Túrabeszámolók


PanoráMaraton

új túrabeszámoló rögzítése
Kiírások:2009 2010 2011 2012 2013 2014 2015 2016 2017
 Túra éve: 2017
BumbanasTúra éve: 20172017.04.30 16:21:57
megnéz Bumbanas összes beszámolója

Sajnálatos módon kevesek által látogatott túra a Panorámaraton 36.

Készítettem egy kis videós beszámolót, hátha többeknek kedve támad jövőre eljönni, itt érhető el:


Panorámaraton 36

 
 
 Túra éve: 2012
hgyptrTúra éve: 20122012.05.06 16:26:12
megnéz hgyptr összes beszámolója

 Kedves Természetjárók,


sajnos életem fókuszába nem a túra és a futás került mostanában, hanem (a munkán kívül) a betegséggel vívott harc. Nagyon nehezen született meg a rendezõi beszámolóm az április 14-i soproni PanoráMaraton túráról.


Az idõjárás-elõrejelzések semmi szépet nem ígértek, de én megátalkodottan bíztam abban, hogy jó idõ lesz. Nem lett egészen igazam: éppen abban a fél órában esett, amikor a helybeli közönség elhatározhatta, hogy mégsem szabadtéri programot választ. A futók rajtja után nem sokkal elállt az esõ, és késõbb egész szépen ki is tisztult az ég, az élénk szél pedig az erdõben általában nem kellemetlen. Úgyhogy akik eljöttek, mind úgy vélték, hogy kitûnõ idõ volt – csak sajnos nem sokan jöttek el. A teljes létszám 74 fõ volt, a nyakban ülõ legkisebb túrázóval együtt.


Ebben még két tényezõ játszott szerepet: az egyik, hogy ezen a hétvégén program-torlódás volt Sopronban (nekünk sajnos Húsvét és Szent György-nap közt lévén, nem állt rendelkezésünkre más nap a Hunyadi iskolában); a másik, hogy egyszerûen nem telt tõlem a tavalyihoz hasonló reklám-munka.


A reggeli indítás sokkal gördülékenyebben sikerült, mint eddig bármikor. A segítõi csapat tagjai évrõl évre jobban megtalálják a helyüket. A mostani felállásban szépen gyõztük volna a tavalyi rohamot is, amikor 200 fölötti volt a résztvevõk száma. A nyomtatott anyagokból persze nagyon sok megmaradt. Sajnos ezek különbözõ okokból nem használhatók fel jövõre. Például mert tovább javítunk rajtuk.


Az útvonaljelölést megdupláztuk a tavalyihoz képest, vagyis végig jelöltünk a földön, és végig szalaggal is. Ez nagyon tetszett a futóknak, és a túrázók is elégedettek voltak. Az itiner is dicséreteket kapott, a térkép ugyan színes volt, de páran kicsinek találták. A futók csak 18-an voltak, de az eredmények nagyon szépek: 42,2 és 14 km-en pályacsúcs (3:53, Szászi Tamás, illetve 1:14, Nagy Viktor és Mészáros Péter), 28 km-en pedig Vikker László 7 perccel ugyan többet ment (2:42), de megismételte a tavalyi gyõzelmet. Terepen ezek igen derék eredmények, ám biztos vagyok benne, hogy még jobbak is születhetnek jövõre.


Idén sajnos csak a rajt/cél hely közelében készültek fényképek.


A kisebb létszám miatt bõséges volt a frissítés a pontokon, és a hosszabb távokról visszatérõknek nagyon ízlett a virsli és a tea – kedves háziasszonyunk ismét kitett magáért. A kicsik számára a külön feladatok tették érdekessé a babatávot (8 km), és terep szempontjából ez még nehezebb is volt a 14 km-es útvonalnál.


Lassacskán alakul a honlap: www.panoramaraton.hu. Lehet regisztrálni rá, várjuk az észrevételeket!


Fogadkozás helyett csak annyi: a hibáinkból megint tanulunk, igyekszünk még jobban elõkészülni, és sok-sok szeretettel várunk mindenkit a neki tetszõ futó- vagy túratávra 2013. április 13-án!


Hegyi Péter

felelõs szervezõ

 
 
 Túra éve: 2010
hgyptrTúra éve: 20102010.05.23 14:25:19
megnéz hgyptr összes beszámolója

 Beszámoló 


az

 
1. PanoráMaraton

teljesítménytúráról


Sopron, 2010. április 10.


Elsõrendû célunk volt Sopron természeti és városképi értékeinek minél szélesebb körben való megismertetése. Az útvonal egyharmada aszfalt, kétharmada erdei út, elég barátságos terep. A sok hurok a különbözõ irányokból feltáruló város-panoráma megmutatását célozza. Errõl is kapta a túra a nevét. De érdekesek a Lõvérek utcácskáiban megbújó villák és paloták is, régiek és újak egymás mellett, nagyon tanulságosak a környezetükhöz méltók és méltatlanok egyaránt.


Szerettük volna a soproni túrák, teljesítménytúrák választékát bõvíteni rendezvényünkkel, túralehetõséget biztosítva a dunántúli teljesítménytúrázók népes táborának 28 és 42 km-en. Reméltük, hogy ezzel is segíthetjük a teljesítménytúrázás jobb megismertetését Sopronban. Nem kevésbé fontos a tömegsport-lehetõség biztosítása a helyi és környékbeli természetjáróknak és iskolai csoportoknak 14km-en. A családoknak szánt 7 km-es távot kisiskolásoknak való játékos feladatokkal színesítettük, nagyon élvezték. A rajt és cél helye a Hunyadi János Evangélikus Óvoda és Általános Iskola, az itteni túracsoportból jónéhány résztvevõ is volt. A szervezésben a Handler Nándor Szakképzõ Iskola munkatársai és tanulói is sokat segítettek. Így igyekeztünk kiaknázni a sportban és a civil kezdeményezésekben rejlõ közösségi és nevelõ lehetõségeket is.


Az útvonal bõven tartalmaz kihívást futó szempontból is, de nincs benne bozót és mocsár, tehát közepes nehézségû terepfutó versenyzési lehetõséget ad az ország érdeklõdõ futóinak.


Túránk jó értelemben vett reklám a soproni szolgáltatásoknak és vendéglátásnak.


Szépek a célok, de mennyire sikerült megvalósítani? Elsõ rendezésnél különösen fontos a visszajelzés (bár én évek múltán sem szeretnék lemondani róla)! Ezért a célban mindenkinek visszaadtuk a jelentkezõ lapját: a hátoldalon ott voltak a legfontosabb kérdéseink. Nagyon sokan kitöltötték, örültek annak, hogy fontos a véleményük. Szerencsére a „Mit kell javítani jövõre?” kérdésre csak kevesen írták, hogy semmit. Alig hihetõ, hogy tökéletes legyen egy rendezvény.


Erõs és jogos kritika érte néhány résztvevõtõl a jelzéseket. Aszfaltnyilakat tettem krétával, az erdõben pedig szalagoztunk kreppapírral, ráadásul a visszautat másik színnel. Éjjel sajnos esett. Nem igazán segített J, hogy már kikerültek a másnapi IVV túranap jelei is. Ráadásul a Soproni Parkerdõ turistajelzései átfestés alatt állnak. De a legnagyobb gondot a szalagozás és az aszfaltnyilak közti átlépés jelentette. Mindebbõl leszûrtem, hogy a jövõben egyetlenféle mûanyag szalag lesz a jelzés, sûrûn és mindenütt! A környezet kímélését tehát csak a gyors és gondos leszedés biztosítja. De hát lelkiismeretesen leszedtem a kreppapírt is (és milyen lett a színétõl a kezem)!


Az útvonal nagyon tetszett a résztvevõk nagy részének. Másoknak tetszett, de sokallották az aszfaltot. Ebben a túrában azonban szerepe van a Lõverek bemutatásának. Az erdõbõl egyszerûen nem látszik eléggé. Talán gyeptégláznunk kellene a Galagonya közt… a tréfát félretéve: az útvonal harmada ugyan szilárd burkolatú, de a környezet itt is kertekbõl áll. Nem betonsivatagra kell gondolni!


Nem a visszajelzésekbõl derül ki, de jól tudom, hogy rengeteget kell még javítani a reklám-munkán – mégpedig mind a két irányban. Sok támogatóra lenne még szükségünk a továbbfejlesztéshez, és ahogy a túra meg a futóalkalom fejlõdik és színesedik, egyre több reklám-lehetõséget ad Sopronnak és a város vendégszeretõ vállalkozóinak.Ezen belül kiemelten fontos az interneten való megjelenés, de nem elhanyagolható a személyesség!


Sopron gyönyörû, és szeretettel vár mindenkit kirándulni, túrázni, futni április második szombatján a PanoráMaratonon!


Viszontlátásra 2011. április 9-én, 7, 14, 28 és 42 kilométeren!