Túrabeszámolók


Balaton

efemmTúra éve: 20032005.03.08 23:44:50
Balaton50
50.8km, 1410m szint
(11:14 alatt teljesítettem)

A Balaton50-rõl -a topikon is- elég negatív dolgokat hallottam az eddigi években, gondoltam most kipróbálom. Végül is jó volt, de:
A jelzések állapota -hiányuk- iszonyatos, katasztrófális, az 1 jelzés 500 méteren már jónak számít!!!! Ez sajnos a környék összes túristaútjára érvényes.
Az "itiner" :) egy -talán túristatérképrõl- fénymásolt a4-es lap, bekarikázva és megszámozva az állomások, úvonal nincs. Kiegészítésként kaptunk egy, az elsõ pontig -a második rajtig- használható balatonfüredi útvonalvázlatot és a pecséteknek egy ellenõrzõ lapot. (A bélyegzõk szépek, egyediek.)
Helyismerettel a Kék-Balaton túrákról, négy év tájfutó múlttal és egy 1980-as túristatérképpel felszerelkezve nem is kevertem 2-3 km-nél többet. (Az újabb kiadású "Balaton túristatérképe" térképek sem segítenek..)
Útvonal leírás nincs, résztávok, rész-szintek nincsenek, szöveges leírás nincs - semmi sincs.
(Ez önmagában még nem lenne probléma, csak fel kellene tüntetni a TTT naptár túrakiírásában, hogy "A túrán a megadott állomásokat a megadott sorrendben kell érinteni, elõírt vagy ajánlott útvonal nincs. Térkép, tájoló, gps használata kötelezõ!" :) Így hasonlóan jó túra lehetne mint pl. a Bükk900-as v. a PVV.)
Rajtból volt mindjárt kettõ is(!), az elsõ a vasútállomásnál, a "második" a Lóczy-barlangnál.
Kitûzõbõl szintén kettõ járt. Az elsõt már Balatonarácson megkaptuk, a másodikat pedig a célban adták. Cél csak egy volt. :)
A szolgáltatások KIVÁLÓAK voltak, remélem ez nem csak a 10. jubileumi túrán volt/lesz így!
A Lóczy-barlangnál: tej, kakaó, ásványvíz, zsemle, sör, házi pálinka.
Csákány-hegyen: szivacs. (Komolyan! A szolgáltatás egy ajándék mosdószivacs!!)
Lovason: úgy emlékszem csoki.
Koloska-forrásnál: gyümölcsleves, zsíroskenyér, ásványvíz, szörp, házi pálinka ismét.
Recsek-hegyen: (jég)hideg víz. (du. 4-kor egy kilátóban!)
Az utolsó ponton: nagyon finom rumos csoki.
A pontõrök kedves családias hangulatú túrát szerveztek nekünk -a 100-nál kevesebb résztvevõnek- ez most nálam ellensúlyozta a jelzések hiányát.
Csak azoknak ajánlom a Balaton50 TT-t, akik kellõ térkép és tereprutinnal rendelkeznek, elfogadják, hogy a Téri Ödön TBT (Mészáros János) túrákon minimál-itiner van, szeretik és ismerik a Balaton-felvidéket. Vagy a keverések, a plussz kilóméterek közben úgyis megismerik!? :)
Köszönöm Miki-nek, hogy a túra elején a kéken a helyismeretének köszönhetõen nem tévedtünk el. Pygmea-nak, hogy a 15. és 35. km-ek közötti folyamatos holtpontomon átsegített. Ha egyedül megyek akkor biztosan feladom.

efemm.