Túrabeszámolók


Galga

OlympusTúra éve: 20162016.04.25 01:43:43

Galga és Bika túrák


Lassan hagyomány, hogy a Galga Természetbarát Egyesület kettős fordulót rendez. Így volt ez a 16. hétvégén is. Szombaton a 14. Galga túrák rendezését az eddigi harmadik legnagyobb létszám mellett bonyolították (vélhetően) mindannyiunk megelégedésére. A hosszabb távok (30 és 50 km) érintették a Margita túrákról is ismert területeket - Domony, Domony - völgy - , a rövidebb távok a Gödöllői - dombság délebbi nyúlványait - Paja - völgy, Bika tó, Szent András - domb mutatták be egy kellemes áprilisi napon. Célba érkezésünkkor szája szegletében huncut mosollyal  mondta a rendezők egyike: " Sikerült elzárnom a csapokat!  Pedig izgultam, 11 óra magasságában  hatalmas esőfelhő volt látható a Dunakanyar fölött."  Egyúttal aggodalmának is hangot adott, mi lesz a holnapi Bika -  túrákkal, az előrejelzés nem sok jót ígér. A hatalmas üstben fővő, illatozó gulyásleves közelében akkor kevésbé foglalkoztunk a holnapi esetleges esőkkel, jó étvággyal fogyasztottuk el a kínált finomságot, amit akár natúr vagy sárgabarack lekváros fánkkal lehetett megfejelni.


Vasárnap reggel relatíve későn, enyhén szemerkélő esőben indultunk a Bika - túrák rajthelyére. 10 - 12 kilométerrel Galgahévíz előtt már intenzív esőben autóztunk. Az Öko falu bekötőútján szembe találkoztunk egy esőkabátos sporttárssal, aki már abszolválta a napi penzumát. Zokniján, cipőjén a sáros foltok ugyan árulkodtak, de elhatározásunkban befolyásolni nem tudtak bennünket. Alacsony rajtszámaink láttán tudatosodott bennünk, hogy nagy tömeg nem lesz ezen a rendezésen. Bár erre nem kérdeztem rá, merem valószínűsíteni, hogy a résztvevők (mindössze 10 %-a az előző napi létszámnak) döntő többsége a Galga Kupa miatt vett részt a rendezésen.


A 3600 méteres kör valmivel hosszabb volt, mint az előző években megszokott. Az első emelkedőnél szükségünk volt a terep fokozatra. Az új szakasz bővült egy 110 -115 lépés hossznyi emelkedővel, amit az erdőszélén jobbos kanyar követett. Itt hamar elértük az ellenőrző pontot, ahonnan egy vastag avarszőnyeggel borított völgyben jutottunk vissza a Bika - tóhoz, majd annak az Öko falu felőli oldalán ezen a napon sáros, nehezen járható földúton értük el a rajtnak és célnak helyet adó Bika - tó büfét. Nekünk résztvevőknek sem a kezdeti 6 - 7 fokos hőmérséklet, de az esős - szeles idő sem jelentett különösebb gondot - róttuk köreinket -. A rendezőknek annál inkább birkózni kellett a kellemetlen késő őszinek vagy kora tavaszinak mondható idővel. Köszönjük kitartásukat, a szinvonalas, családias hangulatú rendezéseket.


Fotók a túráról: