Túrabeszámolók


túra éve: 2013
KoppányTúra éve: 20132013.10.24 20:00:15

Évekkel korábban szerettem bele a Koppány-völgybe, amikor a DDP útvonalán haladtunk erre.


Azóta játszadoztam a gondolattal, hogy jó lenne csinálni itt valamit, felhívni a figyelmet erre a meseszép, vizekkel, dombokkal teli, jellegzetesen somogyi tájra.


Kapóra jött, hogy a Zöldpont Sportklub a múlt év folyamán turistaúthálózatot épített itt ki, így az elképzelést tett követte.


Legyen valami, ami somogyi, ami emlékeztet a török idõkre, s ami Koppány is egyben.


Ismertessük meg ezt a tájegységet a természetjárókkal, s az legyen egy jelvényszerzõ túramozgalom. Olyan kis kedves, 1-2 nap alatt bejárható kis mozgalom.


Bevezetésként pedig egy teljesítménytúra. Hiszen van aki azt szereti, mások pedig ezt.


Így született meg az elhatározás és a kettõ összekapcsolása.


Nagyon örültem, hogy a helyi  Törökökkoppányi Íjász Vadásztársaság áldását adta az õszi rendezésre. Ez nem mindig alakul így, de õsszel a legszebb az erdõ, amikor változik a színe, viszont akkor bõgnek a bikák, barcognak a dámok. De meg tudtunk egyezni az októberi idõpontban. A törökkoppányi Önkormányzat is örömmel fogadta a rendezvényt.


Túratársaimmal a  nyár folyamán bejártuk a teljes útvonalat, fotóztunk, készültek ez itinerek, a mozgalom igazolófüzete.


Szeptember elején már el is küldtük a nyomdai munkákra, megrendeltük a jelvényeket, okleveleket, itinereket. S vártuk a nagy napot.


A Koppány Turistaházban minden szálláshelyet lefoglaltak a túra elõtti éjszakára.


Szép õszi, napsütéses reggelre ébredtünk.


Október 19-én 7-tõl lehetett rajtolni a Hangyaházban, ami eredeti rendeltetését tekintve a Hangya Szövetkezet épülete volt, most közösségi funkciót tölt be.


Elõször az ötvenes, a harmincas távra nevezõk érkeztek, majd a rövidebbekre is.


Sorban érkeztek az ismerõs és ismeretlen arcok. Érkeztek távolról és helyi nevezõk is voltak, akik túra után csodálkozva mesélték, hogy eddig csak kapálni jártam a hegyre, s azt sem tudták, hogy egyes helyekre nem csak aszfalton lehet eljutni.


Megérkezett a siófoki kutyás alakulat is, õk a rövidebb távon indultak lelkesen. Mivel októberben van az Állatok Világnapja, egyesületünk úgy döntött, hogy minden nevezõ személy után 200 Ft-tal támogatja a Siófoki Állatmentõ Alapítványt.


Volt néhány eltévedés túra közben, de nem több a megszokottnál. Végül mindenki célbaért.


Az 50-es távról 3-an neveztek át a 30-asra.


A túrán indulók létszáma:


Koppány 10 nevezett: 72 fõ, célbaért: 72 fõ


Koppány 20 nevezett: 94 fõ, célbaért: 94 fõ


Koppány 30 nevezett: 54 fõ, célbaért: 57 fõ


Koppány 50 nevezett: 34 fõ, célbaért: 31 fõ


Összesen: 254 fõ


A túra résztvevõi a következõ településekrõl érkeztek:


Ajka, Alsóõrs, Andocs, Baja, Balatonboglár, Balatonendréd, Balatonföldvár, Balatonfüred, Balatonkenese, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonszemes, Budapest, Decs, Dombóvár, Dunaföldvár, Dunaújváros, Eger, Érd, Fonyód, Göd, Gyál, Homokszentgyörgy, Hõgyész, Kaposfõ, Kaposszekcsõ, Kaposvár, Kecskemét, Kereki, Kiskõrös, Kõröshegy, Kunszentmiklós, Maglód, Marcali, Nagyberény, Nágocs, Németkér, Osztopán, Paks, Pécs, Semjénháza, Solt, Pogány, Ságvár, Siófok, Solt, Som, Szabadszálás, Szászvár, Szekszárd, Szentes, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szõlõsgyörök, Tab, Tamási, Tass, Tápószekcsõ, Tát, Úrhida, Várpalota, Veszprém, Zamárdi.


További két személy érkezett Hollandiából.


A nevezõk az alábbi egyesületeket képviselték:


Atomerõmû SE, BEAC, BTHE, BMTSZ, Cserhát Baráti Társaság, Erdõk Népe TE, Fekete Bárány TE, FFTC, Fezosport TE, Göcsej SE, Gyalogösvény, Gyöngyvirág TE, Hegyek Vándorai TE, Hegyen-Völgyön Egyesület, Ifjusági Unió Szekszárd, Kaposvári Meteor TE, KRK, KTTE, Koppány Barante SE, Lokomotív TE, MA-VIK TC, Mesemanó SE, Pucúttnyúl, Szentesi Kinizsi, Szent-Györgyi Albert Gyak.Ált.Isk.TE, SZKTE, TTSE, TTT, Vértes Meteor, Zamárdi Petõfi SE, Zöldpont Sportklub.


A legnagyobb létszámú iskolai csoport a siófoki Vak Bottyán Általános Iskolából érkezett 14 fõvel, így õk kapták a Koppány Kupát és Fekete István: A koppányi aga testamentuma címû könyvét.


A legnagyobb létszámú nem iskolai csoport a kaposvári Zöldpont Életmódklub 15 fõvel, õk színtén A koppányi aga testamentuma címû könyvet kapták.


A Koppány jelvényszerzõ túramozgalom igazolófüzete is fogyott, 34 db kelt el a megjelenés napján.


Az 50-es táv teljesítõi közül került ki az elsõ négy teljesítõje a túramozgalomnak is. Õk a nap végén átvehették mindkét jelvényt. Gratulálunk nekik!


A program megvalósításában 26 személy vett részt: 24 egyesületi tag + 2 szimpatizáns.


Köszönöm munkájukat, amellyel hozzájárultak a kellemes hangulatú program megvalósításához!


Karsai Ilona


Szent Kristóf Természetjáró Egyesület

 
 
Fejérkő/SzamárkőTúra éve: 20132013.08.04 17:31:52

 2013. július 20-án 6. alkalommal rendeztük meg a Szamárkõ/Fejérkõ/Szántód IVV és teljesítménytúrákat.


Az indulók létszáma hasonló volt az elõzõ évihez: összesen 236 személy nevezett ezen a hûvösnek nem mondható reggelen. Ebbõl 37 személy az 50, 71 személy a 25, 78 személy a 10 és 50 személy az 5 km-es távra.


Ismerõs és új arcok váltogatták egymást a nevezõ asztaloknál. A legfiatalabb nevezõ az 5 éves budapesti Kiss Gréta Lívia, a legidõsebb pedig 88 éves Szûcs Rozália Nagykanizsáról. Várjuk õket jövõre is!


Meglepõ volt, hogy még soha ennyien nem tévedtek el a túrán mint most. Ami még érdekesebb, hogy szinte mindenki máshol tévedt el: A Kilences-tetõ és Kõröshegy közt, a kõröshegyi halastó körül, volt aki a kereki várat nem találta meg, Nezdén, a földvári parkerdõben és Földváron is voltak utat tévesztõk. Szinte folyamatosan csengett a telefon segítségkérés miatt.


Végül mindenki beért szerencsésen, de még mindig nem értem az eltévedések okát, hiszen az itiner nem változott a tavalyihoz képest. Talán az elviselhetetlen hõségnek is szerepe volt a tévedésekben.


Volt aki a Balaton-átúszás elõtt melegített be egy rövid teljesítménytúrával.


Petõ Sándor TTT tagnak a Fejérkõ 50 volt az 1000. teljesítménytúrája. Egy túrabögrével és hozzá illõ tartalommal gratuláltunk neki ez alkalomból. Köszönjük, hogy a mi túránkat választotta e szép kerek alkalomra!


Ez évben elsõ alkalommal kaptak kitûzõ helyett jelvényt az 50-es táv teljesítõi, továbbá minden teljesítõ színes oklevelet kapott.


A résztvevõk közül 111 fõ valamelyik egyesületet képviselte, 125 fõ egyéni túrázó.


A következõ egyesületek képviselték magukat: Atomerõmû SE, Budapesti Természetjáró Szövetség Benke Rezsõ Természetjó Szakosztálya, Delta TE, DK Team, Fekete Bárány SE, Göcsej SE, Gyöngyvirág TE, Lokomotív TE, MAC Népstadion SE, METEOR TTE, MKE, MVTE, Olajipari Természetbarát SE, PITE, PTTE Vámos Mihály SE, Szentesi Kinizsi TE, SZKTE, Tatabányai Volán SE, Tápiószelei Természetbarát Klub, Természetjáró Bakancsos Klub, TTE, TTT, Vasas, Vágtató Csigák, Vértes Volán, Vértesi Erõmû, Völgység TE, Vulkán TSE, Zichyújfalu SE, Zöldpont


A résztvevõk a következõ településekrõl érkeztek:Ádánd, Bak, Bakonybél, Balatonboglár, Balatonföldvár, Balatonszabadi, Balatonszemes, Bicske, Budapest, Dad, Dombóvár, Dunaszentmiklós, Dunaújváros, Ecseny, Fonyód, Göd, Gyõr, Kadarkút, Kaposfõ, Kaposszekcsõ, Kaposvár, Környe, Kõröshegy, Maglód, Mezõõrs, Mike, Monor, Mór, Nagykanizsa, Nagyvenyim, Németkér, Oroszlány, Paks, Pécs, Semjénháza, Siófok, Siójut, Szár, Szentes, Szekszárd, Szentendre, Szentes, Székesfehérvár, Szigethalom, Szulok, Tamási, Tardos, Tata,Tatabánya, Tápiószele, Várpalota, Vecsés, Veszprém, Zalaegerszeg, Zichyújfalu


A rendezvény lebonyolításában 35 személy vett részt, amelybõl 32 fõ egyesületünk tagja. Köszönjük a segítséget!


Ami elfogyott: 14 kg kenyér, 3 kg zsír, 3 doboz margarin, 4 üveg házi lekvár, 2 kg lila hagyma, 4 kg paprika, 3 doboz csalamádé, 2 rekesz õszibarack, 2 vödör nápolyi, 6 liter szörp, 18 csomag szõlõcukor, 236 db Balaton szelet, 280 liter ásványvíz, valamint jelentõs mennyiségû házi pogácsa és és egyéb sütemény.


Teljesítménytúránkat anyagilag támogatta Szántód Község Önkormányzata.


Szomjunkat oltotta a Kõröshegyi Szeszfõzde Bt (280 liter ásványvízzel)


Szeretettel várunk mindenkit 2014-ben is!


Karsai Ilona

 
 
BoglárkaTúra éve: 20132013.03.03 20:03:00

 Ez évben harmadik alkalommal rendezte meg egyesületünk a Boglárka teljesítménytúrát, melynek célja Balatonboglár és a Boglári borvidék megismertetése a résztvevõkkel. A korábbi években megszokott Mini és Midi távot kibõvítettük egy 33 km-es Maxi távval.


A rendezvénynek idén is a Mathiász János Szakközépiskola adott otthont, biztosítva a kulturált rajt és cél helyet, melyet ezúton is köszönünk.


Összesen 178 személy nevezett, melybõl 31 a mini távon, 83 a midin, 64 pedig a maxin indult. A minirõl 6-an átneveztek a midi-re. A maxin 2 személy nem fejezte be a túrát, kényelmi okokból Szõlõskislakon abbahagyták.


Ez évben is meghirdettük a Boglárka kupát, melyet egy 8 fõbõl álló balatonszemesi csapat nyert el.


A Somogy-megye Teljesítménytúrázója és az Észak-Somogy Teljesítménytúra Kupa igazolólapját szorgalmasan kellett pecsételnünk. Több új igazolólapot is kiadtunk.


Sorban érkeztek az ismerõs és ismeretlen arcok, kellemes idõben jó volt a hangulat is. Tagtársaink házi sütésû süteményekkel várták õket az ellenõrzõ pontokon és a célban is jutott a korán érkezõknek. Legidõsebb teljesítõ az 1928-as születésû Göndöcz István tanár úr. Jövõre is várjuk.


A túra résztvevõi a következõ településekrõl érkeztek:


Baja, Balatonboglár, Balatonendréd, Balatonlelle, Balatonszárszó, Balatonszemes, Budapest, Budaõrs, Devecser, Dombóvár, Döbrököz, Ecseny, Érd, Fonyód, Hévíz, Kadarkút, Kaposvár, Kereki, Keszthely, Kiskunhalas, Kötcse, Magyarszék, Marcali, Nagyberény, Nagykanizsa, Nagymaros, Nagynyárád, Németkér, Paks, Pécs, Piliscsaba, Ságvár, Semjénháza, Siófok, Szár, Szekszárd, Szentes, Székesfehérvár, Szigetszentmiklós, Szõlõsgyörök, Szulok, Úrhida, Veszprém, Zamárdi, Zengõvárkony


Köszönjük, hogy velünk tartottatok. Találkozunk 2014-ben ugyanitt!


 

 
 
túra éve: 2012
Fejérkő/SzamárkőTúra éve: 20122012.07.31 22:50:37


2012. július 28-án 5. alkalommal rendeztük meg a Szamárkõ/Fejérkõ/Szántód IVV és teljesítménytúrákat. Már tavasszal elkezdtünk készülni az eseményre: több szakaszon felújítottuk a jelzéseket, s néhány apró változás miatt új itinereket készítettünk. Az NCA jóvoltából molinókat készíttettünk. Elõzõ nap szalagoztunk és sültek a pogácsák.


Összesen 222 személy nevezett ezen a hûvösnek nem mondható reggelen. Ebbõl 33 személy az 50, 75 személy a 25, 86 személy a 10 és 28 személy az 5 km-es távra. A rendkívüli hõség megviselte a résztvevõket, az 50-esbõl négyen átneveztek a 25-ös távra, de mindenki beért szintidõn belül.


Ismerõs és új arcok váltogatták egymást a nevezõ asztaloknál. A  legfiatalabb résztvevõ Fonyódról érkezett: az 1 éves Szabó Szofia Zolna, akit édesanyja tolt végig az 5 km-es távon, a legidõsebb pedig ezúttal a nagykanizsai Szûcs Rozália, aki 1925-ben született, s a Szamárkõ 12 km-es távját teljesítette.


A nap meglepetése a siófoki Darás Réka, aki 11 évesen elõször a 10-es távot, majd ezt követõen a 25-öst is teljesítette szintidõn belül ( s különösebben fáradtnak sem látszott ebben az embert próbáló hõségben, mikor beért a célba). Úgy érzem, érdemes megjegyezni a nevét, találkozunk még vele!


A pontõrök idõben a helyükön voltak, csupán egy futó elõzte meg a bálványosi pont nyitását.


Ami elfogyott: 14 kg kenyér, 2,5 kg zsír, 4 doboz margarin, 4 üveg házi lekvár, 2 kg lila hagyma, 4 kg paprika, 3 doboz csalamádé, 2 rekesz õszibarack, 22 kg dinnye, 2 vödör nápolyi, 6 liter szörp, 18 csomag szõlõcukor, 222 db Balaton szelet, 216 liter ásványvíz, valamint jelentõs mennyiségû házi pogácsa és házi készítésû bodza szörp.


A résztvevõk közül 108 fõ valamelyik egyesületet képviselte, 114 fõ egyéni túrázó volt.


A következõ egyesületek képviselték magukat: Asbóth DSE, Erdõk Népe TE, Fekete Bárány TE, Göcsej SE, Gyöngyvirág TE, Hétdomb TBE, Kaposvári TTE, KomáromVárosi SE, Kõrösök Völgye TE, Lokomotív TE, METEOR TTE Kaposvár, Mûanyag SC, Olajipari TE, Ösvénytaposó BK, Pentele TE, PITE, Pucúttnyúl SE, Szent Jakab SE, Szent Kristóf TE, Tatabányai VOLÁN SE, TTE, TTT, Vasas TE, Velinszky TSCS, Vértesi Erõmû SE,Völgység TE, Vulkán TSE, Zamárdi Petõfi SE, Zöldpont Kaposvár


A résztvevõk a következõ településekrõl érkeztek: Ács, Bak, Bakonybél, Balatonendréd, Balatonföldvár, Balatonfûzfõ, Balatonszemes, Békéscsaba, Budapest, Csemõ, Dombóvár, Dunaszentmiklós, Enying, Erdõtelek, Fonyód, Göd, Gutorfölde, Gyõr, Halásztelek, Kaposfõ, Kaposvár, Kereki, Kisapáti, Komárom, Környe, Kulcs, Nagykanizsa, Nagynyárád, Oroszlány, Pécs, Pécsvárad, Pusztaederics, Ráckeresztúr, Sándorfalva, Semjénháza, Siófok, Siójut, Solt, Sóskút, Söjtör, Szántód, Szár, Szederkény, Szekszárd, Székesfehérvár, Szentkirályszabadja, Szõlõsgyörök, Tapolca, Tardos, Tata, Tardos, Türje, Úrhida, Vác, Várpalota, Zalaegerszeg, Zamárdi


A rendezvény lebonyolításában 34 személy vett részt, amelybõl 32 fõ egyesületünk tagja. A pusztaszemesi pontot Bognár Zsolt, a ságvári Tökölõ/Löszölõ túrák rendezõje és barátja, Gyöngyösi Árpád biztosította. Köszönjük a segítséget!


Teljesítménytúránkat anyagilag támogatta Szántód Község Önkormányzata.


Szomjunkat oltotta a Kõröshegyi Szeszfõzde Bt (198 liter ásványvízzel)


Gratulálunk minden teljesítõnek és szeretettel várunk mindenkit jövõre is!


Karsai Ilona


Szent Kristóf Természetjáró Egyesület

 
 
Pünkösdi OrchideaTúra éve: 20122012.06.12 20:02:48

 Egyesületünk ez évben elõször vett rész a Gyalogtúrázók Országos Találkozóján, mely ez évben Gyenesdiáson került megrendezésre. Nem volt könnyû választani a számtalan érdekesnek ígérkezõ program közül, végül a Pünkösdi Orchidea Teljesítménytúrát, s a Szent György-hegyet bemutató Értékek és szépségek vezetett gyalogtúrát választottuk.


25-én érkeztünk. A regisztráció és az üdvözlõcsomagok átvétele után részt vettünk az ünnepélyes megnyitón, ahol üdvözölte a résztvevõket Gál Lajos, Gyenesdiás polgármestere, Garancsi István sz MTSZ új elnöke, Dr Simkó Gabriella, valamint Varga László a Bakonyerdõ Zrt vezérigazgatója is. Szlovák természetjárók is jelen voltak a rendezvényen. Kerestem ismerõs arcokat, de egyedül Horváth Zoltánnal üdvözölhettük egymást. Mint közben megtudtam, kb 500 természetjáró regisztrált az Országos találkozóra, 17 megye képviseletében. Somogyból egyedül a mi egyesületünk képviselte magát.


26-án a Pünkösdi Orchidea teljesítménytúra 20 km-es távjára neveztünk. Az útvonal ismerõs volt, nagyobb részt a Lepke 25 teljesítménytúra útvonalán haladt. De más a táj áprilisban és más Pünkösdkor. Akkor a kankalin virágzik, most az orchideát és az árvalányhajat csodálhattuk meg. Induláskor sajnálkoztam, hogy kimarad a kutyatemetõ, de láss csodát: bónusz ajándékként megkaptuk azt is. Kissé elbámészkodtunk, s a Berzsenyi kilátó elõtt továbbmentünk mint kellett volna. Rögtön belém nyilallt, hogy néhány évvel ezelõtt túratársaink is itt maradtak el a csapattól, nem vették észre, hogy a jelzés bevezet az erdõbe, s egy ösvényen halad tovább. Akkor telefonos segítséget vettünk igénybe, most visszagyalogoltunk.


11 ellenõrzõ pont volt, a pontõrök segítõkészek, s az ellátás is magas színvonalú.


15 órakor értünk célba. Átvettük kitûzõnket és az emléklapot. Kellemes túra volt. Köszönet a rendezésért a Forrásvíz Természetbarát Egyesületnek!


Beszámoló és képek: www.szkte.hu


 

 
 
túra éve: 2010
Lepke (Vasas nagy 8-as)Túra éve: 20102010.03.22 22:49:00

Peti immár a szokásosnak mondható Lepke 40-re készült immár ötödször, s mivel fájt a fogam egy kis zsenge medvehagyma levélre, úgy döntöttem, elkísérem a rövidebb távon. Editet hívtam, hogy ne egyedül kelljen gyalogolnom, tudtam, hogy nem mond nemet :o)


Fényképezõgépet szándékosan nem vittem, mert nagyon visszatart a haladásban,de rövid idõ után rájöttem, hogy telefonnal is lehet fényképezni. Sajnos.


Reggel fél nyolckor startoltunk, s mire kiléptünk a vasútállomástól, Petinek már a hátát sem láttuk. Eseménymentesen jutottunk a Berzsenyi kilátóhoz, itt fogyasztottuk el a reggelit, szétnéztünk a tetejérõl, de mivel fújt a szél, nem sokat idõztünk ott. A Büdöskútnál újabb pecsét, majd hamarosan a 7. ellenõrzõponthoz értünk, ahol apró tûzrakás égett. Útközben kankalinnal, hóvirággal, frissen elõbújt medvehgymával is találkoztunk, az utóbbi levelébõl szedtünk is a szendvicsünkbe. Lementünk a Szent Miklós - forráshoz, ahol újabb pecsét, - ezúttal lepkés ke- rül az itinerre. Elmentünk a szolgálat közben elhúnyt rendõrkutyák temetõje mellett, amelyet alaposan széttapostak már. Kár érte, megható kis hely. Innen ismét a Büdöskút következett, ahol immár a büfében kaptunk pecsétet, valamint- zsíros és vajaskenyeret, különsen ízletes teával. Több quados parkolt ott, külföldiek, a természetõr félreállította õket, de nem vártuk meg a végeredményt, így is elég sokat idõztünk ott. Felmentünk a Pad-kre, ahol egy vadkan volt a bélyegzõn, majd szép erdei fenyvesben haladtunk, amelynek az utolsó szakasza eléggélehangoló látványt nyújtott, így értünk el a Csereze-hegyi ellenõrzõ ponthoz. Itt újabb bélyegzõ, s egy kis fehér borral is kínálgattak a srácok, de nem éltünk a lehetõséggel. Továbbhaladtunk a zöld kereszten, s gyorsan egy házhoz értünk, ahol azt láttuk, hogy nem látunk jelzést. Elõvettem a GPS-t, amely szerint kissé elõbb balra kellett volna fordulnunk. Visszamentünk (itt be is értek bennünket mások is), s együtt bóklásztunk a fiatal fenyvesben. Eleinte még láttunk jelzést, aztán elfogyott. Itt kissé pánikba estem, mert egy óránk volt már csak vissza, hogy szintidõn belül beérjünk, egy német úr is kiabált utánunk, hogy most merre, s én  úgy döntöttem, hogy toronyiránt megyek. Becéloztam a Szent Mihály - dombot, végre elértünk a fõútig, innen már újra elõbukkantak a jelzések is.


Peti a Szent Mihály hegy alatti ellenõrzõpontál ért be bennünket, de neki még fel kellett mennie a szemközti dombra, mi pedig a cél felé vettük az irányt. 5 óra 50 perc volt a szintidõnk, örültem, hogy egyáltalán beértünk. Önbecsülésemet nagyban rombolta, hogy a 82 éves (vagy 83 már?) Göndöcz Pista bácsi már elégedetten üldögélt a váróban az 5 órás szintidejével. Remélem, még sok teljesítménytúrán összefutok vele! Itt kupica pálinkával kínáltak, de kihagytuk. Fél órát vártunk Petire, õ 6 óra 30 perc alatt végzett a 40-es távval. Másnap még levezette a Bia25-ön.Mindannyian átvettük kiérdemelt kitûzõnket, s ismét megfogadtam, hogy többet nem húzom az idõt fényképezéssel.


Maga a túra szép volt, jól szervezett, a tea finom, de abban a kis zöld fenyvesben valóban elkelne némi segítség. Köszönjük a szervezést! Jövünk még.

 
 
túra éve: 2009
Piros túrák / Magyar VándorTúra éve: 20092009.11.01 08:48:20
Magyar Vándor
2009.10.31.

Kisfiam egész héten mondogatta, hogy el kellene menni a Piros 35-re, de nem vettem komolyan, mert nála úgyis elõzõ este derül ki, hogy valóban indul-e. Péntek délután közölte, hogy megy, s hívott, tartsak vele. Én a Szakó-nyeregben már kétszer megfogadtam, hogy többet oda nem megyek, így ezt most be is tartottam, inkább a kényelmesnek tûnõ Magyar Vándort választottam, s rögtön kerestem is hozzá partnert, mert egyedül nem olyan jó túrázni.
5,40-kor indultunk, Peti már 7 elõtt katapultált a Római-fürdõnél, zsebében a pót-slusszkulccsal, mi pedig Edittel Dobogókõn parkoltunk le 8 elõtt.
Mivel nevezni 9,30-tól lehetett, s nem volt kedvünk fázni, sem az autóban üldögélni, úgy döntöttünk, hogy csinálunk egy bevezetõ túrát. A Thirring-körútat választottuk, mivel az még belefért a rajtig. Pár „fekvõrendõrt” átlépve, megkerülve értünk el Hegedûs Robi kopjafájához, ahol meggyújtottunk egy mécsest az emlékére, mivel az „véletlenül” ott lapult a zsákomban.
Mire végére értünk a körútnak, már gyülekeztek is a turista Múzeum elõtt. Mi is csatlakoztunk, s szerettem volna elemelni két nevezési lapot, hogy kitöltsem, de kaptam egy kis dörgedelmet, hogy itt nem így illik. Égtem, azt hittem, hogy elõbb kitöltöm, s leadáskor fizetek, de fordított sorrend volt. Bocs még egyszer. Ezután már illedelmesen összeszedtem az összes aprómat, hogy legyen váltópénz, leróttuk a nevezési díjat, töltöttünk, kaptunk itinert, s 9,40-kor rajtoltunk is.
Szép az erdõ õsszel, jó volt lefelé haladni Dobogókõtõl, néha eszembe jutott Peti a Kevéllyel és a Szakó-nyereggel együtt, s örültem, hogy nem oda mentem. Itt még úgysem voltam, csak a kéken.
Gyorsan Pilisszentkeresztre értünk, ahol ismerõs volt a Felsõ kocsma mint kéktúrás bélyegzõhely, de itt most nem kellett bélyegezni. A cukrászda csábított, de ellenálltam. Viszont benéztünk a temetõhöz, szeretem a régi sírköveket nézegetni. Gyorsan megnézegettem õket, majd mentünk is tovább.
A Magas-hegyi nyeregben volt egy bónusz ellenõrzõpont ásványvízzel. Ezt nem hagytam ki, gyorsan bekaptam a reggelire szánt szendvicset és ittam hozzá hûs ásványvizet. Mentünk is tovább.
Ezután volt egy kis eltévedési lehetõség, de mivel már mindenki szembe jött a Csillagösvény után, hamarosan megtaláltuk a helyes utat, melyet egy jobb napokat látott fémoszlop jelzett, rajta nyíllal. Hamarosan elértük a Csévi-nyeregben az 1. ellenõrzõpontot. Szegény srác 20,05-ig fagyoskodik ott, nem irigyeltem. Pecsételtünk, a cukorkát most kihagytuk, de mivel még kísértett a pilisszentkereszti cukrászda emléke, elmorzsoltam egy Sport szeletet.
Megálltunk pár percre az Iluska-forrás kiszáradt medrénél, majd gyorsan továbbálltunk.
Útközben nem olvastuk az itinert, így nem vettük észre, hogy át kellett volna váltanunk a sárga sávra, s felmentünk a kõolajvezeték nyomvonaláig (érdekes módon volt felette is egy szalag, arra nem jöttem rá, hogy miért, hiszen nem arra kellett menni), így a nyomvonalon haladva érkeztünk Pilisvörösvárig. Itt megállapítottam, hogy szinte minden utcát Kálvária utcának hívnak.
Megcsodáltam az érdekes stációkat, felmentünk a Kálváriához, gyönyörû volt a kilátás a Hármashatár-hegy irányába, majd a vasút felett áthaladva hamarosan megtaláltuk a Béke u.7-et.
Itt szép szóval, zsíros és margarinos kenyérrel, felvágottal, szörpökkel vártak. (Nem is tudom, otthon miért került le az étlapról a zsíros kenyér, itt olyan jól esett!).
Átvettük az oklevelet és kitûzõt, pontosan 5 óra alatt teljesítettük a túrát. Mire lenyeltem az utolsó falat zsíros kenyeret, már jött is értünk Peti (a Dobogókõn hagyott autóval), aki immár negyedszer teljesítette a Piros 35-öt, szintideje 7,10 volt.
Kértem, hogy számoljon be a túráról, azt mondta, hogy „Jó volt.”
Köszönjük a rendezõknek.

Képek:
http://picasaweb.google.com/karica.2009/MagyarVandor
 
 
túra éve: 2007
Megalöszölő/Löszölő/TökölőTúra éve: 20072007.07.07 20:33:30
Tökölõ 16

Már régóta nyomasztott az a dolog., hogy kis hazánk tájait sorra bejárom, de lakóhelyem környékét nem ismerem igazán. Ezért nagyon megörültem, amikor a túranaptárban felbukkant a Ságvárért Egyesület kiírása a Löszölõ/Tökölõ túrákra.
Így a mai napon ebbõl az adósságomból törlesztettem keveset.
Párommal a rövid, Tökölõ szakaszt választottuk, nekünk ezek a kényelmes távok. Reggel korán keltünk, nem igazán volt kedvem túrázni, de mivel a Cinege 25-re nem tudtunk elmenni, bántott volna, ha ezt is kihagyjuk.
7 órakor érkeztünk Ságvárra. Az iskola udvarán mindkét távnak külön rajtja volt. Színvonalas, meglepõen részletes, térképpel, hosszmetszettel, leírással ellátott itinert kaptunk, amelyben még üdvözlõ szöveg is volt.
7,15-kor indultunk. Gyorsan elhagytuk a lakott területet. Áthaladtunk a Jaba-patak hídján, majd egy mélyúton folytattuk utunkat.
Egy 10 év körüli gyerekekbõl álló kis csapattal haladtunk együtt, meg-megelõzve egymást. Kissé irigykedve csodáltam õket, ahogy végigszaladgálták, játszották a túra teljes hosszát. Utána talán még el is mentek focizni :o)
Az elsõ ellenõrzõ pont a Bujó-liknál volt, ami egy nagyon praktikus földbevájt alagút, amelyet valamikor a helybéli parasztok vájtak, hogy ne kelljen megkerülni nekik körbe a hegyet. Áthaladva rajta olyan érzésem volt, mint amikor a horvát tengerpart fele autókáztunk az alagutakon át. De ez barátságosabb. Ezután egy borókásra értünk egy rövid, de erõs kaptatóval. A kaptató egy csodálatos panorámájú gerincre vezetett. Itt volt a 2. ellenõrzõ pont. Még a szám is tátva maradt a látványtól. Soha nem hittem volna, hogy itt a közelben ilyen csodaszép helyek vannak. Itt már nagyon örültem, hogy eljöttünk. El is idõztünk egy keveset.
Az út levezetett a völgybe, ahol a Képes-fának nevezett hatalmas tölgynél idõztünk keveset. Innen ismét felfelé vezetett az út, az Ördögárok mentén vezetett végig. Elég hamar elértük a virágmányi kunyhót, ahol ismét pontõrök vártak bennünket. Frissítõt, szõlõcukrot, pogácsát is kaptunk. Pihenés közben beszélgettünk kicsit a pontõrökkel.
A 4. ellenõrzõ pontot egy meredek lejtõn értük el. Ezeket nem nagyon szereti a térdem, még szerencse, hogy nálam volt a túrabot. Ma kivételesen nem hagytam el egyszer sem. A 4. ellenõrzõ pontot 12-es szobának hívták, ami tulajdonképpen egy múlt századi betyárbarlang, amelyet a löszfalban alakítottak ki az akkori betyárok. Egy katakomba jellegû rendszer, be is lehetett mászni. Gyertyákkal kivilágították, s a pontõrök még lámpát is biztosítottak, hogy mindenki megnézhesse. Én nem mertem bemászni, mert féltem, hogy beszorulok, de a párom végigment rajta. A gyerekeknek is nagyon tetszett, egyik még idegenvezetést is vállalt. :o)
Innen tovább ereszkedtünk elég meredeken lefelé, majd egy kényelmes szakasz következett. A Jaba-patak melletti réten folytattuk az utat, majd egy nagyon látványos vízmosás mentén haladtunk, majd egy horhosban folytatódott az út, amely után elértük a szõlõhegyet. Az út menti meggyfák ontották érett gyümölcsüket. Csipegettünk is belõle, nehogy megsértõdjenek.
Hamarosan elértük a rétet, ahol tehéncsorda legelészett békésen. Itt volt az 5. ellenõrzõ pont.
Innen már csak 1 km volt a célig, de ezen a rövid szakaszon is volt látnivaló: kis mesterséges horgásztó, emuk és lámák a másik oldalon, 2 békésen úszkáló hattyú társaságában.
A célban meleg kézfogás, nagyon szép, színvonalas oklevél, kitûzõ, zsíroskenyér, pogácsa és frissítõ várt bennünket.
Beszélgettünk pár mondatot a túra szülõatyjával, csillapítottuk szomjunkat és éhségünket, majd elégedetten távoztunk.
Nem szeretnék hazabeszélni, de ilyen gondosan elõkészített és kivitelezett túra nagyon kevés van. Végig volt szalagozva, az útvonal gazosabb része elõzõ nap kaszálva, minden ellenõrzõponton frissítõ és szõlõcukor, barátságos szavak várták a túrán résztvevõket.
Köszönöm a rendezõknek, hogy megmutatták nekünk ezt a látnivalókban gazdag, csodaszép tájat!
Jövõre visszajövünk, de akkor már hozzuk magunkkal az egyesületünket is.

 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár