Túrabeszámolók


Pozsonyi Karácsony

HeliosTúra éve: 20222023.03.03 21:38:27
             Május végén Bratislava.-Lamač állomásán ketten szállunk le a vonatról és a templomnál megtaláltuk a K és S jel kezdetét. A Villa Rustica felé irányító táblát már nem találtam. A kilátóba persze a volt támaszponton keresztül jutottunk. Dévényújfaluba vesszük az irányt. Nem mondhatom, hogy megtaláltam magamat, ez csak a Helios panzió. Mindenesetre megebédeltünk. Majd a látványos kerékpárhídon keresztül Schloßhof kastélyához sétálunk. A hátsó bejárata szombat, vasárnap, meg ünnepnapokon van nyitva. Ilyenkor hétköznap, baloldalt a kerékpáros bejáratot kell használni. Vissza a Novoveská buszmegállóba vesszük az irányt. Az automatából jegyet veszünk és a 21-es busszal Br.-főpályaudvaron szállunk ki 25 perc múlva.

December 29. A túrára nem jelentkeztem a vasút késései miatt. Mint kiderült most sem csalódtam. Gyönge 40 perc késéssel érek Pozsonyba. Az A és B verzió a start helyére jutással esett. Jöhetett az egyszerűsített változat. A pályaudvar alatti kereszteződéstől 21-es busszal Sandberg végállomására. A túra rögtön emelkedővel kezdődik és a S jel kapcsolódásához 9.30-ra érek. Az ásatás helyét,csak messziről lehet nézni a kerítés miatt. A továbbiakban az itt található bogárfajokról kapunk leírást. A domb alatt a Morava folyó csörgedezik, a távolban Ausztria sík része látható. 3 kapun is át kell menni, mire elérem a tavalyi kilátóból leérkező utat. Aztán az utcákban kanyarogva érek a vár alá. Az emlékmű a szökni próbáló 80 000 bebörtönzött, esetleg lelőtt embernek lett állítva. A vár alatti szikla mellé tornyosul a volt határőrök bázisa jó kilátással a Duna-Morava összefolyására. A kereszt néhány elhunyt emlékére készült.

A ”Szív” keletkezésének története. 15 éves fiú vonatról ugrik le, hogy az egyik határkerítésen ne kelljen átmásznia. A következő kerítésnél az őrök mozgását tanulmányozva múlatta az éjszakát, és a nappalt. Estére eleredt az eső. Átjutott ezen a kerítésen is, holott a jelzőfények kigyulladtak. A szögesdróton az általa hozott szerszámokkal sikerült átküzdenie magát és a Morava folyóba vetette átázott testét. Medencecsont-lövéssel sikerült a túlpartot elérnie. Majd elvánszorgott a legközelebbi faluba. Ott készült el a szív és a határok megnyitása után nálunk is megépült a párja.

Emlékmű magyar felirattal. Aztán épületek sorjáznak a mutatós Lighthous-zal és nemsokára elérem a P jelet. A templom után elfordulok a földútra. Nedves, de nincs sár. Itt is van lehetőség a várra nézni. A réten viszont sár fogad és később is sarat gyúrok A S elágazásától a P-on jó az út, csak komolyan emelkedik. A kilátó tetejét pedig némi köd lengi be. Az utat választottam a hegyről való lejutáshoz, ahol több csoport túrázót előztem meg engedve a gravitációnak gyorsabb lábmozgással. Elérve az Oázis szállót szendvicsem majszolására kerítek sort. Magyarul beszélők mennek mellettem, de kiszáradt számmal szólni sem tudok. Hátizsákot le, zacskót bele és a termosz tartalmát, teát iszom. Futva érem utol a hat gyaloglót. Esztergomi férfi igazolta sejtésem, ők a túra csapata. Áronnal meg futtában már találkoztam a Kőről-kőre a Budai-hegységben 2018-ban. A Harminc nevű úton átmenve jutott eszembe, velük találkoztam a vár alatti parkolóban. A létszám rajtam kívül újabb két emberrel bővült. Egyik kérdezi: Áron tulajdonképpen melyik vonatot céloztad meg? S feleletre sem várva mindketten a Kauflandba vették az irányt. A Partizán-réten némi pihenő. Ekkor kellett volna megmondanom mit is keresek a csoportban. De ez elmaradt. Elindultunk a Kamzík hegyre, deegyszer visszamentem mosakodni, másodszor meg a félliteres flakont töltöttem meg. Elmaradva érek a rétre, ahol Áront regisztrálom a kilátóban és később le is előz. A büfénél evés-ivás következik. Almámat fogyasztva indulok a hegyről. Majd utolérnek – gondolattal. Nem értek utol és a korábbi vonatra sem szálltak fel.


Kép  itt.