Túrabeszámolók


Népek Tavasza

efemmTúra éve: 20032005.04.10 19:58:06
Népek Tavasza 30
30.1km/1280m/szintidõ: 8 óra
(teljesítve: 7:40 alatt)

A múlt heti bükki beszámolókból már sejthetõ volt, hogy idén a Népek Tavasza TT is téli túrának ígérkezik. Eddig még sohasem voltam ezen a túrán, sõt még a Bükknek ezen a részén sem. (Köszönöm utólag is Mercinek az invitálást, sajnálom, hogy végül is nem jöttetek el az elmaradt maratoni táv miatt.)

A rajtot könnyû volt megtalálni, a "Köszöntjük kedves vendégeinket" transzparens útbaigazított a Herman Ottó Emlékparknál.
A nevezés gyors volt, külön helyiségben történt a 15 km-es és a 30-as távon indulók rajtoltatása, több asztalnál. Látszott, hogy a szervezõk fel voltak készülve az ideinél sokkal több túrázóra is, valószínû, hogy a várható jég sokakat elriasztott.
A tereprõl: Csaknem végig 1-2 cm hóval fedett jég volt végig a túra útvonalán, így elég jól lehetett haladni. Legalábbis jobban, mint hó nélkül színjégen.(Nehéz dolog lehetett a szervezõk részérõl a 42-es táv törlése, viszont a jeges terep miatt, ez teljesen reális, felelõs döntésnek bizonyult. Megfontolásra érdemes más rendezõk számára is, ahogyan nem kockáztatták feleslegesen a részvevõk épségét.)

A rajtlap elég egyszerû a4-es fénymásolt lap, de a fontos adatok mint rajta voltak: a pontok neve, km, szint adatokkal, nyitvatartási idõkkel, rendezõség elérhetõségével. Az útvonal leírás nem szöveges, hanem csak vázlatos volt, viszont tökéletesen követhetõnek bizonyult: szakaszok szöveges megnevezése, jelzések, rész távok és rész szintek.
A rajtlap hátoldalán ff másolt térképvázlat és szint-metszet volt, sõt külön a4-es lapon kaptunk színes térképet is. (A többi tájegység túristajelzéseivel ellentétben a Bükk ezen része szerintem kiválóan van felfestve! Lehetetlen volt eltévedni.)

Az útvonal nagyon jól eltalált, de nem könnyû. Az 1280m össz szint 93%-a az elsõ 18 km-re jutott! (Nehéz szakaszok például: Szentléleki-völgy - Köpüs-nyereg : 2.5km/355 m)
A túra szebb kilátást nyújtó helyeit már Vadmalac felsorolta. (VM! Remélem felteszel a netre pár képet a Sebes-vízrõl!)

Szolgáltatások: Garadnán és a célban zsíroskenyér hagymával és tea.
Külön kiemelném szervezõk kedvességét a garadnai pontnál illetve a rajt/célban. Nagyon jól esett!
Apró hiányosság, hogy három ponton nem volt bélyegzõ, csak a pontõr írt alá a rajtlapon illetve hiányzott a rajt és a cél pecsétje is, valamint a célban nem kaptunk emléklapot. A díjazás kitûzõ.

Én mindenkinek tudom ajánlani jövõre is ezt a teljesítménytúrát, az útvonal, a táj és a jó szervezés miatt.
efemm.