Túrabeszámolók


Busó túrák

ThommybojTúra éve: 20142014.03.01 22:03:19

 


Busó túrák 20


Reggel mikor autóval elindultunk Mohácsra még köd volt, fõként Bátaszéknél. Szerencsére Mohácson már ebbõl alig látszott valami.


A túra a belvárostól nem messze lévõ lakóteleprõl indult, így könnyû volt a parkolás is.


A túra elején rögtön végig mehettünk Mohács belvárosán és az akkor még ébredezõ sétáló utcán, ahol az árusok kezdték kipakolni portékáikat. Sajnos kedvenc Kürtöskalácsosom még nem kezdett bele a gyártásba, így erre majd a túra végén kerül sor. Az emlékûmhöz érve tovább folytattuk utunkat a városból kifelé végig az aszfaltos védgáton egész a Nagypartosi tanösvény bejáratához, ahol nagyon finom házi barack pálinkával, ásványvízzel és ropival fogadtak minket.


A tanösvény bejárata sáros volt, de sikerült kikerülni. A tanösvény változatos környezetben ment, közben ismét érintette a Dunát. A következõ ellenõrzõpont egy erdei pihenõnél volt, így itt mi is megpihentünk egy kicsit. Gyönyörködtünk a változatos tájban, és a fagyöngyök által tarkítót fákban. Ezután egy Ásásnál lévõ téglahídig ballagtunk tovább. Itt jobbra fordultunk, ahol már-már berekre emlékeztetõ környezetben folytatódott a tanösvény. Ez a rész volt talán a leghangulatosabb, ahol egy régi kis fahíddal, egy régi zsilippel és kisebb kidölt fákkal is tarkított volt utunk.


A Nagypartosi tanösvényt ismét sárosabb részen hagytuk el, és ismét az aszfaltozott gáton folyt utunk, de innen hamarosan letértünk Kölked felé, ahol a Fehér-gólya Múzeum felé vettük az irányt. Itt volt a következõ ellenõrzõpont. Itt kaptunk egy pár virslit és friss kenyeret, ami nagyon jól esett. Itt még egy nagyon barátságos gólyát is láthattunk, aki szerette nagyon a fényképezõt, hiszen jobbnál jobb pózokban mutatta magát.


Kölkedet elhagyva egy kisebb aszfalton való ballagás után rátértünk az utolsó szakaszra, ami szántóföldek közötti földes utakon haladt. Ez volt talán a legnehezebb szakasz a túrán a rengeteg sár miatt. Eleinte még ki lehetett kerülni úgy ahogy a sarat, de az utolsó ellenõrzõpontot elhagyva sok helyen elmerültünk a sárban. Sok helyen inkább a friss szántásban lépdeltünk, de késõbb a szántás is ingoványossá vált. Egy-két helyen a cipõnk talpán olyan vastag sárréteg alakult ki, mintha ólomcipõkben mászkálnánk. Az elsõ mentsvár egy kerítésnél volt, ahol sikerült valamennyi sarat lekaparni a cipõkrõl. Ahol tudtunk a kerítés mellett haladtunk, ezután még egy hasonló szakasz várt ránk, de ezek után aszfaltot ért a cipõnk és szépen lassan a Mohács tábláig nagyjából lekopott a sár. Mohácson belül páran inkább egy két utcával a sétáló utca elõtt lekanyarodva. Miután mi beértünk a sétáló utcába meg is értettük miért. Rengetegen voltak a sétáló utcán, így nehézkes volt a haladás, így hát mi is inkább a hátsó utcákat választottuk a célig.


A célban megkaptuk az oklevelet és egy nagyon szép kitüzõt. Ezután pedig egy kisebb cipõtakarítás után visszamentünk a belvárosba.


A túra összegségében nagyon jó volt. Tavalyi Busójáráson is csináltunk egy saját túrát, de azt még hóban. Most jó volt újra látni melegben és napsütésben is, illetve, hogy Kölked mennyit fejlõdött az elmúlt évben. A szántóföldek közötti út is jó lett volna, mint útvonal, hisz így Kölkedrõl nem végig aszfalton vezetett vissza utunk, de sajnos a szántóföldek között lévõ sár rendesen próbára tett minket, de hát ez is benne van a túrázásba.