Túrabeszámolók


túra éve: 2012
Csárda túra (kerékpáros)Túra éve: 20122012.05.25 17:14:09

Még soha nem voltunk a Csárda Túrán, sõt be kell vallanom nem is hallattunk róla.


Mivel hosszú hétvége elõtt álltunk, úgy döntöttünk, hogy az egész család felkerekedik és  a Komárno városnézést a sportolással összekötjük. A kisebbik lányom (30) és én (59) be is neveztünk a versenyre 40, illetve 120 km-es távra.


Az állítólagos utolsó indítással, 9h30 –kor indultunk az ismeretlenbe. Útjaink hamar szétváltak, amiben közrejátszott a felkészültség és bizony a technika is. Én teljesen rábíztam magam CZIBOR PÉTER komárnoi versenytársamra, mert már az elsõ kanyarok, faluk után gõzöm sem volt, hogy merre járunk. Az igazi meglepetés számomra az utam minõsége volt, mivel Magyarországon a fõközlekedési utak minõsége is alábbvalóbb, mint itt a kis települések összekötõ útjai. Úgy látszik itt nincs tél, vagy esetleg rendesen megcsinálják? Az autók nem dudáltak, és nem akartak leszorítani sem. Úgy éreztem magam, mint Ausztriában, de itt mindenhol magyarul beszéltek - de ennek kielemzése  nem a túra beszámolóhoz tartozik.


Szinte végig PÉTER barátom  - azt hiszem nevezhetem így- vezetett még a viharos ellenszéllel szemben is. A magam részérõl NAGYRA becsülöm sportolói teljesítményét, és hogy nem vetette szememre, hogy miét nem vállalok többet. 100 km-nél már tudtuk, hogy  jó eredményt érünk el, mert beértünk egy nálunk jóval korábban induló, nagyobb csoportot.


Az eredmények értékelésénél  - bár egyszerre értünk be - koromnál fogva elõresoroltak, így késõbb kiderült 3. lettem PÉTER csak 4.


Azt el kell mondanom, hogy az elért eredmény PÉTER önzetlenségének köszönhetõ, a harmadik helyet , de lehet hogy elõkelõbb helyezést is Õ érdemelte volna. GRATULÁLOK PÉTER! – biztos hogy ezzel a hozzáállással és felkészültséggel korcsoportodban még jó eredményeket fogsz elérni.


Az eredményhirdetést és a gyõztes kihirdetésétõl a magam részérõl eltekintettem volna, mivel ez nem verseny volt, hanem teljesítménytúra. Azért megtiszteltetésnek vettem, hogy a második helyezett fiatalember unszolásomra elfogadta gratulációmat – mert mégis én csak 3. lettem, meg én vagyok 41 évvel idõsebb.


Lányom is jól szerelpelt a 17 kg-os városi kerékpárom nyergében- Õ 7. lett.


A szervezés nagyon jó volt, mindannyiunk számára ez kiruccanás kedves emlék marad. Ha lehet jövõre is eljövünk és akkor bízom benne, hogy PÉTER barátom szerzi meg az Õt megilletõ legalább dobogós helyet. 

 
 
túra éve: 2011
Szarvaskői Öko-Park túraTúra éve: 20112011.05.25 15:45:25

 Mindig figyelemmel kisérem a teljesítménytúrákat.


A vasárnapra várható rossz idõ és a Bükk szépsége miatt, úgy döntöttem, hogy elmegyek a Öko-Park kerékpáros teljesítménytúrára.


Feleségemet is elvittem, mert mint mondta ö is szeretné megpróbálni a (gyalog)túrázást. 


Beneveztünk, feleségem a 10 km-s távra én a 110 km-re.


7 óra 50 kor indultam el (az eredménylistában 7 óra 35 szerepelt?). Számomra vonzó volt, hogy a túra olyan helyeket  is érint  amelyeken még sohasem jártam.


Aztán kezdõdtek a kalandok.


Elolvastam az útvonal tájékoztatót, és ennek megfelelõen viszonylag hamar el is értem az elsõ ellenõrzési pontot. Egy gondom volt csak, hogy nem volt pontosan megjelölve balra, vagy jobbra kell fordulni a tóhoz. 500 m után szerencsére útbaigazítottak.


A második ellenõrzõ pont elérése már, gyerekjáték volt, sajnos továbbra is egyedül. Az ellenõrzõ ponton útbaigazítottak kövessem a kék jelzést. Ezt semmiképpen nem akartam, mert szerintem Bánkút hegyen van nem völgyben – ebben megerõsített a helyi járat busz vezetõje is.


Az elkövetkezendõ hegymenet eseménytelenül telt. A bánkúti elágazásnál jobbra fordultam és mentem felfelé bízva abban, hogy megtalálom a következõ ellenõrzõ pontot. Az út kritikán aluli volt, ugyanis zúzott bazalttal volt feltöltve az összes kátyú (ÚT?). Ez számomra óriási traumát jelentett, mivel az országúti gépet nem ilyen útra méretezték. Szerencsére a 9 baros kevlaros köpeny jól vizsgázott. Mentem, mentem míg a hegytetõre nem értem. Ott megkérdeztem merre található az  síház, amelynél az ellenõrzõ pont található. Menjen keresztül az erdõn ott megtalálja!- mondta a három ember közül az egyik, akit sikerült a Fehér sas fészek fogadóban megtalálnom.


Nekiindultam, elértem a síházhoz, ahol rám csodálkoztak, mert õk kerékpárt ilyen úton még nem láttak, csak terepjárót. A túlélõtúra már tegnap lezajlott mondták – menjek ki a fõútra. Kb 10 perc alatt el is értem az aszfalt utat (ahol már egyszer jártam, ekkor már rájötte, hogy körbe jártam, mint a Svejk), szerencsére bukás nélkül, mert keményen kapaszkodtam a kerékpárba nehogy a stoplis cipõben elcsússzak.


És ahogy kimászok az aszfaltútra velem szemben az erdõben ott az ellenõrzõ pont,mondanom se kell hogy semmit nem fogadtam el., még egy pohár vizet sem.


Az elágazásig újra kezdõdött a harc az úttal, a kövekkel – idõnként lejtmenetben a 15 km-es sebességet isikerült elérnem.


Gondoltam a nehezén már túl vagyok – majdnem. Az útmutató úgy szólt: Szentléleken keresztül Lillafüredig. Be is fordultam Szentlélek felé és 16 % -os lejtõn megérkeztem  egy szálló gazdasági udvarára. Valamit elnéztem, - újra felkaptattam a most már 16 %-os emelkedõn és ismét leereszkedvén másik irányba próbáltam szerencsét – ott egy kertkapu állta utamat.


A szerencse megint mellettem volt, mert ahogy ismételten megmásztam az emelkedõt félúton találkoztam egy autóssal aki elmondta a helyes irányt. A gond azt volt, hogy újra le kellett ereszkedni és a lejtõ aljáról újra indulni mert 16 % os emelkedõn segítség nélkül elindulni nem lehet.


Utána már miden simán ment, Lillafüredre befordultam, ahol utol értem egy full carbonban pompázó fiatalembert. Élve a gyanúperrel , tisztelettudóan köszöntem és megkérdeztem Hollóstetõre jól megyek-e? Egy morgást kaptam, hogy nem tudom! (kerékpároséknál általában az ilyen viselkedés nem szokás) – és elõl nagy lánckerékkel elhúzott az emelkedõn.


Mikor fent Hollóstetõn megálltam –ahogy utolért a full carbon sporttárs akkor már úgy gondolta mégis illendõ köszönni. 


Utolsó elõtti ellenõrzõ pont, itt már elfogadtam egy pohár vizet a nagyon  kedves csinos fiatal hölgytõl. Felsõtárkányig eseménytelenség, az emelkedõs szakaszokon 25, a lejtõs szakaszokon 40-50km –es sebesség.


És következett az utolsó próbatétel, hol az utolsó ellenõrzõ pont? – mert a vasútállomáson nincs. Egy kör Felsõtárkányban és egy buszmegállóban már meg is találtam õket. Leírhatatlan volt az örömöm, mert már úgy gondoltam, hogy közvetlenül a  cél elõtt el kell buknom.             


26 perc és a célban voltam.


4 óra 51 perc alatt sikerült – sajnos teljesen egyedül -  megtennem a 115 km –t amibe benne volt a síházi  gyalogtúra, 6 km crosszkerékpározás országútival,  a szentléleki falunézés  többszöri emelkedõ szenteléssel.


Szóval tényleg kalandtúra volt, minden esetre jobb választás volt, mintha a Kínok kínja kerékpárverseny 8 korcsoportjában indultam volna el (mint ahogy már korábban többször is).


Kis várakozás után a feleségem is megérkezett a 12 km-t 5 óra alatt legyûrte, és büszke volt magára mert még így is volt akit megelõzött. Az kicsit elbizonytalanította, mikor két 10 körüli gyerek elszaladt mellette. Mondta is, ne szaladjatok gyerekek, mert bajotok lesz!


Jött is a válasz: most nem érünk rá néni,  mert 25 km-en megyünk és ha gyorsan beérünk kapunk kupát is!


Szóval döntöttem! Jövõre is eljövök, - úgy néz ki, hogy több budapesti sporttársam is csatlakozik hozzám, elsõsorban a várható kaland (hátha az ellenõrzõ pontok máshol lesznek elhelyezve), a táj szépsége, a szervezõk vendégszeretete és a jóízû gulyásleves miatt.


 


Köszönöm a lehetõséget minden kedves szervezõnek.

 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár