Túrabeszámolók


Gyermekvasút nyomában

hegyivadászTúra éve: 20072007.08.21 13:30:23
Elsõ éjszakai túrám. Bekészítem a fejlámpát, frissen töltött elemekkel + tartalék. Sapkát kihagyom, végül is éjszakai túra lesz, nem süt a szemembe a nap :). Esõkabátot is kihagyom, az övtáskámba nem fér el, hátizsákot meg emiatt nem akarok cipelni, amúgy is csak másnapra jósolnak zivatarokat. Otthoni teendõk miatt a tervezettnél csak késõbb érek a rajthoz, 1/4 9-kor óriási tömeg fogad. Basszus, ez azért nagyon durva! Végül is 21:16-os idõvel tudok elrajtolni és még mögöttem is van vagy 30 ember.
Az útvonalat nem ismerem, de akkora a tömeg, hogy eltévedni nemigen lehet, csak arra kell figyelni, hogy az útvonalleírás alapján azért a saját belátásomra is támaszkodjak, és idõnként felülbíráljam a csábító csordaszellemet. Mert sokan vannak, akik rövidítenek (én nem szeretnék), vagy éppen eltévednek (amit szintén nem szeretnék).
Igyekszem minél gyorsabban haladni, hogy még emberi idõben lefeküdhessek, másnap reggel indul a család és én vezetek. Így se a Fazekas hegyen, se a Kis-Hárs hegyi kilátónál, se a Kaán Károly kilátónál nem állok meg szétnézni, majd visszajövök ide családostul nappal. A Kaán Károly kilátó környékén elkezd a távolban villámlani, de egyelõre még a dörgések hangja is alig jut el hozzánk. Makkosmáriáig egyre sûrûsödõ villámlásban haladok, már a dörgés is hallatszik, de még mindig nem esik. Reménykedem, hátha elkerül minket az esõ, de mégsem. Makkosmária után leszakad az ég. Zuhog az esõ, pillanatok alatt elázok. Se esõkabátom, se sapkám, csak egy rövidnadrág meg ing. Még szerencse, hogy legalább a bakancsom nem ázik át, meg a fejlámpám is bírja a vizet. Virágvölgy állomásnál hatalmas tömeg, sokan feladják az esõ miatt. Én úgy döntök megyek tovább. Már úgy is eláztam, ennél vizesebb nem leszek és a mozgás legalább megóv attól, hogy komolyan megfázzak. A túra végére meg is száradtam :).
Én a helyszínen nem hallottam róla, csak a korábbi beszámolóban olvastam, hogy a szervezõk az esõre való tekintettel mindenkinek igazolták a teljesítést. Ha ez igaz, akkor nekem csalódás. Egy teljesítménytúra attól teljesítmény, hogy az idõjárástól függetlenül teljesítem. Ha meg olyanok a körülmények, hogy nem megy, akkor az is rendben van, de akkor tudomásul kell venni, hogy ez most nem ment. Egy félórás zuhé még nem egy természeti katasztrófa szerintem.
Végül is 02:10-re célba értem, ahol újabb, fertályórányi várakozás után pecsételtettem, megkaptam a kitûzõt és a virslit.
A túra útvonala tetszett, kitûnõ az útvonalleírás, külön köszönet a nevezetességekrõl szóló ismertetõ kiegészítésekért, kedvesek voltak a pontõrök.
Ami nem tetszett, az a várakozás a regisztrációnál és célban, a nagy tömeg és ha igaz, akkor az, hogy egy kis esõ miatt teljesítés nélkül is igazolták a túrát.