomlott a felhozet es lattunk 3-4 csillagot, valamint a hold is tisztan kiveheto volt, szovala minimalis elvarasoknak megfelelt :)
Mire a kapolnahoz ertunk a kod is eloszlott, nagyon szep kilatas volt meg szep volt nezni a turazok imbolygo fenyeit ahogy jonnek meg mennek. El is bameszkodtam, nem vettem eszre hogy a pontor mar egy perce nyujtogatja az pecsetgyujto lapomat :)
Aztan itt egy kicsit el is kevertunk, tettunk egy kis 2 kilometeres kiterot betonon, szinte feludules volt az eddigi caplatashoz kepest. Aztan sasto utan en kicsit elhuztam, Lajoshazanal vartam be Esztereket. Itt kaptuk azt a rendkivul motivalo hirt hogy mar csak 2.5 kilometer es kint vagyunk a sarbol. Na ez kicsit optimista becsles volt szerintem, mert akkor ertunk ki a sarbol amikor visszaertunk a Kozmary-kilatohoz, az ugy 6 km. Az utat idaig vastag es hig sar boritotta, olyan amiben nem mokas sokaig acsorogni, meg kicsit bosszanto volt hogy amikor megalltam akkor hatravakuztam, ugyhogy kicsit kileptem, a csapatot a banyanal vartam egy ideig de aztan megereztem a szaraz zokni es a tiszta polo kozelseget es megiscsak elindultam a csapat nelkul.
Itt meg volt par nagy csobbanos hely, az egyik patakon peldaul szerintem csak bokaig toccsanas aran lehetett atkelni, nem volt rajta semmi gazlo vagy kovek. Azert jol birta a bakancsom, egeszen szaraz maradt belulrol.
A bicikliutra kierve mar nem volt szukseg fejlampara sem, lassan pirkadt, nagyon szep volt, daloltak a madarak is ezerrel, meg csak menni kellett, semmi caplatas.

A szolgaltatasi szinvonala a turanak szerintem egeszen kivallo, mindenhol volt legalabb csoki vagy szolocukor, Sastonal tea es zsiroskenyer (baratkoztunk a hagymas-lekvaros kenyer gondolataval de senki se volt eleg bator), a celban leves, meg egyebkent is jo arcok voltak a pontorok, ugyhogy a penzet szerintem teljesen megeri.

Az idojarasi korulmenyekre tekintettel meghosszabbitottak a hataridot egy oraval, ami jol is jott, mert 8:18 alatt ertem be :D eleg huzos egy 25 kilometeres turan, Eszter es Miklos is beert idore, kajaztunk, pont elkaptuk a 6:10-es buszt. Itt en kikapcsoltam, csak azt vettem eszre amikor lekanyarodott az autopalyarol.
 
 
getheTúra éve: 20062006.06.05 18:30:25
megnéz gethe összes beszámolója
Vadvízi éjszakai gyaloglás 25 kilométeren 2006 - avagy: térdig a Mátrában

"Bízzál bennem, ûrbázis, én jó fiú vagyok,
látod, nincs is kedvem, mégis ezekkel táncolok
aztán a wc elõtt egy nõ a fülembe ordítja, hogy hátha
ma van utoljára ekkora lárma

ha ez a vég, nekem tetszik, ha ez a vég, nekem tetszik,
ha ez a vég, nekem tetszik, ha ez itt a vég, hát ez
nagyon derék"

(Kispál és a Borz: Ha ez a vég)


Oké, hogy az ember nem tud aludni. El lehet menni az erdõbe sétálni. Éjszaka is, persze, júniusban nagyon kellemes. Általában. De azért vannak fokozatok.

Szóval amikor úgy indul egy éjszakai túra, hogy a két kilométeren, amíg leérek az állomásra, már ronggyá ázok, az valahogy nem a "bíztató" kategóriába tartozik. A vonaton valamelyest sikerült megszáradnom, aztán Hatvanban, amíg spetire vártam hívtam taxit egy néninek, mert nem volt jó a pénzbedobós telefon. Amikor megérkezett az autó, még mindig szakadt az esõ, így érkeztünk meg Gyöngyösre 3/4 8 körül. Mit mondjak, nagyon nem akaródzott kiszállni a kocsiból... Aztán csak bementünk az iskoláb, elkezdtünk pakolászni, beszélgettünk a rendezõkkel, Gyuri74 elmesélte, hogy kiöntött a Sás-tó és két napja halakat látott úszkálni a turistaúton. Nyolc után megérkeztek Sanciék is, majd mindenféle adminisztráció után 20:32-kor indultunk útnak.

Az elsõ 10 perc a nagyon rossz, amíg kiér az ember a városból. A többi annál sokkal rosszabb. A szõlõk között vezetõ szekérpatak még csak a bemelegítés volt, gyanússá akkor kezdett válni a dolog, amikor fölfelé indulva folyt szembe a SÁRga jelzésû turistaút. Valahol itt csatlakozott triónkhoz Hikerworm is, akit persze nem ismertem meg, mert legutóbb (és elõször) szakadó hóban nagykabátban sapkában láttam. De nagyon talán nem haragudott meg. Közben elállt az esõ, másztunk bele a felhõbe. Az erdõhatár fölé érve a párás levegõben csak néha derengett elõ némi csenevész növényzet a SÁR-hegy 2165 m magas csúcsa felé haladva. Végül fel is értünk a csúcsra, én mondjuk ezt csak onnan vettem észre hogy lefelé indultunk, a ködben nem láttam a torony irányfényét. A hegy túloldalára érve eloszlott a pára, a környezõ települések fényei világítottak a mélybõl, egészen látványos volt. Feltûntek a Szent Anna kápolna körvonalai, és megkaptuk elsõ pecsétünket is.

Lefelé az emlékfoszlányokat összerakva haladtuk lefelé a szétázott szalagok és elõtünedezõ jelzések mentén. Próbáltam spetit párszor letéríteni a helyes útról, de szerencsére nem hagyta magát. Kezdõdött az izgalmas rész, néhol teljes szélességében víz foglalta el az utat, volt, ahol vagy 15 méter hosszan. Mátrafüred elõtt egy új kerítést kellett megkerülni egy keskeny, ferde, csúszós ösvényen, aztán le is értünk a fõútra. Közös megegyezéssel vállaltuk az útvonalhosszabbítást, és betértünk a központba kocsmázni egy gyorsat. A csapos nehezen hagyta ott a kártyajátékot, de aztán csak kiszolgált minket. Érdeklõdtek persze a helyi alkeszek, hogy ugyan mit csinálunk erre meg merre jártunk, mondtuk, hogy megyünk a Sás-tóhoz. Persze a csapos rögtön a mûutat javasolta mint legegyszerûbb eljutás, valaki megkérdezte, hogy Sás-tónál van-e a szállásunk. Aztán némi magyarázkodás után indultunk kifelé, utánunk szólt egyikük, hogy "Hé, várj csak, figyelj már: a múltkorit ki nyerte?". Épp magyarázkodni kezdtünk volna, amikor egy másik vendég megmondta: "Ez nem olyan".

Eme bölcsességekkel felvértezve ballagunk fel a Kozmáry-kilátóhoz, ahol megkaptuk a második pecsétet is, meg a kilátás mellé csoki meg kókuszos keksz volt a jutalmunk. Tovább a sárga háromszögön Sás-tó felé már kezdõdtek az izgalmak, néhol boka fölött merültünk a folyékony turistaútba. Egy helyen gyakorlatilag nem lehetett átmenni, a bozótosban próbáltam kerülni, de alig bírtam kiverekedni magam belõle, hallottam 20 méterre a többieket, de vagy 10 percet küzdöttem - közben egy fát is lefejelve - amíg sikerült kijutnom. Sás-tónál viccelõdtünk, hogy jó lenne elkötni egy vízibiciklit, és leraftingolni vele Lajosházára. Mint késõbb kiderült, ez nem is volt a valóságtól túlságosan elrugaszkodott ötlet... Sás-tónál vendéglátás a teraszon, zsíros és lekváros kenyér, forró tea. Eltöltöttünk itt vagy 20 percet, meghallgatva az egyik pontõr beszámolóját a bombászásáról (második világháborús aknarepeszeket gyûjt levélnehezéknek, de csak olyat, ami már felrobbant), és éppen éjfélkor indultunk tovább.

A réten átsiklottunk, majd a Farkas-kút felé vezetõ úton sõt ösvényen sõt patakban már igazából nem volt értelme néznünk, hogy hová lépünk. Csak haladtunk elõre. A forrásnál a vízesésen iszonyatos erõvel zubogott lefelé a patak, a forrásból nem csak a csövön jött kifelé a víz, hanem az egész foglalat szivárgott. Tovább a sárga négyzeten, majd sárga háromszögön leértünk a Lajosháza feletti ponthoz - nem irigyeltem a pontõröket, akik a sárban sátraztak... Kaptunk szõlõcukrot, útbaigazítást a terelõútról, és egy bíztatást, miszerint "Azt hitted, ennyivel megúszod?". Hát, ha ez volt a könnyebbik út, inkább nem próbálom meg elképzelni, milyen lehetett az eredeti. 8.3-ra értékeltem valamelyik túratárs balettmozdulatát, majd két másodperc múlva a sárban landoltam. Innen vagy húsz percig nem bírtam mozgatni az ujjaiat, mert sárkesztyû volt rajtuk, de aztán egy pataknál sikerült némileg lemosni õket. Nemsokára elértünk a Cserkõ-bányához, ahol rejtélyes módon egy Suzuki parkolt a pontõröknél, nem tudom, hogy mentek be. Kaptunk cseresznyét.

Innen a "felmentek a nyeregbe és már ott is vagytok a kilátónál" mondat, amivel a pontõr útbaigazított, eltartott vagy háromnegyed óráig, a szokásos lábcuppogással kísérve. A nyolcas csomópontjánál szembetalálkoztunk a 40-esen lévõ Gudlukinggal, Tibettel meg VadMalaccal, és aztán tényleg felértünk újra a Kozmáry-kilátóba. Innen le a lépcsõn a faluba (Édes anyabeton!), ahol benéztük sajnos a zöld kereszt ösvényét, így elmentünk rossz fel kicsit egy zsákutcában, de aztán csak rátaláltunk a kerékpárútra. Még volt egy pont a gyöngyössolymosi elágazásnál, és hajnali fél 4-re beértünk a célba. Látva kissé trehány állapotú itineremet kaptam egy tisztát a célban, majd átöltözés után finom raguleves meg lekváros kenyér várt, aztán spetitõl egy fuvar Hatvanba, és vonatozás haza.

Lehet, hogy nem vagyunk normálisak, de jól esett. Ha menni kell - hát, menni kell.

Köszönöm a rendezõknek a remek túrát, hogy ebben a zord idõben is a szokásos végtelen kedvességgel és lelkesedéssel rendezték a túrát. Még sok ilyet kívánok nekik - és persze nekünk is.