Túrabeszámolók


Karszt teljesítménytúrák

ZETúra éve: 20102010.05.23 13:33:52

Rövid táv, rövid beszámoló - szintidõn belül :)


A tegnapi Kohász kék mini táv után ma a Karszt 15 volt terítéken, kizárólag átmozgatási célzattal. Erre teljesen alkalmas volt, ráadásul a leírás- és térképolvasás gyakorlására is, de errõl picitt késõbb...


Reggel kilenc elõtt értem a rajtba, 8:57 került az igazolófüzetre. Ebben fekete-fehér térkép, rövid útvonalismertetés, illetve a pontok távolsága, nyitvatartása szerepelt, illetve kaptunk egy kiegészítést, miszerint a Kecsõ-völgy helyett a K- jelzésen megyünk.

Aggteleknél ez rögtön kellemes szinttel és kellemetlen lépcsõvel indul, majd karros felszinen hullámvasutazik - látszik, hogy a jelzések nagyon frissek, szépen rendbe vannak téve. A Jósvafõ fölötti pontig nincs is gond - a pontnál meg nincs bólya :) de azért sikerül meglelni õket, majd pedig a kapott tájékoztatás szerint Z-... A leírás ennek picit ellentmond, de sebaj. Sajnos az aszfalt, Z+, Z- kombinációból a Z+ kimarad, persze se szalag, se irányító táblácska... Jobbra fel a Z- jelzésen - többen az aszfalton gyalogolnak itt is tovább, majd az esõháznál ismét elõkerül a papír, hiszen van, aki a Z- és van, aki a S- jelzésen halad elõttem... Mint a Vörös-tónál kiderül, ez így van jól: a 25-ös táv a S- jelzésen oda-vissza megy ezen a részen. Én a 15-ön vagyok, úgyhogy a barlang épületénél megkapott csoki után S- tovább.

Miután a kápolnánál kiérünk az aszfaltra, van kb. 100m, majd egyjelzés bal oldalon egy fán, ahol a térkép, meg a leírás alapján balra le kell térni - jelzés persze csak jóval-jóval lejjebb van, szalag, nyil, vagy más persze nincs, úgyhogy többen itt is az aszfalton sétálnak tovább, egészen Aggtelek végéig.

A S- többé-kevésbé követhetõ, aztán nekem is elkövetkezik az asfalt, majd Aggtelek vége, jobbra szalagozás, tó, cél.


A célban nagyon szép emléklap, kitûzõ a díjazás, valamint a "szokásos" túramenü: zsíros- rámás kenyér, hagyma, illetve lekvár ízlés szerint. A folyadék pótlására viszont nem szines "...ízû" szörpök, hanem finom tea szolgál.


Kellemes túra, a 2-3 kritikus helyen talán jó lett volna némi szalag, de ezen kívül minden a helyén volt, remélem, lesz folytatása jövõre is.


(Fényképes beszámoló: Túrablog)