Túrabeszámolók


Téli sóút

HoLa81Túra éve: 20142014.02.03 08:45:22

Téli sóút 33


Az elsõ sóútam.


   Reggel fél hatkor indulás a nagykõrösi buszállomásra gyalog.  A Miskolcra tartó járat pontosan indult öt óra ötvenháromkor.


Cegléden, a postánál három ember szállt fel a buszra, akiknek az öltözetük és az úticéljuk elárulja, hogy õk is a sóútat választották erre a napra.  A buszról  fél hét után nem sokkal szállunk le Tápiószele központjában.  Irány a Mûvelõdési ház, amely még nincs nyitva.


Negyed nyolc körül kinyílnak az ajtók és bezúdul rajta az addigra összegyûlt embersereg.


Miután megérkezik Lipák I. fõszervezõ úr is, az események felgyorsulnak.  A szóbeli eligazítás és a rajtoltatás gyors és precíz.


Indulási idõ: 7 óra 40 perc.  Idõkép: erõsen felhõs, -4 fok.


A  Tápió hídja utáni kõkeresztnél balra fordulás, az utca nagyon jeges végig.  A  Dózsatelepnél szintén  jeges az út, csak a szélén lehet biztonságosabban haladni.  Elõttem egy botokkal felszerelt hölgy esik egy nagyot , de sérülés nélkül megússza.


Kiérve a településrõl, a jég helyét a hó veszi át az út közepén. 1-10 cm között váltakozik a hóréteg vastagsága az úton.


Ilike- árok hídja:  5,7 km-nél, 8 óra 36 perc a pontos idõ. Elõttem 5-6 sporttárs halad.


1. EP Újszilvási úti kõkereszt: 7,2 km-nél,  8 óra 49 perc. Pecsételés, narancsot is kapunk.  Narancs irány gyomor, én irány Pokoltanya.


Pokoltanya elõtt kõkereszt. A nap is kisüt egy rövid idõre.   Aszfaltúthoz érünk.


2. EP Pokoltanya pihenõhely: 10,1 km-nél,  9 óra 24 perc van. Tûz ég. Pecsételés. Téli fagylalt ellátmány.  Pihenés nuku.


Téli fagyi irány gyomor, én irány Szolnok felé. Innen aszfaltúton vezet a sóút, amely még egy ideig jeges -száraz képet mutat, majd eltûnik róla a jég fokozatosan. A sporttársak eltüntek elõlem, vagy Tápiógyörgye felé folytatták útjukat vagy kissé megpihentek a Pokoltanyánál.


A megyehatárnál egy sporttárs elhúz mellettem, de hamarosan megáll, mivel most jött rá, hogy rossz irányba kutyagolt a Pokoltanya után.


Potyára jött vagy 4 km-t oda-vissza. Megyehatár: 12,4 km-nél 9 óra 48 perc van.


Lassan újra beborul az ég és néhány percig esik az esõ.  10 óra 36-kor Újszász- Abony aszfaltút elérése.


3.EP útelágazás mellett. 17,1 km-nél. 10 óra 37 perc az idõ. Sátor. Ágy. Tûz. Szalonnás zsíroskenyér. Forró tea.  


A forró tea után, a természet hívószavát hallva egy bokorhoz vonultam, de ott combig elsüllyedtem a hóban, így inkább késõbbre halasztódott a hívószó teljesítése.   Hamarosan magasfeszültségû vezetékek alatt elhaladás. A nap újra kisüt.


4. EP útszéli keresztnél, beírós kérdés. 21,6 km-nél  11 óra 25 az idõ. Itt egy nõ sporttárs halad el mögöttem, akivel aztán többször cserélünk helyet, hol õ, hol én halad elõl vagy hátul. Elég erõs a tempó a hó és a jég ellenére is.


5. EP Abonyi úti vasútmegálló. 25.9 km-nél 12 óra 15 perc. Croissant ellátmány.  Innen a vasút melett visz az út a Majorságig.


A  Majorságnál a már említett hölgy mutatja az utat, hiszen õ már járt itt, ellentétben velem. A 32-es fõút elõtt csatlakozik egy ceglédi futó, aki már megjárta a célt, és onnan futott vissza idáig.  A célhoz  együtt érünk el.


Cél: Víg Bakter sörözõ. 32 ,6 km . Célidõ: 13 óra 20 perc . Végül is nem kelett 6 óra sem ahhoz, hogy célba érjek.


A célban a gratuláció mellé kitûzõ, virsli mustárral, s forralt bor vagy tea járt.


Köszönjük a jó szervezést!