Túrabeszámolók


Mozdulj a síneken! / sínekért!

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2016 2016 2017 2017
 Túra éve: 2018
nafeTúra éve: 20182018.02.26 15:33:46
megnéz nafe összes beszámolója

 


Mozdulj a síneken 25 teljesítmény- és egyben egyesületi túra


GPS-el mért távolság: 26,9 km, barometrikus magasságmérővel mért összesített szintemelkedés: 705 m.


 Hideg (-4 Cº), de napos időben értem Zircre. Csak a rend kedvéért néztem meg a vasútállomás parkolóját, de már nyolc órakor sem volt esély szabad helyet találni. Irány a TESCO parkoló. Bőven volt hely. Megálltam, előbányásztam a túrabotokat, felvettem a kamáslit és visszaültem a kocsi melegébe várni a többieket. Újra megnéztem, mennyi a nevezési díj, mivel Zsóka engem kért meg, fizessem az egészet, és a következő túrán elszámolunk a számlával. Épp csak befejeztem, amikor befutott Anna, s rögvest kiderült nem egészen így lesz, mivel a többiek már a rajtban vannak. Hibáztam! Nem írtam meg, hogy a TESCO parkolóban leszek, így nagy bánatunkra szokásos reggeli puncsozás is kihagyva, irány a rajt. Mire odaértem, Ági már be is nevezte az egész csapatot. Ennyit a főnöki tervekről.


 Egyébként a nevezés pikk-pakk ment. Akik utánunk érkeztek, ők is egy-két perc alatt tudtak nevezni, mindezt kellemes melegben. Előző évtől eltérően itt is lehetett nevezni, nem csak Eplényben. Nagy-nagy piros pont ezért a szervezőknek! Tavalyi beszámolómban majd egy oldalon keresztül morogtam ezért. Most úgy történt, ahogy akkor leírtam. Mindenkinek 09.05 került a nevezési lapjára indulási időnek, a vonat Eplénybe érkezésének megfelelően.


 Meglepő, de pontosan érkeztek a vonatok: először Veszprém felől, utána Győrből, amire mi is vártunk. Felszálltunk. Szerintem kevesebben voltunk a vonaton, mint tavaly. Hamar átértünk Eplénybe. Leszálltunk. Köszönhetően a zirci nevezési lehetőségnek, nem alakult ki hosszú sor az itteni nevezésnél sem. Gyors készülődés, s gyerünk. Olyan 30 centis hó fogadott bennünket. Az útvonalon végig 20 és 40 centi között volt a hóréteg vastagsága. Az első lejtő rögvest jó meredek és csúszós, de legalább rövid. Megállni nem igen volt hol, hogy fölvegyem a szöges gumikat. Túlzottan azért nem csúszott, mivel friss hóban mentünk és még nem volt esély jegesre taposni. Épp csak, hogy úgy mondjam a „gördülési ellenállás” bizonyult jócskán nagyobbnak egy száraz úthoz képest. Ahogy a túra nagy részén, itt is csak egy keskeny csapáson lehetett haladni, és az előzés is bajos, hiszen a szűz hóban sokkal nehezebb járni, mint a letaposotton. Sajnos épp emiatt nem nagyon lehetett megállni fotózni sem, pedig lett volna kedvem. Gyönyörű a havas táj. Még a fák ágain is ott a hó, amit aztán időnként a feltámadó szél a nyakunkba is rázott. Mégis előzni kényszerültünk két kisgyerek miatt. Később aztán mégis félre kellett állnom, hogy megszabaduljak a pulóveremtől. Ekkor jutott eszembe megnézni a GPS számlálóját. A francba! A vinyei túránk távját és a Vinye – Eplény távot is hozzáadta. Elfelejtettem a rajtban nullázni. Ezt most pótoltam, de így a túra folyamán nem volt pontos távadatom, csak azt tudtam, sacc/kb. 5-600 m-t kell a mért adathoz hozzáadnom. Nem is becsültem rosszul, mert 700 m lett a valós, a track-et visszanézve. Egy fotós megállómnál a négy éves forma kisfiú megelőzött bennünket, s egészen a falu széléig kocogott előttünk. Próbáltuk rábeszélni, vegyen vissza a tempóból, mert még sok van hátra, de hiába. Amikor ráfordultunk az Ámos-hegyre vezető kaptatóra, sikerült rábeszélnünk, várja meg a családját, akik jól lemaradtak. Szorgalmasan fújtattunk fölfelé, bár azért nem volt ez olyan nehéz, hiszen egy percre sem szűnt meg a beszélgetés. Egyesületi túrákon így „mérem” a meredekséget. Addig nem meredek, amíg van a társaságnak „kedve” beszélgetni. Ha csend van mögöttem, akkor meredek az emelkedő.


 Hamarosan elértük az ellenőrző pontot. Pecsételés után, irány a kilátó! Nem mentem föl. A tövéből is van kilátás, hideg szél fúj, és sajnos az is látszik, majdnem fekete a levegő. Így a kilátás nem igazán éri meg a fölmenetelt. Vissza a ponthoz. Amíg a többiek elmentek megnézni a síelőket, felvettem a szöges gumikat (centis karmai vannak). Ágiék egy aranyos kölyökkutyával barátkoztak. Lefotóztam a többieket a sípálya háttérrel, s gyerünk tovább. A távok szétválásának köszönhetően megritkultak a túrázók. Többször lehetett megállni fotózni. Az aszfaltos szakaszon Sanyinak eszébe jutott, a reggeli sietésben elfelejtkezett a folyékony kisüsti szőlőléről, úgyhogy megálltunk pótolni a mulasztást. Eközben csinos, fiatal hölgy ért utol bennünket két kutyával. Az egyik nagyon kíváncsi és barátkozó, így nem siethetett el mellettünk. Egy kis beszélgetés, amíg Timiék a kutyával foglalkoztak. A másik félősebb, így lemaradt a simogatásról. Mire beértünk a célba, az is rájött, nem minden idegentől kell félni, így már ő is jelentkezett egy „kis” simiért. A kutyázást követően folytattuk a túrát. Hamarosan letértünk az aszfaltútról, így megint mély hóban, illetve helyenként sárban talpalhattunk. Nem volt egyszerű szakasz. A keréknyom olyan keskeny, hogy nem fért el benne lépés közben az ember mindkét lába, és a hóperem függőleges. A másik lehetőség, a két nyom közti puhább hóban gyaloglás. Az meg elég nehéz. A rossz és a még rosszabb között lehetett választani. Ráadásul ez évben a Balatont sem lehetett látni. Nem akkora baj, hiszen egyébként sokkal szebb a táj mint hó nélkül. Az Alsóperére levezető szakaszon járt már a nyolckerekű szörnyeteg is (láttuk dolgozni a Timber Jack-et), ami jó széles nyomot hagy maga mögött. Sokkal könnyebb a járás. Beértünk az ellenőrző pontra. Nagyjából dél, tehát ebédszünet. A kellemetlenül tudatosult bennünk, hogy az itiner szerinti 26,2 km-ből még csak 10-et tudtunk le. Bizony ennyivel lassúbb a havas túra, pedig az egyesület „kemény magja” jött el.


 Ebéd után, hosszú aszfaltos szakasz, de ezúttal nem bántuk. Montival jó párszor jártam rajta, gyalog először. Dögunalom. Az alternatíva az „eltévedés” lenne, de szinte biztosan szűz hóban kellene több kilométeren át utat törni, ami nagyon nagy többlet energiafelhasználást jelentene, ezért egyhangúlag elvetettük. A célban Mag Éva elmondta, ez évben kaptak engedélyt a HM Vergától, hogy a hegy peremén vigyék a túrát (sokkal szebb, mint lent), de a hó miatt letettek róla. Igaz, ők egy nyiladékban szerették volna fölvinni az útvonalat, ami az általam, illetve az egyesület által használtnál jóval meredekebb. Helyenként az aszfaltról is jó a kilátás, de össze sem hasonlítható a föntivel. Elértük az elágazást, és megkezdtük a Csengő-hegyre vezető-oda-vissza szakaszt. Az első szembejövőnél libasor felvételére kértem a csapatot, s ez így maradt, egészen a visszaérésig. Elég barátságos az emelkedő, és ráadásként gyönyörűek az út menti fák. A fekete fenyők ágairól kis jégcsapok is lógtak. Az EP-n végre túl voltunk az út felén. Leültem fölvenni a szöges gumikat. A francba! Nem akarnak hajolni a térdeim, de csak fölvettem. Igaz nem pikk-pakkra, mint az Ámos-hegyen. A többiek addig fölmentek a kilátóba. Jót szórakoztunk, a kitaposott ösvényre rádöntött kis faág és a kitett tábla miatt: „Fa kidőlés”, emoji, haladási irány és nyíl (fotó a fürediturazok.lapunk.hu oldalon). Ehhez a pontőrök hozzátették, akkorát reccsent a „fa”, amikor kidőlt, hogy ijedtükben gyorsan megittak két pálinkát.


 Elindultunk lefelé. Az elágazáshoz hamar visszaértünk, s mentünk tovább az aszfalton (én a szöges gumi miatt a hómentes részeken mellette), amíg a szalagozás le nem vitt róla. A következő szakasz tavaly nagyon dagonyás volt. Ez az egyetlen rövid rész, ami most a hóban könnyebben járható. Elhagyva ezt a részt, hangulatos patakvölgyben ballagtunk, jót beszélgetve. Egy pontról szép kilátás nyílik a szápári szélkerekek irányába. Nagyon jól néz ki, ahol a patak elmosta az áteresz menti részt, bár most, kis víznél a csövön át folyik. Jó húsz centis a hó a fák vastag ágain, és a kidőlt fák törzsén. Az egyikkel meg is gyűlt a bajom. Kényelmesen se alatta, se fölötte nem lehet átjutni. A többiek szórakozására, hanyatt ráülős technikával nem is jutok át rajta. Nem tudom olyan magasra emelni a lábamat. Második kísérletre hasmánt technikával azért átjutok. A többiek simán átbújtak alatta. Annát egyre jobban zavarja a már túra előtt is rendetlenkedő bokája, ami egy kicsit visszavett az egyébként sem túl acélos, de ilyen útviszonyok között igen jó tempónkból. Természetesen beszélgettünk a téli olimpiáról is. Nem vagyok nagy rajongója a téli sportoknak, a túrázáson, a lékhorgászaton és a meleg szobában olvasáson kívül. Azért meg kellett állapítanunk, a rövid pályás gyors korcsolya váltó irgalmatlanul nehéz szám (fizikai és taktikai szempontból is). Abban is egyetértettünk, hogy Tóth Ivett mozgása fantasztikus harmóniában volt az AC/DC zenével. A hagyományosabb stílusú számok esetében is ritka az ilyen mértékű.


 Elértük az országos kék túra útvonalát. A többieknek feltűnt: Jé erre már jártunk! Kicsit szélesebb csapáson mehettünk tovább. Egy nyíltabb részről biztatom a többieket: az előttünk lévő erdő túlsó szélén lesz Nagyesztergár. Nem túlzottan esett jól az emelkedő, de végül csak elértük a falut. Az ellenőrző pont sehol. Tavaly itt volt. A tűzcsapnak támaszkodva levetettem a szöges gumikat, elvégre is a célig már végig aszfalt vezethet. Megkönnyebbültünk, hogy vége a nehéz járású résznek. Viszont kikerültünk a hegy szélárnyékából, s jó hideg szibériai szél csapott le ránk. A falu vége felé, igen jó helyen, a kocsmában megtaláltuk az ellenőrző pontot. A kinti napfény után, a fényre sötétedő lencsés bicikliszemüvegben nem láttam semmit. Hiába mondta merre, csak aztán találtam meg a pontőrt, miután levettem. Megkaptuk az utolsó ellenőrző pecsétet, s hozzá az italjegyet, amit gyorsan be is váltottunk. Hibáztam! Csak egy üdítőt vettem, mert eléggé kiszáradtam, kávét nem, pedig nagyon finom illata volt. Nem ez az első kis hely, ahol tényleg jó kávét mérnek. Arra számítottam, hogy a TESCO-ban majd tudok inni a túra végén. Hát nem. A zirci túl kicsi ehhez.


 Frissítést követően nagy nehezen fölálltunk, s irány a cél. Még pár méter emelkedő s utána végre végig lejtő! Egy másik túrázó csoporttal együtt eldöntöttük, nem a jelzésen megyünk, az úttal párhuzamosan, attól cirka 10 méterre, hanem a forgalom ellenére is az aszfalton. Amint azt, egy az aszfaltra vezető szélesen kitaposott ösvényből láttuk, a többi túrázó nagy része is az erdősáv első megszakadásakor kijött a műútra. A biztonságunk érdekében bevetettem a jól bevált túrabotos trükköt. Vízszintesen tartottam a botokat, s azok mellettem még 80 centire benyúltak az útra, lehetetlenné téve az autósoknak a centizést. A többség jól fogadta, de persze úgy minden tizedik mutogatott is. Valószínűleg azok, akik gondolkodás nélkül centizik meg a gyalogost és a biciklist, s ha nem jön össze, akkor meg csodálkoznak, ha a bíró azt mondja, akkor szabadul a börtönből, ha lerothad a műanyag lakat a zárkaajtóról. Buszsofőrök esetén 100% a mutogatók aránya kettőből kettő. Az egyik ráadásul ránk is húzta a buszt. Fölerősödött és dermesztően hideggé vált a szél. Az egész túrán bőven elég meleg futókesztyű most hidegnek bizonyult. Végre beértünk Zircre! Kis séta és bent vagyunk a célban.


 Átvettük az emléklapot és a kitűzőt, beszélgettünk, kutyáztunk egy kicsit. Mag Éva elmondta, bevált a változtatás. Eplényben sem volt akkora sor mint tavaly. A másik szervező elmondta mi volt a koncepciójuk tavaly: minél többet vonatozzunk. Vonattal menjenek a túrázók a rajtba is és utána haza is. Én meg elmondtam, hogy ez mind szép és jó. De a túrázók többsége inkább a célban szereti letenni az autót, illetve a vonattal való megközelítés körülményes, ha valaki nem a Győr – Veszprém 11-es vonal valamelyik állomásán lakik. Az esetemben autóval 50 km az út, vonattal 120 és 180 km közé esik, 1-3 átszállással, iránytól függően, s akkor egy esetleges megbetegedés elkerülésére komplett váltóruhát is cipelhetnék magammal az egész túrán, ami így a kocsiban vár. Azért szerintem nekik is jobb volt fáradt, de elégedett túrázókat látni a célban, nem pedig a rajt elhúzódása miatt morgolódókat.


 A parkolóban, a savanyú arcú sofőrök (Anna, Béla és én) kivételével pótoltuk a reggeli puncsozást is, majd ki-ki hazafelé vette az irányt.


 A túra ár/szolgáltatás aránya megfelelő. 1200/1000 Ft-ért szürkeárnyalatos térképes igazoló lapot (saját térkép, a kiváló szalagozás miatt szükségtelen), kitűzőt és emléklapot kaptunk. Az Ámos-hegyen és a Csengő-hegyen cukorka, Alsóperén müzliszelet, Nagyesztergáron pedig italjegy volt az ellátmány. A szalagozás, akárcsak tavaly kiváló, és az idén a hó is nehezítette az eltévedés művészeinek dolgát.


Igazi gyönyörű, havas téli túra volt, ragyogó napsütéssel! A hónak köszönhetően, szerintem az energiafelhasználásunk a 26 km-en, inkább egy 35 – 40 km-es száraz talajú teljesítménytúrának felelt meg. A szokottnál legalább 20-al magasabb volt az átlagpulzusom.


 

 
 
 Túra éve: 2017
goomTúra éve: 20172017.02.28 23:54:54
megnéz goom összes beszámolója
Mozdulj a sínekért! 25 TT (Turista Magazin)

 

Gyalogosok a vonatért: leegyszerűsítve erről szól ez a túra, amit évek óta rendeznek a műemlék Bakonyvasút vonala környékén. Változott az útvonal, sőt, az események szervezői és neve is eközben, de a lényeg nem. A Bakony szép – és kevésbé ismert – tájain barangolhatunk, és – legalább egyszer – a vasutat is használjuk.

 

Második éve Eplényből indulnak a tél végi Mozdulj-túrák; természetesen a vasútállomás épületétől. Rövid távon 13 km-t lehet teljesíteni, míg a hosszabb szakasz 25 kilométernyi élményt kínál. A tavalyi kellemes emlékek idén újra ide csábítottak bennünket: két öcsémmel sikerült is a célul kitűzött nyolcas rajtot megvalósítanunk. Ezt persze egy kis számolgatás előzte meg: Zircről, a célból 13:11-kor indul vissza a vonat, amit el kell érnünk. A tavalyi négy órás teljesítést vettük alapul, és így – biztonsági ráhagyással – öt órával számolunk. Ennek elégnek kell lennie – ha nem, akkor marad a futás!

 

Kissé csípős reggel, de ígéretes derűs ég és előbúvó nap fogad, meg sok parkoló autó. Szerencsénkre egy-két nevező van csak előttünk – mint később megtudtuk, a vonattal érkezők kevésbé voltak szerencsések. Helyi túra, igaz, de ma igen sok induló választotta ezt a túrát. Persze, közrejátszik ebben, hogy idén Cartographia Kupa-fordulós esemény, és része az Észak-Dunántúli Kupának is. Én magam is részt veszek ezeken évek óta – élek tehát az alkalommal, és begyűjtöm mindkét füzetet. Utána aztán igyekszem is kifelé, két öcsém után, szabadulván a forró cserépkályha hőjétől. És máris követjük a szalagokat, lejtő és emelkedő vár mindjárt az elején. A terep egészen kellemes, jól járható, gyorsan eljutunk a faluig, ami határozottan északabbra fekszik vasútállomásától. Kertek alól, hátulról mellőzünk néhány házat, és nekivágunk a mai első (és nagyjából egyetlen) komolyabb szint-emelkedésünknek.

 

Az Ámos-hegy magasodik előttünk, de a felvezető út is teljesen rendben van, szépen haladunk felfelé. Kis pihenők, és máris felbukkan az első ellenőrzőpont, ahol barátságos személyzet kínál többféle édességet is. Szőlőcukrot választok, míg pecsételnek, de máris megyek a kilátó felé, ahonnan 360°-os panoráma tárul fel. A látási viszonyok is jók, így kiválóan kivehetők nemcsak a közeli dombok, falvak, de a horizonton a Bakony teteje, azaz a Kőris-hegy is. A mellettünk-alattunk futó sípályán hosszú fehér foltok jelzik: nem régiben itt még a tél volt az úr. Távolabb persze Zirc is feltűnik, ami így légvonalban egészen közelinek hihető – de mi tudjuk, hogy addig még egy fordított „C”-betűn fogunk eljutni. Neki is vágunk: emlékezünk tavalyról a következő szakaszra, ami kiváló futópálya. Most sem okoz csalódást, kiváló tempót lehet itt tolni. Az utolsó részen jobb is, mint előző évben: az akkori puha, helyenként saras részek most remek állapotban vannak, igen hamar leérkezünk.

 

A Malom-patak völgyében egy szép fahídon kelhetünk át, és láthatjuk a kis tavat, befagyott állapotában. A környező domboldalak is havasak itt-ott, de a pompás napsütés és a folyamatosan melegedő hűmérséklet azért jelzi, hogy a tél végén járunk már. Rátérünk a Közép-Dunántúli Piros vonalára, és egészen Alsóperéig azon haladunk. Közben meredek oldalak között jutunk előre, majd letérünk az erdészeti útról; saras rész következik. Szerencsére még ez is a járható kategória – a tempót nem veszi vissza érdemben. Elhagyjuk a Köves-kutat, majd jobb kéz felől remek rálátás nyílik a tájra – egészen a Balatonig! Aztán hosszú egyenes, és jöhet az ereszkedés Alsóperére.

 

Idén nem kell elmennünk a vadászkastélyig: most jóval közelebb, a rendezvény-központnál találjuk a második pontot, ahol a bélyegző mellé egy Balaton-szelet is jár. Vizet is tölthetünk, és egy érdekes jelvény-kiállítást is megtekintünk. Az Arborétum azonban így kimarad, tehát irány a következő EP! A rajtnál elárulták a rendezők, hogy itt a gerincen szerettek volna vinni bennünket, de sajnos nem kapták meg a szükséges engedélyeket. Marad tehát a tavalyról már megismert aszfaltos út; ezen haladunk a gyönyörű napsütésben. Tél van, észleljük, hiszen fagyos-jeges patakot metszünk. Tavasz van, a vak is látja: a mogyoró barkái remekül szemléltetik… Balról mindeközben pompás rálátás nyílik a Bakony környékére: a tekintet kényelmesen elvándorolhat a már meghódított Ámos-hegytől egészen az említett Kőrisig.

 

Kisvártatva kereszteződés következik, de ezúttal nem itt, hanem feljebb lesz a következő ellenőrző pont: idén felmehetünk a Csengő-hegyi kilátóhoz is. Köves szakasz jön, emelkedővel, de szerencsére nagyobbrészt kiválóan járható. Az előttünk haladók már jönnek visszafelé, ismerősöket is üdvözölhetünk. Aztán füst kanyarog, hamar felbukkan a kilátó, pecsét és fotózás; gyönyörködés a tájban. Majd mi is visszafelé vesszük az irányt, és az útról kiderül, hogy futni is remekül lehet itt… Aztán még egy kevés aszfalt, de Felsőperéig már nem megyünk el rajta: szalagozás, jobbra letérés! Tavaly itt nagy sár volt, és most is attól tartottunk már jó előre. Nem is tévedtünk: a szántóföld szélén lassan haladunk, figyelni kell a lépésekre; ragad a cipőtalp. Aztán erdős szakasz, és ott már javul a helyzet, néhány száz méter után pedig újra kellemes füves ösvény visz tovább. Őzek vágtáznak balra mellettem, pár méterig versenyt futunk, aztán persze könnyedén elhagynak. Jobbról sziklás gerincet csodálhatunk meg, hosszan kísér bennünket. A Kis-Csiga-hegyen járunk, kellemes erdőkben, gyorsan fogy az út. Balról a Perei-ér érkezik meg, majd nemsokára jobb kéz felől egy romos épület jelzi, hogy Veimpuszta van előttünk. Meg azt is, hogy ráérkeztünk az Országos Kéktúra vonalára: innen már – egészen a célig – minden métert azon teszünk meg.

 

A Gaja-patak mellett haladunk, helyenként jól járható, néhol saras szakaszokon. Réteken is átvágunk, néhol elég hiányos a Kék… A táj változatos, gyönyörű bükkösben folytatjuk utunk, és emlékeink nem csalnak: hamar felbukkan Nagyesztergár község széle, ahol az utolsó EP személyzete fogad. A kapott kupont nem használjuk ki a szomszédos üzletben: jó esélyt látunk ugyanis a korai beérkezésre – és inkább a zirci kedvenc cukrászdánkra tartogatjuk az időnket. Így hát megnyújtjuk a lépést, áthaladunk a falun, ahol a kutyák (és ugatásuk) sokféleségét tapasztalhatjuk meg. Aztán letérünk az aszfaltról, szántások szélén ballagunk, a tavalyi barkás szakasz azonban most még szunnyad. A rálátás Zircre azért szépen feledteti eme hiányosságot, és gyorsan odaérkezünk a város-táblához. Innen meg már csak egy gyors szaladásnyi a vasútállomás! Négy-tizenhárom, remek. A váróterem meglehetősen zsúfolt, de türelem kitűzőt és emléklapot terem. Meg pecséteket a füzetekbe, valamint gratulációt, kézfogást az egyik rendezőtől, akit már évek óta üdvözölhetek itt. És persze egy vonatjegyet Eplényig, hogy a túra nevét is szem előtt tartsuk…

 

Hála remek idő-gazdálkodásunknak, elhaladunk az Arborétum mellett, megcsodálhatjuk a ciszterci Apátság pompás épület-együttesét. Igen, természetesen beleértve kiváló cukrászdájukat is… ahol ismét kedves ismerős túratársakkal találkozunk. És jöhet a hangulatos retró-utazás a teli vasúti kocsikban, ahol még kolléganőmmel és kis csapatával is találkozhatok, majd Eplényben leszállva egy igen kellemes kirándulással gazdagodva indulhatunk hazafelé. 

 
 
nafeTúra éve: 20172017.02.27 23:03:21
megnéz nafe összes beszámolója
Mozdulj a síneken 25

GPS-el mért távolság: 25,6 km, barometrikus magasságmérővel mért összesített szintemelkedés: 715 m. Ez most is csak az általam megtett táv adatait jelenti, mert Alsópere és a Csengő-hegyi kilátó között eltértem az útvonaltól.

 

Már a túrára menet látszott, nagyon tiszta a levegő, remek kilátásban lehet részünk. Cserében viszont dermesztően hideg szél fújt. Tipikus hideg front utáni időjárási helyzet. Mivel csak 2-3 óránként van vonat Zircről Eplény felé, ezért nagyon bő rátartással indultam el otthonról. Mások is így lehettek ezzel, mivel a nyolc óra egy-két perces érkezésemkor, közvetlenül előttem is jött autó, s szinte rögtön utánam is állt be túrázó a TESCO parkolóba. A vonat, a menetrend szerint 08.49-kor indul. Folyamatosan érkeztek a túrázók. Fél kilencig kényelmesen elücsörögtem a kocsiban, majd irány az állomás. Jó sokan voltunk. Villámgyorsan megkaptam a vonatjegyet, amire a kiírás alapján nem itt számítottam. Beszélgettünk az ismerősökkel, majd kiballagtunk a peronra. Először Veszprém felől, négy kocsival jött meg a Piroska, majd végre megjött Győr felől is a vonat (M41). Gondolom a szervezők jelzése alapján, kettő helyett 4 normális vagonnal. Kellett is.

 

A fekete leves Eplényben jött. Baromira szerencsésen, pont úgy állt meg a vonat, hogy elsőként tudtam beállni a Veszprém felől érkezettekből álló sor végére. Olyan 30-an állhattak előttem. Robi pár perc alatt kiosztotta az igazoló lappal együtt lévő nevezési lapot. Kitöltöttem, megnéztem a térképet. Nagyjából arra ment az útvonal, amerre a kiírás szerint számítottam, azt leszámítva, hogy egy oda-visszával fölmegy a Csengő-hegyi kilátóhoz. Az első negyedórában, egy centit sem mozdult előre a sor. Utána a 8-10 m-ből, 5 perc alatt 2-3 m-t sikerült előre menni. Aztán megint semmi. Az első negyedóra után elkezdett fázni a lábam, hiszen túrára készültem, nem horgászni. Ott három-négyszer ilyen meleg csizmát és zoknit használok, de abban nem is ajánlott párszáz méternél többet gyalogolni. 25 perc után úgy becsültem, még legalább ugyanannyit kell sorban állnom. Mögöttem, még jóval több, mint százan várakoztak. Eldöntöttem, nem nevezek be. Az útvonalat most már ismerem. Megyek. Ha a célban lehet, akkor ott befizetem a nevezési díjat. Mint a végén hallottam, volt, aki több, mint másfél órát állt sorba, és csak fél tizenegy után tudott elindulni. Leginkább a gyerekeket sajnáltam. Ennyi idő alatt, az életüket is elunták. Nehéz lesz őket újra teljesítménytúrára rábeszélni. Szóval a nevezési rendszer katasztrofális volt. Amint beszámolóban olvastam, 8 szervező volt a rajtnál, de csak 3 intézte konkrétan a nevezéseket. Volt olyan túrázó is aki ésszel élt, és Veszprém felől jövet, megállt Eplényben és benevezett. Ő meg kicsit azon morgott, hiába mondta, hogy a vonattal visszajőve fog indulni, csak azért is a nevezés idejét írták rajtidőnek.

 

Mivel a túrázók nagy része, a nem körtúráknál, mint ez is, jobban szereti a célban letenni az autót, s úgy utazni a rajthelyre, mint fordítva, ezért ha javasolhatom, azt az öt főt át kellene csoportosítani Zircre, ahol több a hely és nem egyszerre érkeznek a túrázók. Három ember így is volt ott. Adni kellene nekik egy csomó nevezési lapot, elvégre a rajtszám gyárilag rá volt nyomtatva, tehát maximum csak egy hézag lenne a sorszámokban. Egy SMS az EP-kre Ettől-eddig, és ettől-eddig vannak a nevezési sorszámok. Ha már feltétlenül adni kell blokkot, akkor párszázat meg lehetne írni előre (négy-négy tömb kedvezmény nélkülit és négy-négy tömb kedvezményeset), hiszen nem névre szól, s csak annak kéne ott írni, aki számlát is kér. Ezek a blokkok úgyis a kukába kerülnek, a NAV felé meg csak a kitépettek tőszámláival kell elszámolni. Zircen, egyébként is fölírták a nevet, amikor kiadták a jegyet. Ennyi idő alatt az igazoló lapra is rá lehet írni, plussz egységesen a vonat menetrendszerinti Eplénybe érkezési idő plussz tíz perccel a rajtidőt, s így Eplényből azonnal, minden ceremónia nélkül neki lehetne vágni a túrának. A nyolc emberből, két asztalnál akár négy nevezési helyet is ki lehetne alakítani. A kiírásba be kellene írni, hogy Zircen is lehet nevezni, 05.45-től (valószínűnek tartom, hogy a fél hetes vonathoz, már érkezhettek háromnegyed hat körül túrázók), 08.45-ig. Mivel folyamatosan érkeztek a túrázók Zircre, a probléma egy jókora részét megoldaná. Az első ellenőrző pontra két bélyegzőt kellene kiadni, és ők ne tartsák nyilván ki ment el, csak pecsételjenek, mert rájuk elég lökés-szerűen zúdulna a tömeg. A második EP-ig már széthúzódna. A Gerecse tt-ken, még a célban sem tartják nyilván ki érkezett be és ki veszett el menet közben. Itt sem lenne probléma, ha az első ponton nem tartanák nyilván, ki haladt át. Ennyit a kellemetlen részéről.

 

Indulás után, az első letérést simán benéztem. A szalagozás két autó között volt. Pár métert vissza, s jött lefelé egy kis szederindás rész. Persze csak azért mentünk le, hogy minél alacsonyabbról kezdhessük, az Ámos-hegyre vezető változó meredekségű kaptatót. Már indulásnál levetettem a pulóvert, de az első kicsit lankásabb emelkedő rész után, a biciklis mez is lekívánkozott rólam, s a kesztyűt is vékonyabbra cseréltem. A késői indulásnak köszönhetően, kiengedett a föld fagya, s eléggé csúszott a sárossá vált út. Ez a Csengő-hegyre vezető külön utas kaptatómat leszámítva, szinte végig így is maradt. Az ellenőrző ponton ismerőstől kaptam a pecsétet. Utána irány a kilátó. Ahogy reméltem, kivételesen jók a látási viszonyok, nagyon éles kontúrokkal. Sokan síeltek az Eplényi pályán. Hó gyakorlatilag csak magukon a pályákon volt.

 

Gyerünk tovább. Jobb-rosszabb földúton vitt az út. Az éles napfény sokkal hangulatosabbá tette az erdőt, így igen kellemes. Következett egy kis aszfalt és murva, majd jó sáros földútra térve becsatlakoztunk a piros sáv jelzésbe, amit Alsóperéig követtünk. Itt egy szakaszon fantasztikus kilátás nyílt a Balaton keleti medencéjére. A sár ellenére is jól haladtam. Volt ahol annyi dombocska és kráter tarkította a terepet, mintha 250 kilós bombákkal szórták volna meg a múltban, bár létüket inkább karszt jelenségeknek, illetve halomsír építésnek köszönhették. A talaj jó köves, olyan karr mező jellegű. Egy lejtőn elértem Alsóperét. A pecsétet Zolitól, illetve a fiaitól kapták a túrázók. Mivel folyamatosan jöttek a túrázók, így csak üdvözöltük egymást, beszélgetésre nem volt idő. A Balaton szeletet, ahogy később Nagyesztergáron az italjegyet is kihagytam, az elmaradt nevezés miatt.

 

Folytattam a túrát, igaz nem a szalagozáson, hanem az Öreg-Futóné felé vivő murvás úton. Az aszfaltos rész elég monoton, nekem meg van egy már évek óta bejáratott útvonalam a Csengő-hegyre. A baloldali kerítés vége után, egy fasoron balra letértem a murváról, s jött egy jó kis kaptató, csaknem a Csengő-hegy tetejéig. Meglepő, de sehol semmi sár, pedig tud ez-az út nagyon dagonyás is lenni. A hegy teteje, gyakorlatilag a Tési-fennsík peremét is jelenti. Egy jó darabon, ezen a peremen visz az út. Gyakran lehetett látni lent az aszfaltot is, ahol a többi túrázó ballagott. Néhol kisebb, de szép sziklák szegélyezik az utat. Sokkal látványosabb, mint a kiírás szerinti. Következett a bónusz. egyszer csak megláttam két-három hóvirágot. (Az elsővel, egy héttel korábbi túrámon találkoztam, a Királykapu közelében.) Azután megláttam még néhányat, majd néhány százat. Ez még nem az igazi tömeges virágzás, de már a fő virágzás kezdete. Ettől kezdve, több helyen is láttam hóvirágot. Az ellenőrző ponthoz közeledve, először a füstszagot éreztem, meg, s csak utána láttam meg a kilátót. Folyamatosan érkeztek a túrázók. Itt futottam össze először Viktorral. Pecsételés után, most sem hagytam ki a kilátót, ami az alacsonysága és a fák növekedése miatt maximum négy-öt évig lesz még kilátó. Most a kilátás szuper, de Zirc nagyrészét, már eltakarták a fák. Télen, illetve ilyen kora tavasszal még nem jártam itt, így először láthattam innen havasan az Eplényi sípályákat. A jeges szél miatt rövidre fogtam a nézelődést.

 

Tovább menve egy kissé szétmosott murvás úton baktattam le az aszfaltig. Közvetlenül az aszfalt előtt találkoztam olyan túrázókkal, akik már a rajthely bejáratánál álltak, amikor én letettem a nevezésről. Egy kis aszfalt, majd szántóföld szélén nagy dagonya jött, egy kis szederindával, meg rózsabokrokkal tarkítva. Szerencsére erdőbe érve jobb lett az út. A Kis-Csiga-hegyen hangulatos az út. Egy jó kis kilátópontnál értem utol Viktorékat, amint épp egy kis folyékony kenyérrel frissítettek. Beszélgettünk egy kicsit, majd gyerünk tovább. Rátértem az OKT-ra. Az első völgyben, nagyon elmosta az utat a víz. Láttam egy több méter mély szakadást is, de nem mertem a szélére menni, megnézni, milyen mély. Egy méterre állva a szélétől még nem látszott az alja. Rövid séta a Gaja völgyében, s megkezdtük a Nagyesztergárra vivő kaptatót. Persze ha valaki szereti a patakvölgyeket (már pedig én szeretem, ami egy horgásznál aligha meglepő), akkor ez a szakasz, hangulatos, még ha nem is igazán látványos. A falu szélén megkaptam az utolsó ellenőrző pecsétet. Végig talpaltuk a falut, aminek a szélén szalagozás vitt le az OKT-ról, s vezetett azzal párhuzamosan, kis híján Zirc elejéig. Az aszfalt sem lett volna túl jó, mert elég nagy volt a forgalma, de a kiolvadt szántás sem egy leányálom, szóval „melyik ujjamat harapjam?” Zirc szélén egy néni a járdáról söpörte le a sarat. Szóltam neki, hogy inkább este, vagy csak holnap csinálja, mert még vagy százan fogják rá fölhordani a bakancsukon a sarat. Innen már csak be kellett gyalogolni a célba. A célban, leadtam a nevezési lapot, befizettem a nevezési díjat, megkaptam az oklevelet és a kitűzőt, beszélgettem egy kicsit, és irány haza. Az állomás előtt futottam össze Zolival, aki akkor ért be a gyerkőceivel Alsóperéről (most volt rá idő).

 

A nevezés katasztrofális, de maga a túraútvonal jó, helyenként látványos, hangulatos, és kevés teljesítménytúra jön erre. Az emelkedők nagyrészét letudtuk a Csengő-hegyi kilátóig. Eddig igazán látványos a túra. Onnan kezdve azért van egy két monoton szakasz is. Amennyiben az időm és amunkabeosztásom engedi, lehet jövőre is indulok, de ha a nevezés rendje nem változik, és ilyen sokan lesznek, akkor (térképem már van) meg sem kísérlem a nevezést, simán, mindenféle pecsételés nélkül végig megyek az útvonalon.

 

A túra ár/szolgáltatás aránya jó. 1200/1000 Ft-ért szürkeárnyalatos, térképes igazolólapot (saját térkép, vagy nagyító a kiváló szalagozás miatt nem szükséges), vonatjegyet (aki Zircről indult, az a Zirc – Eplény viszonylatra, mások a kiírásban szereplő egyéb viszonylatút), oklevelet és kitűzőt kaptunk. Az Ámos-hegyen szőlőcukor, Alsóperén Balatonszelet, Nagyesztergáron italjegy volt az ellátmány.
 
 
robi1974Túra éve: 20172017.02.27 20:40:43
megnéz robi1974 összes beszámolója

Mozdulj a Síneken !


2017.02.25.


Kedves Túrázók !


Valaki elvesztett szombaton egy MTSZ jelvényt, amit az olaszfalui Rita presszóban egy túrázó adott oda a pontőrnek. Akinek hiányzik a jelvény, keressen a következő telefonszámon: +36 20/ 9711072


Kiss Róbert

 
 
dnvzoliTúra éve: 20172017.02.27 11:17:06
megnéz dnvzoli összes beszámolója

 Mozdulj a síneken!


2017.02.25.


El sem hisszük,ezen a szalagozáson nem fogunk elázni.Nem leszünk derékig sárosak,max a szél fújja le a fejünket,de az ellen meg véd a kapucni meg a sapka.Szép időnk van,a Nap is előbújik néha.Sokszor,sok helyen megállunk,egyeztetünk,tárgyalunk,Nagyesztergár előtt már ránk is sötétedik szinte.Fotózni legalábbis már nem érdemes.Sebaj,holnapra még jobb időt jósolnak,és ez a lényeg!Be is jön a jóslat,nem túl meleg de annál naposabb a túranap,szép számmal érkeznek a gyalogolni vágyók is.


Aztán becsúszik néhány hiba,nagyobb is,kisebb is,orvosolható is.Kezdődik azzal,hogy valami tökfilkó egy terepjáróból leszedi egy szakaszon a szalagokat szombat reggel.Mégis mire számított azzal a kis eszével?Akkor,ha leszedi,nem jön túrázó az erdőbe?De bizony jön,sőt ha nem talál szalagot nem csak az engedélyezett útvonalon fog kóvályogni,hanem másfelé is.Előjött az ősi probléma:néhány vadász szerint az erdő az övé és senki másé....szerencsére időben érkezik tőletek a jelzés és a szalagok amilyen gyorsan csak lehet újra felköttetnek.


Aztán valami nagyon elcsúszott a rajtban,miután bejött az a vonat.Nincsenek még konkrét információim róla mi történt,de azt azt hiszem a rendezőség nevében is megígérhetem,hogy a héten tartandó értekezleten ki lesz elemezve a dolog és le lesznek vonva a konzekvenciák.Mindenesetre ha lehet ilyet:elnézést kérünk a hibáért.


Ezek után már csak azt tudom(juk) remélni,hogy a kezdeti megpróbáltatások után egy kellemes túrán vettetek részt,nekünk ez volt a célunk,ezért dolgoztunk.


 


Képek a szalagozásról,ill. a túra napján Alsóperéről.


(Alsóperétől valakinek egy citromsárga dnvzoli-feliratú túrabögrével több volt a zsákjában.:)Kérném vissza,régi bútordarab,sokszáz kilométer óta a társam.)Nincs harag,nyilván tévedésből lett elrakva.


Cserébe(és anélkül is:) a képek:


https://goo.gl/photos/hhegRBRdigVZuZcf9


dnvzoli
 
 
Petya83Túra éve: 20172017.02.25 21:22:57
megnéz Petya83 összes beszámolója

 Mozdulj a síneken 25 (túrán kívüliként)


2017.02.25.
Már hetekkel ezelőtt kinéztük ezt a túrát, remélve, hogy a közelgő március miatt az idő alkalmas lesz egy jó túrázásra. Szerencsénkre így lett.


Mivel két autóval jöttünk öten, egyiket Zircen hagytuk, a másikkal pedig elmentünk Eplénybe. Már messziről láttuk, hogy rengetegen állnak az épület előtt, de betudtuk a nemrégen érkezett vonatnak. Beálltunk a sorba, de az elején látszott, hogy elég lassú a rajtoltatás. Kb 40 percet álltunk, de talán a sor 2/5 része (!) fogyott csak el. Akkor úgy döntöttünk, inkább elindulunk túrán kívül (természetesen szolgáltatásokat nem véve igénybe), mert még kb egy óra lett volna a sorra kerülés, a nevezési díjat pedig inkább leesszük hazafelé menet Bakonybélben, a Pikolóban.


Eplény fölött az Ámos-hegyi kilátóból remek kilátás volt a Balaton felé is, innen erdei, majd aszfaltos-murvás úton mentünk az erdőben. A plusz foknak köszönhetően a föld felengedett, így sok helyen sáros volt az út, de nem okozott megoldhatatlan gondot.


Alsópere után sok ember bandukolt az aszfaltos úton, valahogy összeverődött a tömeg. Jó 4 km után sáros út jött, majd kellemes erdei út Nagyesztergárig. Ott a pont melletti büfé nyitva tartását kihasználva megpihentünk egy sör társaságában. Innen már csak a műúttal párhuzamos sáros-földes úton bebandukoltunk Zircre.


Mivel nem csinálok/csinálunk presztízst abból, hogy mindenáron kell az oklevél és kitűző, így a túra piros pontja, hogy kellemes tavasziasodó időben végre elindult a túraszezon(unk). Azonban több mint 15 éves túrás múltamból nem emlékszem, hogy ennyi embernél ilyen csigalassúságú rajtoltatás lett volna (pedig volt egy-két hosszabb várakozásom már). Sajnos a túra szolgáltatásait az említett okok miatt nem tudom értékelni, de javaslom a rendezőknek, hogy jövőre találjanak valami megoldást erre! Bár vélhetően több embert is elriasztott a jövő évi indulástól ez a probléma...

 
 
caprygTúra éve: 20172017.02.25 19:38:24
megnéz capryg összes beszámolója

Kellemes, napos, (elő)tavaszi túra volt. A 13 km-es távon mentünk. A regisztráció botrányosan lassú. Lehetett számítani arra, hogy sokan Zircen hagyják az autójukat, illetve onnan jönnek az eplényi rajthoz vonattal. (kb. 150-200-an jöttünk a 8.48-as vonattal) Majdnem másfél órás sorbanállás után 10:30-kor sikerült elindulnunk. Tisztelettel megjegyezném, hogy kb. 8 szervező volt az asztalnál, abból 3 dolgozott, de manufaktúra rendszerben, a többi nézte. Értem, hogy az eplényi vasútállomás várója kicsi, és azt is elfogadom, hogy a részvételi díjról nyugtát kell adni, de a gördülékenységen enyhén szólva van mit javítani a következő évre. Egyébként az út jól követhető, kitűnően szalagozott, térkép, gps, itiner nélkül is egyértelmű. Köszönjük a szervezést, a lehetőséget, az erőfeszítést a vasútvonal fennmaradásáért.

 
 
 Túra éve: 2016
dnvzoliTúra éve: 20162016.02.27 14:51:06
megnéz dnvzoli összes beszámolója

 Mozdulj a síneken 25Szalagozás/pontőrködés


2016.02.19-20.


Pénteken Schofi,Robi,Unci,Tibi és jómagam átvonatozunk Zircről Eplénybe majd két csapatot alkotva kiszalagozásra kerül a túra két távja.Tibi és Unci megy a rövidre,mi hárman legyalogoljuk a nagyobb távot.Ahogy mondani szokták,a kutyát nem csapnák ki ilyen időben:hideg van,kesztyűt senki nem hozott,a kezünk majd lefagy,viharos a szél,hol eső,hol hó,hol fagyott eső esik.Sebaj,holnapra már jobb időt mondanak és az a lényeg.A mogorva időjárás persze nem szegi kedvünket,kiszalagozásra kerül az útvonal.Másnapra tényleg szép idő kerekedik,Alsóperére a várakozásaimtól messze elmaradó mértékben sáros emberkék futnak be.


Nézegessetek képeket a szalagozásról,valamint a szombati napról Alsóperéről.


dnvzoli


https://picasaweb.google.com/108946185154098013811/MozduljASineken2016?authuser=0&feat=directlink