Túrabeszámolók


túra éve: 2018
P.Z.S.Túra éve: 20182018.03.30 21:54:19

P.Z.S - 29


Remekül futható, nagyon jó vonalvezetésű túra. Helyenként páratlanul szép környezetben halad, ugyanakkor kerüli az extrém nehézségű terepet. Az elmúlt napok esős időjárása is csak a szükséges mértékben nehezítette meg a teljesítést, de ez nem jelentett egyetlen szakaszon sem legyőzhetetlen akadályt. A szervezés és az itiner a Sarokkő-től megszokott - azaz első osztályú - a GPS track tű pontos. Érzésre talán egyel több EP-t is elbírt volna a táv, de ebben a felosztásban is remek. Célba érkezni a Sarokkő-nél mindíg öröm - elképesztő finomságokkal várják a megfáradt túrázókat.


Akik pedig 4 órán belül teljesítík a távot azoknak garantáltan szép álmot tartogat az éj, akkor is, ha nem a piros - zöld - sárga jelzések mentén haladnak :-)


https://www.youtube.com/watch?v=BuXIgL4SNf8

 
 
túra éve: 2017
BUDTúra éve: 20172017.11.05 18:02:46

 Jó, Jobb, BUD17!


 


Azon túlmenően, hogy igazán szép gesztus volt egy ilyen emléktúra megszervezése és felvétele a túranaptárba - a kivitelezés és szervezés is méltó volt gyermekkorom egyik hőséhez. Persze ebben semmi újdonság nincs - a Sarokkő már csak ilyen. Színtiszta profizmus, a túraszervezés etalonja. Szerencsére az időjárás is kegyes volt a résztvevőkhöz, szervezőkhöz, pontőrökhöz. Kissé ködös, párás, de szélmentes - valójában kellemes túraidőben lehetett részünk. Az útvonal igazán barátságos, jól futható, kevés szintemelkedést tartalmazó volt - így a kisgyermekes családok is nagyobb nehézségek nélkül tudták teljesíteni. A célba érkezőket kiváló hagymásbab várta - melyet most ettem először életemben. Nem csalódtam benne. A Sarokkő és Carlo Pedersoli találkozása sokunknak okozott örömet - tette méltóvá, egyedivé emlékének ápolását.

 
 
Pilisi trapp 40/20Túra éve: 20172017.08.26 09:53:40

Közel 100 túrám közül az egyik legrosszabul szervezett volt A Pilisi trapp 25 - egyben az első amiről visszafordultam!


A szervezők a minimális erőfeszítést sem tették meg a túraútvonal egyértelműsítésére - a fenti néhány bejegyzésben már taglalt hiányosságok egyikét sem javították ki.


Ahogy látom, a korábbi hozzászólások alapján csak a túra részvételi díja növekszik évről évre.


Az itiner köszönő viszonyban sincs a valósággal, a térkép silány fénymásolat, gps track pedig nincs (2017!!!!!) (ami fellelhető a neten, az már nem a jelenlegi útvonalat járja be - vagy a rögzítője is eltévedt ) Táblát, szalagot azon a részen ahol jártam nem láttam - pedig elkelt volna.


Ahogy telnek az évek egyre inkább látszik, hogy kik azok a túraszervező társaságok akikkel érdemes belebocsájtkozni egy szép hétvégi kirándulásba, ösvényfutásba és ki azok akik kizárólag anyagi szempontok alapján a bevételmaximalizálás érdekében tevékenykednek és vagy megpróbálnak a múltjukból "megélni".


Több kisebb csoportott sikerült visszafordítanom az itiner és a túristajelzés alapján egyértelmű - de mégis rossz "Z" útvonalról, remélem nekik a továbbiakban jól sikerült a tájékozódás. Nekem idő hiányában nem volt kedvem végigbohóckodni az "útvonalon".


A szervező társaságot a messze kerülendő kategóriába sorolom. A továbbiakban tőlem többet pénzt nem látnak!


A magyarországi túraszervezés etalonjának továbbra is a Sarokkő Egyesületet tartom. A kételkedőknek ajánlom átolvasásra a túráikhoz rendelkezésre bocsátott itinereket valamint Rakk Gyula térképész által készített úvonalvázlatokat valamint GPS trackeket.


Ez a fajta szervezettség és felkészültség abszolút elvárható lenne valammennyi TTT-oldalon meghírdetett túrával kapcsolatban. Ennek kellene a minimumnak is lennie egy "szervezett" részvételi díj befizetése mellett (1600 Ft) teljesíthető túra esetében. A www.btssz.hu oldal tanúsága szerint azonban a "közhasznú szervezetnek" 25 év is kevésnek bizonyult egy térképvázlat elkészítésére..........


 


 


 


 


 


 

 
 
Pilis barlangjaiTúra éve: 20172017.04.29 10:25:51

"Ég és föld között....."


 A megszokottól eltérően kicsit, nehezebb túrát kerestem a hétvégére. Erre a kiírás alapján remek és egyben különleges lehetőséget biztosított a Pilis barlangjai - leghosszabb  - 76-kms távja. Az áprilisi tél és a DINPI azonban lenyesett egy 22-kms szakaszt a meghírdetett távból. Ezzel együtt, köszönhetően az előző napok télies időjárásának, egyáltalán nem volt könyű a túra teljesítése. A 36-ik kilómétertől a mély, olvadt hó és az átázott talaj jelentősen megnehezítette az előrehaladást. Ez adta a sportértéket.


A túra élvezeti értéke azonban már a rajtot követően megmutatkozott. Nem vagyok barlangász, még barlangrajongónak sem mondanám magam, de kifejezetten érdekelt, hogy egykori "futótársam*" Kiss Péter, miért kutatta olyan szenvedélyesen ezeket a képződményeket. Attól nem tartottam, hogy úgy mint a hegymászással, - mellyel a vele történt tragédia folytán ismerkedtem meg - és lett felnőtt korom első számú sportja - megfertőződöm. De kíváncsi voltam, vajon mi köthette össze számára a föld alatti és a felhők feletti világot.


A rajtot követően gyorsan felértünk a Bátori barlanhoz, ahol a Szent Özséb Barlangkutató Egyesület munkatársai szívélyesen invitáltak az egyébként nagyon impozáns barlang megtekintésére. A szervezők professzionalizmusa már ott (és azután is folyamatosan) megmutatkozott - bár már az igényes túra és barlangleírásokat tartalmazó rajtcsomag átvételénél gyanút fogtam - sisakok, fejlámpák, védőöltözékek mind bekészítve a rövid kitérőhöz. A Kiss Péter barlangnál elképesztően finom gulyáslevessel és egyéb finomságokkal várták a résztvevőket. A túra útvonala eközben fantasztikusan szép helyeken vezetett, az aznapi időjárás pedig inkább segítette a túrázókat, mintsem nehezítette az utat - melyhez a tökéletesen pontos GPS track is hozzájárult.


Összességében elmondhatom, - 3 év túratapasztalatátval a hátam mögött - hogy pályafutásom egyik legélvezetesebb, legkülönlegesebb túráján vettem részt. Fantasztikus volt ez a túra+barlang "árukapcsolás". A szervezők felkészültsége, odaadó, örömteli munkája pedig minden ellenőrző állomáson megmutatkozott. Az egyesület - bár nem ez eredeti rendeltetése, abszolút a magyarországi túraszervezők élvonalába lőtte a túrát, magsra tette a lécet. Messze megelőzve néhány - mára alaptalanul túlhájpolt, agyonszponzorált - rendezvényt.


 

 
 
túra éve: 2016
PIPIBABA - BABA / PIPITúra éve: 20162016.04.02 20:01:34

Remekül megszervezett, nagyon szép túra. Az itiner a GPS track és a szinttérkép egyaránt nagyon pontos, profi munka - ahogy azt már a Sarokkő Egyesület túráin megszoktam. Eltévedni lehetetlen. Az ellátás minden igényt kielégít a célban fantasztikus finomságok vártak. Minden elismerésem a szervezőké. Köszönöm ezt a remek túrát!

 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár