Túrabeszámolók


Kéttorony

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016
 Túra éve: 2014
HoLa81Túra éve: 20142014.05.03 16:10:08
megnéz HoLa81 összes beszámolója

Kéttorony 50


Az elsõ 50-es túrám.


 Mivel korán akartam rajtolni, így már 6 órára a rajt és egyben a cél helyszínén a Gyulai Ált. Iskolában voltam. Felhõtlen ég, szikrázó napsütés. Elsõként rajtoltam 6 óra 10 perckor. A városi szakaszok gyorsan letudva. Ember szinte nem is volt az utcákon. A földutakra térve jó sok pocsolya volt az elmúlt napok esõzéseinek hála. A nyíltabb térségeken több mezei nyúl, fácán és õz is látható volt.                                                 


1.EP. 4-es fõút.  7 óra van pontosan. Pecsét. Átkelés a  fõúton és röpke 20 perc múlva már itt is a következõ EP.


2. EP. Fûzfák. 7 ó 19 perc. Pecsét és spuri tovább. A következõ erdõs szakasz tartogatott némi meglepetést. A földutat borító térdig érõ fûfélék teljesen vizesek voltak. Így abban gázolva sikerült fél óra alatt átáztatni a bakancsot, zoknit és comb magasságig a nadrágot is.  Nagyon nem rinyáltam, hiszen ebben a tûzõ napsütésben majd megszárad. Így is történt. 


3.EP. Magó sarok. 8 ó 33 perc. 14,5 km-nél járunk.  A pontõr hölgy  négercsók édességet kínál. Innen aszfalton Újszilvás községbe visz az út. Rövid földút után, aszfalton hagyhatjuk el Újszilvást. A dûlõk közé letérve földutakon érjük el a 311-es fõútat Tápiószõlõsnél. Azon átkelve a község területén halad a sárga háromszög jelzés. A településtõl északra van a következõ EP.


4.EP. Batta út. 10 ó 15 perc. 24, 5 km.  Többféle ízû megkent kenyérbõl lehetett választani, hozzá ásványvizet. Pár perc evés és pihenõ. Innen Tápiószele széléig a mûút mellett kell haladni 2-3 km-t. Tápiószele 2 utcáját érintve jutunk a következõ EP-hoz.


5. EP. Faház büfé. 11 ó 03 perc. Kint sört iszogató emberek (jó nekik), bent a pultosnõtõl kapunk pecsétet. Innen továbbindulva újra átkelhetünk a most bõvizû Tápió folyó hídján és jó ideig tart míg Tápiószele utolsó házát is mellõzzük. Innen lassuló tempo. A nap tûz erõsen. Több bal és jobbkanyar után egy erdõ szélén lesz a soron következõ EP.


6. EP. Kláratelepi kilátó. 12 ó 10 perc. Kerékpárosok is vannak itt . Fotó a kilátóról és elporolás a már száraz dûlõúton. A dûlõutat Újszilvás településhez érve aszfaltút váltja, míg el nem hagyjuk a falut. A falu után széles földút visz az utolsó EP-hoz.


7. EP. Kalász lovastanya. 13 ó 30 perc. A tanya hátsó részén majálist tartottak, ment a daj-daj ezerrel. Pár perc szusszanás után a cél felé vettem az irányt. Az egyik hosszú egyenes szakasz közepén kettõ lányt értem utól, akiket egy okos örökmozgó eb kisért. Hozzájuk csapódva együtt gyalogoltunk a célig. Üdvözlet Csillának és Viktóriának, minden jót nekik. Nem sokkal ezután szépen elnéztünk egy jobbra fordulást, de ezt az erdõirtásnak tudom be, hiszen tavaly itt még erdõ állt.  Az irtáson beljebb egy sátor alatt több pontõr mûködött a kisebb távon lévõknek. Invitálásukra egy-egy hagymás zsíroskenyeret betolt mindenki. Innen mindenki a maga fájdalmát (térdszúrás, vízhólyag) magában tartva végül is célbaérés. 16 ó 14 perc. Kitûzõ, emléklap. Egy pohár ásványvíz letol.


Hazafelé megvolt a harc az autóban a kuplunggal, hogy egyátalán le tudjam nyomni, bal láb KO.


50 km letudva. Szervezés jó. Jelzések jól láthatók, bár bizonyos helyeken elkélne valami irány mutató festés vagy tábla.


H. László

 
 
 Túra éve: 2008
zomberTúra éve: 20082008.05.07 09:29:34
megnéz zomber összes beszámolója
kéttorony 50

Hogy mirõl szól egy "unalmas" sík túra? Elsõsorban szól a tavaszról, tengernyi óriási orgonabokor borul virágba a túra kedvéért minden évben, mellette még rengeteg vadrózsa, repce, réti virágok és egyáltalán nem utolsósorban sok májusfa minden felé. Nem mellesleg május elsején szinte mindig csodálatos kiránduló idõ van. A túra szervezése zseniális, jól jelzett -nem agyonszofisztikált :)- útvonal, megfelelõ itiner, na és az ellátás... Ezen a túrán tényleg minden ponton kedvesen fogadnak és kezdõdnek a csodák az igazi, eredeti négercsókkal, a házi toros készítményeken keresztül a dzsembori közepette elfogyasztható lángosig (ami sajnos idén teljesen sótlan volt). A túra útvonalán természetesen sík vidéken haladunk, sokszor telepített erdõben, homokban. Igenis megvan a varázsa annak, hogy végig nyílt, de mégsem egyhangú terepen haladunk, ami nagyon jó hangulatot ad a túrának, ahol pont ugyanúgy el lehet fáradni, mint az erõsen szintes túrákon, bár itt a kaptatón üzemelõ izmainkat csak a kilátónál (geodéziai torony, ami hegyek nélküli, de mégis szép kilátást mutat) használhatjuk. A terepadottságok miatt ez nem az a túra, ahol mindig a lábunk elé kell tekingetni, hanem lehet nézelõdni, elmélkedni és élvezni a tavaszt. Én most voltam negyedszerre és biztosan vissza fogok még térni, mert mindig nagyon jó kedvet csinál. Aki még nem próbálta ki, milyen is egy síkföldi túra, annak azt ajánlom tegyen vele egy próbát. Azért felhívnám a figyelmet az ilyen jellegû túrák legnagyobb veszélyére: napos idõ esetén igen nagy az esély a féloldalas leégésnek, ugyanis többnyire ugyanazt az oldalunkat süti a nap :)
 
 
militarybekaTúra éve: 20082008.05.04 18:07:35
megnéz militarybeka összes beszámolója
Kéttorony 50

A Gerecse 50 után felbuzdulva újra nekivágtunk egy 50-esnek.

A szervezés nagyon jó volt, mindenki nagyon kedves volt, minden ep-nél volt valami. Üdítõ, négercsók, kenyér, tepertõ, lekvár, zsír, zöldségek, a Gyularancson még borocska és lángos is! Csoda jó volt. A végén hihetetlen nagy meglepetés volt, hogy bejelentették, sajnos jelvény nincs. (Az 50-es távon mindössze 30-an indultunk el.)Ezt két kitûzõvel próbálták ellensúlyozni ... nálam hiába, elég rossz volt, mert nagyon megszenvedtem ezt a túrát.

Végig mentem, igaz csak alig. A sík terep és az új túracipõ nem volt jó hatással a lábamra. A nap csodásan sütött, csodaszép idõ volt. De sajnos mindent egybevéve is azt kell mondjam, ez volt az eddigi túráim közül az, amelyre határozottan nem szeretnék visszamenni!
 
 
 Túra éve: 2007
kpeterTúra éve: 20072007.05.01 16:40:09
megnéz kpeter összes beszámolója
Kéttorony 30

Összességében ez a túra kicsit inkább egy családi/iskolai bulira hasonlított, mint teljesítménytúrára, de ez nem vált hátrányára.

A 30-as távon összesen 44-en indultak, ebbõl nekünk sikerült zárás elõtt 10 perccel az utolsó kettõként nekivágni. Az idõ kicsit furcsa volt: erõs napsütés, de a szél kissé hûvös, viszont szélcsendben meg a hõségtõl reszketett az út tetején a levegõ.

Ami a leginkább megmaradt: 70%-ban homokon kellett gyalogolni (vagy az 50MTB-n bringázni), ami kicsit ellentételezte azt, hogy szintemelkedés lényegében nem volt. A Gyularancsnál pedig kicsit tanakodnunk kellett a kapuban, hogy ez most ellenõrzõpont, vagy családi összejövetel :) Mint kiderült, leginkább mindkettõ. Nagyon kedves fogadtatás után frissen sült lángossal kínáltak, majd az üdítõ után a házigazda kávét és bort is ajánlott. Mintha csak vendégségbe lennénk: az árnyas kertben szétrakott 8-10 padon túrázók pihiztek, a háziak bográcsoltak, tiszta majális :)

Másik ellenõrzõ pontnál négercsókkal kínáltak és még videózták is a nagy eseményt, a célban pedig ismét lehetett zsíros kenyerezni/fantázni, miközben a névre szóló emléklapok a kitûzõvel már borítékban várták, hogy a gazdájuk megjelenjen.

Nagy eltévedésekre nem volt lehetõség, mert a környéken csak a sárga és a sárga négyzet jelzés létezik, de még így is sikerült azon elindulni, amelyiken célbaérni kellett volna, de szerencsére egy helyi bácsinak feltûnt a "vidékiek" szerencsétlenkedése :) és átirányított.

A túra tetszett, ajánlom másnak is.