Túrabeszámolók


Komáromi erődök

új túrabeszámoló rögzítése
 Túra éve: 2023
olsenTúra éve: 20232023.11.06 09:08:27
megnéz olsen összes beszámolója

 szia emberek,a komáromi…



 


A komáromi túra Imre napra esik,ami sokak keresztneve,van,aki autóban ücsörögve ünnepelteti magát,és alig borotválkozva pénzt kéreget.itinert osztogat…Az égiekkel a kapcsolata viszonylagosnak tűnik,mert szakad az eső,éjféltől szinte folyamatosan,nehogy poros legyen az út,úgyhogy bejelentkezés után esőtűrő képességeinket fokozzuk a vasúti váróban,ahol éppen takarítanak,kellő felhajtással,ahogy ez megszokott kis hazánkban.Éppen csak ki nem küld a személyzet bennünket,de sebaj,annyit kiérdemeltünk a névnap-vasárnap-vasútátépítés tiszteletére,mivel a békés tévés szunyókálás helyett ide evett bannünket a fene..Csodafegyverem a sebaj és az odaseneki,és el is indulunk a Duna mellett,legalábbis közel hozzá.Felértékelődik az okos telefon,utat mutat a Nasa segítségével,mert az itiner és a térkép pillanatok alatt ronggyá ázik,marad a sokszor elátkozott,leköpködött,megvetett elektronikus segédlet.A Duna közönyösen folyik szembe,nem érdekeljük láthatólag,hidakat tettek fölé a túlparti látogatások fokozása érdekében,van vasúti és közúti egyaránt.Előbb jönnek a védművek balról,ahol a Klapka védekezett valaha,és persze a muszka és az osztrák is itt járt akkor.Egy magányos harckocsi fokozza az anakronizmust,későbbi kor terméke.Keresztet érintünk,trianoni,naná..nehogy gyógyuljon,időnként önmarcangolunk és sót szórunk a sebbe.Így igazán magyar itt minden,még ha a generálkivitelező külföldről érkezik is,mint a mostani magyarok egy része,erről a családnevek és a keresztnevek adnak bizonyságot,Árpád lova mögött talán még nem baktattak Aisák és Liu-Shaolinok,sem Fischerek,aztán mégis így alakult,ahogy. A keresztnél fordulni kell,mert a műhold diktál és a szervező is így akarta,mély árkok mellett suhanunk,monostori erőd,aztán Klapka avenue,lovarda lovasszoborral,körforgalom,civilizációs építmények importból ,például a Spar..aztán még mindig a 1848,kopjafás emlékpark Lenkeivel ,és útközben geoláda néhány,naná..Tópart,Rüdigerről nevezne,Sztálinra és Brezsnyevre még várni kell.Női ikon suhan mellettünk,két pasassal,hja..az ősi Őrsi vonal.Csillag erőd,idegenforgalomra hegyezve,és megint a Duna,forrásvízzel és híddal,ezen már csak átkelünk.A túra a külhonban folytatódik,álmatag határőrökkel és külföldi feliratokkal,imitt-amott magyarul is.Felkeressük a Nádor vonalat,védvonal volt anno,most a IX bástya izgatja a túraszervezőt..legyen neki,majd mi ronggyá ázunk,csak hogy a kíváncsisága kielégülhessen.Innen,Újvár-Óvár,Szakállas arc a múltból,a kovácsok törzséből.Rákócziho ulica,és vissza Erzsébeten át,ami most csak híd,perverzió nélkül,és eláll a csapadékhullás,ránksüt a nap,ezt is az Imrének köszönhetjük,akkor isten éltesse innen is..


Caplatásügyek lezárása átöltözéssel,vonat,elfelé onnan,tele kocsikkal érkezik a soproni,illetve a francokat tele,csak nőivarú egyedek terpeszkednek hátizsákokkal és egyebekkel foglalva a helyeket,nem véletlenül tartotta ezt az ivart a jó atya is a második helyen.Valószínűleg sikerül őket egyre jobban megutálni,mindent elkövetnek ebből a célból,ügyintézőként,takarítóként,utasként.Nem volt elvetélt gondolat a középkorban egyik-másikat tűzpróbának vagy víztesztnek alávetni..?


 


A túra remek,a nők pedig csak nők..de 12 geoládapont is előkerült,itt a helyed jövőre Neked is.

 
 
 Túra éve: 2022
HeliosTúra éve: 20222023.01.10 17:21:44
megnéz Helios összes beszámolója
            Aki nem látta, nem tudja, aki látta nem felejti. Orosz katona felirata a Monostori - erődben.

            Indulás a járdán, majd a kavicsos rakparton folytatódott. Ha a T-75-ös tankot is látni szeretnéd időben el kell hagyni a rakpartot, mert az erőd előtt jutunk az útra. Nyáron készítettem a képet az emlékműről és az erődről. Ugyanaz a túra idején már felirattal látható. Az ösvény után, lépcsők és a kereszt látható. Vissza a fák között és a réten keresztül érek a vidra képéhez (eszményi értékéhez). Innen az erőd fala mellett haladok. Kép az őrtoronyból. Az erőd másik bejáratát is elhagyva nyugalmas úton jutok a körforgalomhoz. A főútról kopjafák mellett a víztároló felé veszem az irányt megnézve a 13+1 vértanú tábláját az Igmándi - erőd előtt. Az erőd két fala között menve meglátom a túrázók nagyobb csoportját. „Kiérve az útra balra és újból balra kell fordulni.“ – mondja az egyik. A tóparton kellemesen elidőztem. A térkép szerint könnyen megtaláltam Horthy  emléktábláját. A szembejövő párnak is szóltam, mert simán elmentek mellette. Belehúzva a szétszakadt csoport előzésébe kezdtem. A Csillag-erőd felé fordulva két férfi és nő köszönti az arra jövő párost és gyors eszmecserébe kezdenek. Visszafelé a Sport utcában is rendesen kilépek, de meglátom a repülősök emléktábláját. Az erődtől  Szlovákia Ó-vár végéig az újabb EP. majdnem 5 km-rét 44 perc alatt tettem meg. Itt értem utol a párost. Aztán Egressy emlékmű, kápolna, bazilika, körforgalom és EP. eléggé megszabdalta az időm. Ha itt kijutsz a Vág partjára kerékpárszerelő – állvány van. Az erőd érdekes pontja a felhúzható híd. A kőtárakat viszont nem kedvelem. Az út kivezet a bástyasorra és csökkenő sorrendben romlik az állapotuk. A második bástya már az enyészeté (kép). Itt találkozom ismét a 2 férfi és nő csapattal. Az aluljáró után újból idővesztés. Közben a nap is kisüt és a zsinagógát elérve ismét rákapcsolok. A hídon szinte napozva kelek át és a célba érek....Jó túra és jó térkép. Városnézés sok látnivalóval.

            A Monostori – erődben kétszer jártam és egyszer viszont emberek korhű ruhákban zászlókkal vonultak be próbára.