OKT

OKT fórum 

lista a hozzászólások időrendjében

<<< 19.sz. túra: Becske - Mátraverebély21.sz. túra: Mátraháza - Sirok
20.sz. túra: Mátraverebély - Mátraháza
KFeri Bejárás: 2021.08.19. Rögzítve: 2021.09.09 22:31:09

Galyatető - Mátraháza


Amit nem láttam három hónappal korábban, azt megcsodálhattam ezen a rövid mátrai túrán. Galyatetőn a kilátótól indultunk, pecsételtünk a Vércverésnél, szedret ettünk az irtáson, lemásztunk a Csór-hegyről, átkeltünk a Gyöngyös-patak fahídján, végül pedig kipihentük magunkat Mátraházán, a buszmegállóban. De ezzel még nem ért véget a nap, mert délután Kékestetőn folytattuk a túrát.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2021/09/okt-20-21-galyateto-matrahaza-kekesteto.html
 
KFeri Bejárás: 2021.05.14. Rögzítve: 2021.05.24 21:04:54

Mátraháza - Mátraverebély


Szebbnél szebb erdei ösvények, kilátópontok, fenyőillat, Galya-kilátó, Newton-szikla, séta a fák lombkoronájának szintjén, foltos szalamandra, Ágasvár és 7 pecsét! Röviden így lehetne jellemezni ezt a szakaszt, én mégsem voltam felhőtlenül boldog, amikor a túra végén megérkeztem Mátraverebélyre. Még jobban úrrá lett rajtam a csalódottság, amikor a péntek délutáni csúcsforgalomban hazafelé araszolva az esőnek már nyoma sem volt, sőt, még a nap is kisütött...

Néhány nap elteltével azonban már kalandként gondolok vissza a túrára, amelynek fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2021/05/okt-20-matrahaza-matraverebely-20210514.html

 

 
Kenubi Bejárás: 2021.01.23. Rögzítve: 2021.01.24 07:03:03

 Mátraverebély és Ágasvár között kritikán aluli a helyzet. Az erdészeti munkák miatt szinte járhatatlan az út akkora sár van és ragadós. Nem ajánlom most megtenni ezt a szakaszt. Nagyon sok energiát kivehet az emberből. A többi résszel nem volt gondunk. Mi fordítva csináltuk mert verebélyen szálltunk meg. 

 
kaloz14 Bejárás: 2019.04.20. Rögzítve: 2019.04.21 21:49:03

 Mátraháza - Vörösmarty t.h. - Vércverés - Galyatető - Mátraszentistván - Ágasvár t.h. - Mátraverebély


Mátraházán a nagy parkolóból indultunk, ahol étellel-itallal bőségesen fel lehet készleteinket tölteni. A sarkon lévő kis áruldában beszerezhető több féle túrabot, s ami igazi ritkaság, a túrabotra felszegelhető kis színes/egyszínű címerpajzsok, különböző helyszínekkel, igazán bő választékkal. A kék jelzés végig szépen követhető, a Vörösmarty túristaháznál kint, a kapunál lehet pecsételni. Szép erdei utakon, amely a főúttól nincs messze, folytattuk utunkat a Csór-hegyre, majd a Vércverésre, ahol ismét stempliztünk, s gyönyörködtünk Mátra északi oldalára nyíló kilátásban. Galyatetőn több szállás és étkezési lehetőség közül lehet választani, frissítőkkel feltöltődni. A pár éve felújított, megmagasított, s építészeti ötlettel díjat nyert kilátóba feltétlen érdemes felmenni, mert lélekemelő panoráma tárul az ember szeme elé. A piros háromszögön elkalandoztunk az ősi Galyavárat megnézni, majd a kék háromszögön a Vörös-kő kilátóhoz is. Mátraszentistvánon sajnos a rég múltú Vidróczki Csárda még mindig zárva, bízunk benne, hogy lesz olyan szívvel-lélekkel üzemeletetést vállaló család, akik a 20 millióért meghíredetett ingatlant, ismét felvirágoztatják. Hiszen télen síparadicsom, tavasztól őszig pedig, túrázók hada lepi el a környéket, a Mátrában itt elhaladó számos teljesítménytúráról már nem is beszélve, ahol régebben finom étkeket, jégkrémet, üdítőket és minden egyéb italt fogyaszthattunk. Számos köztéri kút, illetve szálláshely várja a vándort, ki ide betér. Innen a lakott részt elhagyva, kis erdei ösvényen vezet a kék az Ágasvári Túristaházhoz, s előtte a háromszögön fel lehet menni a volt ágasvári sáncokhoz, ahonnan szép kilátásban lehet részünk. Előtte a Szamár-kő és Newton-sziklát érdemes érinteni, mert mindkettőről szép látkép tárul elénk. 


Ágasvári Túristaháznál több túraútvonal találkozik, most a húsvéti hosszú hétvégén rengeteg sportember, szerelmespár, kiruccanó család volt. A szerény körülményekhez képest (agregátorról megy az áram, víz korlátozva) színvonalas konyha üzemel, finom étkekkel, amelyet a ház körül kialakított, szép kiülős asztaloknál lehet elfogyasztani. Innen Mátraverebély felé, már végig lefelé visz utunk, szebbnél szebb erdei utakon. A piros jelzésnél érdemes elmenni az alig 100-200 méterre lévő "Török lábnyom"-ig, amelyet a Peták István (Másfélmillió lépés Magyarországon stáb tagja volt) szépen bemutatott a 2000-ben forgatott "Szent István vándorlás" mátrai részében (ez a több részes film, ugyanazokon a helyszíneken megy végig, mint a Másfélmillió lépés, s ugyanazokkal az emberekkel van a riport is benne, csak már 21 év elteltével járja végig az OKT útvonalát).


Mátraverebély felé még több helyen, gyönyörű kilátás adódik túránk során, ahogy haladunk. A Fenyvespuszta útelágazásnál kis erdei pihenőhely van kialakítva, ahonnan ismét szépen jelölt úton haladunk lefelé. Mátraverebély vasúti sínjeit elérve, a vasúti átjárónál áll az "öreg fa", amelyen a pecsét található. A 21-es út felé haladva, van még egy italkimérő, ahol szintén van pecsételési lehetőség. A 21-es út másik oldala nagyon brutál, mélyszegénység, igénytelenség a köbön. Itt már csak a sör világos - ahogy egy stand up comedys humoristánk foglamazott  :)

 
grobpeti Bejárás: 2017.11.24. Rögzítve: 2017.11.25 11:21:12

Egy ködös novemberi napon jártuk be a Mátraverebély-Ágasvár-Mátraszentistván útvonalat. Mátraverebélyről hallottunk rosszakat, de semmi gond nem volt, a kutya sem törődött velünk. A vasútállomásnál pecsételtünk, majd indultunk fel a Mátrába. Az út eleje egy mezőn vezet, ahol szokás szerint nem nagyon vannak jelölések, de eltévedni lehetetlen, csak követni kell a nyomot. Az elején az út rendben volt, a nagy sár ellenére jól járható volt. A gondok nagyjából három km után lettek, amikor a turistaút rávitt egy erdészeti útra. Na itt volt sár rendesen, alaposan lelassította a haladásunkat is. Ez tartott majdnem Ágasvárig, nagyjából egy km-rel előtte tértünk le a földútról. Szóval aki esős időben megy arra, az készüljön vagy öt km kemény menetre (bele sem merek gondolni, hogy lefelé milyen pokoli lehet). Utána viszont már jól járható lett a szakasz. A nagy sár ellenére nagyjából szintidő szerint értünk fel a turistaházhoz.

Az Ágasvári turistaház zárva volt, ilyenkor télen csak hétvégente van nyitva. Kicsit fura volt, hogy az egész úgy körbe volt kerítve, mindenhol szigorú táblákkal, hogy magánterület. Bemenni nem lehetett, de az egy falka cicát nem zavart, hogy kijöjjenek és megpróbáljanak kaját kunyerálni :)

Az út innen Mátraszentistvánig már teljesen rendben volt, mintha más vilgába csöppentünk volna: az út nagy részén nyoma sem volt sárnak.

A jelzések végig rendben voltak, jól követhetőek, egyedül Mátraverebélynél a mezőn kell figyelni, de az sem vészes.

A panorámáról keveset tudok nyilatkozni, mert köd volt, de gondolom csodálatos lehet. Ha az útvonal kevesebbet menne az erdészeti földúton, akkor sokkal jobb szakasz lenne.

 
oszi Bejárás: 2015.04.01. Rögzítve: 2015.04.07 06:46:36
Családomat ezzel a szakasszal vezettem be a hátizsákos túrázás szépségeibe, párommal és két gyerkőccel (6 és 9 évesek) vágtunk neki a Mátrának. A kb. 8 km-es szakaszok ideálisnak bizonyultak napi távnak.

Verebély – Ágasvár

A jelzéseket nemrég újíthatták fel. A jelek környékét megtisztították a bozóttól, így valószínűleg akkor is jól látszanak majd, amikor már nem lesz olyan kopasz az erdő, mint most volt. Minden kicsit is kérdéses elágazásnál ott a jel, így a térképre csak kedvtelésből volt szükség.

Így a verebélyi vasútállomásról is könnyedén találtunk ki a mezőre. A mezőn elnyúló szekérút mentén ugyan nincsenek jelzések egy jó darabon, de letérési lehetőség sincs - ahol pedig fel kell kanyarodni az erdőbe, ott bőven van jelzés.

Egyedül Ágasvár előtt nem sokkal, abban a kereszteződésben, ahol a kék összefut a sárgával, maradt le valahogy a kék - de mivel eddig folyamatosan Ágasvár látványát szemlélve haladtunk, nem volt nehéz eldönteni, hogy melyik irány a helyes.

Az egyetlen negatívum, hogy az útvonal java része olyan erdészeti utakon visz, ahol a járművek fél méter mély keréknyomokat hagytak és sártengerré dagasztották az utat.

A turistaházban a szállás igazi városból kiszakadós élmény: a mosdó ugyan a házban, de meleg víz csak akkor van, ha a melegítésre szolgáló kályhába befűtünk, a pottyantós meg az épületen kívül. Szintén kályhát kell pakolni ahhoz, ha a szobában melegre vágyunk. A büfé külön épületben, de házi készítésű, meleg ételt is lehetett kapni, pl. sztrapacska, pizza, tortilla (krumplival, szalonnával, hagymával sütött rántotta). Az ételek nemcsak finomak és egész napi túrázás keltette éhséghez mértek, hanem érezni lehetett rajtuk, hogy örömmel és lélekkel készítették a vendégnek.

Ágasvár – Galyatető

Ezt a szakaszt éppen újították fel. Össze is találkoztunk a jeleket festő, ösvényt karban tartó csapatokkal. Néhányuk az „Országos Fehér Túrát” festette fel, a következő csoport ezt a „fehér jelzést” kékítette.

Ezen a részen többnyire már sármentes túraösvényeken haladhattunk, meg persze a Mátraszentek aszfaltján. A Piszkés-tetőtől azért itt is megvoltak a dagonyává alakított utak.

Ágasvár után nem sokkal, ahol belefut a kék háromszög, közvetlenül az ösvény mellett gyönyörű kilátás van a Szamár-kőről - ha esetleg Ágasvár csúcsára nem is kapaszkodik fel valaki, ezt semmiképp sem szabad kihagyni.

A kilátó Galyatetőn zárva, továbbra is tart a felújítása.

A Hotel Galya viszont szuper, ha sikerül akciót kifogni, még turista szemmel is elfogadható áron. A gyerkőcökre ráfért egy pihenőnap, ráadásul délelőtt az eső szakadt, délután hóvihar volt, nem baj, hogy nem kellett szabadban tölteni a napot.

Galyatető – Vörösmarty th.

Az eddigi túranapok is gyönyörű tájakon vezettek, de az új kék (az eddigi kék+) panorámája lélegzetelállító a Mogyorós-orom alján lévő pihenőtől kezdve a Vércverésig. Innentől bozótosban folytatódott az út, de kordában tartják, így jól járható volt az ösvény, ráadásul a viharos széltől is megvédett. A Csór-hegyre menet a bozót megszűnt, helyette elindult a hó, így a Kós Károly kilátó maradványait és a hóvirágmezőt erős hóviharban csodáltuk meg.

A turistaházra nem árt hideg élelemmel készülni, mert a büfé nem üzemel, konyháját térítés ellenében lehet ugyan használni, de csak nagyobb csoportoknak éri meg. Mint turistaszállás, amúgy rendben van. (Alternatívaként mellette van a Hidasi erdészház, ahol szintén lehet szállást kapni bed&breakfast ellátással kiegészítve.)
 
Múzsla Bejárás: 2014.12.14. Rögzítve: 2014.12.15 10:22:14

 Mátraverebélyből mentem fel Ágasvárra (és vissza is). Ezen a szakaszon a december elejei jégárból minimális sérülés tapasztalható. Három-négy helyen kellett csak kidőlt fákat, gallyakat kerülgetnem, de azokon a helyeken sem okozott túl nagy fejtörést a kerülésük.

 
Pulmy Bejárás: 2014.11.19. Rögzítve: 2014.11.19 18:40:35

 Nov. 10.-én jártunk ezen a hosszú szakaszon már az új,megváltozott útvonalon,mely 


érdekesebb mint a régi.


Jelzések végig jók,kivéve Mátraverebély előtt,de odafigyeléssel nem lehet eltévedni.


A legszebb panorámát nyújtó szakaszok egyike.


Részletek:boglariturazok.blogspot.hu/2014/11/2014.html

 
okt50tomi Bejárás: 2014.10.20. Rögzítve: 2014.10.20 21:23:17

Galyatető és Mátra-nyereg között megváltozott a nyomvonal. A bélyegzőhely a Nyírjesi-erdészháztól a Vércverésre került át:


Részletek

 
carevics Bejárás: 2014.06.29. Rögzítve: 2014.06.29 20:15:46

Mátraverebély > Mátraháza irányban az első két kilométeren kb. nem nagyon van jelzés, térképpel és tapasztalattal, illetve GPS-szel érdemes csak nekivágni. Utána nincs igazi probléma. A távolságok és (főleg) a magasságkülönbségek érzésre nem stimmeltek, de nem mértem ki (pl. Ágasvárról a tábla szerint 5 km Mátraszentistván a kéken, a füzet szerint 4 stb.). Van egy-két meredekebb kaptató az út során.


Az ágasvári turistaházban rendkívül szívélyesek.

 
heged81 Bejárás: 2014.06.07. Rögzítve: 2014.06.10 10:09:55

Mátraverebélyről mentünk Mátraházára.


Mátraverebélyt elhagyva egy hosszú réten kell egyenesen tartani sokáig jel nélkül, és egy patakon átkellve kell jobbra elindulni fel a hegyekbe.


Ágasvár előtt is van egy "problémásabb" helyzet ebből az irányból ott, ahol a sárga és a kék találkozik. Jó darabon ugyanis csak a sárga van jelölve, más nincs.


De a sárgát követve idővel a kék jel is megjön.


A táj egyébként nagyon szép, és az útvonal is jól jelzett.


Talán Galyatető volt kissé lehangoló, ezért remélem, hogy a beígért fejlesztések hamarosan elkészülnek.

 
Grósz Család Bejárás: 2013.04.07. Rögzítve: 2013.04.08 17:39:25

Galyatető -Mátraverebély


Galyától Mátraszentistvánig 20-40 cm-es hó. Onnantól mintha elvágták volna. Ágasvárig többnyire köves, jól járható volt a talaj, gyönyörű a kilátás. Onnantól viszont az erdészeti út a fakitermelések miatt teljesen járhatatlan. Lábszárközépig érő sár volt többnyire. Ígyhát mentünk ahol tudtunk, próbáltunk az út mellett az erdőben, már ahol el lehetett menni a cserjéstől. Volt ahol belekényszerültünk a sárba. Viszont a Csalánoson láttunk mufflonokat, egy egész csapatot! Aztán vaddisznóval is összefutottunk, de úgy döntöttünk békén hagyjuk egymást. :-) Hál' Istennek! Agyagos-tetőn sajna valaki sárpucolónak használta a padokat, leülni így nem tudtunk a gyerekekkel. Mátraverebély felé közeledve se javult sokat a talajhelyzet, és egyre több "tüzelőgyűjtögetővel" találkoztunk. A pecsétek mindenütt megvoltak. A rossz terepviszonyok mellett 7 óra alatt gyalogoltuk le egy 8 és egy 2 és fél éves lurkóval. :-)

 
Grósz Család Bejárás: 2013.03.30. Rögzítve: 2013.04.08 17:26:27

Galyatető - Mátraháza


Bejárás húsvétkor 40-60 cm-es hóban. A jelzések jól láthatóak, és a pecsétek is megvoltak. A táj gyönyörű és jól járható volt, még nem olvadt a hó.

 
Múzsla Bejárás: 2012.12.08. Rögzítve: 2012.12.10 09:27:03

Mátraverbélyből indulva át kell kelni a síneken, majd rögtön balra tartani a vasúttal párhuzamosan. Ne menjünk be jobbra az erdőbe! Aztán egy réten kell végigmenni, balra mellettünk egy csenevészes fut. Aztán jön egy "s" kanyar és egy bal oldali fán ott az előremutató jelzés, hogy majd jobbra kell menni. Itt egy picsiny ösvény vezet be az erdőbe. A jelzéesk idáig csak néha tűnnek fel a kicsi ágakon. Tehát itt kell bemenni az erdő irányába. Innen egyes szakaszokon nagyon benőtt lett az út. Figyelmesen kell menni! A térképen feltüntetett padokból csak egy látszik már ill. egy új létesült a fenyvespusztai elágazónál. A Csalánosról no és az Ágasvár csúcsáról csodálatos a kilátás!

 
hegyikalandorok Bejárás: 2010.08.21. Rögzítve: 2011.12.20 14:45:52

mátraháza-ágasvári th.


hegyikalandorok.blogspot.com/2010/10/matra-gerincen-okt-masodik-nap.html

 
vViktor Bejárás: 2009.10.02. Rögzítve: 2009.10.02 18:33:46
Galyatetõ - Mátraverebély

Szép idõ, meglévõ pecsétek, rövid ideig való tartózkodás Mátraverebélyen.

Kicsit tartottam a szakasz jelzetlenségétõl és M'verebélytõl is.
Nos a szakasz végig jól jelzett, nekem térkép nélkül sikerült abszolválnom, a susnyás rész is tûrhetõ hosszú nadrágban, igaz a susnya hónaljig ér néhol, de ki van járva.
9.30kor indultam, Ágasváron beszélgettem legalább fél órát a háziakkal, és még így is leértem 14 órára a vonathoz.
A célállomáson szerencsére csak kb 2 percet tartózkodtam, mert szerencsére jött a vonat.
 
matus Bejárás: 2009.09.05. Rögzítve: 2009.09.05 23:21:22
Vörösmarty th-Mátraverebély

Jelzések jól követhetõk egészen sokáig még Ágasvár után is, de egy idõ után erõs térképeszetre van szükség, mert pár jelzés erõsen "elbújt" (térképészet után megleltük õket, hát, lehetett volna jobb helyre is festeni õket), de összességében nem volt vészes.
Ami egyeseknek gáz lehet, Ágasvár és Mátraverebély között sok helyen embermagasságú parlagfû virágzik nagy erõkkel, az arra érzékenyek vigyázzanak!
A Mátra csodaszép!
 
okt50tomi Bejárás: 2009.06.13. Rögzítve: 2009.06.14 21:15:48
Mátraverebély => Mátraháza

Jelzések végig jól követhetõk, kivéve Mátraverebélyrõl kifelé jövet a vasúti átjárót elhagyva csak a térkép alapján lehet eltalálni. Az elsõ keresztezõdésnél az átjáró után balra kell térni. Ez az út a vasúttal párhuzamosan egy réten keresztül halad. Ennek végében egy erdõsáv elõtt van jobbra egy út. Itt még egyenesen kell haladni, majd az erdõsáv után van egy ösvény jobbra. Ezen halad tovább a jelzés.
Ez a kéktúra egyik legkeményebb szakasza, ezért megérdemli a "király etap" megnevezést. A nehézségekért viszont kárpótol a gyönyörû táj.
 
gyorkosattila Bejárás: 2009.06.03. Rögzítve: 2009.06.07 18:27:20
20. sz. túra, Mátra-hegység. Mátraházától Mátraverebélyig:

Vörösmarty th. => Nyirjes eh.

Röpke 3.3 km-es táv. A Vargák kútja nevû forrás be van fogva, úgy láttam, ott tehát nincs vízvételezési lehetõség, nyilván az túristaház onnan nyeri az ivóvizet. Egy ideig sétálunk a 24-es fõút keleti oldalán – velünk tart a piros jelzés is –, aztán a Mátra-nyeregben átkeveredünk a túloldalra és nekivágunk a Csór-hegy oldalának. Itt a nyeregben piros jelzés elválik tõlünk és innen indul a kék kereszt a Csór-hegy csúcsára Jelzések minden lehetõ helyen, jól követhetõk. Az úttesten átkelésnél vigyázzunk, mert némelyik autós itt száguldozik lefelé! A kék háromszög elsõ jobbra mutató jelzése után nem sokkal a kék hirtelen letér a szétjárt szekérútról balra egy kisebb erdei útra, majd jobbra. Nemsokára megint találkozunk a kék háromszög jelzéssel ott, ahol egy tábla is van. Ezek szerint a Csór-hegy 0.3 km jobbra, Galyatetõ 6.3 és Mátraházát már 4 km-re hagytuk el. A fák között lesétálunk az úttest felé. Lent egy kis kitérõ balra, ami nagyon megéri. Egy kis forrás pihenõvel, aminek a nevét nem jelzi a térképem, pedig ez fontos lehet a Galyatetõ felé kirándulók és túrázók számára. Még egy picike túristaút is vezet hozzá, megmosolyogtató. Nagyon finom, tiszta ízû vizet vételeztem innen és aztán folytattam utam. Picit arrébb átkelünk az úttesten és kemény ereszkedésbe kezdünk, de nem tart sokáig. Ezen a lefelé tartó úton van még egy kis forráska az út mellett, de az nincs befoglalva és most éppen csak szivárgott belõle a víz. Mindjárt feltûnik az erdõben vezetett elektromos légvezeték és az út mellé ér. Átkelünk egy kis hídon, amely egy nagy esésû, bõvizû patak felett ível át, és aztán feltûnik az erdõben egy borzasztó rozzant kalyiba feljebb. Amikor észrevett a tulajdonos kutyája veszettül ugatni kezdett és egyre közelebb jött. Nyilvánvalóvá vált, hogy szabadon van eresztve. Kénytelen voltam továbbmenni, de a kutya csak jött utánam. Tartotta a távolságot és onnan csaholt rám, de felkészültem, hogy ha kell, itt most küzdelem következik. Aztán így mentünk vagy 70 métert, de aztán a Nyírjesi erdészházhoz már nem jött utánam. Közben a zöld négyzet jelzés csatlakozott a Kékhez balról.
Az erdészházban laknak. A kerten belül két kecske és két bárány legelészik, jöttömet nagy érdeklõdéssel fogadták, jól megnéztek, aztán folytatták a táplálkozást. Szép és kedves állatok. A házieb közben veszettül ugatott rám. Szépen bélyegeztem egyet, és megreggeliztem a ház elõtti faalkalmatosságokon. Egy idõ után már a gazda is megelégelhette az ugatást, és kijött megnézni mi van és lecsillapítani a kutyát, – nem túl sok sikerrel. A bélyegzõ minõségét közepesre értékelem. Kevés tintával jobb lenyomatot ad, ezt kipróbáltam.
Innen egy elég hosszú, egyenes és hullámvasutazós szakasz következik. Nyírjes-bérc a térképen a neve és hatalmas fakitermelés történt rajta. Brutálisan letisztították az egész hegyoldalt, szomorú látvány most a kopasz hegyoldal – igazi galyatetõ. Viszont telepítettek helyette fenyõt. Visszanézve délkeletre a Kékestetõ nagyon szépen látszik, sõt feljebbrõl még szebb kilátás nyílik a messzi tájakra. Az ipari termelés nyomán rengeteg faág, gally, forgács van az úton. Galyatetõtõl 1.5 km-re egy szép erdei szakaszon tábla jelzi, hogy Mátraházától 8.8 km-t jöttünk idáig. Itt csatlakozik a Kékhez a sárga jelzés és innen együtt megyünk fel a Galyatetõre. Kellemes, dús növényzettel megáldott út lesz. Fiatal erdõ ez és ezért még az aljnövényzet is sok helyen igen erõs. Gyakran kövek fordulnak ki lábaink alól, hatalmas pocsolyákat kerülgetünk ki [az egyik lenne a Galya-csurgó nyoma?], de mi kapaszkodunk csak egyre feljebb és feljebb. Aztán egy éles balra kanyar után jelzésrengeteg jelzi a csúcs közelségét. Jelzõtábla, mellette pedig a fán három jelzés is. A tábla szerint Galyatetõ már csak 800 méter innen. Pár lépés után viszont kiértem az erdõbõl egy szép térre, szemben velem lovak kergetõztek egy ház udvarán. Balra egy tölgyfán felülrõl lefelé sorban a következõ jelzéses: a Kék, zöld, piros kereszt, zöld kör, zöld háromszög. Az aszfaltúton sétálva elõre hamar megérkezünk Galyatetõ city-be, azaz a Hotel Galyatetõ elõtti térségbe. Itt aztán még annyi üzlet sincs, mint Kékestetõn, viszont feltûnõ a sok rikító színû reklám molinó. A szállodán és néhány kajáldán kívül nincs itt látnivaló – kivéve a természeti szépségeket természetesen. Utóbbiak érkezésem idején mind zárva, de a szálloda recepciósa széles mosollyal fogadott és készségesen adta a bélyegzõt. Jó megoldásnak tûnik, hogy ott van, hiszen így gyakorlatilag mindig hozzáférhetõ és nem viszi el senki. Minõsége kiváló! A Hegyi kisvendéglõ nevû intézményhez szerdán érkeztem, értelemszerûen ilyenkor nincs nyitva, különben is „Technikai okok miatt zárva. Nyitás csütörtökön.”, szólt a felirat az üzlet elõtti krétatáblán. Egy másik rondán összefirkált transzparensükrõl kiderül, hogy 10-20-ig vannak nyitva, már amikor nincs technikai szünet. Az árait elnézve ez egy közepes árfekvésû helynek néz ki, nem tudom milyen a színvonal? Mondjuk a 450 Ft-os Dreher Bak sör egy kicsit húzós. Viszont szemben a szálloda melletti bárban 600, 700 forint az ilyen itóka. Ez van.
A bélyegzõ hûlt helye még mindig megvan a villanyoszlopon. Ide kell visszasétálni és innen folytathatjuk utunkat egy lépcsõsoron felsétálva a kilátóba. Érdemes felmenni csodálatos a kilátás.

Galyatetõ => Mátraszentisztván

Galyatetõrõl jó kis ereszkedéssel jutunk le Mátraszentistvánba. A Galyatetõnél kihelyezett tájékoztató tábla tanúsága szerint Mátraszentlászló 3.2 km-re van innen a Kéktúra útvonalán. Egy darabig a Kék, a piros és a sárga jelzés együtt fut lefelé. A következõ tábla szerint már csak 2.9 km-re van Mátraszentlászló, és innen hamar leérünk a sífutóutak bejáratához, ami egy szép, nagy fafaragásos kapu. Szép kis tér van elõtte, balra nyaralók. Aztán kicsivel arrébb a sárga elválik utunktól jobbra, ettõl a ponttól Mátraszentlászló 2.4 km-re van. Gyönyörû erdei szakaszon gyalogolunk kiváló útminõséggel; jellemzõ itt a fenyves. Aztán áthaladunk egy villamos légvezeték alatt és most már az is kíséri utunkat leginkább balról egészen a csillagvizsgálóig. A Piszkéstetõi obszervatórium zárt kapuja mellett balról haladunk el. Itt az erdõben kis erdei pihenõ van kialakítva. Végig az intézmény kerítése mellett tart utunk egyenesen lefelé egy teljesen nyílt területen [irtás utáni újulat]. Amikor Mátraszentlászló már csak 1.2 km-re van tõlünk a piros jelzés elválik utunktól Mátraszentimre felé mi egy szûk ösvényen botorkálunk tovább lefelé. A Piszkés-kút száraz volt, amikor ott jártam. Egy helyen szép kilátást nyújt a domboldal. Mátraszentlászló határát elérve elõször a sípálya és a hozzá tartozó régi sífelvonó lesz szembetûnõ. Itt együtt halad egy rövid darabon a Kék, a zöld, a kék kereszt és a zöld kereszt jelzés. Mátraszentistván 1.2 km-re van innen. Kétszáz méterre újabb tábla, a kék kereszt elkanyarodik Mátraalmás felé. A falu egyik fõutcáján erõsen ereszkedve megyünk lefelé, majd a központban a sárga jelzés egyenesen továbbtart Vörös-kõ irányába, mi pedig balra kanyarodunk Mátraszentistván felé. Galyatetõtõl 3.6 km-t tettünk meg idáig. Hamar leérünk a két falu között szerpentinezõ aszfaltútra és onnan már Mátraszentistvánban vagyunk. A két település jóformán egybeépült. A Három-patak panzió közelében mûködõ utcai kút található kis paddal! A panzió ottjártamkor zárva volt. Egy helyi lakos bíztatására bementem a telekre és keresgéltem, kopogtattam, csengettem, kiabáltam, majd fényképezgettem, de senki sem jött elõ. Két hatalmas kutya – az egyik egy bernáthegyi – fekve a földön unottan figyelte tevékenységemet. Viszont a Vidrócki-csárda elõtti villanypóznán ott volt a gumibélyegzõ és sikerült vele szép lenyomatot kapnom. A helyiektõl megtudakoltam, hogy hol lehet itt a faluban élelmiszert vásárolni, van-e valami nyitvatartó üzlet? Elmondták hogy sehol, itt nincs olyan, – a Vidrócki is csak délután nyit – csak Mátraszentlászlón. Majd Ágasváron kapok enni, ott lesz minden. Én viszont nem akartam már visszagyalogolni, úgyhogy mentem tovább. Aztán örömmel láttam, hogy van lejebb egy Jäger hotel nevû intézmény, és annak egy étterme és nyitva is van. Az egyetlen ott tartózkodó hölggyel kicsit elbeszélgettem, megtudtam, hogy a hotel tulajdonosváltás elõtt áll, részben felújításra szorul, nem tudni mit hoz a jövõ számukra, de most még mûködik és szerencsére vendégeik is vannak. Megittam a sörömet, majd folytattam utamat.

Mátraszentlászló => Ágasvár th.

A Kék és a zöld a faluban együtt halad, majd az utóbbi elkanyarodik északra. Az ezen a ponton található tábla tanúsága szerint Mátraverebély 12 km-re van tõlünk. Jól jelzett, egyértelmû turistaúton járhatunk egészen Ágasvárig. Mátra-bércen oldalazunk sokáig, a fák között sokszor szép kilátás nyílik balra a Csörgõ-patak völgyére és az átellenben húzódó hegyekre. Az út köves, murvás, sziklás, de mégis jól kijárt, nem okoz problémát. A Szamár-kõnél a kék háromszög indul Ágasvár csúcsához. Mátraverebély innen csak 7.6. km, a turistaház pedig csak pár lépés. Sajnos nem volt szerencsém Ágasvárnál, nem voltak ’otthon’ éppen, csak két fiatal srác jött fel ide kocsival valamiért. Elmondták, hogy bizonytalan, hogy mikor érkeznek vissza a büféhez az itteniek a bélyegzõ pedig bent van az épületben, én pedig nem akartam órákig várni a bizonytalan eredmény miatt, megkértem hát õket, hogy fotózzanak le, amit szívesen meg is tettek. Az egyikük is Kéktúrázó volt, de már egy ideje nem járja, akkor is csak darabokat teljesített a Mátrában, meg a Bükkben. A kis fekete puli elõször nagyon haragosan támadt nekem, de aztán nagyon barátságos volt. Egy kis vakargatásért rögtön hízeleg, hempereg és kelleti magát.
A ház falán sorjáznak a jelzések: Kék, piros, sárga, zöld, kék háromszög, zöld négyzet. A miénk nem a kijárt ösvényen folytatódik, hanem jobbra fel kell gyalogolni a rétre és a fák egyikén majd meglátjuk a jelzéseket [jobbra mutató Kék, piros, zöld]

Ágasvár th. => Mátraverebély

A pirossal egy picit együtt megyünk, de a jelzés hamar elkanyarodik jobbra az erdõben. Fiatal erdõben járunk, a fák vékony törzsét sokszor teljesen körülöleli a Kék jelzés, de aztán idõsebb erdõ következik. Megmásszuk a 469 m magas Csalánost és leereszkedünk – egészen Mátraverebélyig. Fenyvespuszta közelében ölték meg véletlenül (?) 2005-ben egy vaddisznó vadászaton Bócsi Jánost. Emlékére egy kis kõtáblát állítottak az út mellett. Fenyvespuszta felé irányító tábla után kis pihenõ helység, padok, szép kilátás. Rétlás-oldal, Rétlás-gödör térségében járunk. A Kék jelzés balra el. Párszáz méter után fejünk fölött átível az elektromos távvezeték, aztán arrébb egy útelágazás, ahol a jobbra tartó irányba kell menni, az egyik jobboldali fán egyértelmûen ott a Kék. Innentõl eltévedtem. Egy másik útelágazásban a rosszat választottam, nem figyeltem eléggé, nem volt jelezve, nem tudom. Egy fiatal telepítésû tölgyesbe érkeztem, és legjobban kijárt úton haladtam végig. Ez azonban Nagybátonyba vitt le, nem Mátraverbélyre. Tulajdonképpen visszavitt engem az út a légvezetékhez, és annak nyomvonalát követte az erdõ szélén és a nyílt területen. (Nem tudom, hogy elnéztem-e, vagy ritka a jelzés, esetleg nincs: A telepített, fiatal tölgyesben, vagy esetleg feljebb?)
Nem bántam meg, hogy tévútra kerültem, mert valami döbbenetesen szép látványban volt részem ezen az úton, amit leírni sem lehet. Ha a helyes útvonal végig továbbra is az erdõben haladt, akkor ebbõl az égvilágon semmit sem láthat az, aki ott jár, pedig nagy kár. Az egész hatalamas Zagyva-völgy északra, délre pedig a hegység, jobbja Nagybátyony, balra Mátraverbély, elõttem a szépen megmûvelt szántóföldek, felettem a hatalmas kék ég. És minden irányban nagyon messzire ellátni innen. Nagybátonyba leérkezve a Szélkakas fogadóban szálltam meg, ami ugyan nem olcsó, hely de színvonalas. 6000 Ft-ot kérnek el egy éjszakára, viszont a WC a szobában van, tv, minibár és minden ami kell megtalálható, a berendezés modern és szép. Pár perc séta a vasútállomás, és mivel a központban van két élelmiszerüzlet is fellelhetõ a közvetlen közelben. Mátraverebély közelsége is nagy elõny, valamint, hogy ez egy megbízhatóan mûködõ, állandóan elérhetõ szálláslehetõség. Megjegyzem, terveim szerint én is az itt ajánlott Tar községbeli Csevice vendégházban akartam megszállni, de egész délelõtt hiába hívogattam õket telefonon – két számon is –, nem lehetett elérni – kikapcsolták a mobilt. Bizonytalanra nem akartam menni, így kerestem más szálláshelyet. Nagybátonyban ezt ajánlották nekem, és végül nem bántam meg. Azonban mégis azt javaslom, hogy ha valaki a környéken szállna meg nyugodtan keressen olcsóbb lehetõséget, akár Pásztón, Taron, vagy még Salgótartjánban is. A vonatok óránként járnak hajnaltól késõ estig és nem nagy távolságra vannak ezek a települések, tehát a vonat percek alatt bevisz Mátraverebélyre. Számomra csak a helyzet váratlansága és a kényszerhelyzet miatt alakult úgy, hogy ebbe a fogadóba szálltam meg, de szerintem annak, aki megteheti ez is kiváló. Másnap reggel vonatoztam be Mátraverebélyre és onnan folytattam utamat Nagybárkányra.
 
gyorkosattila Bejárás: 2009.06.02. Rögzítve: 2009.06.07 18:24:59
20. sz. túra, Mátra-hegység. Mátraházától Mátraverebélyig:

Mátraháza => Vörösmarty th.

Megint egy óriási szakasz [1.9 km]! Mátraházánál a buszmegállónál hirtelen balra le kell térni az erdõbe. Kicsit keresgélõs, hogy hol is van a jelzés, de nem vészes. 500 m után van egy tábla, mely jelzi, hogy a Kéktúra útvonalán a Vörösmarty th 1,5 km. Kényelmes, könnyû sétával hamar ott lehet az ember. A Nagy-Hidas vgy patakja csodálatos és milyen hangosan zubog a patak! Csodaszép a kis hídja is. Egy élmény ez a rövidke szakasz is, kár, hogy a párhuzamosan futó aszfaltúton járó különbözõ gépjármûvek hangja nagyon idehallatszik.
Egy újabb tábla jön, aztán már ott is vagyunk a Vörösmarty th-nál.
A pecsételés mindkét bélyegzõvel rendben megtörtént, a pincér hölgy teljesen korrekten viselkedett. Én itt szálltam meg a túrám második napján, és mondhatom, hogy határozottan jó tapasztalatom volt. Egy éjszaka egy mosdós szobával 4000 Ft+IFA. Reggeliért külön fizetni kell 500 Ft-ot, de csak 8 h. után szolgálják fel, tehát ez nekem nem jött számításba, mert sokkal korábban szoktam indulni. A berendezés modern, a vizesblokk közös használatú a folyosón található, de igényes és a melegvíz bõséges. Sajnos a minibárt nem sikerült mûködésre bírnom, de ennél nagyobb gondom sohase legyen. A tévében rengeteg adó volt fogható, a szoba tiszta és ízlésesen berendezett. Igazán jó volt ott eltölteni egy éjszakát. Az viszont egy kicsit kellemetlen volt, hogy a mélyhûtõbõl elõrángatott rántott karfiol közepe még majdnem fagyott volt, de a görög gyümölcslevesük isteni!
Itt is igaz, hogy jobb elõre lefoglalni a szobát, – ha elõreláthatóan késõn érkezünk meg – és úgy odamenni, és nem váratlanul odaesve.
 
Forester Bejárás: 2009.05.11. Rögzítve: 2009.06.15 10:28:38
A bejárás a http://pekari.extra.hu/kek.htm -en olvasható.
 
hdanee Bejárás: 2008.10.15. Rögzítve: 2008.10.15 21:53:22
Mátraháza - Vörösmarty th. - Nyírjesi eh. - Galyatetõ - Mátraszentistván - Ágasvári th. - Mátraverebély

Az elsõ szakasz rövid és laza, jó bemelegítés. Mátraházán pecsét a buszpályaudvaron, Vörösmarty turistaháznál pedig vagy a kapun, vagy bent - attól függ, hogy nyitva van-e.

Utána Nyírjes felé menet egy kicsit kapaszkodni kell, de utána inkább lejtmenet következik. Az utak egyébként a teljes túra folyamán jól jelzettek voltak, bár elgondolkoztunk azon, hogy az újak felfestésekor a régieket miért kellett lekenni szürkével, ha amúgy az út vonalvezetése nem változott?

Az erdészháznál pecsét a kapun - nem az elsõ, nagy kapun, hanem a kerítés sarkánál befordulva pár lépésnyire lesz egy kis kapu.

Innen kitartó emelkedõ következik, ami gyakorlatilag egészen Galyatetõig tart. Kitûnõ a kilátás a szakasz felsõ részérõl a Kékes felé (többek között). Ennek ára a tûzõ nap - persze ez így október közepén már nem volt komoly tényezõ. Galyatetõ elõtt susnyás, embermagasságú fû és egyéb növényzet. Galyatetõn bélyegzõ a szállodával szemközt, lentrõl jövet jobb kéz felé egy oszlopon, jól látható helyen. Vízvételi lehetõség, kaja, pia, nõk. A kilátóról csak Mátraalmás felé lehet ellátni, a fák körülnõtték már.

Utána némi hullámvasutazás következik, jó utakon. A jelzés elmegy a piszkéstetõi csillagvizsgáló mellett, ami nem látogatható (max. bejelentkezésre). Hamar át lehet érni Mátraszentlászlóra, ahol, ha nyitva van, érdemes betérni az étterembe, mert nem biztos, hogy Mátraszentistvánon nyitva lesz a Vidróczki. Egyébiránt varázslatos falvak ezek. Vigyázat, a buszok errefelé nem járnak gyakran.

Innen egy gerincen visz tovább az út, néha egyensúlyozni kell. Ágasváron a büfé csak hétvégén van nyitva, így õsszel legalábbis.

Ágasvár alatt fakitermelés zajlik, emiatt szakaszonként járhatatlanul saras a kék, ilyenkor érdemes pár lépésnyire eltávolodni az úttól. És ne feledkezzünk meg lejjebb, a Kõ-Erdõ-tetõ oldalában a bozótról, ami különbözõ ruhadarabokat marasztalna szívesen, továbbá a kullancsok biztos lelõhelye. Szerintem még csak azért nem találtam magamban egyet sem, mert nem kerestem. :/

Mátraverebély nem túl izgalmas falu és fõleg nem bizalomgerjesztõ - a Mátrából érkezve egy siralmasan széthordott állomás fogadja az egyszeri túrázót. A Móricz kocsma hangulatos és itt adnak pecsétet is.

Az útvonal összességében nagyon szép és többnyire jól járható, de aki ki nem állhatja a bozótot, az jó, ha kihagyja az Ágasvár-Mátraverebély szakaszt, Galyatetõ alatt pedig a mûúton megy. A jelzések kitûnõek, egy-két helyen persze itt is sikerült villás elágazásnál a középsõ fára festeni a jelzést, persze nyíl nélkül, de ez az apróság nem csökkenti jelfestõk iránt érzett hálámat.
 
IgaziHõs Bejárás: 2008.09.06. Rögzítve: 2008.09.12 14:49:24
Verebélyrõl indultunk Mátraháza felé. Az elõrejelzés 35 fokot jósolt erre a hétvégre, ügyelnünk kellett a folyadékpótlásra. Az út jól jelzett, térkép sehol sem kell. Mátraverebély után közvetlenül van csak némi jelhiány, de tartani kell az irányt a rét szélén, amikor fordul az út, lesz jel is. Ágasvárig többnyire emelkedõ, néhol bokros-bozótos, de az ösvény jól követhetõ. Ágasváron, Mátraszentisvánon, Mátraszentlászlón és Galyatetõn van büfé/étterem, Mátraszentistvánon és Galyatetõn pedig kék kút vizet tankolni. Galyatetõn a kilátót benõtték a fák, egy irányban van csak szabad kilátás. A Csór-hegyre mi is felmentünk, megtekintettük a kilátó impozáns maradványait. Szépen elfeküdt. Onnét már csak pár perc a Vörösmarty turistaház, ahol a szállás várt reánk. Még elmentünk Mátraházára a kellemes erdei úton, hogy befejezzük a szakaszt, és egyúttal körülnézzünk a másnapi túránk végállomásán.
 
prozak01 Bejárás: 2008.08.02. Rögzítve: 2008.08.16 14:45:29
Mátraszentistván-Mátraverebély

A jelzettséggel semmi probléma, sõt a kilátás több helyrõl is nagyon szép. Ágasvár-Mátraverebély között viszont több helyen is óriási a gaz, néhol derékig érõ fûvel.
 
prozak01 Bejárás: 2008.06.24. Rögzítve: 2008.06.28 07:44:57
Mátraháza-Mátraszentistván

Eredetileg Mátraverebélyig akartam bejárni ezt a szakaszt, de végül gyõzött az elviselhetetlen hõség..a 8.45-ös busszal indulva 10:38-ra érkeztem Bp-rõl. A buszállomásnál örömmel konstatáltam, hogy az OKT-pecsét mellé adtak 2002-es Vörösmarty-emléktúrás pecsétet is (amely egyébként nagyságrendekkel szebb). Hasonlóan kétféle pecsétet találtam a Vörösmarty-turistaháznál is. A jelzések mindenütt jó állapotban voltak, a Nyírjesi erdészházig kellemes, erdõs úton haladtam. Onnan Galyatetõig viszont nagyrészt nyílt terep (tarvágáson), tûzõ napon, vérszívók (fõleg bögöly) tömkelegével. Ezután némi derékig érõ aljnövényzetben való gázolás után értem Galyatetõre. Onnan Szentistvánig eleinte erdõ, majd egy sok helyen eléggé gazos nyiladék, végig lefelé. Mátraszentlászlóra beérve már kissé szaharai volt a hõség, így mire Mátraszentistvánra értem, jobbnak láttam a csárdával szembeni orvosi rendelõ árnyékában bevárni a buszt (még ha kissé puhányul is hangzik)..hétköznapi idõpont lévén nem volt sok turista, leginkább Galyatetõ után láttam embereket, addig senki.
 
Fuleee Bejárás: 2008.03.22. Rögzítve: 2008.03.25 11:00:23
Húsvét elõtti szombaton indultunk neki a Mátraverebély-Galyatetõ szakasznak. Már az indulásnál eltévedtünk, mivel nem igazán volt jól felfestve az út. A mezõn túl hamar kanyarodtunk fel. Így megmásztuk a Macska-völgyet. Monjuk nem bántuk meg! Nagyon furva volt a túrában, hogy Mátraverebélyen még az esõ szakadt és ahogy egyre inkább kapaszkodtunk fel, egyre inkább átváltott az esõ hóba és egyre inkább maradt meg a hó. Ágasváron már kb. 20cm-es hó volt. Miután délután kisütött nap gyöngyörû idõ lett, egyáltalán nem volt hideg. Ilyenkor tényleg érdemes napszemüveget felvenni. Az úton rengeteg vadat láttunk, fõleg õzeket és szarvast. A sportolás kedvéért érdemes errõl felmászni Galyatetõre.
 
kyuss Bejárás: 2007.06.16. Rögzítve: 2007.06.18 09:38:02
2007. június 16-17-én jártuk be ezt a szakaszt. Kékes felõl indultunk. Pont indulásunk napján volt a kékes futás, nagy volt a készülõdés. Mátraházáig ereszkedés a sípályán, Mátraházán a büfésornál reggeliztünk + 1 lángost is betoltunk, ami nem volt drága 150-250Ft és már rég ettem ilyen finomat. A buszosoknál pecsételtünk, majd tovább az erdõben. Elég gyorsan elértük a Vörösmarty th-t. Útközben vargányákat fotóztunk. A pecsét a th-ban is rendben volt + nagyonszép saját bélyegzõjük is volt. Kellemes hely, csak közel van a forgalmas mûút. A th után rövidesen emelkedõ kezdõdött, de nem vészes. Tettünk egy kitérõt a Csór-hegyre. A kilátó már teljesen eltünt, helyén PET-palack hegy. Az erdészháznál népes állatsereg fogadott, kecskék-juhok, kutya. A kapun a dobozkában a pecsét OK. Tovább végig emelkedõ Galya-tetõig, de végig kellemes, nincs meredek rész. A szakasz végig jól jelzett itt is. Galya tetõn kis pihenés után tovább a kiláthoz, majd lefelé a hétvégi házakhoz. Piszkés tetõig kicsit hullámvasútas rész, utána a csillagvizsgáló kerítése mellett, majd a villanypóznákat követve elérjük Mszentlászlót. Van egy-két kajálós hely+bolt, mi tovább mentünk és szentistvánon ettünk a Vidróczki csárdában, amit mindenkinek csak ajánlani tudok! (Nagyon finom kaják, kilátás a teraszról.)Innen már nincs messze Ágasvár. Idõben odaértünk, sátrat vertünk, majd lezuhanyoztunk a th-ban, (sátrazás 500Ft/fõ, th-ban alvás 1500Ft/fõ)nagyon kellemes hely, saját büfével. Hangulatos padokkal. Este Sztjánosbogarakat lestünk, és a vaddisznók is meglepõen közelre merészkedtek. Másnap kellemes út Mverebélyig. Az S letérése után rengeteg hangyaboj jobbról-balról. A Fényespusztai fõldútnál van egy jó kis pihenõhely padokkal, szép kilátással Bátonyterenye felé. Innentõl kezd dzsumbujosodni az út, a jelzések még itt is jól követhetõek. A falú határában tûnnek csak el a jelzések, de innen már könnyû megtalálni a helyes utat. A vasútállomás szörnyen lepukkant és tiszta szemét, a fém bélyegzõvel pecsételtünk, jó lenyomatot lehet vele produkálni.
 
aezs Bejárás: 2007.05.02. Rögzítve: 2007.05.03 11:29:01
szép szakasz, ágasvári alvással
mverebély felõl követni kell a mezõn a jelzések hiányát, nem szabad idõ elõtt felfele indulni jobbra, csak menni kell egyenesen, mikor ott kell lennie, ott lesz a jel a fán, jelölve, h menjünk felfele az erdõbe, mi itt kicsit kóvályogtunk
ágasvár felé nem túl szép az út, sok bokros rész van, de azért nem panaszkodom, mert így többször szép kilátásban lehetett részünk
ágasvári th-ban mindenképp ajánlott egy megalvás, ágasvár pedig igen melegen ajánlott kitérõ!!!csomagot a th-ban hagyva egyáltalán nem vészes felfele, még csak el sem fáradtunk, a kilátás pedig fentrõl pazar
ágasvár utáni mátrai szakasz szép, fõképp galyatetõ utáni szakasz, ahogy látszik a kékes, s gyönyörûek a tömött, a zöld különbözõ árnyalataiban pompázó erdõk
csak a bélyegzõk hiánya rontott a kedvemen egy parányit
mátraházán pedig csúcs a volán mini hotel ajánlata, miszerint külföldieket is fogadnak:-)
 
visi Bejárás: 2007.03.15. Rögzítve: 2007.03.17 07:49:23
Mi Mátraháza felõl jártuk be a szakaszt Ágasvári alvással. Összeségében a jelzések rendben vannak, térképre nem is volt szükség (bár az is igaz, hogy nem elõször jártunk erre...) Akinek van ideje, annak javasoljuk a Fenyvespusztai Arborétom megnézését, a kékrõl egy ki fatábla jelzi, a jó minõségû javított földutat ami iod vazat gyönyörû fenyõerdõn át :-)
 
Szilvi és Feri Bejárás: 2006.11.11. Rögzítve: 2006.11.11 20:01:10
Mátraházáról indulva Mátraverebélyre: általában minden mindenhol ott van. Ágasvárra (ebbõl az irányból) felmászni nem rémes, és mindenképpen érdemes (ottjártunkkor nagy volt a forgalom). Mátrav. elõtt a susnyásban akadt még néhány (kék, fehér...) jelzés, de a mezõre kiérve végképp megszûntek létezni (még jó, hogy látszott már a falu). A másik irányban még cudarabb lehet. Az állomási pecséttel sikerült majdnem kivehetõ M-et bélyegeznünk.
 
gazalarc Bejárás: 2006.10.__. Rögzítve: 2006.10.15 22:33:45
Matraverebelyrol meg annyit: a tolgyfas pecset egy stilizalt W-t vagy M-et abrazol, fem kivitelben, a Vasut utcai kocsmaban viszont, ahol a helyi eleg szerencsetlen kepu arcok sullyednek tovabb, jo minosegu a pecset.
 
gazalarc Bejárás: 2006.10.__. Rögzítve: 2006.10.15 22:01:51
Kekesteto-Matraszent(kiralynevek) 2006. okt. 14., Matraszentistvan-Matraverebely okt. 15. A szakaszhatar szerintunk rosszul van M.hazanal megallapitva, sokkal jobb Kekestetot tekinteni annak, es a M.verebely-Sirok tavot valoban jobb 3 fele bontani (pl. ahogy mi csinaltuk). Kekesen belyegzo a buszrol leszallva rogton a portas-orzovedo fiunal, a sipalya eliranyit M.hazaig, ott valoban szigoruan 8 es 16 kozt van pecset a buszpu-n (Pagodaval szemben), innen kezdve bukkosok-fenyvesek kozt (nincs aljnovenyzet = no susnya), hol maszos, hol ereszkedos, tobb jelzes talalkozasanal, elagazasoknal kulon fa iranytablak (szerintunk nem mindig koser km-szamokkal), a Vorosmarty-turistahazban komplett etel-ital, ill. a kispecset mellett nagy helyi pecset is, nyirjesi erdeszhazban a fokapun log a pecset, kutyak rendben csaholnak. Innen nagyobb lelegzet Galyateto, pecset a nagyszalloval szemben egy villanyoszlopon, majd kisse unalmasabb uton Matraszentx-ek fele -- ajanlatos Matraszentimrere (lejt az ut) kiterni a Kemences Csarda erdekeben (musoron kivul bajos kemences pecsetjuk is van): mennyei etelek, foleg tura utan, matrai pandurleves, sztrapacska, helyi vadmalac knedlivel, lencseleves stb. stb. ... Forralt bor meg nem volt. Matraszentistvanon a buszmegalloban levo Vidroczki csarda kapujan rossz minosegu pecset log (a pultos sem top minosegu), inkabb a kicsit felette levo 3patak panzioba kell bekopogni jo minosegu (tartalmilag ugyanolyan) pecsetert. Kicsit bolond kepu fiatalember adja. Itt mi a falubol kifele eltevedtunk, de vsz. nem neztunk szet rendesen, mert a jelzes egesz uton korrekt, uj. Berc tetejen, neha kicsit ereszkedve, neha emelkedve megy az ut Agasvarig, utkozben a bazaltok minden meretben figyelemremeltoak, kulonosen a Szamar-ko, itt jot lehet ejtozni. Agasvarra nem masztunk fel a leiras elrettentesei miatt (miszerint fuggoleges szinte), de az agasvari th-at a helyi t.egyesulet csinalja, adnak enni-inni (a semmi kozepen...), kb kilenc macska sundorog korul erkezeskor (vigyetek nekik kajat), es egy ott allo rendszamtalan dzsip motorhaztetejen kis Lenin-szobor raforrasztva. A kek a th. mogott a reten atvagva sregan jobbra folytatodik. Innen megint lejt az ut + a bukkosok-fenyvek mar reg sehol, aljnovenyzet rulez, sot egy ido utan csak susnya. Brutalis. Mverebely elott nagy reten kell atvagni, mi eltevedtunk, es a sineken gyalogoltunk, de valoban ott van az atjaroban a tolgyfan a pecset. A falu lepusztult, semmi jot ne varjatok, utoljara Agasvaron van filinges teazos-forraltboros lehetoseg. A gotikus templom kivulrol valoban kivalo peldany, a falu masik vegen, erosen kusturicas lakoovezeten keresztul megkozelitheto -- a turistakra fokuszalt kekesteto-galyateto-matramindenfele vonal utan eles a kontraszt...
 
huski Bejárás: 2006.08.02. Rögzítve: 2006.08.27 12:33:37
A szaszt egy 11 napos túra keretében jártuk be,amely Aggtelekig tartott.Ez a kb150km összességében jól van jelezve,kivéve talán az ominózus Gömörszõlõs-Zádorfalva szakasz.Utunkat csak a változó idõjárás és amindenhol-hol kisebb hol nagyobb darabszámban-elõforduló böglyök jelentették.Érdemes olyan kullancsriasztót venni,ami a legyeket is távol tartja,van ilyen.Kullancsok ellen-ha valaki még nem ismerné-nagyon jó napi egy Polibé tabletta,nekem bevállt.Tehát elindultunk a verebélyi kocsmától,ahol most volt bélyegzõ.Ez egy rövid etap volt,Mátraszentlászlóig mentünk,ahol a nyaralónkban aludtunk.Istvánban nincs bélyegzõpárna.Aki nem akar kiadni egy új párnáért kb1000Ft-ot,javaslom a vastaghegyû alkoholos filcet.Kisebb és olcsóbb.Másnap mentünk tovább,jelek és bélyegzõk rendben,a nyírjesi erdészháznál nem volt ott a kutya.
 
VBalint Bejárás: 2006.07.17. Rögzítve: 2006.07.27 18:20:41
Mátraháza-Mátraverebély irány
Csór-hegynél az országút mellett, van egy névtelen jelzett és mûködõ forrás.
Galyatetõre felmenet (Mátraháza felõl) szerintünk a szennyvízben gázoltunk.
Péter-hegyesérõl szép a kilátás, itt összefutottunk egy fazonnal aki 13 nap alatt ért oda Hollóházától... (bár nem pecsétel) :)
Mátraszentlászlón van bolt, Mátraszentistvánon nincs.
Mátraverebély elõtt a fiatalostól nem nagyon van jelzés, a térképen jelzett padot sem kell komolyan venni.
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2006.04.22. Rögzítve: 2006.04.24 10:39:00
2006. 04. 22-én jártam be ezt a szakaszt. Meglehetõsen kimerítõ vállalkozás volt (na jó, nekem), a nagyzsákos, vagy a kényelmes, nézelõdõ túrázóknak javasolt a Mátraverebély – Sirok közötti szekció 3 részre bontása. Újra kihangsúlyozom: ez csak az én meglátásom. Mátraverebély után a legelõn az erdõbe irányító jelbõl gyakorlatilag csak a nyílhegy látszik, de észrevehetõ. A sokat emlegetett Kõ-erdõ-tetõnél lévõ brutális tarvágás esetében valóban hagyatkozhatunk a térképre, kis iránytûs megerõsítéssel nagyjából DK, majd vissza DNy felé kanyarodva kerüljük meg a csúcsot. A távvezeték után néhány száz méterrel a derékszögû kanyar nem jelzett, de egyértelmû a térkép alapján. Rövidesen újabb hatalmas (ismertetõ táblán megideologizált) tarvágás fiatalosa nyújt szép kilátást Nagybátony felé, pad egy kis pihenésre, a padnál pedig egy ótó.... (gy. k.: autó). Hamarosan kis tábla jelzi a letérést a fenyvespusztai arborétum felé. A sárga jel betorkolása után elnéztem egy elágazást, de kb. 60-70 m múlva már vissza is vitt ez az ösvény a kékre (+ sárgára), de közben ismét gyönyörû kilátás (+ tarvágás) É-ÉK felé. Szerintem eddig sem voltak rosszak a jelzések, de az Ágasvári th. után nagyon jók. A szó szoros értelmében felszenvedtem magam a kék háromszögön az Ágasvárra, de a panoráma miatt megérte. Na, már a felszenvedés során elkezdett velem szemben zúdulni a Hanák Kolos teljesítménytúra mezõnye, és ez tartott a Galyatetõig. Igyekeztem a szemben érkezõknek utat engedni, mivel õk idõre mentek. Fura sport ez a tájfutásba olytott túrázás, persze, ízlések és pofonok különbözõek, de nekem jobban fekszik a jelvényszerzõ túrázás, igaz kicsit kényelmes típus vagyok. Mátraszentistvántól a Galyatetõig, de tkp. néhány km kivételével Mátraházáig már mindenhová betette a lábát az ember és a civilizáció keze.... Egy nagyon szimpatikus fiatal kéktúrázó párral találkoztam Galyatetõnél, majd Mátraházán is, nekik az utóbbi helyen volt szállásuk, és vasárnap vagy hétfõn Sirokig akartak tovább menni. Remélem, szép túrájuk volt ezen a napon is. A Nyírjesi eh-hoz vezetõ szakaszon szépen rá lehet látni Csór-réti víztárolóra és a Kékesre is. A Nyírjesi eh. után kitértem a Csór-hegyre, sajnos sem kilátó (a romjai ott éktelenkednek), sem kilátás. A kékre visszatérve egy másik fiatal párral futottam össze, õk Mátraszentlászlóról akartak feljutni a Kékesre, a tájékozódásukat az egyik teljesítménytúrázó térképének digitális fotója segítette. Biztos, ami biztos, az én OKT atlaszom aktuális lapját is lefotózták, de végül csak Mátraházáig mentek.
Már többször is megfogadtam, hogy viszek magammal valamilyen Mg utánpótlást, mivel a sok szintet nem jól bírják a combizmaim, és ilyenkor jön a görcs... Hát, a Galyatetõre vezetõ távvezeték mellett most is bekövetkezett, de csak egy tisztásra történõ leheveredéssel és ásványvíz-fogyasztással tudtam ellensúlyozni.
A szakasz egyébként nagyon szép, és már nagyon várom a folytatást.
 
mricsi Bejárás: 2006.04.15. Rögzítve: 2006.04.18 17:30:59
Mátraszenistván - Mátraverebély
A jelzések sokáig teljesen rendben vannak a villanyvezeték után a bozótos felnövéses erdõben pedig olvassátok el Lükepék írását, mert az teljesen jól elirányít.
 
asciimo Bejárás: 2006.02.07. Rögzítve: 2006.02.08 20:07:36
A kõ-erdõ tetõ melletti tarvágáson jo az atlasz leirása, ha MVB felõl megyünk. Ágasvárról jõve: az elõttünk lévõ lapos nyerget kell megcélozni, ezért az elsõ Y-elágazásnál balra. A másodiknál megint balra,, aztán mindig egyenesen. Az egész szakaszon más sincsen csak TARvágás. Siralmas.
 
bosnyakz Bejárás: 2006.01.24. Rögzítve: 2006.01.25 14:57:37
Sziasztok!

Most kaptam az információt, hogy - hála az égnek! - jelentkeztek, hogy megtalálták a füzetet!
Nagyon szépen köszönöm mindenkinek a lelkes segítséget!

Üdv:
Zoli
 
bosnyakz Bejárás: 2006.01.24. Rögzítve: 2006.01.25 11:05:20
SOS!!! SOS!!! SOS!!!

Az alábbi NAGY problémában kérem mindenki segítségét:

A tegnapi nap (01.24.-e) folyamán, mikor is Mátraszentistvántól Mátraverebély irányában teljesítettük a szakaszt, az Ágasvári túristaház és (feltételezhetõen) a Csalános közötti részén elveszett egy Kiss Edit névre szóló kéktúrás igazolófüzet, mely - gondolhatjátok - tulajdonosa számára felbecsülhetetlen értékkel bír.
Remélem a dolog súlyát és a tulajdonos szomorúságát a sokan megértitek és átérzitek (1,5 év túrájának pecsét-termése van benne...), és segítenek megkeresni, vagy továbbítani ezt a hirdetést azoknak, akiknek ez módjában áll! (pl. erdészek, arra túrázók, az Ágasvári túristaház személyzete stb.)
Sajnos, mire észrevettük (remélem, jól emlékszem a nevére: a Köves-hegynél, nem messze M.verebélytõl), már nem volt alkalmunk ezt megtenni, mert el kellett érnünk a vonatot. :-(((

A magam részérõl 10.000 Ft-ot tudok felajánlani annak, aki megtalálja, és visszajuttatja a benne található címre.

Elõre is köszönök MINDEN segítséget!

Sporttársi üdvözlettel:
Bosnyák Zoltán
bosnyakz@hotmail.com
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2005.11.09. Rögzítve: 2005.11.11 10:35:15
Mátraverebély-Mátraháza

Eltekintve a túra elejétõl, szinte térkép nélkül is járható útról van szó szerintem.
A jelöletlen rész: a vasúton átlépve K felé tartsunk a szekérúton, ne dõljünk be a D felé a bozótosba bevivõ ösvényektõl. A szekérút tesz egy S kanyart D felé indulva, de utána is tartsunk ki K felé. Jön egy fasor keresztben kb. 1 km-re a vasúttól. Bal oldalt szinte a földön van egy jel (nyílhegy), ami jobbra D felé mutat. Erre menjünk az ösvényen. Az erdõ kb. 150-200 méterre lehet, ott már van jel.
Amikor az irtáshoz érünk, menjünk jobbra, azaz át az irtáson, majd ne csak arra figyeljünk, hogy az irtás felén túl jobbra kell letérni az útunkról, hanem arra is, hogy ez az út ne legyen emelkedõs, mert így a Kõ-erdõ tetõ oldalában kötünk ki.

Én még elszúrtam az Ágasvári th-tól az utat, de ez szerintem csak a sörnek volt betudható
 
mricsi Bejárás: 2005.10.01. Rögzítve: 2005.10.03 15:25:51
Mi Mátraszentimre felõl mentünk (14km így még hátra van), sajnos a Szlovák csárda tele volt, érdemes lett volna asztalt foglaltatni, a pirosról érkeztünk a kékre. A K jelzés végig jó, térkép nélkül is végig járható szerintem. A köd ellenünk volt, így végig vágtáztuk az utat. Még szép idõben visszatérünk. A túra a galya-i emelkedõ után teljesen szolid.
 
visi Bejárás: 2005.08.16. Rögzítve: 2005.08.22 16:55:41
Mátraháza-galya közti szakaszt Sástói alaptáborral csináltuk, minden Ok, csak esett az esõ, viszont rengeteg gombát szedtünk. Ágasvárról a helynél már írtam, viszont bolt nem igazán van Galya és Mártaverebély közt. Mátraverebélyen a legjobb gyorsan áthaladni!
 
Béci és Juca Bejárás: 2005.08.12. Rögzítve: 2005.08.29 21:23:26
Mátraházáról az Nyírjesi-erdészházig kellemes és igen szép volt az út. Még a forrásból is folyt a víz. A kutyától nem kell félni, õ félt az emberektõl. Mátraszentistvánon nem kerestük a villanyoszlopos pecsétet. A 3 Patak Panzióban egy fiatal lány volt, aki kedvesen érdeklõdött a túránkról.
Ágasvárra felkaptatni megint jó túra volt. Judit a hegyre felfelé rálépett egy kõre és megrándult a bokája. Még jó, hogy nem csúszott le a meredek part oldalán. De kemény csaj és folytattuk az utat Ágasvárig. Innen viszont már letértünk a Kékrõl és a piros, illetve a piros kereszten lementünk Mátrakeresztesre, mivel nagyon feldagadt a lába kedvesemnek. Ez se egy egyszerû út, de lefelé "könnyebb". Még látszanak a Csörgö-patak tavaszi pusztításának nyomai. Gyökerestõl kifordult fák, rengeteg kõ...stb. A félig elmosott falut már egész jól visszaépítették. Aki kicsit letér a Kékrõl, a patak kb 30perces gyaloglás a piros kereszt útvonalán lefelé.
 
PSP Bejárás: 2005.07.05. Rögzítve: 2005.07.27 18:29:07
Leírás, fotók, szintábra és GPS-el készült útvonalábra:

http://papics.web.elte.hu/20szakasz.html
 
Jesper Olsen Bejárás: 2005.05.21. Rögzítve: 2005.05.25 08:04:26
Alapjában véve jól követhetõek a jelzések (mi Mátraháza felõl mentünk), a kinyomtatott jó tanácsok sokat segítettek Ágasvár után - ezúton is köszönjük! Nekünk 7 óra alatt sikerült végigjárni ezt a szakaszt, amelyen sok sáros rész volt még (a hét eleji esõk nyomán).
 
Optika Bejárás: 2005.04.16. Rögzítve: 2005.04.19 18:11:53
Ágasvárról Mátraverebélyre a 3 eltévedési pont miatt a lényeg Lükepék és Vlaszij hozzászólásában. Feltétlenül nyomtasd ki és ne hagyd otthon! (nem úgy mint én) :-)))
 
Vöröss Bejárás: 2005.04.02. Rögzítve: 2005.04.04 11:22:13
Mátraháza - Galyatetõ:
Hát, így kéne kinézzen minden tisztességesen felfestett turistaút! :) Sûrûn, egyértelmûen, behívójelekkel, irányokkal. Persze szerintem így... :) Az útleírásokkal nem is játszom, elõttem leírtátok már. Viszont, hogy milyen gyönyörû ilyenkor, amikor megerednek a vizek! Nagyon-nagyon szép túrám volt.
Szóval, szinte térkép nélkül is bejárható. Galyatetõnél még stoppot is kaptam...
 
ssimi Bejárás: 2005.03.29. Rögzítve: 2005.04.05 09:58:00
Galyatetõtõl nyugatra egy 400 méteres szakaszon megváltozott az Országos Kék Túra és a vele együtt futó piros sáv turistajelzés nyomvonala. A módosítást a Bükki Nemzeti Park szakemberei végezték. A Lengyendi-galya természeti értékeinek zavartalan megõrzése érdekében az eredeti útvonalat szúrós-cserjés sövénnyel zárták le, a szakasz elején és végén figyelmeztetõ táblákat helyeztek ki. Kérjük a természetjárókat, hogy a továbbiakban a módosított útvonalat használják.

Simon Péter
Kékes Turista Egyesület
 
Zoo Bejárás: 2004.12.04. Rögzítve: 2004.12.09 17:26:07
Hajnali pára majd szikrázó napsütés, délutáni köd és esti sötétség jellemezte utunkat, amit Galyatetõrõl lefelé jövet még bokáig érõ csuszmákos sár is fûszerezett. Az elõzõ szakaszhoz képest (Cserhát) itt zongorázni lehetett a kék jelzéseken.
 
kalap Bejárás: 2004.08.18. Rögzítve: 2004.08.18 21:15:36
Mátraverebélyrõl a vasúti megállóhely után elég nehéz újra megtalálni a kéket; mikor ott jártam egy széles keréknyomról jobbra, az erdõ felé leágazó keskeny ösvény volt a "kiépített túristaút", kevéssel azután, hogy elhagytam a falu határának vonalát. Figyelni kell, mert sehol nincs jel kifestve, csak már az erdõben. Ezután már jobb a helyzet, egészen az irtásig, ahol hasonlóan kaotikus állapotok uralkodnak, ráadásul a fiatal fák ágai teljesen benõtték az utat. Szerencsére a kék út itt nagyjából egy irányba halad, így könnyen tarthatjuk az irányt. Az Ágasvári th. után az eddigihez képest paradicsomi a helyzet, könnyen követhetõ az út.
 
rizsa4 Bejárás: 2004.08.05. Rögzítve: 2004.08.09 01:38:39
Mátraházán a betonutat elérve Galyatetõ felé kell indulni, egy kis idõ múlva balra kell letérni az erdõbe. Nagyjából szintben haladva elérjük a Vörösmarty-th.-t. Innen nem a betonúton, de közel hozzá, azt kerülgetve jutunk el a Nyírjesi erdészházig. Innen folyamatos emelkedõ van Galyatetõig. Az út jobb oldalán a fenyvest letermelték, de fákat meghagytak, amelyeken a jelzések jól láthatók. Galyatetõrõl könnyû az út Mátraszentistvánig, inkább lejt. Ágasvárig megint csak lefelé haladunk. A büfé mellett jobbra kell keresztülmenni a réten, majd a rét jobb oldalán találunk egy dózerutat, azon kell elindulni lefelé Mátraverebélyre. Errefelé sok fiatal erdõvel találkozhatunk és azzal a jelenséggel, hogy ezekben a fiatal erdõkben nincsen meghagyva fa, amin jelzés lehetne. A Kõerdõ-tetõ oldalában lévõ termelés után még a jelzett út is szinte járhatatlanná vált. Az út tiszta szeder és fiatal fával benõtt. Gyalog nehezen járható szerintem. Ezen átvergõdve már könnyû az út Mátraverebélyig. A jelzésekrõl annyit, hogy Ágasvárig nem lehet eltévedni, viszont Ágasvár és Mátraverebély között már nehéz a haladás, elég hiányosak a jelzések.
 
Vlaszij Bejárás: 2004.01.10. Rögzítve: 2004.01.13 15:11:24
Én is ezt mondhatom:)
Nem a legegyszerübb letalálni Ágasvártól Mátraverebélyre:)
De ha a ezt a leírást követed nem tévedhetsz el!
Na. Ahol a térkép szerint meg a valóság szerint is áthaladsz egy magasfeszültségü vezeték elött ott figyelj és térj le a széles útról jobbra felfele! Ott lesz a kék is!
És amikor kiérsz a tarvágásra egy Y elágazáshoz ahol jobbra fölötted egy magasles van na akkor ott balra hosszasan az ösvényen nem elbizonytalanodni megcélzod az erdõsarkot az úton....:) És ott lesz a kék:)
 
etele Bejárás: 2004.01.03. Rögzítve: 2004.01.05 22:08:15
Csak csatlakozni tudok az elõttem szólóhoz, télen sem jobb a helyzet. Igaz én a fagyott talajon való egyensúlyozásnak és a havon való csúszkálásnak köszönhetem, hogy a tarvágásnál nem tértem le a kitaposott útról és a villanyvezetéket követve "kis" kitérõvel jutottam el Mátraverebélyre... Jó lenne valamilyen "ideiglenes" jelzést kitenni, hogy mások ne keverjenek el...
 
lükepék Bejárás: 2003.07.17. Rögzítve: 2003.07.18 13:22:08
Ha Ágasvár felõl mentek M.verebélyre, borzasztóan kell figyelni nyáron!! piszok nagy dzsindzsa van, és a tarvágás/fiataloserdõ sokkal negyobb területû, mint ahogy az atlasz írja!!
amikor már az állig érõ (oké, nekem állig, kb. 130 cm magas) fûben vagytok egy ideje, van egy trükkös elágazás, ahol jobbra kicsit felfelé egy pici dombra lehet kilyukadni, amin áll egy vadászles.. Na ott kell balra lekanyarodni.. persze amikor visszamásztunk oda a rossz útról, a fû alól kikandikált a száraz facsonkra festett jelzés. Lejjebb meg amikor nagy kökényesben elágazik az út két egyformán kitaposott ösvényre, ott a jobboldali 'az igazi'.. feltehetõleg a baloldali is becsatlakozik lejjebb, de nem akartuk kipróbálni, mert az elején nagyon elkanyarodott.
 
verfarkas Bejárás: 2002.10.23. Rögzítve: 2002.11.12 10:01:47
Az állomásról indulva, majd egy km-t a sinekkel párhuzamosan haladunk egy réten és a patakon átkelve egy jobbkanyarral megkezdhetjük az emelkedést. Kicsit izzasztó, de nem vészes. Nemsokára kiérünk egy tarvágott domboldalra , aminek a közepén vezet keresztül a jelzés.

Valahol ezen a környéken egy fenyõerdõ szélén haladunk, és ha éppen esõs õsz van, az erdõben ezernyi légyölõ galócát lehet látni (a piros kalapú, fehér pettyes a mesékbõl).

Ágasváron vár a turistaház és a büféje. Ételre és italra lehet számítani, általában nyitva van.

Innen a Mátrbércen haladunk tovább a három Mátraszent felé, kellemes lejtõs úton, néhol nagyon szép kilátással. Már messzirõl látszanak a sípályák. Hamarosan beérünk M.szentistvánra.

Innen ismét kaptató vezet fel Galyatetõre. Ha eljutunk a Piszkés tetõi csillagvizsgálóhoz már túl vagyunk az emelkedõ nagy részén. A jelzések követhetõk, az eltévedés esélye minimális.

Galyatetõrõl jól látszik a Kékesi adótorony, nagyjából azt az irányt kell tartani. A nyírjesi erdészházig ereszkedünk, elõször egy erdei ösvényen, majd nyílt terepen ahol egy vadkerítés mellett vezet az út. Innen a magasból láthatjuk a Nyírjesi halastavat vagy víztározót. Nem messze van tõle az erdészház. A tóig viszont nem vezet a kék, hanem elõtte elkanyarodik és hamarosan ismét emelkedõ jön. Egészen a Vörösmarty turistaházig. Innen Mátraháza már csak 2 km, de mászni kell. Nem vészes de nem is elhanyagolható.
 
vissza a listához

A szakaszhoz kapcsolódó helyek:

No.HelyUtolsó hozzászóláshozzászóló
99Mátraverebély2023-05-14 13:25:31striker11
100Ágasvár turistaház2022-07-21 09:35:49kte
101Mátraszentistván2022-07-21 09:38:55kte
102Galyatetõ2022-07-21 09:45:56kte
103Vércverés2022-07-21 09:47:38kte
104Vörösmarty fogadó2022-07-21 09:50:04kte
105Mátraháza2022-07-21 09:53:43kte