Túrabeszámolók


Meggyfesztivál Bringatúra

efemmTúra éve: 20162016.06.12 16:52:19

(E-mailben érkezett rendezői beszámoló.)


A meggy legyen veletek!


 


Véget ért az év legmeggyesebb bulija Kecelen.


 


Kecel, 2016. június 10-11. / A Keceli Meggyfesztivál meglepő módon a meggyről szól. Látszólag. Valójában persze sokkal többről van itt szó, mint a vidék legjobb meggyeinek, meggyes ételeinek és italainak felvonultatásáról, és a hozzá kapcsolódó igényes szórakoztatásról. A világos piros, savanykás-kesernyés igazi keceli pipacsmeggy ugyan lassan ritkább, mint meggyszedésen a fehéren maradt póló, de az Érdi jubileum, az Újfehértói, a Debreceni és az Érdi bőtermő fajtaegyüttes 400 hektáron évente körülbelül 3000 tonna meggyet terem a keceli kertészetekben. Épp ezért Kecelt, mint termelési centrumot épp úgy népszerűsíteni kívánja a Fresh Fruit TÉSZ által szervezett fesztivál, mint a meggyet, mely helyi családok százának ad megélhetést.


Van az a fesztiválozó, persze, aki azt mondja „köpök az adatokra. A szervezők azonban a meggymagköpő-bajnoksággal rájuk is gondoltak. A június 10-én és 11-én zajló hetedik meggyünnep nem lett volna teljes, ha nincs a keceli származású Bodor Géza színész vezette verseny, melyen a köpéstől torzult arcok látványa mellett a verseny abszurditása is többszörösen megnevettette a közönséget. A bajnokság legje’ egyébként Varga Zoltán lett 13,15 méteres köpésével. A meggyfesztivál hét éve tartó töretlen népszerűségének értékmérője a Bringatúra és az idén először rendezett Meggyfesztivál Nekifutás is. Előbbire idén 237-en neveztek be, és tekerték végig a 100, a 65 vagy a 30 kilométeres távot. De a három kilométeres futásra is több mint félszázan vállalkoztak. A sport mellett az igényes zenei kiválóságokkal spékelt kulturális kavalkádé volt a főszerep ezen a hétvégén a keceli művelődési ház körüli parkban, ahol pénteken a kiskunhalasi Neméranevem zenekar és a Császári Pillanatművek lépett fel, majd a NagySzínPad tehetségmutató verseny győztese a Bohemian Betyars teremtett betyáros hangulatot a nap zárásaként. 


Szombaton délután Tóth Roland színész humoros hangvétele mellett csettegők csettegésének zaja hívogatta a mezőgazdasági kabriók szerelmeseit a belvárosba. A kiszuperált autóalkatrészekből összerakott, tréfásan ma már DIY furgonnak is nevezett csettegők a térség meghatározó járművei. Az egyszerű, de megbízható, ez alkalomra feldíszített járgányok, melyekkel még ma is sok gazda szállítja a gyümölcsöt, fergeteges hangulatban hasítottak végig az akadálypályán, ahol Tóth Tibor és fia Tóth Dániel bizonyult a leggyorsabbnak és a legügyesebbnek. A szombat este záróakkordjait ugyan elmosta az eső, a keceliek mégsem panaszkodtak, hisz idén épp az egyébként kedvező időjárás okán terem több meggy a környéken, mint tavaly - tudtuk meg Juhos Csaba főszervezőtől.


 


Megérett a meggy

A korai fajtákat már napok óta szedik a keceli termelők. A fesztiválhoz kapcsolódó június harmadikai meggykonferencián elhangzottak szerint a gazdák idén a tavalyinál lényegesen jobb árakra számíthatnak. A fagyos késő tavaszi időjárás sok helyen elvitte a magyar termés 30-35 százalékát, a FruitVeb gyümölcsbizottságának árprognózisa szerint 180-200 forintos kilónkénti feldolgozóipari árak várhatók. A friss piaci kereslet is erősnek látszik, mert a korán érő fajták szenvedték el a legnagyobb károkat az ország más meggytermő szegleteiben. 


 


A Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezetről és a Meggyfesztiválról

A keceli FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet 2002-ben alakult. Jelenlegi taglétszáma közel 400 fő, többségében dél-alföldi termelő. A tagok ültetvényeinek mérete meghaladja az 1600 hektárt, melyen többségében gyümölcsöt termelnek. Az értékesítésen kívül a szövetkezet a tagjai számára szaktanácsadást végez és különböző képzéseket tart. Elsősorban exportra dolgozik, partnerei az EU jelentős nagykereskedői, feldolgozói és áruházláncai. A szövetkezet 2003-ban előzetes, 2008-ban végleges TÉSZ elismerést kapott. Legfontosabb termékei a meggy, a szilva, az alma és a bodza, a zöldségek közül pedig a paprika és néhány káposztaféle. Az évente forgalmazott árumennyiség 8 ezer tonna körül alakul.A kiskőrösi kistérség legnagyobb gyümölcsfelvásárló szövetkezete megalakulása óta fontosnak tartja a helyi ügyek támogatását, a társadalmi szerepvállalást. Ennek nyomán született meg a Keceli Meggyfesztivál ötlete is, melyet hét éve (2010 óta) rendeznek meg Kecel szívében. A fesztivál küldetése többrétű. A szövetkezet szeretné, ha erről az értékes antioxidánsokkal dús mélybordó gyümölcsről, a meggyről jobb kép alakulna ki az emberek szemében. Emellett kiemelten fontos szempont az is, hogy fesztiváljukkal újra és újra megköszönjék a termelőkkel 14 éve tartó eredményes együttműködést. Mindezt úgy, hogy olyan a magas kultúra részeként számon tartott, igényes zenei kiválóságokkal, szakmai és szórakoztató programokkal töltik meg június első és második hétvégéjét, mely minden szempontból valódi értéket teremt és maradandó élményt nyújt.A Bringatúrákkal kezdetét vette a meggyfesztivál második, azaz a főnapja. Gyertek meggyezni, csettegni, csápolni! Várunk! ;) - Fotó: Sándor Ujvári