Túrabeszámolók


Tanuhegyek másnapi túra - UKK kisjubileumi/Haláp/Bauxit/Régi Templomok

olahtamas2017Túra éve: 20172017.12.02 18:41:34

2017.11.26A Tanúhegyek túra utáni napon levezetésnek, a Régi templomromok nyomában teljesítménytúrát szemeltem ki.

Reggel a rajt végét céloztuk meg, így 10 órakor kezdtük meg a túrát, ezen a számunkra is ismeretlen területen.

A zökkenőmentes elrajtolás után, a szalagozást követve jutottunk el a piros sáv jelzésig, melyre rákanyarodva folytattuk utunkat az enyhén emelkedő erdei aszfaltúton.

A piros kereszt turistajelzéshez érve, még egy picit haladtunk tovább az úton, majd az út kanyarulatánál a szalagok a Szentlélek-patakot keresztezve a bánya holdbéli tájain át vezettek az eldugott Uzsaszentléleki pálos kolostorromhoz.

Alaposan körbesétáltuk a romokat, bélyegeztünk az itinerbe, majd elkezdtük az ereszkedést a domb túloldalán.

Egy széles dózerútra kiérve balra kanyarodtunk, és a távolban nézegettem, hogy milyen hegy kontúrjai rajzolódhatnak ki, de közelebb érve kiderült, hogy csak egy meddőhányó sziluettje tévesztett meg.

Egyre erősödő szélben fordultunk a bánya alatti útra, ahol a most csend honolt a motocross pályán is.

Uzsa csendes rendezett házai közt hamar átgyalogoltunk, igen csak fújt a szél, így már nagyon vártuk, hogy beérjünk a Kecskevári erdőbe.

Az erdőben kellemes volt haladni, a szelet teljesen megfogták a fák. Egy régi kút mellett vitt el az utunk és hamarosan elértük a Csarabos tanösvény piros U betűkkel jelzett útvonalát.

Egy kis temető mellett haladtunk el, majd az erdészet melletti pihenőnél találtunk rá az ellenőrzőpontra, ahol finom sajtot kaptunk a pecsét mellé.

Innen ismét emelkedősre vált az út, de nem bántuk, mert legalább kimelegedtünk picit, mire felértünk a szép állapotú Kecskevári kilátóba.

Remek kilátás nyílott a Tanúhegyekre és a Balaton is látszott a háttérben, érdemes volt feljönni ide is!

Gyönyörködtünk egy keveset a kilátóban, aztán haladtunk tovább a szalagozott útvonalon, amely ismét rátért a Csarabos tanösvényre.

A tanösvény 8-as táblája után a lányok ujjongtak, mert végre csarabot is láttak ahogy kémlelték a talajt.

Az utolsó igazolópont az 5-ös táblánál volt, innen az erdőn keresztül vittek a szalagok ki a sárga Mária útra, majd hamarosan egy széles dózerútra kanyarodtunk, ami nyíl egyenesen vezetett Uzsa vasútállomásra, ahonnan indultunk.

14:25-kor léptünk be a váróba, ahol gyorsan megkaptuk a díjazásunkat.

A megtett táv 16 km szint 400 méter

Timelapse video:

https://www.youtube.com/watch?v=n9eK9IqUm3s&t=0sKépek az útvonalról térképre helyezve:

https://www.mapillary.com/app/?focus=photo&pKey=7QSBTO8KRKDBWWjdfk7NUA&lat=46.92023799999998&lng=17.33178099989607&z=17Fotoalbum:

https://photos.app.goo.gl/HXfmDKxhJXr3TR4Y2