Túrabeszámolók


Mátrai Csillagok éjszakai teljesítménytúra 40/25/15

freeuserTúra éve: 20132013.05.23 21:26:54

Minden jó, ha vége jó


Mátrai Csillagok 25


A Kékes Turista Egyesületet (http://kekesturista.hu/) az általam eddig megismertek közül a legprofibb túraszervezõnek tartottam. Elõnevezési lehetõség, komoly informatikai háttér, gyors rajtoltatás, felkészült pontõrök, jó ellátás, szép útvonal, pontos szalagozás, gyorsan és különbözõ bontásokban közzétett  eredménylisták...


A túra talán legfontosabb eleme kimaradt a felsorolásból (elõre bocsátom, nem véletlenül): az érkeztetés, a cél.


2013. május 19-én este több mint 1200 ember vágott neki a 3 különbözõ távnak, ebbõl több mint 800 a legrövidebbnek (15 km). Egy gyengébb matekérettségivel is ki lehetett következtetni a rajt- és szintidõbõl, hogy e 800 ember éjfél +/- 1 óra magasságában tömegesen fog a célba érkezni, összecsúszva a nagyobb távok gyorsabb teljesítõivel.


Fél egy elõtt hatalmas sor kígyózott a Török Ignác utcában, a Kolping Ház elõtt - mindenki türelmetlenül várta, hogy a két ezzel megbízott szervezõ hölgy szépen, komótosan gépileg megérkeztesse (az ekkor kitört vihar csak hab volt a tortán, nincs szebb a fáradt testnek, mint az éjjeli gyöngyösi esõ az utcán, 20 méterre a céltól) . Az érkeztetés a mi esetünkben 28 percet vett igénybe, s természetesen a 28 perc értelmetlen várakozással feldúsított bruttó idõ került be az eredménylistába. A lista, teszem hozzá, ezzel teljesen relatívvá vált, hisz az oldalról beügyeskedõk, illetve a 15 km-es táv tömegének lecsengése után érkezõk valós teljesítményükkel szerepelnek, míg a tömegbe belefutóknál akár fél óra többlet is megjelenhetett.


A KTE szervezõgárdája nagyon lelkes, nagyon szimpatikus csapat egyébként, de egy igen egyszerû trükkel könnyen elkerülhették volna, hogy frusztrált, bosszús emberek tucatjai hagyják el a helyszínt. Elég lett volna, ha egy szervezõ a tömegjelenetek megkezdõdtekor végigmegy a soron, kézzel beírja az aktuális idõt, begyûjti az igazolólapokat, majd azokat a két hölgy szépen lassan elkezdte volna feldolgozni, míg az elégedett túrázók már békésen majszolják a zsíroskenyerüket, az oklevelükre türelmesen várva.


Nekem ennyi hiányzott a perfekt túraélményhez. De mivel a pozitív tapasztalataim (Mátrahegy, 125 éves...) többségben vannak, jövõre adok még egy esélyt. Mert egyébként minden más tökéletes volt, az év túracsúcspontja számomra a Mátrai Csillagok.