Túrabeszámolók


Esztergom

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2005 2006 2007 2008 2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2019
PorológTúra éve: 20192019.09.17 21:10:30
megnéz Porológ összes beszámolója

Esztergom IVV Túranap 20 km


Képek az idei túráról: 

 
 
 Túra éve: 2016
nafeTúra éve: 20162016.09.17 20:39:21
megnéz nafe összes beszámolója
Esztergom IVV 20

GPS-el mért távolság 18 km, barometrikus magasságmérővel mért összesített szintemelkedés 660 m.
Egy kisebb megfázás miatt választottam a gyalogtúrát erre a hétvégére. A tervezettnél egy kicsit később, de még így is a rajtidő elején értem Esztergomba. Hazafelé kipróbáltam a GPS navigáció által javasolt útvonalat. Pár km többlet árán lehet nyerni egy negyedórát, és sokkal nyugodtabb is az út Szlovákián keresztül, Esztergom és Komárom között, mint az 1-es és 10-es úton. A nevezés gyorsan megtörtént. Nevezési lapot nem kellett kitölteni és az igazoló lapara sem került név. Ez részben egyszerűsít, de egyben jelzi, a szervezők nem fognak keresni egyetlen hiányzót sem, hiszen nem rendelkeznek túra alatti elérhetőséggel. A nevezéskor elmondták, hol kell majd nagyon figyelni az útvonalon, az ösvény bozótossá válása miatt. A kék IVV jelzést kell követnem és kész.

Elindulva, hamar jött az első dilemma. A térkép szerint menjek, vagy a jelzés szerint. A kettő nem egyezik. Követtem a jelzést, ami hamarosan visszatért a térképi útvonalra. A TESCO magasságától, egy szűk, valahai pincesorból kialakított utcán, megkezdtem a bemelegítő kaptatót, ami egy kis megszakítással, egészen a Vaskapuig tartott. 4,6 km-en 270 m szintet sikerült begyűjteni, zömmel 10 % fölötti meredekségű emelkedőn. Ennek jó részét, már ismertem, a Becsület útja túráról, s tudtam, hogy szívatós lesz. Közben helyenként szép a kilátás, de ehhez gyakran le kell térni egy kicsit a jelzésről, de ezek a letérések alaposan kitaposottak. A levegő elég párás, de remek a kilátás. Próbáltam is beazonosítani a Bajnai és a Csolnoki teljesítménytúrák hegyeit (Gete, Epöli Kőszikla-hegy …), általában sikerrel. A Vaskapunál elértem az első ellenőrző pontot.

A pecsételés után, a kilátás kedvéért tettem visszafelé egy kis kitérőt, amit később levontam a távból. Folytattam az útvonalat. Lejtős, hangulatos szakasz következett a mély völgyben, ahol már kifejezetten jólesett az árnyék, mivel egyre melegedett az idő. A megfázás miatt, a hosszú ujjú mezt végig magamon hagytam, még amikor nagyon melegem volt, hátha, ahogyan már máskor is, sikerül kiizzadnom a kezdődő betegséget. Sikerült. A Fári-kút után jött az első kisé benőtt elágazás, amire fölhívták a figyelmet. Gond egy szál se. A dzsindzsás rész rövid, amit viszont egy hosszú, ismét 10% fölötti meredekségű kaptató követett a Maróti-hegyek gerincére. Fölérve, egy túratársnak megjegyeztem, a kiírás szerinti 500 m szintből, már 507-t sikerült begyűjteni. Elsőre nem kapcsolt. Utána ő is derült rajta egy jót. Egyértelmű lett a szint több lesz, mint a kiírásban. 7,8 km-en szedtük össze ezt az 507 m-t. A végére kiderült, nem 12, hanem csak 10 km volt hátra. Ez azért már könnyebb. A gerincúton kerülgethettük a pocsolyákat, egyébként kellemes út. Elkeverés nélkül megvan az Enyedi halála utáni letérés (erre is felhívták a figyelmet). Télen látványos lehet ez az út, mivel jobboldalt jó meredek, helyenként sziklás lejtő van, amit most zömmel takarnak a lombok. A gyaloglást, egy kis bozótharc színesítette. Túrabottal is nehéz áttörni a szederindákon. Össze is szedtünk pár karcolást és szúrást. Ezt is jelezték előre, azzal, hogy sajnos a kolléga, aki takarította volna, megsérült mielőtt ideért volna, s nem tudta megcsinálni. Hosszú lejtőn ballagtunk le a Barát-kúthoz, ahol megkaptuk a második ellenőrző pecsétet. Ismét egyedül folytattam. Az út könnyű és kellemes, bár a tűző napos részeken kissé meleg. Ami azt illeti, a Maróti-hegyek gerincére vezető kaptatón, árnyékban is melegebb volt, vagy legalább is úgy éreztem. A nyílt részeken, a meleget ellensúlyozta a remek kilátás.

Egy helyen megváltoztatták az útvonalat, mert a sárga jelzés nem igazán járható, mivel a tulajdonos lekerítette. Az új útvonalra is felfestették az IVV jelzést, tehát a tájékozódás nem nehéz. Ezen a szakaszon volt az utolsó emelkedőnk, s már csak a pincék között le kellett ereszkedni a városba, és besétálni a célba. A városi szakasz nem igazán izgalmas, de hát az szinte sosem az. A számítottnál korábban értem be. Átvettem a kitűzőt, s irány haza. Ha még egyszer eljutok erre a túrára, akkor kibővítem egy térképen, 10 km-es kitérővel, a Hideglelős-kereszthez, ahonnan remek a panoráma, de jó meredek ösvényen közelíthető meg. Szerintem, a rajtidő kezdetén indulva be is lehet érni a célzárás előtt.

Kellemes, gyakran látványos túra. Amint eltávolodtunk egy kicsit a várostól, hangulatossá válik az erdő.

A túra ár/szolgáltatás aránya jó. 500/400 Ft-ért színes térképes igazoló lap és kitűző járt. Saját térkép nem árt, de lehet nélküle is boldogulni.
 
 
 Túra éve: 2012
Siki89Túra éve: 20122013.03.23 19:54:25
megnéz Siki89 összes beszámolója

Esztergom 20
Kellemes idõben indultunk útnak az esztergomi vasútállomástól. Pár utcával késõbb már egy pincesoron találtuk magunkat, innen kezdõdött a felfelé menet vaskapuig.  Kisebb nagyobb megerõltetések után már fel is értünk, és Esztergom csodái tárultak elénk.  


Mivel 500 szintemelkedés volt meghirdetve, és Vaskapu 350-re volt, ezért elidõztünk, megreggeliztünk nyugodtan, mondván alig van már hátra szintemelkedés. Tévedtünk. Erdei szakasz jött, majd ismét lent voltunk a hegyrõl. Ekkor következett egy elég sáros rész, majd barát kútnál kaptuk a következõ pecsétet. Innen már nem volt túl sok hátra, még egy sármezõn leereszkedünk, már a tesconál találtuk magunkat, innen pár lépés volt csak a vasútállomás.


Útközben egy srác hallotta amint épp panaszkodok, hogy valahogy ez nem 500-as emelkedõ volt, hisz vaskapu volt 350-re, és kb még egyszer ennyi volt hátra, mikor azt hittük már csak 150 lesz. Majdnem 700 méter szintemelkedés volt. Legközelebb nem árt pontosítani a meghirdetett távon. 2 ellenõrzõ pont volt, egyik vaskapunál kb 5 km-re az indulástól, a másik Barát-kútnál kb 5 km-el a cél elõtt. a középsõ 10 kilométeren sehol senki nem volt, pedig néha nem ártott volna egy szalag van nyíl.


De összességében jó volt, szerintem jövõre is elmegyek.  Emléklap nem jár, de a kitûzõ nagyon szép. 


Képek:


http://esztergom20.siki.fotoalbum.hu/

 
 
 Túra éve: 2007
wainnalahulahafizunTúra éve: 20072007.09.15 18:51:11
megnéz wainnalahulahafizun összes beszámolója
Esztergom 20

Mikor megérkeztem az esztergomi vasútállomásra, már érkeztek megfele az elsõ tízesek. S szépen beneveztem az év legpuritánabb túrájára. Fizettem 300 forintott. S ezért felvésték egy lapra, hogy P97. Ekkor a hapsi megkérdezte tõlem, hogy belejölje-e az útvonalat. Bejelölte.

Ekkor jött egy combos kaptató a Vaskapu turistaházhoz. Itt a végül bejelölt térkép szerint a zöld sávra kellett volna térni, de a pontõr a pirosra küldött. Hát ez a piros idõnként el-eltûnt... Ezzel az alternatív útvonallal rátettem egy-két km-et, amit késõbb "visszavettem" a Pilisi trappról ismert dózerúton.

Az erdészháztól sárga sáv jött, s el is tûnt rendesen egy mezõn. Emiatt megint szépet kerültem, amit megintcsak bepótoltam. A célban pedig nagyott nézett a bácsi, hogy milyen hamar megjöttem.