Túrabeszámolók


Pilis barlangjai

Slíz GyörgyTúra éve: 20142014.02.17 11:42:32

Rendezõi összegzés


Az idei évben harmadszorra rendeztük meg a túrát, ami most minden eddiginél több meglepetést tartogatott a számunkra is, ezen akadályok nagy részét azonban sikerült elhárítani, és összességében szerintem sikeresnek mondhatjuk a rendezést.


A rajtban valóban volt egy kis sorbanállás, az ezzel kapcsolatos kritikák jogosak (jövõre ki lesznek osztva a nevezési lapok kitöltésre), és - lévén, hogy a tavalyi létszám csaknem kétszerese állt rajthoz - az utolsó néhány embernek már csak a tartalékban ott lévõ tavalyi itinerekbõl tudtunk adni. Ebbõl fakad, hogy azokon értelmetlennek tûnõ nyitvatartási idõk voltak feltüntetve.


Bátori-barlangban kész csoda, hogy egyáltalán meg tudtuk szervezni a benézést, ugyanis akik ennek a lebonyolítását vállalták, azok két nappal a túra elõtt visszamondták a részvételüket. Ezúton is köszönjük Sûrû Péter (Marcel Loubens Barlangkutató Egyesület) részvételét, aki "papíros" barlangi túravezetõként elvégezte a barlanglátogatás szabályos bonyolítását. Az engedély szerint 5 fõ mehetett be egyszerre, ennek ellenére a váltásidõ kiküszöbölése végett 9 sisakot vittünk, de a kritikát olvasva fontolóra vesszük, hogy jövõre a rövid távon csak saját, hozott sisakkal lehessen majd benézni a barlangokba.


A Hét-lyuk zsombolyba nem azért nem lehetett lemenni, mert lusták voltunk megszervezni, hanem azért, mert tavaly hatféle védett virágra hivatkozva nem engedélyezték a megközelítését, ebbõl okulva idén már nem is kértünk rá engedélyt. Szabálytalan dolgot pedig mi nem csinálunk...


A Solymári-ördöglyukban a Szûcs László vezette Ifjúsági Barlangtúra és Barlangi Sportterápia Egyesület önállóan szervezte meg a betekintést, amiért ezúton is köszönetet mondunk.


A Házi-réti horgásztónál lévõ célról sajnos valóban lemaradt egy négy résztvevõbõl álló csapat, akikkel még rögtön azután telefonon egyeztettük, hogy postai úton meg fogják kapni a jelvényiket és okleveleiket. Hogy ez még nem történt meg, az amiatt van, hogy vasárnap nincs posta itt a faluban, valamint a szalagok lebontása is határidõs feladat. (A cél 3 órai bezárása félreértésen alapuló információ volt (rosszul mondtam), tehát amikor beszéltem velük és útbaigazítottam õket, akkor még javában nyitva volt a cél. (Enyhítõ körülményként vegyük figyelembe, hogy nem csupán azt a 20-as távot szerveztük, például éppen akkor volt a shaolin-falui célban a teendõink csúcsa, kétpercenként csöngött a telefonom, így a velük való beszélges mellett ezer másik dologra is figyelnem kellett.))


A Mackó-barlang és a Kevély-nyergi-zsomboly pontjait a csobánkai Oszoly Egyesület látta el, amit ezúton is köszönünk.


A Macska-barlangi bekötõútnál (Csobánka közelében) történt a túra számunkra legkellemetlenebb epizódja, egyikünk autójának ablakát ugyanis egy megélhetési polgártársunk kõvel bezúzta egy 1000 forintos bicska megszerzése érdekében. 15 percre elég volt magára hagyni az autót.


A hosszú távon a Sátorkõpusztai-barlang pontõrség és a barlangtúráztatás megoldását ezúton is köszönjük a BEBTE-nek valamint Gyarmati Gyurinak.


A legnagyobb meglepetést a Shaolin falu panzió adta: Miután egyeztettük a gondnokkal a túrát, két héttel a túra elõtt egyszerûen megszûntek, kihaltak, semmilyen ismert korábbi elérhetõségen nem lehetett õket megtalálni, így a célt nomád körülmények között kellett megvalósítanunk. Ennek ellenére sikerült a terveknek nagyjából megfelelõ szolgáltatást nyújtanunk, csak az elsõ 3 érkezõ maradt le a gulyáslevesrõl. A célban mindenkitõl pozitív visszajelzéseket hallottunk.


A túra rendezésében 23 tagunk illetve szimpatizánsunk, valamint további 4 egyesület (lásd fentebb) összesen körülbelül 10 tagja vett részt, mindenki önkéntes alapon. Túrázóként összesen 292 fõ nevezett.


Külön köszönjük a Duna-Ipoly Nemzeti Park Igazgatóság és a természetvédelmi hatóság (a Közép-Duna-völgyi és az Észak-Dunántúli KöTeViFe) együttmûködését, hogy a túrát engedélyezték, beleértve a barlangokba való benézést is.


A túra nevezési díjainak és kiadásainak a különbözetébõl (amely idén pozitív lett) a barlangkutatás költségeinek egy részét fedezzük, és közhasznú egyesület lévén (a szabályoknak megfelelõen) év végi beszámolónkat nyilvánosságra fogjuk hozni. Terveink szerint egyébként barlangtérképezéshez használatos lézeres mûszer beszerzésére fordítjuk.


Remélem, hogy jövõre ismét találkozunk!


Slíz György


www.foldalatt.hu