Kéktúra - Gyakran ismételt kérdések

(A TTT OKT, AK, RPDDK, KDP fórumok frissítésre kerültek 2021. október 11-én. TTT szerk.)


Gyakran Ismételt Kérdések az OKT/AK/RPDDK/KDP fórumokkal kapcsolatban


Hol tudok bejelentkezni, regisztrálni?
A TTT honlap menüjében a Navigáció alatt tudsz regisztrálni, bejelentkezni, elfelejtett jelszót kérni, keresni, egyéni menüt összeállítani és tartalmat beküldeni a TTT honlapra.

A regisztrálás automatikus, az email-edre kapott linken tudod véglegesíteni a hozzáférésed. Belépési probléma esetén írj email-t a ttt.levelek@gmail.com központi címünkre.

Regisztrálás előtt olvasd el a Jogi Nyilatkozat -ot, ami a TTT honlap és fórumok jogi, adatvédelmi, felhasználási feltételeit tartalmazza! A Jogi Nyilatkozat hatálya a TTT honlap egészére, így az OKT/AK/RPDDK/KDP fórumok regisztráció, bejelentkezés nélküli hozzáférésére, böngészésére is érvényes!

Hol tudom törölni a regisztrációmat és a fórum hozzászólásaimat?

A túrabeszámoló és az OKT/AK/RPDDK/KDP fórumok hozzászólásaidat is tudod magad szerkeszteni és törölni. A regisztrációt törlését a ttt.levelek@gmail.com címről tudod kérni (arról az email címről, amivel regisztráltál!) Ha ez nincs, vagy nem működik, akkor valamilyen személyes (vagy megbízható ismerősön keresztüli) azonosítást fogunk kérni.
Régebbi hozzászólások törlése jelenleg technikai okokból nem mindig és nem egyszerűen hajtható végre, kérheted, de ne várj hamar megoldást.


Gyakran Ismételt Kérdések az Országos Kéktúrával kapcsolatban

 

Hol lehet beszerezni az Országos Kéktúra (továbbiakban: OKT) igazolófüzetét?
 
Az MTSZ budapesti központjában: 1075 Budapest, Károly körút 11. VII. emelet (2013. áprilisban változott!)
Levelezési cím: Magyar Természetjáró Szövetség, 1244 Budapest, Pf.: 846. (2013. májusban változott!)
Ügyfélfogadás, árusítás: hétfő–péntek 09.00–16.00 óra között. Telefon/fax: +36-1-332-7177, +36-1-311-2467
Az MTSZ megyei szervezeteinél.
RP-DDK és AK füzetet a Cartographia boltjában és webáruházából.
OKT, RP-DDK és AK füzetet a www.map.hu webáruházból.

(A mindenkor kapható kéktúra füzetekhez képest, a nyomdai kiadás óta a pecsételőhelyek és az útvonalak is változhattak. Indulás előtt nézd át a változásokat a kéktúra fórumokban és/vagy az MTSZ hivatalos honlapjain!)
 
Honnan értesülhetek a bélyegzőhelyek pontos helyeiről?

Hivatalosan az MTSZ KEKTURA.HU oldalán.
Országos Kéktúra Alföldi Kéktúra  Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra
 
Az OKT Atlaszban megadott bélyegzési helyek változhatnak, továbbá ezeken kívül is vannak bélyegzők, gyakran egy helyen több is. A változások olyan gyakoriak, hogy az írásos anyagok nem képesek ezekkel lépést tartani!
A www.teljesitmenyturazoktarsasaga.hu/okt_forum fórumon megtalálható lista a jelenleg létező legfrissebb adatokat tartalmazza. Ez egy nyitott fórum, ahol regisztrációt követően bárki hozzászólhat a témával kapcsolatban. A bélyegzőhelyeken kívül a hozzászólások foglalkoznak a tájékozódási nehézségekkel, szálláslehetőségekkel és minden egyéb praktikus információval is. Ezenkívül az index "Kéktúra - jelvényszerző túramozgalmak" c. topikjában folyamatosan élénk eszmecsere folyik a kéktúrázás ügyével kapcsolatban. Ha túratársakat kívánsz toborozni, kéktúrás élményeidet megosztani másokkal vagy csak a témával kapcsolatos véleményedet elmondani, akkor ott a helyed!

Bélyegzőhelyek (Pontos cím, GPS koordináták, Nyitvatartás. 2021.10.06-i állapot. PDF)
OKT, AK, RPDDK


Facebook (hivatalos, MTSZ): Az OKT, AK és a RPDDK oldalai mellett az Országos Kékkör hivatalos közösségi oldala is megtalálható már az interneten.

Heyjoe.hu honlap - GPS-be tölthető .gpx fájlokban: OKT pecsétek helye, RPDDK pecsétek helye, AK pecsétek helye
(használata: jobb egérgomb, majd IE: Cél Mentése másként.  FF: Hivatkozás Mentése más néven. Chrome: Link mentése másként)

Közép-dunántúli Piros (KDP) hivatalos honlap: http://edttsz.hu/kdp.html


Milyen szakaszokban/felosztásban teljesíthető az OKT?
 
Ahogyan tetszik, szabad a vásár. Nem kell ragaszkodni a füzetben feltüntetett szakaszoláshoz. Egy jótanács: amennyiben még egyáltalán nem vagy járatos a jelvényszerző túramozgalmak területén, akkor érdemes egy rövid, egy nap alatt kényelmesen teljesíthető (rész)szakasz bejárásával indítanod. Amennyiben lakóhelyed közvetlen közelében halad az OKT útvonala, akkor érdemes ezt választani, budapestieknek erre a célra kiváló pl. a Hűvösvölgy-Rozália, vagy a Hűvösvölgy-Piliscsaba táv.

 

Hogyan és hányszor kell bélyegezni az egyes szakaszok befejezésekor illetve a megszakítástól történő újrakezdéskor?
 
Amikor befejezünk egy túraszakaszt, akkor két lehetőség van: vagy innen folytatjuk legközelebb, vagy ide érkezünk meg az ellenkező irányból. Mindkét esetben a megszakításhoz legközelebbi bélyegzőhelyen kell kétszer bélyegezni. Amennyiben ez a füzetben megadott egy-egy szakasz kezdő illetve végpontja, akkor a füzetben automatikusan megtalálható a két rubrika. Amennyiben egy közbülső bélyegzőhelyről van szó, akkor a legtöbb esetben csak egy rubrika található a füzetben, így ide kell - egymás mellé - beütni a két pecsétet. Néhány közbülső bélyegzőhely esetében is két rubrika található a füzetben (pl. Nagyhideghegy, Baktakék, stb.), amennyiben ezeken a helyeken áthaladunk, akkor elég az egyik rubrikába bélyegezni (de természetesen mindkét helyre is nyomhatunk).

 

Hogyan készíthetünk a körülményekhez képest legjobb minőségű bélyegzőlenyomat a füzetünkbe?
 
Nyitó tanács: nem kell elrémülni a most következő - kissé talán túlrészletezett leírástól. A valóságban a legtöbb esetben különösebb erőfeszítés és trükközés nélkül is elintézhető a dolog. Tehát: alapvetően két eset van: vagy az újabbnak számító gumibélyegzőt vagy a régebbi készítésű fémbélyegzőt találunk (utóbbira főleg a terepen lévő bélyegzőhelyeken számíthatunk, mivel a gumibélyegzőről igen könnyen leszedhető a gumi, a fémbélyegző tovább bírja). bélyegzőpárnát mindenképp vigyünk magunkkal! A pecsételés téli időszakban ugyanígy történik. Esetenként az aktuális turistaházak (pl. Ágasvár) nyitva tartására azért érdemes odafigyelni.
Általában:
Mindig készítsünk próbanyomatot a füzetbe történő bélyegzés előtt! Erre a célra bármilyen kéznél lévő papírt használhatunk. Könnyű elcsúfítani a füzetünket, ha élesben derül ki, hogy a kapott bélyegzővel pocsék minőséget lehet csak produkálni. Bélyegzés után ne csukjuk össze azonnal a füzetet, hanem hagyjunk egy-két percet a lenyomat megszáradására. Sokszor előfordul, hogy a lenyomat csak töredékesen vagy egyáltalán nem olvasható. A füzet oldalai is meglehetősen kemény papírból készültek, amely szintén nem kedvez a bélyegzésnek. A dátumot saját magunknak kell beírni!
Gumibélyegző esetében:
Lehetőleg finoman, lazán nyomjuk bele a festékpárnába, majd készítsünk egy próbanyomatot és csak ezt követően nyomjunk a füzetbe. Ha erősen belepaszírozzuk a tintába, akkor könnyen elmaszatolódik és olvashatatlanná válik a lenyomat, főleg a gyengébb minőségű, kopott bélyegzők esetében.

2015-ben új pecsételődobozok és új típusú gumibélyegzők kerültek kihelyezésre. A régi és az új bélyegzők egyaránt használhatók!

Fémbélyegző esetében:
A fémbélyegzőkkel való találkozás sok esetben okozhat bosszúságot a túrázónak, de néhány egyszerű trükk segítségével csökkenthető az adrenalinszint emelkedés és megelőzhető, hogy cirkalmas szidalmak hagyják el ajkunkat, netán felemlegetve szegény bélyegzők egykori készítőinek felmenőit is. Több kéktúrázó közös tapasztalata, hogy legjobb eredmény akkor érhető el, ha erősen belepréseljük a bélyegzőt a tintába, különösen ügyelve a szélekre is (ez akár fél-egy percet is igénybe vehet!), majd ezt követően próbanyomat lehetőleg puha, vékony papírra, majd ismét tintába való paszírozás és végül a füzetbe is készítsük el a nyomatot. Amennyiben így sem kielégítő az eredmény, viszont a próbanyomat jobban sikerült, akkor azt is beragaszthatjuk a füzetbe, az olvashatatlan lenyomat mellé. Azt is kipróbálhatjuk, hogy nem a bélyegzőt nyomjuk a füzetre, hanem a betintázott bélyegzőre ráhelyezzük, majd a bélyegző két szélénél odaszorítjuk a papírt, és ujjunkkal vagy körmünkkel végigsimítjuk a papírfelületet.

 

Mit tegyünk, ha nem tudunk hozzájutni hozzá a hivatalos OKT vagy MÁV bélyegzőhöz?
 
Első lépésben próbáljunk meg valamilyen céges bélyegzőt szerezni, pl. boltban vagy kocsmában. Néhány tanács, amelyeknek betartásával nagyobb sikerrel hajthatjuk végre ezt a műveletet: boltban vagy kocsmában ne rohanjuk le egyből az eladót vagy a csapost, hogy mi bélyegezni szeretnénk, hanem inkább vásároljunk/rendeljünk valamit, majd fizessünk és csak ezután hozakodjunk elő a kérésünkkel. Ha ezek után sem hajlandók bélyegezni a céges bélyegzőjükkel, akkor még mindig érdeklődhetünk, hogy milyen nyitva tartó egyéb intézmény van még a közelben, ahol ismét szerencsét próbálhatunk. Erőszakos követelés, fellépés nagyon nem ajánlott, gondoljunk az utánunk idetévedő túrázókra is! Egyházi intézményben is próbálkozhatunk, a tisztelet maximális megadása mellett, ügyelve a megfelelő időpontra is (pl. istentisztelet, szertartás alatt ne zargassuk a papot/lelkészt). Minden egyházi intézmény rendelkezik bélyegzővel, és általában szívesen látják a vándorokat. Ha végképp nem járunk sikerrel, akkor készíthetünk igazolófényképet is - ha tudunk. Ha pedig semelyik se működik a fentiek közül, akkor telefonon vagy levélben értesítsük az MTSZ Gyalogtúra Bizottságot (dátum, hely, indoklás szükséges).

 

Vasútállomáson nem adnak dátumos pecsétet, hanem csak az állomás nevét tartalmazó bélyegzőt hajlandók használni - mit tegyünk?
 
Első lépésben megpróbálhatjuk udvariasan elmagyarázni, hogy miért van szükségünk a dátumos bélyegzőre, de ha ezek után sem állnak kötélnek, szintén jobb nem erőltetni a dolgot. Néhány esetben a legkevésbé sem barátságos az állomásszemélyzet viselkedése, ezért erősen udvarias hozzáállás mindenképp és minden esetben ajánlott és lehetőleg ne váltókezelés, telefonálás és más hasonlóan fontos munkálatok közben zaklassuk a személyzetet. Továbbá, előfordulhat, hogy a forgalmi irodába sem engednek be, hanem a pénztárablak szűk nyílásán át vagyunk kénytelenek betuszkolni a füzetünket. Itt a legcélszerűbb henger alakúra göngyölni a füzetet, ez elég sok vasútállomásnál beválik.

 

Hol lehet megvásárolni a "klasszikus" Kéktúrás filmeket?
 
A "Másfélmillió lépés Magyarországon" valamint az "És még egymillió lépés" filmsorozatokat megvehetjük a Mokép Budapest, Honvéd u. 5-7. alatti boltjában illetve a Mokép webshopjában, de manapság a nagyobb könyvesboltokban (Budapesten pl. az Alexandra könyváruház, Bartók Béla út, illetve videóboltokban, pl. Media Markt, West End) is hozzájuthatunk. A "Kerekek és lépések" c. filmsorozat jelenleg a Moképnél kapható, ezen kívül a nagyobb könyvtárakban van rá esély, hogy (nem végleges!) kölcsönzés után hozzájussunk. A legújabb, "Szent István vándorlás" c. sorozat videóváltozatát 2004-ben adták ki, szintén a Moképnél kapható.

 

Milyen egyéb kiadványok léteznek az OKT-val kapcsolatosan?
 
Az igazolófüzeten kívül természetesen rendelkezésre állnak az Országos Kéktúra turistakalauzok (OKT Atlaszok), amelyeket nem kötelező ugyan beszerezni, de amennyiben többet szeretnénk megtudni a bejárt útvonal nevezetességeiről, látnivalóiról, akkor mindenképp érdemes megfontolni a megvásárlásukat. Térképboltokban, valamint nagyobb könyváruházakban elképzelhető, hogy kapható.
Az Országos Kéktúra turistakalauz (Visegrádtól az Írott-kőig) 2016 első felében várható, legutóbb 2013-ban jelent meg.
Az Országos Kéktúra turistakalauz v. Kéktúra I.  (Hollóházától Nagymarosig) 2015. decemberében és 2013-ban került kiadásra.

Dr. Vízkelety László "Az Országos Kéktúra és akik végigjárták" c. könyve korlátozott példányszámban jelent meg, az OKT történetével, kiemelkedő eseményeivel foglalkozik valamint tartalmazza a teljesítők névsorát. Hiánypótló, régóta várt kiadvány.
Peták István, a Szent István vándorlás c. filmsorozat szerkesztője is megjelentette "Szent István-vándorlás az Országos Kék-túra mentén" c. könyvét, amely az OKT Atlaszokhoz hasonlóan bő terjedelemben foglalkozik az útvonal során érintendő látnivalókkal.

 

Hol találok az interneten további anyagokat a Kéktúrával kapcsolatban?

- A Kektura.hu honlapon és a Magyar Természetjáró Szövetség honlapján találod az Országos Kéktúra (OKT) hivatalos honlapját,
kiírását (https://www.kektura.hu) (http://mtsz.org/turamozgalmak/orszagos_kektura), a turistaút nyilvántartásban szereplő szakaszait.
A bélyegzőhelyek fóruma egyelőre még itt, a TTT honlapon van.
- A Körösök Völgye Turista Egyesület (Békéscsaba) honlapján: http://www.kvte.hu részletes, fotókkal illusztrált leírást találsz az OKT útvonaláról, sőt a Rockenbauer Pál Dél-Dunántúli Kéktúra és az Alföldi Kéktúráról is.
- A http://kektura.lap.hu oldalon sok hasznos link található a kéktúrázáshoz kapcsolódóan (helyi turista egyesületek, útba eső települések, stb.).
- A http://www.kektura.click.hu oldalon számos OKT szakasz leírását, szintmetszetét valamint fényképgyűjteményt lehet megtekinteni.
- http://www.kektura.eu, Kéktúra a Wikipedián
 

Amennyiben további, a témához kapcsolódó érdemleges weboldalról van tudomásod, akkor kérlek jelezd ezen oldal szerkesztőjének a  gytolnai@freemail.hu címre.
Az OKT GYIK-hez kapcsolódó bármilyen észrevétel a ttt.levelek@gmail.com címre kéretik, vagy pedig az index "Kéktúra - jelvényszerző túramozgalmak" topikjában lehet hozzászólni.

Ha a fenti anyagban hiányosságot, vagy elavult információt találsz, kérlek, hogy jelezd a ttt.levelek@gmail.com email címen és javítjuk.

(eredeti: 2004. szeptember 13. - Tolnai Gyula)

(aktualizálva: 2021. október 6. - TTT)