Túrabeszámolók


túra éve: 2014
LeFaGySzTúra éve: 20142014.02.23 21:46:41

 Jujj de finom túra, 


saras-mocsaras csúszkák, szebbnél-szebb szurdokok, a vadállókövek elôször fenntrôl, a vágyott magány megtapasztalása, szinte minden 1ütt 1 túrán. Köszönöm barátaim, emelem kalapom a rendezôk elôtt.

 
 
túra éve: 2013
Szarvas túrák - Döbröntei családi sétaTúra éve: 20132013.11.02 17:38:56

ismét 1 távoli túra, de a jó idô kényszerítô erejének nem lehet ellenállni. a Himfy vár már a rajt-cél alatt kacéran hívogat. gyors nevezés és a tövében találom magam. aztán a sídrót mellett mellôzök. az út béna drótok között kanyarog, helyenként a vidám Bitva vigyorog. az emberi hülyeségen. jön a falu, ahol sámlis pontôr nyomja a nap-agancsos pecsétet. rendezett porták, hosszan betonon. feljebb eszelôs eb fontolgatja támadjon-e. gesztenyefák, pullmonológia, érdeklôdô tekintetû buszra váró. be a zöldre, ahol bokatördelô köveken. aztán lélegzetelállító-vadregényes. némi csavarodó-kacskaringózás. a kút és környéke nekem kedvencem lett. teccik a tekergés a patokon-át és al. a vágott részen átvágtatok, követem a zöld keresztet. megjön a sárga is és erôs balos után megint szép az erdô. a falut rühellem, pedig minden a helyén. jó a tea s már csak 1 ötös van vissza. megtéveszt az elsô kereszt, de a térkép mutatja mi a helyes. a stációk mellett az anyókákkkal vagyok, mászósra sikeredett. a szent kút varázslatos, egy sámán sem mondana nemet. a végére is maradt erdô, bár ritkás és ôszes. szép a kivezetô szakasz is, gyerekek élvezik a napot. hatalmas kitûzô és szép oklevél a végén. most nem nyertem a tombolán, de nem is baj, kiváltani nem volna esélyem. kis hiányérzet, mert Maciék sehol és Józsiékkal sem találkozunk. Cica viszont itt volt és együtt vesszük sorra a jó élményeket, mit a túra adott. köszönet érte.

 
 
KoppányTúra éve: 20132013.10.21 18:21:55

 teve kevereg


ez a világvége gondoltam magamban a harmadik mellémenésemkor odafele. fele se tréfa, kicsit +csúszva a rajttal indultam el. kellemes homokos horhosos után az 1. és Maciékkal örömködök. szép erdôk között a forrásnál a 2. és 1 balcsi-szelet is. aztán megtalál a nap jó érzéseket keltve bennem. gyönyörû gyertyánosban 1 újabb forrás, mellette a fán a kód. a 4. is 1 forrás gyöngynyi tóval. elfordítva a fejem a faírtókról haladok tovább. sok-sok szántás, el-el tûnô zöld. vadászháznál túl korán, de harsogóan friss sárga alma nyugtat. jön az erdészek által már jól +fésült Kócos hegy. somogyakármi nevû falunál kerengek, nem lelem a jelet. kaptatók és völgyesek, cigányasszony diót gyûjtve megijed. vadul és dzsindzsásodik a táj. a Kaposvári országút civilizál vissza. szôlô és préselt cukor formája a táp. még bírom, de a szántóföldi uncsi lassan kivégez. a kód után támad a sár. tûröm egészen a következô faluig. nevét ne kérdezzétek. a buszmegállópont még üres, de felírok valamit, hátha. aztán beton, szántós-kukoricás a kódos magaslati vadász állásokkal. egy kombynossal váltok emberi szót, 1edül uncsi már. a csárda pont zàrva és senki, de itt is felirok számokat. beton, beton és a folyónál balra. elmellôzök birkuc nyáj mellett, a kócos puli sem törôdik velem. a kápolnánál nyakalok s tova megint csak a folyó mentén. egy fejét futásra adó lány-asszonyt érek be. ô serkent újra futásra. laza galopp a vége.


igen szép kivitelû jelvény a jutalom, megérte eljönni, a táj szépsége sokáig bennem élhet, köszönet a rendezôknek, frankly-n frankó túra volt

 
 
Magyarországi ForrástúrákTúra éve: 20132013.09.22 21:46:15

 teve szeme tükre - ezerarcú Mátra


nem akarom túlspilázni de ez túra piszok jó volt, én + asszittem, h ismerem eme hegyet, de szerencsére nem, és ez ettôl is jó lett, no + közben azokok a kódok, jujj nagyon élveztem, minden perc, a hideg és a meleg, mikor ment vagy épp nem és fájt de mégis, szóval köszönöm

 
 
Cuha 25/35/50/ Bakonyalja 25/45 / (Erdőalja 25) / BakonyerdőTúra éve: 20132013.08.01 19:57:55

teve mint szikkadt szöcske


uborka és hôségszezont félretéve végül is elindultunk. picit féltem, h eme jól ismert bakonyi terepet unni fogom, de szerencsére épp nem. bár sok ismert helyen baktattam át mégis voltak érdekes és jó részek fôleg a szalagozott szakaszokon, de az alsó-Cuha szurdok is új volt nekem. szóval az útvonal príma. az idô keményen megizzasztott, de a lötyis háti és a cseszneki vizeskút megmentett. a szóda nekem nem, de helyenként mentes is. kellemes fenyves az eleje, ahol az iszonyút nem láttam. én bénaságom persze. a Bodzáson fel új arcát mutatta pápalátó. onnan el borzasztó kôvel felszórt tájidegen. szerencsére csak rövid szakasz. abszolváltam a kötelezô hódos éri-t, az állomásig és tovább Vinyére. a Zörögre is elfolyt belôlem némi léha lé, s gyûrtem a kapott mûzlit is befelé. a kômosónál röpke csevely blog ügyrôl s miegyébrôl. de az idô már nem lesz meg. szontyola-szendergô a kis-Zörög oldalában, ismeretlen dimbes-domboson. a kitett részen végleg kiszív a sárga korong. az alsó-Cuha viszont erôt ad, persze fiatalabb és erôsebb sem leszek már. Cica hívása még lelkesít, de a sok vízzel elfolyt erô pótolhatatlan, picit rosszul is vagyok. a célban Efemm kínál, persze hiába. azért még át bírok öltözni s hamarosan újra élni kezdek. 


lelkes, korrekt szervezés, tetszetôs oklevél, kitûzô, kiváló útvonal. köszönet a lehetôségért

 
 
Pázmándi TOPorgók ÉjszakájaTúra éve: 20132013.07.09 15:01:35

elfogult esti tevetrapp


nekem ez kedvenc teve terepem, s az alkalom sem elsô, hogy futom ezt a túrát. most késôbb kezdek cica túratársait bevárandó. párásan perfekt idô, gyors zuhany saját nedveimben. hamari szembesülés a felhigultságra fogom egyszerûbb népekkel. átmászás a drótoson és laza galoppozás a nyír(j)szegény Nyírjesre. újabb 3. típusú, de most fiatalok. Meleghegyi felfele mélázok a fesztiválozó melegeken. marad az alma és a jegeskrémes is. tempóm ilyeneket most nem engedélyez. gitárzenés gyapjasozás, a pálinka is marad az üvegben. kedves nekem a sárga kereszt útja, jó érzés most is rajta. féltávnál a zsíros kenyerek, a tetôn  magányos pecsétes. a szintezésire már lámpát kapcsolok. a Csúcsos felé visszafordítok néhány tévelygô-túljött 28-ast. a hegyen már nyüzsgô rövidtávosok. lefelé lökdösôdve, a betonon félreugrálva tudok csak elôre. a Cseplek elôtt cica csókja, utána artikulátlan egyszerûek. de itt el is fogynak a népek. a Zsidó picit megviccel, de csak pár lépéssel teszek többet a kelleténél. lefelé pici fék, sorjázó botorkálók. a falu elôtt még utánam ordít egy erôsen frusztrált lény, de már ez sem zavar. megvan a malom, de a végét megint nem találom meg. az úton érem el kocsmát s nyalom el a 2 gombocóst.


jó kis túra ez, nekem megunhatatlan. idôm idén a legjobb. talán a kitûzô is frissül jövôre, mert jönni szeretnék. sok köszönet a rendezésért

 
 
Mátra 115 (+résztávok)Túra éve: 20132013.06.04 23:00:31

rossz ómen - sok ámen


mindenféle öregkori nyavalya és nyavalygás elôzi a TÚRÁt. mi lesz ebbôl gondolom az überkorai autópályás utazás alatt. az önmegismerésre fogom helyezni a hangsúlyt, s eme mantra mellett maradok. néhány éhes szóváltás mellett ügetek el a soktól. a sárga kereszten már egyedül s többnyire így tovább. mindvégig élvezem az esô borzolta-borította tájat. a föld és a levelek nedves szaga orromban. a levegô bámulatos, az erdô gyanútlan fenség most. öreges csörtetésem hallik csak. kékesen visszafogottan fogyasztok, mint ahogy visszaveszem a Rákóczi úton is. Sasváron is inkább szemeim lubickolnak az ingerlô látványban. a Lipótokon lihegve barátságot kötök önmagammal. leves még nincs, de Mátraalmáson gumimacikkal vígasztalódom. Galyavárról majdnem leszédít a kilátás, olyan költôi. aztán jöhet a leves. innen sok lefelé, némi társasági csevely. Lajosházán a dinnye kiborít, de nem mutatom. te, itt minden álmod teljesül. a penetráns kerítés mellett hosszú a ballagás. elôznek is és el is tévedünk. a kütyü-cucc azonban gyorsan (nem enyém) helyrerak. újabb leves, de csoffadásom visszafordíthatatlan. délutánba hajlik és a nap elmúlása elôtti órák mindíg szépek. különösen itt és most a hegyen. Szorospatakra lefelé meglódulok és még egy zsíros kenyér is lejut. újabb vadregényes, csörgedezô-patakos táj. felküzdöm magam Ágasra, ami most nem öl meg. lent kihagyhatatlan a rizskók. újabb lefelé, de nem tart soká. Fallóskúton Maki nejével kártyázunk, veszi a lapot. erôre kapok a nevetéstôl és megfutom egészen a falu végéig. Hidegkúton meghozom a döntést, hogy ma elég lesz a 88. Artemisz lát el erôt adó levessel, ami Tót hegyesig repít, ha közben bukdácsolós is. szürkül és újra megbékélek, hogy ma "csak" ennyi. elengedem a teljesítmény kényszerem és ismerkedem új önmagammal. András ôserô nyugogodt hangja és emberi pillantása még elmélyít. Lackóval hülyéskedünk picit, barátságból 1 cseppet lop a kikortyolt menta teás pohárból. ôsidillként búcsúzik a körbe táj, meghal a nappal. lefelé egyre sötétebb erdô ûz. gyorsulok bár sok bôr a combjaim között már nincs. "besuhanok" a célba, ámulok a pompás kivetítôs ötlet- látványon. eszem még a levesbôl, követ választok és engedem hogy Zsolt elvigyen Gyöngyösre a kocsimig. cserébe Artúr kerekasztalát ígérem be neki.


közhely, de ha nem tapasztalod meg nem is fogod megtudni mennyi minden jót jelent ez túra. a mélységek és magasságok pedig tanítanak téged. menj és keresd meg te is az egyensúlyodat. hálás köszönet minden pillanatért, megéri.

 
 
Karancs-MedvesTúra éve: 20132013.04.28 21:46:34

 teve és a várak orma


Azonnali emeledés a Pipisre a kálvária kövek mentén, majd enyhe hullámvasutazás jelentette a bemelegítô szakaszt. Rendes rétek és a patak mellett folyt tova. És végre finom emelkedô a Karancsra fel. Jó kezdés. Lerohanás a sárgán egészen a faluig s némi tekergés az alagútig, amit most offolunk. A várig fel is izgalmas, mert nem ismerem fel ezt az oldalt. A kilátás nem mindennapi odafenn. Lefelé már elôjönnek az emlékek s visszaköszönnek a fák is. A Dornyainál nekem nem jön be a szalonnalés, de a forrásvizet nyakalom. Szép, de rövid szakasz és jön a Petôfi. A másik várnak most csak a töve és ballagósra veszem. A medvesen megindulok, bejön a jól ismert mezôs, erdôs. Aztán egy dünnyögôs, hosszú egyszint szakasz. Dobok 1 gélt a ponton és tovább a sárgán. Loholós csekély emelkedés és hosszú lejtôs egy fiatalos szálerdôsben. A ponton rámijesztenek, hogy nem voltam Ponyin. Megegyezünk, hogy nem is baj, mert az ötvenes oda nem m1. A néni ad 1 1edi prosit. Nincs szívem elutasítani. És innen elkezd emelkedni. Elôbb enyhén, aztán komolyabban. Végig a vaddrót mellett. A Kotára majdnem lihegve érek. Mekkora szégyen. 74 éves néni pecsétel. De nincs vége, a Somlya még feljebb van. Igaz csak pár száz méter. A piros +en lefelé lélegzetelállítóan szép kilátás a hosszú lejtôn. Kicsit csoffadtan, de gurulok azért. A Pécskô nyeregben megállapítjuk a pontôrökkel, hogy az angyalok mindenütt ott vannak. Ez segít abszolválni az elôttem lévô szakaszt. Még memorizálom a 3 pötty állását a fán és gurulok le a sárgán. Egy darázs még hasbaszúr. Ez is megvolt, bár neki rosszabb lehetett. A városi szakaszon még beérek egy fehér hajú 50est. Az uszodától felismerem a helyet s toronyiránt, mindenen át csörtetek a fogadóba.


Csodálatos természeti környezet, egyedi hangulat a várakkal. A kilátások meg akár Párizs, megérik a mászást. Nem bántuk meg, hogy eljöttünk. Köszönet a lehetôségért.

 
 
Pannonhalma teljesítménytúrákTúra éve: 20132013.04.13 19:50:23

 teve a kultúrerdôben


kissé borongós idô, gyors nevezés Cicával és már nyomom is a völgyek, horhosok között. Abszolválom az 50esek ajándékkörét, miközben felragasztva a a matrica macit harapok a finom aszalt szilvából. Nekem ez a csúcs(pont) pont ott. Visszaérkezve az 1. pontra szódás bubi tablettával frissítek, ami kis hiba. Aztán mégis bennmarad. Félreugrálva a10esek-pisisek hada mellett sütkérezem hamarosan Vadalmáson. Újabb csoki vagy mi. Nem sajnálják, mint ahogy a mosolyt és az emberi megnyilvánulást sem. Uncsi betonkígyón tova, és szerelmetes csókváltás Cicával. Pisilni készülô lány, még megvárja elfutásomat. Újabb pont, csoki és medvehagymás süti, amiben érzem a kínáló néni szíve melegét. Valamitôl meglódulok bár a az erdô egyre szerényebb. Megfáradtan kaptatok a fenyveses horhososban. Aztán lejtôk, picit bénázok az amerikás világháborúsra. Betonút, kopaszok és szôlôsök. Nem az én terepem. Macival ütközöm a kocsma-boltban. Jó szív-szóval biztatjuk 1gymást. Picit jön velem a tisztesség kedvéért, picit lendít rajtam. Szépen rendberakott pincék, polgármesteres márványtábla mosolyogtat meg. De piszok jó a kilátás ide-oda, le-s fel az apátságra. Elveszik a jel, kupola iránt nyelem a dimbet-dombot. Megijedek a fogadó épülettôl, elvakítanak a tükrök. Innen már csoffadtan, de még bele-bele futva dagonyázok le Ravazdra. Cica már édes csókkal vár. Még megpihenünk egy cappuccino-cola combó mellett.


A rendezés elsô osztályú. Számomra a pontôrôk kedvessége és jókedve adott a legtöbbet. A táp príma, egy 7re való csokival jöttem haza. Futónak lötyis háti kell, mert ugyan az elején bôven adtak vizet, de ez szódás volt, illetve késôbb már a csapok domináltak. Kár a kultúrerdô, az nem annyira jön be nekem. De jól éreztük magunkat, ez egy szép nap volt, amit innen is köszönünk.

 
 
Magyarországi ForrástúrákTúra éve: 20132013.03.24 20:32:30

Hideg-rideg tavaszi teve menet


minden ahogy írva vagyon. Szerény ellátás, rèm egyszerû itiner, de barátságos szervezôk. Nekem bejön ez a minimál dolog, igaz a Vértes egyik edzôterepem. Vérzô szívvel ügetek el az elsô pont környéki erdôpusztítás mellett, ami nem az utolsó a terepen. Pár szó Szilviával s már jön az Ilonka is. Rudi húz el mellettem, ôrült tempót diktál, nem követem. A vár parkoló picit elcsúszott, de ez sem zavar. Kôhányástól a sárgát szeretem. Picit uncsi a Gánt környéki lapos-vizenyòs. Jól fogynak a gélek viszont és ürül a vizes háti is. Mindszent elôtt ismeretlen a felfele völgy, teccik. A háznál Gáborral bénázunk a pecséttel, kód nuku. Szent György farmig még bírom, de rohamosan lassulok. Eléheztem és a kajáig még több mint egy tizes. Utálom az oroszlányi iparit és a városban eltévedek. Innen az emlékeim vezetnek a majki falópontra, ahol dôzsölök picit. Megjön Gábor is, aki szintén eltévedt. Megtudjuk, elsôk vagyunk a 70-esen. De hol van Rudi? A hideg azonban nem viccel tovább kell menni. A kaja csodát tesz, innen újra megindulok. Somló után nagy dagonya, szétvágott erdô. Aztán megvan a teteje és lecsorgok az agancs pontra. Újabb mászás Vitányra, ahol kedves mosolyú lány tudatosítja bennem, hogy elôl vagyok. Innen már nincs mese, a 2 hátralévô emelkedôt megmászom és rohanás a célba. 


A rendezôk újra örülnek nekem és én is, hogy túléltem. A jelvény tényleg szép, bár már van ilyenem. Jók ezek a forrástúrák, de készülni kell rájuk. Meg is nézem mikor és hol lesz a következô.

 
 
Művészetek VölgyeTúra éve: 20132013.03.02 20:54:38

 Saras teve dagonya


Juj de finom szép idô, helyenként bokáig saras csúszkálós, aztán havas szakaszok. A Bondoró oldalában még mindíg ölik a fákat, épp mint tavaly. Taljándörögd felett most nem dörgött, pici bocik bámulnak bambán. A csoki borzasztó, de tápláló, így jólesik. A rom stabilan áll, vastag hótakaróval a melletti úton. Fel és átküzdöm magam a szputnyikig és túl. Puláig lélekölô szakasz nekem, amit lélekerôsítô kihívásnak fogok fel. Helyenként kora tavaszi napsütés csalogat mosolyt a lélekbe. Tálodi erdô fokozottan saras és dagonyázos, amit nagyon élvezek. Pettenden finom a tea és a Királykô páratlan fel és lefelé is. Kapolcson cicával váltunk szerelmes pillantást, forró csókot. A Bondoró másik oldala száraz, de húzós felfelé. Feljebb a kedvenc ligetes, rétes részem. Most extra saras és tovább is az. Sajnos gyorsan vége. A távolban még villan a Hegyesdi vár s jön a falu. 


Csak ajánlani tudom ezt a túrát, mert változatos, szép vonalvezetésû, ami most még az idô is kegyeibe fogadott. Én már most tervezem a jövô évit.

 
 
túra éve: 2012
Dombay-tóTúra éve: 20122012.12.31 19:48:15

teve mecseki hegyeken


Hú ez különlegesen szép vonalvezetésû túra. Kiváló idô tette még szebbé a tevegelést. A Zengô-vel nyitottunk s a Réka kunyhóval folytattuk. Végig szép erdô, helyenként csúszós, de nagyon jó érzület. Kellemes mászás a Somos-ra, aztán kis falu-túra és a Cigány-hegy. És vidám gerinceken nyargalás, tábortüzes sportszelet evés. Lezúzás a hegyrôl és fel 1 másikra. Kiváló szalagozás a cikk-cakkos pályán és hosszan egy szépséges völgyben fel Puszta-bányáig. Vidám pontôr melengette tollal ír alá s tölt teát s vizet. Vízvételi helyeket mellôzve érek a Bazsarózsa házba s húzom le ismét a teát. A 3as hegyre fel kemény mászàsok. Kicsit sajnálom, hogy nem elég hosszan. Szerelvényigazítás után gyorsulva Hhetényre, elmellôzve Maciékat, bedarálva 1 futót. A vendéglô ponton géllel izmosítok s kezdem a mély-dagonya szakaszt. Nap- meleg szántók, vadkerítések és már jön is újra a tó.


Emberek, ez a túra erôsen javallott a természetszeretô embereknek, azaz nekünk. Én semmit nem tudok mondani, amin javítani kellene. Ez így volt jó, ahogy volt. Méltó befejezése az évnek. Sok köszönet a lehetôségért.

 
 
CserhátTúra éve: 20122012.11.19 18:55:45

palócföldi teve menet


futkározom már jóideje szép Magyarországon, de a Cserhát eddig valahogy kimaradt. Most +néztük ezt a tájegységet is. Szomorkás, szürke- felhôs, de végig esômentes idôben zajlott le a dolog. Már Rimócig dimbes-dombos, de 1nlôre szántós. A ponton szép fejkötôkrôl szólt a hely, aztán Brigi pecsétje és sáros szántás. Szép a fogadalmi kápolna, hatalmas gesztenyék ölelik, vastagon lehullott lombbal diszítik. A nyeregbôl csupasz rétekre, messze kilátással. A tó elôtt és mellett gyönyörû szálerdô, a kedvencem. Aztán sártenger, pici gyönyörködés egy-két erdôs részben, majd végtelen mezei szinte a faluig. A ponton pogácsázom és elôzök is. Némi hullámzás kitett szántók mellett s folyt. köv. az erdôben. Megjön a piros, aztán a kék is. Újabb hihetetlen fenséges erdô a falu elôtt. Dobok a ponton egy pici karéj zsírost, de az épp kifutó futók ingerelnek maguk után. Hamarosan elkerülöm ôket, csak ketten maradnak még rajtam a következô pontig. Onnan egyedül kaptatok tovább, a túra talán legszebb részén. Eljön a Dobogó tetô is, ahonnan hosszan lefelé vezet. Az aljában érem utol a talán legelsônek indult 40-est. Együtt hóditjuk a várat s érünk a célba.  


Èrdekesen váltakozó vidék, sok-sok dimbes-dombos, szántós-mezôs. Kevesebb erdô, de azok lélegzetállítóan szépek. Jó kis suhanás volt, élveztem a dolgot. A rendezés a csbt-hez méltó korrektségû volt. Sok köszenet a lehetôségért.

 
 
Fehér-Vár-PalotaTúra éve: 20122012.11.03 17:04:39

 "talpad alatt a föld, feletted az ég, benned  létra"


Napos, évszakhoz képest meleg idôben kezdtük a menetelést Cicával. A patakátkelôn ért utól Józsi, aki már javában futott. Én is utána eredtem, utánunk meg 2 futó. Jókat beszélgetve gyorsan telt a mohai lapos uncsi. A Pappenheimit is elhagyva lemaradtak a társak. Jött a Kelet Bakony némi emelkedôkkel. Sejtelmes köd ülte dimbes-dombos. A Szenes-horog nagy kedvenc. Az utána lévô üres lefelék nem annyira. Meglett a csóri EP. is. A kis kerülô elején a hegyre fel elôtt piciny pisilô fiuk könnyítettek éppen. Újra ködbe fel, amit csak az újabb horogban hagytam el. Szép ez a szakasz is, amit a Meredélyfôre fel fokoz még. Némi erdei tekergés, ösvènyes kedvenc futás és már jön is a Baglyasi köd felhô. Lefelé megint élvezetes futás aztán kicsit kiüresedik Inotához érve. Hiába a beton és a lakott nem az én világom. A fürdônél majdnem elmellôzöm a B pontot. Bosszankodás helyett inkább eszem egy banánt. Innen egyhangúbb, de jó erôben végig futom s így hamar eltelik. A célban Rozika és Ákos, rövike beszéd és uccu Cicáért. 


Kellemes kis túra, príma ellátás, az útvonalból a lehetô legtöbbet kihozva. Itt lakóknak kötelezô. Köszönet a lehetôségért.

 
 
Vándorbottal a VasparipáértTúra éve: 20122012.10.21 09:49:09

Futócipôs bakonyi suhanós


Szèp napsütèsben, picit pàràs idôben rajtoltam Szentlàszlón. Hamar elmellôztem a kezdeti akàcost s tèrtem rà az erdèszetire beèrve a koràbban màr elhagyott sporit (milyen èrdekes). A Pakucs pihenônèl a kiszàradt medren àt visz az ùt most. Abszolvàlom a rèt szakaszt s màr jön is Vinye megàlló. Nagy a tömeg alig talàlom a pecsèt embert. A likas kônèl idètlenkedô emberek èlvezik a szikla alakzat különlegessègèt. Feljebb frissen vàgott bükk fàk haldokolnak. Illatos halàl felhôben úszik az erdô. Megvan a Pàpalàtó kô is, ahol sok-sok túrista tanyàz èlvezve a kilàtàst. Leèrve Cicàt irànyzom az úton. Fenyôfô csodàs ôszi napsütèssel fogad, a pontôrök pedig finom teàval ès csokival. A Csàrda tetôig is nagyon szèp. Szèpalmàig elôzök mèg kettôt aztàn màr csak a lovak a hotel elôtt. Picit csoffadtan nyomok be Porvàra, ahol a pontôr adta tombola szàmra kapott cola rak helyre. A kèk kút a falu vègèn csàbít. Feltöltöm a kèszleteim ès mosakszom is. A meredèlyen csak sèta. A szurdokban viszont neki indulok. Cicàval percre pontosan együtt èrünk be. Àtvesszük az emklèklapot ès kitûzôt teliisszuk magunk teàval ès elindulunk Vinye felè.


Nekem a tùra ùtvonala jön be leginkàbb. Ritka szèp ès èlvezetes helyeken megy hiszen. De elsôosztàlyú a szolgàltatàsok színvonala is. Köszönet a rendezèsèrt.

 
 
Less Nándor emléktúra (Nomád terepfutás/No megállj csak!)Túra éve: 20122012.10.14 18:12:02

 Ôregedô teve poroszka


Az ôszi bûkk egyszerùen leírhatatlan, azt làtni kell. Korai indulâs egy rövidebb ès kevésbè ismert tàvon volt a napi cèl. Az eleje a megszokott Mangô tetôn keresztûl vezet a sziklãs szorosba. Prìma az idô s a kikerülendôk szàma sem sok. Erô is van bôven s takarékoskodnom sem kell. A Dobi rèt szèpen letakarított tisztås most, kônnyedén robogok ãt rajta. A tisztàs elôtt èr el a 60TF eleje Balàzs szemêlyèben. Tüdôszaggatôan jò levegõ a rèten. Az ôszi illatok mint a köd lepnek be s csak robogunk elôre. Szèp rèszeken àt èrek a Hôr völgyèbe s èrem el Oszlàt. Csak egy picinyke lekvàros sarkot tolok le nèmi alma lèvel. Èlvezem, hogy most tovàbb a vôlgyben. Igaz a kaptatôt nem ûszom meg csak kèsleltetem. Egresnèl nincs feltèt pont. De màr jôn is a màszàs. Fentrôl meg a futôk. Odorvàrnàl egy csoki, amit rögtön le is gyûrôk. Völgyfôhàzig csupa lefelè. Nèmi bûntudat, hogy most nem fordítva. Azèrt nem esik rosszul. A Török ût kellemes hullàmvasùt, az elejèn inkàbb màszàs, aztàn viszont lejtôk. Vàrkúton màr nem eszem. A zöld nègyzet egèsz jôl követhetô, Síkfôkùton meg a szalagok segítenek. Aztàn megjön hirtelen a pont is. Innen kissè unalmasabb szàntòk, Bükkzsèrcen pedig 2  futòt elôzök. A Nyomò hegy is a helyèn. Szerencsère vagy sajnos csak rövid màszàst jelent. A màsik oldalon pedig jò erôben zùgok le a faluba, ahol màr Cica vàr. 


Príma kis tùra, kivàlò szervezès, gyönyörû idô. A Bükköt pedig, azt làtni kell. Köszönet a szervezèsèrt.

 
 
Pázmándi TOPorgóTúra éve: 20122012.10.11 19:43:28

Jo kis tura ez akarcsak az ejszakai. A feelinget a finom idojaras tette meg pazarabba. Az ido es izomkimelo 35ot valasztottam most. Gyorsan tulesve a falun es a szanton fel a Zsidohegyre. Innen melengeto napon tovabb a Cseplekre, a becsulet csucsra. Es jott a kedvenc Csucsos hegy is. Az alappontnal meghagytam a csokit, de vizet vittem azert. Gyorsan letudtam a Bence hegyi kort is. A gyapjasnal ugyancsak otthagytam az almat a pontoroknek. Vidaman baktattam fel a zoldon majd tertem a piros 3szogre. Ezt a szakaszt is szeretem. A terdet fajlalo Macit hagytam el hamarosan. A Barlang kutnal most jobbra fel az Angelika forras fele kanyarodtam. A piros 3szogre leteres itt nem egyertelmu, 2 futofele fiut is helyre kellett tegyek itt. A tajhaznal is csak inni tudtam. A zold kereszten fel kisse megnyekkentem. Csak az eltevedt Szilviek latvanya dobott fel. Picit beszelgettunk aztan ki-ki a maga utjara. Abszolvaltam a Meleg hegyi csucsot, majd a Likas kovet. A Nyir hegyen fogtam meg Cicaekat. Persze megint bepasizott. A szolofoldek mellett kis seta, de a vegere jut egy kis futas. Finom es boseges volt a babgulyas.


Gazdag tura ez. Pazar kilatasok helyenkent, valtozatos jol futhato terep. Sok es sokfele ellatas. A vegen pedig mindig finom az etel. Ajanlom mindenkinek tehat a reszvetelt s persze koszonom a rendezest.

 
 
MátraTúra éve: 20122012.07.22 16:42:50

Mátra 60 avagy teve és a Mátra mantra  


õszi futooltozetben kezdtem s kb. 1/2 orat vartam mig elallt a boven hullo. Visszafogott kapaszkodassal ertem el a Muzsla nyerget, ahol viszlattal bucsuztam a pontoroktol. A patak volgyebe lefele es menten nagyon szep. Maganyos baktatasom egy rovid zapor zavarta csak. Szeretem a kacskaringost a Havasra es le rola. A Kava mar kulturalttabb s most a jo uton is megyek fel ra. Lefele Aki bacsi mozog komotosan s keresi a jo iranyt. A Vilagosra felfele meg hallom zihalasat. A teton Bosziekkal utkozom. A Tot hegyesre s mellett elhaladva picit reccsenos, de a Keresztesre hajlot szeretem. Jon Falloskut, a patak es Agasvar. Csodas az esomosta taj, zamatos illatok goze mindenutt. Tavaly itt haltam meg, de most van meg ero. Alpesi sielonek kepzelve magam csuszok le a csucsrol. Picit bizonytalankodom de hamar beugranak az emlekek. Szep nagyon a kovetkezo resz is. A pataknal felirom a szamot s mar dongetek is az Ovar oldalaba. Jol megyek meg egy futot is elhagyok. Az utra erve gyors jobbos es a nemszeretem beton. Gyomrom mar oda, az Iso izet gyulolom. Megkezdve a maszast, benyomok egy gelt. Gyilkos emelkedok, elmarado 40 esek. A kutnal mosakszom, fekszem picit. Aztan a zihalos- befekezos-kidoglesztos Nyikom. Felhalottkent udvozlom ujra a pontoroket. Itt fogadom meg ki tudja hanyadszorra, hogy soha tobbet. Aztan megindulok lefele. A surun koves meg lassit picit, de lejjebb erve begyorsulok. Elhagyom az akacost, a mezot es a szoloket is. Paszton meg tartani probalja tempom 2 turatars. 


Kemeny emelkedokben bovelkedo tura, jo ellatas, sok vizvetel es persze a gyonyoru Matra. Szep emleklap es szerintem a legszebb (altalam ismertek kozul) jelveny ezust fokozata. Asszem az aranyert meg eljovok jovore bar ez tovabbi kemeny keszulest jelent. 


Koszonet a kivalo tura lehetosegert.

 
 
Megalöszölő/Löszölő/TökölőTúra éve: 20122012.07.15 21:27:47

Teve szoda es szolocukor foldon


kellemesen lehult idoben kezdtuk meg a turat. A lanyok azonnal a bujolik fele en pedig kis kiterovel Kompe es Marjad iranyaba. Majdnem elszaladtam az 1. EP.-t orzo lanyok mellett, akik azonnal szolocukorral kinaltak. Kesobb ujra talalkoztam veluk de az mar az utolso ponton, a horhosban esett. Kozben elhaladtam az ellopott zsido temeto es a kellemesen hivogato to mellett. A 2. EP. is masutt volt a 2 evvel ezelottihez kepest, a nem eppen kellemes nevu tomloc hegyen, a lathatatlan bunkereknel. Mire elmorfondiroztam ezen mar jott is a Jaba elso hidja es felfelek a horhosokban. Vegre kicsit emelkedik. Atbujtam a likon es atverekedtem magam a dzsindzsan. Aztan most mar tenyleg elrohantam a pont mellett. Talan 100 metert kellett csak visszamasznom. Megerte mert volt szolocuki es szoda is. Ekorra mar befutottek, igy jolesett a 3 poharka szoda. Nagyon szep a Jaba volgye, kar hogy gyorsan eljott a jobbos. Irtas mellett el es felfele haladva pacsiztam egyet Jozsival, aki most a mega-t nyomta. Nemi szolocuki es szoda fogyasztasaval gyonyorkodtem a gerinc adta kilatasban. Szajtatin bamultam milyen szep a termeszet. A kepes fa is ujra lenyugozott. Most jobbra a betonon, szep erdoben tovabb. Szeretem a Bore vari kaptatot. Most sem csalodtam benne. Megdolgoztatott, de pont azert jottem. Elmelloztem viszont a jobbra lefelet. Sebaj a terkeppel meglett azert az ut es mar jott is a Flora hegyi beton szorny. Aljaban viszont kedves pontor nenok kedveskedtek mindenfele joval. Enni mar nem de inni sokat tudtam. A kovetkezo resz is nagyon szep es valtozatos. A piros jobbosnal en a sarga balost valasztottam. Ugyan a terkep mar elveszett, de az emlekeim eltek. Huzos emelkedon felfele elvezkedtem picit. Jott a piros kereszt es egy ujabb ronda irtas keritessel korbe. A Viragmanyin csak szolocukit ettem no meg sok vizet hozza. Nemi kutakodas a feher el-eltuno szalagok utan volt a kovetkezo szakasz izgalma. Megvolt azert a 12-es, a Jaba volgye jobbrol es a vadregenyes arok is. Kozben helyreraktam cicat es a nagyobbik lanyomat, kik epp eltevedni keszultek. Pici poroszka a dimbes-dombos horhosokban, nemi beton es jott is az isi, ahol a cel volt. Uj kituzo es emleklap a jutalom. Mindketto eredeti es igenyes kivitelu.


Egeszen kivalo tura volt ez kerem. Valtozatos utvonal, kalandos arkok es horhosok. Jo szervezes, szives ellatas. A vegen az aldos leves mennyei izeket varazsolt nyelvemre. Volt meg pogi es sajtos kifli is. No meg korlatlan szorp fogyasztas hutve. Nekem a bodza jott be leginkabb. Koszonom a kivalo turat s a mennyei izeket.

 
 
Pázmándi TOPorgók ÉjszakájaTúra éve: 20122012.07.08 20:21:40

 cicas tevetura


a rettenet melegre es a 7kozben zajlo torok nyavalyamra tekintettel javasoltam cicanak egy kozos 28-ast. Szerencsere csak a rajt utan derult ki, hogy mindez kilencszasz-nehany szint lesz. Cornetti-s ajandek pogival felvertezve kezdtuk a turat. A forrasponton egy fiucska ugyeskedte fel a pecsetet itinerunkre. Haragoszold szolo es kukorica tablak dimbes-dombosan ertunk el az atmaszoshoz. A Nyirhegyen kellemes meglepeteskent 1 ingoko melett kaptuk a 2. pecsetet. Volt pici nyivakolas is, de a Meleg-hegyi beigert fagyi nyaloka kepe tovabbi menetre kesztetett bennunket. Nyalakodas kozben tudtuk meg milyen kivalo retro koncert volt tegnap a kozeli es folyamatosan duborgo EFOTT-on. Tudasunkat imigyen gyarapitva kezdtuk meg az ereszkedest Sukorora. Kozben kellemesen ranksotetedett. A Gyapjasnal pergo nyelvunek eppen nem nevezheto fiatal (?; sic) adott pecsetet. A sargan, kedvenc seta utvonalunkon haladva ertuk el korabbi elozoinket. Aztan megvolt a zsiroskenyeres es a kilatos pont is. A kilatopontok vuzalis elmenyet itt meg mindenutt fokozta a borzaszto zaj, ami a kpncertrol ert fel. Szegeny itt lakok. A szintezo ponton mar mindenfele labfajasokkal nyuglodtunk. Pedig a java csak most kezdodott. Azert megvolt a Csucsos es a Cseplek is. Egyre huvosebb lett az ejszakat elkerulve. A Zsido-hegy se fel, se lefele nem javitotta kedely allapotunkat. Hiaba mar elfaradtunk es almosak is voltunk. Utolso eronkkel behuztuk meg a malom pontot es meglett a cel is. 


Sajna iden nem volt fagyi viszont volt egy oriasi rantott husos szendvics. Persze nem tudtunk enni. Atvettuk a kituzot es az emleklapot s ultunk a kocsiba. 


Kivalo kis tura volt megint jofele szolgaltatasokkal. Ujitottak az itineren is, amire eddig sem lehetett panasz. Nekem ugyan hazai taj leven kedvencem ez a tura, de mindenkinek ajanlom, mert valtozatos az utvonal, szep a kivilagitott esti to, a rendezes pedig hibatlan.


Cicara pedig buszke vagyok, kulonosebb nyirmakolas nelkul letudta ezt a szamara szintes turat.

 
 
Négyszögletes Kerekerdő 55/40/25Túra éve: 20122012.06.30 16:54:56

Muveszetek volgye felulrol


A kegyetlen meleg miatt korai indulast terveztem, ami 8 orat jelentett. A Padragkuti volgy szep volt, a mese a pontornel nem hiheto. Aztan jellegzetes Balaton felvideki taj, sok-sok reti mozgas. Atibor hegynel kevergek, pedig a szalagozas es a jelzesek hibatlanok. Csokimat Viktornak hagyom hatra. Vajon megkapta ismeretlen baratom? Elhuzok a templomrom fele es jot iszom a pontor orizte kek kutnal. A faluban Danival pacsizunk s ebresztjuk mult 7-i Borzsony-i emlekeinket. A patak volgyeben bakonyi dzsungelharc, pedig a rendezok kaszaltak is a surun benottet. Az utelag ponton ismet viz, amit 1 hajtasra kuldok le. S innen jon szerintem a tura legszebb resze. Varazslatos az erdo, de a sorjazo templom es kasrelyrom is hangulatos. Sziklakon szokkelek fel a nyiladekon egeszen a Maghazig. Jo nev, tetszik. Oromkodok meg a piroson lefele is. A romvaros is erdekes, a minap lattam valami harcos riportban eppen. A nap viszont egyre inkabb erejere ebred. Arnyek meg alig. A Sissy ponton megint egy feles. De ez itt vizet jelent. Hosszu nyilt mezo, ahol mar csak ballagok. A rovid erdos reszt meg megfutom. Szocon fura tekintetu honiak, de a koszontesem fogadjak. A kek kutnal nem csak iszom a friss hidegbol, de zuhanyt is veszek. A felfelen mar csont szaraz vagyok felul. Alul viszont, mint aki bevizelt. Igy erkezem Halimbara, amit eppen turnak. Tan csatorna lesz itt hamarosan. Kis mezei keringo, majd orszaguti levezeto. A celban ugy unnepelnek, mint valami bajnokot a lelkes rendezok. 


A legjobb ebben a turaban a rendezes. Minden pillanatban erezni lehetett, hogy fontosak vagyunk es el akarnak latni bennunket, jo elmenyeket akarnak adni. Es ez amibol ma keves van. Az emberek kapni akarnak inkabb. Koszonok mindent, jol megszervezett tura volt. Futokent is ajanlom futoknak bar nem tul szintes. Plusz pont meg reszemrol, hogy sok volt a viz vagy a vizveteli lehetoseg. Szivembe fogadtam ezt a turat (kulon emberi kezfogas GG druszamnak) s keresni fogom az altaluk rendezett mas turakat is.


 

 
 
Szondi György EmléktúraTúra éve: 20122012.06.26 23:16:41

Emlek-lelek-kereso szazas


Ugy 15 eve jartam utoljara Kiralyreten. Mit mondjak. Semmire sem emlekeztem. Kiuresedett csuggedtseggel vagtam neki Jozsival. A Nagy Hidegen eppen felszaradni keszult a harmat. Gyors lefele a retre, kis varakozas a pecsetelokre. Fel a sargan egyre szebb es szebb erdoben. Jo kajak es hideg cola a nyeregben. Fel tovabb, aztan hosszu dozerut, ahol benezzuk a jobbra volgyet. Nagyborzsonybol szolit vissza az epp erkezo pontor kocsi. Bekaja es fel Salgovar fele. Jozsi elmarad, a gerincen gocsortos gyokerek, palakovek kozott kapkodom a pataim. Pazar a lelatas. Enyhe fejfajas kap el, ami sokaig kiser meg a lefeleken. Betolom az elso gelem hatha segit. Az udulonel eklektikus hangulat es finom almas + kapros. A kovetkezo felfeleken sokaig a szamban az izek izelnek. Tetszik a Magos fa, vegre valami hosszabb emelkedo. Olyan 2 Muzslanyi lehet. Aztan le es ujabb szep kilatas hosszan a gerincen. Kiralyhazan minden hulye keresem teljesiti a srac. Limonadera dinnye a menum. Egy finom felfele, de tul rovid. A kimondhatatlan patak ponton is eszem. Kb. a fele ez. Pici emelkedo aztan seta egy 55-ossel. Jot beszelgetunk, de a szurot mar egyedul nyomom az itinerre. Innen csoffadt tetovasaggal tovabb. Dregelyvarnal haldoklom picit. A pontorlany pillantasa nem sok jot iger. Szarul nezhetek ki es ugy is erzem magam. Penzasasra azert futok meg. A Csanki kert alig jon meg, mar visszamennek. Szerencsere ket beert turatars nem engedi. A Kamorra megint csak futok. Tetszik a hely, erom is vissza. Durva lefele futassal erkezem Diosjenore. Nekem ez a csucs pont. Egy beszelo szemu lany kinal es hideg a cola. Ha tudnam mi jon meg? De szerencsere nem tudom. Eros maszas aztan megint es sokaig. A Csovi oldalan kaptatok. Az eldugott pontu retnel egy bator beszedes 75-os lany halad. A Poganyvarra felfele azonban elmarad. Tetszik ez a videk megint, bar az erdo mar homalyos. A Csovirol lefele picit fajok mar, de a lejton meghuzom. A sracok a ponton valami kotyvasztott teat adnak. 93-nal mondjuk mar mindegy is. Nem szaroznak kozben, megadjak a kegyelem dofest nekem. Mar csak 9 kilo, de 250 szint: mondjak. Agyam sos szivacskent uszik a helyen igy fel sem veszem. A hegy aljaban energialoketet kapok. Nem tudom kinek koszonjem. A lenyugvo nap kulonos fenyfoltokat varazsol a fak koze. Jo emlekek villanak be a naprol. Jo most ez a dolog es orulni kezdek. Talan nem 15 ev mulva lesz a legkozelebb, de ha megis, emlekezni fogok valamire. A Suta berkin lefele mar erosen szurkul. Piszok koves helyenkent, nem gyozok lassitani. Elrohanok a to mellett es befutok a celba.


Az emleklap pici es jelentektelen, de bizonyitja vilagbajnoki jo idomet. Faj kisse, hogy nincs szazas kituzo, de a szivemben beke van. Prima kis tura volt es minden kis hianyossaga mellett sok koszonet, hogy megrendeztek es a pontoroknek hogy felvallaltak. Maximalis tiszteletem tehat.

 
 
Bakonyszentlászlói MikulásTúra éve: 20122012.06.09 21:14:25

meravigliosa creatura


ez a dal zenelt vegig a fulemben, mikor a Bakony gyonyoru volgyeiben haladtam. Es milyen igaz, es milyen jokor.


A tura eleje es vege kevesbe tetszetos, de semmi gáz es keves gaz. Vak Bottyant is gyogyitotta forras mellol startolok kivalo idoben. Komforterzetem az erdo huvosetol csak fokozodik. Letudom a felvezeto reszt es maris a Hodos volgyeben futok egyedul. Egy helyen vadak szaga csap meg, de latni nem engedik magukat. Vegre egy kis balos felfele, de sajnos rovid es nem szintes. Hamar jon az allomas, ahol a jol ismert, szep zold pecset kerul papiromra. A Cuha volgyeben sok a toketlen turista, nemelyike majd lelok az utrol. De az erdo ma roluk is szol. Kedvenc reszemen a sziklas-vasutason viszont mar ujra csak maganyosan nyomom. Jolesik a szolocukor a nem virtualis Vinye.-hu-n es a klotyon hideg viz is van boven. Szeretem a kovetkezo fenyvesekkel tele reszt. Kozeledo felhok, mintha zavarnanak kisernek vissza a faluba. Nemi zsiros kenyeret fogyasztok s orulok az uj tetszetos kituzonek.


A tavalyi teli tura utan kivancsian vartam a zoldben megrendezettet. Es nem csalodtam. Ezen a huszason annyi a jo resz, mint mashol az otvenen. Aki nem ismeri az utvonalat annak azert, aki + igen annak + azert kotelezo. Koszonet a rendezesert. 

 
 
Oroszlány 40/30/10Túra éve: 20122012.06.04 21:25:21

Teve es (az) Orosz-lany


Zsolti baratom es  kollegam tiszteletere is vallaltam e nemes menetet, bar tudtam a tura jelentos resze szokasos edzoterepemen halad. Szomorkas de futasra epp alkalmas idoben indultam s ertem hamarosan a majki kolostor kornyekere, ahol maris sport szelettel tuningoltak korant sem faradt testemet. At a vertest ketteszelon erosen vagott erdokben majd szanton ertem a szepen rendezett Somlora. A kocsmaponton Norbit noszogattam gyorsabb regisztralasra, majd ujabb megnyirt erdoreszletek utan ismeros terepen talaltam magam. A turazok fogynak, csak 1-2 early bird szarnyal elottem. Matyi kuton felirom a jel-kulcs szot s tovabb a szepseges erdei szakaszon erem el Zsigmond kovet. Ahol annyiszor elfutottam most fel kell menni egy lelegzetelallito kilatasu reszre, ahol a kedves pontorok vizzel kinalnak. Ezutan mindig kotelezo lesz ide feljonnom, ez a tura meglepetespontja volt nekem. Aztan az ismeros var es Kozma is mogottem marad. A kek+ -en lefele meg a nap is kisut picit. Kohanyason Kincsovel ismerkedek, de nevet csak szuleitol tudom meg. Ropogtatok nemi ropit, elkelnek a rajta levo so rogok. A sargat Gant fele nagyon szeretem, a sarga+ kevesbe dob fel. Ganton tankolok a kek kutbol es nyomom tovabb a Papp volgy fele. Enyhe felfele az eleje, ahol montisok eloznek. Huzosabb a vege, ahol en oket. Mindszenten Pamutmamut es felesege udvozol. Gyors ismerkedes veluk es Szandraekkal, kiknek az almam is felajanlom. Nemi sos kesu-micsodat is eszem bar gyomrom mar nehezen mukodik. Innen sajnos mar semmi hegy, de erdok meg igen. A vege Madach-i, inkabb feledni valo. Az ipari parkon keresztbe s raadasul erosen leharcolt allapotban nehez picit. De jon a cel es a nagyon kedves, szolgalatkesz rendezok kinalnak foldi jokkal. A finom virslit csak picit kesobb a 30ast leturo cicaval esszuk meg.


Prima kis tura, lelkes es profi rendezok. Kivalo ellatas es sok viz vagy veteli lehetoseg (a falvakban mindenutt mukodo kutak). 3 fele kituzobol valasztas es emleklap is jar. Egyetlen javitanivalo szerintem a terkep papir minosege. De hat jobbitani mindig lehet valamit. Szoval csak ajanlani tudom ezt a turat es nem csak a Vertes szerelmeseinek. Koszonet a lehetosegert es a barati ellatasert.

 
 
Tanúhegyek (BTHE)Túra éve: 20122012.05.27 18:04:20

 teve tanuhegyeken


Idealis korulmenyek es elojelek biztositottak a kellemes turafelteteleket melyek kellettek is a varhato szintemelkedest kiegyensulyozando. Kicsit megcsuszva a rajttal de udito cicapuszival a tevepofan kezdtem az emelkedest. Lelegzetelallito a lepcsosor, de a kilatas is. Igaz mas ertelemben. A sorpatika ajtajaban 1 hadonaszo turatars igazitja fogsoromat s serkent gyors tovabbhaladasra. A pinceszet teraszarol nyilo kilatas azonban feledtet mindent. Elporoszkalok az arboretum mellett fogadkozva, hogy egyszer bentrol is megnezem majd. Meglep a kolostor, mely pusztulofelben is igez. Milyen elet lehetett itt egykor!? Salfold is szep portakkal es mukodo kutakkal fogad. De nem igen van ra szukseg mert jon a pont is. Elvezem a felfelet a kanyargos osvenyen a Toti hegyre. No meg a kilatas sem rossz felerve. Epp jokor jon a zsiroskenyer a hegy aljaban. No meg feldob Szilviaek latvanya is. Kar, hogy marodi s lemarad a Csobanc elott. A hegyen szolocuki es viz. Kivalo energiapotlas, mely atlendit Szentgyorgyhegyig. Bar szeretem a ket hegy kozotti retes- ligetest. Felnyomok a bazi bazaltorgonak mellett s megvan a jutalom is. Sos uborka. Nagyon finom. Lefele a piroson rovidebb az ut, ami kisse megteveszt. Igy a betonon erek az orszagutig, picit radobva a tavra. Szigliget fele a hosszu egyenes elcsoffaszt, de a piroson tovabb meg nem jartam. Most nem a var a cel, hanem a Kamon ko. A fuvek osszevereznek, de jon a hegy es az emelkedo. Kicsit csavargok a szalagosban, hiaba itt mar csak vizes szivacs a fejben. A ponton lelkes orok vizzel kinalnak. A csokit visszautasitom. A szalagok szepen levezetnek vissza a faluba. Ujabb orszaguti resz, de ez mar a vege. Nemi emelkedo es megvan a cel cicaval ki husegesen var ram. Macival is szot valtunk, de a gulyast es a debutalo tura-futo kollegat nem varjuk mar meg.


Kivalo rendezes, prima ido, gyonyoru videk es utvonal. Minden a legjobb volt, amit innen is csak koszonni tudok. Egy kulaccsal vegignyomhato a tura es eleg szintes is egy kellemes elfaradashoz. Akar hosszabb is lehetne, hiszen van meg a kornyeken par kupocska. De ne legyunk telhetetlenek. Igazan szep volt igy is a nap.

 
 
BudaiTúra éve: 20122012.05.12 19:05:39

 Teve zerge hegyen


Nem koran meg jo levegon kezdtem meg a kapaszkodast a Harsra. Ismeros utak megis a tavaszi harsany zold plusz elmenyt es energiakat adott. Megvolt az Ujlaki es a Viragos nyereg is. Felsogalla nevezetes terepes lanya epp ujra eltevedni keszult mikor talalkoztunk.  A Jegenye volgy kellemesen huvos volt es az innivalo a legjobbkor jott. A Zsiroson mar kezdett melegedni es feltuntek a T100 utjelzoi is. A Szenas vegre zolden es nappal. Most is szerettem. A Kutya hegyen 1 meh bokott szajon vagy inkabb csak csipett. Igy o is en is  megmaradtunk. Fajt a sok tarra vagas a Fajzasiban. Utoljara mikor ejjel nem volt ennyire szornyu. Telkin  feltankoltam a WCben. Aztan mivel a pontor sem tudta hogyan is tovabb a terkeppel es emlekezetbol. Ide kellett volna szalag. A Fekete hegyek leszivtak eroimet de azert probalkoztam. A Voros pocsolyasnal megmentett 1 a pontnal ulo spori aki vizet adott. Innen is koszonom meg 1x eletmento muveletet. A szervezesnek viszont 1 fekete. Telki utan a vegen nem lehete ennyit menetni viz nelkul. Igaz a Fekete fej elott volt viz es az nagyon kellett is mar. Innen meg mar egy sugarnyira volt a vege. Gyors adminisztracio, piciny jelveny es oklevel. Legkozelebb ha ugyan a 30on megyek. A kituzojuk is es az okleveluk is szebb volt jobban tetszett. Meg kimentettem Cicat es irany Darany.

 
 
MandulavirágTúra éve: 20122012.04.29 21:01:33

 balatoni Teve Rivieran vagy Teve a Balatoni Rivieran


Zsiroskenyeres inditas viszonylag kesei indulassal. Ez jo, hogy nem kell koran kelni. A nev dij bagatell, bar sok minden nincs is mogotte. De azok a jo kis bekebeli kek kutak es a Kiraly-kut nagyon kiraly. Masra nincs is szukseg, hiszen a lab mindig keznel van. Prima kis emelkedo es azonnali benezes a temeto mellett. Pedig a kek jelzes ott volt. Aztan gyorsan eljon a kilato s vissza a keken kacskaringozok olyan portak mellett, hogy ihaj. Nem rossz hely ez a Magyarorszag, nyugtatom magam. A szorgalmas emberek elore jutnak. Mint ahogy en is a Peter hegyen felfele. Vidam kocogassal erek a Koloska volgybe, majd fel ujra a sziklakhoz. Meg szolocukit is kapok a kedves pontoroktol. Szep es tavaszi friss minden. Hiaba imadom az osveny futast. Sajnos ez nem sokaig tart, de vannak meg szep reszek. Sok viszont a szeles murvas ut es az erdoirtas is. Annal nagyobb az orom, mikor vadabb erdokbe erek vagy ismeros turatarsakkal talalkozom. Csak futtaban, de annal vidamabban pacsizunk Macival. Jakabot nem latom, lehet a rovidebbet zuzza. A Kiraly-kut a legjobb helyen van. Degeszre iszom itt magam. Nagy lett volna az elcsoffadas ha akkor es ott nincs a friss, hideg, finom viz. Legszivesebben maradnek meg, de cica elottem a tizenotoson. Ujabb nyilt, inkabb bozotos reszek kozott visz az ut. Kozben kis betonos szakasz is akad. A Malom volgy hozza magat. Aztan a 35-os 36-os. A nap poenja nekem, mit most +tartok magamnak (benfentesek eseteleg cicatol megtudhatjak). A borutcakon a legnagyobb szam ujra a kalvarianal levo kek kut. Innen mar barmennyit kibirok. De annyit nem kell, mert kozel a celhely. Mint kiderul elso 35-oskent kulonjutalmat is kapok, amit innen a kadbol is koszonok.


Jellegzetes Balaton felvideki terepek, viszont gyonyoru kilatasok a Balatonra, ami elmondhatlan kincsunk. Es privatizalhatatlan. Legalabbis csak reszben az. Emberek ez a hely jobb, mint a riviera. Kozelebb van, occso es a mienk.


Koszonet a szervezoknek a lelkes rendezesert. Ugye lesz jovore is?

 
 
Mátrabérc terepfutás (Mátrabérc Trail)Túra éve: 20122012.04.26 20:53:48

 Eszement Teve menet


2 eve nyomtam meg tura szekcioban futva s most sem ertettem hogyan tudtam teljesiteni akkor is. Bokaban lesantulva, Kekesre mento szemelyzetet biztositva indultam neki a zsombolyosnak. Aztan vegre jon az a gyonyoru erdo. Lejjebb egy kis sika-mika, feljebb zihalo csond. Egyre kozelebb az arcom a foldhoz, de azert kerulgetek. A Kekes elotti berces az 1ik kedvencem. De az elotte se kutya. Kekesen kivalo frissites, nemi heje-huja. Turom mert tudom ujra jon az erdo. A novert elbocsatom, mereszen a celt jelolom +, mint talalka pont. A lab jol szuperal es kesobb is kitart velem jobarat sajat testem. Lefele ovatosan bokazok s nyugtazom megy ez meg. Vicces mindez a felenel se. Aztan besziv az erdo maganya. Tavol-kozel csak keves elo. Epp eleg. Csak gyurom hol fel, hol le. Gyorsulas vagy lassulas? Elvezem a relativitast. Az ido is velunk ma. Galyateton is minden rendben. A rendezes epp, mint kell legyen. Egyre jobban bejon nekem az iso. Colaval is maratom a belbolyhokat. Halk nyogessel kapaszkodom a toronyig s gurulok tovabb. Ez a szakasz is gyonyoru, nehezen telek be vele. Agasvar belassit picit, de azok a formak ott? Feminaek eloznek lefele. A haznal tiszta viz, ha mar a fej nem az. Innen hosszu lejtmenet es a patak volgye. Az utolso EP-n visszakoszonnek az elsos frissitok. Nagyon nagy futok, alazattal vegzik mit vallaltak. Ettol is kulonleges itt lenni. Aztan a gyilkos felfele, a mintha tavolodo Muzsla. Elerve Sade markit idezem. Lefele felszabadult vagta. Engedem a valtokat, elozok par faradtat. A pataktol fellepve bejelez a comb, hangos a horges. De itt mar minden mind1. Orult rohanas a hosszu lefelen, ebredezo tokek kozott. A betont is elviselem, foleg hogy beerek a gumikapu alatt. 


Etalon rendezes, kivalo utvonal, kemeny es kegyetlen kihivas. Amiert odamentem es ujra vagyom atelni.

 
 
Sukoró (Pákozd) IVV túraTúra éve: 20122012.04.02 19:39:52

tevetréfáló hazai terep


gondoltam az edzõterepemen nem érhet meglepetés. pedig de. sebaj, mert a geológiai tanösvény egyik cikkelye új volt nekem. no meg pàr egyéb dolog is, melyen az utóbbi részvétem óta vàltoztattak. elõnyükre. tetszett a dolog, élveztem a suhanàst. a jelvény is feldobott a végén. szóval emelem teve púpomat a rendezõk elõtt így köszönve meg a lehetõséget.

 
 
MátrahegyTúra éve: 20122012.03.12 20:30:58

 Teve a kekesi jegesen 


Korrekt indulasi korulmenyek, melyek magukban foglaltak a gyors nevezest, wc-t es szerelvenyigazitast. Aztan jott a Muzsla 1 palinka illatu-lehelletu pontorrel s nyomas a sargan tova. Illegve-billegve a jegen volt a jellemzo vegig az uton. A sastoi kemping nem nyert nalam, de a kornyek szep volt. Lajoshazara lejtve ertem be Boszit piros kamislis topogojaban tipegve. A zoldon kisse mellecsusztam, de meglett a koves. A sarga melett megint erdogyilkosok nyoma. Tetszett a le s felfele a karosig majd -tol. Vidaman s uden nyomtam meg fel Galyatetore. Fagyott banan es viz volt a jutalom. Vegre "eccer" lefele a Kislipoton. Annyira jo volt. Az autos bufe es sasvari kocsma felejtos helyek. Utantoltes a wc-ben. A fontos, hogy volt viz. Az utvonal es terep viszont nagyszeru. Elveztem a hosszu felfeleket. A csevice utan slattyogok csak, tartalekolando a bercre fel. Hiba volt, mert fazni kezdtem es lemerevedni is. A pisztrangosnal picit hisztizik a pontor, nehezen toleralja futo massagomat es ami azzal jar. Azert megbekelunk mind2-en. Kiporgos jeges a kek kereszten. Perverz elvezet az utolso felfele, mit megnyomok picit. A teton vegre finom tea korlatlanul. Vagy csak en vagyok pofatlan. De miert hogy csak 30-nal? A lefele is nagyon kiraly, a zoldet a fagyott majd kasassa es sarassa szelidulo kacskaringos teszi meg kalandosabba. 


A natur vzualizalt kituzo szep, az oklevelet elteszem. Enni nem tudok, ez tiszta haszon. Az utvonal prima volt,  a kiszolgalas amilyen. Koszonet a szervezoknek a lehetosegert.

 
 
Művészetek VölgyeTúra éve: 20122012.03.03 19:39:19

 muveszkedo teve


Kivalo idoben tettem ki Pulan turatarsamat, aki a kozeptavot valasztotta ma. Aztan mint kesobb kiderult percre pontosan rajtoltunk csak en nehany kilometerrel odebb. Esemenytelen komolyabb erdo nelkuli kezdo szakasz, majd favagok szorgos pusztito munkaja mellett haladtam s ertem el Taljandorogdot. Egyedi arculatu hely, amit a szepen felujitott templomrom dobott meg inkabb fel. Aztan retek es szantok no meg a szputnyik nevre keresztelt csoda technika kovetkezett. Viccesen meredezo vasradarok. "Orzik a semmit" jutott eszembe a nagybecsu popnota refrenje. Az Ocs-Pula muut szakasz nekem felejtos. Pulatol viszont nagyon tetszett a taj. Vegre szep bakonyi erdo gondoltam. A talodi erdo mar erosen foghijas volt, suru ritkitasok jellemeztek. Lassan mar nem nagyon marad igazi erdo, de ez van. Jo es nagyon jokor volt a Vigantpetendi kaja es ellenorzo pont. Szerencsem is volt mert majdnem elrohantam mellette. Kedvencem a Kiralykoi resz volt, ahol a vadregenyes sziklas maszas utan finom csokit kaptam. A jutalom falattol megtaltosodva ertem le Kapolcsra s kezdtem a felfelet. Itt utkoztem turatarsnommel, ki csoffadtan de megis lelkesen maszott felfele. Tetszett a Bondoro minden oldala s szep erdoben jottem lefele rola. Meg egy kis szoloszakasz s mar lenn is voltam a kiindulas helyen. 


Vegyes benyomasok maradtak bennem a tura utan. A kezdo resz nem annyira, de a tura masodik fele nagyon tetszett. Kivalo volt az ellatas es sikerult a rendezoknek a jo idot is biztositani. Koszonet mindezert nekik.

 
 
Vándorbottal a VasparipáértTúra éve: 20122012.02.26 20:40:23

 bakonyi dagonya - jeges (pataju) teve


Saras-szeles szantokon, diofas dombokon botladozva ertem vegre az erdobe. Kozben megcsodaltam a gyiroti borparkot is, ami kellemes pinceket fedett fel. Elemem megis az erdo, ami foleg Vinyetol mutatkozott meg. A Cuha sarlavinanak kepzelve magat hompolygott felelmetesen. A Zorogre fel elveztem a nehol bokaig is felkeredzkedo latyakos sarat. Hamar megbaratkoztam sikoly pontor lannyal, kinek igazi enjet baratsagos lanyhang leplezte le. Cseszneknek lefele rajottem miert is szeretnek a disznok dagonyazni. A varat majdnem elmelloztem, de 1 turatars helyes iranyba forditott. Igy magam is reszesultem a sport szeletbol. Hiaba sport embernek sport szelet. A Komoso most is megigezett vadregenyes szikla alakzataival. A kerulout nekem nem annyira jott be, pedig a korbe-erdo szep volt. Az allomasra erve bajszos angyalok adtak a szep emleklapot s kituzot. Egy zsiros deszkat magamba gyomoszolve s feltoltekezve a finom teabol indultam vissza Vinyere. Csak egy helyen, igaz ott labszarig merultem a jeges Cuhaba. Aztan mar ovatosabb voltam, ha kellett inkabb masztam picit. Vinyen aztan volt idom jol korbejarni s elmerulni a hely igezo mivoltaban. Akar kis turistaparadicsom is lehetne, de azert  meg sok tennivalo van. Megszerettem ezt a helyet. 


Koszonet az elmenyekert a rendezoknek.

 
 
KitörésTúra éve: 20122012.02.14 20:49:22

 kitores, az emlekezes turaja


A nagyobbik lanyommal indultunk neki, aki mar 1 eve keszult erre a turara. Meg lattuk a hagyomanyorzo had-szakasz masirozojat, az inkabb csak kivancsi rendor szemektol kiserve. A dios arok mellett vonulva hamar megizleltuk a tura fogos jelleget. Nemi boklaszas a Szechenyi emlekig, ahol mar csak lehelletszeru pecset az igazolas. A normafaig monoton beton s kezdodik a csuszka kalvaria. A gumitalpu csizmanak most nem kedvezett a csuszos-jeges. Gyonyoru koszoru, mecsesekkel megvilagitva az elso katonasiron. Hetyke csendor adja itt a pecsetet. Tovabb kuzdjuk magunk az osvennye szukulo, aztan meg a kiszelesedo uton. A Janos hegyen vastagon oltozott, gombolyu es feher usankas orosz katonak rajzolnak sarlo-kalapacsot az itinerre. A sport szelet sem a kommunyiszta fajta. Ujabb csuszka a Szep juhasznehoz s faradt meneteles a kilatohoz. Itt mar megfogalmazodik bennunk a feladas, bar a lanyom erolkodik, hogy menjunk csak vegig. Igaz o nem tudja mi magasodik meg elottunk. Igy is szep a teljesitmenye, buszke vagyok ra. Megigerem neki, hogy jovore ujra megprobaljuk. Mi most elestunk, de ez nem oly komoly. Van egy ujabb esely, masik lehetoseg. A fontos, hogy emlekeztunk a katonakra, akik akkor odavesztek. Picit megtapasztaltuk a szenvedesuket, a kuzdelmuket. De jo, hogy most beke van. De kar, hogy ok mar nem elhettek ezt meg.

 
 
KincsesbányaTúra éve: 20122012.02.12 22:03:10

 Teve a sipalyan


Bogargyilkos piszok hideg, pedig csak kesobb indultunk el. Az elso emelkedon elfagytak a pataim. A szokasos kelet bakonyi terep jellemezte az elejet. Nehany kibelezett resz es sok-sok vagas. Az 1. ponton ajanlott almat meghagytam az utanam erkezoknek. Elhagyva a Ganyast jott a lehangolo betonut. Ezutan azonban a tura legszebb resze, a Galya volgye. Kisebb-nagyobb hoporzas pataim nyoman. A Varjuvarra felfele egyre kevesebb a beduin, s egyszercsak felbukkan Bodajk nevezetes sipalyaja is. Csak nehanyan szankoznak, s melan bamuljak hogy csuszik le tevesegem. Meglett a vendeglo is, ahol kedves turatarsam, maci fogad. Dormog picit, hogy maris beertem. A kalvaria domb enyhen fingatos, de nem veszes. Mintha javitottak volna a jelzettsegen is. A kodot kezben olvasom le s mar fenn is vagyok a vasutas pihenonel. Nemi tekergozes fel-le, jobbra-balra s ujra a to melletti uduloknel talalom magam. De jon a to is, ami most kemenyre fagyott. Szerencsere a toltest lepucolta a szel. Csalodva haladok tovabb a Becsali mellett, de a kovetkezo resz vigasztal. Ujra az 1. pont, ami most az otodik. A becsetelok mar dermedtek, amit sebessegukbol latni. Egy csokit azert ramtukmalnak. A hosszu beton a vegen felejtos, raadasul megint nem vettem eszre a levagast jobbra. Az idom viszont bajnoki, marmint az eddigi magamehoz kepest. A vegen jol feltoltom pupjaimat a finom teabol s majszolas kozben azon morfondirozok, miert csak ennyien vannak ezen a jol megszervezett turan. 

 
 
HÓ-Fejérke / Piroska túraTúra éve: 20122012.02.05 11:02:46

Reszketeg teve


Fagyos reggel, kesoi indulas, tomeg. Poroszka a bitumenen, aztan meg a kopaszodo tolgyesekben. A Marburg kereszt nekem megint kimaradt vagy csak nem lattam a szememtol. A Szolohegy neven azota is elmelkedem. De a hideg sok acsorgast nem enged. Folytatom a jol ismert keken felfele. Mondjuk ennyire telen meg sosem jartam erre. Atvagtatok a Patracoson letudva az ellenorzopontot is. Ujabb kivagott erdoreszek, csunya pusztitasok nyoma. Nemi jegesedes ahol zakozom egy nagyot. Ez ilyenkor belefer. Szerencsere nem er csontot, no meg vastagon ved a ruha. A Var volgyon lefele megcsap a volgy hideg lehelete. Csak a varba fel extra energia igenye melegit. Itt sem alldogalok sokat, pedig a latvany megerne. A falu tisztasara erve melengeto napsutes fogad. Innen ismeretlen nekem a kek kereszt. Szep es kevesbe azok a portak az Orondi szolohegyen. A bitumen es a hosszu egyenes nem kedvencem. Raadasul itt mar kezdek csoffadni. Egy balkanyar utan feltunik a cel falu s elhatarozom kozben, a kis korre ma mar nem megyek. Oklevelem es a mese kituzot atveve Zsolt baratom mellett fogyasztom el a virslit es a finom teat.


Prima kis tura volt. Hazafele a lanyom avat be az emlekezes miertjenek reszleteibe. Ezen picit szomorkodunk, de abban megegyezunk, hogy szep az emlekezes eme formaja. 

 
 
A Budai-hegység távoli csúcsaiTúra éve: 20122012.02.04 09:51:59

Teve megint neten no + a hegyen.


Ujra tavaszias januar, s igy lehetoseg 1 jo kis ejszakai futasra s az uj technikai polocska kiprobalasara. Hamar abszolvaltam a Zsirost, ahol a kilatas melle egy foto is jart. S kozben surun esni kezdett a ho. A raadas csucson szines palcikak a pontorok es a tavalyi gumimacik helyett. Sajat szorp szurcsolese maradt tehat mig atvagtam a sargara, s felkapaszkodtam a Kalvaria dombra. Gyorsan jott a Perem hegy szele is, ahol vidam lanyok regisztraltak, s csodalkoztak ram: je 1 futo fiu. Aztan hosszu maganyos, havas felfutas a Pocsolyasra, s tovabb a piroson. A teli erdo hangjai, zorejei kisertek csak tetova kocogasomat. A nyesett reszen megkeveredtem kisse, de 2 erkezo versenyzo tovabb segitett. A Fekete hegyi satortol lefele ujabb kisebb kavaras. A Nagy kopasz viszont mar elteveszthetetlen. A meglepi csucs nem volt 1szeru, amit a sok-sok bolyongo fejlampa is jelzett. Egy muholdkeresos fiu vitt ra aztan eme csokis pontra. Az Anna hazikonal megint megkeveredtem s egy ujabb GPS-el jol felszerelt csapat segitett az ut-azonositasban. Majd az Ilona lakig veluk tartottam, de a lassan ramfagyo izzadtsag ujra futasra osztokelt. Kedvenc futott EP-omon megpihentem, szaritkoztam kicsit. Innen lefele szomorkodva lattam, megint dolgoztak a favagok. A Meszesen ujra eltevedtem, de nem kicsit. Epp elkezdtem panikolni, mikor felvillant a korabban elhagyott csapat fejlampa csovaja. Hajotorott orul igy meg vitorlat (oceanjaro radarrendszeret) meglatva. Innen a csapattal folytattam a feher utig s a sarga jelzes megjotteig. A Szenasra ujra maganyosan, bokaig hoban nyomtam. A tetejen a regi delta kezdo kepei ugrottak be. Nehany frissnek latszo nyom segitett a falig, ahol mennyei izu csokis kexet tomtem magamba. Aztan a piroson lefele csuszkalva, Nagykovacsiban az olvado latyakban lotyogve ertem el a celt.


A futas epp ugy jolesett, mint a ho, vagy a meleg leves. Jovore ha jovok, az ellenkezo iranyba kezdem majd a korozest. Korom miatt mar megfontolando a meg tavolabbi csucsok becserkeszese, de semmi sem lehetetlen. Koszonet a tura megszervezeseert, az uj kituzo hatarozottan utosebb.

 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár