Túrabeszámolók


Kitörés

toprongyTúra éve: 20102014.01.17 12:50:18





A túra természetesen nem csak a hagyományõrzésrõl szól és nem arról, hogy tárgyilagosan és elfogulatlanul bemutassa mindkét fél harcosait. Elég a túra honlapját megnézni, vagy az itiner szövegét elolvasni - ahol hosszasan dicsõítik a magyar nõket a megerõszakolástól védõ katonákat, de kifelejtik, hogy ugyanezek a katonák azokat a nyilasokat is védték, akik sorozatban lõtték a Dunába embertársaikat - hogy tudjuk, ez egy elég markánsan jobboldali elkötelezettségû túra, finoman fogalmazva. Ha nem az lenne, akkor nyilván a szovjetek oldalán harcoló magyarokról is megemlékeznének, és nemcsak németül, de oroszul is fent lenne a honlapon a túra kiírása... A résztvevõk egy része is erõsen szélsõjobboldali - mellettünk például annak idején egy tucat menetoszlopba sorakozott srác indult, akik arra kérdésre, hogy kik õk, azt mondták, hogy olyanok, akiket kizártak a Magyar Gárdából, mint jobboldali elhajlókat...




Ezzel együtt, bár a fentiekbõl láthatóan az én értékrendem nem egyezik ezzel az ideológiával, nem bánom, hogy elindultam. A szervezõk rendes barátságos emberek voltak, a túrázók, akikkel találkoztam szintén, bár nagy többségüket más túrákról nem ismertem, õket nyilván nem a természetjárás szépsége hozta ide.. 




Nem ez az egyetlen erõsen jobboldali elkötelezettségû túra, amelyre elmentem,, és soha semmilyen kedvezõtlen tapasztalatom nem volt a helyszínen az emberekkel, senki nem kezdett zsidózni, meg más hülyeségeket beszélni sem a szervezõk, sem a résztvevõk közül, normális, családias hangulatú rendezvények voltak. (Amit a kitörésnél persze a fokozott rendõri jelenlét egy kicsit árnyalt, de amit én láttam, annak alapján a rendõrök is normálisak voltak, nem volt semmilyen összezördülés.)





Összességében, bár a Kitörés gyakorlati megvalósulását körbelengõ háttérideológiával nagyon nem értek egyet , nem hiszem, hogy vállalhatatlan túra lenne. Sõt ha egyszer valaki rendezne, pl. a Horthy túra mintájára egy Kádár János emléktúrát (pl. Angyalföldön-hehe) azt is szívesen megnézném. Meg ha nem lenne olyan messze Ózd, elmennék a Szõnyi Márton emlékére kiírt túramozgalomra is. De ez azért van, mert a túrázás számomra fõleg arról szól, hogy akármiket mondunk egymásra a sajtóban, meg mindenütt, azért mi magyarok, mi emberek, barátok vagyunk.


?