Túrabeszámolók


Pilisi Szirtek

SattelTúra éve: 20152015.03.29 13:56:57

Pilisi Szirtek 41


Az utóbbi hétvégék munkával teltek, kezdett már nagyon hiányozni az erdõ,nem is beszélve arról, hogy közeleg a május végi 100-as, amire ugye illenék elkezdeni a  felkészülést....


A Pilisi Szirtek t.túra tökéletesnek látszott (és az is lett) a feladatra. Túratársam Kesztölcnél vett fel, és fél 7 körül már Pilisszántón is voltunk. Kocsma persze zárva, így a helyi bolt kávéautomatáját ébresztettük fel álmából. Nos, elég hülye ötlet volt tejeskávét innom, a túra elsõ szakaszán többet voltam a sûrûben, mint az útvonalon....


A meglehetõsen erõs szélben közelítettük meg a rajthelyet, ahonnan gyors csekkolás után indulás. Hamar elértük a forrást,majd a szerpentinezés után már a Kilátó. A pontõrt egy másodpercig sem irigyeltem, nem lehetett elbújni szélvédett helyre... Ezután kényelmes útvonalon haladva gyorsan elment az idõ, máris újabb ep. Innen a Fekete-kõ kilátó, végre köd, és felhõ nélküli panorámával. Gyorsan elértük a  Kémény-szikla ep.-t. Most kezdett igazán élvezetessé válni a túra, mert bizonyos szakaszokon tömegével láttunk vadvirágokat, néhol szinte mezõket. Szélvédettebb helyeken bódító virágillat tette még felejthetetlenebbé a sétát. Sasfészek Kh.-nál kisebb pihenõ, majd brutál ereszkedés. Igazából innen kezdõdött el az igazi túra, az Öreg-szirt felejthetetlen volt felfelé, és lefelé is...... Könnyebb szakasz Klastrom ep.-ig, ahol etetõ pont lévén, nagyobb csapat torlódott össze. Az itinert nézegetve nyilvánvalóvá vált, hogy rövid szakaszokon kemény szintemelkedések lesznek, nem is lepõdtem meg késõbb, bár néhányszor jobb lett volna nem tudni elõre.. Legény-barlang kissé szuszogós lett, de az igazi móka a Basa-hegyre való felmenetel volt. Túratársamat a G50 tt. Bánya-hegy elõtti aljas, hosszasan emelkedõ szakaszára emlékeztette, utólag igazat adok neki, de ez szerintem durvább volt, valahogy nem akaródzott vége lenni. Ep., ahol szusszanás, és irány a lejtõ. A Csévi-barlang nekem nem mondott különösebben semmit sem. Eddig.. Szombaton kevés mosolygós, vidám túrázót láttam felfelé menet. A kb. 2 km összint hamar összejön így, de persze aki önként megy el túrázni, az ne panaszkodjon. A forrás, majd Sárga jelzésen tûz tovább. Bár már sok szint nem volt hátra az itiner szerint, a széles útig még bizony kapaszkodni kellett, nem keveset. Sárga kereszten tovább, becenév felír az ell.ponton (ötletes volt!). Könnyed kocogás, megérkezés a Felsõ kocsmába, ami végre már nyitva volt, egészen jó hely.


Tökéletesen jól szalagozott túra volt,és csak ott, ahol kellett. Az itiner pontos, egyértelmû, nem lehetett félreértelmezni. Látszott, hogy aki írta (megtervezte), nem egy túrán vett már részt.


Összességében egy nagyon kemény teljesítménytúra volt számomra, az utóbbi hetek kihagyása érezhetõen azzá tette. Talán egy Határjárás 45 tt.-n fáradtam el ennyire.  Gratula a szervezõknek, kitettek magukért. Köszönet túratársamnak a fuvarért!


 


Sattel