Túrabeszámolók


Pozsonyi Karácsony

HeliosTúra éve: 20212021.09.22 12:06:02

              Kirándulás Pozsonyban és Dévényben június 15-én főleg még a hőség előtt. Nem az eredeti kiírás megtétele a célom. Nyolcra értem az állomásra és mindjárt bele is vágok.


            A felüljárón keresztül egyenesen a Hluboká utcán folytatom. Az út eleje forgalmas, de a fák közé érve, csak egy autónyi a nyomtáv, s itt gyalogosokkal és kerékpárosokkal találkozom. Mint a neve elárulja mély út, föld és sziklába mélyítve készült. Egészen az utca végéig emelkedik, ahol a kereszteződést javítják. A Prokopa Veľkého úton lefelé haladok és elérem az autósztrádát. Tisztes távolban vagyok, de mind jobban közelítve immáron hangfal választ el az autók áradatától. Látom az út túloldalára nem lehet átjutni. Tehát vissza, a P jelet követve a szemafornál keresztezem az utat. A vasút alatt átmenve a Limbo útra jutok. Nagy a forgalom az autók araszolva haladnak. Átfutok a túloldalra és folytatom egy ideig. A kereszteződésben már sehol sem találom a jelet. Mobilt elő. Épp egy háznyit megyek vissza és a két kerítés közötti ösvényen, immár újra fák alatt ballagok. A földúton két tó állja utam. A mások által kigyúrt úton kerülök a tavak túlsó végére. „Oblinka“ feliratú kutyaólból víz csordogál a vasút felé. A P jelről a S-ra váltok. Csak azt nem tudom, minek kellett ezt a kitérőt megtennem?

           A partizán-réti forrásnál kis tábla felirata „2021 május, ivóvíz“. Víztankolás után a kideszkázott úton, majd a falépcsőn fel a hídhoz (Červený most) érek. Az előírt úton folytatom háttal a napnak. Nemcsak a hátam melegszik, a levegő hőmérséklete is növekvőben van. Már látható az út (előttem magasodik), amelyen az autóút túloldalára kerülök. A kérdés az: hol végzem a frontális támadást a meredély ellen? Az úton viszont, hol fogok az autók között szaladgálni? ... Közelebb érve látható az útra vezető lépcső. Háát ... az ember hevét le tudják lohasztani.

            Az autóút felett átjutok és a Kaufland előtt folytatom. A főúton jobbra fordulok és messziről látszódik a KS jel kezdete. A Szentlélek templom (Duch Svätý) égbe mutató tornya mellett követem a jeleket. Távolabb a S jobbra mutat ahol már nem látszódik. Menni viszont megyek a kettős utat elválasztó fasor mellett és a szt. Flórián szobornál a másik térfélen folytatva érek az emelkedőre. De már zöldet látok, ami a jelet illeti. Vissza kell mennem az elbújt utat megkeresni és arról fordulok az erdős emelkedőre. Itt az erdőben is meleg van. Épület sziluettje a fák között „DÚBRAVSKÁ OÁZA“ felirattal és elérem a volt katonai utat is. Arra irányulok én is a P jelen a Kobylához 1 óra. Piros jelátadó vasszerkezete látszódik. Be kellett volna fordulni az úton, de nem tettem. Később a P jel balra fordul oda kapcsolódik a Z jel Rustica irányából. A térképen nincs kijelölve ez a rész. Ennek a folytatásával viszont ma már találkoztam. Közelítek a megadott órához, a jelzőtáblán Devínska Kobyla. Hol a támaszpont? Épp 12 órát mutat a vekker és mire visszaérek ide 13 óra lesz.

             Hátulról be a támaszpontra. Villanylámpával is készültem nehogy nem kívánt helyre, vagy dologba lépjek. Az első épület gyerekrajzai között a „Műszaki felszerelés“-t olvasom. Majd az újabban épült (2020) futurisztikus kilátót csodálom meg. Tervezője Śebo Lichý és társai S R.O. Magassága 21,27 m, súlya 35 t és 112 lépcső vezet a kilátó tetejébe. Fenntről látható például Kamzík kilátója és Hainburg osztrák város. Aztán a bunkerokat tanulmányoztam, a kaszárnyát, a bejárat őreinek épületét és a gazdasági épületeket. Még némi időt eltöltöttem volna.

            Visszaérve a pihenőhöz P-ra váltva rövidítek, lejt és csúszik a morzsalékos föld. Illetve újabban földútra irányulva közelítek Dévény felé. (Benedek István írta Csavargás az Alpokban című könyvében „Járt utat a járatlanért mindig hagyd el.“ Ez nekem megy akaratlanul is. Akarva meg pláne.) Vadászleshez érve ösvények vezetnek a szélrózsa minden irányába (telefon segít irányban maradnom). V alakú csúszdán 6-7 m-rel lejjebb sziklanyílás ürege elé érek. Négy méter magas és elég széles. A természeti képződményben emberi kéz alakította fekvőhely 2 m magasságban. Ide létra (gyatra tákolmány) támasztódik. Jobbra a földön fekete tábla „Ne térj le az útról!“ felirattal. Újból V–s csúszda visz kiálló szikla alatt, fás, cserjés részen egy terasszal lejjebb. Távolabb villanypásztor állja utam. Aztán balra az egyenes kerítés mellett lépdelek. Ebben a melegben hosszúnak tűnik, mire látom a végét. Nem megyek a lefelé irányuló kerítés mentén, inkább a magasabban emelkedő tisztás a célom. Sziklatetőre érkezem szép kilátással Dévényre, a várra és a környező vidékre. A GPS szintvonala szerint 280 m a magasság és itt kezdődik egy út lefelé. Ezen, majd a K jelen érkezem Dévénybe.

            A „Cintorín“ megállóban jelzésre áll meg a busz. Viszont elballagok a „Cyril a Metód“ megállóba és a pénz harmadszori bedobására kapom a jegyet. Éppen jókor, a busz megálltával. 14.32 a jegy érvényesítésének ideje. Botanická záhrada-n leszállok és a 32-es busz szállít az állomásra. Természetesen a félórás jegy (0,90 €) így sem elegendő. Ajánlom az 1 órást július 1-től 1,30 € és már nincs 15 perces.

            Jó kis túra volt. Első képen kilátás a Slavínról.