Túrabeszámolók


túra éve: 2019
Gróf Sándor Móric EmléktúraTúra éve: 20192019.08.04 06:59:06

 Hódító túrák Grof Sándor Móric emléktúra L 15 km


Idén a hódító túrák néven a KEM- I túrák új színt kaptak, nagy oörömömre. A rendezvénysorozat egyik állomása lett ez a túra, és mint megyei lakosok ingyen nevezhetünk, ha nem kérünk külön ellátást. Nem kértünk. Nagyon szép túrás idő volt, jó szervezés, sok minden tetszett, de az Öreglyuk barlang ámulatba ejtett. ilyen kincsek itt a közelben és én nem láttam, hát már megérte eljönni. Nagyon. jól éreztük magunkat. A szervezés is jó volt. 

 
 
Velencei-tavi Túra TriatlonTúra éve: 20192019.08.04 06:40:15

 M táv- 1500 M úszás, 13 km bicó, 7.5 km túra,16 km bicó


 

Kiváló triatlonos időjárásban került megrendezésre ez a esemèny, annyirameleg van, hogy jól essen az úszás, de nem az a dögletes, h bicozni és túrázni is legyen kedvünk. A regisztráció szuper gördülékeny, a bicókat is letesszuk, a ruhatárnál van nèmi sor, és már csobbanunk is. A 10 èvesemnek szinte végig leèr a lába..uszkálunk , beszélgetünk, de mivel a 8 évesen is naponta ennèl jóval többet úszik, nem kihivás. 40 perc múlva kiszállunk, átöltözunk és jöhet a bicó. A kislányom mèg sosem tekert ennyit, itt kicsit félek h fog menni, nagyon szép időben, kellemes útvonalon haladunk, megállunk a kilatónál enni. Az eseményt filmező kamerás ember sokat vesz minket, biztos tetszik neki a két gyerek. Megérkezünk Pákozdra, és radobbenunk h egy darab itinert sem hoztunk magunkkal. Sebaj pecsètelnek a karszalagunkra. ledepozunk és jöhet a túra, előtte víz, szőlőcukor, kulacstöltes, mobilwc. A bicókat leláncoljuk, biztos ami tuti. A túra nagyon jól esik, hiába no, vhogy az erdei energiák töltenek engem a legjobban, felsetalunk az ingokövekhez. Egy pici emelkedő, de egyébként nem nehéz túra, sokat beszélgetünk, fotózgatunk. Nem sietunk. Szendvicset is hoztunk, meg az úszás után kapott celcsomag is nálunk, alma, csoki, ropi, sör. Sétálunk visszafelé, megérkezve újabb pecsét a karszalagra aztán bicó és irány vissza. Mindenhol ahol rossz felé lehetne kanyarodni szervezők állnak, így sehol nem lehet eltévedni. A másik irányból közelítjük Gárdonyt. Velencènèl az úton kell menni az nem tetszik, nagy a forgalom, félek kicsit. Azta biciklis úton tovább. A kislányom már kipurcan, de hősiesen bírja. Ma ő a legfiatalabb ezen a távon. Ès befutunk, vonalkódcsippantás, lángos, fagyi. Végig fülig ért a szám,  nagyon kedves családi emlék marad. Szuper szervezés, és a nevezési díjban lévő póló is szèp, büszkén fogjuk hordani. 

 
 
 
Magyarországi ForrástúrákTúra éve: 20192019.04.14 20:06:17

 Nahát elfelejtettem megemlekzeni erről a túrázól A 8 km távot választottuk a téli havas tájon nagyon szép élmény volt. Sok hócsataval, rövid vidám túra volt. Szép jelvényt is kaptunk.

 
 
Glow teljesítménytúrák VárgesztesTúra éve: 20192019.04.14 19:57:23

 Idèn kicsit esős, saras, de a szervezés meg mindig szuper, a Vèrtes gyönyörű és a túra végén a szendvicsek finomak voltak .Az újraélesztés fortélyaival is megismerkedtünk. Szívem csücske ez a túra.

 
 
Téli TihanyTúra éve: 20192019.02.03 20:25:07

Téli Tihany 10


Az éremszerzés lehetősége felcsigázott és Tihanyba vonzott minket. No egy ilyen meseszép éremért érdemes, gondoltuk és éltünk az előnevezés lehetőségével. A gyerekek is lelkesen indultak neki, ráadásul Tihanyba még nem jártak, viszont Helka nyomában ismerősként üdvözöltünk egy-klt helyszínt. Amig a nagyobbik Helka meséjével szórakoztatott minket, addig hipphopp túl is voltunk az első pár ellenőrző ponton, az Átjáró-barlangon, el a Belső-tó mellett, irány a Barátlakások felé...ez a környék valami egészen mesés..már csak a Barátlakások miatt érdemes volt Tihanyig elutaznunk. A sár eléggé nehezítette a dolgunkat, igazi dagonyázásban volt részünk, sokszor csak a botok mentettek meg a kapitális hasraeséstől. A kikötőben megcsodáltuk a befagyott Balatont, de a sokk, hogy még 100 m szintet kell caplatnunk, fel az Apátsághoz és a Kálváriára igencsak megütött. Ezt az utolsó etapot már nehezen emésztetettem meg, a másnapi izomlázat is itt szereztem, a könnyed infarktustól már nem is beszélve...de végül nehezen de beértünk a célba talpig sarasan, szutykosan, totál elfáradva...büszként fotózkodtunk az éremmel..ettünk egy kis virslit, rehidráltunk és fáradtan, de büszkén utaztunk haza. Persze a gyerekek bírták megint a legjobban. Profi szervezés (kis szaidmusra vall az utolsó két kilméteren  am ikor már azt hitted h innen laza menet, felküldeni a népet a Kálváriára, de hát a belefeléfordulás is nagy émény), jó ellátás, kicsit sok sár, gyönyörű környék. Szép élmény marad, köszönjük.

 
 
túra éve: 2018
Szomor teljesítménytúrák (1956-os emléktúra)Túra éve: 20182018.10.23 15:57:43

A Kézdi 10-re vállakoztunk a gyerekekkel. Nem túl hosszú, mégis bejárja a környéket. Busszal vittek át minket Zsámbékra, ahol a nevezés helyszíne van. Kiváló szalagozás,, itiner, ismertető, iszonyú jól szervezett túrák a Szomori túrák. Eltévedni lehetetlen. A táj maga nem nyűgözött le, de voltak kedves, színes, őszi részek. Ismerőssel is találkoztunk, sok ember volt, igazi túraünnep. 3,5 óra alatt megvolt a 12 km, nem volt nagyon strapás, de kicsi szint, emelkedő, meredek lejtő nehezíti, teszi izgalmassá. Hazafelé az oklevéllel, kitűzővel a zsebünkben visszamenünkt a Zsámbéki támeplomot megcsodálni. Az ünnep alkalmából ingyenes a belépés. Gyönyörű hely. Gratula a szervezőknek.

 
 
Ősz a CuhánTúra éve: 20182018.09.30 14:41:05

Ősz a Cuhán 15 km


Gyönyörű idpnek ígérkezett, így az előnevezési határidő után ugyan, de sikeresen jelentkeztünk a túrára. Korán ébresztettem a gyerekeket, hogy időben kezdhessük a túrát. Ismerem a Cuha szurdok látogatottságát, és a büfé népszerűségét, így gondoltam a nagy tömeg előtt elrajtolunk. 8:30 körül már caplattunk, kicsit kellett várni a neveztésre. Egy térképet kaptunk csak, de az elegendőnek bizonyult, a másik oldalon a pecsételőlap. Szép, kicsit szintes túra, a Hódos-ér és a Cuha-patak ölelésében. Két kódos pont volt, de a másodikat nem találtuk meg, csak egy kis darabka papír mutatta, hogy ott volt vmi kiragasztva. A végén kiderült, hogy nem a "fő-úton" volt, hanem kicsit beljebb, de a fényképek és az elmondásunk bizonyította, hogy jártunk ott. Mint kkderült, amit láttunk még az előző túra kiirásának maradványa volt. A Hódos-ér kicsit nyugisabb, a Cuha-szurdok már nagyobb tömeget vonzott. A pihenőknél nagy volt az élet. Kb. 3,5 óra alatt értünk be a gyerekekkel (7 és 9,5) , akik a bakancsban kicsit szenvedtek, de vizes átkelések miatt a vízálló cipő igen javasolt. Nekem nem volt, igy nem úsztam meg száraz lábbal , de sebaj. A célban a felnőtteknek egy jó kis tönkölybúzás lángos járt és mind a négyen fém jelvényt kaptunk, amihez csak gratulálni tudok, mert csodaszép, mind a három féle. Megérte ezért a túráért egy órát autózni, jó hanguzlatú, könnyű túra, szép emlékekkel.

 
 
GerecseTúra éve: 20182018.09.27 19:17:47

 Gerecse 20


Most jutott eszembe, hogy nem írtam erről a hazai tömegrendezvényről egy sort sem, pedig megérdemelte volna. Azt hiszem a tömeg nagysága igazi fesztiválhangulatot ad ennek az eseménynek. Mi élveztük a gyerekekkel 7 és 9 évesek,  legjobban az erdei rész tetszett ami átvisz Vtolna felé. Utána a kavicsos caplatás annyira nem, de a repcemezők emlékezetesek maradtak. A gyerekeknek tetszett a sok apró repiajándék, és a célban a földikutya témával foglalkozó asztal. Nem kifejezetten ezekért az élményekért járunk túrázni, de mint helyiek a részvétel szinte kötelező :-)

 
 
A Pál utcai fiúk/és Molnár Ferenc nyomábanTúra éve: 20182018.09.15 19:08:39

Egy könnyed , érdekes séta, érintve sok pontot ami Molnár Ferenchez ill. a regényhez kapcsolódik. A menet közben kitölteni való kérdéssor folyamatosan fentartja a figyelmet és az érdeklődést. Az Einstandos szoborcsoportál a szervezők egy kis golyózásról, ajándék üveggolyóról és golyórágóról is gondoskodtak. A kitűző szép és igényes, a végén az Új Grundon egy teszt, és egy kis játszóterezés és belefért. Tartalmas délelőtti program visszarepít egy kicsit a múltban. Ebédre már otthon is voltunk. Köszönet a szervezőknek, a gyerekek és mi is nagyon élveztük.

 
 
Szent Bernát EmléktúraTúra éve: 20182018.05.13 11:19:34

 Várkörút 15 km Tábitha jótèkonysági túra


Ezen a napon nagy volt a valasztek, a nemes ügy miatt választottuk ezt a túrát. A részvételi díjjal a beteg gyerekeket támogatják. 


Máskor is voltunk hosszabb túrán a gyerekekkel, de a piros L meglepoen nehezen járható...a 10. ember nagyságú kidőlt fatörzs után új értelmet nyert a túra..a szűk, sziklás, nehéz terep emberpróbáló volt...kicsi gyerekkel nem ajánlom...csokako  után már laza...a vendéglátás melegszivű volt..hotdog, müzli, tea, mosolygós rendezők, szép táj...emlékezetes túra marad..minden értelemben

 
 
Glow teljesítménytúrák VárgesztesTúra éve: 20182018.04.22 13:53:48

 10 km- Szuper szervezés, kiváló időjárás, jó szalagozas. Térkép , itiner szinte nem is kellett...nagyon szép táj, elején kis emelkedő, utána barátságos szintek...a végén oklevél, kitűző, mennyei szendok, kedves szervezők..csupa szuperlatívusz...gratulálok..(y)

 
 
túra éve: 2017
Téli VértesTúra éve: 20172017.12.23 13:32:41

 Tèli Vèrtes 10 km


Barátságos rendezők, kicsit sáros, de gyönyörű táj, kisgyerekkel is teljesíthető táv...megkoronázása az évnek ..a Zuppa-tetőn a Nap is ránkkacsintott...Száron amíg beslattyogtunk a sörözőhöz az uncsis volt, még pont lekestuk a vonatot...majd egy órát fagyoskodtunk a vasútállomáson, de csupa jó emlèkkel, èn egy zakózás után derékig sárosan megérkeztünk vissza Szligetre...az oklevél, a kitűző gyönyörű..a hangulat barátságos...máskor is inkább turáztunk mint beiglit sütünk 

 
 
BUDTúra éve: 20172017.11.05 15:45:48

 BUD 7 Kèsőn indultunk el, így már csak a 7 km-es fért bele. Jó hangulatú kis gyerekkel is kényelmesen teljesíthető túra. A szervezők kedvesek, az idő szép, az őszi erdő szintén, van kis emelkedő az utolsó etapra..de 2 óra 20 perc alatt egy 6 és egy 8 éves gyerekkel lesetaltuk. Mi több mint 8 km- T mertünk gps-szel. A puffin lekváros fánkos megálló emlékezetes marad...a végén Bud-os oklevél és kitűző már nem volt, de sima budai tt-s még igen, választhattunk is. A hagymasbab nem volt túl finom, de nem is ez a lényeg...így is kellemes hangulatú tura volt a Mester emlékére...köszönjük a szervezőknek...egy puffin lekvárt is hazavittünk...és most megnéztünk egy filmet ..talán a Nincs kettő négy nelkult...

 
 
TatabányaTúra éve: 20172017.10.16 20:52:38

 Tatabánya 20 Nagyon szép  Vèrtes ősszel, a túra útvonal szép helyeken halad. Sztem elég kemény túra, amikor már azt hinnédhogy túl vagy a nehezèn, akkor kezdődik a java. Két kisgyerekkel voltunk, ők jobban bírták mint mi, de a 6 óra túl tempós. Semmi vizveteli lehetőség, Csákányos után. Semmiellátás, kis csoki, zsíros kenyér tea a célban, jó lenne az Újosztasnal is víz és ott a csoki. Az árért elég fapados, de a szervezők aranyosak voltak. Az őszi erdő gyönyörű.

 
 
Kevély körüli kevergés / Kevély alatti bolyongásTúra éve: 20172017.09.09 16:28:19

 Bolyongás: Az Ösvènytaposók szuper szervezését kiemelném, szépen jelölt útvonal , szalagozas, ellátmány, sok kedves szó.Kèt kis gyerekkel vettünk részt a túrán, valahogy a 11-ből 15 km lett, pedig el sem tévedtünk, de volt hivatalosan utvonalmodositas, szépen kitablazva. Az egri várnál èpp rendezvèny volt, színtidő gyakorlatilag nem volt, így ott sokat elidoztunk. Sok volt a repülőgép zaj, az zavart, de volt sok érdekes, szép rész a túrán. A turatarsak udvariasak, kedvesek voltak. Kellemes hangulatú túra volt, köszönjük.

 
 
Fürkész/Csillagváró/Éji vadász / 7 Mérföldes tekergésTúra éve: 20172017.06.25 14:52:21

Fürkész Szent Iván éjjelén 12- rejtvényfejtős


Nagy volt még a meleg , amikor elrajtoltunk a bodakji Csillag cukrászdától 18 órakor, de ez volt az első éjszakai túránk, nem tudtam a gyerekek (8 és 6) hogy bírják majd. Regisztráltunk, megkaptuk a 2016-os őszi itinert (ez meglepett, de gondoltam ha már kinyomtatták ne vesszen kárba) és hajrá. Megérte felmászni a Kálváriára, mert a gyönyörű kilátás kárpótolt a melegért, no meg persze begyűjtöttük az első megoldást. Kicsit tanakodtunk, hogy merre menjünk a Kesellőhöz, mert az előttünk lévő túrázók más irányba mentek, de végül a szöveges leírást követtük. (a térkép sajnos nehezen látható volt, de lefotóztam a Károly kilátónál a színes térképet és azt is nyomon követtük) Amikor beértünk az erdőbe a meleg is elviselhetőbb volt. A Károlyi kilátótól mesés a táj, onnan egyszemélyes kis sziklás ösvényen ereszkedbe a Varjúvárhoz jutottunk. Azt hittük, hogy ez egy vármaradvány de egy sima ház. Mindenhol sikerült gyorsan megtalálni a rejtvény megoldásait. A varjúvári tűzcsapon de jó lett volna egy ivócsap...kitikkadtunk...a Gaja szurdok gyönyörű..bár mindenhol látszott, hogy nagy a szárazság...A frissítőponton nagyon kedves volt a pontőr, felírta a számunkat , balaton szelettel és málna ill. levendulaszörppel kínált.


Feltötlöttük a palackunkat vízzel és megcsodáltuk ezt a Gaja-pataki pihenőhelyet, nagyon profi, játszótér, tó, phenőhelyek. Innen már gyorsan szürkült, a halomsíroknál, az Alba régia forrásnál már elemlámpáztunk, szent jános bogarak fénye világította utunkat, őket felváltotta a villámlás, nyakunkon volt a vihar. A földből sütött a meleg, a madarak is elhallkultak...egy süni engedte hogy megsimogassuk...és az utolsó pillanatban értünk be a célba, a cukrászdában beváltottuk a sütijegyünket, és elkezdett esni az eső...végül 13,6 km-t mentünk, a gyerekek nagyon élvezték 4,5 órás lett a túra, izgalmas, rejtvényfejtős, állatos...Snoopy-s kitűzővel, emléklappal irány haza...sajnos az eső nem jött velünk...éjfél volt mire ágybakerültünk..ha ez tényeg utolsó rendezés volt, akkor nagyon sajánlom...ötletes túra, szép környezet, mesélt a természet, daloltak a madarak...Szent Iván éji csoda

 
 
Pinceszer/Vincézés - PincézésTúra éve: 20172017.06.05 14:29:18

Fürkész 7 túra


Előző délutáni eső kicsit hűtötte az időjárást, de nem akartam a gyerekekt nagy melegnek kitenni, így már 8:30-kor elrajtoltunk a csákberényi Művelődési Háztól. A falu végén lévő Vadászati Múzeum vasárnap, ünnepnap zárva , igy csak kívülről tudtuk megnézni. Ezt nagyon sajnáltam. Megcsodáltuk a kiállított boksát és rátértünk a Panoráma tanösvényre. Szép csendes, fényképezős túra volt, felfelé. Az előző napi eső előcsalta a föld, virágok illatát. Az ellenőző pontig nem is találkoztunk senkivel, a kislányok kdeves voltak és Balaton szelettel kínáltak,  megcsodáltuk a kilátást is...és nemsokára viusszafelé kanyarodott a tanösvény...fordultunk vissza. A visszaúton volt idő molyolásra, sziklamászásra, a bükkök, gyertyánok megcsodálására is. Szintidő nincs, igy igazi fürkészkedésre is van lehetőség. A tanösvény visszajut a Múzeumhoz, ott pedig egy kis séta a MűvHáz a célig. A célban zsíroskenyér, bodzaszörp, többféle jelvény és egy bélyegzős lap. (itt talán rányomtatnám, hogy emléklap, ha már nem névreszóló, akkor is)


A nevezési díjat találtam húzósnak találtam, de szép hangulatú, rövid, könnyű túra, kisgyerekkel ideális és a környezet igazi erdei mesebirodalom.

 
 
Pilis 50/35/16Túra éve: 20172017.05.20 16:27:43

Pilis Családi 5


Már nagyon rég kinéztem a Dera-szurdokot magamnak...most volt itt az alkalom, a gyerekek is lelkesedtek, az idő pedig remek volt. Más elfoglaltság miatt csak 11 után indultunk, a pontőr írtó kedves volt, jó fej , igazi "reklámarca" lehetne a turázásnak. A szurdok maga gyönyörű, fahidak, csobogás, fák, avar, hamar felsétáltunk a kulcsos-házhoz, ott már meg is kaptuk az oklevelet és a jelvényt  (a jelvény is nagyon esztétikus). A rendezőség levest, sört, zsíroskenyeret kínált, de nem ettük el a nagy túrázók elöl (35, 50 km után van csak rá szükség igazán ). Megettük a saját szendónkat ebéd gyanánt és elindultunk lefelé , kicsit csalinkáztunk a gerincen is, fotóztunk, megnééztük a kilátást majd vissza a szurdokba, igy egy kicsit kitolva ezt a remek környezetben zajló sétát. Minden kisgyerekesnek ajánlom ...itt nem lehet unatkozni, lehet vizezni, sarazni, fahidakon szaladgálni, ásványokat keresgélni...nagyon szép környék. Visszafelé még a jófej pontőrrel váltottunk pár kedves szót...meg is jegyezték a gyerekek, hogy lehet hogy ez a bácsi idegen és mégis ilyen kedves....hát így (y)

 
 
Gróf Sándor Móric EmléktúraTúra éve: 20172017.05.13 14:18:24

Gróf Sándor Móric Emléktúra "S"


Készültünk nagyon, hiszen Bajna itt van egy köpésre, számtalanszor áthajtottunk már rajta , de még soha nem álltunk meg ott...pedig lassan 40 éve itt van az orrom előtt...Aggódtam a terep miatt, mert egész du és este esett nálunk, így itt is nagy sárra számítottam. A rossz idő és más elfoglaltság miatt a gyerekekkel (5,5 és 8) az S-es távot céloztuk meg. Nálunk sütött a nap , így reménykedtem a jó időben, de sajnos hamvába haltak..mármint a reményeim...amint kiszállítunk az autóból esni kezdett és így a túra első 45 percében esőkabátban, zuhogó esőben sétáltunk. Az első ep-on egy kódot kellett felírni. Kiértünk a lakott részről és a második ellenőrző ponton már szép idő volt...mindenhol sáros, cupogós volt viszont a terep. A pontellenőrök kedvesek, a müzliszelet finom. Elindultunk visszafelé a kastély felé, már nem a lakott részen  és pár paci is megörvendeztett minket, nagyon barátságosak voltak, az egyik némi simire is hajlandó volt...aztán újra lakott rész és már be is értünk a célba....sajnos kevés az erdős rész ezen a távon, de hát nagyon rövid is, mire kiérnél a lakott területről , már fordulsz is vissza. Esőben, sárban viszont pont elég volt...közben Sándor Móric gróf, az ördöglovas életének történeteivel szórakoztattam a gyerekeket...pikkpakk véget is ért a séta...1,5 óra volt


A szervezők aranyosak, az itiner jó, a szalagozás is. Oklevél és jelvény várt minket a célban és újra eső...napos időben is visszajönnénk...a kastély gyönyörű..bízom benne, hogy gondoskodó kezek belül is újjá varázsolják..érdemes lenne.

 
 
VérteskozmaTúra éve: 20172017.05.01 14:40:25

 Vèrteskozma 10


Kèt gyerekkel vágtunk neki a túrának (5,5 ill.8 èvesek)


 A regizès kicsit hosszúra nyúlt ès a szervezők közül senki nem irányította a tömeget, így kicsiny kaotikus volt a pénztárnál is sorbanállás, meg a túraindításnál is, de kb 0,5 óra után el tudtunk indulni. A túra gyönyörű útvonalon megy,pont jó elosztásúak a pecsètelők. Jó volt a szalagozas , a térkép is. A gyerekek is bírták, a színtidőbe itt belefér a fotózás, játék, több pihenő is. A végén vajas, zsíros, lekváros kenyér,emléklap, kitűző várt. Összessègèben szuper gyerekes túra, köszönet a szervezőknek. A meggylekvár egy gasztronómiai csoda.


ui: egy ismerősöm a 30 km-es túrán vett részt, mire beértek már alig volt étel és ami fő nem volt jelvény :-(

 
 
GerecseTúra éve: 20172017.04.30 18:02:14

Gerecse 10


Két kisgyerekkel vágtunk neki a túrának (5,5 éves ill. 8 éves), kellemes volt az időjárás. A fiúk tavaly is megjárták, és bizony sokat kellett várniuk az indításra, igy idén nagyon örültünk, hogy csak online lehet nevezni. Már feburárban elintéztem a nevezést. Az indulást elég későre,  10 órára terveztük, hogy ha lesz tömeg, akkor minél jobban elkerüljük.Az indítás pikkpakk ment, négyünknek sem volt több 5 másodpercnél. Elindultunk a túrán, a városi rész a legkisebbnek nem annyira jött be, de amikor elértünk a János-forráshoz, onnantól kellemes erdei környezetben mendegéltünk. Kedves hangulatban, sokan, de nem tömegben róttuk a km-eket. Az ellátás jó volt, bár a János.forránál egy fiatal pár majdnem nem pecsételtetett mert nem vették észre az asztalt a két hölggyel, de visszafordítottuk őket. Jó volt a táblázás, bár nem volt szükség se térképre , csak mentünk a tömeggel. A második pecsételőhelyig elég meredek volt a terep, de bírtuk, a gyerekek gyakran előrefutottak és bevártak. A Turulnál már csak 1 óránk volt a szintidőből, és onnan még majdnem 40 perc volt mire leértünk, így kicsit sietnünk kellett.


Kicsit kevésnek találom a 12,8 km-hez a 4 óra szintidőt, ezt lehetne növelni, mert sem nézelődésre, sem játékra, sem nagyobb pihire nem futotta.


A célnál sem kellett várni. Az ellátmány is jó volt. Jövőre újra megyünk. Sokkal emberbarátibb volt idén, sokkal kevesebb résztvevővel.

 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár