Túrabeszámolók


Zirc 30 túrák

Viktor BakonybélbőlTúra éve: 20152015.03.21 19:37:20

Zirc 30 túrák/Szarvaskút 15


 


Zirc tavaly ünnepelte várossá avatásának 30. évfordulóját, ebbõl az alkalomból lelkes helyi turisták 3 új jelzett útvonalat hoztak létre, összesen 30 km hosszan. Nagyon üdvözlendõ ez, hogy idõt, energiát nem kímélve ilyen példamutatóan szolgálják a hazai turistaság ügyét. Dicséretes továbbá, hogy a  3 újonnan jelzett út a lehetõ legminimálisabb mértékben fonódik régebbi jelzett utakkal, így biztosítva azt, hogy a természetjárók eddig kevésbé ismert nagyon szép helyekre eljuthassanak biztonságban, az eltévedés veszélye nélkül.


Erre a szép tavaszi napra a piros körséta jelû Szarvaskút - 15 útvonalat választottam. Ez volt a január 31-ei Bagolyvár-Tél rövid távja is, "némi" különbséget jelentett, hogy most nem volt 60 cm hó... Már a buszpályaudvaron régi túratárssal futottam össze, Kálmánnal végig együtt mentünk. A  rajtban csatlakozott hozzánk Tünde is, így hárman indultunk. A szervezõk élõszóban is kiegészítették az itinerben leírtakat és már kint is voltunk. Igyekeztünk a forgalmas városi szakaszon hamar túljutni, de kiérve a természetbe már többször megálltunk gyönyörködni Zirc és a Bakony látványában. Szép az útvonal, nyílt, panorámás terület után érint  2 tavacskát, utána fenyõerdõn visz át már igazi bakonyi bükkösbe, majd a méltatlanul kevésbé ismert Szarvas-kúthoz vezet. Itt padok, asztalok, friss forrásvíz mellett lehet kicsit pihenni. Ezután átkelünk a  Csengõ-hegyen és hamarosan Tündérmajorba érünk, egy helyen visszatekintve a Kõris-hegy is felbukkan mögöttünk. Tündérmajor után ismét panorámás útszakasz következik, látszik a még havas Ámos-hegy is, a szinte teljes Zirci-medence és feljebb Nagyesztergár, Olaszfalu is. Rögtön Zircen vagyunk, a lelkes szervezõk emléklapot és kis kedves emléktárgyat adnak át, kenyérrel, teával kínálnak. Nevezési díj nem volt, mindent a saját végtelenül pozitív hozzáállásukkal teremtettek elõ.


A Zirc-30 túrákat minden évben 4-szer, rendezik meg, minden évszakban lehet jönni, mindig más és más arcát megismerve szeretett Bakonyunknak.


Köszönöm a rendezõknek a lehetõséget,a túrát ajánlom mindenkinek, aki fogékony új helyek  és egy kedves szervezõ csapat megismerésére.