Túrabeszámolók


Hegyiember kör /Sas-hegy/Hirsch-orom/Klastrom/Vörös-kő/Urak Asztala csillag- és tájékozódási túra

aa194545Túra éve: 20102010.07.25 16:15:33


Semmit nem akartam a véletlenre bízni, ezért elmentem egy nappal korábban Pestre.

Bár jó egy kis település zárt közösségének kirakatából eltûnni idõnként Budapest szürke forgatagába, de nincs az a pénz, amiért itt laknék. Mindig elképeszt a pestieknek a közvetlen környezetük iránt megnyilvánuló érdektelensége. Amikor Újpest-Városközpont buszmegállójában jegyet vettem a Búbánatvölgybe, senki nem hallott Búbánatvölgyrõl, holott 50 km-re van Újpesttõl. Meg kellett keresnem a forgalmi irodát, hogy egyáltalán tudjam, melyik kocsiállásban kell várakoznom. Megérkezve a Búbánatvölgybe egy gyors kávéivás közben megkérdeztem a panzió portását, merre van a Sas-hegy? Persze, én is tudom, hogy A SAS-HEGY Budapesten van, de ezenkívül az országban legalább még 4 Sas-hegy található. Ugyanis a Sas-hegyen várták a szervezõk az indulókat. A portás a vállát vonogatva sajnálkozott, hogy a Google csak Budapesten ír Sas-hegyrõl… Gyorsan elköszöntem tõle, mert kezdtem felmérgelni magam. EZ A Sas-hegy ugyanis a panziótól légvonalban úgy másfél km-re lehetett. És Õ Google-ban kereste ...

Úgy írták, hogy a túratáv kb. 10-12 km, ehhez képest én gyalogoltam 5-t, míg megtaláltam, hogy a mûútról, melyik bokorban indul a hegyre az út. Tekintve, hogy tájékozódási túrára indultam ez azért nem tûnt valami kedvezõ elõjelnek. Bár már 9-tõl várták a nevezõket, de én így csak 11-re értem oda. Viszont az idõre nem lehetett panasz. Esztergomban és Újpesten felhõszakadás volt, de a kettõ között, a túra helyszínén egy csepp sem. Viszont a levegõ kellemesen lehûlt.

Aztán délig csak a térképet néztem. Mit mondjak, nem erre számítottam. Úgy gondoltam, hogy a startnál megadják 10 frekventált hely (kilátó, várrom, forrás stb.) nevét ennek ismeretében összeállítom a számomra kedvezõ útvonalat és hajrá ... ennek megfelelõen otthon 70 térképen is feltüntetett, Sas-hegy környéki pont koordinátáját rátöltöttem a GPS-re. A rajtnál megadott 10 pontból, legalább 5-öt kellett érinteni az eredményes teljesítéshez. Lehetetlennek tartottam, hogy feltöltött 70-ben ne legyen benne legalább 5. A terv kész volt. Kiválasztok 5-t vagy akár mind a 10-t a 70-bõl, útvonallá fûzöm õket és más dolgom se lesz, csak a futás. ... Aztán egy óra hosszáig csak a térképet néztem… Ha kedvetek van, olvassátok el, milyen pontokat kellett nekem megkeresni. Már az általános tudnivalók között volt egy mondat, ami sejtetni engedte, hogy nem egészen arról van szó, mint amire számítottam:

"Persze, nem minden van úgy a térképeken, ahogy a valóságban, így az is a feladat része, hogy az esetleges hibákat kiszûrd."


  1. A rajthoz legközelebbi, térképen jelölt, de meg nem nevezett forrás mellett lévõ épület oldalán található létra melletti ablak.

  2. Uralgó pont a 11-es fõút felett Esztergom és Pilismarót között. (Térképen megnevezett, - ez maga a pont, - legenda fûzõdik hozzá.)

  3. A Szamár-hegy 280 m magas szomszédjának (Szamár-kõ) nyugati oldalán elhelyezkedõ kilátópont. (A két hegy nyergébõl induló, térképen is jelzett ösvényen addig haladj, amíg az kiér a sziklás részre, egy kis emelkedõ után. Itt jobbra van egy csenevész fa, ez a pont. Ha az ösvény nagyon füvessé válik, már túlmentél!)

  4. A Kerek-tó keleti partján futó út mentén, a tótól délebbre fekvõ nagyjából téglalap alakú rét északnyugati csücskénél álló vadászles melletti fa

  5. A Cartographia térképen a Sas-hegytõl 166 fokra, tõle 1280 m-re található útelágazásban levõ lyukas (fa)tuskó.

  6. A rajttól 2 km-re, jelzett turistaút mentén fakad egy forrás. Ettõl 230 fokra levõ, hozzá legközelebbi bükkfa

  7. A Majális-forrástól 316 fokra, a Sípoló-hegy csúcsától 56 fokra található egy útelágazás. Ha az innen 15 fokra induló úton/ösvényen elindulsz, rövidesen (néhány fenyõ elérése után) kis kilátóhelyre érsz. Ezután rögtön az úttól balra feltûnik egy sziklahasadék, ami a pont

  8. A Sas-hegy közelében levõ Hosszú-hegy két térképen meg nem nevezett kb. 310 m magas csúcsa közötti nyereg. Az itt futó út egy árkot keresztez. Ezen az úttól kb 10 m-re levõ háromágú fa a pont.

  9. A Basaharci-völgybõl a basaharci buszmegállótól kb. I km-re nagyjából dél-délnyugati irányban egy mesés szurdokvölgy (és ennek mentén egy út) ágazik ki. E szurdok felsõ végénél, ahol a völgy több ágra szakad, található egy kiugró földnyelv az út mentén. Ennek csücskén álló fa a pont.

  10. Barát-kút (Barát-forrás) a Dobogó alatt. Ennek megkeresését csak gyakorlott és elszánt túrázóknak ajánljuk!!! Ha odaértél, tudni fogod, hogy helyen jársz.


Hát rögtön láttam, hogy én ehhez kevés vagyok. Ez leginkább tájfutó versenyekhez hasonlított. A GPS-szel nem sokra mentem. Csenevész fák, tuskók és sziklahasadékok koordinátái ugyanis nincsenek egyetlen adatbázisban sem. Kiválasztottam néhányat, az egyik szervezõ látva, hogy teljesen kezdõ vagyok, kiigazított, ha kérdeztem. Aztán elindultam. … A késés miatt csupán 3 órám maradt, ez alatt 4 pontot sikerült felhajtani. De nem keseredtem el a kudarc miatt. 5 órát barangoltam a Pilisben. Bár a GPS, a feladat megoldásban alig segített, viszont a 70 koordináta maximális biztosítékot adott, hogy semmiképpen nem tévedhetek el. A határidõ lejárta után még 2 pontot a szervezõkkel megkerestünk, látni szerettem volna, hol rontottam el. Bizony volt néhány, amirõl utólag is azt mondtam, hogy sosem találtam volna meg. Ez teljesen új, de nagyon érdekes volt számomra. Szükség is lenne, hogy ne csak felszalagozott úton trappoljon végig az ember, hanem használni is tudja a térképet. Arról nem is beszélve, hogy megtanítjuk a gyerekeknek, hogyan kell szöget mérni és szerkeszteni, amit a következõ dolgozatig még tudnak is többé-kevésbé. De használni nem tudják. Sõt … mint kiderült én sem. Csak itthon gondoltam át, mit is kellett volna tennem. Hadd mutassam meg, mert érdekes. Szeptemberben meg is csináltatom majd a gyerekekkel. Olvassátok el a 7. pontot! Hát bizony nagy valószínûséggel én is elindultam volna a szövegben említett Sípoló-hegyre, pedig ha megnézitek a térképet, ahol berajzoltam a szögeket, látható, hogy a keresett pont valójában egész messze van a Sípoló-hegy csúcsától. A két szögvonal metszi egymást messze a Sípoló-hegytõl, valahol a Szamár-hegyen, ebbe a metszéspontba kellett volna elmennem, és az ettõl 15 fokra található kis ösvényt megkeresnem. Valahol ez az ún. alkalmazni képes tudás, amit tanítani kellene nekünk használhatatlan lexikális ismerethalmaz helyett.

Mindent összevéve nagyon élveztem, és örültem, hogy elmentem.