OKT

OKT fórum 

lista a hozzászólások időrendjében

<<< 22.sz. túra: Sirok - Szarvaskõ24.sz. túra: Putnok - Bódvaszilas
23.sz. túra: Szarvaskõ - Putnok
KFeri Bejárás: 2021.09.18. Rögzítve: 2021.10.16 21:15:13

Bánkút - Putnok


Szeptember közepén egy hosszú menettel búcsúztam a Bükktől. Bánkútról egy lenyűgöző erdei úton indultam el Mályinka felé, útközben hosszabb-rövidebb kitérőkkel megnéztem a Vásárhely-követ, a dédesi vár romját és felmásztam a Begyeleg-kilátóra. A Lázbérci-víztározó partján ebédeltem, majd az Upponyi-szoroson és a fahídon átkelve megérkeztem Upponyba. Sarat dagasztva felmásztam a Kalica-tetőre, utána pedig a Három-kő-bérc két kilátópontjáról gyönyörködtem a tájban. A Határ-völgyben hallgattam egy kis szarvasbőgést, végül pedig Putnokon ütöttem be az utolsó bükki pecsétet a füzetembe.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2021/10/okt-23-bankut-putnok-20210918.html
 
KFeri Bejárás: 2021.08.22. Rögzítve: 2021.09.19 22:50:30

Bélapátfalva - Szarvaskő


A nyári szabadság utolsó napján indultunk egy vasárnap délelőtti sétára a kisebbik fiammal a Bükk nyugati peremén. A Cementgyári megállónál pecsételtünk, majd az Apátságot elhagyva bevetettük magunkat az erdő fái közé. Nem tartottunk sem medvétől, sem farkastól, így gyorsan magunk mögött hagytuk a Telekessy-vendégházat, a Kis-Szoros-nyerget és a Gilitka-kápolnát. Az Akasztó-hegyről rácsodálkoztunk az Eger-patak lenyűgöző völgyére, hazautazás előtt pedig elidőztünk néhány percet a Vár-bércen.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2021/09/okt-23-belapatfalva-szarvasko-20210822.html
 
KFeri Bejárás: 2021.07.24. Rögzítve: 2021.08.16 23:10:31

Bánkút - Bélapátfalva


Az első bükki túrámon kőről-kőre sétáltam, így lett a 21 kilométerből majdnem 30. Hosszú utazás után a Petőfi-kilátónál kezdtem, amely még nem "kövön" áll, de köves út vezet hozzá. A kilátó után a Faktor-, a Zsidó- és a Keskeny-réten keresztül érkeztem meg a Tar-kőre. Onnan az Őserdőn keresztül bandukoltam a Vörös-kő-bércre, majd pedig egy sziklás ösvényen a Cserepes-kőre. Utána következett a Pes-kő és az Őr-kő, végül pedig még felmásztam a Bél-kőre is, mielőtt megérkeztem túrám végállomására, Bélapátfalvára.

A túra hosszabb, fényképes beszámolója a következő oldalon olvasható: https://turaelmenyeim.blogspot.com/2021/08/okt-23-bankut-belapatfalva-20210724.html
 
Vöröss Bejárás: 2021.01.17. Rögzítve: 2021.01.18 14:12:14

2021. január 16-17. (Mályinka – Szarvaskő)

Alapinformációk: A jelzések rendben vannak az egész útvonalon végig, pedig a havas tájban ezek nehezebben észrevehetők. A pecsétek is megvannak, és jó állapotúak. Az útvonal még télen is jól járható, egyedül Szarvaskő fölött közvetlenül csúszott veszélyesen. Lent 4-5 centis a hó, Bánkúton egy lehellettel vastagabb, fent a fennsíkon néhol 15-20 cm szűzhó is van. A Cserepes-kői barlang szemetes, és rengetegen akartak most is bent aludni. Így a társaság egy része bivakolt, főként azok, akik eleve arra készültek. A barlang kályhája füstöl, mert szétjött a kivezető cső, ezt majd, ha valakinek ideje van, meg kéne csinálni. Az a néhány éve tervezett dobogófelújítás is időszerű lenne már. Szerencsére kidőlt fák vannak a közelben, így az ottani fűrésszel hamar lehet tüzelőt is szerezni.

1. nap (Mályinka – Cserepes-kői barlang)

Mályinkán Sanyi bácsi kocsmája zárva, de mivel a kocsma mellett lévő közértet is ő üzemelteti, a pecsételés megoldható. Természetesen fogyasztani nem lehet, be is tartottuk. A boltban, aki teheti, vásároljon magának valamit az útra, ezzel is segítünk. A kilátót a falu fölött most valószínűleg lehet használi, nem láttuk a veszélyre utaló tiltó feliratot. Még a Dédes alatti meredély sem csúszik annyira, hogy nehéz legyen járni, egyedül a patakba kell belelépni, erre készüljetek. Nincs száraz lábal megúszható átjáró. Bánkúton rendőri, polgárőri jelenlét, a pecsét rendben, a zsúfoltság nagy, étterembe csak rendelni és rendelést átvenni lehet bemenni, szigorúan maszkban. A teájuk és a cappuccinójuk is nagyon finom! Bánkút után is minden rendben, kb. félúton a barlang felé nagyon érdemes kimenni a Tar-kőre, mert tiszta időben gyönyörű a kilátás, és szép a téli Bükk. A barlangnál is jó a pecsét. Bivakolni a közelben, a barlanggal szemben állva bal oldali ösvényen felgyalogolva egy kis sziklafal alatt lehet, négy-öt ember kényelmesen, és főleg szárazon átvészelheti az éjszakát. Pedig egész éjszaka esett a hó.

2. nap (Cserepes-kői barlang – Szarvaskő)

A barlangtól elindulva, az Őr-mező után is van egy kulcsosház, ha valakinek a barlangban nem jut hely, itt kb. 2,5 km séta után a fedett előtető alatt le lehet dobni a hálózsákokat. Érdemes kimenni a kövekre, mert a kilátás továbbra is gyönyörű. Egyébként jól jön a túrabot, mert itt azért a lejtőkön el-el lehet csúszni, ahol már simára van gyalogolva a hó. Bélapátfalván a Szomjas Csuka zárva van, de a bejárati rácson belül a jobb oldali falon ott a pecsét doboza, benne a jó minőségű pecsét. A vasúti megállóban lévőt is néztem, az is rendben van. Az apátság után kell egyedül picit figyelni, mert itt jobbra a cserjésbe visz a kék egy 100-200 méterre. A Telekessy-házhoz vezető lépcső alján most a tájékoztató táblán van az egyik pecsét. A házhoz nem mentem fel, arról nem tudok mit mondani. A Gilitka-kápolna (Anna-kápolna) rétjén két esőbeálló is van, ott is le lehet ülni pihenni. Ahogy írtam az elején, Szarvaskő fölött már kellemetlenül, néhol veszélyesen csúszik az út, itt erősen javasolt a túrabot, és az óvatosság. A Vár-presszóban pecsételtem, itt is szigorúan elvitelre lehet rendelni. Jó a cappuccinójuk, és gyömbért is tartanak! :-) (A gyömbér személyes monománia, így túra elején-végén.) A pecsét rendben.

 

 
gylab Bejárás: 2020.08.06. Rögzítve: 2020.08.07 18:23:24
 
gylab Bejárás: 2020.08.05. Rögzítve: 2020.08.05 18:50:49

 Bélapátfalva - Szarvaskő


Kék jelzés teljesen OK. Az apátságnál az ösvény nagyon gazos, az éjszakai eső után teljesen eláztatott az a párszáz méter. A szarvaskői várat nem szabad kihagyni, kb. 5 perc kerülő! Vár ugyan nincsen, de a kilátás tényleg gyönyörű. Vonatosoknak: látszik, ahogy a két kocsis BZ a híd után bevonul az alagútba. Szarvaskőn árulnak házi sajtot az úton, nem drága, és tényleg finom. Otthon még azt terveztem, a kempingben alszom sátorban, de feléért sikerült a az állomás épületében aludni, nagyon jó kulcsosház. Gondnokot lehet helyben keresni. Nagy szerencsém volt, éjjel felhőszakadás volt, és nem tudom hova csapott a villám, de utána egy percig nem láttam, és nem hallottam a fülzúgáson kívül semmit, pedig bent voltam. Van presszó, bolt, de csak 7 körül nyit.

 
Jesper Olsen Bejárás: 2020.07.13. Rögzítve: 2020.07.18 09:14:56

 Putnok --->  Szarvaskő irányban jártuk be ezt a szakaszt július 13-16. között. Eltévedni nem sikerült, a jelzettség megfelelő (néha egy-egy elágazásnál nem rögtön vettünk észre egy-egy jelet). 1. nap Dédestapolcsányig, 2. nap Bánkútig, 3. nap Bélapátfalváig jutottunk és a 4. napon fejeztük be a szakaszt.

 
Vöröss Bejárás: 2018.07.13. Rögzítve: 2018.07.16 22:10:17

Putnok-Dédestapolcsány 2018.07.13.

A pecsétek rendben megvannak, most is Dédestapolcsányban fejeztem be a túrát, mint másik irányból az előzőt. A falu Mályinkától távolabb eső felében a kocsmában adtak céges bélyegzőt (Kossuth utca 2.). Azért írom, mert hátha valakinek ez a szakaszolás felel meg inkább, főleg, ha szállása van Dédestapolcsányban. A kocsmában nagyon kedves a néni, és szerintem nagyon szolídak az árak. Mellette dohánybolt is van annak, akinek erre van szüksége. Én mondjuk későn értem a faluba, majdnem hét óra volt már, több boltot is láttam, sajnos már zárva.

A jelzések is rendben vannak, nem találtam helyet, ahol el lehetne kavarni. A sárga táblák viszont itt is elég "érdekesek", hogy úgy mondjam... Uppony előtt mindenképpen érdemes kimenni a Három-kő két, kék háromszöggel jelölt útján a két sziklára, gyönyörű a kilátás. A Putnokhoz közelebbin nagyon jól lehet pihenni is, és bámészkodni is, megéri az a kis kitérő. Odafigyelve nem is veszélyes.

Uppony után továbbmenve Dédestapolcsány felé érdemes lemenni a tó partjára, amikor lent elkezdődik egy a fentivel párhuzamos betonút. A fölső, jelzett útról alig lehet valamit látni a tározóból, mindenképpen érdemesebb lent menni. Úgyis összetalálkozik a két út Dédes előtt.

 
Vöröss Bejárás: 2018.07.04. Rögzítve: 2018.07.05 10:59:48

Szarvaskő–Mályinka(-Dédestapolcsány) (2018. 07. 02–04.)

Néhány alapvető és általános érvényű észrevétel: Az "újonnan" kihelyzett táblák megbízhatósága kétséges. Erre a "Bükki srácok" nevű csoport fel is hívja a figyelmet kihelyezett táblákon. Sem a távolságok, sem az irányok nem megbízhatóak, ráadásul egy csomó helyet csak addig jeleznek, amíg a kéken kell menni, utána eltűnnek. Vagyis térkép és iránytű ajánlott. A szakaszokon rengeteg a meredek, néhol sziklás-karros rész, ez jelentősen lassítja a haladást. Nehéz csomaggal, nagy zsákkal pláne, ilyenkor okosan kell tervezni a távolságokat. Pont ezért nagyon hasznos a túrabot is. Maguk a turistajelzések – ahogy azt a "Bükki srácok" is írták, alapvetően megbízhatóak, viszont néha kell a térkép, mindenképpen újabb kiadású. (A 2007-es Bükk térkép tanúsága alapján a régebbiek hamar elavulnak :-) ) A pecsétek mindenhol megvannak, talán csak a szarvaskői nem igazán jó minőségű.

1. nap: Szarvaskő–Cserepeskői barlang

A bélapátfalvai csalános rész még mindig megvan, ha valaki kényes erre, lehet, hogy érdemes a műúton kerülni. FONTOS! A Szomjas Csuka hétfőn zárva tart! Mindenképpen érdemes a cementgyári megálló pecsétjét használni, hogy ne érjen senkit meglepetés. Innen a barlangig elég "combos" az út, érdemes a füzet által írt szintidőhöz betervezni legalább 40-60 percet a pihenőkhöz. Szerencsére az első nagy emelkedő szakaszon vannak kihelyezett padok, pihenők, legalább 3-4, ezeknél érdemes megállni kicsit, jó helyen vannak, ott, ahol kell a pihenő. Viszont itt a meredek szakaszokon még sokszor kell a keresztbedőlt fatörzseken átmászni. A "kövek" környékén kezdődnek a sziklamezők, erősen megpróbálják a bokát és a térdet.

A barlangszálláson aludtam, kicsit rendet raktam, egy fekete szemetezacskóban összegyűjtöttem azt, ami mindenképpen hulladék, kéretik használni! A kályha is működik, most kihamuztam és bekészítettem egy kevés fát. Az sem lenne hátrány, ha pisilni is távolabb menne, aki itt alszik. Rengeteg eldobált papírt szedtem össze. A barlangban vannak régi polifoamok, jót tesz nekik a szellőztetés, előtte is, utána is :-) Szerintem viszont elkél a saját alátét is. (Egyébként a pele(család? ) él és virul, hallhatóan és egy-egy villanásra láthatóan. Nem pedáns a rend, de élhető a barlang, 4 ember kényelmesen, 6 szűken elfér. Aki itt alszik, készítsen be a következő embernek fát. Fűrész a vaskályha oldalában, lapát a hamuzáshoz a polcnak támasztva. Még egy seprűfej is van, ha takarítani kell. Én egy papucsot hagytam ittt, hátha jól jön. Viszont a gyufák használhatatlanok, elkelne néhány új gyertya is. A tapasztalataim alapján azt mondom, hogy nehéz zsákokkal érdemesebb Bélapátfalvát vagy még inkább Bánkutat választani a barlang felé való kiindulásnak.

2. nap: Cserepeskői barlang–Bánkút

Bár viszonylag rövid szakasz, azért érdemes időt szánni rá. Én kb. 2 km/óra átlagsebesség körül mentem, így jutott időm a Tar-kőre, a barlang utáni gyönyörű hegyoldalra és a kilátásra, a karsztmezőkre, fotózásra, meg persze pihenőre, mert kell az is. Bánkúton érdemes kipróbálni a Fehér Sas panziót; bár nem teljesen a turista pénztárcájára szabott, de 8550 Ft-ért reggelit is kapok az áráért, ráadásul több éjszakás szállásnál még az egyéjszakás felár sincs rajta. Kedvesek, készségesek, a szobák tiszták, én saját fürdőszobásat kaptam (külön hajszárítóval). Este 1/2 7-ig van konyha, este 7-kor zár a büfé és recepció, ekkor már foglalni sem lehet, de amikor ott voltam, a hölgy például bevárta az elkésett turistákat – persze nem munkaköri kötelességből, mert a munkaidő 7-ig tart. A reggeli bőséges és sokféle, svédasztalos rendszerben, saját péksüteményt is sütnek. Tényleg nagyon kedvesek, kényelmesek az ágyak, állítólag mostanában cseréltek matracokat. Vagyis ilyen árért tényleg magasan a turistaszállások fölötti színvonalon lehet pihenni.

3. nap: Bánkút–Mályinka

Itt is rendben vannak a jelzések, egyedül Mályinka fölött, a kilátónál kevertem el, de látszik a falu, nem lehet eltévedni. (Mellesleg építettek egy kilátót, ami már most veszélyes, műszaki állapota miatt használni tilos. Hmm...

Más: érdemes a Dédesvár előtt kb, 1,5 km-rel jelzett kilátópontra is kimenni, és Dédesvár is megéri azt a plusz 1-1 kilométert meg a meredek utat oda-vissza. Tényleg szép. Visszatérve a vártól az elágazásoz az ereszkedő meredek szakasz végén keresztez az út egy patakot. Itt egy nagy fa tövében kialakult egy természetes kis medence. Meg is lehet fürdeni benne (bár inkább csak mosakodás és nem strandolás szintjén), én kipróbáltam. Hát ennyi.

 
papprobert12 Bejárás: 2018.05.19. Rögzítve: 2018.05.22 15:12:00

Pünkösdi hétvége 3 napján jártuk be ezt a szakaszt. Azért írom le a szakaszolásunkat, mert elég nagy kihívást jelentett előzetesen megtervezni ezt a túrát.


Dédestapolcsányban az Aranykehely Fogadóban foglaltunk le 3 éjszakát, itt volt a bázisunk. A korábbi túraleírásokat olvasgatva ezt tűnt a legszimpatikusabb választásnak.


Autóval péntek késő délután érkezett meg a csapat a szállásra. Szombaton a Putnok-Dédestapolcsány szakaszt teljesítettük (23 km), délelőtt busszal átmentünk Putnokra és onnan túráztunk vissza a szálláshelyre. Második nap a Bélapátfalva-Dédestapolcsány szakaszt teljesítettük (33 km), nem kevés szinttel. Reggel átmentünk busszal Bélapátfalvára és visszatúráztunk a szállásig. Eredetileg fordított irányba K-ről Ny felé haladva terveztük,de beláttuk, hogy mivel a 33 km-en nehezen tervezhető a csapat szintideje, így jobb,ha nem vagyunk buszhoz kötve. Sikerült is este 8 körül a szállásra visszaérnünk. Itt kell megemlítenem, hogy nagyon kedvesek és rendesek voltak a Fogadó tulajdonosai, még aznap reggel összeírtuk, hogy mit szeretnénk vacsorázni és ha úgy látjuk, hogy este 8 után érünk vissza a szállásra, akkor telefonon szóljunk (ahol térerőt találunk) és ők elkészítik nekünk a vacsorát és beteszik a szállásunkra. Harmadik napon pedig, elhagyva a szállást, Szarvaskőig autóztunk, ahol leparkoltunk, busszal visszamentünk Bélapátfalváig és Szarvaskőig túrázva (12 km) befejeztük ezt a szakaszt.


Ahogy azt többen írták, a Bükkben követhetetlenek a táblán szereplő kilométerek, és útirányok. Alapvetően a térkép elegendő volt, egyszer kellett a gps-t elővennünk. Bélapátfalva Szarvaskő irányába kivezető része volt csalános, ahogy azt korábbi években többen is írták. A többi rész jól járható megfelelő erőnléttel. :)

 
emil1989 Bejárás: 2017.07.29. Rögzítve: 2017.07.31 14:10:54

Ahogy látom a Bélapátfalva előtti részen már régóta probléma a gazosodás. Ez azóta is megvan, sok helyen csalánnal benőtt a terület, kúszni is kell 1-2 helyen.

A jelzések ettől függetlenül látszanak, de jó lenne ha az ösvény tisztább és szélesebb lenne.

 
heged81 Bejárás: 2013.09.01. Rögzítve: 2013.09.02 19:35:26

 A Telekessy vendégház után Bélapátfalva irányába az épületeket megkerülve azonnal balra kell menni, és figyelni kell mert könnyen el lehet menni egyenesen a földúton rossz irányba.


Az első műutat elérve ebből az irányból keresztezni kell az apátság felé, de elég nehezen követhető a túra vonala itt, főleg mert annyira gazos, hogy az ember tuti biztosra veszi, hogy arra biztos nem kell menni. Pedig de :-)

 
Hendiala Bejárás: 2013.08.28. Rögzítve: 2013.08.30 11:09:45

 Szarvaskő felől köözvetlenül Bélapátfalva előtt, ahol a műutat keresztezi a kék, nagyon benőtte a gaz az utat, a növényzet zömében csalán. Bánkúttól Mályinkának tartva a jelzések meglehetősen ritkák, érdemes Dédesvár felé kerülni. Uppony után szintén nincsenek jól kifestve a jelek, érdemes gps-t vinni!

 
Janka és Zoli Bejárás: 2012.08.18. Rögzítve: 2012.08.22 18:02:10

 Szarvaskő felől:


A Kis-Sár-völgy rétjére behívó jelet az aszfaltról nehezen lehet észrevenni. Amikor az előbbi aszfaltozott utat később újra elhagyjuk balra, egy zúzott köves úton jelet csak később találunk.

 
Kéklángos Bejárás: 2012.07.25. Rögzítve: 2012.08.04 15:21:00

Bánkúttól északra, a kék L leágazása után borzalmasan szűk,csalános-gazos rész következik. Mindenkinek, aki teheti a kék L kerülőutat (Dédes vár felé) javasolnám.

 
Abe Bejárás: 2012.05.13. Rögzítve: 2012.05.15 16:22:44

Egyelőre Szarvaskőtől Bélapátfalváig sikerült abszolválnom a 23. túrát, pedig ezt sem terveztem. A hétvégére a 21. és 22. túra volt betervezve, de annyira hamar Szarvaskőre értünk második nap, hogy addigi két túratársamtól búcsút véve megfejeltem további 11 kilométerrel a sétát. Egyrészt a Sirok-Szarvaskő szakasz nem volt fárasztó, másrészt a későbbiekben a Bélapátfalva-Putnok szakaszt kényelmesen lehet majd teljesíteni két nap alatt.


12:40 körül indultam a Vár Presszótól (pecsét rendben, Borsodi: 260 HUF) a szarvaskői vár felé, a lányoknak, akik eddig jöttek velem, megígértem, hogy integetek majd, ha felértem, ha addig nem jön a buszuk. Szerintem nem gondolták volna, hogy kb. 15 perc elteltével már fent is leszek, így nem integettek vissza. Továbbindultam Bélapátfalva felé a Tardos-bércen, folyamatosan emelkedő, de jól járható ösvényen. A Szent Anna kápolna nagyon szépen fel van újítva. A Telekessy erdészháznál a pecsétért kb. 100 métert le kell térni a kékről, de eltéveszthetetlen helyen van. Innen már nincs messze Bélapátfalva sem, de a faluig vezető út tartogat érdekességeket: a Bél-kő monumentális szikláit, alattuk pedig az erdőben a ciszterci apátság templomát. Utóbbi mellett majdnem elmentem, hiszen nem terveztem a bélapátfalvi kiruccanást, így az atlaszban sem olvastam el, milyen látnivalókkal lehet számolni út közben. Megérte megnézni közelebbről is, hasonló templomot (méret, alaprajz, kor, stílus) Barcelonában láttam ősszel, így még érdekesebb volt. A faluba gyorsan beértem a templomtól, busz persze pont nem volt. A vonatról ne is beszéljünk, egy hónappal ezelőtt sikerült napi egy vonatpárra redukálni a hétvégi forgalmat a vonalon... Ennek ellenére a vasúti megállóban lévő bélyegzőt használtam, majd megvártam a kocsmában (Borsodi: 300 Ft) a pesti buszt, és hazautaztam.

 
robertbardos Bejárás: 2011.07.15. Rögzítve: 2011.07.15 23:15:55

1. nap (Szarvaskő-Bélapátfalva), július 13.


11-kor indultam Bp-ről és 14.15-re érkeztem meg egri átszállással Szarvaskőre. A pecsételés után a gerincre felérve szép kilátás fogadott, igaz, a várból csak a magyar zászló látható. A jelzés jók, ezen a környéken csak a pókhálókra kell vigyázni, mert keresztezik az ösvényt. A Telekessy vendégházhoz eltéveszthetetlen jelzés vezet, Bélapátfalva előtt viszont sikerült elkavarodnom, mivel a betonútról rossz (?) helyen tértem le. Fél 6-ra érkeztem meg az előre lefoglalt szállásra, amit ajánlok mindenkinek. Sasfészek vendégház, Petőfi út 2. - közel a cementgyári megállóhoz, 3500 HUF-ért. A vacsorázni és a pecsételni elmentem a Szomjas Csukába.


2. nap (Bélapátfalva-Bánkút), július 14.


7 körül indultam el, a szálláshoz közeli bolt már 5(!)-kor kinyit. Vízvételre ajánlom mindenkinek még a K-P közös szakaszon található Lóczy-forrást. A jelzett ösvény találkozásánál korrekt táblák mutatják a távolságot és az irányt. Gyönyörű kilátás van a Pes-kő-kapunál, innen a cserepeskői barlang sincs messze. 11-re értem fel a barlanghoz, majd fél 1 körül a Tar-kőhöz. Sajnos, itt vandálok jártak - minden tábla darabokban. Tájoló segítségével felkerestem a Büszkés hegyet - itt ugyanis Bükk 900-as pecsételőhely van (de ezt majd egy másik fórumon). Az eddigi tapasztalataim alapján ez a legnehezebb kék szakasz: 20 km és több mint 1000 méter szintemelkedés. Elgyötörten értem be Bánkútra 4 körül, ahol a Fehér Sas Panzióban szálltam meg. Egy éjszaka 1 főre 6700 HUF - a csapból is forrásvíz folyik, csak kb. 10 perc alatt melegszik fel... Bevágtam egy gombaleves és milánói makarónit. Minden tagom fájt, így a környék bejárását másik túrára halasztottam.


3. nap (Bánkút-Putnok), július 15.


Az indulással nem siettem, mert a reggeli (tojásrántotta) 8-tól volt. Mályinka felé az ösvény egy ideig jó, majd bejutottam egy csalánosba. Ez volt az egyedüli ilyen szakasz három nap során, cserébe a csalán melletti málnabokrok kárpótoltak. A dédesi várromot a KL-ről próbáltam megközelíteni, de felfelé be volt nőve, így a keskeny és meredek ösvényen inkább visszafordultam. Kullancsok is voltak ezen a vidéken, kettőt szedtem le magamról. 11-kor pecsételés a Sanyi italboltban és egy rövid bevásárlás után Upponyig betonút várt. Szerencsére a hagyományos kék kutak működnek, így Dédestapolcsányban frissíteni és hűteni tudtam magam. A lázbérci-víztároló környéke nagyon szép, igényesen van kialakítva. Kicsit fáradva értem be Upponyba fél 2-kor, majd a pecsételés után Putnok felé vettem az irányt. Ez a szakasz nincs rajta a hagyományos térképen, csak a Bükk turistakalauzban. A falu végén a fától északra kell elindulni, utána már jól láthatóak a jelzések. A három nap során egyedül itt volt sáros szakasz, de itt rendesen. 200m agyagos, süppedős talaj - lesz mint tisztítanom otthon. Az ösvény egyre csak vitt felfelé, kezdtem felélni a tartalékaimat. Egyedül az motivált, hogy korábbi vonatot is elérhetek, ha tartom a szintidőm. Kb. 1 óra emelkedő után beindult a lejtmenet és a légy-invázió. Sajnos ez a fajta társaság egészen Putnokig kisért. 4-re elcsigázottan beérkeztem a vasútállomáshoz és megvettem a 16.31-es vonatra a jegyet.


Visszatekintve: 57.3 km, 2085 m szintemelkedés és kb. 18-19 óra túrázás. Megérte!

 
vViktor Bejárás: 2010.11.01. Rögzítve: 2010.11.07 14:59:25

2010.10.30-11.01


Második OKT bejárásomat a BÜKK leküzdésével kezdtem. Az előzőhöz képest sikerült ellentétes irányban közlekedni.


Dédestapolcsányi bázissal ( Borostyán kulcsozház) 3 napban remekül logiztikázható a szakasz teljesítés.


Első napon korán indultunk BP-ről, majd a kocsit a szálláson hagyva busz-vonat (de lehetett volna busz-busz) kombóval Putnokra, majd onnan vissza a szállásra. Az upponyi keresztet senki se hagyja ki, páratlan a kilátás onnan.


Második nap volt a legnehezebb. Busszal Bélapátfalvára, majd az egész Bükkön át vissza a szállásra. A Mályinka-Dédestapolcsány szakasz már sötétben került teljesítésre, de mivel ez végig beton, így nem okozott gondot.


Harmadik napon autókkal mentünk Bélapátfalvára, majd onnan vonattal Szarvaskőre. Onnan sétáltunk vissza a kocsikhoz Bélapátfalvára.


 


 


 


 


 


 

 
vViktor Bejárás: 2009.11.26. Rögzítve: 2009.11.26 20:07:37
Dédestapolcsány - Putnok

A jelzések jók, Uppony után hatalmas sár, majd a hegytetõ közelében fakitermelés. Ahogy láttam Uppony felé haladnak.
A 16 km-bõl mindössze 10 km az aszfalt...
 
prozak01 Bejárás: 2009.09.19. Rögzítve: 2009.09.19 22:17:00
Dédestapolcsány-Mályinka-Dédestapolcsány-Uppony-Putnok

A reggel 6:25-ös busszal indultam Bp-rõl, amely 3 óra zötykölõdés után meg is érkezett Dédesre. Valahogy elég nehezen indult ez az utolsó etapom a Bükkben, mert Mályinkára érve már 2 kávé volt bennem (ezt megfejeltem Miskolc-Tiszain még eggyel..). Itt összefutottam az ellenkezõ irányba tartó Buszosbandival, akivel beszéltünk is egy kicsit, konstatáltam, jó arc. Dédesre vissza már amolyan tipikus õszies hangulat lett úrrá rajtam szétnézve a tájon, nem véletlen, hogy a mostanság kedvenc dalocskám ugrott be, és nem is ment ki egy darabig a fejembõl: http://www.youtube.com/watch?v=zDxwH8tVuGE
A Lázbérci tározó felé tartva egy érdekességre figyeltem fel: az egykori Kohász-út pléhtáblájára egy villanypóznán. Ezt gyorsan meg is örökítettem. Épp valami biciklis teljesítménytúra volt a környéken, ami bevallom zavart, mert mentek mint az õrültek, kishíján ugrálnom kellett elõlük. A tározónál utoljára kisgyerekként voltam, így megindító volt újra látni, akárcsak a reformáció egykori elterjedési határát jelzõ keresztet a Kalica-tetõn. Az Upponyi-szoros volt talán a nap fénypontja, egyszerûen gyönyörû..utána Upponyt -amely amúgy takaros kis falu -épp csak érintve egy becsapós elágazás után -a bal oldali utat kell választani, millió kösz BELFEGOR-nak a priviben figyelmeztetésért :) erõs kapaszkodó a Cibrókának nevezett kopár hegyoldalon, majd egy kissé eseménytelen erdei szakasz után hosszas aszfalt, és máris Putnokon van az ember.
A Sajó hídján áthaladva konstatáltam, hogy még mindig "döglött folyó", semmi élet nem volt benne, a vízminõsége elsõre talán olyan mint a Rákos-pataké Bp-n -és ez a nehézipar virágzásakor még rosszabb volt. A vasút indulásáig volt idõm így szétnéztem a városban. Próbálják csinosítani, de erõsen kétarcú. A reprezentatív térnek szánt Serényi tér mögött nyomortelep, ugyanakkor a parkosítás gyönyörû, a vá.-hoz vezetõ úton végig virágok. Kicsit elidõztem az állomással szembeni kocsmában, majd estére haza is értem -a MÁV megint megbízhatóan késett Miskolc-Bp. viszonylatban..

Összességében kellemes túra volt, ezzel a Bükk ki is pipálva.
 
buszosbandi Bejárás: 2009.09.__. Rögzítve: 2009.09.23 19:13:40
Szept. 19: Dédestapolcsány - Bélapátfalva:
Reggel 8:45-ös busszal indultam Egerbõl, sajnos nincs Mályinkára csak! Kazincbarcikáról közvetlen busz.
Pár kilométer aszfalttappolás, Mályinkáig. Itt Prozak01-el futottam össze, aki Putnokra tartott:) Bélyegzés, aztán irány a Bükk.
Az út meredek egészen Bánkútig. Itt újabb pöcsét, majd innentõl a táj megváltozik. Fantasztikus üdezöld, fenyõkkel tarkított rétek, töbrök, sziklák, gyönyörû kilátások. Tar-kõrõl az egész Bükköt belátni, majd az Õserdõ következik. Soka kidõlt fa. Én nem voltam annyira elájulva tõle. Bármerre találsz hasonlót, csak ennek neve van. A Cserepes-kõrõl ismét panoráma, majd egy ördögszántásos oldalban kapaszkodtam fel a Cserepes-kõi-barlanghoz. Bélyegzés, oszt Pes-kõ, majd a különbözõ hangulatos réteken keresztül ereszkedtem le a Lak-völgybe, ahol a Gyári-tó partján lévõ Szomjas Csukában oltottam szomjamat. Innen még 15 perc a Cementgyár vasúti megálló, ahonnan a szép vonalvezetésû, ámde nagyon lassú vonatom indult.
Szept. 22: Bélapátfalva - Szarvaskõ:
Bélapátfalváról hosszú kilométereken keresztül az aszfalton vezetõ kéken érkeztem meg a Ciszterci Apátsághoz. Kedd lévén, a gondnok ott volt. Belépõ 300 ft. A Mária-forrásból vizet merítve elindultam a hegyekbe. A Telekessy üdülõnél a lépcsõ tetejérõl kutyaugatás hallatszott, de nem forgott veszélyben az életem:) pöcsét, majd felfelé, és fel, és fel, és fel... unalmas úton, egészen a Bársony Máté keresztjéig. Innentõl szép az út, a Gilitka kápolnát is szépen felújították. Egy csapat kéktúrázóval találkoztam, akik Bélapátfalvára tartottak. Õk megkínáltak kajával, borral:) Ezúton is köszönet nekik:)
Az út itt egyre szebb, de a Tüzes-kõrõl van csak igazán szép kilátás. Majd a KL jelzésen érdemes 150 m. kitérõt tenni a vár kedvéért. A várból ugyan kevés maradt ránk, de a kilátás gyönyörû:)
Szarvaskõre olyan 500 méteres sétával lehet lejutni a kéken. Buszok rendszeresen közlekednek Egerbe, de ha a menetrendet jól átnézzük közvetlen ózdi, budapesti, de még jászberényi busz is van!
 
vViktor Bejárás: 2009.07.22. Rögzítve: 2009.07.30 17:26:35
OKT Bélapátfalva-Szarvaskõ

A jelzések tûrhetõek, bár az apátság után elkeveredtünk kicsit.

Hallottunk vaddisznó röfögést is, szerencsére eloldalgott az út mellõl.
 
prozak01 Bejárás: 2009.07.22. Rögzítve: 2009.07.23 16:06:33
Mályinka-Bélapátfalva

A reggel 6:25-ös -meglepetésemre teltházas -jósvafõi busszal mentem Bánhorvátiig, ahol át kellett szállnom Mályinka felé. Itt -a legutóbbi két esetbõl tanulva, mikor alaposan megpörkölt a nap -lekentem magam egy 50 faktoros csodával, de túl vastagon, amely aztán úgy hozzámkötött, hogy nem jött le..az orrom környékére is így jutott, így kb. úgy festettem, mint a Paris Hilton-féle C-kategóriás horror, a Viaszbabák egyik szereplõje..:) Utána persze ezt az otthonról hozott de idõközben felmelegedett vizemmel orvosoltam..Mályinkától egész kellemes egy darabig az út, de a Torma-oldal utáni kanyartól derékig érõ csalán meg egyéb gaz nehezíti a közlekedést, egészen a sétányszerû további emelkedõig. Meglepetésemre Bánkúttól rengeteg túrázóval találkoztam, egy eltévedt német srácot is útbaigazítottam. Az út a síháztól eleinte többnyire szintben megy, gyönyörû, hepehupás, töbrökkel tarkított tájon. Majd a Tar-kõ után már egész kemény szakaszok jönnek ördögszántásokon át kapaszkodva, az õserdõ mellett, amit sokáig csodáltam a kerítés mellett kapaszkodva. Egy kis rét mellõl aztán csodálatos kilátás nyílik a völgyekre, az erdõs csúcsokra. A Cserepes-kõi barlangnál a pecsét jelzést követve újabb kapaszkodó árán szerezhetjük meg az újabb bélyegzõt. Majd utána kishíján összeestem, mert az út csak nem akart ereszkedni, sõt jött még a brutális Pes-kõ kapu is... A Kocsmáros-rétet kerülve el is vesztettem egy kis idõre a kéket, majd egy újabb karrmezõn át felkapaszkodva megtaláltam. Ezután ereszkedõ végtelennek tetszõ köves szerpentinen, majd végre a Lóczy-forrásnál feltölthettem a már ihatatlan vizemet finom friss forrásvízzel, és vágyakozva néztem a Gyári-tóban fürdõzõket, mert bizony rám is rámfért volna a hûsölés..este 6-ra értem Bélapátfalvára, ahol épp valami falunapféle volt. 18:52-kor jött a busz, majd 20:15-ös egri átszállással 22:15-re már Bp-en voltam..

Jól sikerült túra volt, csak a tanulság a következõ: nem szabad hõségriadós napon teljesíteni..
 
vViktor Bejárás: 2009.05.16. Rögzítve: 2009.05.17 09:42:21
2009.05.15
Dédestapolcsán – Bánkút

Az út Mályinkáig aszfalt, ezt annyira nem szeretem. Mályinkában pecsét rendben, 0,2es üditõ 160. A túra Bánkútig jól jelzett, bár a kidõlt fák miatt néhol gugolva is alig fértem el, kitérési lehetõség nincs. Egy helyen volt egy kisebb emelkedõ, de a többi simán elviselhetõ.
Lecuccoltam a szálláson a síházban. Macskákat nem láttam, egyágyas szoba ágynemûvel 2400+150ifa.
Kantinban barátságos árak vannak.
Délután még felmentem a kilátóba, amire legútóbbi ott jártam óta raktak még egy szintet. Itt megkerestem a geoládát.

Ezen a napon maradt még bennem energy, de a busz Dédestapolcsánban tett le, feljebb menni Putnok felé bonyolult lett volna , és kimerítõbbnek gondoltam a Bánkútra való feljutást.

2009.05.16

Reggel 6kor keltem, majd a kantinban elfogyasztott reggel után (az üzemeltetõ igazi vendéglátós, csak nekem kelt fel korábban hamendeggs-es készíteni) 7.15kor indultam Bélapátfalva felé. Az idõ borongós volt, néha szemetelt az esõ, de én kitartottam és nem kotortam elõ a zsák legalján pihenõ esõkabátot. (Mai napi bónusz a háromkõi geoláda volt.)

Az út kellemes és jó jelzett, kettõ helyen voltam gondban:

1, mikor a kék elõször kiér a beton útra a Faktor rét után. Jelzés semmi, elindultam egy kicsit elõre , egy kicsit balra, de nem volt jelzés. Természetesen jobbra kell menni és egy idõ után lesz jelzés is.

2, én a barlang alatt szépen elbotorkáltam, nem láttam pecsét felfestést… Aztán ahol a zöldnégyzet elhagyja a kéket, gyanakodni kezdtem és elõvettem a térképet. Túlmentem…
Vissza pár száz méter, de onnan sem láttam a pecsét felfestést, így arra kell figyelni, hogy a zöld négyzet visz fel.

13 óra elõtt értem Bélapátfalvára a tóhoz. Mivel a következõ busz talán csak futva lett volna meg, ezért egy órácskára lepihentem a tóparton, bakancslevétel, ruhacsere, tápanyagbevitel.

Mikor a Gyári tó betonútja kiér egy keresztezõdésbe, ott sem jelzi semmi, hogy jobbra kell fordulni, majd csak pár száz méter múlva lesz jel.

Tetszett a túra, elég is volt ez a valamivel több mint 20 km.
 
gyorkosattila Bejárás: 2009.04.28. Rögzítve: 2009.05.03 12:20:22
Putnok => Szarvaskõ

Putnokról Upponyba:

Hajnalban indultam Putnokról Uppony felé. A Sajó völgyének szántói és rétjei a felkelõ nap sugarában fürödtek. Az aszfaltútnál a letérés a földútra elég vicces! Már jóval elõtte jelzés balra mutat a szántóföldre, ahol semmiféle út nincsen. Aztán mégegyszer van egy jel és végül magában a keresztezõdésben is. :-) A Határvölgy elég monoton, de szép szakasz. Utána egy kis rosszul járt kaptató van a végén, keresztezi az utat a Kohász turistajelzés és a K+. Ezek egy kiváló minõségû keresztúton jönnek keresztben. A Kék csak átbukik ennek az útnak a szélein és mint valami másod, harmadrangú turistaút folytatja útját lefelé Uppony irányában. Annyi jelzés van itt hirtelen, hogy az már megint megmosolyogtató. Elkelne innen néhány Aggtelek (Kavicsos-hegy) környékére! A Ravasz lyuk fátlan völgyteknõje festõi. Végig elõttünk az Eszkála-tetõ (Upponyi-szoros). A hegy különös alakja meglepõ.

Uppony-Dédestapolcsány-Mályinka:

Az Uppony-Mályinka szakasz 9.4 km hosszú és az utolsó centiméterig aszfaltúton vezet. Számomra rosszul végzõdött ez az út, mert a végére úgy megfájdultak a térdeim, hogy már a túra feladására is gondoltam. Aki erre a szakaszra készül és érzékeny ez az izülete vegye figyelembe ezt a körülményt is. (Persze lehet a padkán is járkálni, ahol van, de az sem túl szerencsés megoldás) Tudom, hogy a szabályok értelmében nem lehet, de ezt a szakaszt kerékpárral talán jobb lehet bejárni, mint gyalog. Eltévedni nem lehet, a Lázbérci-víztárolót látni kell!

Mályinkáról Bánkútra:

Mályinkáról meglepõ, zegzugos ösvényen vezetik ki a Kéket fel a dombok közé. A Hajcsár út, Baróc-patak völgye enyhén emelkedik sokáig. Mályinkától Bánkútig elég nagy szintkülönbséget kell leküzdenünk. Van egy pontja az útnak (Pirító-kõ?), ahol meseszép lila virágtenger fogadja a turistát. A Mártus-kõtõl elkezdõdik egy meredekebb emelkedésû szakasz a Torma-völgyben melyet így jellemez az atlasz (ellenkezõ irányban): „Az országos kék viszont jobbra, meredek ösvényen, egy fenyves szélén, a Torma-völgy mély bevágásába vezet bele, hogy a szurdokszerû, sötét patakvölgyben lejusson a Martus-kõ alá…” Jelenleg viharkár maradványai nagyon megnehezítik a feljutást ezen az amúgy sem könnyû szakaszon. Sok keresztbe kidõl fa teljesen eltorlaszolja az utat, sõt szinte az egész völgyet! Feljebb egy jobban járt erdei útra érünk, balra megyünk majd hamar vissza jobbra folytatjuk meredek utunkat felfelé Torma-völgyben. A Kék észrevehetõ elõször a bal oldalon aztán a jobb oldalon is egy fán. Itt is vannak útakadályok, de már nem annyi, mint lejjebb. Arrébb észreveszünk egy öreg bükkfán lévõ jelzést, mely mutatja, hogy jobbra kell felmenni a hegyoldalba. Az út ekkor hirtelen vesz egy jobbkanyart és nekivág a fák sötétjében a meredek dombtetõ felé. Amikor felértünk Kék keresztezi itt a KL jelzést, mely a dombtetõn fut. Innen jobbra már nincs messze a Verebec-vár 646 méteres csúcsa és a sáncmaradványok. Tábla és nyilas jelzés is mutatja Bánkút felé a helyes irányt és távolságot (még 2.1 km). (Itt találkozhatunk elõször ezekkel a szép, jól használható fa irányítótáblákkal és most már ezek elkísérnek egészen Bélapátfalváig!) Innen egy hosszú, egyhangú köves út vezet fel Bánkútig az Ördög-oldalban, középkorú bükkösök között. Bánkútnál a völgyben ottjártamkor nagy fakitermelés folyt éppen nagy zajjal, porral.

Bánkút-Cserepes-kõ-barlang-Bélapátfalva:

Ezen a környéken sok turistajelzés van, néhány hosszabb-rövidebb ideig együtt halad a Kékkel. Mindjárt Bánkútnál a Fehér Sas Panzió mellett is egyszerre négy (a Kék, a K+, a S+ és a Z+) . Nem beszélve a kerékpáros túrautakról és a sífutók körtúrajelzéseirõl. Bélapátfalva – a legközelebbi lakott település a Kék útvonala mentén – Bánkúttól majdnem 20 km-re van még. Az elsõ picit ügyetlen jelzésvezetés a Faktor rétnél van. Itt a Kék csinál furcsa 300 fokos visszakanyarodót. A réten itt-ott álldogál néhány öreg fa, nekünk balra kell menni, átvágva a réten a Madonna rézkarcképe elõtt. Kicsivel arrébb a Füstöskõ-hegy oldalában a dózerútról a Kék hirtelen, éles szögben jobbra letér az erdõbe. Csak egy rövidke szakaszon megy ezen az úton, addig is csatlakozik hozzánk a PX jelzés. Gyönyõrû falombozattal borított alagútba érünk. Rögtön, amint ebbõl kiértünk egy kis tisztásra élesen visszakanyarodva BALRA LE KELL MENNI! A jelzésünk egy vékony kis fán látható, de eltéveszthetõ, ha csak a szekérutat figyeljük. Feltûnõ lehet, hogy egyenesen tovább már nincs Kék csak a PX. Ezen a réten a dús fûben nem igazán kivehetõ, hogy ezen a gyalogúton járna egyáltalán valaki. Bal oldalon szép fenyves nyílik.
Bámulatos a bükk õserdõ és a Vörös-kõ-bérc gerincérõl a kilátás lélegzetelállító. Itt és a Cserepes-kõ-barlang környékén határozottan javaslom a bakancs viselését. Fedetlen karszton járunk, a kõtengeren bukdácsolunk át úttalan utakon hosszasan – ez a „cserepes ördögszántás”. Nagyon oda kell figyelni a lépteinkre, mert csúnyán összetörhetjük magunkat, vagy megrándíthatjuk a bokánkat, egy kis figyelmetlenség után. A barlangszállás elõtt a Kék egy alig járható csapáson, meredeken oldalazva megkerüli a dombtetõt keleti irányban majd délrõl ér fel a pecsételési helyhez. A jelzések sem elég sûrûn vannak itt, de talán nem is a legkönnyebben járható réseken és taposásokon helyezték el õket. Igyekezzünk követni, amennyire lehet! A domb túloldalán már könnyen járunk az ösvényen, nemsokára feltûnik a pecsételés helye jelzés is egy vékonyabb fán a jobb oldalon. Innentõl lefelé nem lehet gond. A Katonasíroknál kell figyelniük azoknak, akik a barlang felé mennek. Itt sok jelzés és út fut egybe, ne hagyjuk magunkat megtéveszteni! Nem lehet látni a Kék jelzést, mert egy kisebb, jelentéktelenebb ösvényre tér, és a jelzést elfedi a növényzet. A leginkább jobbra tartó irányban felfelé haladó úton keressük a mi jelünket és ott megtaláljuk.
A szintkülönbségek itt a Bükk-fennsíkon nem túl nagyok de útvonalunkon sok magaslat van, amit le kell küzdenünk. Egyikrõl gyalogolunk fel a másikra, völgybõl fel rétre le, szóval sok a ’liftezés’, ami hosszabb távon elég kimerítõ lehet.

Bélapátfalváról-Szarvaskõre:

Bélapátfalván van egy kis lehetõség a keresgélésre. Amikor a jelzésünk beér a templomhoz van egy gyalogosátkelõhely az úttesten. A ZÖLD KERÍTÉS MELLETT MENJÜNK EL BALRA! Egy fenyõn ott van a Kék. Egyenesen az út mellett a piros jelzés megy tovább. Itt gyalogoljunk el a házak elõtt, tovább a zöld kerítés mellett a betonjárdán. Középtájt egy villanyoszlopon lesz a jelzés, de innen nem látható (csak a ellenkezõ irányból). Hamar megérkezünk az Apátság utcához, itt balra fordulunk és most már végig ezen az aszfaltúton megyünk fel a bélháromkúti cisztercita apátság templomához. A templomtól a felette lévõ kis tértõl kell indulni balra a Kék jelzésen. A felfestést eltakarta néhány lelógó ág, de megtisztítottam elõtte a teret így most sokkal könnyebben megtalálható. Hamarosan egy kis tisztáshoz érünk, ahol jobbra kell kanyarodnunk. Egy kivágott, a bokor aljába állított, vékony kis facsemete maradványra van festve a jelzés, ez mutatja az ösvényünket. Hamar megint jobbra kell fordulnunk, de ezen a bokros-füves területen semmi sem jelzi, a helyes utat. A jobbra vezetõ úton a közelben találtam egy fát, amin ott mosolyog a Kék. Teljesen benõtte a körülötte lévõ növényzet, de itt is letördeltem az ágakat körülötte, így most már végre távolabbról is észrevehetõ kis tájékozódás után. Nemsokára rátérünk egy aszfaltútra (bányaüzemi út), de mindjárt ismét vissza is térünk az erdõbe. Néhány nagyon szép, bokros erdei szakasz után elérjük a Kolácskovszky-forrást (és elõtte néhány emeletes ház félbehagyott építési maradványait) és a gyönyörû környezetben fekvõ Telekessy üdülõt. Innen hosszú, fárasztó, egyenletes emelkedésû, jól járható út vezet a Gilitka-forrásig (Gilitka (Szent Anna)-kápolnáig). Innen a hegyek bércein vándorlunk nagyon sokáig, csak a Köves-bércnél lesz egy éles jobbkanyar. A szinkülönbségek nem jelentõsek. Gyönyörû látvány fogad a Szilikát Sziklagyepnél. Lefelé Szarvaskõhöz meredeken kell ereszkednünk a sziklagyepen. Csak óvatosan!
 
Forester Bejárás: 2009.04.11. Rögzítve: 2009.06.15 10:26:38
A bejárás a http://pekari.extra.hu/kek.htm -en olvasható.
 
IgaziHõs Bejárás: 2009.02.16. Rögzítve: 2009.03.03 20:09:37
Putnokról gyalogoltunk el Bélapátfalváig, korábbi kiszállóhelyünkig. Sikerült igazi téli idõben, néha szakadó hóesésben, 25-30 cm hóban megtenni ezt a túrát.
A jelzések könnyen követhetõk, eltévedési lehetõség nem nagyon akad. Néhol ritkák a jelek, de többnyire ott is egyértelmû az út, irányváltoztatásnál pedig mindig van nyilas jelzés. Szinte az egész útvonal gyönyörû.
Putnokról könnyed, bemelegítõ szakasz visz el Upponyba, ahol némi aszfaltos út következik. De ez most valahogy kicsit sem megerõltetõ, látványos a víztározó és a környezõ hegyek is emelik a hangulatot. Lent a vízparton pici pihenõházikók bújnak meg, érdemes lemenni. Az aszfalt még Mályinkáig kitart, de ezután megkezdõdik az igaz Bükk-fennsíki vándorlás. A Dédes-várhoz mi a Vár-forrástól induló sárga- és a nyeregben becsatlakozó kék L jelzésen mentünk fel.
A Bánkúton eltöltött éjszakán a hóesés megszûnt, szikrázó napsütésben indultunk a pihenõpontként kitûzött Tar-kõ irányában. Opcióként szóba jött még a Három-kõi kilátóhely is, de hamar elfogytak a nyomok, és a 30cm szûz hóban való lassú és fárasztó haladás miatt eltekintettünk minden egyéb kitérõtõl. A Kis-Virágos-hegyi õserdõt megkerülve visz az út fel a Cserepeskõi-barlanghoz, ami után egy picit több figyelmet követelõ szakasz következett. A hó miatt az ösvény nem látszott, a ritkán látható jelek miatt pedig használni kellett a térképet. Jutalmunk a rendre fel-feltûnõ jelzés volt. A Zöld-réttõl kezdve gyakorlatilag lejtmenetben haladunk egészen Bélapátfalváig.
 
IgaziHõs Bejárás: 2008.11.08. Rögzítve: 2008.11.14 17:04:48
Bélapátfalva-Szarvaskõ
Laza, jól jelzett, szép szakasszal köszöntünk be a Bükknek. Szép az erdõ és vannak egyéb látnivalók a kék út mentén (ciszterci apátság, Kolacskovszky forrás, Gilitka kápolna, Gilitka forrás, Szarvaskõ vára). Esõ nem esett az elmúlt napokban, ez meg is látszott a talajon, de azért sikerül pár kisebb õzlábgombát összevadásznom.
Eltévedési lehetõség nincs, kellemes bevezetése a pár hét múlva sorra kerülõ bükki túránknak.
 
szepinora Bejárás: 2008.10.25. Rögzítve: 2008.10.26 16:03:49
Szarvaskõ-Putnok szakaszt tettük meg 3 nap alatt. A jelzések mindenhol teljesen követhetõek, térkép használata nélkül is végig lehet járni ezt a részt. Gyönyörû völgyek és lélegzetelállító panorámát nyújtó kövek mentén vezet az út. Az eddig bejárt OKT szakaszok közül a legszebb volt, amit még tetézett az õsz csodás színeivel. Az ösvény a Bánkút és Mályinka közötti kidõlt fáktól eltekintve végig kitûnõen járható. Itt viszont valóban nehéz idõnként az átjutás, ha nagyobb zsákot cipelünk.
 
ZsZs Bejárás: 2008.08.06. Rögzítve: 2008.08.07 19:39:27
Tényleg gyönyörû szakasz...
Azonban Mályinka és Bánkút között a Torma völgy tele van kidõlt fákkal, esetenként egymás hegyén-hátán, kikerülni sem lehet õket. Volt hogy nagy zsákkal négykézláb kellett átmásznom alattuk.
Arra a völgybeli útszakaszra nagyon ráférne egy kis tereprendezés...

 
tompata Bejárás: 2008.06.05. Rögzítve: 2008.06.14 23:33:08
Egyenlõre csak a Szarvaskõ-Bánkút szakaszt sikerült megcsinálni, mert úgy elromlott az idõ, hogy nem tudtuk folytatni a túrát. Viszont ide mindenképp hamar visszajövünk, mert nagyon szép és tele van érdekes helyekkel úgy, hogy kevés a lakott település.

Gasztonómiai élménybeszámoló itt olvasható:
http://kekturagasztro.blog.hu/2008/06/14/start_bukk_es_pisztrang
 
prozak01 Bejárás: 2008.04.05. Rögzítve: 2008.04.07 22:04:23
Szarvaskõ -Bélapátfalva

A múltkori börzsönyi túrámmal szemben itt csupa kellemes élmény ért. Szarvaskõ egyszerûen gyönyörû hely, de jószerivel az egész útra el lehet ezt mondani. A Telekessy-ház után a templom felé vigyázni kell amikor keresztezzük a betonutat, nem azon kell továbbmenni, hanem egyenesen a kissé rejtett földúton (ellenkezõ esetben egy betonplaccra jut az ember egy ipartelep mellé).


 
PSP Bejárás: 2007.08.14. Rögzítve: 2007.08.16 15:08:49
Elõzõ bejegyzésem most már a teljes 23-as szakaszra érvényes :-)

[kektura.eu]
 
PSP Bejárás: 2007.07.15. Rögzítve: 2007.07.17 19:46:08
Bélapátfalva-Bánkút-Putnok szakasz leírása, képek, pecsétek, Google Earth file és GPS-es szintábra az alábbi liken olvasható:

http://www.kektura.eu/23szakasz.html

[kektura.eu]
 
kyuss Bejárás: 2007.04.15. Rögzítve: 2007.06.18 10:34:39
2007. ápr.15-én indulva Putnok felöl jártuk végig a Bükköt. Putnoktól kifelé elég hosszú mûútas szakasz indul, a dombos táj nagyon szép. Az aszfaltról letérve végig enyhe emelkedõ jól járható földúton. Egy erdészházat elérve meredekebbre vált az út, majd a tetõn találtuk magunkat, ahonnan nagyon szép kilátás volt Upponyra és a környékre. Innen már csak egy nagy legelõn keresztül leereszkedtünk Upponyba. Szerencsénkre a kocsmában még éppen tudtunk pecsételni zárás elõtt. A szoroson keresztül haladva gyorsan elértük a víztározót, lementünk a parjára kicsit pihenni, nagyon kellemes. Végig betonon kell haladni a tó mellett. Kellemes meglepetés volt, hogy nagy volt a tisztaság. Minden kijáró a zsákokba gyüjtötte a szemetet, nagyon tiszta volt a part. A víztározó másik végét elérve már Dédestapolcsány elsõ házait is megpillantottuk. A templommal szemben egy vendégházban aludtunk. Másnap tovább Mályinkára, ahol a kocsma hátsó teraszán reggeliztünk és pecsételtünk. Innen nagyon szé út visz fel Bánkútig. Sokáig a patakparton megy az út, az S jelzésnél jó kis forrás, finom vízzel. Van egy két meredekebb rész, de izzasztóbbra számítottunk. Bánkúton a síházban aludtunk, elõtte még kajáltunk a panzióban, meg kimentünk a Bálványra. A kilátó frankó, bár a legfelsõ szintre felkapaszkodásnál már elõjött némi tériszony. A kilátás viszont fantasztikus, teljes körpanoráma. A síházban aznap este csak mi voltunk vendégek. Jó sok macska volt a ház elõtt, kellemes hely. Reggel jött a legszebb szakasz a fennsíkon, a Háromkõre érdemes kimenni, fanstasztikus a kilátás, alig akartunk elindulni, ezért rendesen késésbe is kerültünk. Persze Tar-kõn is meg kellett állni...utána kiléptünk, elég izzasztó volt a nagy melegben. Az ördögszántás nagyon érdekes jelenség, a Cserepeskõi barlang elég büdös,szemetes, lepukkant volt, nemtom valaki képes-e még ott aludni. Azért pecsételtük is egyet a jobbik fémmel. Innen már valamivel könnyebb volt az út Pes-kõ után pedig ereszkedés. Jó sokára értük el a mûutat, majd a Gyári tavat. Gyönyörû hely. A Szomjas Csuka Csárdát nagyon jó helyre sikerült építeni: a tóparton, a Bél-kõvel szemben. Itt is lehet bélyegezni, de mi a vasútállomásnál tettük ezt. Innen 100m-re a Viktória vendégházban szálltunk meg, nagyon jó hely! Jófej házigazdák, szép és tiszta, nem drága és jó a pálinka:) !
Másnap rossz idõ volt, beiktattunk egy városnézést Egerben. Egy nappal késõbb indultunk tovább, az Apátság gyönyörû épület, általában ott van a gondnok, érdemes bemenni, innen néhány kilóméter a Telekessy th. ahol a pecsét rendben a fán lévõ dobozkában volt. Majd innen tovább Szarvaskõre, útközben Gilitka kápolna. Az út végig jól jelzett, nem lehet eltévedni. Szarvaskõn a fõút mellett a kocsmában bélyegzõ, vele szembe egy kifõzde, de korán(du. 4 körül) zár a konyha.
 
Szilvi és Feri Bejárás: 2006.11.04. Rögzítve: 2006.11.05 10:43:58
A szakasz két nap alatt (Bánkúton alvással) jól bejárható.

Putnok és Mályinka között nagyon sok az aszfalt. Kár.

A Cserepeskõ-környéki kilométereken ritkán vannak jelzések (látóhatáron kívül). Az avarban található nyomokat követtük, mint az indiánok. Az úton látható, hogy - bár az ösvény a kerítés mellett halad - mindenki egyenesen bement a védett, lezárt õserdõbe. Mi nem tettük.

 
zsolesz2 Bejárás: 2006.08.09. Rögzítve: 2006.08.20 17:15:55
Július 8-tól augusztus 9-ig teljesen felújítottuk a Bánkút - Cserepeskõ - Bélapátfalva - Telekesi-üdülõ - Szarvaskõ 28,6 km-es útszakaszt. Használjátok egészséggel!
Szívesen vesszük az útvonallal kapcsolatos észrevételeteket.
 
huski Bejárás: 2006.08.08. Rögzítve: 2006.08.29 20:47:04
Egy nagyon fontos dolog még,a szarvaskõi vendéglátóipari egységben 200 a Borsodi.A szakaszt 3 nap alatt jártuk be.A Gilitka kápolnát felújítják,ottjártunkkor épp az alapot szigetelték.Bélapátfalván bélyegeztünk a vasúti mh-nél a fémmel és a Szomjas Csukában a gumival,de itt se volt párna.Rendesek voltak,a túristaebédünket-kenyér,szárazkolbász,füstöltszalonna-az étterem aztalánál fogyasztottuk el,igaz a söröket itt vásároltuk./Borsodi 250/Mivel a cserepeskõi barlangnál szándékoztunk aludni,a sátorozóhelynél feltöltöttük vízkészleteinket.Felértünk a barlanghoz,hát az a szállás...Biztos volt szebb is,jobb is,de most olyan mint egy putri.Szagra és kinézetre egyaránt.És egy kis kitérõ.Nem értem azokat a magukat túristának nevezõ embereket,hogyha egyszer felviszik magukkal a szemetüket a hegyre-gondolok itt a külömbözõ halmazállapotú élelmiszerek csomagolóanyagára-miért nem viszik le magukkal onnan.Mert az egy dolog,hogy összeszedik egy zsákba,de ki viszi azt le onnan?Na mindegy,a barlang elõtt sátoroztunk.A bélyegzés külön mûsorszám volt.Másnap tovább Bánkútra.Ott elõször megcsodáltuk a népes macskapopulációt,minden faasztalon feküdt egy,pedig van ott néhány asztal.Utána pedig belaktunk a Tiszakécske mellõl származó gondnok paprikáskrumplijából.Nagyon jó volt!Lefele menet megnéztük a dédesi várat,onnan a sárgán vissza a kékre és irány
Mályinka.Itt Márti néninél aludtunk/Dózsa u.2.afaluba a kéken beérve az elsõ keresztutca,balra a templom és a harangláb/nagyon kedves néni,háziborral kínált,amikor odaértünk,vacsorát készített,reggel kávét kaptunk,nagyon jó volt a szoba is.Reggel tovább,bélyeg a kocsma-vegyesbolt egységben.A faluban egyébként több falusi vendéglátó is van.Dédestapolcsányban szállás után érdeklõdni a tourinform irodában,tel 06-48-501-037.Upponyban a sörözõ zárva volt,de továbbhaladva kb 50m-re egy kis vegyesboltban is van okt bélyegzõ és 135 a Borsodi.Szállás-a bolttal szembenlevõ hídon áthaladva a házak között láttunk falusi vendéglátó táblát.Utána t..ig érõ sár,felérve a dombra a kék kicsit balra halad,majd elõre.Innen Putnokra sima volt az út,szállásunk a vasútállomás melletti túristaszállón.A vasút üzemelteti,a forgalmi irodában kell rendezni a számlát,ami 800 egység/fõ.A városban a nagykeresztezõdés után jobbra kb 50m-re jó kis pizzéria található.
 
ChrisCarlos Bejárás: 2006.05.13. Rögzítve: 2006.05.22 12:07:57
Bélapátfalva-Putnok leírása és képek (máj. 13-14):
http://www.k-k.hu/turak/okt/045.htm
http://www.k-k.hu/turak/okt/046.htm
Bélapátfalváig a 22.sz. túrához került, mivel azzal egy napon jártuk be.
 
Zoo Bejárás: 2006.04.15. Rögzítve: 2006.04.25 16:24:44
Sziasztok!
A Bélapátfalva-Putnok szakaszt merjük javasolni egy kétnapos túrához, Bánkúton történõ alvással.
(Bélapátfalva-Bánkút: 19,7 km, Bánkút-Putnok: 26,3 km)

Budapestrõl, a Stadionok állomásról indul 6:25-kor egy busz, ami 9:15-re érkezik Bélapátfalvára. (Hiába helyjegyes, tehát adott üléssorszámú a jegy, mert a buszon nincsenek megszámozva az ülések, ezért mindenki oda ül ahová akar, késõn érkezõk pedig ahová tudnak.:-)
Bélapátfalván a Gyári-tónál lévõ vendéglátóhely hétvégi nyitva tartása 11 órától van, de már 10-kor is sikerrel jártunk a bélyegzéssel.
Ha már sikerült felkapaszkodnotok a Kásás út utáni KZ és SZ elágazáshoz, érdemes kitérni a Bél-kõ felé és megcsodálni a csak fentrõl látható külszíni fejtés gigantikus nyomait. Itt geoládát is találhat, aki keres.
A Cserepes-kõ barlangot (bélyegzõhely) egy dombtetõn keressétek, amely a kék jelzésrõl egy kis kitérõvel közelíthetõ meg.
A Tar-kõ pompás kilátást nyújt, ezért kötelezõ kitérõ. :-)
Amennyiben a Fehér Sas panziót választjátok (3500,- Ft/fõ svédasztalos reggelivel), és vacsizni is szeretnétek, igyekezzetek, mert 19 órakor zár a konyhája.

Másnap könnyebb, de hosszab út vár rátok.
A Dédesi vár csak egy emléktáblázott falmaradvány, viszont a hegycsúcs északi részébe vezetõ ösvény végérõl gyönyörû kilátás kínálkozik.
A víztározoonál szintén érdemes egy picit kiterülni, elidõzni. Ha ezt túlzásba vittétek és kétségessé vált a 18:16-os Putnokról Bp. Keletibe tartó helyjegyes vonat elérése, akkor még mindig elcsíphetitek az Upponyból 17:33-kor induló buszt, ami 18 órakor letesz a Putnoki vasútállomás mellett.
Upponyban ne akarjatok betérni az OKT útikönyvben (2001) feltüntetett étkezési helyekre, mert megszûntek. A helybéliek segítõkészségét jellemezte, hogy mikor látták csalódott távozásunkat, utánunk jöttek és elnézést kérve a helyzetért, meginvitáltak egy töltött káposztás ebédre. Ezúton is köszönet érte.
Dorci és Zoo
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2006.03.27. Rögzítve: 2006.03.31 10:11:01
Dédest-Uppony: szinte el sem lehet rontani, de az út annyiban változott, hogy már nem a tó partján megy lent egy ideig, hanem végig az aszfaltúton fent
Uppony-Putnok: kõkeményen sáros az elsõ 3 km, a jelzettség egy helyen ritkás a falu után, de a térkép alapján egyértelmû
 
Tisztul_A_Visztula Bejárás: 2005.12.29. Rögzítve: 2005.12.30 10:35:11
Szarvaskõ-Bélapátfalva jól jelzett (2005.12.11), az apátság elõtti bozótosnál kicsit kavartunk azért.
Bélapátfalva-Dédestapolcsány (2005.12.29) között általában szintén jó a jelzettség, a havas idõben azért vigyázni kell a) a Katona-sírok után pár méteren
b)az Õr-kõ-réten, s az utána lévõ 4-500 méteren
c)Cserepes-kõ-barlangtól az ördögszántás végéig

 
Rabacsaba Bejárás: 2005.09.25. Rögzítve: 2005.09.26 14:38:59
Tavaszi Széll "ajánlatára" a szept 23-25-i Sirok-Putnok szakaszunk fõhadiszállását Bélapátfalván a Viktória vendégházba terveztem. Csütörtök este munka után indultunk Kaposvárról nejemmel és hû segítõnk egy 31 éves VW Bogár társaságában. Bélapátfalvára érve néhány perccel 22 óra elõtt elszakadt a kocsi tengelykapcsoló huzala.
Telefonon kértünk segítséget a vendégháztól. A tulaj (László) néhány percen belül a segítségünkre sietett és megnyugtatott (kellett!) hogy másnap meghozzák a szükséges alkatrészt.
Péntek kora reggel borús hangulatban indultunk busszal Sirokra. Délután négyre értünk vissza, elsõ dolgom volt, hogy kiszereljem a hibás bovdent. Fél ötkor egy helybéli autóboltos motorral a helyszínre hozta az alkatrészt, így sikerült újraéleszteni a Bogit. Mellesleg megengedték, hogy a kocsi vasárnap estig náluk maradjon, ugyanis szombat éjszaka már Dédestapolcsányban hajtottuk álomra a fejünket. Vasárnap délután Putnokról vonatoztunk vissza a kocsihoz.
Éveim számát tekintve már nem tartozom (sajnos) az ifjúsághoz, de ilyen konstruktív segítõkészséget eddig kevés alkalommal tapasztaltam. Ajánlom a helyet mindenkinek! Nélkülük nem sikerült volna teljesíteni a szakaszt, köszönet érte!
 
Tavaszi Széll Bejárás: 2005.09.13. Rögzítve: 2005.09.14 18:30:45
Csodálatosan szép szakasz, nagyon kevés rontási lehetõséggel, szinte kivétel nélkül precíz jelekkel, Mályinkáig út- és távolságjelzõ táblákkal. Négy nap alatt (09. 10-09. 13.) jártuk be a feleségemmel, aki – úgy tûnik –feladta korábbi szkeptikus álláspontját és az OKT lelkes híve lett. Kissé sunyin szerveztem az egészet, de a 65+10 l-es túrazsák (nekem) és a túracipõ (neki) vásárlásakor már nem lehetett mellébeszélnem és elõjöttem a farbával. Kissé dõzsölõ túra volt, nem sátorban aludtunk, minden este meleg vízben fürödhettünk, és minden este étteremben vacsoráztunk, de ez a rávezetéses taktikám része volt. 09. 10-én 7.15-kor indultunk Bp-rõl és 9.50-re értünk Szarvaskõre. Parasztos rántotta elfogyasztása a panzióban potom 390 HUF-ért és indulás. A szarvas-kõi várról és a Veres-oldalról csodálatos a panoráma, percekig tartó bámészkodás. A Gilitka-kápolna nagyon elhanyagolt (állítólag jövõre felújítják - bélapátfalvi információ), és apró cetliken naplószerû bejegyzések és apró ajándékok – turistáktól turistáknak. Mi két konzervet hagytunk ott. A bélháromkúti ciszterci apátságnál (elõtte az ösvény bozótba fulladt, ezért aszfalton mentünk) mindenképpen érdemes megszakítani az utat, szerencsére látogatási idõben érkeztünk oda, ezért belülrõl is meg tudtuk nézni. Itt már a Bél-kõ oldala is elénk tárul, olyan csúful tönkretették, hogy már szép. Bélapátfalván tájékozódási futóverseny volt 09. 11-én (Bélkõ Kupa), szabad szálláshelyet csak mérsékelten találtam hetekkel korábban is. A Viktória-vendégházban szálltunk meg (2500 HUF/fõ), régi felújított parasztház, hideg-meleg víz, tusoló, TV. (Tel.: 06-30-2336778). Du. elsétáltunk a Lak-völgyi-tóhoz, vacsoráztunk, és utána bámultuk a horgászok balszerencséjét.
09. 11-én csepegõ esõre és ez miatt némi gyomoridegre ébredtem. 8.30-kor aztán mégis nekivágtunk. A tótól az aszfalt végéig még kerülgettek bennünket a tájfutók, aztán eltûntek. Kemény kapaszkodó kezdõdött, ami nagyjából Bánkútig tartott.... A katonasírok közelében reggeliztünk, picit elkavartunk a széles szekérút kiválasztásával, pedig a helyes döntés a mellette található, egyébként jól jelzett árokszerû ösvény. Kb. a Kásás út kezdetétõl hatalmas köd fogadott bennünket, a látótávolság helyenként 10 méterre korlátozódott (pl. a Zöld-réten). Az Ördög saránál egy 6-8 fõs csoport és egy végletekig felizgatott spániel jött velünk szemben Cserepes-kõtõl. Az Õr-kõrõl csak gomolygó ködöt láttunk, kicsit a misztikum világába cseppenve, a világ szélén éreztünk magunkat. Az Õr-kõ-réten – sok, egyéb virág mellett - gyönyörû nõszirmok virágoztak és pompáztak. A Pes-kõ elõtti (és a Cserepes-kõ utáni) karrmezõ csodálatos. A Pes-kõnél már valamit sejtettünk a panorámából, de a köd szinte másodpercek alatt elfedett mindent. Cserepes-kõnél a barlangszálláshoz vezetõ ösvény könnyen megtalálható, ha a zöld négyzet csatlakozása után balra és fölsandítunk, és így meglátjuk a kissé már föntebb egyedül árválkodó zöld négyzetet. Ha mégis túlszaladunk, az elsõ szingli kék jelzéstõl kb. 40 m-re, egy magasabb facsonknál visszanézve megtalálható a kék pecsét jel. A Tar-kõre feljutva a korábbiakért kárpótolt bennünket a zömmel ködmentes, leírhatatlan panoráma. Nagyon szépek az utunk mentén felsorakozó rétek is (töbrök, sziklák). Bánkúton a síházban a szállás 1000 (galéria), 1400 (emeletes ágy) és 2000 (franciaágy) HUF/fõ + 400 HUF/fõ az ágynemûért. Hideg-melegvíz, közös tusoló (mivel az összes vendég mi ketten voltunk, ez nem jelentett semmit), nagyon rendes, alföldi származású (az arcára van írva) gondnok. A Fehér Sas panzió rablóhúsa nagyon finom, az árak szolidak. Vacsora után némi sörözés a síház elõtti padokon és alvás.
09. 13-án kényelmes cihelõdés, beszélgetés az Ómassáról érkezõ, gomba specialista takarító nénivel (Hédi néni), kávé a Fehér Sasban és indulás. A kék vár jelzést választottuk, nem bántuk meg. Rengeteg a szeder, a Vásárhely-kõnél a kék háromszög jelzi a remek panoráma lehetõségét. Itt reggeliztünk meg. A Dédesi-várrom csak csekély falmaradvány, de attól kissé lentebb egy benõtt ösvény újabb szép kilátóponthoz vezet, innen már Mályinka és Dédestapolcsány is látszik. Bátortalan voltam, a talaj pedig sáros, ezért a sárgán és nem a hírhedt kék vár jelen ereszkedtünk le a Vár-völgybe. A Vár-forrásnál vizet vételeztünk és kicsit unalmas (a Pirító-kõ azért kivétel) út Mályinkáig. A nagyon szép, rendezett falu szélén mini pisztrángtelep található. Innen egészen Uppony északi széléig (kb. 10 m kivételével) aszfalt jön. Dédestapolcsány szélén, a Nagy-kõnél hosszú ideig két sziklamászó fiú kissé hajmeresztõ mutatványát figyeltük. A legszebb jelenet az volt, amikor egyikõjük úgy 15 m magasan kirántotta a sziklából a rossz állapotban lévõ biztosítócsavart (így hívják?). Lekiáltott az õt biztosító társának: ha most beültem volna, és nem figyelsz, akkor nem álltam volna meg a földig. Mire az (õszintén): nem figyeltem..... Ezek után hiába ajánlották, nem akartuk kipróbálni a sziklamászást. Dédestapolcsányban Németh Ottóéknál (Hunyadi u. 5., telefon: 06-30-8557803) aludtunk, egy parasztházban, 1800 HUF/fõ, hideg-meleg víz, fürdõkád+tusoló, konyha, hûtõ, 3 szoba, 6 személynek jut itt kényelmes szállás. Újabb dõzsölés az Arany Kehely Fogadóban, olcsó hely és nagyon jó a konyhájuk. Utána kisétáltunk a víztározóhoz, bámultuk a hegyeket, az (itt is) balszerencsés horgászokat, akik kórusban szidták a törpeharcsákat és a vadkacsákat, akik kórusban szidták a horgászokat. Már sötétben, hatalmas barna varangyokat kerülgetve indultunk a szállásra.
09. 13-án reggel 8-kor már a reggelit vásároltuk a Coop-üzletben. A Lázbérci-víztározó fölött köd gomolygott, a környezõ hegyeknek csak a sziluettjei látszódtak. Az Upponyi-szorosnál már kisütött a nap, szinte ragyogtak a sziklák. Nagyon szép! Upponyban bélyegzés a faluszéli kocsmában, kávé, majd reggeli. Upponytól a Szilas-tetõig van egy elkeverési lehetõség, ahol van jelzés, de a keskeny fácskát körüléri és a bal oldali, jártabb út tûnik logikusnak, pedig a jobb oldali a helyes választás. A meleg, a száraz, meszes-agyagos talaj és a kopár növényzet miatt a párom szerint akár Nevadában is járhattunk volna. A Szilas-tetõtõl ereszkedés egy köves, egykor talán aszfaltozott úton, ami a sajómercsei országútra vezet. Innen kb. 2 km Putnok. És amint leírtam a bélyegzõhelyen: Á la Putnok comme á la Putnok. De tkp. semmit sem rontott a 4 nap eseményeibõl. 14.56-kor vonatra szállás, Miskolcon átszállás a Lillafüred IC-re, 18.10-re Bp-en voltunk.
Feleségem már tervezgeti a következõ (Aggteleki-karszt?, Zemplén?, Mátra?) túrát, én pedig lelkesen bólogatok. Az élet szép. Én pedig bõbeszédû.
 
visi Bejárás: 2005.08.12. Rögzítve: 2005.08.22 16:45:29
12 napos hosszútúránk keretében jártunk itt. Putnokról indultunk, és minden probléma nélkül haladtunk Uppony felé, az éjszakát a víztározó melletti kiépített tûzrakós-táborozó helyen tültöttük, ahol pottyantó is van. (Ezzel kapcsolatban a probéma az, hogy miért tiltják a természetvédõk a táborozást, ha egyszer kiépítik a táborozóhelyet? Másnap probléma nélkül haladtunk Bánkút felé, ahol eltöltöttük az éjszakát. Kicsit fáztunk a sátorban és az esõ után a tûz nehezen gyulladt, de nem volt gond. A síklub honlapja: http://www.bankut.hu . Ezt követõen Bélapátfalvára mentünk le. Az út a Bükkön át igazán gyönyörû volt, láttunk baglyot, szártalan bábakalácsot stb. Tarkõre senki se felejtsen el kimenni! Bélapátfalva határában kiépített vadkemping van ingyen! Víz van, és érdemes nem azonnal megállni (mi ezt tettük, mert fáradtak voltunk :-) mert a kanyar után még WC és 3-4 kiépített tûzrakó is van a tóhoz közel. A bélháromkúti apátság megtekintése után gond nélkül haladtunk Szarvaskõ felé. A Telekessy erdészháznál meggyûlt a bajunk a vad motorosokkal, majd gond nélkül mentünk Szarvaskõ felé. Itt a kulcsosházban aludtunk (800 Ft/fõ ami sokkal barátibb mint a kemping árfolyama. Tel:30-498-67-37, Péter Zoltánt kell keresni.
 
lutak Bejárás: 2005.06.20. Rögzítve: 2005.06.24 09:54:09
3 napos sátrazós túrán jártuk be a szakaszt Szarvaskõ-Putnok irányban. Végig nagyon jól jelzett szakasz, csak a Cserepeskõi-bg. környéke problémás, ott figyelni kell! Sajnos ide is elért a hernyóinzázió! Szarvaskõ környéke, Bánkúttól lefelé Mályinkára és onnan végig Putnokig rettenet, nem maradt levél a fákon. Már a fenyõket is rágják, a többi már elfogyott:((( A fennsíkra még nem jutottak el. Rengeteg vad van az erdõben, és szamóca, ember viszont alig. Csak 3 magányos bringással találkoztunk.
A Gilika-kápolna erõsen pusztuló állapotban van, az Apátság gondnokának száma 20/9343665, sajnos hétfõn nem lehet megnézni. A Gyári-tó szép hely, jól esett itt megmártózni és a Bél-követ nézegetni közben :) Utána ideális sátorhely van, vízcsappal! A Cserepes-kõi bg.-ot kipucolták, már nincs szemét, de a fapriccsek széttöredezettek és dohosak. Inkább sátraztunk. Utána gyönyörû a szép kilátással jelzett meredek hegyi rét. Második szállásunk a Lázbérci-tározó partján volt. Sok a horgász, de ügyet sem vetettek ránk. Reggel legalább korán indultunk, mert fél 6 kor ébredtünk az érkezõ horgászok miatt :) Ideális táborhelynek tûnt kicsit tovább a parton az Upponyi-forrás környéke, ahol a tanösvény is jelezve van. Az Upponyi-szoros gyönyörû, de utána Putnokig jellegtenen erdõ, jelenleg lerágott fákkal.
 
Múzsla Bejárás: 2004.12.22. Rögzítve: 2005.01.14 12:19:13
Ha valaki megnézi (ne is hagyja ki) Dédes várát, akkor Bánkút felõl a KL-en közelítse meg, de lefelé a sárga sávon menjen le a Vár-völgybe, mert a nyeregbõl a KL iszonyatosan meredek. Én felfelé - Mályinka irányából - kipróbáltam. Így talán ha kissé megerõltetõ is, de abszolválható. Lefelé azonban nagyon veszélyesnek gondolom. Sajnos a vár lassan elporlad. 10 év alatt kb. a felére ment össze.
 
rizsa4 Bejárás: 2004.08.04. Rögzítve: 2004.08.09 01:31:14
Bánkúttól csináltam ezt a szakaszt Szarvaskõ felé. Bánkúttól könnyû a terep a Tarkõ aljáig. Onnantól meredeken emelkedik a hegycsúcsig az út, majd a másik oldalon meredeken lejt az Õserdõ bejáratáig. Itt rá kell jönnünk, hogy már nem lehet bemenni az Õserdõbe. Az új kék útvonal úgy kerüli ki az erdõt, hogy közben fel kell mászni a mellette lévõ hegycsúcsra. Az Õserdõ másik oldalán az új út visszatér a régihez. Innentõl a Cserepes-kõig kicsit hullámzik az út, Cserepes-kõtõl Õr-kõig nagyjából szintben haladunk a sziklás turistaúton. Õr-kõtõl Bélapátfalváig végig lejt az út. A jelzések végig nagyon jók, nem lehet eltévedni. Innentõl Szarvaskõig sem lehet eltévedni, a jelzések jók, a terep nem nehéz, kicsi fel, kicsi le.
 
noi&rizsa Bejárás: 2004.06.17. Rögzítve: 2004.06.24 22:20:17
A 23-as számú túrát 2004. június 17-én tettük meg Bánkúttól Putnokig. A síháztól kiérve a betonútra balra kell felfelé haladni a betonon, majd jobbra be az erdõbe egy széles erdõgazdasági úton. Innen jó a jelzés az Ördög-oldalban. Az út elér egy fiatal fenyvest, melynek sarkánál jobbra meredeken lemegy a kék a völgybe. A völgy alján egy erdõgazdasági út van. Itt egy kicsit rossz a jelzés szerintem. Közvetlenül a patak mellett a völgyben kell haladni. Ezt egy kicsit nehéz észrevenni. Innentõl meg lehet találni Mályinkát, és utána is egyszerû az út Upponyig, csak betonon kell menni. Uppony faluban egybõl az elsõ hídon át kell kelni a patakon. A pecsételõ hely azonban még a patak azon oldalán van, amelyik oldalon a faluba értünk Mályinka felõl. A patakon átkelve az utca végén jobbra kell kimenni a faluból. Itt egy nagy füves mezõ van egy fával, ezen a fán van egy jel, mely mutatja, hogy balra kell tartani a mezõn. Hamarosan lehet látni a hegyoldal bal oldalán egy cikkcakkos nyílás az erdõben, arra kell haladni, de elérve a fákat van jelzés rendesen. Fel kell menni a hegytetõre, a gerincen egy erdõgazdasági út van (a hegytetõn ez az út egy kicsit kanyarog, ezeket a kanyarokat levágja a kék, mi ezt nem láttuk meg, ezért kanyarogtunk mi is), ezen haladva le lehet jutni a betonútra. Innen Putnok egyszerû, csak a betonon kell haladni.
 
Múzsla Bejárás: 2003.12.20. Rögzítve: 2003.12.22 12:37:49
A Bánkút - Mályinka szakaszon egy bizonytalan helyen rossz irányba fordultunk és meg is lett a böjtje.
Az OKT Bánkút felõl elõbb az Ördög-oldalban ereszkedik lefelé, majd a KL jelzés betorkolása után jobbra meredeken vezet le a völgybe. Hamarosan jobbról bejön a sárga sáv. A két jelzés együtt fut a Vár-forrásig, mely a völgy bal oldalán látható. A patakmedert követve halad tovább a kék sáv jelzés, majd balra az irtózatos emelkedésû KL jelzés a Dédesi-várhoz vezet. Ezek után több dózerút is jön-megy. Hullámzik az út a patakmederhez képest. Egyszer azonban egy keresztezõdés után nem volt jelzés belátható területen belül, így mi a szintben futó utat választottuk. Ez volt a rossz döntés. Itt felfelé kell menni és egy idõ után a jelzés felvisz a mûútra. Mi azonban így visszakavarogtunk a völgybe és hosszú vándorlással a Bán-patak völgyében kötöttünk ki. Patak átkelés koromsötétben + visszamászás mûúton Mályinkára. Brrrrrr!!!
Ha bizonytalan az út mindíg nézd meg a térképet! Nekünk is ezt kellett volna.
 
lükepék Bejárás: 2003.11.09. Rögzítve: 2003.11.10 16:15:27
Bélapátfalván belül két kék jelzésû útvonal is van. Eltévedni azonban nem lehet..
Apátság (kívülrõl) szép, ottjártunkkor zárva volt mert nov.01-márc.01 zárva.. :((((
 
lükepék Bejárás: 2003.10.18. Rögzítve: 2003.10.20 09:50:24
Szerencsésen a Putnok-Szarvaskõ irányt választottuk. Valahogy nem tûnt olyan rémesnek a szinteloszlás ebbõl az irányból.
 
Szabó Imre Bejárás: 2003.04.06. Rögzítve: 2003.04.08 09:23:51
Szarvaskõtõl Putnok felé menni az eleje kissé nehéz az emelkedõk miatt, de a látvány kárpótol mindenért.Bélapátfalváig jól jelzett úton túrázhatunk.
 
vissza a listához

A szakaszhoz kapcsolódó helyek:

No.HelyUtolsó hozzászóláshozzászóló
110Szarvaskõ2023-07-21 12:04:21Vöröss
111Telekessy vendégház2022-12-26 23:36:27Darko
112Bélapátfalva2024-03-24 16:09:45striker11
113Cserepes-kői-barlang2024-03-24 16:11:01striker11
114Bánkút2024-03-24 16:12:08striker11
115Mályinka2024-02-24 15:22:22Sz Laci
116Uppony2024-02-24 15:20:49Sz Laci
117Putnok2024-02-24 15:18:00Sz Laci