Túrabeszámolók


túra éve: 2012
Művészetek VölgyeTúra éve: 20122012.03.04 11:06:14

 26 km - kis kör


Szeles, napos idõ, az olvadás adta lehetõségekhez képest valamivel kevesebb sár.


Az elsõ 2/3 elég eseménytelen, ingerszegény, elég sok a puszta közepén "menj 3 km-t egyenesen" jellegû szakasz. (Kivéve, hogy Taliándörögdön egy helyi erõ ránk köszönt: "Hány kilóméter van a lábatokba'?" majd elmondta a további útvonalat, végül elköszönt: "Egészség!") Az erdei szakaszok jórészt széles, traktornyomos, kiszalagozott erdészeti utakon mentek.


A Szputnyik melletti mezõn 3 õzike nézett vissza, elõtte egy mélyúton kb. 50 métert néhol bokáig érõ hóban(!) kellett megtenni, ami a napok óta tartó 5-10 fokban furcsa volt.


Az izgalmas rész a Király-kõ, ahova egy kellemes, opcionálisan négykézlábas domboldalban kell felkúszni (volt kijelölve valamivel könnyebb út is).


A 850 Ft-ba egy jóminõségû, színes térképvázlat, egy kisujjnyi méretû banánaroma vagy meggyaroma ízû csokiszelet (1. EP), egy müzliszelet (Király-kõ EP) és Vigántpetenden egy zsíroskenyér-lekvároskenyér-tea EP fért bele, +emléklap, kitûzõ.

 
 
túra éve: 2011
Gémes 30/20Túra éve: 20112011.06.18 21:30:12

 Gémes 20:


 A túra kiválasztása mellett elõzetesen az szólt, hogy a térkép szerint végig erdõben (=árnyékban) halad, ami ebben az idõben nem hátrány. Emellett több pozitívuma is volt még, összességében nagyon jó túra volt. Sajnos a 30-ast a meleg miatt nem vállaltuk be, de remélem lesz még rá mód. Egyébként nagyon kényelmes módon a 20/30 kérdés eldöntésére még kb féltávnál van lehetõség.


 A minimális nevezési díj (kedvezménnyel 300 Ft) mellett maximális ellátás járt: használható és olvasmányos itiner, önmagában is elegendõ térképvázlat, 2x sport szelet, 2x víz, dobozos almalé és a célban káposztás sztrapacska!!! A pontokon, rajtban, célban kedélyes pontõrök, ezúton is köszönjük a rendezést.


 Negatívumot egyedül a párszor dzsindzsásba forduló kéktúra útvonal jelentett, na meg az erdõben is egyre magasabb hõmérséklet, de biztos jobb, mint a napon.


 A kéktúrára telepített méhkasokat és a "kirándulóidõben" való méhfüstölést én sem teljesen értettem, szerencsére sikerült megúszni a szakaszt csípés nélkül.

 
 
No Motor RallyTúra éve: 20112011.05.20 12:25:18
Az ötlet szerintem kiváló, de a teljesítménytúraként történõ megvalósítás kiábrándító.

A környék (mint a Bakony sok helyen) itt is gyönyörû, patakok, dimb-dombok, sûrû erdõk és az Ördög-árok fõleg nagyszerû.

A szervezõk viszont mintha nem tudták volna eldönteni, hogy valami családi pontgyûjtõ játékot vagy teljesítménytúrát csináljanak, mindenesetre a második szerintem nem sikerült, hiába ez már a negyedik vagy ötödik évük...

Már a TTT kiírás sem stimmelt:

0 Ft helyett 1200(!) Ft a nevezési díj.

A 25 km-es táv az összes pont érintésével, turistaúton kb 20 és 30 km-es úton is megtehetõ.

Oklevél nincs (pedig a meghirdetésben van), kitûzõ nincs.

Innivaló nincs (pedig jelezve van). Étel a célban elvileg van: 2 zsetonért babgulyás, de a nevezéshez csak 1 zseton jár, a másikat venni lehet.

Az itiner (csak térképvázlat) jóminõségû, de nehezen értelmezhetõ, táv-szint adatok nincsenek.

A 25-ös útvonal kerékpárosoknak is ajánlott, miközben van olyan szakasza, ami csak tolva járható, de szerintem a többi részt sem látta bringás elõzõleg.

Az ellenõrzõpontok jelölése csak hozzávetõleges (pl. a Zbarlang jelzés végére rajzolt EP. még a ZB jelzés elõtt található). Pozitívum, hogy telefonos segítség alapján sikerült támpontot kapni a helyhez.

Ár/érték arány: 1200 Ft-ért egy térképvázlat, 6 pecsét és ½ gulyás számomra az elvárható alatt van, fõleg egy önkormányzat által szervezett túrán, ahol én azt gondolnám, hogy a környék népszerûsítése a cél és nem a kassza feltöltése.

 
 
 
túra éve: 2008
Hegedűs Róbert emléktúra (Online túra)Túra éve: 20082008.11.17 20:09:03
A tájról nem érdemes sokat szólni, mert a szép idõ és a Budai hegyek megtették mi tõlük telt.
Szóval jöjjenek a kritikák is:
- 400 akárhány induló után elfogyott az itiner, nem irigyeltem a leírás nélkül útraindulókat...
- elfogyott a csoki is az etetõponton
- sok a szolgáltatás (ha el nem fogy) meg van kitûzõ is, de azért az 1000-es nevezési díj elég sok szerintem.
 
 
Tátralátó 30Túra éve: 20082008.07.29 18:05:55
Egy jó erõs vasárnapi túrához volt szerencsénk a Tátralátó 30 "személyében". Az idõ meleg volt, kicsit párás, a talaj az esõs hét miatt helyenként sáros, akár dagonyás is. Az útvonal nagyon szép helyeken visz, hegyek, völgyek, zöldek, völgyek, kis patakok,...

Indulás gördülékenyen megy, bár a kiírt rajt után 20 perccel értünk csak Nagybörzsönybe, ahol a rajt (és ezt azért irom le, hogy legalább itt meglegyen, ha már a túra oldalára nem sikerül kiirni :)) a Községházán volt (Rákóczi u. 2).

Az ellenõrzõlap kisméretû, a részletes útvonalvázlaton és táv-, szintadatokon kivül mást nem tartalmaz. (ellenõrzõpontok nyitvatartása, szervezõ telszáma esetleg jó lett volna).

A túra elsõ 15 km-e egyre erõsebb kaptatókkal vitt fel a Magosfához, melyrõl kiderült, hogy csakis marketingesek adhatták neki a Tátralátó nevet, mert a Tátra innen nem látszott. A fák lombjai között ugyan felsejlett egy-két tereptárgy, de azok is legfeljebb a szomszéd faluból lehettek. A lombozatok kivül a párás idõ sem garantálta a Tátra-spottingot. Kárpótlásul kaptunk nápolyit meg bubisvizet.

Innen állitólag már szintben meg lefelé kell menni és csak egy-két kisebb kaptató lesz. Hát amerre nekünk sikerült menni a térkép alapján, ott továbbra is voltak brutál kaptatók :) Útközben elkapott egy felhõszakadás is, viszont az erdõ körben olyan sûrû volt, hogy alig 1-2 csepp érte el a földet. Az egészet csak a zaj, meg a ritkább területeken látható esõ jelezte.
Az ellenõrzõpontok mindenhol jól észrevehetõek voltak, kivéve, ahol 2nél több ember is volt. Igy pl. nem sikerült elsõre megtalálni a Nagyhideghegyi pontot, aki a teraszon sörözõ turistának álcázta magát.
Ellentétes példa a kisirtáspusztai kulcsosház, ahol egy db ember sem volt (meg felirat, tábla, logó, poszter, fényreklám, ... se), igy eszünkbe se jutott, hogy a kulcsosházba kellene bemenni pecsétért. Esetleg az itinerbe belekerülhetett volna ez az infó. Az itt kihagyott zsiroskenyérnek azóta is csak a gondolatát õrzöm a gyomromban :) Bár minden ponthoz a kiirt pontzárás után értünk, a kisirtáspusztai kivételével mindenhol megvártak, köszi. A célba 1 órával "zárás" után értünk, de ez sem okozott gondot. A szemben levõ vendéglõben megkaptuk a forró gulyásunkat is.

Az utolsó X km-en annyi "kislégy" jött velünk, és próbált mindenhova beszállni, mintha valami mocsárból vertük volna fel a moszkitókat. Ezt zokon vettem.
Az út víztartalmával szemben viszont útközben kevés a vízvételi hely, érdemes tartalékokkal készülni. És a terep jellemzõi (3-4 patakátkelés, kidõlt fák csúszós ösvényen való megmászása,...) miatt lehet, hogy bakancs is jól jött volna.

Szép idõben jó környék, a kellemes elfáradás garantált :)
 
 
Vadaspark 15Túra éve: 20082008.04.28 18:36:09
Kellemes hétvégi kirándulásnak igérkezett, igy "kimentünk a Vadasparkba" és igazunk is lett! Az autót a célban, Budakeszin hagytuk és elõbb kb. 5 km-es bemelegitéssel elballagtunk a rajtba, majd a szervezõket is sikerült megtalálni a gyermekvasút állomás szélén. Gyors nevezést követõ indulás után már be is néztük az elsõ kanyart az épület mögött :)

Pedig az itiner általában jól követhetõ és olyan alapigazságokat is tartalmaz, miszerint "vigyázz ha jön a vonat! nem gyors, de nehéz" :) Egy félreérthetõ fogalmazást találtunk benne a visszafordulásról, ám végülis nem ugrottunk be (de mivel jöttek szembe túrázók itinerrel a kezükben, õk lehet hogy igen!?!?) Meglepõ módon a jó idõ és a budai rendezés ellenére sem volt nagy tömeg, talán csak egy emelkedõn jött össze 10 körüli túrázó.

A környék kellemes, bár néhány nagyobb, vérszomjasan szembejövõ nyugdijascsoport megrémitett :) Az itiner még kilátópontokra is felhivja a figyelmet, melyeket tényleg nem érdemes kihagyni, városias panoráma is akad bõven, meg zöld domboldal is.

A túrán az ellátmány menet közben egy Tesco-s csoki vagy sportszelet volt, majd pedig a célban kedves rendezõk tömege érdeklõdött, hogy milyen kenyeret kenhetnek az alap zsirostól kezdve a lekvároson át a nutellásig. Folyadékutánpótlás csak az utcai kutakból volt, viszont ezekre is felhivta a figyelmet az itiner.

A jópofa oklevél mellett ezen a túrán nem kitûzõ, hanem egy aranyos, fából készült "érem" gazdagitotta a túrázók gyûjteményét. Ráadásul az igazolólappal a Vadaspark látogatása is ingyenes volt (különben 700 Ft a belépõ, de a szervezõk belezsúfolták még ezt is az 500 Ft-os nevezési dijba).

Kellemes kis kirándulós túra, utána a vadasparkban kényelmes nézelõdéssel.
 
 
Aranyszarvas - KincsemTúra éve: 20082008.04.01 18:47:47
Emiles elõnevezésünket szivélyesen fogadták, a helyszinen viszont meglepõ fogadtatásban volt részünk 9 óra után kicsivel: "Mit csináltok ti itt ilyenkor? Ilyen késõn indulni már nem lehet! Honnan vettétek, hogy 9:30ig van rajt?" voltak hozzávetõleg a szervezõ szavai. Kissé megszeppenve mondtuk, hogy "hát tetszik tudni a ttt honlapjára ez volt kiirva". "Na jó, induljatok és mindenki kap 20% kedvezményt, igy 500 ill. klubtagok 400 Ftért nevezhetnek, mert ez a 10 éves klub 10. rendezése".

Az út elsõ szakasza eseménytelen, végig a falusias Kisfalu fõutcáján a mezõre. A jelzések néhol hiányosak, kopottak, de azért jól követhetõ az elõttünk levõ 700 ember lábnyoma. Ahol jelzés nem volt, ott szalagozás segitette a túrázókat (kivéve, ahol leszedték a "kedves túrázók" elõttünk és átrakták más irányba...) :-/

A térképvázlatra jól illik a vázlat szó, tájékozódni az alapján csak nagy vonalakban lehet. Igy eshetett meg, hogy a 3. EP. elõtt az erdõbõl a szalagozás mentén kiérkezve egy ijászverseny céltáblájává alakultunk át, ahogy "belopóztunk" a zónába egy gumioroszlán mögé, miközben a kivezetõ ösvényt kerestük. Ezután elmentünk a Kincsempark bejárata mellett és kerestük a Kincsemparkot :)

Mikor a többiek útba igazitottak, az Attila dombon feltöltõdtünk energiával és kakaós nápolyival :)

Innentõl a terep még homokosabbá vált, és volt néhány 3-4 méter magasságú kaptató is :) A túra során volt minden: patak parti töltés, elhagyatott tanyák, telepitett fenyves és lombhullató erdõk, homokos puszta, szóval egyhangúnak nem nevezhetõ a táj.

A célba gond nélkül bejutottunk, a dijazás "csomag" igényes: szines kis dosszié, benne az oklevéllel és kitûzõvel. A kapott diós búrkifli is csodás.

A szemét-lottóban sajnos nem sikerült részt venni, mert senki nem mondta, hogy van ilyen és az itiner sem szólt errõl, igy az utolsó adag szemetünktõl is megszabadultunk a mûvház elõtti kukánál :) Pedig az ötlet nagyon jó, de talán jobban kéne hirdetni, mert menet közben is láttunk eldobált sorszámozott szemetet. És legközelebb kérünk a narancs héjára is sorszámot (pont ez volt az, ami még nálunk volt a célban :)))
 
 
Városismereti verseny (Pest Megyei Természetbarát Szövetség)Túra éve: 20082008.04.01 18:18:28
Ez egy jópofa játék volt a II. kerületben, nehézségben a 20-as teljesitménytúrák körül, ráadásul jó sok szinttel (fel a Rózsadombra, le a Rózsadombról...). A kiirás szerinti 10 km körüli távra készülve rendesen kifáradtunk a végére.

A rajtban a kedves és segitõkész szervezõktõl ABC szerinti utcanévlistát kaptak a nevezõ csapatok, melyben minden utcanévhez 1-2-3-... kérdés kapcsolódott. Pl. Mandula u.; Reviczky Imre ezredes hány évig élt? A válasz valahol az utcákban volt, mind a 70+ kérdésre. Kötött útvonal nem volt, egy térképvázlatot adtak, amelyen ki voltak emelve az érintendõ utcák (kivéve néhányat, amit igy jól ki is hagytunk...). Mivel voltak párhuzamos utcák, igy ki lehetett (volna jobban :)) használni a túra csapatverseny jellegét, és párhuzamosan felderiteni a terepet.

Az 5 órás szintidõ a kertekben és kapualjakban való kereséssel és az elsõre meg nem talált infók miatti oda-vissza rohangálással feszitettnek bizonyult. Kicsit frusztrálók voltak az olyan indefinit kérdések, mint pl. a Milyen hosszú a Vidra utca? (a keresztezõdés közepétõl vagy a járdán, a hosszabb járdán vagy a rövidebben? stb).

A TTTn elõzetesen megjelentetett kiirás szerint: "90 % vagy annál jobb teljesítmény estén könyvjutalom, a legjobb 3 csapat oklevelet kap" talán pontosabban ezt jelenthette: "kiértékelés után csapatonként oklevél jár és a legjobb 3 csapat könyvjutalmat kap".
 
 
3x7/ 7+7/ 7 Mérföldes Tekergés - tavaszTúra éve: 20082008.03.25 11:08:38
Az odaúton elõször még kicsit szemerkélt az esõ, de Fehérvár körül már többször elõbújt a nap, ennek csak örültünk, reméltük marad is a helyzet. (Legalább hó/esõ már nem esett a késõbbiekben).

Utolsóként, 11-kor nevezve vágtunk neki a 2x7-es távnak. A rajtban kaptunk egy kis bíztatást: nagy a sár, széttaposta a tömeg az utat elõttünk, amúgyis sok a kidõlt fa, stb :) Aztán megkínáltak egy kis hazai 51 fokos "üzemanyaggal", aminek az elsõ emelkedõig ki kellett volna tartania, de mégse :)

Az elsõ szakasz viszonylag eseménytelen volt, csak a fákról lehulló hó és jégbombák estek néha a gallérunk alá. A Burok völgy hóval borítva is kellemes környék volt, de már elkezdõdtek a sáros-vizespocsolyák. A kidõlt fákat is sikerült sorozatban leküzdeni, és érdekes volt megfigyelni, ahogy a völgy kanyarulataitól függõen az egyik részen teljesen elolvadt a hó és mindent zöldellt, másik kanyar után meg morcos havas terepen gyalogolt az ember. Néhol színes kis virágok nyíltak magukban, vagy tízesével. Csönd volt, sehol egy ember, végig egyedül barangoltunk.

A féltávnál, a völgy "partján" lévõ lévõ ellenõrzõpontot 1-2 perc híján lekéstük (sajnos a járó energiapótlásról is lemaradtunk így) és kérdéses volt, hogy a 17:00-s célzáráshoz be tudunk-e érni. Így aztán megpróbáltunk kicsit rákapcsolni: itt a terep könnyû volt, csak néhol sáros.

Majd a K rákanyarodott egy traktorútra, ahol a túra gyengéden túlélõtúrába hajlott át, a szántóföldek között az utat víz borította, ahol nem víz volt, ott min. 5 centis sár, de a szántóföld széle is puha és süppedõs volt, így minden lépésért meg kellett küzdeni. A szél az elõrejelzett viharos erõsségû volt, csak korábban a völgyben szerencsére érezni se lehetett. Közben az elõttünk menõ nyomokba már beszivárgott a víz, folyamatosan keresni kellett a használható ösvényt, míg tele nem szivárgott az ember bakancsa. Utána már mindegy :)

A célzárásra való visszaérkezés egyre reménytelenebbnek tûnt a folyamatos sár és iszaptenger miatt. Aztán az erdõbe érve kicsit javult a helyzet, legalább kerülni lehetett az út elöntött szakaszait és a csúszós út a lejtõkön leereszkedést is gyorsította :)

Végül 17:15-re sikerült célbaérni, ahol a rendezõket még elkaptuk, így megkaptuk a díjazást (egy szép kitûzõ és egy nagyon pofás emléklap formájában) és még bõven kaptunk szendvicset is.

Extrém körülmények között nehéz túra volt a mostani, de a Burok-völgy továbbra is a kedvenceim közé tartozik. A sárdagasztásról legközelebb lemondanék, de a szervezõk jó munkát végeztek.

ui: és végre egy túra, ahol nem zsiroskenyér a menü!!!
 
 
Gyermekvasút nyomábanTúra éve: 20082008.03.17 11:19:16
Ez a túra tényleg úgy néz ki, hogy túlnõtte magát :( Köszönhetõ volt ez a napsütéses, szép idõnek, meg a kellemes környéknek is.
A rajtban a két indítóasztal ellenére is fél óra sorban állás várta a túrázókat, a végére már a pecsételõkartonok is elfogytak.

Az útvonal leírás viszont igen színvonalas, jó lenne máshol is ilyeneket olvasni. Az útvonalat táblák jelezték, de sajna nem az elágazásoknál, de így is csak egy-két benézhetõ kanyar volt.

A menet közben szerencsére megritkuló tömeg sajnos az EP-ken újra sorbanállássá alakult. Egyrészt sokan is értek el egy EP-t egyszerre, másrészt az ikszelés se volt mindig zökkenõmentes.
A tiszta idõnek köszönhetõen a kilátópontokról gyönyörû panorámában lehetett gyönyörködni.

A disznófõi EP-t ismét nem a leírás szerinti helyen lehetett megtalálni. ejnye :(
Illetve a Fazekas-hegyi EP-t talán el lehetne már felejteni a jelenlegi helyén, mert ilyen tömegben elég veszélyes csoportjelenetek alakultak ki a félemberes ösvényen egymással szembe menõ túrázókkal. Sokkal barátságosabb lenne közvetlenül az ösvény mellett egy EP és aki akar, felmegy a bunkerhez körülnézni.

Végül a célban jó kis meleg gulyás várta a kitûzõért és emléklapért való küzdelemben megfáradt kirándulókat.
 
 
Túrázz a vonatért!, Túrázz a Cuha-völgyi vasútért!Túra éve: 20082008.02.13 18:08:15
Túrázz a vonatért! 20

a szervezés "erõsen kihívásokkal küzd", a tömegtúrás gyerekbetegségek a következõk voltak:

- starton az útvonalvázlat elfogyott, csak 12 km-es volt, abból is ketten kaptunk 1et
- a szürke oklevélen lehetne mit javitani grafikailag, de legalább az még jutott :)
- nem jutott viszont aktuális kitûzõ, csak 2007-es
- a célban a teát is jegyre adták, fejenként 1 pohár, no more! :-O

Érzésre mintha az itteni túrázók figyelmetlenebbek lennének, mint máshol: hátranéz, látja, hogy jönnek mögötte, nem áll félre, kérésre is csak egy keveset. Ez megismétlõdött többször.

Viszont a környék nagyon szép. Láttunk igazi, élõ :) szarvascsordát, igazi vonatot :) , igazi virágzó hóvirágot, és a Cuha patakon is pont annyiszor kellett átkelni, hogy mindenki legalább egyszer beázzon :) A cseszneki várba kedvezményes belépést szerveztek (100 Ft) a túrázóknak. Szalagozás, kihelyezett útvonaljelzések jók.

A környéket ajánlom, de nem a 2008as februári túra keretei között. Viszont ami kb. eddig egyedülálló, hogy a szervezõ a negatív dolgok miatt felhívott elnézést kérni (!) és biztosított arról, hogy jobban ügyelnek a következõkben ezekre a részletekre is. Innentõl kezdve a túra az ügyfélkapcsolatok terén tuti 5ösre vizsgázott :)
 
 
túra éve: 2007
TatabányaTúra éve: 20072008.03.17 22:42:04
Tatabánya 20:

Igazi tömegtúra volt, elõttünk/mögöttünk szinte végig iskolás csapatok kiabáltak, ez számomra kicsit levont az értékébõl. A sport szeletes EP után az ösvényen megfigyelhetõ volt a "dekulturált" kiránduló ismérve: szétszórt csokipapír (gondolom nehéz lenne továbbvinni)...

Az útvonal kijelölése a felfestésen kívül nyomtatott lapokkal is történt, talán 1 kanyart lehetett "benézni".

Különben egy korrekt kis õszi séta, érdemes felmenni a Vitány várhoz (bár ott is nagy tömeg volt), kellemes kis várrom, kellemes kis kilátás.

Sajna a beérkezéskorra (szintidõn belül) a 20-as emléklap és 1. teljesítéses kitûzõ is elfogyott :( , az emléklap postázását ígérték és 2. teljesítéses kitûzõt adtak.

UPDATE2: Az elmaradt díjazást mégse postázzák, mehetek érte legközelebb. A szervezõk ha az emailre nem is mindig válaszolnak sikeresen, de legalább a fórumot olvassák :)
 
 
Olimpiai 5próba - Budapest III. (Zöldgömb)Túra éve: 20072007.11.24 17:45:41
Olimpiai 5próba budapesti gyalogtúra - Békásmegyer 32

Hát ez nem volt valami nagy durranás. Lényegében egy 16-os túra, amit oda-vissza meg kellett tenni, mivel a táv 70%-a oda-vissza azonos útvonalon zajlott (ami különösen a csobánkai szurdokban volt jó, ahol így szembeeresztette a rendezõség a túrázókat az amúgy is keskeny és csúszós ösvényen).

Az útvonalleírásban volt egy választási lehetõség, ami jelentõsen módosította a megtett szintet, bár egyáltalán a táv és szintadatok megadásának sok jelentõséget nem tulajdonítottak.

Rajtoláskor hárman 15 perces tartományon belül 3-féle rajtidõt kaptunk azonnali induláshoz. Befutáskor legalább 5 percet álltunk sorba, az 5próbázók csak torlódtak elõttünk, az egy szervezõ nem gyõzte az adminisztrációt... zsíroskenyér volt, ha kentél magadnak, hagyma volt, ha hoztál...

Az eseménynek saját kitûzõje nem volt, lehetett választani Zöldgömbös kitûzõ, meg 3 másik esemény kitûzõje közül (az egyik vmi 35 km-es volt, a másik 20-as, meg volt vmi 2004-es dátumú, szóval ami megmaradt...)

A környék szép, csak most kicsit sáros, erõs emelkedõkkel. A szervezésen lenne még mit javítani.
 
 
I. Béla, Kaán Károly, Károly Róbert emléktúrákTúra éve: 20072007.11.13 01:45:26
Károly Róbert Emléktúra Nagytáv

A túrát szép idõben, ragyogó napsütésben kezdtük, ebbõl Pilisszentlászlóra hóvihar lett :D De még ez se rontott semmit, az agyagos sár ugyan kicsit "túrázó-marasztaló" volt, de legalább volt egy kis túlélõtúra feeling :)

Az útvonalleírás követhetõ, a környék látványos, annyira, hogy 1 kanyart benéztünk, mert a füvészkert érdekesebbnek tûnt, mint a letérõ. Külön jópont a leírás készítõjének az olyan "kiszólásokért", minthogy ezt a forrásvizet itt meg ott érdemes megkóstolni :)
 
 
VadrózsaTúra éve: 20072007.08.27 20:54:28
Vadrózsa 20

Kellemes nyári túra, bár kicsit több árnyékkal szerettem volna... A rajtban a szervezõlányok segítõkészek, mosolygósak, a motoromat simán beengedik az eresz alá :)

Az útvonalleírás és térképvázlat alapján meglepõen jól követhetõ volt a pálya, bár néhányszor azért elgondolkoztam. A Somlyóra felfelé eléggé összeállt a tömeg, de ettõl függetlenül max 1-2 ember volt látótávon belül.

A Széleskõ bányató nagyon jól nézett ki, kár, hogy nem voltam fürdéshez öltözve. Így csak a kapott szõlõvel, meg könyökig mártózással frissültem. A továbbiakban vegyes erdõs és bozótos utakon (javarészt szekérutakon) vitt az itiner.

Az utolsó EP-nál (a pincesoron) bõ választék volt üdítõk+fröccs terén. Erre szükség is volt, mert az innentõl kezdõdõ "célegyenes" egy szép, napos, 1,5 km hosszú aszfaltcsík volt, ami nem hideg :)

A célban választható ábrás kitûzõ, slambuc és tópart várta a kirándulókat.
 
 
Budai tájakonTúra éve: 20072007.07.28 19:00:04
Budai tájakon 15

Könnyen elérhetõ rajt/cél ellenére viszonylag kevés nevezõ volt, fél 10kor a 98-as mezõny végefelé sikerült nevezni, gyorsan, sorállás nélkül.
Az itiner korrekt, pontos, jól követhetõ, az útvonal végig jelzett túristautakon halad. Az útvonal elejére jutottak a nagyobb emelkedõs szakaszok (Nagy hárs hegy, Fekete fej), a vége felé pedig a lankásabb (Remete szurdok) és aszfaltos gyaloglások (ördög árok - hûvösvöllgy).
A Vörös pocsolyánál müzliszelettel kínáltak bennünket és a célban szörpibõl meg vajas/zsíroskenyérbõl lehetett az energiákat visszapótolni.
Kellemes túra: ajánlom.
 
 
Vértes IVV túranapTúra éve: 20072007.07.14 21:50:54
Vértes IVV 20

Sajna az a kevés infó ami a naptárban szerepel, az sem pontos. Emiatt kis fenntartásaim voltak, bár a túra saját honlapja kissé megnyugtatott.

Kis kiegészítés a saját mérések alapján: táv: 21,9 km szint: 440 m

A fogadtatás nagyon barátságos volt, itiner korrekt, eltévedni se sikerült :) Egy szép kört tettünk meg Csákberénytõl Mórig és vissza. A vissza úton a pincesoron borkóstoló volt, bár azt nem értettem, hogy más folyadékot nem osztogattak, a bort meg mércével adták jegyre 1 decinként...

Szervezõk (mindenféle túrákon) figyelem: ilyen melegben nem lehetne inkább hûvös görögdinnyét osztani zsíroskenyér helyett?

Sajnos valaki rosszul lett, viszont azt jó volt látni, hogy ez hogy megmozgatta az összes rendezõt, ez azért megnyugtató volt, a srácnak meg jobbulást!

A túra nagyon szép, néhány zûrösebb, de festett turista út is van benne, kifejezetten ajánlom a Csóka-hegy oldalában a kilátást Mórra és a vidékre illetve a felújítás alatt levõ móri várat.
 
 
MezőföldTúra éve: 20072007.07.08 13:49:17
Éjszaka a Mezõföldön 20

Összefoglalva: éjszaka a Mezõföldön sötét van, és könnyû eltévedni, fõleg jó leírás híján.

A 100 feletti nevezõ úgy tûnik a rendezõk elõzetes várakozásait felülmúlta, már térképet se kapott mindenki. Aztán kiderült, hogy az nem térkép volt, hanem az Iringó tanösvény sematikus térképe (a hátoldal tanúsága szerint egy májusi túra emléklapjaként). Az szöveges itiner nagyjából ennyi volt: "menjünk át a vasúti átjárón, kövessük azt a vele párhuzamos földúton, majd a 3-as állomásnál csatlakozzunk be a tanösvénybe"...

A fõszervezõ rövid szóbeli útvonalleírása alapján nekivágok az éjszakának.
Vasúti átjáró OK. Párhuzamos földút OK. 3-as állomás már kérdéses... Egy vasúti töltést kellett megmászni, melyet mindkét oldalon csatorna, nádas, gazos övezett és a sötétben csak az elõttem járók próbálkozásai voltak megtalálhatók, de ösvény semmi, szóval azt taposni kellett.

1. ellenõrzõpont megvan, egy éjszakai bográcsos buli, jó hangulat, segítõkész fiatal srácok.

Innentõl gondoltam már egyszerû lesz, csak követni a tanösvényt, errõl már útvonalvázlat is van. 4-es tanösvény állomás is megvan, ír a tábla vmi löszfalról, de ebben a sötétben az Eiffel torony se tûnne fel 30 méterrel elõttem :)

5. állomás pont egy útelágazás villájában áll, a vázlat szerint nagyjából egyenesen kéne menni, itt megtalálom az éjszaka elsõ, és nekem egyetlen szalagját is, úgyhogy követem az utat, ami bekanyarodik néhány pajta meg dühös kutya irányába. Ez már kezd érdekes lenni, de mivel nem kéne kanyarodni a vázlat szerint, kis korrekció után rátérek vmi kerítéssel védett csatornával párhuzamos tisztásra, ott kb 1 km múlva keresztbe is kerítés. Na szuper... Ráadásul a vázlat szerint már a csatorna másik oldalán kéne mennie az útnak....

Kis visszavonulás, visszább találok egy részt, ahol már gondolom a hasonló (tév)úton járó túratársak letiporták egy kicsit a kerítést és a mögötte levõ csatorna nádasát és egyéb gazát... Hát gaz igazából maradt nekem is :) No, akkor elvileg jó irányban és a patak jó oldalán megyek tovább. Még néhány 100 méter múlva látok egy újabb helyet, ahol szintén letiport kerítés jelezte a további résztvevõk átkelésének helyét.

Innentõl a patak és szántóföld közötti földúton haladtam jó sokáig (közben már láttam néhol, hogy van ám itt turistajelzés is: P+, lehet h azt is érdemes lenne felújítani és mondjuk jelezni a vázlaton, vagy a tanösvényhez is valamit felfesteni)

És valahol itt kellett volna elkanyarodni balra, amit semmi jelzés nem mutatott. (Esetleg lehetett volna itt egy EP is akár...) Így hát mentem tovább az úton, míg kb 10 km-nél az út mellett vmi nyájat õrzõ agresszív kutyával futottam össze, aki láthatóan nem lelkesedett az ötletért, hogy az úton továbbmenjek.

Így végülis a visszafordulás mellett döntöttem, a táv úgyis meglesz, de a további kóválygástól sok eredményt nem reméltem.

Visszafelé ismét kerestem a lekanyarodási lehetõséget, de ismét semmi jelet nem találtam. (Egyébként tényleg nem értek a tanösvény építéshez, de az normális, ha egy tanösvényrõl ennyire le lehet tévedni?)

Szóval irány visszafele, ezúttal semmit nem bíztam a véletlenre, láttam egy pislákoló fehér vasúti fénysorompót az EP közelében, azt becéloztam, ott simán feljutottam a sínekre, ahonnan Nagylókig le sem jöttem :) Még mehettem volna a tanösvényen visszafelé is, az is elvileg bevisz a faluba, de a tapasztalatok alapján nem bíztam túlzottam a jól követhetõ ösvényben :)

A célban kedves és együttérzõ szervezõk fogadtak, jóféle gulyáslevessel kínáltak, evvel nem volt gond. Viszont a túrát igazából csak helyismerettel rendelkezõknek ajánlom.
 
 
Mátrai Csillagok éjszakai teljesítménytúra 40/25/15Túra éve: 20072007.05.30 17:59:46
15-ös

8 elõtt már méretes tömeg várt a rajt-célul szolgáló iskolában, bár a nevezés gyorsan ment, de az indításhoz kb. 20 perces sort kellett végigállni. Ezen még lehetne javítani, egyébként a szervezés igen profi (kiírások, eredmények, statisztikák, stb. teljes egészében fent a neten, teccik).

Az elsõ szakaszon, a Sár-hegyre felfelé jó erõs szél fújt, szerencsére nem túl hideg, fent a gerincen pedig csak fokozódott a helyzet. Ráadásul itt a mezõny is elég sûrû volt, és bár jó sokan elõre engedték a náluk gyorsabban menõket, de több helyen sikerült "beragadni". Ahol már hangosan felröhögtem az az volt, amikor elõttem srác+lány kézenfogva blokkolták az ösvényt, a srác hátranézett "Te, az ott nem a Benõ?", majd mikor kilátott tõlem, szomorúan konstatálta, hogy "nem" és mentek továbbra is egymás mellett, anélkül hogy eszébe jutott volna, hogyha egy kicsit nem kézenfogva mennek, talán nem a sarkukban ugrálnék...

A tornyoknál mond valamit az itiner, hogy hogy nem szabad rákeveredni az aszfaltos útra: nos nekem sikerült, de mire feltûnt, addigra már célszerûbbnek tûnt az úton végigmenni, mely szerencsére nem visz rosszirányba, hanem szintén a Szent Anna kápolnánál lyukad ki. Végülis térkép alapján sikerült találni egy helyet, ahol 20 m bozótharc után ismét a S-án voltam.

A következõ navigációs kihívás a pipishegyi reptér volt, ahol az itiner szerint szintén nem kell elmenni a hangárig, de ezt úgy e mezõny 80%-ának sikerült mégis abszolválnia. Szerencsére itt egyszerûen vissza lehet kavarogni a S-ra.

Innen már nincs messze Mátrafüred, bár a kerítés végénél volt néhány trükkös derékszögû forduló egy tisztáson, ami jelzés nélkül eléggé átverõs, én is leginkább a helyismerettel rendelkezõ túratársak alapján találtam meg elsõre.

Az utolsó kóválygás, ahol pedig az itinert követtem, az a kilátóhoz vezetõ út megtalálása volt:
"A kerítések között kijutunk az Üdülõsor utcára, ami már aszfaltozott. Itt a zöld kereszt jelzés jobbra folytatódik. Forduljunk itt mi is jobbra! A következõ keresztezõdésben forduljunk balra a Kilátó utcába."

Üdülõsor u. megvolt, jobbra fordulva Z+ megvolt, elsõ keresztezõdés balra megvolt, megyek rajta felfelé, utcanév sehol, S3 sehol, aztán a következõ sarok után egyszercsak dzsungel és zsákutca...

Mint kiderült, az Üdülõsor utcán tényleg jobbra folytatódik a Z+, de a kilátó, meg a Kilátó utca egyenesen volt innen... És még volt is egy papírlap az egyik oszlopon nyíllal, de mondjuk ha innen nézed erre mutat, ha onnan, akkor meg arra :)

A célban már üdítõvel és zsíros kenyérrel vártak, a szervezés az itineres dologtól és az indítástól eltekintve profi volt, az idõ szuper, a táj kicsit ritkán jelzett, de kellemes.
 
 
Egri BükkTúra éve: 20072007.05.29 18:07:47
A 30-as távon 50.-ként sikerült elindulnom (nem, nem az 50-esen 30.-ként :)) kb pontban a 8:00-ra kiírt rajtzáráskor.

Kicsit kaotikus volt a kialakult parkolási helyzet, így a kocsik végigállták a frissen kaszált árokpartot... Miközben meg a kemping bejáratánál még kb 10 autó elfért volna. A sok sportember, aki kocsival megy túrázni :))) (köztük persze én is :)

A túra során több helyen igen szép kilátásban lehetett gyönyörködni, majdnem minden ellenõrzõ pontnál adtak vmi harapnivalót (alma, zsíroskenyér, csoki). Az út nagyon kellemes tájakon vitt át, bár volt egy igen meredek hegymászás is középtájt és néha (pl. a zöld elején) eléggé sûrû volt - a fõként csalánból álló - aljnövényzet.

Amivel még bajom volt (úgy látszik ez egy ilyen nap :)) az, hogy mindenféle bogarak próbáltak kb. 10-20 másodpercenként az orromba, számba, fülembe repülni szinte végig.

A leírás alapján könnyen lehetett követni az útvonalat, a térképvázlat sokat nem segített.

A túra utolsó 7 km-e elég kínosra sikerült: elõbb a kisvonat sínpárját kellett követni (ami egyébként OKT útvonal is egyben), de ez folyamatos odafigyelést igényel, hol a kényelmetlenül közel levõ talpfákon kell ugrálni, hol meg vmelyik oldalon. Ezután pedig viszonylag kevés árnyékot kínáló aszfaltúton kellett begyalogolni a célba, ahol már igencsak kezdtem kimerülni a tûzõ naptól meg a melegtõl (ja és még kis emelkedõ is akadt :)) Úgyhogy a cél elõtt irány a hidegvíz alá :)))

Az oklevél jópofa és a jelvény is igen igényes. Nekem is tetszett, szerintem jövök még, szép környék.

 
 
HévízgyörkTúra éve: 20072007.05.19 14:22:33
Hévízgyörk 20

9 órás indulással sikerült sereghajtóként, 170-es számmal rajtolni. A településrõl kivezetõ úton még együtt ment a 10/20/35ös táv is, aztán nekem sikerült a 10-esekkel haladni, egy elnézett leágazás miatt. Az elsõ EP-nál kiderült, hogy többen is így jártak, de a kedves pontõrlányok eligazítottak, és lebeszéltek a feladásról, bár így kb 2 km-el kevesebb lett az össztávom (22 helyett tényleg 20).
Az útleírásban több helyen kilóméteres szünetek voltak, a szalagozás is néhol ritkább a kelleténél, így egyszer egy letérés helyett sikerült a kék jelzésen maradni kb 500 méter erejéig, aztán gyanússá vált a jó állapotú aljnövényzet :)
Sok helyen a turistajelzések sem voltak jelölve ahol az út a mezõ közepén volt, és sehol egy fa, vagy nagyobb kõ...
Az idõ jó volt, a táj kellemes, kicsit sok volt a terepben az aszfaltút a végén, de barátságos a környék. Ráadásként a célban friss babgulyás és rétes várta a túrázókat. Köszönet a szervezõknek.
 
 
KéttoronyTúra éve: 20072007.05.01 16:40:09
Kéttorony 30

Összességében ez a túra kicsit inkább egy családi/iskolai bulira hasonlított, mint teljesítménytúrára, de ez nem vált hátrányára.

A 30-as távon összesen 44-en indultak, ebbõl nekünk sikerült zárás elõtt 10 perccel az utolsó kettõként nekivágni. Az idõ kicsit furcsa volt: erõs napsütés, de a szél kissé hûvös, viszont szélcsendben meg a hõségtõl reszketett az út tetején a levegõ.

Ami a leginkább megmaradt: 70%-ban homokon kellett gyalogolni (vagy az 50MTB-n bringázni), ami kicsit ellentételezte azt, hogy szintemelkedés lényegében nem volt. A Gyularancsnál pedig kicsit tanakodnunk kellett a kapuban, hogy ez most ellenõrzõpont, vagy családi összejövetel :) Mint kiderült, leginkább mindkettõ. Nagyon kedves fogadtatás után frissen sült lángossal kínáltak, majd az üdítõ után a házigazda kávét és bort is ajánlott. Mintha csak vendégségbe lennénk: az árnyas kertben szétrakott 8-10 padon túrázók pihiztek, a háziak bográcsoltak, tiszta majális :)

Másik ellenõrzõ pontnál négercsókkal kínáltak és még videózták is a nagy eseményt, a célban pedig ismét lehetett zsíros kenyerezni/fantázni, miközben a névre szóló emléklapok a kitûzõvel már borítékban várták, hogy a gazdájuk megjelenjen.

Nagy eltévedésekre nem volt lehetõség, mert a környéken csak a sárga és a sárga négyzet jelzés létezik, de még így is sikerült azon elindulni, amelyiken célbaérni kellett volna, de szerencsére egy helyi bácsinak feltûnt a "vidékiek" szerencsétlenkedése :) és átirányított.

A túra tetszett, ajánlom másnak is.
 
 
GerecseTúra éve: 20072007.04.28 18:31:03
Gerecse 10

jópont: kiváló nyári idõ, szép kilátás a Turultól, igényes, színes térképes igazolólap (kivéve, hogy az ellenõrzõpontok közé bekerült Vértestolna), bõ, 6 órás szintidõ
rosszpont: se rajtidõ, se indítópecsét, nincsenek megadott táv- és szintadatok, és egy kerítés mentén futó szakaszon olyan durva keskeny és dzsungeles az ösvény, mintha nem is túristaút lenne
összességében: kellemes szombati kirándulás, kevés erõs emelkedõvel, Turulnál pihenéssel, laza tempóval is teljesíthetõ
 
 
SárgaTúra éve: 20072007.04.22 22:58:57
30É

Nappal biztos szép környék, megnézném úgy is, éjszaka nekem egy kicsit unalmasnak tûnt. Az út jól követhetõ festését szalagozás is segítette, bár kb. 3szor a sötétben sikerült letérni a helyes útról.

Néhány durva emelkedõ is volt útközben, meg néhol különbözõ fadarabok nehezítették a gyaloglást, de legalább sikerélmény volt befejezni, a napfelkelte pedig különösen szép látvány volt.
 
 
A Város PereménTúra éve: 20072007.04.14 20:42:31
Nagyon kellemes, nyárias idõben vágtam neki a túrának. Kicsit furcsa megoldással kezdtünk: a Hûvösvölgyben kellett nevezni, de a starthoz még ki kellett utazni Solymárra. Viszont ennek kellemes ellenpontjaként az itiner A3(!) méretû, és nemcsak részletesen megrajzolt, hanem a tájékozódást 55 útvonalpont GPS koordinátáival is segíti. (Errõl sikerült menetközben nem tudomástvennem :))) Emellett apró figyelmesség az itinerhez adott mûanyag tok is (máskor mindig szétizzadom az ellenõrzõlapot, ha a zsebemben van).

A túra maga végig a sárga sávon ment, így az eltévedés csak néhány trükkös kanyarnál fenyegetett és történt is meg. A túra során, fõleg a vége felé több látványos kilátópont is található. A túra elején viszont olyan patakparti, kiépített pihenõk és sétányok vannak, amirõl nem is gondoltam, hogy Budapest környékén ilyesmi van.

Viszonylag kevésnek találtam a résztvevõk számát, de így legalább nem jelentkezett az elõttem is tömeg, utánam is tömeg effektus és a folyamatos elõzgetés-visszaelõzés. A megismert túratársakat, Ritát, Norbertet és Zoltánt ezúton is üdvözlöm.

A pontõrök nagyon kedvesek voltak és a ferencvárosi érintettségük okán az e.pontok nem fehér-narancs bólyával, hanem zöld-fehérrel voltak megjelölve, ahogyan az emléklap is e két színbõl áll. A túra végén kapott érem szintén tetszetõs volt.

A túrát mindenkinek csak ajánlani tudom.
 
 
3x7/ 7+7/ 7 Mérföldes Tekergés - tavaszTúra éve: 20072007.04.10 03:07:38
2x7 mérföld

Viszonylag enyhe kezdéssel jutottunk el a "védett geológiai feltáráson" (ez hol volt? hogy nézett ki? pedig az EP megvolt :)) át a Károly lakig (ahol az emelkedés is fokozódott) majd a Hárs hegy aljáig (a megkapott víz késõbb még jól jött). A Bükkös árok jó bemelegítés volt a kidõlt, korhadt fák alatti/feletti mászkálásra, de a Burok völgy bámulatos látványt kínált utána. Zöld medvehagyma-szõnyeg mindenfelé, a levegõsben a megtaposott növényekbõl áradó hagymaillat úszott :), sütött a nap, csipogtak a madarak: képeslapba illõ táj... A Burok-parthoz felkaptatva a napos réten sokan megpihentek egy kicsit, elõkerültek a szendvicsek és az osztogatott csokinak is pozitív fogadtatása volt.

Innen az út visszafelé vette az irányt a Burok-völgy mentén, elõbb erdõs, majd néhol kopárabb terep következett, a szintemelkedés/változás minimális volt. Innen már minden út Kisgyónra vezetett, eltévedés lehetõsége szinte kizárva :) Kellemes lankákon, majd néhány erõsebb lejtõn bejutott a menet a kiindulópontra, ahol a többség a finom szendvicsek és tea mellett a kellemes napsütésben relaxált még egy utolsót a másnapi munkanap elõtt.

A Burok-völgy megmutatásáért külön köszönet!
 
 
Somló 15 éjszakaiTúra éve: 20072007.04.07 23:02:35
Langyos, majdnem teliholdas éjszaka, nekem kicsit elnagyoltnak tûnõ útvonalleírás, néhány alaposan besörözött "túratárs", szívélyes pontõrök jellemezték a túrát. Majdnem sikerült kihagyni a legjobb pontot, a szt. márton kápolnát, szinte soha nem sikerült azon a jelzésen menni, amin a leírás szerint kellett volna, és a szalagozással se sokszor találkoztunk. De azért mégis sikerült, és a somlói szuper volt. Az egész környék és az éjjeli kilátás is nagyszerû volt, szívesen fogok ide visszajönni.
 
 
Sukoró (Pákozd) IVV túraTúra éve: 20072007.04.07 21:52:56
Kellemes túra, szép környék, jó idõ. Minimális szintemelkedés volt, de a 20 km is egy kicsit hosszabb lehetett valójában, mint a terv szerint. A szervezõk/pontõrök kedvesek, a piros tojás jópofa meglepetés volt :) Azt nem tudtam eldönteni, hogy a túra végefelé a figyelmem lankadt-e, vagy tényleg gyérült a szalagozás és a táblázás, mely a túra elején szinte "szájbarágós" volt. Emiatt ekkor néhányszor sikerült a túristaút vmelyik oldalán a földúton mászkálni. Az emléklap aranyos és a túra végén kapott ellátmány (tea és zsíros kenyér) meg bõséges volt.
 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár