Túrabeszámolók


Karszt teljesítménytúrák

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2010 2011 2012
 Túra éve: 2010
bambiTúra éve: 20102010.06.01 07:57:07
megnéz bambi összes beszámolója
Gondolatok 170 km után...


Közeledik a hétvége. A híradások a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei áradásokkal van teli. Pedig mi az aggteleki Karszt túrára indulnánk.


Gyors telefon a rendezõség felé, hogy milyen az út. Õk megnyugtattak bennünket, hogy jól járható. De egy-két aggódó szívet nem tudtak megnyugtatni. Mi ennek ellenére útnak indultunk. Már a túra megelõzõ napján felutaztunk, hogy korán tudjunk indulni. Szerencsésen megérkeztünk az áradások elkerülték az utunkat.


Még nem jártam Aggteleken így a táj a település felkeltette a figyelmemet. Nem gyõztem a fejemet forgatni a sok látnivalótól. Most rendezték meg a Gyalogtúrázók XVII. Országos Találkozója is. Így szinte ismerõsként fogadta mindenki egymást, korra, nemre való tekintet nélkül. Egy kis séta a cseppkõbarlang bejárathoz, ahol szinte mi is kõvé váltunk a szikla oldal mellett. Alig lehetett betelni a látványától. Korán elfoglaltuk a tornaterem vastag szivacsát és a másnapi túra gondolatával aludni tértünk.


06:15-kor már regisztráltunk és kezünkben volt a 70km-es táv leírása. Kissé hûvös, de jó idõt ígérõ idõ fogadott bennünket. Én ismét az Inov-8 Roclite 315 cipõben, inov-8 Debrigaiter 32 terepfutó/tájfutó kamásliban vagyok. Az elsõ hosszútávja mindkettõnknek. A cipõnek és nekem.


Lépcsõn jutunk fel a cseppkõbarlang sziklájának tetejére, ahol a szép kilátás fogad. De jó lenne a tájban gyönyörködni. Megpihenni a gondolatomnak, de most nincs idõ, még hosszú út áll elõttünk. Kis ligetes hegyoldalt követõen a jelzés egy bokrok által létrehozott alagúton visz be az erdõbe. Mint máskor is, a kora reggeli párás levegõ könnyed kocogásra serkentett bennünket. Vágyakozva arra, hogy milyen jó lenne, ha mindig ilyen futópályán kocoghatnánk. Mint egy kis hullámvasút úgy hullázik az út. Meg-meghúztuk az iramot egy-egy lejtõn. Bátran megyek, tudom, hogy terepes talpa határozott bütykökkel jó tapadást biztosított már a megelõzõ túrákon. Kellemes érzés, hogy könnyed a cipõ.


Az elsõ pont érintésekor a pont ellenõr ajánlotta, hogy kb. 10 percre van egy szép kilátás. Szép kilátásért pár kilométert még bevállaltuk. Még a reggeli kissé párás idõ, szépen burkolta Jósvafõt. A látvány többünket odacsábított. A kitérõt be kellett hozni, így gyorsabbra fogtuk a tempót, miközben már hallottuk a vízzuhatag hangját. Nem lehetet megállás nélkül elmenni a Tengerszem tó vízesése mellett.  Az esõzések bõvizûvé duzzasztotta a patakot.


Ugye írnom se kell, hogy ismét gyorsabb tempó jött. Nem kiránduláson vagyunk, hanem teljesítménytúrán. Az emelkedõket már próbálom nem telitalppal fogni, így a lábam se fárad. Közben üdvözöljük a „szobatársunkat”, miközben a következõponttól már visszafelé jött. Õ elõttünk indult. Érdekes, hogy a reggeli harmat milyen gyorsan felszáradt erre felé. A cipõm még száraz, pedig már nem egyszer mentünk füves részen. A Vörös-tó környéke rendezetten várja a városból a szabadba vágyókat. Bennünket nem a tó látványa fogott meg leginkább, hanem a Medve-sziklák. Nem másztam még sziklát, de most szinte kérette magát , hogy megtegyem. Mondanom se kell, hogy úgy éreztem, mintha tapadó korongok lennének a cipõtalpán. Még a lejövetelt még gyakorolnom kell. A pontérintése után máris nagyobb lendület volt bennünk. A nagy lendületet visszafogta a nehezen járható utak. Az esõ nemcsak a patakba esett. J A nagyobb erdei utak feláztak, vízzel voltak teli. Nem gyõztük kikerülni õket, néha egy kis csalánosba is keveredtünk. Egy kis csalánkúra jót tesz az ízületeknek. J Máskor páfrányokat kerülgettünk.


A Pitics-hegyi kilátónál csak kérdésre kellett válaszolni, no meg felmenni rá, még akkor is, ha csak fém vasakból volt is. Én inkább maradtam lent, az erdõ illatának, hangjának a magamba fogdásánál. Távol a civilizációtól. Hallgattam, ahogy zümmögnek a méhek, csicseregnek a madarak.


Kedvesen fogadtak bennünket a turistaháznál. Ismerõsök. Velük már találkoztunk elõzõ nap. Egy kis frissítõ és jó tanácsokat kaptunk, hogy jól nézzük át magunkat a kullancs miatt, mert sok van.


Az idõ egyre melegebbre fordult. Borház-tetõre menet már neki vetkõztünk. A levegõ alig mozgott. Mi csak mentünk feljebb-feljebb. Távolba hegyek vonulata. Még a Szlovák-karszt hegyeit is lehetett látni. Nem is gondoltam, hogy ilyen táj fogad. Legelészõ tehéncsorda, a fennsíkon hegyi árvalányhajas pusztagyepek. Még gyerekkoromban láttam árvalányhajat a Kiskunságban Most olvasom, hogy itt megszûnt a kaszálás, az erdei szálkaperje sarjtelepei hatalmasodtak el. A Borház tetõn helyi emberekkel beszédbe elegyedünk. Ismerõsként, de meglepve nézik, milyen nagyterületet járunk be. Cserébe a távcsõbe megmutatják, hogy a távolban felbukkanó Szádvár romjait. Nekünk is ledöbbentõ látni, hogy milyen messzire el fogunk menni.


Egyre jobban tûz a nap. Menni kell. Nem egészséges, én mégis még lazábbra veszem az öltözést. Ilyenkor érzem, jó, hogy a cipõm nem meleg. A lábam nem ég benne. Nem érzem, hogy legszívesebben inkább levenném. Jól esik az erdõhûsítõ árnya. Változatos, hol fenyõ, hol bükkös, tölgyes. A tehéncsorda teljesen kitaposta az utat. Sáros, dagonyás lett. Ezt kikerülni száraz lábbal már alig lehetett. A pont ellenõrök mondták, hogy látták, hogy a kis borjú szügyig is belement a sárba. Nekünk csak a cipõnk merült el, mikor egy réten kellett átmenni. Tudom a cipõm még mindig nem vízálló. J Mire a frissítõ állomásra értünk már meg is száradt. Talán ezért is jó, hogy gyorsan kiszárad, nem vizes sokáig.


Itt az 50km és a 70km-es táv válaszvonala. Páran összefutottunk. Kis technikai megbeszélés és egy kis zsíros kenyér után, mi indultunk. Távolból már egy ideje morajlott az ég. Szép kis út következett. Az útszélén ideiglenes kis patak sietett. Megpróbáltunk vele együtt futni. Persze, hogy õ gyõzött. J Jobbról a dús vizû patak az eredeti medrébõl kilépve újabbat hozott létre.


Derenk romközségnél volt egy ellenõrzõ kérdés. Egy-egy tábla jelzi az egykori házak helyén, hogy 1943-ban kit hová telepítetek ki. Horthy Miklós egykori vadász területén járunk. Medvés vadrezervátumot akart kialakítani. Úgy éreztem, mintha egy szellemközségben járnék. Brrr…


Még egy darabig megborzong a hátam, ha a községre gondolok. Szerencsére egy kis emelkedõ jött, mely nem sok gondolatot hagyott szabadjára. Szádvárra vezetõ úton vagyunk. Olykor a víz és a mészkõ játékának vagyunk szemtanúi, ahogy létre hozta az ördögszántást. Mi lépcsõnek használjuk.


Igen, elértük Szádvárt. Szádvárt, melyet Borház-tetõrõl látcsõben láttunk meg. Most a TV átjátszó toronyra pillantottunk vissza. Az ég még mindig igen morajlott, sötét felhõk gyülekeztek, így nem sokat idõztünk.


A visszaút már gyorsabb volt. Igaz nem itt volt a táv fele, de ez tûnt a legtávolabbi pontnak. A Szalamandra ház felé tettünk egy kitérõt, mert ott volt egy pont, de ugyan azon az úton haladtunk vissza egy darabig. Mivel már ismerõs volt az út próbáltuk a nagyobb vizeket elkerülni.


A nap kisütött, ismét meleg lett, de a tücsökciripelés már jelezte lassan lenyugvóban a nap. A Jósvafõ felett levõ fennsík szép látványt nyújtott. A Hucul ménes legelészett. Kis csengõ jelzi, kiscsikó is van. Legszívesebben leültem volna nézni õket. Nyugalom ült a tájra.


Nem-nem nekem menni kell, sötétedés elõtt be kell érni – gondoltam. A fák egyre kevésbé engedték át a fényt. Nekem szokatlan volt így kocogni. Jósvafõnél kíséretet is kaptunk. Egy kutya szegõdött mellénk. Jó kedvûen ugrált körül bennünket. Hol elõre futott, hol mellettem kocogott. Együtt érzõen még a nyelvét is kilógatta, hogy õ is fáradt. J Mintha tudta volna, hogy már nekem alig van erõm kocogni. Addig-addig biztatott, míg megfeledkeztem a fáradságomról.


Még világos volt mikor beértünk Aggtelekre.  Kedvesen fogadtak a célban, meleg teával, zsíros kenyérrel.


Életem elsõ ilyen hosszú távja. A kiírás szerint 65,7km. Szintkülönbség mi mérésünk szerint 1912m volt.


Közel 170 km-et tettem már meg az Inov-8 Roclite 315 cipõben. Nagy segítségemre volt, hogy jól kapaszkodott, nem csúszott. A könnyedsége kellemes volt, hogy a hosszútávon, nem éreztem nehéznek. Jól megállta a helyét akkor is, ha nem vízálló, mert ha vizet is kapott, nem volt hideg, gyorsan elmúlt a vizes hatása.


Örülök, hogy részese lehettem ennek a túrának is. Megismerkedhettem közelebbrõl az Aggteleki-karszttal.


Köszönet túratársaimnak! Kellemes túrát mindenkinek!


 


 


 
 
kekdroidTúra éve: 20102010.05.26 17:48:06
megnéz kekdroid összes beszámolója

Karszt 70


Prológus


Aggtelek. Osztálykirándulás, családi kirándulás. Valamivel késõbb Kéktúra, rá két évre magántúra, csak úgy, mert kedvem volt. Néha a kezem ügyébe akad a vidék térképe, nézegetem, kitalálok útvonalakra lehetõségeket, kapcsolódó logisztikát. A Karszt út a határ túloldalán, a Csengõ-tetõ, a tornanádaskai szárnyvonal beutazása és valami túra utána, ezek fordulnak meg a fejemben. Ehhez képest tavalyig semmi, akkor teszünk egy barlangi sétát, utána vágyakozva nézegetem az ismeretlen és ismerõs irányok felé induló turistautakat. Jön a hír, hogy lesz itt teljesítménytúra: vidámság, öröm. Kerek repkény még annyiszor sem járt az Aggteleki-karszt területén, mint én. Elmegyünk, hajt a kíváncsiság.


Indulás


A kávé Ózdig sem tart ki, a kátyúk kerülgetése tart ébren. Bánrévén megússzuk az öröksorompót. Aggtelekre érve ismerõsökkel találkozunk, rögtön a parkolóban: Nagy Attiláék készülõdnek, összefutunk még SzLA-val és cr_lupinnal. Elintézzük a papírmunkát, kedves, lelkes rendezõk írnak fel egy nagy papírra, késõbb tudjuk meg, a hosszútávon ma tizennégyen indulunk el. Feltûnik a rendezésben résztvevõk nyakában lógó igazolvány, SzLA homályosít fel, hogy a Gyalogtúrázók XVII. Országos Találkozójának része ez a túra is. TúrÁSZ odajön hozzánk, gyorsan felírja a papírról hiányzó 10-es ellenõrzõpontot, lemaradt a Szalamandra-ház, most megvan. SzLA ránk néz: indulunk? Indulunk. A barlangtól kapaszkodunk fel a tetõre, csodaszép kilátás nyílik a falu körüli rétekre, szántókra, az azon túli dombokra. A messzeségben a Bükk vonulata kéklik. Egy ideig Aggtelek házaival párhuzamosan botladozunk a karros terepen, majd belépünk a sûrû, sötét erdõbe. Széles, jól járható gyalogút vezet Jósvafõig, jelzések térnek le a kékrõl, mi kihasználjuk a rendezõség ajánlotta kerülõutat, nem megyünk le a Kecsõ-völgybe, nem szeretnénk rögtön az elején csuromvizesek lenni. Szépen lassan megérkezünk az áthelyezett elsõ ellenõrzõpontra, amely így vagy két kilométerrel elõrébb került. Kapunk bélyegzést, lesétálunk a barlang bejáratához.


Megint az Északi Zöld


Érintjük az ébredezõ Jósvafõt, Tengerszemestül, majd meredek ösvényen kapaszkodunk ki, mellettünk az aggteleki országút szerpentine kanyarog, batár turistabusz szuszog fel a parton. Mi is szuszogunk, kicsit odébb a mûút hágójánál magasabban sétálunk a sziklák között. Vörös-tó következik, elõször a talaj miatt valóban vöröses színû állóvízzel, másodszor a barlang itteni bejáratával. Pontõrök várnak, Csocsó szeletet kapunk tõlük. Finom. Visszasétálunk a tó mellett a jelzések elágazásához, rátérünk a zöldre. Természetesen emelkedik, néhol a fától-fáig elvet követi az erdõben. Szép vidék. Megérkezünk a Béke-barlang egyik bejáratához, sehol egy lélek rajtunk kívül, csak egy benõtt víznyelõ és egy lezárt épület. A jel balra kanyarodik, követjük az elmocsarasodó, dagonyás utakon. A dagonyát szó szerint kell érteni, vaddisznók, szarvasok nyomait lehet észrevenni a bokáig érõ, feldagasztott sárban. A haladás is éppen, hogy megy valahogy, leginkább lassan. Amikor már kezdeném unni, akkor erõs balos kanyart vesz az út, zöld négyszög jelzés visz egyenesen az Éger turistaház felé, nekünk nem arra kell menni, hanem fel, az újonnan festett sávon és a néhol még megtalálható régi háromszögön a Pitics-hegyre. Egészen barátságosan meredeken kapaszkodunk egyre feljebb, végig erdõben, a fák hol sûrûbben, hol ritkábban szegélyezik a csapást. A hegytetõn ellenõrzõpont, a Borház-tetõ távolságát kell fölírni egy olyan irányjelzõ tábláról, amelyhez hasonlót utoljára a Zemplénben láttam... ez itt az Északi Zöld, õt követjük egészen hosszan.


Kerek repkény felmászik a rozsdaette kilátóra a hegy tetején, lelkendezve jön le, dél felé csodaszép a kilátás szerinte. Most zselé vagyok, nincs kedvem kilátózni, látva a létrák közti fordulókat. Lebattyogunk a hegyrõl, a turistaház már látszik, amikor kiszalad a lábam alól a talaj, ma elõször, de nem utoljára. Rendkívül elegánsan a kezemet a nadrágom szárába törölgetve érkezem a pontra, kis lemaradásban a többiektõl. Terüljasztalkámmal fogadnak a rendezõk: van zsíros, vajas, lekváros kenyér, nutellás háztartási keksz, savanyúság, inni pedig limonádé. Megállunk falatozni, közben megérkeznek azok a túratársak, akikkel a hegyen találkoztunk, hozzák Kerek repkény túrabotját. Ezúton is köszönet érte! :) Jóllakunk, indulunk. A jelzés réteken, ligetes erdõn vezet keresztül, nagyszerû kilátás nyílik minden égtáj felé. Délen a Bükk vonulata kísér, északon az Érchegység csúcsai sorakoznak, SzLA mutatja, melyik a Kloptány. Elõttünk a Szalonnai-hegység legmagasabb hegyén, a Csengõ-tetõn álló adótorony mutatja az irányt, kicsit közelebb a következõ ellenõrzõpontot látni. Trükkös kanyarhoz érkezünk, a precíz irányjelzõ táblát játékos kedvû helybéliek vagy hasonlóan játékos kedvû turisták 90°-kal elforgatták, így a kanyar ténye nem lesz mindenkinek egyértelmû. Nekünk az, továbbhaladva a bozótosban találunk is egy rejtõzködõ jelzést, megérkezünk Tornakápolna szélére. A faluba most nem megyünk be, a következõ dombtetõrõl látszanak a háztetõk, saccra harminc épületet számolok meg. Fenyvesben sétálunk tovább, már éppen kezdeném hiányolni a hegytetõt és sokallni a lejtõt, amikor megjelenik az adótorony, szinte az orrunk elõtt. Felsétálunk.


Vissza a Karsztvidékre


Körpanoráma fogad az adótoronynál. A látvány ugyanaz, mint a dombok gerincútján, csak sokkal teljesebb: kelet felé kiegészül a Rakaca-víztározó és az Esztramos látványával, odébb a megáradt Bódva völgye húzódik. Észak felé a közelben észrevehetõek a Jósva-völgy apró falvai: Szinpetri, következõ úticélunk, Szin és kicsit arrébb Szögliget. Felírjuk az aktuális kódot az itinerre, elhagyjuk a zöldet, hadd kanyarogjon tovább, Perkupa felé. Sétálunk lefelé, erdõben kanyarog az út, egészen hosszan, majd egy patak felázott talajú völgyében lyukadunk ki. Átkelünk, majd rövid kavarás, keresés után megtaláljuk a jelzett utat, amely a változatosság kedvéért tiszta dagonya, teheneket hajthatnak erre. Vele párhuzamosan gyalogösvény kanyarog a domb oldalában, ezt követve bukkanunk ki a Szinpetri feletti dombháton. Innen csak le kell gurulni a faluba, én ezt annyira komolyan veszem, hogy újra dobok egy hátast valami vizes fûcsomón. Megint. Szépen, sárosan trappolunk be az aprócska faluba, ahol megrohanjuk az elsõ nyomóskutat, vizet töltünk, megmosakszom. Helyreállított komfortunkkal elindulunk az ellenõrzõpontra, megszemléljük a kocsmát, sajnos csak kívülrõl, a négy órai nyitást nem lenne jó megvárni. Hiányzik egy kávé. A ponton megint kedvesek, aranyosak, begyûjtünk egy szelet kókuszos rudat. Szegényes, de rendezett porták között sétálunk ki a faluból, frissen felújított, meredek aszfaltút vezet a temetõ felé, rátérünk, hogy vízmosta, sziklás, hasonlóan meredek szekérútra térjünk le róla. Tõlünk balra, nyugat felé Szinpetri temetõje terül el a domboldalon, a sírhelyek között széles hézagokkal. Helyi szokás.


Az elõttünk álló emelkedõ kiérdemli a túra legcsoffasztóbb emelkedõje megtisztelõ címét. Meleg van, áll a levegõ és folyamatosan fölfelé kell menni, sokáig. Visszafordulva egy óriási foltos szalamandrát látunk meg a szemközti dombtetõn, nem messze attól a dombháttól, ahol az útvonalunk is vezetett. Nem kell megijedni, nem egy B kategóriájú horrorfilmbe csöppentünk, nevezett kétéltût kõbõl rakták ki szorgos kezek. :) Valahol itt elõz meg egy gyorsléptû úriember, ötletes védekezést talált a tarkójára a nap ellen. Menetelünk tovább, éles kanyarok követik egymást, majd erdõben emelkedhetünk egyre magasabbra, töbrök, óriási víznyelõk szegélyezik az utat. Olyan, mint a Bükk-fennsík, de mégsem egészen olyan. Jelzés érkezik balról, a Kéktúra széles útjába csatlakozunk, a széles úton még szélesebb pocsolyák nehezítik kissé a haladást, az erdõbõl kiérve lápos, zsombékos terepen mehetünk tovább. A haladást nehezíti a gyönyörû panoráma, a képeslapszerû táj. Mennydörgés szakítja meg az idillt, nemsokára a villámok is látszanak, Rozsnyó környékén jó kis vihar lehet. Bízunk abban, hogy nem látogat ide, vagy legalábbis ezt akkor teszi, amikor mi már a szelcepusztai esõházban, védett helyen pihenünk.


Hegyek között, völgyek között


Szelcepusztát egyébként innen már nagyon hamar elérjük, az esõházban a pontõr hölgyek várnak kedves szavakkal, zsíroskenyérrel, nutellás keksszel, sok-sok limonádéval. Szükségünk is van az élelemre, eddig nem sokat álltunk meg enni. Újra utolérnek Nagy Attiláék, Derenkig kísérgetjük egymást, majd Szádvár környékén végleg ellépnek tõlünk. A pihenõ után végre lejtõs úton haladhatunk, az út mellett az aggteleki Jurassic Park üzemel, a betongerendák közé sûrûn rakott, ujjnyi vasrudak félelmetes jószágok kitörését kell, hogy meggátolják. Leereszkedünk a Ménes-völgybe, megnézzük a Kéktúra egykori útvonalának a bejáratát: SzLA még arra teljesíthette a távot, amikor én jónéhány évvel késõbb erre jártam, már komoly tábla figyelmeztetett a terelésre. Elsétálunk a Puska Pál-forrás mellett, bõven zúg a víz a kifolyón és mellette mindenütt. Késõbb elhagyjuk a völgyet, Derenk felé tartunk a fenyvesben.


A romfalu megnevezés nem teljesen helytálló, ugyanis romjai csak az egykori iskolának vannak, a házakra csak néhány helyen utalnak az egykori alapozás nyomai, valamint néhány tábla, messzirõl veszélyes anyagra figyelmeztetõ jelzésnek tûnnek. Közelebbrõl már látszik: a táblák azt mutatják, kinek a háza állt itt és hová telepítették át. Derenkbõl nem sok maradt. A Kéktúra bélyegzõhelyénél megállunk felírni az itinerre a szükséges információt, sõt, még bélyegzünk is rá, ha már van nálunk tintapárna. Elhagyjuk a szomorkás hangulatú helységet, nem sokkal késõbb útkeresztezõdést találunk, észak felé eljuthatunk a Csempész-barlang felé, azon túl pedig Szádalmás felé ereszkedik a köves út. Innen már percek kérdése elérni Szádvárat, már messzirõl látni a falmaradványokat a hegy tetején. Felmászunk a romhoz, tartunk egy kis pihenõt, a kilátás miatt megéri. Repkény kinéz a falak felé is, én addig újabb adag kalciumos vizet készítek elõ. Dél felé a Csengõ-tetõ és a Szalonnai-hegység tornyosul, keleten Kassa kéményei ontják a füstöt. Körülöttünk pedig hegyek mindenütt, dél felé nyílik meg a völgy, ahol Szögliget házai sorakoznak. Lesétálunk a várból, a sziklák felé annyira elbambulok, hogy újra hanyattvágódom, a mai napon harmadszor. Felpattanok, mehetünk tovább, hosszasan a lejtõn, immár nagyon odafigyelve. Erdészeti utat találunk, éles balkanyart kell venni, ez az út visz le a Szalamandra-házhoz. Elsétálunk a biztató nevû Tetves-forrás mellett, most nem kell attól tartani, hogy kiszáradt lenne, de nem állunk meg vizet tölteni: van bõven nálunk és a ponton is kapunk inni. A pontõrök a félliteres gyümölcslén kívül (nem valamilyen ízû lötty, hanem minõségi gyümölcslé) újra kókuszos édességet adnak, Isten tartsa meg jó szokásukat. :) Nagy lelkesedéssel besétálunk a turistaházba, hátha adnak kávét. Szerencsénk van, óriási, ugyanis a büfében nincs kávé, a recepción viszont van és hajlandóak is fõzni nekünk. Nagy örömmel kortyoljuk el, majd érzékeny búcsút veszünk a hölgyektõl és a két pontõrtõl. Idáig elfelé jöttünk Aggtelekrõl, innentõl visszafelé talpalhatunk Aggtelekre. Talpalunk, szembõl két túratárs érkezik, õk is a hosszútávon vannak, de náluk nincs táska, meg úgy általában semmi cucc. Húú, de laza, gondolnám, aztán kiderül, hogy Szelcepusztán hagyták. Ügyes. ;)


Visszasétálunk a Ménes-völgyön keresztül, mellettünk patak rohan, majd egy felduzzasztott tó partján találunk szépen kiépített szúnyogetetõ helyet. Bezárul a kör, visszatérünk a kék jelzés elágazásához, ahol pár órával ezelõtt elkanyarodtunk. Újra érintjük a forrást, most iszom pár kortyot belõle, finom, jéghideg a víz. Felsétálunk Szelcepusztára, nagy örömmel fogadnak, megtudjuk, hogy a Szelce-völgy felé is bátran mehetünk tovább, nem jobb és nem is rosszabb, mint a terelésre kiírt kék jelzés. Ránézésre rövidebb, viszont sokkal látványosabb: ezt választjuk. A két srác mögöttünk ugyanígy tesz, mint azt késõbb meglátjuk, a nyomokból ítélve mi sem az elsõk között járunk erre ma. Hosszan kanyargunk a völgyben, mellettünk sziklás, karsztos hegyoldal észak felé, sûrû erdõ dél felé. Elõttünk pedig a délutáni, lemenõfélben lévõ Nap korongja és jó sok víz. Az út állapota egyébként nem sokkal rosszabb, mint a mai nap során bármelyik útnak volt, sõt, néhány trükkösebb gázlótól eltekintve még jobb is. A második ilyen gázlónál nem tudunk kerülni, vagy a zsombékban ellépkedni: tényleg gázolni kell, bokáig merülünk a hideg vízben. Gyorsan elszüttyögünk, hogy valamelyest száradjanak a cipõink. Közeledünk Jósvafõhöz, ezt nem a templomtorony, vagy háztetõk látványából lehet tudni, hanem a hucul ménes látványából. A lovakat most nem látogatjuk meg, éles kanyarral letérünk a sárga jelzésen, majd egy meredek, igen látványos parton leereszkedünk a Tohonya-patak szurdokába. Ez az útvonal egyik leginkább hatásvadász szakasza: mély, sötét szurdokvölgy, szikás úttal és a mindenütt folyó patakkal. Ügyességi szakasz következik, ki tudja úgy átugrani a vizet, hogy nem ázik be bokáig újra a lába. Megoldjuk, párszáz méter után kikapaszkodunk a szurdokból, éppen ott, ahol már a patak amúgy sem az úton folyik. A Szabó-kút nyelõje következik, mellesleg ellenõrzõpont, mellesleg az utolsó a túrán. Felírjuk a kódot, elsétálunk pár víznyelõ mellett. Aztán egy víznyelõn át, legalábbis a tanösvény táblája szerint, majd egy kissé susnyás lejtõt követõen megérkezünk Jósvafõre. A buszmegállóban várakozó két rendezõ segít abban, hogy ne az eddigi sárga jelzést kövessük, mert csak egy szép, ám fölösleges kört tennénk meg vele, hanem menjünk tovább, ki a faluból. A térkép nekik ad igazat: a mi utunk majd késõbb következik. Ismerõs hágóba kell felkapaszkodni, majd ismerõs út vezet a Baradla Vörös-tói bejáratához.


Sárga, de melyik?


Errefelé a térkép szerint a tanösvények és a sárga sáv jelzések szoros kapcsolatban állnak egymással. Ez itt például a papírforma szerint a Baradla-tanösvény. Egészen a Borókás-töbörig minden rendben is történik: szép erdei úton ballagunk a lemenõ Nap fényében. A barlangnál Kerek repkény felolvassa a követendõ irányelvet: „most már végig a S– a vezetõd.” Itt következik a „Szövegértés és az itiner helyes értelmezése” címû fejezet, a kezdõ teljesítménytúrázó kézikönyvébõl. Ugyanis a szöveg folytatása leírja a követendõ utat, mi viszont a térkép szerinti sárga sávra hagyatkozunk. Ezzel nem is lenne gond, ám a térképem hat éves és azóta bizony történtek változások, például ezen az úton is. Mi lelkesen továbbmegyünk a sárgán – miután meggyõzõdünk arról, hogy a másik úton csak K+ jelzés van eleinte. A töbörbõl egy õz néz mereven, füleit néha hátracsapva. Magában biztos visít a röhögéstõl, nem mi vagyunk az elsõ túrázók ma, akik erre tévednek. Mi követjük a kissé régi, majd feltûnõen régi sárga jeleket és a távvezeték térképen is jelzett elágazásánál tartunk, amikor rájövünk, merre is lett volna a helyes út. A térkép alapján viszont prímán követjük az itt már egyáltalán nem létezõ sárga sávot és visszatérünk a helyes útra, ahol az megérkezik az országút felõl. Ezt is láttuk, még csak nem is volt csúnya az út, bár, ha egyenesen maradunk, elõbb-utóbb eljuthattunk volna Trizsre, esetleg Imolára is. Szép vidék a Galyaság. :) A korrekció után már minden különösebb esemény nélkül követjük a nyomokat a letaposott fûben, egészen az Aggtelek tábláig, onnan pedig bekevergünk a szalagok mentén a célba. Néhány lelkes túrázó a Tó-hegyi-karrmezõn bóklászik, élénk színû pólók virítanak a fehér sziklák között. Kikerüljük a színpadot, a sörsátrat és az édességes pavilont, feliratok sokasága mutatja a célt. Itt némi bizonytalankodást követõen megtaláljuk a tényleges célt jelentõ asztalt, lelkes rendezõ ír nekünk oklevelet, kapunk kitûzõt is. Ipari kémkedés címén lefotózom a 70-es táv nevezõinek listáját, amikor éppen beérkezik egy pár, õk is a 70-esen. Kapunk némi paprikás krumplit, finomat, meg jó meleg teát. Megvacsorázunk, majd búcsút veszünk SzLA-tól és a rendezõktõl. Még szerzünk egy kávét a találkozgató, (bõszen cigarettázó, khmm) gyalogtúrázók között sorbanállva a büfébõl, majd visszasétálunk a parkolóba. Vidám kis túra volt, köszönöm a társaságot Kerek repkénynek és SzLA-nak és Nagy Attiláéknak, amikor éppen találkoztunk. :) Köszönet továbbá a rendezõknek, néhány apróságon még lehetne javítani, de voltaképpen semmiben nem szenvedtünk hiányt: gyönyörû útvonal, bõséges szolgáltatás, szép díjazás. Néhány plusz ellenõrzõpont (akár bója vagy valami kód) még talán belefért volna, fõleg az utolsó szakaszra, valamint néhány helyen egy-két szalagot elviselt volna az út, fõleg ott, ahol várható volt, hogy a mezõny vége már sötétben érkezik. Külön szeretném ezúton is megköszönni Tibetnek az elõjelentkezés intézését. Hazafelé azon spekulálunk, hogy jövõre vajon mekkora esélye lesz egy következõ rendezésnek...


-Kékdroid-

 


Képek

 
 
ZETúra éve: 20102010.05.23 13:33:52
megnéz ZE összes beszámolója

Rövid táv, rövid beszámoló - szintidõn belül :)


A tegnapi Kohász kék mini táv után ma a Karszt 15 volt terítéken, kizárólag átmozgatási célzattal. Erre teljesen alkalmas volt, ráadásul a leírás- és térképolvasás gyakorlására is, de errõl picitt késõbb...


Reggel kilenc elõtt értem a rajtba, 8:57 került az igazolófüzetre. Ebben fekete-fehér térkép, rövid útvonalismertetés, illetve a pontok távolsága, nyitvatartása szerepelt, illetve kaptunk egy kiegészítést, miszerint a Kecsõ-völgy helyett a K- jelzésen megyünk.

Aggteleknél ez rögtön kellemes szinttel és kellemetlen lépcsõvel indul, majd karros felszinen hullámvasutazik - látszik, hogy a jelzések nagyon frissek, szépen rendbe vannak téve. A Jósvafõ fölötti pontig nincs is gond - a pontnál meg nincs bólya :) de azért sikerül meglelni õket, majd pedig a kapott tájékoztatás szerint Z-... A leírás ennek picit ellentmond, de sebaj. Sajnos az aszfalt, Z+, Z- kombinációból a Z+ kimarad, persze se szalag, se irányító táblácska... Jobbra fel a Z- jelzésen - többen az aszfalton gyalogolnak itt is tovább, majd az esõháznál ismét elõkerül a papír, hiszen van, aki a Z- és van, aki a S- jelzésen halad elõttem... Mint a Vörös-tónál kiderül, ez így van jól: a 25-ös táv a S- jelzésen oda-vissza megy ezen a részen. Én a 15-ön vagyok, úgyhogy a barlang épületénél megkapott csoki után S- tovább.

Miután a kápolnánál kiérünk az aszfaltra, van kb. 100m, majd egyjelzés bal oldalon egy fán, ahol a térkép, meg a leírás alapján balra le kell térni - jelzés persze csak jóval-jóval lejjebb van, szalag, nyil, vagy más persze nincs, úgyhogy többen itt is az aszfalton sétálnak tovább, egészen Aggtelek végéig.

A S- többé-kevésbé követhetõ, aztán nekem is elkövetkezik az asfalt, majd Aggtelek vége, jobbra szalagozás, tó, cél.


A célban nagyon szép emléklap, kitûzõ a díjazás, valamint a "szokásos" túramenü: zsíros- rámás kenyér, hagyma, illetve lekvár ízlés szerint. A folyadék pótlására viszont nem szines "...ízû" szörpök, hanem finom tea szolgál.


Kellemes túra, a 2-3 kritikus helyen talán jó lett volna némi szalag, de ezen kívül minden a helyén volt, remélem, lesz folytatása jövõre is.


(Fényképes beszámoló: Túrablog)