OKT

OKT fórum 

lista a hozzászólások időrendjében

<<< 6.sz. túra: Badacsonytördemic - Nagyvázsony8.sz. túra: Városlõd - Zirc
7.sz. túra: Nagyvázsony - Városlõd
KFeri Bejárás: 2019.12.17. Rögzítve: 2020.01.26 21:53:54

Városlőd - Nagyvázsony


Az év utolsó túrájával teljesítettem az utolsó, még hiányzó bakonyi szakaszt. Városlődről indultam, barangoltam a Csárda-hegyi őskarszt sziklái között, elbújtam egy tehéncsorda elől, erős szembe szélben felmásztam a Kab-hegyre, egy felesleges bozótharc után megtaláltam a Kinizsi Pál kilátót, hosszú, egyenes nyiladékokon száguldoztam, befejezésül pedig a Kinizsi vár pénztáránál pecsételtem. Egy részletesebb, fényképes beszámoló itt olvasható a túráról: turaelmenyeim.blogspot.com/2020/01/okt-07-varoslod-nagyvazsony-20191217.html.

 
Artemix Bejárás: 2019.08.12. Rögzítve: 2019.08.15 17:14:55

 Kab-hegy - Nagyvázsony


Elég jól jelzett út. Ahol nincs jelezve, ott a természetes irányérzék, vagy a GPS segít. A létrák is jól járhatóak. Csak kevés helyen van dzsindzsa. Az országút nem annyira veszélyes, van elég hely a szélén.


 

 
Kierana Bejárás: 2018.12.27. Rögzítve: 2018.12.27 19:55:49

 A szakasz tökéletesen járható volt a teljes vonalon, no dzsindzsa:)! A jelzésekkel semmi gond nem volt. Mondjuk kiderült, hogy a létráknál a villanypásztor tökéletesen működik, szóval jobb vigyázni, ha nem akarsz rázós élményt! Szállásként a Takaros Vendéglőt tudnám ajánlani Kislődön: szép szoba 2 főre 10000 Ft/ éj reggelivel. 

 
korbela Bejárás: 2017.04.14. Rögzítve: 2017.04.15 22:11:17

A szakasz jelenleg végig jól járható. Számomra meglepő volt, hogy ezen a pénteken a máskor vizes Kab-hegy mennyire száraz volt, még a legmélyebb pocsolyák is csak sárosak voltak, szinte porzott a szakasz (ezen aztán az éjjeli eső kicsit változtathatott). Minden pecsét meg van. Sajnos cáfolni vagyok kénytelen azt a "városi legendát", hogy Nagyvázsonyban kétféle lenyomata lenne a két pecsétnek (egyformák). 1500 km OKT után itt találkoztam először vaddisznókkal, ráadásul kerítések között (Úrkúttól délre).

 
Artemix Bejárás: 2016.08.16. Rögzítve: 2016.08.17 16:55:58

Úrkút-Kislőd


Vegyes összebenyomás


 


Úrkút szélen szép az őskarszt. Úrkút után az új nyomvonal dzsinzsás és jelzetlen, ráférne egy tisztitás, újrafestés. Az utolsó 3 km kavicsos úton nem szép, de praktikus, jól lehet haladni rajta.

 
heged81 Bejárás: 2016.05.17. Rögzítve: 2016.05.19 12:13:23

Városlőd-Nagyvázsony:


Indulás a három napos túránk 3. napján az Iglauer parkból, ami kiváló túrista szálló, de ellátás nincs erre készülni kell.


Alapvetően jól jelzett szakasz, visszatérő hiba csak annyi, hogy az információs táblák nem, vagy csak részben adnak információt a kéktúra következő állomására vonatkozólag.


A Kab-hegyen a Kinizsi kilátó gyönyörű, megéri a látvány, de a hibás táblák szerint a kilátó a kéktúra vonalán van ami nem igaz, onnan le kell térni kb. 150 métert, de jól eldugva a TV/rádió torony mögött.


Ezt követően kb. 1,5 km után egy fontos elágazónál nincs jel, ahol egy vadkerítés zavarhatott be, mert a táblák lejjebb a másikk irányból úgy jelzik mintha  azon át kellene menni, pedig megkerüli az útvonal.


Nagyvázsony előtt amikor kiérünk az erdőből ott egy nagy mezőn haladva a jel átvisz egy gazos rész túloldalára aminek semmi értelme, mert utána vissza kell menni arra az útra ahonnnan leterelt. Másik irányba lehet ezek a problémák nem merülnek fel.


Eső esetén erre nagy a dagonya, és sok a vad is.


Jó túrázást!

 
korbela Bejárás: 2015.10.23. Rögzítve: 2015.10.25 12:11:36

Városlőd irányából:


Az "újrafestettük az egész OKT-t" miatt megjegyzésre érdemes találom, hogy a szakasz jelzettsége a korábbi átlagnál gyengébb. Megjelent ugyan néhány irányváltozást mutató festett nyíl (néhol nem egyértelműen), de a megerősítő jelzések oly mértékben hiányosak (és régiek), hogy erre nyilvánvalóan nem erőltették meg magukat az illetékesek. Úrkút előtt jóval  találtok egy szép rózsaszín "Vízkeresők útja" feliratú táblát, a kék egyenesen folytatódik a táblától balra (leágazásra esély se igen van), de olyan hosszan nincs semmi, hogy még mi is elbizonytalanodtunk és így háromszor tettük meg a bokanyúzó kb. 6-800 métert.


Kab-hegyről ereszkedve az első kerítésen át kellett volna menni, de mivel ez nem tűnt fel mi megkerültük, érezvén, hogy az irány jó.


Nem emlékszem semmi releváns nyomára annak, hogy ezzel a szakasszal most foglalkoztak volna.


Más: érdekes, szürreális, az agyunkat próbára tévő élmény volt, hogy a felhők (és vagy a köd) miatt a nagy adótorony közelében is csak a tartókábelek egyes részleteit láttuk a semmiben. Kicsit félelmetes volt az érzés, hogy van ott valami a magasban -a közelünkben- ami ilyen hatalmas lehet, de semmi sem látszik belőle :)

 
carevics Bejárás: 2014.10.04. Rögzítve: 2014.10.08 13:34:09

Nagyvázsony -> Városlőd irányban


A jelzésekről: elég felemás. GPS nélkül párszor simán elkavartunk volna (Nagyvázsony után közvetlenül a réten sehol semmi). A Kab-hegy lábánál a térkép már az új útvonalat mutatja, a festések - csak úgy mint más szakaszokon is - viszont még a régit jelzik. Nagyvázsonyból kifelé az aszfaltút tényleg elég forgalmas, kb. 1 kilométernyi kellemetlenség. Párszor láttuk, hogy a festéseket táblákra cserélgették: értékelem persze, hogy legalább van, de nem lehetne a kereszteződéseket egyértelműen és láthatóan jelölni? :) Illetve a régi jelzéseket lefesteni? Úrkúton pl. simán félre lehet menni.


A Kab-hegy kaptatóját leszámítva könnyű szakasz, viszont a Csollányos-völgy útja az öklömnyi éles kövekkel megterheli a bokát és a talpat rendesen.


(Tömegközlekedőknek: a Városlőd alsó fantázianevű buszmegálló a 8. út völgyhídja alatt van közvetlenül, nem kell fölmenni.)

 
Pulmy Bejárás: 2014.09.23. Rögzítve: 2014.09.28 22:19:56

  A Bakony első túráját ma,egy borongós,őszies napon tettük. A bélyegzők mindenhol rendben voltak.A jelzések szempontjából közepesnek felel meg a szakasz.


Néhol kifejezetten jók voltak,néhol csapnivalóak.


 Részletek Itt:


 


 boglariturazok.blogspot.hu/2014/09/okt-12.html

 
wassakarat Bejárás: 2014.05.09. Rögzítve: 2014.05.16 23:40:01

 Városlőd-Kislőd vasútállomás -> Nagyvázsony



A vasútállomás kb. 20-30 perc sétára esik a Kislőd, bejárati út buszmegállótól. (A Budapestről közlekedő autóbusz itt teszi le az utasokat.)

A Csollányos-völgyön kényelmes földúttal indul a szakasz. Nemsokára egy nagyobb tisztás következik jobbról, amit át kell szelni! Én simán továbbmentem volna az úton. :) Egy kisebb kaptató után egy kerítéssel elzárt területet jobbról kell megkerülni, innen már nincs messze a Csárda-hegyi őskarszt, ami fantasztikusan szép hely.



Úrkútról tovább indulva kicsi az eltévedés esélye. A jelzések ritkásak ugyan, de kis odafigyeléssel nem egy bonyolult szakasz. A nemrég felújított Kab-hegyi Kinizsi kilátó aljában 4 asztal várja padokkal a turistákat. Itt érdemes megpihenni. A kilátás pazar.



A hegytetőről egy irtásfolton átvágva kell leereszkedni. A feketeleves (számomra) a 6. nyiladék második felétől kezdődött. Innentől amíg tart az erdős rész, ami nem kevés, 20 cm mély pocsolyák, vagy inkább tavacskák fedik le a kéket. Itt már nem is sárról, hanem vízállásról érdemes beszélni. Száraz időben könnyű séta lehet Nagyvázsonyig, de esős időszakban meglehőtesen extrém útvonal. Ezt még megfűszerezi egy derékig érő gazzal teli mezőn való átkelés, ami szerencsére azért nem tart sokáig, de mégsem egy kellemes élmény.

Nagyvázsony határában a betonúton elég nagy forgalom van. A buszmegállónál, ahol a főváros felé tartó Volán busz megáll, van egy Mol-kút, ahol ingyenes a mosdó.



Nem megerőltető, könnyű táv, csak a Kab-hegy és a Nagyvázsony közötti mocsaras rész nem hiányzott volna. Összességében az őskarszt ill. a 2013 nyarán átadott Kinizsi kilátó miatt bőven megéri végigjárni az útvonalat.

 
hdanee Bejárás: 2013.11.01. Rögzítve: 2013.11.03 22:41:30

 Városlőd, Fenyves kocsma - Városlőd-Kislőd vasútállomás - Úrkút


Túránk első napján Városlőd, autóbusz-váróterem megállóig mentünk busszal Veszprémből. Itt a Fenyves kocsmában található a bélyegző, mi ezúttal csak vízért tértünk be. Városlőd kellemes sváb falu, kanyargós, szűk utcái hosszan követik a völgyet. Városlőd-Kislőd vasútállomást kb. 3 km után érjük el, már az utolsó házakat is elhagyva. Itt csak alig néhány vonat áll meg, a pecsétet a fogalmi szolgálattevő őrzi a forgalmi irodán. Az állomásépülethez egészen röviden kell letérni az OKT útvonaláról.


Ezután az OKT útvonala egy hajtűkanyart téve tér be a vasút alatti aluljáróba, majd a tanösvény kezdeténél, a kalandparknál balra indul. Hosszan, jó minőségű erdészeti úton követ egy völgyet, egészen egy rétig, ahol egy másik völgybe tér át az útvonal - itt már kicsit kevésbé jó minőségű az út, de még így is jól járható gyalogosan és követni is könnyű. Úrkút előtt lesz csak egy kicsit kevésbé kijárt az útvonal ott, ahol elkerített fiatalost kerülünk meg jobbról.  A falu határában pedig nem véletlenül nem tér be a jelzés a faluba: még érinti ugyanis az őskarsztot, ami kihagyhatatlan látványosság! Végül a bányászotthonnál érjük el a falu központját, itt a Kék Túra vendéglőben van a pecsét.


Úrkút - Kab-hegy - Nagyvázsony


Úrkúton egy ideig követjük a főutat, majd jobbra térve elérjük a falu nevét adó kutat, majd néhány lépéssel később el is hagyjuk a települést, szekérúton. Rövidesen létrázni kell: az első létra még hagyján, de a második rendkívül rossz állapotban van, sürgősen javításra szorul! Felülről a második lépcsőfok használhatatlan volt, mert egyáltalán nem tartották már a szögek, biztonsági megfontolásokból le is szedtük, nehogy valaki szemből érkezve rálépjen és hanyatt essen. A kevésbé bevállalósak inkább emeljék le a kaput a zsanérról és úgy bújjanak át vagy néhány lépéssel arrébb kússzanak át a kerítés alatt! Ezután rövid ideig az egykori kisvasút töltésén haladtunk, csalántengerben. A műutat elérve alábbhagytak az izgalmak, bár mi azt lestük, hol lesz az a pont, ahol meglesz nekünk az OKT 50%-a. Nos, ez a műútról való letérésnél adódott. Rövidesen újra erdészeti műútra terel a jelzés, kitartó egyenes emelkedő jön itt, nyáron brutális lehet. Kab-hegyen a pecsét még a hegycsúcs előtt, a vadászház kerítésével szemben van.


Kab-hegyen a kilátót is megtekintettük, majd elindultunk lefelé. Van egy letört ágú fa, ezen balra terelőnek tűnő jelzés látható. Ezt kéretik fenntartásokkal kezelni, a helyes irány a letört ág alatt egyenesen vezet, majd meredeken le a tarvgáson keresztül. Ezután rövidesen balra térünk, ismét lesz létrázás. Sajnos ezen a tájékon igencsak spórolós kivitelűek a létrák, így nemigen van mibe kapaszkodni a kerítés tetején a megforduláskor - ez nem valami turistabarát.A körbekerített részről kiérve sehol egy jelzés, a helyes irány a jobbra (és ez az ellenkező irányból is igaz, a létrán bizony át kell mászni, hiába nincs jelölve). Ezután jó darabon egyenesen megyünk, köves talajon - egész alattomosan tud az avar alatt megbújni egy-egy lábujj- és bokagyilkos szikladarab. Idővel jobbra, majd balra térünk, az erdészeti útból helyenként inkább ösvény lesz. Még az erdőből való kiérés előtt lesz egy pont, ahol nem igazán egyértelmű a balra letérést jelölő nyíl: igen, ott 90 fokban kell balra menni a kevéssé kijárt úton, magas aljnövényzeten át. Rövidesen bátorító jelzések is kerülnek, ha jó az irány. Az erdőből kiérve az út beszántva, a szántás szélén kell továbbhaladni, gyakorlatilag toronyiránt (a falu már meg-megjelenik a láthatáron), majd a következő szekérútnál át kell térni a bokrok túloldalára az ott futó földútra. Ez az út aztán már végig levisz a főútig. Jelzések igen ritkán lesznek, cserébe a Kinizsi-vár tornya ad támpontot a tájékozódáshoz. A főúton nem túl kellemes sétálni, mert erős a forgalom, de a padkán el lehet férni. A Nagyvázsony táblánál kell jobbra térni a vár felé, majd egy újabb jobbkanyar után saras emelkedő visz a vár alá, majd egy rámpán jutunk fel a vár pénztárához, ahol a pecsét található.


Összességében egy túl sok izgalmat nem tartogató, de a jelzések helyenkénti kopottsága, hiányossága miatt mégis meglepetést okozni képes szakasz volt ez.

 
olsen Bejárás: 2013.10.25. Rögzítve: 2013.10.28 17:35:58

 Városlődön a Fenyves büfé is "él "még,a régi bélyegzővel..érdemes nosztalgiázni némi tudatmódosító szerrel,mondjuk unicum..

 
toszegisrac Bejárás: 2013.07.11. Rögzítve: 2013.07.21 13:18:28

A Vár alatt kimegyünk a faluból és az országúton megyünk egy pár száz métert, jobbra kanyarodunk a Sonkolyos útra. A szennyvíz átemelőnél ott vannak a jelek, felfelé haladva is vannak jelek, nem túl sűrűn, de vannak és igazából elágazás sincs.


Mikor elérjük azt a részt, ahol úgymond "megszűnik" az út, elöttünk egy bokorsor vezet fel az erdő széléig, mindegy melyik oldalán de menjünk fel az erdőig, jelek vannak a bokrok között és az erdő szélén is.


A Bogárdi erdőben jók a jelzések egy kicsit kell figyelni, de nem veszélyes ez a rész sem. Az erdő tisztásán jobbra tartva átvágunk, hamar megtaláljuk a  jelzéseket.


A nyiladékokban jók a jelzések, a Jároskeresztesi útra egy létrán kell be, majd kimászni. Az adótornyokhoz egy írtás szélén kell felkapaszkodnunk. Aszfaltos úton érjük el a vadászházat (amiből semmit sem látunk, olyan magas a kerítése) szembe vele a garázs mellett a fára erősített dobozban ott van a az új, jó minőségű pecsét. Tovább még mindig aszfalton, majd betérés balra az erdőbe.


Egy jó darabig még mindig problémamentesen lehet haladni, ahol a kék kereszt jelzés látnivalói vannak kitéve, ott lesz egy újabb kerítés, ezt érdemes jobbról megkerülni és felmenni a régi vasúti töltésre, előbb-utóbb ott lesznek a jelzések is. Tehát nem menjetek be a kapun, hanem kerüljétek jobbról a kerítést. Mi bementünk és egy idő után újabb kerítés mellett haladva olyan csalános dudvás közepén voltunk, hogy nem látszottunk ki közülle. Mi itt a kerítést átmászva mentünk fel a régi vasúti töltésre. A töltésről letérve, újabb létrás mászás és egy frissebb telepítésben megy az út, jelzés nem sok, de elágazás se nagyon. Amikor kiérünk az erdőből, a kerítésen még van jel, majd meg kell célozni a völgy alját. Ott lesznek a jelek, amik már hamarosan Úrkútra visznek.


Úrkút a szépen felújított névadó kút fogadja a vándort, bentebb ott a Kék túra vendéglő. Pecsét itt is tökéletes.


Továbbhaladva a Csárda-hegyi öskarszthoz érünk, ahol érdemes egy kicsit szétnézni, elidőzni.


Kiérve a településről nem messze egy újabb telepítés van lezárva, a kerítés szélén haladva vannak jelzések, mikor a kerítés végéhez érünk jobbra kell fordulni és követni a kerítést egészen sokáig, egy tisztásabb részen, ahol a kerítésen belül is van egy jelzés, egy beton oszlopon, ott kell balra fordulnunk az erdőbe.


Innentől nem túl bonyolult az út egy kis figyelem, a kereszteződéseknél és semmi probléma nem lehet.


Egy szép erdei rétnél érjük el a murvás utat ami már elvissz minket Városlőd felé.  Vadászházak, Kalandpark, jobbos kanyar, vasúti aluljáró az út végén jobbra városlőd felé. Néhány száz méter után vasútállomás, itt kapjuk meg a színtén új formátumú pecsétet.


 

 
Artemix Bejárás: 2011.08.10. Rögzítve: 2011.08.22 11:23:51

Úrkút-Kabhegy


A kerítésről lejövet megtaláltuk a jobbkanyart, de sajnos egy nagyon csalános részre vezetett be. 100 m után már hólyagosak vo.ltak a lábak a csalántól. Úgyhogy visszamentünk és a szekérúton mentünk ki az országútig

 
gyorkosattila Bejárás: 2011.05.12. Rögzítve: 2011.05.14 20:07:37

Összefoglalómban leginkább az egyes szakaszok kisebb-nagyobb problémáiról fogok írni szubjektív módon. A hibákért, pontatlanságokért elnézést kérek!



7. sz. túra: Bakony



(Nagyvázsony–Városlőd-Kislőd vá.)



Nagyvázsony => Kab-hegy



Kék átvág a vár bejárata előtt – a túloldalon van egy beton cölöpön a jelzés – és megindul kifelé a faluból – irány a Kab-hegy. Elhaladunk egy valaha szép állapotú malom a Csörsze malom előtt, amely ma már nagyon rossz állapotban van, a malomkerék nincs is már a helyén.

A Barátitanya utáni letérést nem mutatja semmi, de eltéveszthetetlen szerintem. Ezen a nagyon hosszú, de szép úton, ami a Sonkolyoson keresztül megy nem sok a jelzés, de az elég. Viszont nem sokkal, mielőtt elérjük az erdőt teljesen megszűnik a dűlőút! Hirtelen se jelzés, se út az eddigi irányba, csak a térkép és iránytű marad. Ezt írja az OKT atlasz: „Kis (jobb) töréssel keresztezünk egy földutat, északi irányba vezető jelzésünk folytatását egy bokorsor jobb oldalán találjuk meg. Elérjük a zárt középkorú tölgyes szélét (balra magasles), benne egy kevéssé járt csapásra északnyugat felé hívna a jelzések.” Itt az erdőből idáig nyúló bokorsor jobb oldalára kell átsétálni a keresztúton és a szántóföld szélén végiggyalogolni a bokorsor mellett, tartva az eddigi irányt. Egyébként van egy jelzés ezen az oldalon a bokrok között, de nehezen észrevehető, néhány szalag itt is segít. Magaslest ne keressetek se itt, se a túloldalon! Az erdőhöz érve is érdekes a helyzet, mert vissza kell térni a bokorsáv nyugati oldalára. Nem problémás, mert közelebb érve láthatóak a jelzések. Ez a bizonyos „kevéssé járt csapás”, amit említ az atlasz egy útkereszteződésben van, figyeljünk oda, hogy nem az eddigi útirányba kell továbbmenni, hanem balra. A jelzések jól mutatják az irányt. Itt a Bogárdi nevű erdőben rengeteg a kidőlt fa, elég gondozatlan az út. Sok a pocsolya, a dagonyázó, ennek megfelelően szúnyog hadak lepik el a gyanútlan vándort. :-) Eléggé köves, sziklás a talaj figyelni kell hova lépünk. Sokfelé kidőlt fákon kell keresztülvergődni. Fentebb van egy kies tisztás, bokrokkal, magas fűvel, ahol a jelzések megint elvesznek a láthatárról. Hamar meg lehet találni a jó utat, de itt is segítenek a kék szalagok, hogy merre kell átvergődni a bokrok között. A nyiladékokon végig jók a jelzések felfelé. A Jároskereszti út le van zárva, nagy fakitermelés folyik a területen, amire bevezet. Egy létrán át lehet bejutni a kerítésen belülre, illetve, ha éppen dolgoznak odabent és nyitva hagyják a kaput. A csúcs közelében „Évszázados bükkök hűs árnyékkal segítik a meredek kapaszkodónkat.” Sajnos ez már a múlté. Nagyon lepusztult a hegyoldalban a faállomány, kidőltek, a maradékot kivágták. Ez így van nagyjából mindenhol a csúcs körül. Szánalmas látvány az egész. :-( Bár így több helyen egész szép látvány tárul a szemünk elé.



Az adótornyok érdekes látványt nyújtanak, de nekünk nincs itt semmi dolgunk, irány az erdészház. Egy jó kis sétával jutunk el a tornyok közeléből a bélyegzőhelyhez, ahol még mindig gőzerővel folyik az építkezés. Még be lehet menni. „A ház előtti fán fémdobozban” Mármint az erdészház előtt előtti fán, de ez sem igaz már mert már most a készülő kerítésen belül van a pecsét. Ráadásul nem is egy fán, hanem egy villanyoszlopon. A pecsét minősége rossz, cseréje időszerű.



Kab-hegy => Úrkút



Az aszfaltúton lesétálva a Gyertyánkút-forrás a következő érdekesség az úton. Sajnos nem jött belőle semmi, amúgy sem túl gusztusos az útmenti árok mélyén látható kivitelezési mód. Itt befordulva az erdőbe hatalmas sár fogad, de ez mérséklődik később. Kevésbé járt erdei út, amin megyünk van itt egy kisebbfajta mocsár.

Ott, ahol a Kék és a Kék+ elválik egymástól egy km mutató tábla van az út bal oldalán. Ez a Kék+ útvonalának fontosabb látványosságainak távolságát ismerteti. Innentől egy darabig a régen megszüntetett vasúti töltésen járunk, érdekes ebből a magasságból szemlélni az erdőt. Az út csalános, gazos, de járható. Aztán letérünk jobbra öreg bükkök közé és megint egy elzárt területre vezet be a Kék, ahol telepített erdő növekedik. A kapu nyitva volt, de szerintem jobb, ha bezárjuk magunk után. A vasúti töltés (vagy a nyomvonala) a bal oldalon folytatódik a lezárt területen is és a Kék útvonalával nagyjából párhuzamosan halad. A kijáratnál hasonló a helyzet, de itt a folytatással lehetnek gondok. Mivel megint semmilyen jelzés nincs, hogy merre kell menni, csak találgathatunk, vagy keresgélhetünk a tűző napon. A leginkább kijárt úton – egyenesen felfelé a mezőn át – a jobbra lévő erdő irányába ne menjünk, mert az Isten tudja hova vezet. Irányunk legyen a mező melletti erdősáv kissé balra tartva. Ott is van egy út, csak innen a kaputól nem látszik! Találjuk meg, a Kék nem megy be az erdőbe itt, hanem a szélén, a domb aljában halad! Keressük meg a szemünkkel, hogy a vasutat hol vezethették el úgy, hogy nagyjából a szintet tartsa és azt kövessük, akkor nem gond. Néhány szalag ide is kikerült, az első festett jelzésig – az erdősáv első fái közül valamelyiken – némi támpont.



Úrkút egy szép kúttal fogadja a vándort, bár ez már csak dísz. Bejutva a faluba hamar egy viszonylag forgalmas közúton találjuk magunkat. Boltok, kocsma, zöldséges a Kéktúra útvonalán. A Kék túra vendéglő a buszmegállóval szemben található. Jól észrevehető, a kiszolgálással sem lehet semmi gond. Valóban kifőzdeként is üzemel ez a kis vállalkozás (jöttek az ételhordós emberkék), érdekes és sajátos, low budget megoldás, de jó kis forgalma van a helynek. „A Kék Túra vendéglőben” Az MTSZ honlapja szerint. A pecsétjük kiváló minőségű. Én az út melletti vegyesboltban vettem pár dolgot, aztán elhagytam az üzletet és az úttest túloldalán az árnyékba húzódva a szűk járdán elrendeztem a cókmókomat. Ez eltartott egy darabig, talán ügyetlenkedtem is a kényelmetlen helyzet miatt (kigurult az egyik 0,5 literes vizespalack a járdára, elfújta a szél az egyik műanyag zacskót, de sikerült elkapnom, stb) Egyszercsak hallom, hogy a hátam mögött valaki rámkiált: „El ne dobja el a szemetet!” Ezt nem tudtam, miből szűrte le, de persze eszem ágában sem volt. Mondtam is neki, hogy nem fogom és kidobom majd egy kukába (igazából szelektív hulladékgyűjtőt kerestem a szememmel a közelben, de nem volt) Az út túloldalán volt is egy szemetes, így aztán vigyázó szemek kíséretében beledobtam az üres flakont meg zacskót. Ezt megelégedéssel nyugtázta a falu rendjére és tisztaságára kényesen figyelő asszonyság.



Úrkút => Városlőd



Szép a falu szélén lévő Csárdahegyi őskarszt, a tanösvénye egy darabon együtt halad a Kékkel. A falun kívül a Főnök-rét felé az úton módosították a Kék nyomvonalát. Van egy nagy telepítés (valaha itt mehetett át a Kék), ezt teljesen lezárták most, a kaput is kivették a helyéről. Viszont a kerítés mellett jól lehet haladni, a jelzések eleinte sűrűn vannak, aztán megritkulnak. Mikor végére érkezünk a bekerített területnek jobbra kell fordulni Balra van egy tábla „Vízkeresők útja”. A kerítés mellett gyalogolva egyszer csak balra le kell fordulni az erdőbe egy nem feltűnő nyiladékon. (Egy kék szalag ide is kikerült) Ott, ahol van egy kapu is és mellett a létra a kerítésen át. Látszik az elkerített területen belül egy kőoszlop, amin egy Kéktúra jelzés virít. Tehát itt volt korábban az útvonal, csak elterelték.

A Főnök-réthez érve nagyon megszépül a táj. A Csollányos-völgyön csodálatos végig a táj és kiváló az útminőség. Sok tehergépjármű használja munkanapokon, munkaidőben ezt az utat, így garantált a porfelhővel való többszörös beteríttetésünk. A végén a bányatelep ronda, de a kalandpark tetszett.



Ezzel beérkeztünk Városlődbe, a Városlőd-Kislőd vá. nincs túl messze, ahol a pecsételést el tudjuk intézni. „A vasútállomás bélyegzője, vagy bármilyen bélyegző a településen (nincs külön OKT bélyegző)” Az MTSZ honlapja szerint. A pecsétet a vasutas saját kezűleg nyomta bele a füzetbe, a minősége elfogadható. Állítólag van Hivatalos MTSZ-es pecsétjük is, de az már teljesen tönkrement, cserére szorul. A város csodaszép fekvésű, de elég hosszú innen még az út a központig. Én az Iglauer parkban szálltam meg és itt befejeztem a túrámat ortopédiai problémák miatt. Ha valaki a Városlőd vasútállomásra érkezik, akkor könnyen elintézheti a pecsételést a falu központjában valamelyik intézményben, mert nincs innen messze. Pl a legközelebb a 100íz élelmiszerbolt van, a peronról odalátni.

Az Iglauer parkról pár szót: először is jó, hogy van, mert legalább van egy olyan hely ahol meg tudunk szállni a városban. Viszont sajnos több hiányosságot tapasztaltam itt, mint egyébként, néhány szarvashibát is. Szerintem az építkezés miatt vannak bizonyos problémák a szolgáltatás területén, de helyre fog állni majd minden.



 

 
nagytamas Bejárás: 2011.02.26. Rögzítve: 2011.04.30 20:58:33

 Nagyvázsony --> Városlőd irányban jártuk be. FIGYELEM! A 7. sz. Nagyvázsony-Városlőd túra végpontja (és így egyben a 8. sz. Városlőd-Zirc túra kezdőpontja) Városlőd-Kislőd vasútállomás, és nem a 2,5km-re lévő "Városlőd" vasúti megálló! Ott csak egy személyzet nélküli üres peron van, egyetlen vágány mellett.


Vázsonykő várát (és minden mást) zárva találtunk. A fémpecsét rendben, csak a lánc túl rövid.

A talaj szinte mindenhol fagyott volt, de olvadás után nagy sár lesz.

A Kab-hegyig el sem lehet téveszteni az utat, részben a jó jelzések, részben a domborzati viszonyok miatt. (Csak mindig fölfelé.) Többször kereszteztünk vadkerítést, de létrázni alig kellett, mert a legtöbb helyen nyitva volt a kapu. Láttunk szarvast, szarv nélkül. A Kab északi oldalán sok szép, nagy bükkfát gyökerestül kidöntöttek a viharok. Szomorú, de lenyűgöző. A néhai kilátónak már csak az alapja van meg. Szép időben innen sem lenne rossz a kilátás, de csak kb. 90 fokban szabad. A Kéktúra-bélyegző jóval lejjebb van, a kiszolgáló út melletti erdészház udvarán. Most még megközelíthető a fagy miatt félbehagyott kerítésen keresztül, de hamarosan hozzáférhetetlenné válik.

A kék továbbra is a kiszolgáló út vonalát követi, egy nagyobb rövidítéssel. A letérés előtt egy rókát riasztottunk fel. Pár tíz méter futott az úton (szabályosan, jobbra tartva), majd beváltott az erdőbe (irányjelzés nélkül). A túraút is jobb felé hagyja el a betonutat, és a régi erdészeti kisvasút hűlt helyén, de létező töltésének tetején halad. Az elejét számos keresztbedőlt fa torlaszolja el, amelyek azonban megkerülhetők, legkönnyebben bal felé, a nyugati oldalon.

A Tönkölyös víznyelő pár száz méterrel a töltés vége előtt, közvetlenül annak jobb (keleti) oldalán található. Több kék omega (barlang) jelzés is felhívja rá a figyelmet, de nem a töltés tetején, ahol az Országos Kék halad, hanem lent a töltés alapjánál. Nyáron nehezen észrevehetővé, és még nehezebben megközelíthetővé válik majd, mert a töltés oldalán szederbokrok nőnek.

Úrkútra beérve a névadó kúttal találkozunk. A Kéktúra Vendéglőben készséggel szolgáltatják a bélyegzőt – ha épp nyitva vannak. Mi egy cetlivel szembesültünk: „Nyitás 15 órakor”. Szerencsére nem volt messze. Mindenesetre érdemes előre érdeklődni, vagy úgy intézni, hogy ne kora délután érkezzen az ember, mert a kényszerpihenő menetrendproblémákat okozhat a célállomáson.

 


Az Őskarszt szükség esetén kihagyható, de ha van idő, érdemes bekukkantani. Az amúgy egyértelműen látványosabb aggteleki és (főleg) szlovén karsztjelenségekhez képest specialitás a rég abbahagyott mangánbányászat, ill. az azzal kapcsolatos tanösvény. Ezzel együtt húsz perc elegendő.


 

Úrkút után egy nehezen járható (szó szerint) vadászmezőn vág át a kék jelzés. Fagyottan hepehupás, tavasszal viszont dágvánnyá alakul. Egyébként nem csúnya. Magaslesek, ritkás bokrok, körben erdő. Ezután ritkásabbá válik a jelzés, de végül is minden, nagyjából észak felé vezető út egy nagy tisztásnál fut bele a széles erdészeti útba, ami azután pár kilométer után áthalad a vasút alatt. Az emelkedő tetején jobbra kanyarodva érjük el Városlőd-Kislőd vasútállomást, mely valaha láthatóan szebb napokat élt. Pecsét a forgalmi irodában.

 
hegyikalandorok Bejárás: 2011.01.15. Rögzítve: 2011.12.20 14:20:18

a szakasz leírása itt


hegyikalandorok.blogspot.com/2011/01/szezonnyito-bakonyban.html

 
Kéklángos Bejárás: 2010.11.01. Rögzítve: 2010.11.06 22:34:32

A szakaszt Városlőd - Nagyvázsony irányban jártuk be.


A városlődi Iglauer Parkot (szállás) leírtam a 8. sz. túránál. Városlőd központjától meglepően messze van a bélyegzőt kezelő Városlőd-Kislőd állomás. Utána szép a Csollányos-völgy. Figyelni kell a Főnök-rétnél, hogy letérjünk jobbra, nem feltűnő a jelzés. Elég hosszú emelkedő után egy körülkerített cserjés kerítésén veszélyes (rozsdás szöges) falétrák vezetnek át. Úrkút határában a Csárda-hegyi őskarsztra mindenképp érdemes rászánni legalább negyed órát.

Volt egy kis rémtörténet a szállással, mert megkaptuk a Kab-hegyi barlangkutató házat, aztán csak itt, Úrkúton tudtuk meg, hogy mégsem (de amúgy is hiába lett volna). Segítőkész helyi népességnek köszönhetően Úrkúton maradhattunk aludni Tenk Csabánál (Tündérmadár Vendégház), akit csak ajánlani tudunk mindenkinek. 60 percen belül befűtött, elkísért minket a Kéktúra vendéglőtől (bélyegző- és tanakodóhelyünk), és olyan jelképes árat akart kérni, hogy azt már nem is fogadtuk el. Még így is külön túravezetői szobám volt a listaár harmadáért. :)

Úrkúttól már nagyon feltűnt a 2010. tavaszi viharok pusztítása, sok-sok kilométerre egymástól is pont egy irányba van kidőlve minden fa. Itt nem szögesek a vadkerítés-létrák, inkább ingatagok. A kilépés után nagyon nehéz észrevenni, hogy a jelzés azonnal letér az útról jobbra. A hamarosan következő fenyőerdőn átvezető szakasz a Tönkölyös-víznyelővel teljesen eltűnt a letarolt erdőben; valahogy el kell jutni a keresztező műútig, aztán azon mindenképp balra indulni. A Kab-hegy tetején a K háromszög vége nem teljesen egyértelmű: el kell menni a rádiótorony kerítése mellett balra, ott van a pihenő- és kilátóhely, a kilátótoronynak továbbra is csak az alapja van meg.

A terepen sem derült ki, miért "csak nappal járható" a Kab-hegyről levezető 6. nyiladék. A Sonkolyosnál keresztező aszfaltúton muflon bámult ránk 150 méterről, egész hosszan.

Nagyvázsonyban a Kovácsmúzeum (Tarsoly László) csuda érdekes, főleg gyerekekkel, mindenki maga is kovácsolhat üllőn kalapáccsal, jó a főnök úr humora, nagyon ajánlom!


Összességében jól jelzett szakasz.

 
sali Bejárás: 2010.08.14. Rögzítve: 2010.08.15 16:47:13

 Kab-hegyen szörnyű pusztítást végeznek a fakitermelők. 6. nyiladékról a letérő a Jároskereszti útra vadkerítéssel el van zárva. Itt egy kicsit továbbhaladva egy balra bemenő merőleges út van felszalagozva ahol kb. 100 méter után megtalálható a kék jelzés.


Jároskereszti úton folyamatos a fakitermelés, ha eltévesztenénk a felmenetelt a Kab-hegyre, egy erdészlakhoz visz az út, ahol egy barátságtalan kutya ugat, túrabot mutatására elmegy...


Úrkút előtt a Tönkölyösi víznyelő környéke járhatatlan. A fenyőerdő kivágott és kifordított fákkal van tele, Ajánlatos a következő nyiladékon bemenni a kitaposott szekérúton majd a nagy tisztáson a vadkerítés végénél jobbra fordulni3-400 m után a jelzés megtalálható. 


 

 
dyan Bejárás: 2009.08.08. Rögzítve: 2009.08.08 20:51:21
Városlõdrõl indultunk reggel 7 körül, az elsõ 4 km a széles dózerúton teljesen zökkenõmentes. Utána egy kis kitörés következik egy nagyon szép völgyben egy vízmosás mellett, minimális csalánt és szúnyogot kellett csak elviselnünk. Fent egy kerítés állta utunkat, emlékszem ez régen átjárható volt, most jobbról kerülni kell, de nagyon jó minõségû az út, és rengeteg a finom áfonya. Úrkútra érve kihagyhatatlan az Õskarszt, nagyon sajnálatos hogy leromlott és nem karbantartott a hely. A kéktúra bélyegzés után (nem messze a közért és a zöldséges, fel lehet tölteni a készleteket) nekivágtunk a Kab-hegynek. Olyan mintha pont szembe lenne, mégis 140m szintemelkedés várt ránk. Az egészbõl egy rövid 400 méteres szakasz van ami csalános, benõtt, a legtikkasztóbb pedig az utolsó másfél kilométer beton a nyílt napon. A vadászházas bélyegzés után pikk-pakk fennteremtünk a kilátónál, de nem ott, hanem a barlangkutató épületénél ebédeltünk, árnyékban. Lefelé a nyiladékokban kavargás kicsit uncsi, és itt sajnos megnõtt a szúnyogok száma is, elég jelentõsen. De egy és negyed óra kitartás után kiértünk a rétre, és további fél óra után pedig már az országúton voltunk, amin kicsit gyalogolva és aztán átkelve a vár alatt benyomhattunk túránk utolsó pecsétjét.
 
Bgm Bejárás: 2009.05.24. Rögzítve: 2009.05.27 18:22:41
Kabhegy-Úrkút irányában kövesd inkább az aszfaltos utat ahol balra megy a kék, mert méhek "állják" az utadat!
 
prozak01 Bejárás: 2009.05.23. Rögzítve: 2009.05.24 15:30:27
A 6 órás gyorssal már 8 elõtt pár perccel Veszprémben voltam. Itt picit megijedtem, mert hihetetlen embertömegek szállták meg az állomást, de késõbb megkönnyebbülve tapasztaltam, hogy Zirc felé mennek. A celldömölki személyvonat aztán fél óra alatt odarepített Városlõd-Kislõdre, így gyors pecsételés után indulhattam is tovább. Az Úrkútig tartó szakasz igen kellemes a Csollányos-völgyben, vadvirágos tisztások, érintetlen erdõ, a reggeli esõ utáni növényzet illata, a virágok..igen, ez az, ami felüdít egy hét totálisan agyromboló munka után. Úrkút elõtt egy erdõtelepítésnél picit kaotikusak voltak a jelek, a kerítésen túl is volt jelzés, de hála az égnek, csak kanyarodni kellett. Az egykori mangánbányászatnak csak 1-2 félig széthordott épületét láttam, Úrkútnak -bár elég jellegtelen, nincsenek olyan jellegzetes bakonyi házak, mint Városlõdön, ill. nem olyan megkapó, mint Németbánya -nincs az a lecsúszott bányásztelepülés jellege. Egyetlen látványossága az õskarszt, azt viszont nem szabad kihagyni.Utána a Kab-hegyig kevés erdei-, töb betonút. Maga a hegy a kilátás miatt szép volt, de a két torony-monstrum, és a sok beton nem nyerte el a tetszésem. Ehhez jött még a rengeteg tarvágás. Ilyenkor örülök, hogy a Zengõre és a Tubesre nem építettek lokátort. Nagyvázsonyig aztán szép, nyugodt erdei séta, ami aztán nyílt terepen folytatódik a mûútig. Itt kevés aszfaltvándorlás, majd be a várhoz, és pecsételés. A kellemetlen az volt, hogy az ígért hidegfront nem érkezett meg, a nyílt terepen már közel 30 fok volt, ezt eléggé megsínylettem (magyarán leégtem). Innen 15:25-kor mentem el Balatonfüredre, ott átszálltam a keszthelyrõl jövõ buszra -amely meglepetésemre a szombati nap ellenére dugig volt, így a lépcsõn ültem végig -amellyel 18:45-re már haza is értem.
 
vViktor Bejárás: 2009.04.21. Rögzítve: 2009.04.23 09:08:49
OKT VÁROSLÕD - NAGYVÁZSONY 2009.04.21


Városlõdön az Igalauer parkban volt a szállásom hétfõn este. Annyira nyugodt volt a hely,hogy érkeztemkor egy lélekkel sem találkoztam a parkban. Telefonálás után 15 perc múlva jött a gondnok és megkaptam a szobámat, így az egész villaépületben egyedül voltam.

Másnap reggel 9kor indulam a Városlõd-Kislõd vasútállomásról. Az út Úrkútig jól járható egyértelmû jelzésekkel, van egy bekerített mezõ, de ott csak a kitaposott utat kell követni és akkor nem lehet eltéveszteni. Úrkút szélén nekem sikerült elkavarodnom, és valszeg a régi jelzés mentén beértem a faluba. Utána az Õskarszthoz érve vettem észre hogy a kék azon keresztül ér be a településre.

Úrkút után sokáig jó a jelzés,majd a kabhegyi betonútra érkezés elõtt és után szerintem legalább 1km-en nem láttam a jelzést.

Kabhegyrõl lefelé jövet a Kabhegy-Nagyvázsony táv feléig jók a jelzések, majd egy kisebb réten az segített, hogy az útra ki volt rakva ágakból egy nyíl balra. Így megtaláltam a helyes utat. Az erdõbõl kiérve a jelzés nagyon ritka Nagyvázsonyig, de nagyon fa sincsen amire lehetne festeni. Nagyvázsony felé haladva könnyû, mert a település végig látszik, így ki lehet találni az írányt. Viszafelé elég nehéz lenne eltalálni hogy merre is megy a kék.

Nagyvázsony elõtt egy kis extrém sport a Veszprém-Tapolca út szélén való botorkálás.



Alig több mint 5óra alatt teljesítettem a majd 25km-es távot.





vViktor
 
okt50tomi Bejárás: 2008.10.04. Rögzítve: 2008.10.05 16:43:20
A jelzések végig jól követhetõk. A Kab-hegyrõl gyönyörû a kilátás nyílik a Balaton-felvidékre és hegyek között elõbukkanó Balatonra. Úrkútnál az Õskarsztot is érdemes megnézni. Nagyon különleges látvány! :) A forgalmistától azt hallottuk, hogy jövõre még több vonat meg fog állni Városlõd–Kislõd vasútállomáson! :)0
 
kyuss Bejárás: 2008.06.14. Rögzítve: 2008.06.21 11:24:16
Városlõd - Nagyvázsony (2008.06.14-15.)

Városlõdrõl indulva egy darabig enyhén emelkedõ földes úton haladtunk, a kék párhuzamosan fut egy tanösvénnyel amit így kihagyni kényszerültünk. Egy rétre érve aztán némi magasfûben gázolás, majd a lombok alatt már kellemesebb a haladás. Egy leroggyant IFA mellett értünk ki az Úrkút feletti rétre, ahonnan már látszik a falu széle. Kerítésmászás után toronyiránt a réten, a magasra nõtt növényzet ellenére szerencsére kullancs nélkül megúsztuk a szakaszt. Úrkúton az õskarsztot mindenképpen érdemes megnézni, mi itt is sátraztunk és sütöttünk egyet. Sötétedéskör megjött az esõ, és szinte egész éjszaka esett. A sátor alaposan elázott. Úrkútról kifelé egy-két kisebb szakasz kivételével végig szélesebb utakon illetve aszfalton vezet a kék. Az erdészháznál pecsét rendben, Kab-hegyen szép volt a kilátás, fõleg, hogy végre kiderült az idõ is. Ereszkedés közben érdekes megfigyelmi a talaj és a kõzetek összetételének változását magasság szerint. A Kab-hegy alatti mûút után a nyiladékoknál aztán van egy két totál benõtt, nyakig érõ gazos szakasz, hosszú egyenes ösvények, végül kijutunk a Vázsony feletti nagy rét szélésre. Itt már erõsen sütött a nap, rövidesen beértünk Nagyvázsonyba. Ami rendkívül szép település. Még a pénztár is nyitva volt igy sikerült pecsételni, itt intéztünk szállást is a közeli túristaházba, ahol ki tudtuk teríteni és megszárítani a nedves sátorvásznakat.
 
ZsZs Bejárás: 2008.05.17. Rögzítve: 2008.05.19 08:20:26
Nem tudom allen hogy csinálta pár napja, talán valami kullancsriasztó segitségével :) mindenesetre én nemcsak hogy rengeteg kullanccsal találkoztam, hanem olyan fajokkal is amit eddig még soha nem láttam. Pl. van majd kölesnyi méretû (szívás elõtt) óriáskullancs...
(Két helyen volt különösen sok: Városlõdrõl indulva, Úrkút elõtti magas füvû réten onnantól a kerítésen át kell mászni - én legalábbis átmásztam, örültem, hogy megtaláltam a fakitermelés gépei és farakásai között a jelzést, de Úrkútnál, mintha jobról kerülte volna a rétet a jelzés...; a másik nagy kullancsos, pedig a Kabhegyrõl lejövet, amikor a H-nyiladék vizenyõs erdejébe befordultam végig, míg ki nem értem az erdõbõl a szárazabb Nagyvárzsony elõtti rétre.)

Nagyvárzsony és a Tálodi erdõ, a templom és kolostorromjaival csodálatos! és kullancsmentes ;o)
 
allen Bejárás: 2008.05.02. Rögzítve: 2008.05.12 23:40:37
Nagyvázsonyból indulva három nap alatt tettem meg a Zircig tartó 65 km-t, kényelmes, fényképezõs, kullancsmentes üzemmódban. Csodálatos.

Nagyvázsony nagyon szép kis falu, érdemes a túra elõtti nap nap odamenni, és kicsit körülnézni a településen, mert Vázsonykõ várán kívül is sok látnivaló van. Én például a postamúzeumot látogattam meg, és nagyon tartalmas kiállítást tekinthettem meg. A szállásom a Kinizsi turistaszállón volt, egyszerû berendezést, de tökéletes tisztaságot tapasztaltam, csak sajnos teljesen egyedül voltam az egész házban. Étkezési lehetõség: Vázsonykõ panzió étterme, jól fõznek, a boruk kiváló, és a kiszolgálás, hát mit mondjak, gyönyörû...

Nagyvázsonyból másnap reggel indulva persze elkavartam magamat, és a rossz irányba sikerült elindulnom a kéken, mondjuk a pálos kolostornál már feltûnt, hogy valami nincs rendben, de onnan már nem fordultam vissza, hanem átkelve a Séd patakon, a mûúton értem el a kéket a Kab-hegy irányába. Kab-hegyi emelkedõ jól járható, egy-két helyen dzsindzsás, de a jelzések teljesen jók, eltévedni esetleg még elõtte a mezõn lehet, de toronyiránt a tornyok felé haladva nem lehet rossz irányt venni, és elõbb-utóbb megjönnek a jelzések is. Ezen a kb. 3 km-en egyébként mindenféle állat megvolt, rókától õzön és mindenféle apróvadakon át szarvasig, szóval nagyon gazdag a vidék vadban. Kab-hegy utolsó kétszáz métere kemény, de amúgy viselhetõ. Bélyegzõ erdészház kerítésén rendben.

Ezután sok aszfalt, kevés erdõ, Úrkútig egy, a régi vasút töltésére rádõlt hatalmas fa ágai jelentettek csak megpróbáltatást. Úrkúton pecsét a kocsmában vadonatúj, tökéletes, az õskarsztot nem kihagyni! Utána karámon (kerítés), a Fõnök-réten át le a Csollányos-völgybe, ami harsogóan zöldellõ rétjeivel a szakasz egyik legszebb része.

Városlõdre egyetlen jelzõ: hosszú. Szállásom: Iglauer park faházai, nem egy luxus, de lehet meleg ételt rendelni, és kedves, tisztességes kiszolgálás van. Jó utat mindenkinek!


 
PSP Bejárás: 2007.06.10. Rögzítve: 2007.06.11 19:31:24
OKT 7. számú túra: Városlõd - Nagyvázsony
avagy harc a kullancsokkal

Nem akarom itt a helyet rabolni, de megvolt vasárnap a címben említett túra, és az alcímben említett harc, melyrõl részletesebb információk a következõ címen lelhetõk fel:

http://www.kektura.eu/07szakasz.html

Szokásos dolgok: szintábra, részletes leírás, a beillesztett képeken felül teljes képgaléria - és ami kicsit új: bõvített Google Earth fájl! (a cím alatt a három kis kép közül a baloldalira kattintva) Hogy ez mit takar? Eddig csak az útvonalat és a pecsételõhelyek helyét lehetett megtekinteni benne, de mostantól már a képgalériában levõ összes képet is az azok pontos készítési helyén látható kis ikonokra kattintva a Google Earth programon belül!!! Szerintem ez óriási potenciált ad a túraleírásoknak, lényegében magában a Google Earth-ben is meg lehetne csinálni egy teljes leírást, mert a képekhez az ahhoz a szakaszhoz tartozó szöveget is oda lehetne írni - így egy teljesen interaktív dolog jöhetne össze!!! Sajnos visszamenõleg technikai okok miatt nem tudom ezt megcsinálni az összes teljesített szakaszra, de nagy részükre igen, majd idõvel ez be is fog következni.

Akinek nincs Google Earth programja, az töltse le és telepítse, mert megéri!!!

Péter [PSP]
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2006.12.13. Rögzítve: 2006.12.16 11:05:19
Városlõd-Kislõd – Nagyvázsony irányban
Ami nagyon jó hír: friss és egyértelmû jelzések végig a szakaszon, ezért minimális a kavarási lehetõség.
Városlõd-Kislõd vá. festõi szépsége most is lenyûgözött ... A Csollányos-völgy bejáratánál, az elsõ erdészháznál a kapu sarkig nyitva, koros dízelautó pöfög és négy német juhászkutya ordít az udvaron. Szerencsére komolyan vették a territóriumuk határát, de szégyen, nem szégyen, kicsit visszatolattam és óbégattam („Jó reggelt kívánok!”). Ifjú hölgy kiperdült a házból, a kapu bezárult, a besz..i természetjáró pedig folytatta útját. A második erdészháznál egyébként csak egy kutya van, de akkora, mint a másik négy együtt (egy kaukázusi juhász).
A Csollányos-völgy gyönyörû, az út keményre fagyva, a tócsákon jégpáncél, az elszáradt-elfagyott aljnövényzeten dér. A Fõnök-rétnél jól jelzett letérõ, alakuló csapás és cserkészek (abszolút környezetbarát) nyomai. Jó kis emelkedõ után zuhanunk ki az erdõbõl a bekerített hatalmas legelõre. Átszökkentem (na jó, átmásztam) a létrákon, keresztül vágtam a még mindig igen magas és igen nedves füvû mezõn. A másik oldalon a major (szerintem baromfitelep) sarkánál a kapun ki, és erdõszélen jutunk el a mások által is említésre méltónak talált IFA és ZIL kiállításhoz. Itt végig a szélsõ házak mellett, majd a végén, miután már azt hisszük hogy zsákutcába jutottunk, balra fordulunk (ezen a napon itt is állt két IFA), és rögtön jobbra-le egy mélyútba. Ezen aztán pillanatok alatt a Csárda-hegyi Õskarszthoz jutunk. Fenségesen szép, szakítsunk rá egy kis idõt, érdemes körbejárni, ill. leereszkedni a 72 + 25 (?) lépcsõfokon a sziklafal alsó részéhez.
Az úrkúti bélyegzõhely után a Lila akác kereskedelmi egység, a falu nevét adó, nagyon szép kis kút következik, és amikor balról egy kis tisztáshoz érünk, elõször pillantjuk meg a monumentális Kab-hegyi TV-adót. Egészen újnak tûnõ kerítésbe botlunk, elején létra, végén kapu lánccal, kicsit csavar is az OKT nyomvonalán, de a jelzések (itt is) egyértelmûek. A Tönkölyös-víznyelõhöz nem találtam a kék omega jelzést. Az erdészeti aszfaltúthoz érve a kék +-et tábla jelzi, a kéket nem, de csak menjünk az aszfalton balra. Itt egy õzet riasztottam fel, kétségbeesetten próbált az útmenti bozótosban menekülni, végül átrohant elõttem. A 8. nyiladék rövidítése is jól jelzett, a Kab-hegyre vezetõ aszfaltút viszont eléggé kegyetlen (hosszú és monotonon emelkedõ). TV-adó, rádióadó, barlangkutatók háza, a kék hrsz-ön a Kinizsi Pál kilátó. Hát, eléggé pici tákolmány, majd már lefelé, a 6. nyiladékról érdemes összevetni a méreteit a két adótoronnyal. A kilátás viszont fenségesen szép volt ezen a napon, és – szerintem – a déli oldalon a növényzetet is megritkították a kilátás kedvéért. Nagyvázsony, Vöröstó, a hatalmas mezõ, a 6. nyiladék hosszú csíkja remekül látszik, a Balaton felett ill. DNy-ra már köd gomolygott, utóbbi irányban csak egy-egy domb (tanúhegy?) csúcsa bukkant ki a ködbõl.
Visszabattyogtam a kékre, az E-nyiladékon jó kis szintvesztés jön, a Jánoskereszti út kitisztítva, és egy nagyobb, facsemetéket ültetõ csoporttal is találkoztam. Újabb friss elkerítés, létra – láncos kapu kombinációval. A 6. nyiladék is friss jelzésekkel hívogat, viszont DNy-i irányból egyre élénkebb fegyverdörgés zaja szûrõdött felém („Kevés az erdõ, túl sok a vad, rendet csinálni indul a had!). Nem lettem boldog, különösen, hogy a H-nyiladék a fegyverdörgés irányába fordított. Nagy volt a kísértés, hogy a kék +-en menjek tovább, de a szabál az szabál! Csak a kék jelzésrõl van papírom. Így aztán meglehetõsen hangossá váltam, fütyörésztem, krákogtam, óbégattam („Halihó!”), nótázgattam, két szarvas menekült elõlem (?) lélekszakadva. Az 5. nyiladék végén az ominózus kerek rét (egykori tó helye?) balra történõ megkerülését is friss jelzések segítik. Rövidesen kibukkantam a hatalmas mezõre, de velem együtt a köd is megérkezett. Minimális látótávolság, de az út egyértelmû, csak a biztonság kedvéért néztem rá az iránytûre idõnként, hogy tartom-e a D-DNy-i irányt. A Sonkolyos-árokhoz már fasorok között érkezünk. A szennyvíztisztító telep szaga valóban egyedi, viszont mellette nagyobb állóvíz lehet, mert nagy vízimadarakat láttam ott landolni. Kiértem a Pula – Nagyvázsony országútra, a Zuggótanyánál egy kaukázusi juhászkutya próbálta áttörni a kerítést, mivel ezeket a mondatokat pötyögöm, sikertelenül. Lassan elõbukkant a ködbõl a Kinizsi vár lakótornya is. A kertek alatt vezet a jelzés a várhoz. Nagyon szép a bélyegzõhely környéke, a vár, a Postamúzeum és a kis evangélikus templom.
 
visi Bejárás: 2006.08.06. Rögzítve: 2006.08.10 17:14:01
Városlõd-Nagyvázsony szakaszon igazán a Kabhegyen lehet elkeverni. Kevés a jelzés és szerintem teljesen értelmetlen a vonalvezetése az útnak. A kilátás a hegy tetejérõl egyébként gyönyörû, a csárda-hegyi õsharszt kötelezõ betérõ, akkor is ha valaki nagyon siet. Mi nagyon elfáradtunk, mire leértünk Nagyvázsonyba...
 
Vöröss Bejárás: 2006.06.25. Rögzítve: 2006.06.29 11:19:03

hörpölin & son leírása korrekt, csak annyit, hogy én még kevesebb jelzéssel találkoztam, mint õk, néha tragikusan kevéssel - a kis, kerek mezõn simán el lehet keverni jobbra!!, én is megtettem, csak a jelzéshiány miatt lett gyanús - és ISZONYÚ NAGY dzsindzsa és dagonya vár, ha mostanában mentek. Az aszfaltútról bemenõ jelzést én nem is találtam, maradt a biztos aszfaltút. Valahogy értelmesebb vonalvezetést képzeltem, fel a Kab-hegyre... A hegy másik oldalán, a kék kereszttel való találkozásnál a jobbra forduló kék (Vázsony felé nézve jobbra...) nyiladéka katasztrofális. Az esõ megtette hatását - dagonya dagonya hátán. Plusz - szerintem - vaddisznónyomok. (Más szakaszokon néhol nyakig ér a csalán és az aljnövényzet.) Meg kell mondjam, nem volt sok kedvem a kéken menni, de mégsem tértem le a kék keresztre. A vége miatt megérte, nagyon szép, virágos mezõ vezet a Vázsony alatti országútig, de állatkodó autósok között szlalomozni, plusz, szagolni a szennyvíztelep bûzét nem valami csodás. Hmmm... Ez most morgás volt. Valami értelmesebb vonalvezetés kéne ennek a túrának... Vöröss

 
hörpölin&son Bejárás: 2006.05.13. Rögzítve: 2006.05.16 11:44:50
OKT Városlõd-Kislõd vá. – Nagyvázsony

Ez most csak egy egynapos túra volt, de kénytelenek voltunk ezt a hiányt „befoltozni”, mert már csak ez az egy lyuk volt a Tapolcától Bódvaszilasig tartó OKT túraszakaszon!

A 06:07-kor szálltunk fel Kelenföldön a szombathelyi gyorsra, veszprémi váltás után fél kilenckor már a Városlõd-Kislõd vasútállomáson kászálódtunk le a Veszprém és Szombathely között közlekedõ személyvonatról (a gyorsvonat nem áll meg itt).

Gyors pecsételés után – az „állomásfõnök” kisasszony most nem a hosszú fém, hanem a rövidebb szögletes gumibélyegzõt adta oda – már el is indultunk. Kiforultunk balra a Kislõd felé tartó keskeny aszfaltútra, innen néhány száz méter után tértünk le balra, a Csollányos-völgy felé.

Aluljáróban kereszteztük a vasutat, aztán egy kis hídon a Torna-patakot, ezután a Bányatelep házainál balra tértünk, a telepet elkerülõ földútra. Az utolsó házakat is elhagyva megérkeztük a hosszú, nagyon enyhén emelkedõ Csollányos-völgybe. A jelzések viszonylag ritkák voltak, de itt eltévedni szinte képtelenség, csak az enyhén kanyargó földúton kell maradni!

A letérési pontot, ahol Úrkút felé kell jobbra lefordulni, kb. egy óra alatt értük el. A hely jól van jelezve, de a füves mezõn továbbhaladó keréknyomok – szinte csak egy csapás – alig volt látható. A Kislõdi-erdõben felfelé kanyargó ösvényen már sûrûn voltak a jelzések, de itt kellettek is! Úrkút elõtt kiértünk a nagy bekerített mezõre, itt létra volt a kerítés keresztezésénél, aztán a mezõn úgy vágtunk át, hogy megcéloztuk a távolban már látható major épületeit.

A bekerített mezõ délnyugati sarkán léptünk ki egy bedrótozott és meglehetõsen ramaty állapotban leledzõ kapun (utána visszadrótoztuk a kapuszárnyat), aztán földúton haladtunk tovább az erdõszélen. Egy faluszéli fatelepnél értük el a házakat (ócska IFA-k és más egyéb szocialista relációban készült tehergépjármûvek mellett), itt rátévedtünk a falu belseje felé vezetõ régi kék jelzésre.

Végül ugyanúgy megérkeztünk a falu közepére és megtaláltuk a pecsételõhelyet is, mintha a jelenlegi kéken mentünk volna. Az elágazásban Szentgál/Herend felé indulva az út bal oldalán volt található a kis presszó (neve nincs, csak sárga betûk az ablakán:CSAPOLT SÖR) egy családi házhoz ragasztva, kis teraszán erõsen billegõ mûanyag kerti asztalokkal (kilöttyent a sör a korsóból :-(( ) Ha az új kék jelzésen érkeztek, akkor az aszfaltútnál jobbra kell fordulnotok a presszó felé, és csak néhány lépést kell az úton haladni!

Az úton továbbvezetnek a jelek, aztán a falu vége elõtt jobbra földútra tértünk, ami kivitt a házak közül. Egy darabon erdõszélen haladtunk (az erdõ balról), aztán egy kis mezõn átvágva egy bekerített terület határán mentünk tovább (kerítésen túl cseperedõ tölgyes, jobbra az erdõ). Az erdõsarkon a fák közé beérve nem a kínálkozó földúton egyenesen tovább, hanem jobbra, ösvényre térve fel a régi vasút töltésére!

Ahol a régi vasút metszi a Kab-hegyre tartó aszfaltutat, ott a gyalogút továbbindul a túlsó oldalon egészen egy kerítésig (kb. 50m). Ott kék jelzés jobbra is (szürkével kétszer áthúzva) meg balra is. Jelek balra mennek tovább a kerítés mentén annak a végéig, ott az ösvény megszûnik, hatalmas dzsindzsás kezdõdik elõttünk. Nem lehet rajta átvágni! Helyes út: vissza az aszfaltig, azon tovább a hegytetõ felé.

Az aszfaltútról való letérés a 8. nyiladékra egészen a sorompónál nyíló tisztáson van jobb felé, elõtte a kanyarban a jobbra hívó jelzések zsákutcába vezetnek!

A kab-hegyi pecsét az aszfaltútra visszatérve a hosszú egyenes végén van, az erdészházaknál, a kerítés sarkánál álló fára szerelve! Ezután kényelmes séta az aszfalton a tetõig, csekély kilátás a Kinizsi kilátóból! Lefelé a Jánoskereszti úton erdõritkítást végeznek, a kék jelzések is áldozatául estek! Szerencsére az út leérkezik rendben a 6. nyiladékhoz. Itt is végig erdõkitermelés mellett mentünk lefelé az erdõgazdasági út keresztezéséig. Onnan már erdõben tovább a 6. nyiladékon, majd jobbra tovább a H nyiladékon az 5. nyiladékig. A gyepes-füves nyiladékok jól járhatóak, itt-ott néhány nagyobb dagonyával lehet találkozni.

Az 5. nyiladék aztán szép lassan megszûnik, keréknyomokon kell továbbmenni egy kis kerek tisztásig. Itt a keréknyomok a tisztás közepén lévõ bokros területet jobbról kerülik meg, de nekünk elõtte balra kell térnünk, úgy megkerülni az egészet (jelzés nagyon kevés van elõször, de aztán sokasodnak továbbhaladva). Innen már ösvényeken kell haladni egészen az erdõszélig.

A földúton (sok helyen csak keréknyomok) jól lehet haladni keresztül a mezõkön. Egy problémás hely van csak: a keresztezõ földúton néhány lépést jobbra kell menni, aztán a bokorsor túlsó oldalán folytatódnak a keréknyomaink Nagyvázsony felé, egészen a mûútig.

A várnál megvan mindkét pecsét: a gumi a jegypénztárban, a fém a szokásos kis dobozkában a pénztár épületére szerelve. Ha jól emlékszem, tavaly májusban még egy villanyoszlopon volt, de most egy mütyûrkeárus bódéja áll elõtte.
 
asciimo Bejárás: 2006.02.08. Rögzítve: 2006.02.08 19:55:17
A szakaszon nem sok változás van, a Kab-hegy környéki erdõt folyamatosan mûvelik, most is volt rész ahol sok volt az uton a kivágott fa. Az Urkút-Kab-hegy szerintem több mint 4 kilométer, kiléptem, és igy tartott 1 ora 20 percet az ut.
Még mindig rengeteg vadat látni errefelé.
 
Kornél14 Bejárás: 2005.10.10. Rögzítve: 2005.11.22 16:54:08
Aki szállást keres Városlõd-Kislõd környékén, annak bátran ajánlom a Kislõdi Erdõbirtokossági Társulat vendégházát. Ezt 2005. októberében nyitották meg, a falu központjában, a templom mellett. 3 db 2 ágyas és 1 db 3 ágyas szoba található benne, szobánként külön zuhanyzós WC-vel. Étkezés a közeli vendéglõben megoldható, de ezt elõre kell jelezni. Elérhetõség: Mobil:30-533-2212, E-mail: kislodebt@invitel.hu
 
mricsi Bejárás: 2005.08.10. Rögzítve: 2005.09.15 21:31:09
Úrkút elõtt (Városlõd irányból) a rét bekerítve, de át lehet menni rajta. a jelzések ok, néha azért a térképre is lehet kukkantani. A Kab-hegy felõl Nagyvázsony felé a K+on nem érdemes menni, elég susnyás és göröngyös.
 
Thauka Bejárás: 2005.07.23. Rögzítve: 2005.08.14 15:14:11
Elsõ kéktúra-szakaszom a gonosz kis véletlenek miatt egyedül, zuhogó esõben... A jelzések szinte végig nagyon jók és egyértelmûek, (az erdõben nagyon kellett volna az utált kamásli,) a pecsétek is rendben voltak, a kab-hegyit kivéve. Túrázóknak se híre, se hamva, persze esõben... Úrkúton alig mertem nyakig sárosan bemenni a kocsmába, de az õskarszt esõben is szép volt. A falut elhagyva a jelzés egy bekerített réten visz keresztül, itt kicsit elkevertem, végül nyugatról megkerülve megtaláltam a helyet, ahol ki kellett volna jönnöm... innen már könnyû a terep, szinte végig jól járható szekérút van.

Még valami: ha valaki itt tervezi befejezni a túrát és busszal készül haza, számítson rá, hogy a busz a falu túlsó végén áll meg, ami vagy négy plusz kilométert jelent...
 
IgaziHõs Bejárás: 2005.04.23. Rögzítve: 2005.05.06 14:04:11
Ez a szakasz volt az elsõ, ahol találkoztunk kéktúrázókkal! Nem csak hétköznap, hétvégén is kihalt az útvonalak nagyobb része - szerencsére. Viszont egyre többször gyûlik meg a bajunk a terepmotorosokkal...
Nagyvázsony és Kab-hegy között a terület nagyon vizenyõs volt így áprilisban. Sportcipõvel kellemetlen lehet. A hegy elõtt az atlasz által jánoskeresztinek hívott út bátrabbaknak való alternatívája a 6. nyiladék. Egyenesen felvisz a tetõre, balról kerülve a bekerített irtást. A TV torony mellett van egy barlangász egyesület, hétvégén rendszerint van ott valaki. Egy régi csõhídon gyakorolt éppen egy srác - kicsit talán nekünk szólt a dolog -, de kipróbálhattuk a felszerelést. :-)
Úrkút után a bekerített mezõ közepén halad a kék nagy fûben. Ez azonban balról a kerítésen kívül egy kellmes szekérúton gyakorlatilag kerülõ nélkül áthidalható. (Mellesleg a mezõ elején balra elhamarkodva mutató kék nyíl pont erre az útra mutat rá.) A vasútállomásig innentõl nagyon kellmes, nyugodt völgyben halad a jel. Rengeteg különféle állatot láttunk, nagy béke honolt.
 
szörsmárs Bejárás: 2004.12.13. Rögzítve: 2004.12.11 16:50:07
Hétfõn, 13-án tesszük meg ezt a szakaszt(4fõ), kíváncsi vagyok, találkozunk-e valakivel. Hihetetlen, hogy mennyire kihalt a "Kéktúra" hétköznap:(
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2004.04.03. Rögzítve: 2004.04.05 13:47:52
Nagyvázsonyból indulva szépen jelzett az út végig, de azért errefelé sem árt észnél lenni:
A kabhegyi tetõ elõtt, ott ahol kezdõdik a bal félkörív, jobban visz balra az út, mint azt az atlasz sejtetni engedi. Több szekérút van, a legkijártabb az igazi, de ezt 150 méter múlva egy kék sáv is megerõsíti.
Az erdészház után, amikor az aszfaltról lekanyarodva észak felé kell menni, pocsék, a sok dagonyától 'szétbarmolt szakasz' van kevés jelzéssel. Esõ után a sportcipõsöknek érdemes az aszfalton kerülni (szigorúan csak térkép birtokában :o) ).
Amit Asciimo írt az Úrkút utáni szakaszról, az 2004-ben már nem úgy volt, mivel nyitva volt a kerítésajtó a nagy mezõ egyik végén, míg a másikon a létrák még megvoltak. Tehát át kell vágni a mezõn. Ezután olyan 300-400 méter múlva figyelni kell, mert a szekérútról levisz enyhén balra a KÉK.
Késõbb elhaladva az E4-es vándorút jelzések mellett a legjobb úton kell folytatni É-ÉNY felé az utat, bár jelzés csak 200-250 méter múlva lesz ( a térkép alapján jobb minõségû az út).
 
asciimo Bejárás: 2002.12.22. Rögzítve: 2003.01.15 13:57:46
Nagyvazsony felol jove kozvetlenul a Kab-hegy elott az ut fakivagas nyomai (szetturt agyag, rengeteg ag keresztben) miatt nehezen jarhato. Remelhetoleg visszamennek meg a favagok pucolni maguk utan.
Urkuton a belyegzes utan egy picit vissza kell jonni, es nem a foter fele tovabbmenni. A falu utan van egy - az atlasz altal legelonek irt - terulet korbekeritve. Ennek a mezonek a kozepen
nyilegyenesen halad a jelzes, jobbra a kerites mellett megy a piros kereszt, bal oldalan a keritesnek
meg lehet kerulni a mezot, ugyanis a keritesen letra nincs. (a tuloldalon van) A kerites elotti betontombon
jobbra mutato kek nyilnak nem szabad bedolni!!!
 
vissza a listához

A szakaszhoz kapcsolódó helyek:

No.HelyUtolsó hozzászóláshozzászóló
35Nagyvázsony2023-12-07 23:10:20Darko
36Kab-hegy2023-12-07 23:11:41Darko
37Úrkút2023-12-07 23:12:47Darko
38Városlõd-Kislõd2024-04-10 22:31:11Darko