Túrabeszámolók


Bujáki kikelet

efemmTúra éve: 20052005.03.14 17:29:11
Bujáki Kikelet 25

Csepergett az esõ, mikor fél nyolckor Bujákra értünk. A 8:05-ös rajt után a sok esõkabát már elriasztotta az esõfelhõket és ezután tökéletes idõben lehetett túrázni.
Közepes méretû sorállás a nevezésnél. (Rendezõi mottó lehetne: "Nyugtával dícsérd a rajtot" - ugyanis mindenki kapott egyet. Ennyi résztvevõ között -már csak statisztikailag is- elõfordulhat egy apeh-os ellenõr..)

Bujáki kálvária és kápolna, valamint a fa-feszület után kellemes emelkedõ a Sas-bércig. A csúcson szél, fagyoskodó nagyszámú pontõrök és kilátás a Szandavárra.
Ezután hullámvasútazás több km-es nyiladékokon.

Bokoron tábla csoki, fánk, tea, borbarát-tea.

Az út eddigi részén borult idõ, valamint hó, jég, egycipõs csúszkálós nyomok. További részén napsütés, latyak, víz, csermely, patak, folyam - mindez a turistaúton. A 25-ös táv csak egy -kevéssé technikás- patakátkeléssel bonyolódott.

Bokri-kereszt után az úton -úgy 1.5km-en keresztül!- 5cm víz, alatta jég, kerülni nem lehetett. Ha ott valaki elcsúszott...
Itt én is visszavettem a 4.5km/h-s tempómból :), így már csak a Bujáki vár megmászása és az onnan leereszkedés maradt, és az 1.5 (vagy 2??) km-es könnyû séta a faluig. Még megnézhettünk két szép geológiai feltárást.
14:07-re értem be, a végén Pygmea lehajrázott. Csak háromnegyed órával indult késõbb..

Azt hiszem, hogy sikerült az opimális 25km-es távot megtalálnom. Most vittem magammal fényképezõt, de túrabotot nem. Fordítva a térdeimnek kellemesebb lett volna.

A 6 óra gyaloglás után még várakoztam 5 órát a túratársakra, akik a legsportszakmaibb -50km-es- távot választották. Optika sporttársat is csak az este 7 órai harangszó tudta becsalogatni a tereprõl. :)

A túrán 432 résztvevõ volt, ebbõl topikos rengeteg, fáradt mégtöbb. Az itiner szerintem jó volt, a kitûzõ tetszett, az emléklap kicsit egyszerû, a szolgáltatás bõséges, a szalagozás kiváló, az útvonal vezetése, a táj gyönyörû.

efemm.