Túrabeszámolók


Kéttorony

HoLa81Túra éve: 20142014.05.03 16:10:08

Kéttorony 50


Az elsõ 50-es túrám.


 Mivel korán akartam rajtolni, így már 6 órára a rajt és egyben a cél helyszínén a Gyulai Ált. Iskolában voltam. Felhõtlen ég, szikrázó napsütés. Elsõként rajtoltam 6 óra 10 perckor. A városi szakaszok gyorsan letudva. Ember szinte nem is volt az utcákon. A földutakra térve jó sok pocsolya volt az elmúlt napok esõzéseinek hála. A nyíltabb térségeken több mezei nyúl, fácán és õz is látható volt.                                                 


1.EP. 4-es fõút.  7 óra van pontosan. Pecsét. Átkelés a  fõúton és röpke 20 perc múlva már itt is a következõ EP.


2. EP. Fûzfák. 7 ó 19 perc. Pecsét és spuri tovább. A következõ erdõs szakasz tartogatott némi meglepetést. A földutat borító térdig érõ fûfélék teljesen vizesek voltak. Így abban gázolva sikerült fél óra alatt átáztatni a bakancsot, zoknit és comb magasságig a nadrágot is.  Nagyon nem rinyáltam, hiszen ebben a tûzõ napsütésben majd megszárad. Így is történt. 


3.EP. Magó sarok. 8 ó 33 perc. 14,5 km-nél járunk.  A pontõr hölgy  négercsók édességet kínál. Innen aszfalton Újszilvás községbe visz az út. Rövid földút után, aszfalton hagyhatjuk el Újszilvást. A dûlõk közé letérve földutakon érjük el a 311-es fõútat Tápiószõlõsnél. Azon átkelve a község területén halad a sárga háromszög jelzés. A településtõl északra van a következõ EP.


4.EP. Batta út. 10 ó 15 perc. 24, 5 km.  Többféle ízû megkent kenyérbõl lehetett választani, hozzá ásványvizet. Pár perc evés és pihenõ. Innen Tápiószele széléig a mûút mellett kell haladni 2-3 km-t. Tápiószele 2 utcáját érintve jutunk a következõ EP-hoz.


5. EP. Faház büfé. 11 ó 03 perc. Kint sört iszogató emberek (jó nekik), bent a pultosnõtõl kapunk pecsétet. Innen továbbindulva újra átkelhetünk a most bõvizû Tápió folyó hídján és jó ideig tart míg Tápiószele utolsó házát is mellõzzük. Innen lassuló tempo. A nap tûz erõsen. Több bal és jobbkanyar után egy erdõ szélén lesz a soron következõ EP.


6. EP. Kláratelepi kilátó. 12 ó 10 perc. Kerékpárosok is vannak itt . Fotó a kilátóról és elporolás a már száraz dûlõúton. A dûlõutat Újszilvás településhez érve aszfaltút váltja, míg el nem hagyjuk a falut. A falu után széles földút visz az utolsó EP-hoz.


7. EP. Kalász lovastanya. 13 ó 30 perc. A tanya hátsó részén majálist tartottak, ment a daj-daj ezerrel. Pár perc szusszanás után a cél felé vettem az irányt. Az egyik hosszú egyenes szakasz közepén kettõ lányt értem utól, akiket egy okos örökmozgó eb kisért. Hozzájuk csapódva együtt gyalogoltunk a célig. Üdvözlet Csillának és Viktóriának, minden jót nekik. Nem sokkal ezután szépen elnéztünk egy jobbra fordulást, de ezt az erdõirtásnak tudom be, hiszen tavaly itt még erdõ állt.  Az irtáson beljebb egy sátor alatt több pontõr mûködött a kisebb távon lévõknek. Invitálásukra egy-egy hagymás zsíroskenyeret betolt mindenki. Innen mindenki a maga fájdalmát (térdszúrás, vízhólyag) magában tartva végül is célbaérés. 16 ó 14 perc. Kitûzõ, emléklap. Egy pohár ásványvíz letol.


Hazafelé megvolt a harc az autóban a kuplunggal, hogy egyátalán le tudjam nyomni, bal láb KO.


50 km letudva. Szervezés jó. Jelzések jól láthatók, bár bizonyos helyeken elkélne valami irány mutató festés vagy tábla.


H. László