Túrabeszámolók


Téli Zemplén

DJ_RushBoyTúra éve: 20152015.12.07 19:11:41

Téli Zemplén 50


4 nap 12 órázás után, szombat hajnalban 1:30-kor csörög az óra. Keltem már ilyen korán valaha? 3 órára kellett kijutnom Zuglóba, ahonnan kocsival mentünk Sátoraljaújhelyre. A pályán hatalmas ködben haladtunk, szó szerint egy percig sem hunytam le a szemem, de Rita halált megvetõ bátorsággal repített le minket a rajtba.

6:30-kor Örsi Annával indultunk neki a túrának. A nagy része a Kazinczy 200 túrával szembe megy, milyen jó érzés lesz nosztalgiázni. Az elején a K+-el mentünk ki a városból. Teljesen vadi új táblák vannak, amik azt mutatják hogy a K-en mi, és mennyi km. Én ezt nagyon nem értem, hogy miért a K-et mutatják, ha egyéb más jelzésen haladok?? Honnan gondolják hogy épp én azon akarok haladni? Ha a kedves MTSZ már fölhasználja a megnyert pályázati összeget, akkor azt egy kicsit ésszel kéne elkölteni. No sebaj, kedvemen ez nem nagyon ront, csak érdekes.. Ééés, oda érünk a Kovács villához. Ami a Kazinczy túrák szíve. Fura volt így üresen látni, de azért megdobbant a szívem. Felérünk a Nyugodó nyeregbe, ahol kódot írunk, majd a K-en haladunk tovább a Rákóczi-fa irányába. Annát megkérdem hogy vajon itt alszik még Siményi Vili? (a Kazinczyn volt itt pontõr az utolsó 5 km-nél). Megpuszilom a fát, hogy még sokáig éljen. Néhány extrém helyen lévõ K200 szalag fent maradt. Balett mozdulatokkal szedem le õket. Továbbra is a K- jelzésen haladunk egészen a Cirkálótanyáig, ahol az új OKT pecséttel igazolunk. Elõtte még egy kutya ugatott meg minket, vizionáltam is kapásból egy támadást, de szerencsére megkegyelmezett az eb rajtunk. Kellemes lejtõs úton jutunk el Makkoshotyka széléig, ahol a Meczner-kastélyt csodáljuk meg elõször, majd rájövünk egy tábla alapján hogy mennyi innivalót, almát, és szendvicset kell elfogyasztanunk az OKT teljesítése alatt. Vicces :) Tovább indulván népesebb csapat fárad ki a presszóból, ismerõs-ismeretlen túrázók. Még mindig a K-n haladunk tovább fölfele a jókora dagonyában. Anna lefotózza a Borz-hegyet, bár nem érintjük. Hatalmas lánc(sár)talpakkal küzdjük föl magunkat a hosszú egyenesen. Az Eszkála vadászház jön, nosztalgikusan meséljük hogy a Kazinczyn itt már mennyire fáradtak voltunk. A vadászháznál ismét OKT pecsét, majd irány a K4-en Nagyhuta. A viharkár nyomai itt még nagyon látszanak, de szerencsére a jelzések most sokkal jobban voltak követhetõek mint júniusban. Fe Ri csapódik hozzánk ideiglenesen, majd késõbb lemarad. Nagyhutánál megállunk frissítgetni, majd pecsételünk és irány Vágáshuta a K-n. Én átvágtam a temetõn, mivel a térképvázlat azt mutatta, Annáék maradtak a K-n. Pár perc difi csak. Rákóczi 110 nosztalgia jön. Vágáshután pecsét, majd találok egy táblát. Igazi marha vagyok.. http://kepfeltoltes.hu/…/T_li_Zempl_n_50__V_g_shut_n_www.ke…

Még mindig OKT-zünk, a túra 80 %-a ezen vitt amúgy. Pár Kazinczys szalagot húzok le, majd a Vörös-nyeregnél átváltunk a P3-re, és tejfölködben feljutunk a Magas-hegyi kilátóhoz. Sajnos semmi kilátás nem volt, pedig tudtuk milyen csodás panoráma lehetett volna :( Innen le megyünk a Zempléni Kalandparkhoz, majd egy hatalmas hiba az itinerben, amit valószínû mindenki megszívott. Nálam szerencsére a 2015-ös Zemplén térkép volt, így az mutatta azt a K4-et amit az itiner írt, de valójában még a jelzés alapját sem festették fel!! Hivatalosan a P-n kellett lemenni a fõúthoz, de aki ezt nem tudta, az még ma is keresheti a K4-et... Szépen, ügyesen, pont még lámpa nélkül leértünk a fõútra, ahonnan már jó másfél km volt a cél, de elõtte nagyon szerettünk volna valahova beülni kajálni, mert már borzasztóan éhesek voltunk. Végül egy pizzázót szemeltünk ki, ahol ráadásul 1100-ról 800-ra le volt értékelve minden pizza. Nagyon jól esett, kellemes kis fél órát megpihentünk itt, majd a pizzázást leszámítva kerek 10 óra alatt értünk célba újra a jó fûtött vasútállomásra. Köszönöm Ritának a fuvart, és Annának a jó társaságot.