Túrabeszámolók


Csemő virágünnepe

OlympusTúra éve: 20152015.07.06 00:25:02

Nagykõrösrõl a hatodik, Csemõrõl már a tizennegyedik alkalommal rajtolhattak CSEMÕ VIRÁGÜNNEPÉNEK TÚRÁIN a résztvevõk, hogy az 1952-tõl önállóságát élvezõ Csemõn és Nagykõrös külterületein elterülõ tanyavilágban a kijelölt túrautakat járják végig. Tápiószele Természetbarát Klubja Lipák István klubvezetõvel és rendezõtársaival évrõl - évre sikeresen, a résztvevõk megelégedésére rendezi teljesítménytúráit. Ennek visszaigazolása lehet a túrabeszámolók elolvasása, a túrán vagy túráikon résztvevõk elbeszélése, de leghitelesebb a személyes részvétel.


Nagykõrösrõl a vasútállomásról viszonylag gyorsan elérjük a tájra jellemzõ mély, száraz idõben gyalogosan "nehezen" járható homokos terepet. Összességében nem elhanyagolható, hogy a turistaút ha nem is hosszú kilométereken keresztül, de gyakran erdõben, ligetes területeken vezet, ami meleg nyári napokon - ilyen volt az ez évi is - megkönnyíti a teljesíthetõséget. Csemõ szélén a Gyurka - dombnál találkozik a két táv, innen közös nyomvonalon haladnak a célig. Csemõ - Zöldhalomban útunk a térség híres tanítójának (Ladányi Mihály) háza, néhány száz méterrel arrébb a szobra elõtt visz el. Útközben eleget tehettünk egy kedves helyi invitálásának, aki kétszer is  fordult, mert vödrébõl gyorsan elfogyott a túrázóknak felkínált nyárialma. A távok hátralevõ bõ nyolc kilométerének viszontagságaira ki - ki  a Tájháznál, vagy annak a közelében található ABC-ben töltötte fel készletét, de aggodalomra senkinek nem volt oka, az egymást viszonylag sûrûn követõ ellenõrzõpontokra érkezõket ostyaszelettel, vízzel nem csak várták, figyelmeztették is a szükséges folyadékbevitelre. A Putrisarki - erdõ ellenõrzõpont után már egyre erõsebben átszûrõdött a falunapi ünnep zenéje, innen tempós gyaloglással 30 - 35 perc alatt elértük Csemõt. Mivel a könyvtárban véradás volt, a célállomást a rendezõk áttelepítették a Templom térre a faluünnep központjába. Szemmel láthatóan többen meglepõdtek, hogy hozzávetõleg minden negyedik résztvevõ a gratuláció és virsli mellé névreszóló kupát is kapott. A Szele Kupa ötödik, egyben záró fordulója a csemõi rendezés. Hallhattunk is fogadkozásokat a jövõre nézve.


Néhány éve történt, hogy egy korosabb, társaival együtt célba érkezõ hölgy a díjazás átvétele után hosszasan nézelõdött a könyvtárban, eközben látta, hogy vele ellentétben a résztvevõk egyrésze jelvényt, másrésze kupát is kap. Rá is kérdezett, megreklamálta hogy õ miért csak kitûzõt kapott. Gyorsan, udvariasan  jött a felvilágosítás. Most ilyen esetnek tanúja nem voltam, de azt  útközben hallottam, amint túratársak taglalták a Szele kupa kiírás részleteit, méltán dícsérték az Aranyszarvas, vagy a Sóút tûzzománc jelvényét. A fõrendezõ elégedetten nyugtázhatta a jelenlevõk véleményét , hogy a harmadik csemõi teljesítéssel kiérdemelhetõ jelvény is bármely gyûjteményben megállná a helyét. 


Köszönet a rendezõknek, gratuláció a teljesítõknek.