Jókai Mór emléktúra (12km, csapatverseny, műveltségi vetélkedővel)





Túrabeszámolók (1 db)vissza a listáhozJelmagyarázat

RendezõÉlmények Völgye Turisztikai Egyesület
e-mail: demeslaszlo@t-email.hu
honlap: http://www.elmenyekvolgye.hu
 
RendezõFöldessy Aranka
Telefon: (30) 5743521, (30) 5255645
e-mail: tardonaifiatalok@gmail.com
 
honlap: http://www.tardonaifiatalok.blogspot.com

Jókai Mór emléktúra (12km, csapatverseny, műveltségi vetélkedővel)
39
2011.03.26 Gy Nappal

Tardona - Hársas-forrás - Farkasgödör - Buzgókő - Örvénykő - Szentlélek - Buzgókő - Vízfő - Tardona

Rajt:Cél: Jókai Mór Emlékszoba és Tájház (3644 Tardona, Jókai Mór u. 1.)
Indítás: 7:30 óra Nevezési díj: 300 Táv (térképen): 12 km Szint (térképen): 522 m Szintidõ:  óra MTSZ pontszám: 28,5

Ital Szendvics Ivóvíz a rajtnál Ivóvíz a célnál



Ha emberséget akarsz tanulni, eredj Tardonára.

Jókai Mór és Tardona kapcsolata: Az 1848-1849-es szabadságharc bukása után a híres író és márciusi ifjú Jókai Mór Csányi Benjámin tardonai házában lelt menedéket a megtorlás elől. Álnéven, segédlelkészként húzódott meg a faluban. „Legyen áldott a föld, amely elrejtett, de legyen ezerszer áldott a nép, mely titkunkat megőrizte.” A bujdosó Jókainak Tardonán nem akadt árulója, pedig az árulást már akkor is jól megfizették. Négy hónapi bujdosás után felesége, Laborfalvi Róza által szerzett menlevél segítségével jutott vissza a fővárosba.

Az emléktúra: Tardonán, minden év márciusában megrendezésre kerül a Jókai Emléktúra. A túra egy feladatokkal színesített gyalogtúra, amelynek útvonala érinti a Jókai Mór által kedvelt és látogatott helyszíneket a Bükkben. A túrázók Tardonáról, a Jókai Emlékháztól indulnak és több ellenőrzési ponton keresztül egy kijelölt útvonalon jutnak fel Szentlélekig és onnan egyesen térnek vissza Tardonára. A résztvevőknek különböző feladatokat kell megoldaniuk a túra során, amelyek közt szerepelnek ügyességi, valamint műveltségi és helyismereti feladatok is. A rendezők meleg teával várják a versenyzőket Szentléleken, és a túra végén pedig hagyományos Jókai bablevest kapnak a visszatérők. A legjobb eredményt elérő csapatok külön díjazásban részesülnek. Idén, 2011-ben március 26-án kerül sor a Jókai Emléktúrára hagyományos keretek között.

Jókai idézet: „Ez volt rendesen a kóborlásaim végcélja. Fél nap oda, fél nap vissza, délben tüzet rakni targallyból a szikla lonkáján, pirított kenyérrel, szalonnával fejedelmi lakomát csapni, s aztán kiülve a szédületes szikla párkányára, megküzdeni a lehetetlen (nekem lehetetlen) festői feladattal. Lábam alatt, az előtérben, a bükkfák koronáiból alkotott sötétség, s ahol ez végződik, egy mosolygó zúg, közepén a kis Tardona füstölgő kéményű, elszórt házikóival, körülvéve sárguló szőlőkertek kockáitól, zöld vetések csíkjaitól tarkálló dombokkal, melyek fölött a Bükköt folytató kormos-zöld hegyek emelkednek elő…” [Jókai Mór: Tengerszemű hölgy]

Programismertető: 1973-tól minden évben megrendezésre kerül a Jókai Mór Emléktúra. A túra útvonala hagyományosan a Jókai Mór Emlékszoba és Tájház épületétől indul (3644 Tardona, Jókai Mór u. 1.), a Hársas-forrás, a Farkasgödör és a Buzgókő érintésével jutnak fel a túrázók a 773 m magas Örvénykőre a Jókai Mór Emlékműhöz, majd a Szentléleki kolostorromhoz. A rendezvényen ideiglenes jelzések segítik a túrázókat, az ellenőrző pontokon különböző ügyességi és műveltségi feladatokat kell teljesíteniük. A túra legjobban teljesítő csapata egy évre megkapja a vándorkupát, és egy ajándékcsomagot. Az első három helyezett csapatot felnőtt és gyermek kategóriában külön díjazzuk, emellett különdíjak is kiosztásra kerülnek.

Nevezési díj: 300 Ft/ fő. A nevezési díj tartalmazza a reggeli lángost és teát, Szentléleken teát vagy forralt bort, és az ebédet (Jókai bableves).

Lehetőség van fél táv teljesítésére: (Tardona - Hársas-forrás - Farkasgödör - Buzgókő - Örvénykő - Szentlélek, 6km szintemelkedő 522 m) előzetes jelentkezés esetén, telefonon (30/5743521, 30/5255645) vagy e-mailben (tardonaifiatalok@gmail.com) buszt biztosítunk Szentlélekről Tardonára 200Ft/fő áron. Jelentkezési határidő: 2011. március 14.

0. ÁLLOMÁS: Jókai Mór Emlékszoba és Tájház – a túrázni vágyók 4-5 fős csapatban 730-tól gyülekezhetnek a Tájház udvarán. Regisztráció után a csapatok mentlevéllel és térképpel a kezükben indulhatnak 10 percenként a Sporttelepre, ahol reggeli (lángos, tea) várja őket.
1. ÁLLOMÁS: Hársas-forrás – „Tardona totó” műveltségi vetélkedő Tardona és a környék történetéről.
2. ÁLLOMÁS: Farkasgödör – „Gránátdobás” ügyességi feladatok megoldása.
3. ÁLLOMÁS: Buzgókő – „Növényfelismerés” műveltségi feladat, a csapatoknak képek alapján kell felismerniük a Bükkben honos növényeket és gombákat.
4. ÁLLOMÁS: Örvénykő – „Csapatinduló” minden csapat készüljön a saját indulójával, énekelve vagy szavalva kell előadni.
5. ÁLLOMÁS: Szentlélek – „Jókai totó” az író életével és munkásságával kapcsolatos feladatok megoldása
Az utolsó, szentléleki feladat és pihenés után a csapatok Szentlélek - Buzgókő - Vízfő - Tardona útvonalon érkeznek vissza a Sporttelepre, nincs ellenőrzési pont és feladatmegoldás útközben.
A csapatok visszaérkezése után minden résztvevőt ebéddel várunk (Jókai bableves).
A helyszínen büfé várja az érdeklődőket. 21.00-tól kerül megrendezésre a bál.

BŐVEBB INFORMÁCIÓ: www.tardonaifiatalok.blogspot.com

Jókai emlékszoba és tájház - Tardona az Élmények Völgyében


Tardona az Élmények Völgyében

 

Letöltések száma: 1671. Módosítva: 2011.03.01