Túrabeszámolók


túra éve: 2012
125 éves a mátrai természetjárásTúra éve: 20122012.07.16 20:32:09


2012. július 14. Mátrafüred


Egy túratárs kivételével senki nem akar velem gyalogolni :)


Mivel 15 km pudingoknak :-), a 45 km nálam is profibbaknak való, (na jó ez csak vicc volt :) ) ezért marad a 25 km-es túra.


Mátrafüred, Adrenalin park- Galyatetõ- kunkor vissza Mátrafüred Adrenalin park.


Reggel 7 óra elõtt pár perccel a rajtban vagyunk Palotai Árpival, aki az egyedüli áldozatom volt a mai napra.


Sokan vannak, hûha várni kell... Hát nem. 1 perc alatt nevezünk, többiek már rajtoltatásra várnak. Beállunk a 20 méteres sorba, 7-kor indítás, 7.02-kor már mi is indulunk. Profi indítás bélyegzõvel, számítógépes rögzítéssel! Ennek a végég jelentõsége lesz...


Egyszerû tájékoztatófüzet, köszöntés, pár felhívás, egyszerû térképvázlat, távolságadatok, jelzések, szint adatok, ellenõrzõpontok helyei.


Mátra térkép otthon maradt:(


07:02-kor rajt. A túra elején szalagozás, szalag szalag hátán, nem lehet eltévedni:) Óvatosan át a kanyargós 24-es úton, be az erdõbe. Irány a Mátra.


Már az elején szép volt az erdõ, itt még élveztük is, mert alig volt benne emelkedõ. Az elsõ elágazásnál máris jó páran elmennek egyenesen tovább, az itiner és mi is balra. Kis emelkedõ, jó tempóban, de nem sietõsen haladunk, ennek ellenére sorra elõznek a túrázók (fõleg futva).


Az 1. ellenõrzõ pont Tölgyfa-lapos. Bélyegzõ, igazolás, majd ismét egy balra fordító a sárga négyzeten és irány a lejtõ, majd gyorsan áttérve jobbra a zöld háromszögre a régi vasútvonalat követve igyekszünk a Z+ felé, majd pár patak átkelés, szép környezetben, csendben haladunk a 2. ellenõrzõpont a Hat ökör ura felé.


2. ellenõrzõ pontnál ágazik el 2 hosszabbik túrától a rövidtáv. Õk jobbra, mi balra.


Zöld négyzeten elõbb kisebb lejtõ, majd fokozatosan emelkedõ-emelkedõ egy rövid egyenes szakasszal, (mégiscsak a Mátra, a következõ pont már Galyatetõ, valahogy fel kell jutni) A Nyírjesi erdészháznál elhagyjuk a Z négyzetet, át a kék jelzésre (van aki kihasználja az alkalmat a kéktúra bélyegzõhelynél). Megint emelkedõ és emelkedõ. A Nyírjes bércrõl fantasztikus kilátás észak-észak- kelet felé. Nagyon szép idõ van, nagyon messze el lehet látni. Már ezért megérte feljönni. Be egy fenyõerdõbe, hûs van, szõnyegen sétálunk. Kis bozótos és a 3. ellenõrzõ pont Galyatetõ. 12.9 km-t és 710 szintemelkedést már legyûrtünk. Bélyegzés, majd finom húsleves, egy jégkrém és irány tovább.


Vissza a kéken, majd piros +, majd kék+, ismét az elõbbi gyönyörû kilátás. Az alattunk található Parádsasvári kastélyhotelt több oldalról is megnézhettük ezen a szakaszon. Hosszan mentünk kisebb emelkedõkkel-lejtõkkel, valahol ritkább volt a kék+ jelzés, de hamarosan megtaláltuk a 4. ellenõrzõ pontot a Csór-hegyen. Bélyegzés, szõlõcukor.


Tovább k+ Mátra nyereg, Galyatetõi elágazás, óvatosan át az úton, ezzel át a kék jelzésre. Jön velünk szembe egy srác, ugyanilyen papír a kezében, 15 km-en indult, eltévedt.


Invitáltuk, csatlakozzon hozzánk, megtette :).


Turistaháznál fel a sárga négyzeten, hamar eljutunk az 5. ellenõrzõ ponthoz, a Som-nyereghez. Itt ismerõsként köszöntik az eltévedt srácot:) kis csoki utánpótlás, irány Mátraháza a sárga jelzésen.


Mátraháza, parkoló a 6. ellenõrzõ pont. Gyors vízvétel, kis pihi, megkeressük a piros jelzést mert azon kell tovább menni. Egy darabig nagyon élveztem ezt a szakaszt is, mert szép szurdok volt, de a térdem kezdte nem élvezni...


A lejtõ végén a Gyökeres forrásnál volt a 7. ellenõrzõ pont. Pont akkor keresték a pontõröknél az elkóborolt srácot, mikor ott voltunk:). Megvolt:). Fel a sárga körön, kis kitérõvel a Hanák Kolos kilátóhoz, ahonnan most már Gyöngyös irányába volt szép kilátás. Sárga jelzés majd a Rákóczi-forrásnál át a sárga +-ra közelítünk a cél felé. Az itinerben lépcsõ alja van írva, rossz sejtésem volt... Azt hittem, hogy a szemem is rossz mikor megláttam. Oda kell még felmenni??? Nem, annál is tovább, mint amit lentrõl látszódott. 200 "lépcsõig" számoltam, ott meguntam, de már láttuk a célt. Adrenalin park. Leadjuk az igazolófüzetet, már jön is a nyomtatóból az oklevél. Rajta a szokásos feliratokon kívül rajtszám és a menetidõ is. Profi munka.


Megérdemelt zsíros kenyér, megérdemelt üdítõ, kis pihenés, nézegetjük a függõhidat, végig kellene rajta menni, de nem most... :)


Nagyon jó túra volt, egyértelmû itinerrel, egyértelmû jelzésekkel, profi szervezõkkel! Gratulálok nekik! Örülök, hogy itt voltam.


Kovács Attila


 

 
 
túra éve: 2008
Pelikán 50/50 MTB/30/20 / Pünkösdi PelikánTúra éve: 20082008.09.21 19:47:20
Szeptember 20. Szolnok Pelikán teljesítménytúra.

30 km, szinte teljesen sík terepen. Idei második sík terepem volt, ismét rossz idõben.


Nekem negyed háromra már kispesten kellett lennem, ezért rögtön a 7 órai kezdéskor elindultam a célból 127-es rajtszámmal. Egy iskolai csoport elõnevezése volt az elõttem lévõ 126 fõ. Õket már a rajtban megelõztem és egyedül nekivágtam a távnak.

Ha hegyekben bírunk menni 5-ös átlagot, síkon nem lehet gond a 6-os, így 12 órai érkezésre számítottam és lazán fel tudok érni, még kis otthoni pihivel, átöltözéssel és kajával.

A rajtban megkaptuk az útvonalleírást, egy térképvázlatot és az igazoló lapot.

A rajt a Tisza- Zagyva találkozásánál lévõ gimnázium volt, innen indulva kellett lemenni a Tisza árterébe, ott vezetett az elvileg végig jelzésekkel ellátott útvonal. Már az elsõ 500 méter után elgondolkodtam, hogy ennyire hülye vagyok, ilyen sárban gyalogolni, fõleg 30 km-t. Miért nem volt nekem elég a 20, ha már menni akartam. Ráadásul rögtön meg is fájdult a lában és egyre jobban éreztem magam.

Na, Tisza ártér, majd a földgáton kellett menni egy fa hídig. Találtam egymás után hármat, három fakorlátot… Talán ez a híd, jelzés sehol. Lementem rajta. Bevisz az út a tanyák közé, oké, kiértem egy tisztább területre, és észrevettem a jelzésem, nem tévedtem el. A jelzés egy vasút alatti átjáróhoz vitt a szántóföld mellett. Itt nem volt ellenõrzés, csak fel kellett írni, a hídfõn található turistajelzések számát. Megtettem. Megnéztem a térképet, sima aszfalt úton, fele távolsággal ideérhettem volna, de nem errõl szól. Következõ ellenõrzõ pontig egy elején aszfaltos út következett, mely egy, még az esõben is szép (mert persze, közben az is eleredt) halastó mellett ment el. Az út másik oldalán a Millér fõcsatorna volt, egy pár horgásszal, gondolom mennyire örülhettek a késõbbi, zajosabb csoportnak. Majd következett a Tisza ártéri erdeje, onnan egy hosszú egyenes egy új erdõben, persze sár, sár, sár. A második ellenõrzõ pont elõtt volt még egy nagyon szép hely, a Feketevárosi holt-Tisza, kár, hogy nem volt nálam fényképezõ és, hogy ennyire rossz idõ volt, nagyon szép hely volt.

A pont 9.5 km-nél volt, 1 óra 40 perc után. Eddig nem rossz. Meglesz a remélt idõ, gondoltam…

A ponton kedves fogadtatás, alma, útbaigazítás. Egy újabb jelzés jött be. Igen, pont az ellenõrzõ ponton, ott láttam, meg majd jóval késõbb véletlenül egy fán.

Tovább indultam, legrosszabb szakasz volt, agyagos, saras, törmelékes út, térkép és a leírás valahogy nem stimmelt nekem, kb 500 méter után gondolkodás, vissza az ellenõrzõ pontra, biztos arra? Biztos. Oké, kezdjük újra. Ismét dagonya, majd jóval késõbb észrevettem a következõ jelzést, akkor mehetünk. Jó, hogy voltak egyértelmû célpontok. Ilyen volt egy mûút, buszmegállóval. MegvanJ. 50 méter aszfalt, majd ismét sár. Szöveg a leírásban: „Magasvezetésû öntözõcsatornához jutunk”. Hogy lehet ilyet írni? Õsszel? Nem volt ott semmi, mikor járták be utoljára? Volt egy pár útkeresztezõdés a földeken, egyet úgy gondoltam jó lesz, vagy nem. Megint egy részlet: „felhagyott risztelepek között”. Milyen a rizstelep? Fõleg szeptemberben, mikor már minden be van szinte takarítva. Letarolt földek mindenhol. De megint jó helyen kötöttem ki. Ez csak szerencse volt, semmi más. Majd irány a Zagyva töltés, rajta 2,5 km ment az elsõ lejövõ földútig. Na én találtam egy lejárót, nem az voltJ. Bár ezt nem bántam meg… Lementem a Zagyva partra, ott kerestem a fahidat, melyen át lehetett menni a másik partra. Ez volt a másik nagyon szép hely a túrán. A fahíd félelmetes volt, jó 3 méter széles, farönkökbõl összerakva, korlát nélkül. Kicsit sáros, csúszós, félelmetes, helyenként fa mentesJ. Ellenõrzõ pont a híd másik oldalán. 19.5 km 3 óra 40 perc. Itt már érzetem, hogy nem lesz meg a várt idõm. Csoki,megy egy matrica a igazolólapra, irány tovább a következõ pontig, ami 2 km-re volt a Zagyva parton, csak most a másik irányba. Itt elég sok fecske kísért végi, nagyon érdekes látvány volt, mikor körülöttem kõröztek. A pontnál igazolás és irány a következõ, megint 2 km-re lévõ pont. Itt minden ami terített asztalon lehet. Kis táplálkozás, folyadékpótlás és irány tovább. Ez a rész a Széchenyi Ökoturisztikai Parkerdõ volt, szép, gondozott hely, faforgáccsal leszórt útvonal. Ezután már aszfalt a városban (nem gondoltam volna, hogy valamikor örülni fogok az aszfaltos szakasznak), 2 ellenõrzõ ponttal, ahol megint csak fel kellett írni adatokat a vasútállomáson illetve a Tisza szállónál. Majd irány a cél. 12.25. Ha a visszafordulást illetve a bizonytalankodásokat kiveszem, meg lett volna, de így sem rossz, ebben az idõben. Ráadásul senki meg nem nézte, hogy felírtam-e az adatokat az igazolólapra. Itt ismét étel-ital és irány haza ahol már várt a meleg fürdõ.

Tisza illetve a Zagyvapart szép, fõleg az említett horgásztó illetve a holt Tisza. A pontõrök kedvesem barátságosak, az ellátás tökéletes.

Egyszer végig lehet rajta menni, bár nekem sem a kedvencem a sík szakasz.

Talán érdekesebb lenne egy tavaszi vagy nyári idõszakban megrendezni, mikor szebb a táj. Illetve még az útvonalleíráson lehetne javítani, kicsit kiegészíteni egy két jelzést, pontosabb meghatározásokkal.

Kíváncsi lettem volna azokra az iskolásokra akik bevállalták a 30 km-t. ki tudja miért? Egy Ötösé? Ebben az idõben elég felelõtlenség ilyen távon elindítani õket. Nem hinném, hogy mindenki gyakorlott túrázó lenne.



Kovács Attila

 
 
Szurdok / ÚtvonalkövetőTúra éve: 20082008.06.29 16:35:56
Sziasztok.


Szurdok 30.

Fél nyolckor az Árpád híd buszpályaudvaron már nagyon sokan voltak, 2 busz ment egymás mögött fel Dobogókõre. Mi még felszálltunk az elsõre, persze, hogy idõközben a másik megelõzött:-)

A busztól a rajtig megkaptuk mi is a bögrét, amit nagyon jól tudtam volna használni, ha nem kötöm úgy meg ahátiszákomhoz, hogy ne vesszen el. Igaz levenni sem tudtam késõbb.
9.20kor indultunk el a rajttól.

Jól indult, elsõ eltévedés már a rajtot követõen volt, ahol még lazán, beszélgetve, mint kiderült figyelmetlenül mentünk. De egy másik útvonalon eltaláltunk a Zsivány-sziklákig.
A sziklát elhagyva mentünk tovább, megnéztük a 15. pontra beírt kilátópontot, ahol a szemközti oldalon láttunk egy nagy sziklát, akkor még eszünkbe sem jutott, hogy oda kell felmászni.
De felmásztunk, nagyon szép látvány volt maga a szikla, a környéke és onnan a kilátás.
Onnan egy nagyon meredek, térdet egyáltalán nem kímélõ lejtõ volt. Majd a Klastrom-kúttól a sztudok bejáratáig egy sík, elején könnyen majd a nagy gazban nehezen járható út volt. Itt a rövidnadrágososk megszenvedhettek.A szurdok nagyon szép, árnyékos, a hidakkal együtt könnyen járható. (nem 6 híd van:-)). a szurdokból kiérve a tisztáson volt a 25 km-es cél, itt feltölthettük magunkat energiával és indulhattunk tovább a Szent-kút felé,egy kisebb emelekedõn, majd utána egy kemény, nem élvezetes emelkedõ a Morgó- hegyi elágazásig. Itt a héten nagy vihar lehetett, az elõzõ szombaton lefényképezett fa már ketté volt törve. Innen egy laza séta a tölgyikrek felé, bár a sárga szalag jól jött, mert ezen a szakaszon elég gyenge a felfestett sárga jelzés. Az út a Holdvirág árok bejáratáig egyszerû és könnyû volt, onnan a erdei pihenõnél lévõ pontig mászhattunk a patakban, partján. a pihenõnél jól jött a csoki és a forrásból vehetõ vízhez még adtak egy kis szörpöt is, ha igényeltél. A szurdokon végigmenve felmásztunk a létrán, majd következett egy nagy kaptató a Nagy-Csikóvárig, az utolsó nagy emelkedõ. Innen már "csak" le kellett menni a Janda Vilmos Kulcsosházat érintve a célba.
Negyed 7 után értünk be, nem rohanva, azt nem mondom, hogy kellemesen elfáradva:-)

Ahol megkaptuk a kitûzõt és az oklevelet. az okleveleket én általában elveszem, megnézem, semmi maradandó, teljesítetted, grat... kész. De ez egy nagyon szép, ötletes és a legszebb részek képeivel ellátott oklevél.

A túra végig jelzett, helyenként szalagozott útvonalon halad. Nagyon részletes útvonal leírás van, térképpel, a táv hosszmetszetével, külön a pontok közötti távolság megjelölésével.
Nem elsõ 30-as túránk volt, de az eddigi legkeményebb.

Köszönjük a szervezést, nagyon jó volt minden, jövõre ismét megcsináljuk.
Két hétvége egymás után a Pilisben, 2 teljesen más élmény.
 
 
EötvösTúra éve: 20082008.06.21 22:26:51
Elsõ felindulásból.

szokás szerint elõre elolvastam a beszámolókat a túráról, kicsit féltem is tõle, de mégis ezt választottuk. Hátha jobb lesz, szerintem nem lett.

Több kérdés merült fel bennem.

Mi kerül ebben a túrában ennyibe? Nulla ellátás. Tudjuk, nem azért indulunk el, hogy jól lakjunk vagy tele igyuk magunkat, de mégis. Olvasva más beszámolókat, több helyen dicsérik a szervezõket. Igenis, nagyon sokat számít az odafigyelés.
Az elsõ pontnál megoldhattad, vehettél vizet a forrásból. A második pontnál vehettél magadnak a kocsmában. Már ha van kedved bemenni. Reklamálták elõzõ években a kupont. Na ezt megszüntették:-)), már ez sem. A harmadikhoz lett volna a legnehezebb felvinni.
A kiírásnál nem is volt jelezve az igaz. Egy volt, a meglepetés? Az mi akart lenni?
Talán a kitûzõ hiánya? Nem nagy dolog, de talán mégis, kis figyelem kellene csak. Majd kiküldik póstán, talán.

Kérdés, mikor járták utoljára végig ezt az útvonalat? Vagy ha igen, akkor miért nem lehet olyan leírást készíteni, amit egy kezdõbb túrás is könnyen megért. Mi végigmentünk kisebb eltévedésekkel. Ki tudja, talán kezdõbbek nem biztos.

Egyébként szép útvonalon megy a túra, helyenként nagyon szép kilátás van a távolabbi hegyekre is. Csönd van és jó levegõ. Az utolsó, városi szakasz az már nem esett jól.

Jövõre? Nem tudom...
 
 
Dolina túrákTúra éve: 20082008.05.11 17:02:41
Tudom, hogy nem a legnehezebb, de nekem a kedvenc gyalogtúrám.

Idén az 5. alkalommal rendezték meg a teljesítménytúrát, melyre idén, hála a jó idõnak, illetve szerintem a jó reklámnak, több mint 700-an indultak el. A szervezõk idén beiktattak egy új, 30 km-es távot is.

A túra legalábbis a 20 km, amit mi választottunk, végig jelzéssel illetve szalaggal ellátott,könnyû túra volt.

Az elõzõ évek túrája tapasztalata alapján nem kellett teli hátizsákkal nekiindulni a túrának. Majd minden ellenõrzõ ponton volt valami. Az elsõ ellenõrzõ pont a horgász tónál volt ahova sajnos többen levágták az útvonalat a leírástól eltérõen, pedig aki betartotta, megtekinthette volna a tájházat. Ahol szintén nagy szeretettel, süteménnyel, vízzel és akit érdekelt, tárlatvezetéssel vártak.
A második ellenõrzõ pont a Golyófogó-völgy volt, ahol visszaemlékezve a régi évekre, rengetegen jártak ki kirándulni, pihenni, de ez mára megváltozott.
a harmadik illetve negyedik ellenõrzõ pont is a többi túraútvonal találkozási helyénél lett kijelölve. A Hársasból kiérve megint nagyon szép látványt nyújtott a tisztás. Az utolsó ellenõrzõ ponttól már nem messze volt a cél, de az úttól nem messze lehetett látni az agyagfalba vájt gyurgyalag fészkeket illetve a madarakat.

A célban, a helyi strandon oklevél, kitûzõ és megterített asztalok vártak, illetve nagy meglepetésre az 5. túrát teljesítõk részére külön ajándék.

A célbaérkezést követõen a jó idõt kihasználva sokan választották a fürdést.

Én nagyon jól éreztem magam, nagyon kellemes nap volt. Jó idõ, mentes az elõzõ napi esõktõl, ki ismeri a helyet, tudja mit számított.

Nagyszerû szervezés, teljes ellátás,jó útvonalleírás, jó térkép, pontos jelzések, összefogás. Ez jellemezte a telejsítménytúrát.

Jövõre is elindulok.
 
 
Gyalogtúra Jean Béliveau tiszteletéreTúra éve: 20082008.03.01 20:01:48
üdv

Idén végre sikerült eljutnom a túrára, tavaly sajnos ki kellett hagynom idõ hiányában.
Sajnos az utóbbi hetek szép idõjárása után a mai nap reggelén igencsak megváltozott az idõ, bár már napok óta mondták. Gondolom sokakat visszariasztott.
Kora reggel érkeztem a rajthoz, ahol a szokásos regisztrációnál megkaptam az útvonalleírást és elsõként elindultam a 25 km-es távon.
Az elsõ ellenõrzõ pont 3.2 km-re volt a rajtól, egyszerûen megközelíthetõen. a második ellenõrzõ pont már 12.5 km-re volt, ahová elõször egy halastó mellett kellet elmenni, majd a szántóföldek között. A nádasnál rengeteg fácán volt, gondolom késõbb a tavsz folyamán rengeteg vándormadár megjelenik majd a környéken, a szántók tele foltak futkározó nyulakkal. a szántók végetértével ismét eljutottunk a halastó másik részéhez, ahol az ellenõrzõ ponthoz egy kis zsilipen kellett átmenni.A nagy széltõl rendesen fodrozódott a tó vize. Nagyon jól nézett ki. A ponthoz közel látható az esztergomi bazilika mintájára épített templom illetve egy malom is. A 3.pontig egy ideig a tóval párhuzamosan kellett haladni, majd következett ismét egy hosszú egyenes a szántók között. Az egyre erõsödõ szél nagyon megnehezítette a haladás. A 3. pont után már ismét Rákóczifalva következett, ahol be lett iktatva még egy ellenõrzõ pont, majd következett a cél. A célban nagy szeretettel, oklevéllel, kitûzõvel, megterírett asztallal vártak.
A 25 km-hez 4 óra 10 perc kellett.
A túra könnyû volt, persze terepviszonyok is segítettek és nagy segítség volt a pontos útvonalleírás.
Ha az idõm engedi, jövõre is megteszem, most már a hosszabbik távot.
 
  vissza az túrákhoz
<<== túranaptár