Túrabeszámolók


Csesztregélő

efemmTúra éve: 20032005.03.08 23:47:14
Õrség-Göcsej-Hetés 40
42km, 310m szint

Megkedveltem már tavaly is ezt a Csesztregrõl induló gyalogtúrát, a szép zalai erdõk változatos tájai miatt. A rendezõk barátságosak, a kevés résztvevõ miatt családias hangulata van a túrának.
Három távra lehetett nevezni, 10, 20 és 40 km-re, összesen 80 résztvevõ túrázott, a hosszútávon a 15-ös utolsó rajtszámot kaptam.
Pygmeával -szerintem- ketten képviseltük e topikot a túrán, a 40-esek közül csak egy sporttárssal találkoztunk a nap folyamán. Nem tömegtúra.
Az idõjárás kiváló volt, a napot sokszor felhõk takarták, a fehértõl a sötétszürkéig minden árnyalatban, háttérben az égbolt kékjével - alig tudtam betelni a látvánnyal. A hetközbeni esõk nyomai látszottak, reggel rendkívül fülledt, párás volt a levegõ, éreztem is, hogy nehezen indul a túra.
A jelzések szerintem kiválóak, tavaly sem tévedtem el, idén már fejbõl mentem az útvonalon. (Jobb tempója miatt általában Pygmea mögött haladtam, csak pár helyen kellett figyelmeztetnem, hogy õ ugyan jó irányba megy, azonban az útvonal nem. :)
A rajtlap egy a4-es lap, egyik oldalán fénymásolt ff térképpel, rajta a bejelölt útvonallal, másikon résztáv adatok, pont nyitvatartással, rendezõk elérhetõsége és a bélyegzõk helyei.
Az indítás a kempingbõl volt -inkább sportközpontnak tudnám leírni- rendezett környék, tiszálkodási lehetõséggel, fürdésre alkalmas tóval (nem próbáluk ki), füves focipályával, kibérelhetõ parasztházzal. Árnyat adó fából van egy kicsit kevés, az egész komplexum két éve épült, szántóföld helyére.
Egy frissítõpont volt, szolgáltatások: zsíroskenyér, szörp korlátlan mennyiségben (mivel mi voltunk az utolsók:) és útközben kocsmák (20 HUF/1 dl üdítõ) igény szerint.
Az útvonal sok szép haranglábat érintett (magyarországi haranglábak jelvényszerzõ túramozgalom nincs még?:) és sokat idõztünk a veleméri középkori mûemléktemplom megtekintésével is. A XIV. században épült Árpád-kori templom sok freskója kiváló állapotban maradt meg, a látnivalók mellé kiváló leírást is kaptunk. (Pygmea, írj a templomról!)
Tavalyi idõmnél fél órával rosszabbat mentem, 09:45 alatt gyalogoltuk le a 42 km-t, pedig az elõzõ évben sokkal melegebb volt, tûzõ napsütés, idén pedig ideális júliusi túraidõ.
Nálam a kedvelt túrák között marad továbbra is az Õrség-Göcsej-Hetés, tudom ajánlani jövõre bárkinek.

efemm.