Túrabeszámolók


Barbora

HeliosTúra éve: 20222023.01.19 19:23:40
            A vonat késve 8.25-kor áll meg az állomáson. A benevezés továbbra is ingyenes és most már Szt. Borbála a túra névadója. Indulásnál egy férfi csatlakozik hozzám (később azonosítottam Jušte S. túrarendező néven). Jó tempóval indultunk. Kolibánál már vetkőzött én meg kigombolkoztam. Nem tetszett a sebesség, de köd mutatkozott, ezért inkább talpaltam tovább. Kamzíkon hó és sűrű köd fogad. Csak a járt utakon volt sár. Chlmcom utáni emlkedőn én vittem a prímet beleadva apait-anyait. Felérve az emelkedőre társam már kapkodta a levegőt, a trikóm meg rám tapadt a nedvességtől. Gondoltam tudjuk mire vagyunk képesek, tehát nyugalom lesz. Így is volt. Egy ideig. Aztán újra rákapcsolt. Én meg próbáltam tartani a tempót. Ebben a ködben gőzöm sem volt merre járunk. Fák mellett haladtunk meg néha piros jelet észleltem. Az első támpont a Dolný Ćervený kríž volt. Ő meg húz, mint akinek az élete múlik rajta. Már maradoztam le (kétszer is bevárt), mire az álló autóktól emberi sziluetteket lehetett látni. Végre!... Az új erdei út a térképemen már piros jellel van jelölve, a régi pedig kerékpárút lesz.

            Térkép szerint U Kocmundu a kocsma neve. Földszintes fa épület. Oldalt ablak és ajtó egymás mellett foglalnak helyet. Az ajtón belépve balra a pult, szemben szociális helyiségek és jobbra a fal mellett U alakban padok vannak és két asztal. Középen gázmelegítő próbálja a meleget szolgáltatni. A hátsó falon az ablak előtt ül a rendező. Társam kézfogással ölelkezéssel üdvözli. Némi időt beszélgetéssel és kalács evésével töltött. Addig a teámat fogyasztottam. Indulhatunk? – kérdi és újra a ködben gyaloglunk tovább, néhány túrázót megelőzve. Mariankára érve se hó, se köd. Itt is szorgalmasan üdvözli a pontőrt és mellé telepszik, mivel idáig jött. Folytatom a túrát – bemondásra a pontőr 35 km-re teszi a pecsétet. Társam az asztalról felvéve a kezembe nyom egy füzetet – Ez is a tied. – szöveggel. A Kis-Kárpátok 2023-as Túranaptára.

            Húslevest ettem, a teát maradék teámhoz töltöttem és elbúcsúzva indultam tovább saját tempóval, de rendesen elázva. Sekyltől fakivágás tette járhatatlanná az utat a S jel elfordulásáig. A sífelvonótól emelkedve újra a hó és köd fehéríti a tájat. A nadrágra feldobált sártól az állomáson sem sikerült megszabadulnom.

A Kis-Kárpátok Túranaptára itt.