Túrabeszámolók


Körös

OlympusTúra éve: 20152015.07.17 01:27:21

VÁRADI LÁSZLÓ EMLÉKTÚRA - KÕRÖS 50


Szívesen megyünk jubbileumi rendezésekre, mivel a vidéki bázisok látogatottsága sok esetben érdemtelenül kisebb, evidenciában tartjuk, hogy legalább a patinásabb számú rendezéseken résztvegyünk. Mezõberény számunkra valamilyen szinten kivétel volt és marad, a mára több évtizedes ismeretség, barátság okán nem csak  a "kerekszámú" rendezéseket tarjuk nyilván. Feleségem a tárgyévi túraprogram összeállításakor kiemelte ezt a rendezést, amelyrõl nem véletlenül mondta sok évvel ezelõtt Hoffmann Ádám a Szakosztály NAGY ÖREGJE:


"Nem a véletlen hozta ki belõlünk az öt órai indulás lehetõségét". A távolság és az idõben való indulás lehetõsége miatt már pénteken délután megérkeztünk, ha igénylik tudunk segíteni az elõkészületekben, de 1-2 órát beszélgetni, közös emlékeket visszaidézni sem utolsó idõtöltés. A helyiek ajánlották, ha már a Tópartban szálltok meg, kóstoljátok meg a becsinált levest. Mivel egy sztorit is elmeséltek (mennyiségrõl és gazdag tartalomról) fél adaggal rendeltünk - elég is volt, finom volt -. A második fogás megpillantásakor elsõre az villant be, nem 2 személyes tálat rendeltünk - akkora adag volt az egyszemélyes tál -.


A rajtban sok régi ismerõssel találkoztunk. Itt sok -sok rendezéssel ellentétben kevésbé tapasztalható a rajt elõtti lázas mehetnék, igyekezet, ha már találkozunk üdvözöljük is egymást, váltunk pár jó szót mielõtt útnakindulunk, hogy elérjük Boldishátnál a töltést egyben az elsõ ellenõrzõ pontot. Itt és most tudtam meg, hogy annak a korosabb házaspárnak a férfi tagja akik éveken keresztül itt bélyegeztek elhunyt (NYUGODJÉK BÉKÉBEN),  a stafétát özvegye lányával viszi tovább. Amíg beszélgettünk, megérkezett az elõzõ évi rendezés legidõsebb férfi teljesítõje, vele jó tempóban haladtunk tovább a Kõröstarcsai hídig, itt bevártam feleségemet aki rövidesen utolért. A víztározók mellett  már az egyenesben haladtunk, amikor köszöntésre lettünk figyelmesek, Zahorán János szaladt el mellettünk. Mivel már korábban terveztem hogy megsüvegelem a Baltic Runon elért sikeréért ( ultramaratonon 234 km-t 26:38 alatt teljesített, korosztályában elsõ, összetettben ötödik lett) bosszantott hogy késõn vettük észre. Sebaj - gondoltam - a gyakorlat az, hogy a Laposi kerteknél pontõrködni szokott. Minden pontnál ismerõsök, kedves fogadtatás, akik jól felkészültek a melegre, testben is lélekben is támogatták a résztvevõket. A Bélmegyer elõtti aszfaltúton éreztem elõször igazán a Nap melegét, ami alulról is felülrõl áradt felénk. Ekkor már sokadszor gondoltam a Mátra 115 teljesítõire,  a rajtnál is emlegettük õket.  Bõ félórát eltöltöttem Bélmegyeren, mire ideértem a teljes távra tervezett folyadékom elfogyott. A helyi közért hûtõpultjából bõven készleteztem, a mozgó pont õre tágra nyílt szemekkel nézett a hátizsákomból elõhúzott deres palackra. A Hosszúfoki - csatorna partján bálázó gépek felverte por még nehezebbé tette ennek a napsütésnek kitett szakasznak a teljesítését, de a Kettõs - hidi  "arató - hideg " kompót kárpótolt. A 25. rendezésen bokáig érõ vízben jártuk a Laposi  kertek útjait, most nem kellõ odafigyelés esetén bokáig nyelte el a kisebb lábú arra járót a szikkadt talaj felsõ övében kialakult hasadék. A Laposi kertek árnyat adó fái alatt értük el az utolsó ellenõrzõ pontot, ahol terveimnek megfelelõen Zahorán Jani volt az egyik  pontõr. Útközben elég sok édességet kaptunk, fogyasztottunk el, az érkezésünkre elõkerült Hoffmann Éva sütötte habos - epres süteménynek ellenállni nem tudtam. Az inycsiklandó illatok és íz el is terelték gondolataimat korábban megfogalmazott tervemrõl.


KEDVES JANIKÁM ! UTÓLAG ÍGY GRATULÁLOK, GRATULÁLUNK BERLINI SIKEREDHEZ.  GYORS REGENERÁLÓDÁST ÉS EREDMÉNYES FELKÉSZÜLÉST A KÖVETKEZÕ MEGMÉRETTETÉSEKRE.


Az utolsó szakaszt néhány száz méter földút után  aszfaltúton tettük meg, majd fogadtuk a gratulációkat és mi is gratuláltunk kinek a teljesítésért, kinek a 30. rendezésért. Ahogy a rajtnál,  általában a célbaérkezés után sem sietõs senkinek. Meleg, fárasztó nap volt, de volt ettõl már melegebb is. Hazaindulásig az élmények és látottak  visszaidézése és átadása zajlik a sópótló kanalazgatás vagy sörözés közben. Ismételni sem az elõttem szólót, sem magamat nem akarom. Köszönjük a rendezést Alföld Turista Egyesület !


Ui: Július 18-án Gyöngyöspatán a Patai Mátra 5 gyalogos és egy kerékpáros távját rendezi az Alföld Turista Egyesület. Az útvonalak bármelyikén a sok szép épített és természetes képzõdmény látványa mellett a résztvevõk megtapasztalhatják  a rendezõk empátiáját, vendégszeretetét.