Túrabeszámolók


Strázsa honvéd teljesítménytúra

OlympusTúra éve: 20192019.04.21 09:39:15

 


VI. STRÁZSA HONVÉD TELJESÍTMÉNYTÚRÁK


 Honi turista társadalmunkban egyre többen és egyre gyakrabban vagyunk dilemmában, melyik hétvégi túrát válasszuk. Már hetekkel korábban felmerült Szendrő, de az utolsó napok egyikén túratársaink ajánlására számunkra egy új terep – Szabadszállás – mellett döntöttünk. A fogadóépületbe belépve sok – sok ismerőssel találkoztunk, ami azonnal fokozta a jó hangulatot.


 Gyors és meglepetéstől nem mentes nevezés – kedvezmények összevonhatók, össze is vonták - , az itineterek átadása közben rendezői felszólítás : „ nehogy éhesen induljanak a hosszú útra, fogyasszanak kedvükre mielőtt elindulnak”. Hat kartonban hatféle fornettit kínáltak a résztvevőknek. Miközben válogattam a különböző ízű pékáruk között, beleolvastam az itinerbe.


 Ilyen jól, szabatosan megfogalmazott, minden lényeges dologra kitérő anyaggal nagyon ritkán találkozunk. Hosszan sorolhatnám azon síkvidéki túrák nevét amelyeken eddig részt vettem. Ez a rendezés terepadottságai (domborzata), növényvilága és történelme miatt mégis más, nagyon más.


 Ez az a hely, és ez az a rendezés amit látni kell. Ez az a rendezés, ahova szívesen vissza megyünk, mert örömmel fogadnak és visszavárnak. Az útvonal jól követhető, az ellenőrzőpontokon készséges rendezők biztosítják a folyadék- és energiapótlást és prezentálják a meglepetést. Ezen a napon Szabadszálláson középpontban a túrázók vannak, míg az év többi (sok -sok) napján a szorgos előkészület. Ezt már sokan tudták, ennek tudható be a hozzávetőleg félezer résztvevő. Ami növeli a rendezés fényét, a résztvevők ~ 10 százaléka Szerbiából érkezett. A számtalan látnivalóban gazdag terepről ( Nemzeti Park, Natura – 2000 , Kolon – tó, Tanya múzeum, Dörmögő – ház, egykori katonai tűzakadály pálya) visszaérkezőket két sorban fogadták, regisztrálták. Mint tudjuk, a technika ha elromolhat, el is romlik. Túratársaimmal ellentétben a jobboldali sorba álltam, ahol néhány perces fennakadás alakult ki. Engem a túratársakon kívül vár a csülökpörkölt és a rétes. Kiálltam a sorból, a Cartographia kupához az igazoló bélyegzőket elkértem, az oklevélért, kitűzőért majd később visszamegyek – gondoltam. Kisvártatva odalépett hozzánk a RENDEZŐ, elnézést kért a technikai kellemetlenségért, rajtszámom alapján regisztrált, majd átadta az oklevelet és a kitűzőt.


 Messze, nagyon messze van tárgyi évünk turista szezonjának vége. Amennyiben szavazunk az év legjobb teljesítménytúrájára esetünkben nagy valószínűséggel a STRÁZSA HONVÉD TELJESÍTMÉNYTÚRA lesz a befutó.