Túrabeszámolók


túra éve: 2011
Bükki forrásokTúra éve: 20112011.05.01 10:12:04

 17 km, szint: 703 m


Kedves túrázók.


Néhány észre vétel, annak ,aki elõször indul ezen a túrán. A természet gyönyörû, ébredezik a táj, a patakok követnek minket végig az egész túrán. Kikapcsolódásra fantasztikus. 


A Bükki források régóta izgatja a fantáziámat, mert nagyon szeretem ezt a környéket, és nagyon szép helyeket rejt a hegység.  


Az indulásnál kaptunk itinerary-t és csokit, ez nagyon jó,de az útiterv nem használható. Nem mondták el, hogy az elsõ ellenõrzõ pontnál, nem lesz senki, hanem a forrásnál egy kódot írjunk le. Ezt mi kihagytuk, hisz nem tudtuk, hogy le kell írni. Csodálkoztunk, hogy senkit sem találtunk a helyszínen. A második ellenörzõ pontnál már vannak szervezõk, õk igazítottak útba. Térkép ajánlott, mert az útitervben kevés a segítõ utasítás. Csak a jelzés színe,formája van jelölve, hogy váltani fog pirosról sárgára, dehogy hol, és balra vagy jobbra egy elágazásnál, az nincs leírva. :-)


Tehát: Flóra forrás, Magos Kõ, Köpüs forrás: kód


 A 17 km-es távon, csak egyszer találkozunk ellenõrzõ pontnál szervezõvel. A 17 km.-es táv célja, viszont a Szövetség forrás. Innen indul a kisvasút. Ez visz vissza Lillafüredre. A honlapon, nem így szerepel. Cél és indulásként  Lillafüred van beírva. Ez azért fontos, mert a kisvasút nem mindig jár, és ha éppen nem, akkor egy jó 3-4 km-ert még sétálni kell Lillafüredig. Ezt jó tudni.


A túra útvonala egyébként nagyon szuper, fantasztikus helyeket jár be! :-)


 


üdvözlettel


B.ibolya

 
 
Horváth József EmléktúraTúra éve: 20112011.05.01 09:42:54

 Kedves Mindenki,


 


Szeretném elmondani az észre vételeimet, a túrával kapcsolatban, mert remélem, hogy az egyesület ebbõl tud tanulni, és a  további túrái szervezésnél kicsit körültekintõbbek lesznek.


A családunk 2007 óta rendszeresen túrázik, sok helyszínen indultunk már, a Börzsönyt is nagyon szeretjük. Horváth József Emléktúrán még nem vettünk részt. Budapesthez viszonylag közel volt, így döntöttük egy laza 20 km-es táv mellett. Mi nem tartozunk a fanatikus túrázók közé,de rendszeresen túrázunk, és általában jóval szintidõ alatt szoktunk teljesíteni. A rohanó és sûrû hétköznapok ellenére jó kondiban vagyunk. :-) Minket a táv mellett a kikapcsolódás, a természet szépsége, a túra élvezése, a friss levegõ érdekel. Azért írom, le ezt a bevezetõt, mert számunkra pont ezt az élvezhetõségét, szépségét veszítette el a túra, a figyelmetlen leírás/útvonalmegadás miatt. Hozzá tenném, hogy nem mindenki térképpel a kezében szeret túrára indulni, ha egy itinerary jól meg van írva, akkor nincs szükség térképre. Fontosnak tartom, mert sok korunkbeli fiatal családot ki tudtunk már csábítani az élményeinkkel a szabadba. DE, ha vacak az útiterv, elmegy a kedvük az embereknek a bizonytalan trappolástól és nem járnak többet túrázni. Erre szerintem oda kell figyelni, ha azt szeretnénk, minél többen induljanak a túrán, és minél többen élvezzék a természetet. 


Az elsõ ellenõrzõ pontig nem volt semmi gond, bár nagyon hamar beértünk, de arra gondoltunk, hogy hûha, milyen ügyesek vagyunk, gyorsak voltunk. :-) Aztán jött az izgalom. A gond az volt (útolag visszatekintve), hogy nem lehetett értelmezni, hogy az intinerary-ben olvasott utasításokat, mikor kell igénybe venni. Kb. 4-5 patakon áthaladtunk, miközben az itinerary által jeleztt 1 patak igen fontos lett volna. Hát így a Nógrádi vár alatt mentünk egy jó kört. Sajnos a helybéliek is elirányítottak, de aztán megtaláltuk a helyes utat, és a zöld/kék, aztán csak zöld jelzést követtük a Királyrétig. Ez kb. plusz 5-6 km lehetett. Nem baj, még idõben voltunk. Általában egy  "eltévedés" még bele szokott férni a túrákba. Elértük a Királyrétet, ott pihentünk, aztán felkapaszkodtunk a hegyen, az utasításra már nem hagyatkoztunk, hanem az ellenõrzõpontnál lévõ Úrtól kértünk útbaigazítást. Piros jelzést kellett követni. Szintén elérkeztünk egy elágazásig, ahol másokkal együtt vissza kellett fordulni, mert eltüntek a jelek. Megint nem volt egyértelmû egy 3-as elágazásnál, hogy merre tovább. Aztán meglettek újra a jelek. Az erdõben, szintén vissza kellett fordulni, mert nem volt észre vehetõ, hogy elkanyarodik a jelzés. Ilyenkor szoktak más túrákon szalagokat kitenni. Itt semmit nem találtunk. Ráadásul az erdõ elég "kupis" volt, kidõlt fák, jobbra balra... kerülgetni kellett, bújkálni. Erre figyelni kell a szervezõknek, hogy megfelelõ-e a körülmény,észrevehetõ a jelzés. Több túrázóval együtt figyeltük, hogy most vajon merre? Ez a része is izgalmas, de nem tájékozódási túrára jöttünk. Végül beérkeztünk a célba, éppen a szintidõt teljesítve. Megkaptuk az oklevelet, de nagyon sajnáltam azokat, akik szintén bojongtak az erdõben, és nem értek be idõben. Õk nem kaptak oklevelet. 


Az indulási helyszín megközelítése, nincs kitáblázva, már Szokolyán kérdezõsködni kellett. (Szokolya vasútállomás). Ha megérkezünk, nem hinnénk, hogy ott van. A leírás nem megfelelõ,nincs térképrajz a túra útvolnaláról, az itinerary-n. Nincsenek szalagok, ahol tévedési lehetõség merülhet fel. Javaslom, aki ezt a túrát választja, vigyen magával Börzsöny térképet.


A zsíroskenyér fenséges volt, és a táj gyönyörû. Remélem, ezzel a beszámolóval segítek az Egyesületnek, hogy a jövõben, minél több fiatal szívesen induljon a túráikon.


Üdvözlettel: B.Ibolya 


 


 

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár