Túrabeszámolók


túra éve: 2007
Cuha 25/35/50/ Bakonyalja 25/45 / (Erdőalja 25) / BakonyerdőTúra éve: 20072007.08.29 18:06:02
Pár mondatot hozzáfûznék a 2007. évi Bakonyerdõ Tájékozódási Futamhoz és az elõzõ hozzászóláshoz (msp_sd). Megértem msp_sd felháborodását, amit leírt, így történt, magam sem vagyok jobb véleménnyel. A Tájékozódási Futam (nem a Bakonyalja 25!!) szervezése bizonyos fokú bizonytalanságot ébresztett bennem: Látott a szervezõ már valaha igazi túrát? Végülis nincs semmi gond, meg lett tartva, elindultunk nagy nehezen, és a csapatunk közte volt azon keveseknek, akik be is értek. Este fél nyolcra ez még csak három csapat volt! És a többiek? Nem lett ez a túra egy kicsit nehéz? Nem lehet, hogy az átgondolatlan szervezés, alig látható, hibás szalagozás és az érintési pontok esetenkénti hiánya túl nagy feladatot adott a kirándulni vágyóknak? A pontok jelentõs részét megtalálni sem könnyen sikerült. A szervezõ késett és nem volt felkészülve... Az alapötlet jó lett volna, mi kifejezetten a rendezvény stílusa miatt vágtunk neki, hiszen egy térképismereti, tájékozódási túra mindenképp nagyobb kihívást jelent. Tehát ezzel nem volt gond. Lényegében az indulással sem... késett vagy nem, teljesen lényegtelen, ha utána egy színvonalas, érdekes napot tölthetünk el. De ez nem igazán így lett. Az ellenõrzõ pontok halványkék szalvéta-darabkái (esõ utáni napon volt) gyakorlatilag észrevehetetlenek voltak, ha egyáltalán voltak. Az egyik pontnál valaki leszakította, így egy alig-fogó ceruza-csonk himbálózott csupán egy fenyõfa törzsén. Szívesebben vettem volna, ha legalább tájfutóbójákat, vagy egyéb idõjárásállóbb, feltûnõbb jelzéseket használnak. A távot így is, úgy is meg kell tenni, de ilyen alapon akár GPS koordinátákat is megadhattak volna, néha olyan közel kellett menni a ponthoz, hogy feltûnjön.
Néhány megtalálandó pontra rejtvényszerû utalásokkal, nehezen értelmezhetõ mondatokkal hivatkoztak. Ezzel sem lenne olyan nagy baj. Egy kicsit megmozgatta az ember agyát, térképolvasási és elvont gondolkodási képességet egyaránt megkívánva.
Csak az az idõtényezõ ne lett volna. Ennyi pontot ennyi idõ alatt egy átlag túrázó képtelen végigjárni. Mi alig a felét tudtuk csak megtalálni úgy, hogy a végét már félig-meddig futva tettük meg, hogy elérjük az utolsó vonatot. És itt szeretném mégegyszer megköszönni Fehérvári Máté és Kedvese segítségét, akik autóval elvittek minket a legközelebbi vasútállomásra, Vinyére.
És új sorba kezdve végül, hogy jól látható legyen:

FEHÉRVÁRI MÁTÉ és MÉSZÁROS GABRIELLA a BAKONYALJA 25 túrát szervezte, és semmi szervezési hiányosság nem róható fel nekik az ANDRÁSI GÁBOR által rendezett Tájékozódási Futammal kapcsolatban!

Remélem jövõre újra találkozunk ezen a túrán minden mostani résztvevõvel!
 
 
vissza az túrákhoz
<<== túranaptár