Túrabeszámolók


Mátrahegy

aa194545Túra éve: 20132013.03.16 03:39:07

Mátrahegy 30

Hát megcsináltam ...  Néhányszor felmerült bennem, hogy elinduljak-e, mert elõzõ este órákon át esett az esõ. De nem szívesen adom fel azt, amire elszánom magam. Abban bíztam, hogy a hegyen nem áll úgy meg a víz, mint az alföldön, a lecsorgó víz elmossa a földet és a köveken talán tudok majd haladni, vagy az erdei avaron. A számításom nagyrészt bejött. Nagyrészt ... persze azt azért nem mondanám, hogy kellemes volt a terep. Nem vagyok gyalogtúrázó, nekem nincs túrabakancsom és kamáslim, ami védene a sártól. Egy lyukacsos futócipõben indultam el. A 34 km legnehezebb szakasza, amikor a Pisztrángos-tótól Kékesre kellett felmenni. Ott még keményen tartotta magát a tél. Sportcipõben csúszkálni a jeges havon, nem valami nagy élmény. Egyébként is, túl a 20 km-en került sor a hegymászásra, amikor már nem legfittebb az ember  Az esõvíz mosta mélyedések megteltek vízzel, amit az avar elrejtett a szemünk elõl. A jeges utat elkerülendõ, próbáltam nemegyszer az erdei útnak hitt talajra lépni, de morcosan vettem tudomásul, hogy bokáig süllyedtem a vizes avarral telt lyukakba. Így aztán átázott cipõben, víztõl fröcsögõ zokniban caplattam fel a Kékesre, még 8 km-re a céltól. Ennek ellenére jól bírtam, egyáltalán nem estem szét a célban.
Abból, hogy a vártnál jobban bírtam, és az idõeredményem alapján, úgy éreztem elégedett lehetek magammal. De most a precíz szervezés eredményeként lehetõségem nyílt arra, hogy betekintsek a verseny statisztikájába. ... Elképesztõ, hogy mennyi õrült ember van  Az esõtõl minden vizes, sáros, havas, jeges volt. Vágni lehetett a párás levegõt. Mégis 960-an (!) neveztek a négy távra. 30 km-en (ami csak nevében volt 30, a tényleges táv 33 km volt), 230-an indultak. Ennyibõl sikerült nekem 23.-ként célba érni. Még sosem láttam korábban, hogy az eredményem mire elég. Ennek azért örültem, különösen, mert elõttem csak nálam fiatalabbak végeztek. A tapasztalatokról még annyit, hogy a GPS igen nagy segítséget jelent ugyan, hisz a tájékozódással nem kell sok idõt veszkõdni, de azért ez nem mentesít a térképnézegetéstõl, vagy a akár a segítségkéréstõl. A GPS az erdõben olykor elveszíti a jelet, illetve a szerpentinen "elkeveredik" az Y elágazásokban. Emiatt történhetett, hogy a 33 km helyett 34 lett a vége, 1 km-t tévelyegtem.
Összességében bosszankodhattam volna a felázott talaj miatt, de inkább örülök annak, hogy a túra napján nem esett, kellemes volt a hõmérséklet, meg hááát ... a teljesítménytúra a nehézségekrõl szól
Köszönet a szervezõknek, mióta a teljesítménytúrákra járok, ez volt talán a legszervezettebb. Örülök, hogy itt lehettem, a Mátra még ilyen idõben is csodálatos.
Ha valakit érdekelne, a túra nyomvonala
INNEN letölthetõ.