Túrabeszámolók


Meggyfesztivál Bringatúra

efemmTúra éve: 20162016.06.12 16:52:19

(E-mailben érkezett rendezői beszámoló.)


A meggy legyen veletek!


 


Véget ért az év legmeggyesebb bulija Kecelen.


 


Kecel, 2016. június 10-11. / A Keceli Meggyfesztivál meglepő módon a meggyről szól. Látszólag. Valójában persze sokkal többről van itt szó, mint a vidék legjobb meggyeinek, meggyes ételeinek és italainak felvonultatásáról, és a hozzá kapcsolódó igényes szórakoztatásról. A világos piros, savanykás-kesernyés igazi keceli pipacsmeggy ugyan lassan ritkább, mint meggyszedésen a fehéren maradt póló, de az Érdi jubileum, az Újfehértói, a Debreceni és az Érdi bőtermő fajtaegyüttes 400 hektáron évente körülbelül 3000 tonna meggyet terem a keceli kertészetekben. Épp ezért Kecelt, mint termelési centrumot épp úgy népszerűsíteni kívánja a Fresh Fruit TÉSZ által szervezett fesztivál, mint a meggyet, mely helyi családok százának ad megélhetést.


Van az a fesztiválozó, persze, aki azt mondja „köpök az adatokra. A szervezők azonban a meggymagköpő-bajnoksággal rájuk is gondoltak. A június 10-én és 11-én zajló hetedik meggyünnep nem lett volna teljes, ha nincs a keceli származású Bodor Géza színész vezette verseny, melyen a köpéstől torzult arcok látványa mellett a verseny abszurditása is többszörösen megnevettette a közönséget. A bajnokság legje’ egyébként Varga Zoltán lett 13,15 méteres köpésével. A meggyfesztivál hét éve tartó töretlen népszerűségének értékmérője a Bringatúra és az idén először rendezett Meggyfesztivál Nekifutás is. Előbbire idén 237-en neveztek be, és tekerték végig a 100, a 65 vagy a 30 kilométeres távot. De a három kilométeres futásra is több mint félszázan vállalkoztak. A sport mellett az igényes zenei kiválóságokkal spékelt kulturális kavalkádé volt a főszerep ezen a hétvégén a keceli művelődési ház körüli parkban, ahol pénteken a kiskunhalasi Neméranevem zenekar és a Császári Pillanatművek lépett fel, majd a NagySzínPad tehetségmutató verseny győztese a Bohemian Betyars teremtett betyáros hangulatot a nap zárásaként. 


Szombaton délután Tóth Roland színész humoros hangvétele mellett csettegők csettegésének zaja hívogatta a mezőgazdasági kabriók szerelmeseit a belvárosba. A kiszuperált autóalkatrészekből összerakott, tréfásan ma már DIY furgonnak is nevezett csettegők a térség meghatározó járművei. Az egyszerű, de megbízható, ez alkalomra feldíszített járgányok, melyekkel még ma is sok gazda szállítja a gyümölcsöt, fergeteges hangulatban hasítottak végig az akadálypályán, ahol Tóth Tibor és fia Tóth Dániel bizonyult a leggyorsabbnak és a legügyesebbnek. A szombat este záróakkordjait ugyan elmosta az eső, a keceliek mégsem panaszkodtak, hisz idén épp az egyébként kedvező időjárás okán terem több meggy a környéken, mint tavaly - tudtuk meg Juhos Csaba főszervezőtől.


 


Megérett a meggy

A korai fajtákat már napok óta szedik a keceli termelők. A fesztiválhoz kapcsolódó június harmadikai meggykonferencián elhangzottak szerint a gazdák idén a tavalyinál lényegesen jobb árakra számíthatnak. A fagyos késő tavaszi időjárás sok helyen elvitte a magyar termés 30-35 százalékát, a FruitVeb gyümölcsbizottságának árprognózisa szerint 180-200 forintos kilónkénti feldolgozóipari árak várhatók. A friss piaci kereslet is erősnek látszik, mert a korán érő fajták szenvedték el a legnagyobb károkat az ország más meggytermő szegleteiben. 


 


A Fresh Fruit TÉSZ Szövetkezetről és a Meggyfesztiválról





A keceli FRESH FRUIT TÉSZ Szövetkezet 2002-ben alakult. Jelenlegi taglétszáma közel 400 fő, többségében dél-alföldi termelő. A tagok ültetvényeinek mérete meghaladja az 1600 hektárt, melyen többségében gyümölcsöt termelnek. Az értékesítésen kívül a szövetkezet a tagjai számára szaktanácsadást végez és különböző képzéseket tart. Elsősorban exportra dolgozik, partnerei az EU jelentős nagykereskedői, feldolgozói és áruházláncai. A szövetkezet 2003-ban előzetes, 2008-ban végleges TÉSZ elismerést kapott. Legfontosabb termékei a meggy, a szilva, az alma és a bodza, a zöldségek közül pedig a paprika és néhány káposztaféle. Az évente forgalmazott árumennyiség 8 ezer tonna körül alakul.



A kiskőrösi kistérség legnagyobb gyümölcsfelvásárló szövetkezete megalakulása óta fontosnak tartja a helyi ügyek támogatását, a társadalmi szerepvállalást. Ennek nyomán született meg a Keceli Meggyfesztivál ötlete is, melyet hét éve (2010 óta) rendeznek meg Kecel szívében. A fesztivál küldetése többrétű. A szövetkezet szeretné, ha erről az értékes antioxidánsokkal dús mélybordó gyümölcsről, a meggyről jobb kép alakulna ki az emberek szemében. Emellett kiemelten fontos szempont az is, hogy fesztiváljukkal újra és újra megköszönjék a termelőkkel 14 éve tartó eredményes együttműködést. Mindezt úgy, hogy olyan a magas kultúra részeként számon tartott, igényes zenei kiválóságokkal, szakmai és szórakoztató programokkal töltik meg június első és második hétvégéjét, mely minden szempontból valódi értéket teremt és maradandó élményt nyújt.



A Bringatúrákkal kezdetét vette a meggyfesztivál második, azaz a főnapja. Gyertek meggyezni, csettegni, csápolni! Várunk! ;) - Fotó: Sándor Ujvári