Túrabeszámolók


Velence 35/25/10

mekkkTúra éve: 20072007.06.02 19:02:06
Velence-35

Fehérvári lévén meglehetõsen sokat jártam a Velencei-hegységet, és most már papírom is van róla! Nagy öröm, mert önmagamhoz mérten jóval a tervezett idõ alatt sikerült teljesíteni a túrát, annak ellenére, hogy igencsak meleg idõ volt.

Maga a túra (legalábbis a 35-ös) gyakorlatilag a lehetõ legtöbbet mutatta meg a tájból, amit kijelölt turistaösvényen megmutatni lehet. Volt minden: a falvaktól az erdõkig, legelõktõl a susnyásig, sziklás utaktól forrásokig - a hegység sok arca látható volt. (És igen, van aszfalt is elég!)
Meg sajnos az is megmutatkozott, amit az ember "alakít" a tájon: szomorú látvány volt Pákozd felett a szerte-széjjel heverõ szemeteszsákok - korábban errefelé nem láttam ilyet; Nadap és Sukoró között pedig továbbra is ott vannak… Csakúgy, mint a most már védett pákozdi ingókövek körül látható régi katonai gyakorlótér vasbeton objektumainak maradványai. No, ennyi volt a negatívum.
A két rövidebb távon többen családostul illetve gyerek-haddal indultak - öröm volt ezt látni.

A szervezés nem volt túlbonyolítva, a jelképes nevezési díjért egy színes, térképet is tartalmazó igazolólapot kaptak az indulók, a végén pedig emléklap és szép kitûzõ.
Szolgáltatás több nem volt, de végül is a hegység négy településén vitt át az út, a hivatalos hat pontból és a rajt/cél helybõl három vendéglátó-ipari egység volt (a velencei "büfé" is lehet, hogy késõbb kinyitott, ezzel együtt akkor már négy), így a frissítést könnyedén meg lehetett oldani, nyomókutakról nem is beszélve.

Összességében, aki nem járt még ezen a vidéken, annak bátran ajánlom ezt a túrát.