Túrabeszámolók


Somlói Barangolások/BORangolások

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2017
dnvzoliTúra éve: 20172017.08.07 15:00:54
megnéz dnvzoli összes beszámolója

 Somlói BORangolás 15,éjszakai túra


2017.08.05-06.


Majd egy hete tart a hőhullám,szerdán még dolgoztam,most viszont már 3. napja szinte ki se mozdulok a lakásból és már nagyon mehetnékem van.Annyira azért nem,hogy bármilyen nappali túrára látogassak el a közel 40 fokban,de nézd,itt van Enikőéknek ez az éjjeli 15-ös,hát ezt azért megnézném magamnak!Már régebben kinéztük a gyerekekkel amúgy,ők aztán lebetegedtek a héten,én viszont ebéd után eldöntöm:megyek!


Nem tervezek korai indulást,ha már éjszakai túra és csak 15 km a táv nehogy már világosban járjam le,úgyhogy úgy időzítem az utazást,hogy fél 9 körül tudjak rajtolni.Negyed 8 körül indulok Győrből,kényelmesen autózok,hideg most sincs amúgy bőven megvan még a 30 fok.Bő 1 óra múlva le is parkolok Somlóvásárhelyen.


A Joó kocsma előtt nincs nagy tolongás,nem is számítottam erre ismerve a dátumot és a hozzá kapcsolódó hőmérséklet adatokat.Mindenki vízparton van,ezen nincs mit csodálkozni.Na,de nem mi!


Benevezek,megkérdezem milyen állapotban vannak az útvonalon a turistajelek-kitűnőek,kapom a választ,és a túra során valóban ezt tapasztalom majd.Na,de ne szaladjunk ennyire előre.


Sárgán indul a menet,a Vásártéri-kút sajnos csak nevében kút,vizet nem ad,eléggé leharcolt kinézete van.Nem tudom mikor folyhatott utoljára.Menjünk tovább!Na,de állj!Itt két,egymással párhuzamos út tart a hegy felé,biztos,hogy jón talpalok most?Hát persze,hogy nem,át kell menni a másikra,át is megyek.Fiatal párral és ikerlánykáikkal becélozzuk hát a Somlói Spirit Pálinkaházat,na nem azért,amiért általában ezt az emberek tenni szokták,csak hát nekünk most az előtt kellene elgyalogolnunk.


Meg is van a közös SP sáv,elkezdünk emelkedni.Nem vészesen,de emelkedünk.Hamarosan előkerül a fejlámpa is,ha másért nem a szembe jövő autók miatt,nehogy már elüssenek itt.


Szépen ránk esteledik,mellőzöm a Taposó-kutat,aztán erős balos,erős jobbos és már itt is a fényviszaverős szalaggal megerősített SL-jelzéses letérés a Szent Ilona-kápolnához.Begyalogolok,kódot írok(a figyelmes rendezők még tollat is hagytak nekünk),megpróbálok néhány fotót a telefonnal,fényképezőgép híján-nem sok sikerrel.


Vissza a S+-re,most már ugyanis ezen haladok.Baktatok a sötétben szép kilátásokkal a balomon,gondoltam igaz,hogy a túránkon nem ellenőrzőpont,de azért én megnézném azt a Sédfő-forrást is.Ha másért nem lemosakodni,ha még nem említettem volna nincs hideg:)


Aztán ez elmaradt.Mármint a forrásnézés.Megtréfált a Somló.A Somló ugye nem túl terebélyes,simán elférne egy 5x5 kilométers telken.Így azt,hogy kimaradt a forrás akkor vettem észre,mikor kiértem az aszfaltra.Ami sokkal,de sokkal hamarabb bekövetkezett,mint gondoltam.:)


Na,mindegy,haladjunk,a következő kód már vár rám a Három diófánál,a hegy É-K-i végénél.Addig aszfalt,ill. egy rövid ideig van letérés róla,de tényleg csak pár lépés erejéig.Haladok az aszfalton,épp emelkedik,szemből kivilágítatlan biciklis érkezik,bekapcsolom a fejlámpát ismét(az autók miatt eddig is párszor,különben a majdnem telehold és a közvilágítás nem indokolná),partizán közeledik,mozgása imbolygó,na szépen vagyunk!:)


Na,mia,na,mia,na mi van,na mia-csak úgy ömlenek az összetett mondatok a ránézésre mata részeg öreg fejéből,miközben dorkócipőjével fékezve elsuhan mellettem,nem is válaszolok a láthatóan nekem címzett hangokra,még összezavarnám szegényt,azt meg nem akarom.


Megvan a kód,egyre erősödő kisebbségi zene tudatja az arra járóval,hogy kb. Dobán lakodalom,de legalább bál van.Nem zavar amúgy,sokkal mindenevőbb vagyok zeneileg már huszonéves mivoltomnál,nem mondom hogy ott lennék egy akár ingyenes Kadlott Károly,vagy Kaczor Ferenc koncerten(miket tudok mi?:),de nem is zavar,ha ilyet hallok.Megfelelő mennyiségű pálinka elfogyasztása valószínűleg még lejjebb vinné az ingerküszöböt.


Na,de oké,hogy szól a muzsika,de merre is tovább?Lassan emelkedőnek kellene jönni,ha ma éjjel még a kilátóhoz is fel szeretnék jutni...


Jön is!Irány a S3szög!Megkezdem hát ismét az emelkedést a hegy lankáin.Egy telken vad kutya szaggatja a kerítést,a kutyariasztó persze,hogy otthon maradt,pedig gondoltam rá,hogy elhozom.Na,mindegy,szerencsére a drótfonat ép,a kutya bent marad.


Egy-két perc,és itt is a szalagozással megerősített letérés a S pötty jelzésre.Elgyalogolok a Szent Márton-kápolnához,felfrissítem magam a nitrites/nitrátos Szent Márton-forrás vizéből majd kódot keresek.Jelentem,nem találom!Közben fiatal páros érkezik,egyből megtalálják a kódot egy cöveken.:)Én a forrásnál,meg a kápolnánál vártam.


Vissza a S3szögre,ami mellé a P sáv is betársul.


Most jön a java!Mármint a szintemelkedésnek.Először aszfalton,majd tereplépcsőn hódítom a hegyet,nem mondom,hogy ekkora páratartalom mellett marhára jólesik.


Megvan a tető,keressünk egy pontőrt!A kilátónál igaz,hogy világos van,de pontőrnek nyoma nincs,arra lejjebb egy pihenőnél népestársaság,talán ott találom.Így is van,fény derül a pontőr személyére,vissza is ballagunk együtt a kilátóba egy pecsételés erejéig.


Voltam már a Somlón párszor,dereng is,hogy merre tovább a Somlóvárhoz,de azért biztonság kedvéért a pontőrt is megkérdezem a hovatovábbról.Az attól függ,hova szeretnék menni,jön a válasz,ami csak azért megmosolyogtató kicsit,mert egy táv van,és az a vár felé tart.:)


Szóval arra lefelé,mutatja az utat a fiatalember,és valóban beérve a fák közé előjön a keresett fonódott PS sáv.


Ami aztán lecserélésre kerül a SL jelzés kedvéért,ezen gyalogolva jutok el Enikőék pontjára.


Itt vert tanyát az ellátó szakasz,babatáv ide,vagy oda zsíros kenyér,házi(!) lekváros kenyér,alma,bor,üdítők várják a túrázót a várrom tövében.Eszek is három szelet baracklekvárosat,szívesen adják nekem meg jólesik.Jó kis társaság verődött itt pont össze,nem is sietek,beszélgetünk vagy 20 percet mire aztán indulást vezényelek magamnak.Benézek a várba is,a gyerekekkel el kell jönni majd ide világosban.Lehet,hogy a napokban lehjárjuk majd a nappali 15-ös távot.Meglátjuk.


Vissza az elágazóba aztán innen egy darabig a hegy platóján futó Kitaibel tanösvény sárga T jelzése az irányadó.Fent a mezőn jól jönnek a foszforeszkálós szalagok,minden gond nélkül tudok így a jelzésen maradni.Itt fent az idő is jobb kicsit,lengedezik a szél és hűvösebb is van,mint a hegy alatt.Egy padnál aztán szalagok terelnek egy alagútszerű vízmosásba,ami levisz a magaslatról.Köves lejtőn vesztem a szinteket,közben lépésről lépésre emelkedik a hőmérséklet és a páratartalom.


Közeledik a Szent Margit-kápolna,valaki olyan ügyesen állította be mellette azt a refletort,hogy majd kiviszi a szememet.Leérve látom,hogy a kápolna feletti présházakat tették éjjel láthatóvá vele,hát én meg pont szemből érkeztem.


Kápolnánál nincs kód,itt van a 250,vagy 300 éves hárs,keressük meg a Kőkonyhát,ott kell majd igazolni ottjártunkat.Szemből érkező túratársak igazítanak útba,amúgy a S sávról van a letérő,szépen kiszalagozva.Emelkedünk.Jó köves az ösvény,tulajdonképpen nem is köves,hanem egyenesen kő.Fejnagyságú,szögletes formájú bazaltdarabokból álló kőösvény.


Bokatörés nélkül fel-,ill. lejutok,ennek örülök.A Kőkonyhát amúgy valahogy úgy kell elképzelni,minha a hegy oldalában sorakozó bazaltorgonák közül valaki kiemelt volna párat,egyet meg még bejáratnak is.Na,ez a Kőkonyha.Legalábbis a sötétben én így emlékszem.Érdekes hely,sajnos az emberi igénytelenség ront az élvezeti értéken,és itt a szemetelésre gondolok elsősorban.


Vissza a S+-es letéréshez!Innen már csak le kell csorogni a célba.Na,de mi ez a zene a távolban?Ez bizony más stílus,Bunyós Pityuék a dobai oldalt uralják ma éjjel,ez viszont rockosabb!Közelebb érve fiatal társaságot látok egy présház mögött,akik félmeztelenül,fűben táncolva üvöltik a strófákat,jókat nevetek magamban,még nem hallottam ezt a zenekart,itthon azonosítom be:Blues Company.Aki tudja mi ez,az tudja miről beszélek,aki meg nem,keressen rá.nekem az "...addig voltam boldog nagyon,három napig állt a... "-szövegrészletet tartalmazó percek jutottak....:)))


Na,itt is az étterem,már bezárt,úgy látszik éjjel 1 körül itt nincs rá kereslet.


Átvágok a mezőn,át a 8-ason,újra a S sávon,át a vasúton,itt a cél.


Lejelentkezés,Emléklap,kitűző átvétel,gratuláció a teljesítésért egyik oldalról,köszönet a rendezésért részemről.


Köszönöm a lehetőséget!


dnvzoli


Jövőre remélem a gyerekeket is el tudom már hozni!

 
 
 Túra éve: 2016
UngiTúra éve: 20162016.04.17 14:24:20
megnéz Ungi összes beszámolója

A túra képes beszámolója:


https://picasaweb.google.com/100193275750053515638/SOMLO15?authkey=Gv1sRgCI7gtKKs_MeE1AE#6272378720321933394
 
 
 Túra éve: 2013
SimonkaTúra éve: 20132013.04.20 08:53:36
megnéz Simonka összes beszámolója

Somlói Barangolások 15/10 teljesítménytúra 2013.04.13Rendezõi beszámoló!

Szokás szerint hajnali 5 órakor gyülekezünk Pápán az áruház parkolójában, majd egy gyors megbeszélés után elindulunk Somlóvásárhely írányába. A fél éjszakán át tartó esõzések után áttetszõ köd ül a Somló hegy lábánál.-Igen ... erre vártunk már oly rég, mondja a vándor.


A reggeli szõlõpálinka elfogyasztása után, irány a Séd forrás, ott még kiszaladok az útjelzõ táblával az elágazáshoz, ahol szétválik a 10-15km-es táv. Az úton még tanakodtunk hol fogjuk megtölteni vízzel kannáinkat, majd erre a kérdésre a forráshoz megérkezve meg is kaptuk a választ. 30-40 méterrel a forrás alatt kis vízmerítõ rész várja a faradt turistákat. Íze kellemesen zamatos, nem túl hideg.

A reggeli bemelegítõfutás után felfrissülve térek vissza a rajt ponthoz, ahol már gyülekeznek a túrázók. Gyorsan összeszedem magam és megyünk a Szt. Márton forráshoz, ahol a túra további részét pontõrködéssel fogom tölteni.

Az idõ ragyogó, szürke bárányfelhõk felváltva kergetik egymást az égen. Ilyen tiszta idõben ÉNY-ról a pápai kéttornyú templom, DNY-ról a tanúhegyek, és ezek közt a negyszögletû kerek erdõ szabad szemmel is látható.


Alighogy kipakoltam a forrás mellett lévõ kövekre, máris érkeznek a legkorábban induló túrázók, akik az éjszakás mûszak után, egy szemet sem aludva vágtak neki a nagyobbik távnak.

A forrás mellett egy ráccsal lezárt kis emlékhely, ahol a legenda szerint vízímanó lakik.

A forrás szomszédságában icipici borospince található, ahol épp a szõlõtõkék metszése zajlik,  amelynek mozdulatai ezen a vidéken hagyományosan dédapáról fiúra száll. A forrás mellett áll a XIII században épült Szt Márton kápolna és mellette elárvult padok lábának csonkjai merednek az ég felé, mint egykor szebb idõket látott lovagi udvar maradványai.


Eddig körberarangoltuk a Somló hegy vidékét, innen már 200m színtemelkedés várt ránk. A kinizsi szikla árnyékában útunk balra fordul, egy meredek lépcsõn felfelé a Kilátó irányában.Az út szélén virágzó odvas keltikék mutatják a tavasz beköszöntét.

A kilátóba a pontõr nem tudott feljutni autóval, a megázott talajon csúszva az útszéli árokban kötött ki, 4en indultunk a kimentésére, amely fél óra küszködés árán sikerült csak. Ezután megmásszuk a Kilátó falépcsõit, és felérve fenséges panoráma tárult elénk.

Továbbindulva a somlói vár következett, melynek északi oldalán hatalmas zivatarfelhõk közelítettek felénk, a hegy oltalmában vett és száraz bõrrel megúsztuk ezt a történetet.


És akiket az elõzõ napi esõs délután sem riasztott el a távtól: elsõ rendezés 50fõ (15km) és 10fõ (10km).

Köszönjük minden kedves résztvevõnek hogy velünk tartottak az elsõ igazán tavaszi napon.

2014-ben újra ugyanitt (nappali és éjszakai túra egyaránt)

Simon Balázs

CATS Egyesület