Túrabeszámolók


Királyháza

vajonmerreTúra éve: 20062007.07.24 13:54:23
Királyháza 20

Két éve a sárga jelzés Bernecebarátiba vezette a túrázók nagy részét, köztük engem is. Azóta többször "beugrott" ez a kínos "ciki". Most eljött a revans ideje :-)

6.55-ös vonattal indulás reggel, gyors átszállás Vácon és már Diósjenõn is vagyunk. Már itt elllépek a mezõnytõl : sikerül is elsõként nevezni (8.30) és már robogok is át a falun.A zöld jezést jól ismerem, rengetegszer túráztam erre (pl. múlt héten is erre másztunk fel a Csóvira), dehát a gondok majd a sárgán lesznek Királyháza után. A meleg miatt a legminimálisabb ruházatban (futócucc) és felszereléssel (deréktáska) jöttem a túrára (matekosok kedvéért: a szükséges és elégséges feltételeket teljesítettem).

Egy óra alatt érem el a zöld-kék négyzet elágazást. Közben egy nagy tapsifülest riasztok fel, majd a már csak éppen csodogáló Õz-berek forrás elõtt egy sast. A szúnyogok-legyek nagyon kegyetlenek ezen a napon, egy ütéssel kettõt küldök a másvilágra, ez az igazi biológiai szúnyogírtás :) A kék négyzet a jól játható útról bekanyarodik másik végletébe: ahol ösvénye sincs, csak jelzéstõl-jelzésig módszerrel lehet haladni egy darabon. Majd jön a bérc, néhol szép kilátással. 10.20 körül Királyházán vagyok néha belefutva a lejtõsebb részeken.

A ponton nincs 1/400-ad dinnyeszelet, viszont pezsgõtabis vizet kínálnak, de van elég innivalóm, meg az a víz majd kell a futóknak ebben a melegben (párhuzamosan félmaraton van Diósjenõ és Kemence között). Innen lesz érdekes a túra. És máris érdekes: mert korrekt, néhol ugyan földön heverõ szalagozás is van. Gyorsan leküzdöm a nagy kapaszkodót a piroson, majd jön a "csalfa" sárga. Innentõl az elõre elhatározott taktika szerint haladok : maradok végig a gerincen, mert az biztosan Kemencére visz, sem a szalag, sem a jelzés nem bírálhatja felül ezt az elvet. Sok-sok kilométeren halad együtt a gerincen a sárga és szalagozás, nincs gond ,ha csak az erõben hagyott, olajtól bûzlõ roncs munkagép nem az :(

Aztán már jön is a "rettegett" válaszút: a sárga gyanúsan-csúnyán elkanyarodik észak felé, viszont a gerincen megy tovább egy erdei út. Ma semmiképp nem megyek Barátiba, tehát szépen maradok a gerincen, majd egy "titkos quad pályán" , és egy patakon leereszkedve elérem Kemence határánál a mûutat. Délben vagyok a célban, ahol elsõ beérkezõ vagyok. A becsület kedvéért 10 percet "rárakatok" a célidõre. Gulyás most nincs a kisvasutas napon :(((, tehát egy korsó sörbe feledekezve nézem a félmaratoni befutókat, és elmélkedem a szar tömegközlekedésrõl (busz 10.21 után csak 14.21-kor) :(

Valszeg jövõre is jövök erre a jó kis "zsírégetõ programra": a nap közben elfogyasztott 4 liter folyadék ellenére 3 kiló jött le :)